prasowanie ubrań - praca - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-18, 11:34   #1
201612080925
Konto usunięte

prasowanie ubrań - praca

Hej dziewczyny
Jestem studentką, co za tym idzie wiadomo - nie przelewa się, a i sesja powoli się zaczyna, więc trzeba sobie znaleźć jakieś zajęcie ;> Buszując po gumtree wpadłam na ogłoszenie pracy, które wydaje mi się idealne w mojej sytuacji. Mianowicie ktoś chce żeby mu prasować ubranka dla dzieci, które później sprzedaje na aukcjach. Ubranka będzie przywozić i odbierać, także nawet bez wychodzenia z chaty Tylko mam jeden problem, nie jestem pewna czy umiem prasować, bo czynność ta w moim życiu codziennym dotychczas ograniczała się do przejechania dwa razy bluzki, żelazkiem pożyczonym od sąsiadów, na egzamin parę razy do roku i to tylko z przodu, bo z tyłu i tak nie widać pod żakietem. Czy za prasowaniem kryje się jakaś grubsza filozofia? I ile rozsądnie mogę sobie zawołać za 1 wyprasowaną sztukę?
201612080925 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-18, 13:46   #2
Nikaaa152
Zakorzenienie

Dot.: prasowanie ubrań - praca

Nie, prasowanie to żadna filozofia. No chyba, że masz jakieś felerne żelazko albo ciuchy z jedwabiu etc Ja też sobie dorabiam u jednej rodzinki (sprzątam i prasuje), dostaję 10zł/h. Może przetestuj ile rzeczy jesteś w stanie wyprasować przez 1h i na tej podstawie ustal stawkę?
Nikaaa152 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-18, 13:51   #3
dobrarada
Zadomowienie

GG do dobrarada

Jak już będziesz prasować, uważaj na szwy.
Nieraz kupiłam córce ciuchy na All, prasowane po lewej stronie - wszystkie szwy (nici poliestrowe) stopione żelazkiem, drapiące i gryzące po ramionach i bokach.
Ciuchy do wyrzucenia.

Niby taka bzdurna rzecz prasowanie, ale nawet to trzeba umieć
dobrarada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-18, 18:22   #4
Maja00007
Raczkowanie

Ogólnie ciuszki dziecięce ciężko się prasuje. Moja mała miała kiedyś bluzeczkę z tak zwaną złotą niteczką. Wyobraźcie sobie, że po przeprasowaniu niteczka się stopiła pomimo, że na metce była informacja, że można prasować. Reklamacji oczywiście nie przyjęli. Odpisując, ze prasowałam za wysoka temp. a jak im udowodnię, że było inaczej?
Maja00007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-18, 21:04   #5
KiLaNeCzKa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja00007 Pokaż wiadomość
Ogólnie ciuszki dziecięce ciężko się prasuje. Moja mała miała kiedyś bluzeczkę z tak zwaną złotą niteczką. Wyobraźcie sobie, że po przeprasowaniu niteczka się stopiła pomimo, że na metce była informacja, że można prasować. Reklamacji oczywiście nie przyjęli. Odpisując, ze prasowałam za wysoka temp. a jak im udowodnię, że było inaczej?
Dlatego prasując rzeczy delikatne lub z wrażliwymi elementami (tak jak pisałaś nitką, albo nadrukiem, cekinami, itp), dobrze jest położyć na nie bawełnianą ściereczkę lub papierowy ręcznik. To zabezpieczy przed bezpośrednim działaniem wysokiej temperatury i zapobiegnie uszkodzeniom.
KiLaNeCzKa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 08:37   #6
zohaaa
Przyczajenie

Ja też coś dorzucę, trzeba uważać na bluzki, koszulki, które z przodu mają ozdóbki typu guziczki, bo jak będziesz prasowała tył (plecy) to taki guziczki brzydko się odbijają. Dlatego ja wtedy taki ciuszek delikatnie naciagam na początek deski, na ten trókjkąt i prasuję po jednej stronie.
zohaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 11:28   #7
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

To dobry pomysł. Sama z chęcią zatrudniłabym kogoś do prasowania.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości