Prounijna indoktrynacja w szkołach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-02, 15:43   #1
Imperialista
BAN stały

Prounijna indoktrynacja w szkołach

Natknąłem się na pewną smutną rzecz. Mianowicie przypomniałem sobie jak w podstawówce czy gimnazjum czy nawet w szkole średniej była ostra prounijna propaganda. Wszelkiego rodzaju "Dni Europejczyka", "Konkursy wiedzy o Unii", malowanie flagi Unii czy ciągła nauka "Ody do radości". Moim zdaniem przekroczono pewną granicę i niczym młodzież w Syzyfowych Pracach, w czasach PRL czy teraz w Korei Północnej indoktrynowano.

Niedawno na maturze próbnej był tekst Baumana, ale znalazłem akurat unijny kwiatek:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...6056686428f7c0

Najpierw indoktrynowano za Unią, teraz za wspólną walutą a potem za wspólną armią? Co sądzicie o postawie młodego ucznia? Kolega na próbnej napisał: "Nie będę analizował tekstów zbrodniarza Baumana" i miał nieprzyjemności. Co powinno stać się z uczniem, który coś takiego oddał nauczycielowi?

Edytowane przez Imperialista
Czas edycji: 2014-12-02 o 15:45
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 16:16   #2
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Dot.: Prounijna indoktrynacja w szkołach

Robisz z igły widły, to nie czasy, gdy uczono kreatywnej historii, że uczniowie muszą czuć się uciskani i walczyć z systemem. Jeśli ktoś chce sobie poobcinać punkty na maturze czy tam innych testach, no to droga wolna, ale nie wiem czy gra warta świeczki, jeśli na szali jest jeszcze możliwość pójścia na studia. To mi się wydaje być tak samo denne, jak odpowiedź mojego kumpla na próbnej maturze, gdy miał wyjaśnić czemu wegetarianizm jest szkodliwy dla organizmu (chodziło o pewne aminokwasy), to on napisał, że nie uważa, żeby wegetarianizm był szkodliwy dla organizmu. Fajnie, że wyraził swoje poglądy, ale punktów za to nie dostał.

Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Czas edycji: 2014-12-02 o 16:18
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 16:20   #3
roseblue
wasza koleżanka

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Natknąłem się na pewną smutną rzecz. Mianowicie przypomniałem sobie jak w podstawówce czy gimnazjum czy nawet w szkole średniej była ostra prounijna propaganda. Wszelkiego rodzaju "Dni Europejczyka", "Konkursy wiedzy o Unii", malowanie flagi Unii czy ciągła nauka "Ody do radości". Moim zdaniem przekroczono pewną granicę i niczym młodzież w Syzyfowych Pracach, w czasach PRL czy teraz w Korei Północnej indoktrynowano.

Niedawno na maturze próbnej był tekst Baumana, ale znalazłem akurat unijny kwiatek:

Najpierw indoktrynowano za Unią, teraz za wspólną walutą a potem za wspólną armią? Co sądzicie o postawie młodego ucznia? Kolega na próbnej napisał: "Nie będę analizował tekstów zbrodniarza Baumana" i miał nieprzyjemności. Co powinno stać się z uczniem, który coś takiego oddał nauczycielowi?
Nie mam nic przeciwko "prounijnej indoktrynacji w szkołach", bo dzięki niej mogłam wiele raz być za granicą w ramach różnych wymian i konkursów. Zresztą chyba dobrze, ze dzieci uczą się o ważnej organizacji do której należymy?

Gdybym była nauczycielką i dziecko odmówiłoby wykonania jakieś pracy to zostałoby przeze mnie ukarane jedynką/uwagą. A w duchu cisnęłabym beke z kolejnego dziecka indoktrynowanego "Najwyższym Czasem"
Stary 2014-12-02, 16:32   #4
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

ty tak na poważnie?

jeśli tak, to

a) idź do psychologa, bo widocznie masz jakąś traumę z dzieciństwa
b) zgłoś do kuratorium oświaty, że byłeś indoktrynozonowany

ale przede wszystkim nie zakładaj o tym wątków na wizażu, bo to nudne.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 16:38   #5
Imperialista
BAN stały

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49178407]Robisz z igły widły, to nie czasy, gdy uczono kreatywnej historii, że uczniowie muszą czuć się uciskani i walczyć z systemem.[/QUOTE]

Ojciec opowiadał, że w szkole średniej wprawdzie nie było mowy o Katyniu, ale nauczycielka opowiadając na przykład o 17 września 1939 robiła to takim tonem, że uczniowie nie musieli pytać o szczegóły i wiedzieli o co chodzi.

Cytat:
Jeśli ktoś chce sobie poobcinać punkty na maturze czy tam innych testach, no to droga wolna, ale nie wiem czy gra warta świeczki, jeśli na szali jest jeszcze możliwość pójścia na studia.
Czyli mamy drugi PRL, bo jakby ktoś na maturze wejście Rosjan w 1939 roku nazwał wojną i agresją, to pewnie miałby z głowy problem studiów.

Cytat:
Fajnie, że wyraził swoje poglądy, ale punktów za to nie dostał.
Łatwo to ominąć. Na przykład zamiast pisząc o Baumanie autor używając określeń "zbrodniarz", "komunista", "stalinista" czy "funkcjonariusz KBW".

Cytat:
Napisane przez roseblue Pokaż wiadomość
Nie mam nic przeciwko "prounijnej indoktrynacji w szkołach", bo dzięki niej mogłam wiele raz być za granicą w ramach różnych wymian i konkursów. Zresztą chyba dobrze, ze dzieci uczą się o ważnej organizacji do której należymy?
Tak się składa, że układ z Schengen dotyczy krajów również co są poza Unią Europejską. O UE powinna się uczyć młodzież ze szkół średnich i powinna wiedzieć na przykład, ile miliardów się wydaje na Parlament Europejski z tego powodu, że ma dwie siedziby (Bruksela, Strasburg).

Cytat:
Gdybym była nauczycielką i dziecko odmówiłoby wykonania jakieś pracy to zostałoby przeze mnie ukarane jedynką/uwagą. A w duchu cisnęłabym beke z kolejnego dziecka indoktrynowanego "Najwyższym Czasem"
Nawet gdyby dziecko wyjaśniło, że jest przeciwko przyjęciu Euro i nie zamierza wykonywać bzdurnych prac? Boję się pomyśleć co robiłabyś z dzieciakami za komuny jakby nie chciały iść na pochód 1-majowy.

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
ty tak na poważnie?

jeśli tak, to

a) idź do psychologa, bo widocznie masz jakąś traumę z dzieciństwa
b) zgłoś do kuratorium oświaty, że byłeś indoktrynozonowany

ale przede wszystkim nie zakładaj o tym wątków na wizażu, bo to nudne.
No u mnie dochodziło nawet do tego, że nauczyciele namawiali dzieciaki, żeby przekonały rodziców, aby głosować na "tak".
Stary 2014-12-02, 16:47   #6
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Ojciec opowiadał, że w szkole średniej wprawdzie nie było mowy o Katyniu, ale nauczycielka opowiadając na przykład o 17 września 1939 robiła to takim tonem, że uczniowie nie musieli pytać o szczegóły i wiedzieli o co chodzi.

Czyli mamy drugi PRL, bo jakby ktoś na maturze wejście Rosjan w 1939 roku nazwał wojną i agresją, to pewnie miałby z głowy problem studiów.

Łatwo to ominąć. Na przykład zamiast pisząc o Baumanie autor używając określeń "zbrodniarz", "komunista", "stalinista" czy "funkcjonariusz KBW".

Tak się składa, że układ z Schengen dotyczy krajów również co są poza Unią Europejską. O UE powinna się uczyć młodzież ze szkół średnich i powinna wiedzieć na przykład, ile miliardów się wydaje na Parlament Europejski z tego powodu, że ma dwie siedziby (Bruksela, Strasburg).

Nawet gdyby dziecko wyjaśniło, że jest przeciwko przyjęciu Euro i nie zamierza wykonywać bzdurnych prac? Boję się pomyśleć co robiłabyś z dzieciakami za komuny jakby nie chciały iść na pochód 1-majowy.

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

No u mnie dochodziło nawet do tego, że nauczyciele namawiali dzieciaki, żeby przekonały rodziców, aby głosować na "tak".
Kraje, które nie sa w UE, a sa w Schengen nie mają prawa glosu w glosowaniach dotyczacych strefy, a cala strefa zalicza sie do dobytku ue. I nie. Nie bylam indoktrynowana. Omawialusny i omawiamy dobre i zle strony wspolnoty bez slodkiego, bezrefleksyjnego pierdzenia jak jest super. A twoj kolega jesli napisal tylko tyle to jest idiotą. Plus mógł wybrać inny temat.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 16:51   #7
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

tiaaaaaaaaaaaa, a dzieciaki i ich rodziny łykały to bezwidnie i bez namysłu rodzice głosowali na tak.

A jakby w szkole powiedzieli dzieciom, że mają powiedzieć, zeby rodzice skoczyli w ogień to co?

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 16:57   #8
Maguda_
Kawaii strona mocy

Myśli o integracji europejskiej zaczęły się już w dwudziestoleciu międzywojennym. Proponuję wykasować całą historię współczesną, nie będzie problemu z "indoktrynacją"
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 17:00   #9
roseblue
wasza koleżanka

Cytat:

Proponuję ci przestać patrzeć na przeszłość, która nigdy nie wróci i zająć się teraźniejszością lub przyszłością. Serio, to zdrowe podejście.
Stary 2014-12-02, 17:00   #10
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:

Nie wykonał zadania, więc chyba wiadomo, że nie powinno mu się zaliczyć pkt za tę część matury. Dla mnie to akurat głupota stawać okoniem tam, gdzie tego nie potrzeba, ot, wielki kozak z niego, aha. Przy pisaniu egzaminu nikogo nie powinny obchodzić opinie zdającego, to nie jest czas ani miejsce. Może nie lubić Baumana, ale miał się odnieść do jego słów jako naukowca, widzę pewną różnicę ... a nie, za to, że powołałam się na kilka jego książek w mgr, powinni mnie powiesić chyba
Stary 2014-12-02, 17:06   #11
maacieek
Zakorzenienie

Już wolałbym spędzić kolejne 2 godziny na takich zajęciach i dowiedzieć się czegoś o organizacji, która daje grubą kasę na rozwój Polski, gdzie mam możliwość wyjechać do kraju do, którego pewnie bym się nie wybrał, bo coś tam, niż 2 godziny na religii (i wiem, że nie jest to żaden obowiązek do uczęszczania), gdzie każde odmienne zdanie niż ksiądz czy zakonnica jest krytykowane i jesteś tym najgorszym wysłannikiem Lucyfera, lewakiem, antykatolikiem i co w ogóle ty tu robisz, skoro nie myślisz tak ja - ksiądz?
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 17:16   #12
dominikmeller25
Zakorzenienie

ale widzisz Imperialisto człowiek ma mimo wszystko prawo do wyrażania opinii, może się uczyć każdy a nie tylko wybrani w tym lewackim układzie.

mój dziadek przed wojną studiował prawo, po wojnie siedział w więzieniu a potem jedyne co mógł robić to pracować fizycznie jako zwykły robotnik, a o powrocie na studia mógł zapomnieć.

dzisiaj taki dzieciak może sobie napisać co chce i nic mu za to nie grozi, ciekawe czy lata temu byłby taki cwany gdyby wiedział że cos faktycznie mu grozi za pisanie mądrości nie na temat podczas egzaminów.
dlatego ja widzę że Ty za wszelkę cenę starasz się widzieć wszędzie problemy, ucisk złej unii.
gdzie nawet narysowanie rewersu monety jest traktowanie jako zamach na niezależność państwa.

ja pamiętam czasy zanim weszliśmy do unii, pamiętam referendum i to już jako człowiek mający trochę lat i nie pamiętam aby ktoś namawiał dzieciaki aby nakręcały rodziców, przynajmniej w mojej szkole tego nie było..
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 17:26   #13
Sybil_
Zakorzenienie

a mnie dużo bardziej niż unijna razi w szkołach katolicka indoktrynacja
dzięki środkom z Unii przynajmniej młodzież ma jakieś większe lub mniejsze korzyści. A jakie korzyści płyną z lekcji regularnych lekcji religii? Ja przez lata szkoły nie wyniosłam z religii żadnych korzyści, te godziny lekcyjne uważam za bezpowrotnie stracone na gadanie o głupotach, W tym czasie mógł być drugi język obcy albo dodatkowa fizyka której w LO było skandalicznie mało.
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 17:31   #14
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:

Piękny przykład na ukazanie Twojej obsesji. Przecież nie chodziło o to, że za poglądy ludzi się wydala ze społeczeństwa i zabrania studiowania
Tylko o to, że kolega nie napisał w ogóle pracy, więc za co komisja miała przyznać punkty?

Poza tym- teksty Baumana nie Baumana, analizować trzeba umieć. A jeśli to taki wróg, to chyba tym bardziej powinniście to robić.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 17:35   #15
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
która daje grubą kasę na rozwój Polski
Czyli nie zgadzasz się z informacją serwowaną przez środowiska prawicowe jakoby na 2014 rok, bilans Polski w Unii to 385 miliardów złotych strat?

Oddaj głos w ankiecie:
Męska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą
beznadziejny123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 17:50   #16
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Poza tym- teksty Baumana nie Baumana, analizować trzeba umieć. A jeśli to taki wróg, to chyba tym bardziej powinniście to robić.
przecież to jest podstawa poznać wroga aby wiedzieć z kim się ma do czynienia.
mądry człowiek w ramach buntu przeanalizowałby słowa Baumana własnymi słowami, a nie pisał to co Imperialisto przytoczyłeś, bo to nie jest zachowanie człowieka mądrego a zwykłego człowieka który wie że brak byłoby mu argumentów, bądź nie wie jak to zrobić.

a co do kościelnej indoktrynacji to jest dopiero ciekawy temat, a nie jakaś tam prounijna indoktrynacja.
Stary 2014-12-02, 21:36   #17
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Myśli o integracji europejskiej zaczęły się już w dwudziestoleciu międzywojennym. Proponuję wykasować całą historię współczesną, nie będzie problemu z "indoktrynacją"
Zaczęły się już za czasów Bolesława Chrobrego...
Stary 2014-12-02, 22:41   #18
kalincia
BAN stały

Autorze, ale analizować można każdy tekst, nawet człowieka, którego nie szanujemy. Jeśli się tylko potrafi. Widocznie tamten nie potrafił.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 23:22   #19
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Kraje, które nie sa w UE, a sa w Schengen nie mają prawa glosu w glosowaniach dotyczacych strefy, a cala strefa zalicza sie do dobytku ue. I nie. Nie bylam indoktrynowana. Omawialusny i omawiamy dobre i zle strony wspolnoty bez slodkiego, bezrefleksyjnego pierdzenia jak jest super. A twoj kolega jesli napisal tylko tyle to jest idiotą. Plus mógł wybrać inny temat.
Mój kolega zrobił to na próbnej. Innego tematu nie mógł wybrać, bo był to test czytania ze zrozumieniem. Miał trochę nieprzyjemności za to, że odmówił czytania jego tekstu, ale jakoś się wybronił. BTW - ową próbną maturę współorganizowała Gazeta Wyborcza.

Cytat:
Integracja europejska we współczesnym wydaniu nie jest niczym pozytywnym, o czym świadczy chęć jej opuszczenia przez Wielką Brytanię. Aczkolwiek Unii zacznę się bać dopiero kiedy zamiast armii polskiej będzie armia europejska.

Cytat:
Napisane przez Sybil_ Pokaż wiadomość
a mnie dużo bardziej niż unijna razi w szkołach katolicka indoktrynacja
dzięki środkom z Unii przynajmniej młodzież ma jakieś większe lub mniejsze korzyści. A jakie korzyści płyną z lekcji regularnych lekcji religii?
W pełni zgadzam się z tym, żeby wywalić religię z budżetu (ale nie ze szkół). Lepsze byłyby 2 godziny matmy, polskiego czy historii (ucinają jej godziny w szkołach!) albo wychowania fizycznego. Tak samo nie powinno być wszelkiego rodzajów "Dni Europejczyka".

Cytat:
Napisane przez Agrippinilla Pokaż wiadomość
Zaczęły się już za czasów Bolesława Chrobrego...
I skończyły się całą serią wojen polsko-niemieckich w zaledwie 2 lata po Zjeździe Gnieźnieńskim.

PS. Czy wiecie, że Unia nie opisała żadnej procedury wystąpienia z niej?
Stary 2014-12-02, 23:33   #20
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
PS. Czy wiecie, że Unia nie opisała żadnej procedury wystąpienia z niej?
Opisała, jest w Traktacie o Unii Europejskiej, który potem został zmodyfikowany przez zapisy Traktatu z Lizbony.

---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ----------

Cytat:
BTW - ową próbną maturę współorganizowała Gazeta Wyborcza.
Spisek Nie wiem jak teraz, ale za moich dinozaurowych czasów próbne matury były tworzone przez 2 firmy, chyba też we współpracy z którąś gazet, nie widzę w tym nic dziwnego.
Stary 2014-12-02, 23:35   #21
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Opisała, jest w Traktacie o Unii Europejskiej, który potem został zmodyfikowany przez zapisy Traktatu z Lizbony.
Jest ona zawierana w imieniu Unii przez Radę, stanowiącą większością kwalifikowaną po uzyskaniu zgody Parlamentu Europejskiego.

Innymi słowy to nie Sejm i Senat, a Parlament Europejski wydaje zgodę na wystąpienie z UE. Ładna mi procedura.

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ----------

Cytat:
Spisek Nie wiem jak teraz, ale za moich dinozaurowych czasów próbne matury były tworzone przez 2 firmy, chyba też we współpracy z którąś gazet, nie widzę w tym nic dziwnego.
Oczywiście, że spisek, bo GW strasznie płakała nad biednym Baumanem po tym, jak powitał go NOP we Wrocławiu. Szkoda tylko, że nie opisała jak on mordował polskich patriotów.
Stary 2014-12-02, 23:59   #22
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Jest ona zawierana w imieniu Unii przez Radę, stanowiącą większością kwalifikowaną po uzyskaniu zgody Parlamentu Europejskiego.

Innymi słowy to nie Sejm i Senat, a Parlament Europejski wydaje zgodę na wystąpienie z UE. Ładna mi procedura.
Czytaj dokładniej, co? Ten sam artykuł, który przytoczyłeś, ale od początku: Państwo Członkowskie, które podjęło decyzję o wystąpieniu, notyfikuje swój zamiar Radzie Europejskiej. W świetle wytycznych Rady Europejskiej Unia prowadzi negocjacje i zawiera z tym Państwem umowę określającą warunki jego wystąpienia, uwzględniając ramy jego przyszłych stosunków z Unią. Umowę tę negocjuje się zgodnie z artykułem 218 ustęp 3 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Jest ona zawierana w imieniu Unii przez Radę, stanowiącą większością kwalifikowaną po uzyskaniu zgody Parlamentu Europejskiego.

Masz więc przedstawione 2 strony: UE i państwo członkowskie. W naszym ustawodawstwie do wystąpienia z organizacji międzynarodowej (bo UE jest nią od Traktatu z Lizbony) Sejm i Senat muszą wyrazić zgodę. A reszta jest standardową procedurą procesu decyzyjnego UE, nic dziwnego w tym nie widzę.Przy okazji polecam Ustawę o umowach międzynarodowych.
Stary 2014-12-03, 00:00   #23
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że spisek, bo GW strasznie płakała nad biednym Baumanem po tym, jak powitał go NOP we Wrocławiu. Szkoda tylko, że nie opisała jak on mordował polskich patriotów.
no a co za problem odpowiadać na pytania?
ja tu widzę głębszy problem w koledze a nie w egzaminie.
no ale był to próbny, wiec nic nie znaczący egzamin więc przykozaczył, ciekawe czy tak samo by się zachował na państwowym, no ale wtedy by pewnie nie chciał "ginąć" za poglądy i by odpowiadał na te pytania.

zresztą dlaczego nie zostawił tego testu, przechodząc do innych pytań tylko musiał błysnąć?
ja bym zostawił te zadania i przeszedł do innych, bo co to niby miałoby mi dać że napisałbym sobie co myślę o nim? to nic nie daje, poza zrobieniem celowego szumu w szkole i przylansowania się w towarzystwie, że oto patrzcie jaki jestem za☠☠☠isty w dupie mam Baumana, zachowanie dziecinne a nie osoby która zaraz ma zdawać egzamin dojrzałości.
Stary 2014-12-03, 00:44   #24
201609102148
Konto usunięte

Imperialisto, jak mi powiesz, ile masz lat, to Ci wytłumaczę, czemu gw robi te matury.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 15:18   #25
Imperialista
BAN stały

Wrocławski sąd na szczęście złagodził wyroki wobec członków NOPu którzy zakłócili wykład Baumana i zamiast 6 tysięcy złotych grzywny najwyższa będzie wynosić 2 tysiące (trzeba będzie wspomóc chłopaków jakoś). Co oczywiście i tak jest skandalem, bo gdyby takie coś miało miejsce w Wielkiej Brytanii czy USA policja skwitowałaby słowami "mamy wolność słowa".

W Polsce Bauman stał się wręcz męczennikiem. Minister Nauki z PO jeszcze przepraszała go za incydent, Policja rozpędza nawet delikatne demonstracje przeciwko jego wizytom w Polsce:
https://www.youtube.com/watch?v=qcoNf9Us0MM

Mam tylko nadzieję, że czerwona kreatura nigdy Gdańska nie odwiedzi. Raz był, ale niestety nie powitałem go.

A wracając do meritum przerażające jest to, że w Polsce historia w szkołach cały czas dostaje mniej godzin i bardzo często kończy się na roku 1945, przez co nikt nie zdaje sobie sprawy czym była komuna w Polsce.

Nie mam pojęcia dlaczego GW bierze udział w układaniu matur próbnych.
Stary 2014-12-03, 15:22   #26
201605161006
Konto usunięte

Moim zdaniem przesadzasz. Unia ma swoje plusy jak i pewne absurdy, ale na pewno nie działa to w ten sposób jak opisujesz. Co do finansów od Unii to i tak dużo kasy idzie na urzędników od spraw Unii, więc sama Unia nam jako krajowi za wiele nie pomaga, no ale zawsze coś.

Pamiętam jak jakieś gender-oszołomy zakłócali niedawno czyiś wykład, ciekawi mnie co wtedy pisałeś o tym. A teraz jak jakieś oszołomy po drugiej stronie barykady zaczęli zakłócać czyiś wykład, to ich bronisz. Hipokryzja.

''wracając do meritum'' - nie przypominam sobie byś kiedykolwiek odnosił się do meritum.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-12-03 o 15:25
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 16:00   #27
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem przesadzasz. Unia ma swoje plusy jak i pewne absurdy, ale na pewno nie działa to w ten sposób jak opisujesz. Co do finansów od Unii to i tak dużo kasy idzie na urzędników od spraw Unii, więc sama Unia nam jako krajowi za wiele nie pomaga, no ale zawsze coś.
Działa w taki sposób, że zamiast postawić na ludzką kreatywność to powstają nowe urzędy i miejsca pracy dla urzędników. Dlaczego znika ludzka kreatywność? Bo system dopłat powoduje kombinowanie, szukanie znajomości i nowy typ urzędnika - "łowca dopłat".

Cytat:
Pamiętam jak jakieś gender-oszołomy zakłócali niedawno czyiś wykład, ciekawi mnie co wtedy pisałeś o tym. A teraz jak jakieś oszołomy po drugiej stronie barykady zaczęli zakłócać czyiś wykład, to ich bronisz. Hipokryzja.
Napisałem o tym, że gender-oszołomy zostały oczyszczone z zarzutów, a narodowcy dostali kilkutysięczne grzywny i kilkadziesiąt dni więzienia. Różnica jest taka, że gender-oszołomów policja musiała siłą wyprowadzić, a narodowcy powiedzieli swoje i sobie wyszli.

Cytat:
''wracając do meritum'' - nie przypominam sobie byś kiedykolwiek odnosił się do meritum.
Ogólnie mówiąc chce zadać pytanie jak bardzo zindoktrynowana jest polska szkoła. Bo moim zdaniem raczej nie ma w niej miejsca na własne poglądy.
Stary 2014-12-03, 16:20   #28
corka_rybaka
Raczkowanie

Cytat:
Niestety, dokładnie tak. Ale zamiast kasować historię współczesną warto poczytać sobie życiorysy "ojców założycieli" Unii, np pierwszego przewodniczącego Komisji Europejskiej Waltera Hallsteina. Bardzo ciekawa postać. Struktura Unii Europejskiej jest ściśle związana z planami podboju Europy przez kartel firm chemicznych BASF, Bayer oraz Hoechst, powstałych z IG Farben.Walter Hallstein – wybitny nazistowski prawnik, a zarazem ekspert kartelu IG Farben został wyznaczony, przez interesy korporacyjne, na pierwszego przewodniczącego Komisji Europejskiej na podstawie specjalnego wyboru po to, aby ukształtować Brukselską Unię Europejską według pierwotnych planów koalicji nazistów i IG Farben, czyli aby kartel mógł rządzić Europą za pośrednictwem nowej głównej siedziby.Całkowicie niedemokratyczna struktura z niewybieralnymi przez nikogo komisarzami UE, jaką jest dzisiejsza Unia Europejska, nie powstała przez przypadek. Celem kartelu naftowo-farmaceutycznego IG Farben było powołanie do życia swej europejskiej siedziby (to znaczy Brukselskiej Unii Europejskiej) z juntą niewybieranych kartelowych urzędników (to znaczy, z Komisją Europejską), która ma rządzić ludźmi w Europie w imieniu globalnych interesów korporacji. Hallstein w czasie II wojny światowej był członkiem oficjalnych organizacji nazistowskich oraz obrońcą nazistowskiego prawa. 23 stycznia 1939 r. Hallstein, wówczas dziekan Wydziału Prawa i Gospodarki na Uniwersytecie w Rostoku wygłosił propagandowe przemówienie ma temat prawnego przekształcenia Europy.
Siedemdziesiąt lat po tym, jak Hallstein przedstawił swoją wizję Europy w wygłoszonym przez siebie przemówieniu, jest ona bliska urzeczywistnienia. Politycy bezwzględnie słuchają rozkazów kartelu . To nie przypadek, że dokładnie ci sami politycy przymuszali innych przywódców politycznych do złożenia podpisu pod tak zwanym Traktatem Lizbońskim, który umożliwia kartelowi przejęcie władzy nad Europą.
Więcej o korzeniach Unii dla ciekawych tu
http://www.relay-of-life.org/pl/introduction/index.html

A tu, można rzec, historia UE w pigułce
http://www.kurkiewicz-family.com/nor...a-bruksela.htm

Edytowane przez corka_rybaka
Czas edycji: 2014-12-03 o 16:38
corka_rybaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 19:01   #29
olenkasz
Zakorzenienie

lubię w prawaczkach to, że jak unia daje pieniądze, to oni biorą, jeżdżą po nowych drogach, korzystają z nowych miejsc pracy itp.
ale ogólnie to nie są za unią, bo są tacy zasranie wolnościowi (oczywiście wolność to życie według jedynego słusznego wzorca)

Stary 2014-12-03, 19:16   #30
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
lubię w prawaczkach to, że jak unia daje pieniądze, to oni biorą, jeżdżą po nowych drogach, korzystają z nowych miejsc pracy itp.
ale ogólnie to nie są za unią, bo są tacy zasranie wolnościowi (oczywiście wolność to życie według jedynego słusznego wzorca)

Niestety nie widzę przełomu w związku z naszym przystąpieniem UE. Gdyby obniżono podatki i zrobiono porządek z administracją, to byłby zapewne lepszy efekt. Jedyne w jaki sposób rozwiązano problem bezrobocia to masowe wyjazdy zagranicę, bo chyba zatrudnienie 2 razy więcej urzędników ciężko nazwać walką z bezrobociem.

Tak swoją drogą komuniści w stosunku do tych, którzy ich nie lubili mówili podobnie. Czyli na przykład komuna ich wykształciła, a śmią pluć na nią.

Swoją drogą to Unia czy socjaliści próbują ustawić nam życie pod wspólny wzór. Jako wolnościowiec uważam, że to ludzie w najważniejszej sprawie powinni o sobie decydować - czyli innymi słowy co chcą robić z pieniędzmi, a nie państwo przez wysokie podatki.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości