Should I stay or should I go? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-21, 21:36   #1
dianaa_2
Przyczajenie

Should I stay or should I go?

Cześć. Jeszcze nie tak dawno zastanawiałam się nad wyborem studiów. Padło na filologię, choć dostałam się również na psychologię. Pomyślałam jednak, że filologia to coś bardziej przyszłościowego, snułam plany o pójściu na drugie studia językowe/magisterce na lingwistyce i coraz bardziej widziałam w tym planie sens. Ten, jednak powoli zamazuje mi się przed oczami, im dłużej chodzę na zajęcia. Na początku myślałam, że to normalne, że pewne ćwiczenia są mniej ciekawe, lub wydają się kompletnie bezużyteczne, jednak teraz po trzech tygodniach na uczelni coraz bardziej zaczyna niepokoić mnie to, że właściwie żadnymi nie jestem zainteresowana. Żadne też nie wydają mi się w jakikolwiek sposób przydatne. Poszłam na filo z myślą o karierze tłumacza, jednak na tę chwilę nie mam pojęcia co, z tego co robimy miałoby mnie do niej doprowadzić. Na jednych zajęciach nudzę się tak, że dziękuję Bogu, że jeszcze nikt mnie z nich nie wyprosił, na innych średnio łapię o czym właściwie się uczymy. Natomiast niemal ciągle towarzyszy mi poczucie pt. ,,Co ja tutaj robię?", połączone z poczuciem winy, że rodzice płacą ciężkie pieniądze na moje utrzymanie w innym mieście po to, żebym słuchała takich bzdur. Jestem załamana. Wiedziałam, że filologia to nauka o języku, jednak wierzyłam, że będę bardziej zainteresowana tematem. Niestety nie jestem. Nie wiem już czy powinnam dać sobie z tym spokój i pójść na psychologię w przyszłym roku, czy zacisnąć zęby i iść dalej w las. Jednocześnie boję się o przyszłą pracę, wydaje mi się, że z filologią są większe szanse i chyba tylko to, i myśl o rozczarowaniu rodziny powstrzymuje mnie przed rzuceniem tego w cholerę, ale czy studiowanie czegoś, gdy zajęcia ci się nie podobają w ogóle ma sens? Być może ktoś, kto był w podobnej sytuacji, studiuje któryś z kierunków (psychologia, filologia) mógłby się wypowiedzieć. Byłabym bardzo wdzięczna.
dianaa_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-21, 22:07   #2
Hermossa
Raczkowanie

Dot.: Should I stay or should I go?

Ja mam podobny dylemat, również rozwazam te dwa kierunki i tez mysle, ze psychologia mimo ze jest dla mnie ciekawa jest zbyt popularna i nie ma zbyt wiele perspektyw. Wiadono, ze nie kazdy otworzy swoj gabinet i bedzie zarabiac duzo pieniedzy, jednak studia sa ciekawe. Jesli lubisz historię, to filo moze byc ciekawa, np mnie by na romanistyce historia Francji bardzo interesowała. Zadnych innych studiów dla siebie nie widzę. Jesli psychologia Cie interesuje, to idź i czerp z tego przyjemność i zapisz się na kurs tego jezyka z filo.
Hermossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-21, 23:32   #3
czarnazolc
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hermossa Pokaż wiadomość
Jesli psychologia Cie interesuje, to idź i czerp z tego przyjemność i zapisz się na kurs tego jezyka z filo.
I wg mnie to będzie najlepsza opcja. Będziesz studiować coś co kochasz jednocześnie ostro jechać z językiem. Podejrzewam, że dla zleceniodawcy jakoś mega ważne nie będzie to, że nie skończyłaś filologii skoro i tak świetnie posługujesz się tym językiem./
Myśle, że ładniej wygląda psycholog z super znajomością jakiegoś języka. Niż sam człowiek z super znajomścią jakiegoś języka D
Jakbyś chciała rzucić teraz studia to możesz już teraz zapisać się na kurs językowy. Lub przezimować rok tam gdzie jesteś. W ciągu roku wieeeeeeeeeeele się nauczysz. A od przyszłego witaj psychologio

Edytowane przez czarnazolc
Czas edycji: 2014-10-21 o 23:33
czarnazolc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-22, 10:23   #4
gallina1
Rozeznanie

A jaka filologia, jeśli można spytać? I nie przejmuj się, miałam DOKŁADNIE to samo. Myslalam, że będzie super, a po dwóch tygodniach chciało mi się płakać. Ostatecznie nie zdałam egzaminu z jezyka i byłam zmuszona wybrać inne studia- wcale nie żałuję, mimo, że język lubię i chciałabym go znać. Nie ma co na siłę, pózniej wcale nie będzie ciekawiej, cały czas będziesz sę męczyć.

Albo- zostać rok, olewając wszystkie przedmioty a uczyć się tylko języka, bo w rok nauczysz się naprawdę dużo. I za rok iść na pscyhologię + kurs, aby kontynuować naukę języka.

Edytowane przez gallina1
Czas edycji: 2014-10-22 o 10:25
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-22, 21:05   #5
kotnadachu
Przyczajenie

Nie ma sensu byc na studiach ktorych nie lubisz. Kurs to dobry pomysl ale zastanow sie jeszcze nad psychologia. Moze jest cos co Cie kreci ale ma nieco lepsze perspektywy?
kotnadachu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-23, 10:22   #6
thirky
on tired little feet

Jaki to język i uczelnia jeśli można wiedzieć?

Może faktycznie nie są to studia dla Ciebie. Ja jestem na filo i poza 2 przedmiotami których nie lubię to wszystko jest dla mnie baaardzo ciekawe. Mówisz że wstyd Ci że rodzice płacą żebyś słuchała takich głupot- to co wy tam macie? U nas prawie wszystkie zajęcia są przydatne, albo chociaż w miarę ciekawe (oprócz 2 ekstremalnie nudnych).
Nie ma co się oszukiwać że po kursach językowych będziesz znała "świetnie" język, bo to raczej niemożliwe. Ale jeśli filo Cię nie ciekawi to zrezygnuj, chociaż ja bym na Twoim miejscu próbowała jakoś się w to wciągnąć jeszcze. Może masz złe nastawienie i dlatego wszystko wydaje się nieciekawe. Nie wierzę że nie macie konwersacji, fonetyki, gramatyki. Przecież to fajne, przydatne zajęcia A może wybrałaś nieodpowiedni dla siebie język?

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-23, 15:26   #7
gallina1
Rozeznanie

Dla mnie nic nie było przydatne. No, może oprócz leksykologii. Reszta była utrapieniem, więc mnie nie dziwi, że autorce się studia nie podobają. I nie zgadzam się, że na kursach nie nauczy się języka. Nie trzeba znać totalnie nieprzydatnych słówek i miliona zasad gramatycznych, żeby danym językiem świetnie się posługiwać. Jedyna oczywistość- nauka będzie o wiele wiele dłuższa niż na filologii
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-23, 16:01   #8
biszkopcik02c
Raczkowanie

Studiuję języki stosowane, jak porównywałam siatkę programową ze zwykłą filologią, to rzeczywiście - na filologii jest więcej takich "pierdołowatych" przedmiotów. U mnie jest najwięcej praktycznej nauki języków (włoski i angielski), potem są też historie literatury, językoznawstwo, przekład i inne, czyli raczej same potrzebne rzeczy (jak na razie). Może rozważ przeniesienie się na jakiś pokrewny, filologiczny kierunek? Nie wiem, na jakiej uczelni studiujesz, ale na pewno mają siatki programowe - sprawdź, jakie przedmioty będą w przyszłym semestrze, w przyszłym roku. A psychologia nie jest złym wyborem - moim zdaniem podobnie jest z pracą, jak po filologii, zależy też jaki język studiujesz.
biszkopcik02c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 11:41   #9
seductivee
Zakorzenienie

A ja Ci powiem coś z perspektywy 5 lat spędzonych na filologii

Na każdym z kierunków znajdziesz zapychacze, które będą albo totalnie niezwiązane z kierunkiem, albo będą bardzo nudne. Uczelnie muszą wstawiać te zajęcia, bo mają do zrealizowania określoną liczbę godzin, które trzeba czymś zapchać, więc to nie jest tylko domena filologii

Pierwszy rok jest kluczowy, bo ze szkoły średniej młody człowiek trafia do innego świata i właśnie w ciągu tego roku klarują się preferencje do nauki i wytrwałości Tu nie ma gotowych notatek, lekcji, które powtarzają się od podstawówki... Nikt nie patrzy na to, że zadał za dużo książek do przeczytania, czy ćwiczeń do wykonania. Często jest po kilka kolokwiów dziennie, a to, czy masz materiały do nauki do nich, nikogo nie interesuje I właśnie nawał samodzielnej pracy, nowi prowadzący, mnóstwo całkowicie nowej wiedzy sprawia, że ludzie zastanawiają się, czy kierunek jest dla nich.

Ale nic nie zdziałasz jeśli będziesz skakać z kierunku na kierunek Nikt na żadnym kierunku nie poda Ci gotowych informacji na wstępie, które w 100% przydadzą Ci się w zawodzie, który chcesz wykonywać po ukończeniu studiów. Aby wykreować Twój profil jako tłumacza potrzeba lat, a przede wszystkim elementarnej wiedzy, którą podają Ci na studiach w różnych przedmiotach, ale pod warunkiem, że będziesz faktycznie ciekawa tego, o czym wykładowcy mówią Na kierunku jest kilkadziesiąt osób i program nauczania musi być taki, aby wykształcić na filologa mógł się nie tylko ten, który ma za cel zostanie tłumaczem, ale również ten, który chce być nauczycielem, czy po prostu robi to dla własnego rozwoju osobistego. A kluczowym w zawodzie filologa, czy to tłumacza, czy nauczyciela, jest ewidentnie samokształcenie, bo po 5 latach studiów wyjdziesz z podstawami wiedzy na ten temat, a co ty z nią zrobisz, to już zależy wyłącznie do Ciebie
Ten, który przebimbał całe 3 czy 5 lat na studiach, chce tylko mieć papierek, że ma wykształcenie wyższe i nic mu po tej wiedzy, którą w jakimś stopniu zdobył.

Rozumiem, że po szkole średniej ciężko jest wysiedzieć te kilka godzin na uczelni, do tego tempo nauki jest bardzo szybkie, a na początku trudno jest wzbudzić w sobie motywację, zaangażowanie i organizację, ale jeśli przebrniesz przez ten pierwszy rok i się zaaklimatyzujesz, później pójdzie z górki
Te nudne początki są po to, aby 'przesiać' tych, którzy nie nadają się na filologię kompletnie (ba, nie nadają się na żadne studia, bo to, że nie zdają z jakiegoś przedmiotu nie oznacza, że coś jest bardzo trudne, ale dlatego, że po prostu nie chce im się uczyć). Do studiowania jednak trzeba samozaparcia, samodyscypliny i chęci podwyższania sobie poprzeczki

Według mnie nie powinnaś rezygnować i poddawać się tak szybko, bo a pewno na psychologii też od razu zarzucą Cię zapychaczami, nudnymi zajęciami, czy natłokiem książek do przeczytania Spróbuj wzbudzić w sobie zainteresowanie jakimś przedmiotem, czy tematem i na własną rękę się w niego zagłębić Nikt Ci nie zakazuje czytania książek dotyczących translatoryki, a dzięki podstawom jakie dostaniesz na pierwszym roku, o wiele łatwiej będzie Ci zrozumieć to, o czym jest konkretna książka napisana Próbuj też czytać książki w języku oryginału, nawet, jeślibyś miała czytać po 1 zdaniu dziennie To szalenie rozwinie Twoje umiejętności, podniesie poziom znajomości języka, rozszerzy słownik i w praktyce będziesz mogła wykorzystać to, co usłyszysz na nudnych wykładach
Przede wszystkim - daj sobie czas, bo filologia nie jest zła, a nauki nie będziesz miała więcej niż na psychologii, jeśli będziesz robiła wszystko systematycznie
I uwierz w siebie, bo oprócz Ciebie na filologiach studiują setki studentów i dają sobie radę, pomimo nieciekawego początku

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości