|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Nadopiekuńczość rodziców
Po kilkumiesięcznej przerwie wracam na Wizaż z pytaniem.
Jak poradzić sobie z taką sytuacją, kiedy rodzice od jednego dziecka wymagają (i kontrolują) zdecydowanie więcej niż od reszty? Jestem najstarsza (26 lat), mam dwie siostry z małą różnicą wieku (obie 20+). Odkąd pamiętam było tak, że ja miałam najwięcej ograniczeń typu zakaz najmniejszego makijażu do końca liceum, zachowanie zawsze musiało być wzorowe, towarzystwo prześwietlone i sprawdzone itp. itd. Siostry pod tymi względami miały luz, np. najmłodsza zaczęła robić tatuaże już w liceum nie pytając się nawet o zgodę. Teraz jest wciąż tak, że one wychodzą gdzie i kiedy chcą bez pytań, zaś wystarczy, że ja zasiedzę się u znajomych czy jakaś sąsiadka spotka mnie na mieście z kolegą ze studiów i zaraz są telefony gdzie jestem, pytania, mogę nie odpowiadać, jednak wtedy są jakby obrażeni? nie wiem. Nie chcę psuć relacji z rodzicami, tworzyć ciężkiej atmosfery, bo źle to na mnie działa. Siostry nie są tak wrażliwe i im kłótnie z ludźmi nie psują humoru, zresztą w szkołach zachowywały się tak samo, chyba nawet lubią "wojny". Ja zawsze zastanawiałam się jak nie urazić drugiej strony, miałam wyrzuty sumienia, jestem dość nieśmiała. Przyjaciółka uważa, że jestem taką mimozą i nie powinnam wiecznie przejmować się kimś, tylko bardziej myśleć o sobie i swoich planach, na tym się skoncentrować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nadopiekuńczość rodziców
wyprowadź się z domu masz 26 lat i zacznij żyć swoim życiem powtórki nie będzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Aha, co do psucia relacji - jeśli rodzice są nadmiernie zaborczy i kontrolujący, to tak czy siak one będą zepsute. Jak nie teraz, to kiedyś - mnóstwo kobiet odcina pępowinę dopiero w baaardzo dorosłym życiu, a im dalej, tym jest trudniej. Kiedyś będziesz musiała to zrobić, więc pospiesz się.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2016-07-06 o 17:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
To nie rodzice zachowują się wobec ciebie jakoś inaczej, tylko ty dajesz sobie wejść na głowę. Twoje siostry same wpadły na to, że nie będą pytać nikogo o pozwolenie, a ty od ćwierćwiecza "nie chcesz psuć relacji" kosztem własnego samopoczucia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;62690001]To nie rodzice zachowują się wobec ciebie jakoś inaczej, tylko ty dajesz sobie wejść na głowę. Twoje siostry same wpadły na to, że nie będą pytać nikogo o pozwolenie, a ty od ćwierćwiecza "nie chcesz psuć relacji" kosztem własnego samopoczucia.[/QUOTE]
![]() ![]() Masz 26 lat. Zapewne pracujesz, być może masz chłopaka i swoje życie. Przestań nadmiernie patrzeć na rodziców, tylko żyj swoim życiem i dąż do usamodzielnienia się, także mieszkaniowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dzięki za odpowiedzi, Wizaż jednak nie zawodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:08.