|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Piękno postapokaliptycznych krajobrazów
Cześć!
Na facebooku istnieje taka strona o nazwie Post-Apokalipsa Polska (www.facebook.com/PostApokalipsaPolska). Ktoś ją zna i lubi ? Jest to największy serwis fantastyczny o tej tematyce w Polsce a może i na świecie. Znaleźć tam można recenzję książek, filmów ciekawe artykuły i cała masę pięknych grafik poruszających wyobraźnię. Dla mnie jest to dowód na to że w Polsce istnieją jeszcze młodzi ludzie którzy coś chcą robić a nie tylko iść za stadem. Tutaj wklejam opis strony: "Post–Apokalipsa Polska to największy serwis kulturalno-fantastyczny w Polsce, dotyczący postapokalipsy i pochodnych od niej tematów. W przeciągu roku z najszybciej rozwijającego się, staliśmy się największym polskim serwisem zrzeszającym fanów tego gatunku. Codziennie prezentujemy nowinki z literatury, filmu, gry i komiksu. Komentujemy także bieżące postępy w nauce (m.in.: fizyka, robotyka, wirusologia) i sytuację na świecie (zwłaszcza w kontekście terenów opuszczonych czy napromieniowanych). Dla fanów estetyki postapo, nasza Redakcja selekcjonuje i publikuje ciekawe grafiki, komiksy, cosplaye oraz arty z zakresu postapokalipsy. Również fani urbexu znajdą na naszym serwisie interesującą zawartość. Z chęcią publikujemy galerie i osiągnięcia fanów, wspieramy też młodych artystów i „aktywistów” w ich działalności. Obejmujemy patronatem zarówno książki, gry, jak również larpy, konwenty i wszelkie inne imprezy tematyczne. Postapokalipsa to dla nas przede wszystkim niepowtarzalny klimat, inteligentna metafora społeczeństwa i krytyczne podejście twórców do otaczającego ich świata. Surowość postapokaliptycznego świata, ciężar dni ostatecznych czy walka o pozostanie człowiekiem – to jedne z najważniejszych tematów podejmowanych przez twórców gatunku w swoich dziełach. To także wartka akcja, dramatyczne wybory i melancholijne scenerie. Pamiętajcie, postapokalipsa to nie koniec. To początek budowania nowego, miejmy nadzieję - lepszego świata." Gorąco polecam i zapraszam, bo swoich trzeba wspierać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Czarna owca
|
Dot.: Piękno postapokaliptycznych krajobrazów
Może być ciekawie. W wolnej chwili przy komputerze zajrzę, lubię takie klimaty
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja tez bardzo lubię. Teraz czekam na nowego Mad Maxa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Czarna owca
|
Ja jestem początkująca w tych tematach. Tż mnie powoli wciąga
![]() Pisane z kapryśnego Samsunga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
plum plum
|
nie wiem, czy jest taka ogromna, post-apo to temat wielu portali, wystarczy przejrzeć zdjęcia na pintereście albo zobaczyć program pierwszego lepszego konwentu.
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Troszkę w tym siedzę i jeżdżę na te konwenty, ponieważ jestem cospleyerką. Tak się składa że wszystkim organizatorom tych konwentów bardzo zależy aby ten serwis objął patronatem ich wydarzenie i nadał mu rozgłosu, ponieważ jest uważany za największy. Postapokalipsa Polska patronuję chyba wszystkim największym imprezom postapo w Polsce.
Takim jak: Rafineria, Old Town, Warszawska Noc Postapokalipsy, Ziemie jałowe i całą masę strzelanek asg. Z wielkim powodzeniem promują oni literaturę w śród młodzieży dlatego od półtora roku ich znak jest na książkach z serii fabrycznazona w top 10 empiku. (A to już osiągnięcie) W rzeczy samej jest ogromna i nie jest o tylko strona a cała organizacja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
I'm lovin' it xD sama trochę urbex'uję i słucham muzyki industrialnej także takie klimaty jak najbardziej na: tak
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Czarna owca
|
O, też się bawię cosplayem, ale od niedawna
![]() ![]() Pisane z kapryśnego Samsunga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
W swoim mieście i w okolicach - Częstochowa, mam już wszystko "oblatane" od dawna
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
To bardzo fajnie, a jeśli chodzi o Prypeć to trzeba się spieszyć bo powoli zaczyna przegrywać z naturą i się sypie niestety.
Mi się w tym roku udało odnaleźć tą miejscówkę ![]() https://www.youtube.com/watch?v=Ig-SbpNseb4 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
W sumie to jest to pod Warszawą, ale jest ogólnie przyjęta zasada aby nie mówić tak wszystkim gdzie dokładnie to się znajduję. Złomiarze i bezmyślni turyści szybko się zajmują takimi rzeczami. Cała kolekcja składa się z dwóch działek. Ta bardziej znana jest już nieźle rozgrabiona, a w tej drugiej można zobaczyć naprawdę fajne rzeczy. Prawie w całości zachowane samochody, a nie kawałek żelastwa na cegłach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:16.