karaluchy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-04, 18:57   #1
lennyGIRL
Raczkowanie

Question

karaluchy

Ktoś wie jak można się ich pozbyć? Chodzi mi o jakieś 'domowe sposoby', bez wzywania specjalistów.

Life is like a coin
you can spend it any way you want to
but you can only spend it once
l o o k i n g f o r a n i n s p i r a t i o n . . .
lennyGIRL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 19:09   #2
illuvies
Wtajemniczenie

Dot.: karaluchy

Wg Poradnika Pani Domu, kursującego po sieci

Cytat:
Szkodniki w szafie
Ażeby definitywnie pozbyć się z domu robactwa, rozkładaj co parę miesięcy świeże liście laurowe na uprzednio wysprzątanych półkach w szafach i na regałach. Karaluchy, grasujące po kuchni, wygonisz, wkładając w różne szczeliny i rowki skórki świeżego ogórka.
Nie próbowałam, więc nie wiem czy działa.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 19:13   #3
lennyGIRL
Raczkowanie

Dzięki, chyba spróbuję z tymi skórkami ogórka

Life is like a coin
Stary 2009-08-04, 20:09   #4
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Wystarczy zwykły Rajd Działa.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 20:25   #5
illuvies
Wtajemniczenie

A co, jak będą przemykały tylko wieczorami i wczesnymi porankami, jak wizażanka nie będzie patrzeć w ich kierunku? Wyobraź sobie - zalewasz kawę - słyszysz za sobą tup tup tup, i kątem oka widzisz, jak coś chyłkiem pomyka, smażysz jajecznicę, słyszysz tup tup tup i coś Cię po nodze smyrnie.... Normalnie dziewczyna nam zwariuje, no.
Stary 2009-08-04, 20:31   #6
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

W fear factor jedzą karaluchy, ale osobiście nie polecam, mogą powłazić między zęby

Tak naprawdę- dobry jest podobno raid, poza tym spryskanie gniazda karaluchów (musisz sprawdzić, gdzie jest najwięcej śladów dziadostwa, niedaleko pewnie mają gniazdo) WD40. Poza tym wszystko, nawet za listwami podłogowymi trzeba porządnie wyszorować. Możesz też kupić sobie jakiegoś owadożernego stwora, gekona na przykład- przyjemne z pożytecznym
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 20:47   #7
Foka29
Zadomowienie

Jeżeli mieszkasz w bloku, to potrzebujesz czegoś, co działa "długoterminowo".
U mnie sprawdził się Getox kupiony w którymś z hipermarketów budowlanych.
Pryska się tym w szlakach komunikacyjnych, którymi się paskudy poruszają, i w niejscach gdzie bytują (np za szafkami w kuchni, za luźnymi listwami przypodłogowymi, przy pionach kanalizacyjnych etc.)
Środek działa pół roku, potem znów trzeba prysnąc.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-05, 21:41   #8
Ewakuacja69
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Stromanthe Pokaż wiadomość
Możesz też kupić sobie jakiegoś owadożernego stwora, gekona na przykład- przyjemne z pożytecznym
moge pozyczyc mojego psa lapie nawet latajace badziewia typu muchy

-15kg!
Ewakuacja69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-23, 15:34   #9
bubulina
Raczkowanie

W moim mieszkaniu genialnie sprawdził się zakupiony w hipermarkecie i wypróbowany też przez znajomych GLOBOL. Porozkładana w kącikach
( niewidocznych) na papierku pasta zadziałała po jakichś trzech tygodniach ale za to na przeszło rok. Ponieważ mieszkam w bloku, problem pojawił się ponownie choć w wiele mniejszym zakresie i właśnie powtarzam akcję.
Polecam z własnego i innych doświdczenia. Skutkuje po czasie ale na długo
bubulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 13:55   #10
lennyGIRL
Raczkowanie

Dziękuję za rady GLOBOL już miałam kupić, ale najpierw postanowiłam wypróbować skórki ogórka No i nie wiem czy to rzeczywiście dzięki nim, ale karaluchów narazie nie widać Od tamtej pory widziałam może z jednego, a nie jak to kiedyś było - 5 w ciągu nocy

Life is like a coin
Stary 2009-08-24, 14:27   #11
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lennyGIRL Pokaż wiadomość
Dziękuję za rady GLOBOL już miałam kupić, ale najpierw postanowiłam wypróbować skórki ogórka No i nie wiem czy to rzeczywiście dzięki nim, ale karaluchów narazie nie widać Od tamtej pory widziałam może z jednego, a nie jak to kiedyś było - 5 w ciągu nocy
Hura! Pomogłam.
Stary 2009-08-24, 14:50   #12
lennyGIRL
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Hura! Pomogłam.

Life is like a coin
Stary 2009-08-24, 20:50   #13
jenta
Rozeznanie

Przypomnialas mi moja traume z dziecinstwa, czyli plage prusakow w calej kamienicy. Brrrr!!! Byly w rurach, przewodach telefonicznych (!) i we wszystkich innych dziurach, ktorymi przelazily z gory na dol. Dwie porzadne dezynsekcje pomogly, domowe srodki niewiele daja jesli robale wedruja z mieszkania do mieszkania i skladaja jaja.
jenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 23:06   #14
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
Napisane przez lennyGIRL Pokaż wiadomość
Dzięki, chyba spróbuję z tymi skórkami ogórka
niestety, nic nie dają

probowalam tez raid max w sprayu (ten czerwony 3 w 1) i prawie nic nie dal. Jak bezposrednio na karalucha popsikasz to paralizuje i zdycha, ale one siedza w takich miejscach, ze nie dasz rady wszystkich zabic, a nastepnego dnia po gruntownym popryskaniu calej kuchni normalnie sobie lazily jak gdyby nigdy nic

tu jeszcze drugi watek o karaluchach, mzoe komus sie przyda jakas porada: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=189443
Stary 2011-02-26, 00:03   #15
Elfir
Zakorzenienie

W przypadku budynków wielorodzinnych karaluchy zwalcza administracja. Żyją w przewodach wentylacyjnych, więc jeden mieszkaniec nic nie zrobi.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 08:47   #16
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

w tamtym roku przeprowadzilam sie do bloku wielorodzinnego. i na moje nieszczescie pojawily sie karaluchy. wiec sprawdzonymi poleconymi sposobami polecam. przedewszytskim musisz wszytsko dokladnie umyc woda ciepla z dobrym plynem do mycia wszelkich powierzchni z dodatkiem domestosu. co prawda zapach bedzie lekki w mieszkaniu ale skuteczne. po drugie polecam zakup kratek przeciw owadom i wszelkim chodzacym i latajacym robakom firmy bros. cena okolo 11 zł. warto ustawic w poblizu odplywow i za szafkami w kuchni. poczatkowo kratka rowniez ma intensywny zapach ale potem on nie jest wyczowalny.

jednak tak jak pisza inne wizazanki w przypadku skupisk ludzi w blokach warto zglosic sprawe do administracji i poprosic o spryskiwanie calego bloku. trzeba ich pilnowac zeby spryskali caly blok razem z piwnicami. tylko w tem sposob skutecznie mozna pozbyc sie tego dziadostwa. na twoje nieszczescie karaluchy potrafia chodzic kanalami odplywami i wentylacja. wiec poczatkowo moga uciec od ciebie i przejsc do innego mieszkania a potem wrocic do ciebie.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 11:12   #17
f _ c k yea
Rozeznanie

Jeśli chodzi o te małe dziadostwo, to chyba tylko taka ogólna dezynsekcja (czyt. w całym bloku) ma jakikolwiek sens. Też kiedyś miałam problem z tym robactwem, jakieś tam trutki pomagały na jakiś czas, ale to nie rozwiązuje problemu, bo karaluchy ciągle wracały
Sprawę zgłoszono do spółdzielni, przeprowadzono dezynsekcje całego bloku i ani jednego karalucha nie widziałam w domu od jakiś 8 lat
f _ c k yea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-15, 22:02   #18
Kalini
Zakorzenienie

Mam problem z karaluchami, ale chyba nietypowy przyłażą tylko jak jest dezynsekcja w bloku. Sytuacja wygląda tak - np. we wtorek rano jest dezynsekcja, a w nocy już je widać i tak przez następne kilka dni się pojawią, aż wszystkich ich nie wybijemy (Raidem na karaluchy), ale przy następnej dezynsekcji znowu przyłażą. Czy macie podobne doświadczenia? Czy są jakieś sposoby, aby je odstraszyć (spróbuje tych ogórków), ale może jeszcze jakieś. I czy nie powinnam zgłosić tego do administracji, może używają zbyt łagodnego środka, który je tylko przestrasza.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości