Nadopiekuńczość rodziców - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-06, 15:56   #1
201703061208
Konto usunięte

Nadopiekuńczość rodziców

Po kilkumiesięcznej przerwie wracam na Wizaż z pytaniem.
Jak poradzić sobie z taką sytuacją, kiedy rodzice od jednego dziecka wymagają (i kontrolują) zdecydowanie więcej niż od reszty? Jestem najstarsza (26 lat), mam dwie siostry z małą różnicą wieku (obie 20+). Odkąd pamiętam było tak, że ja miałam najwięcej ograniczeń typu zakaz najmniejszego makijażu do końca liceum, zachowanie zawsze musiało być wzorowe, towarzystwo prześwietlone i sprawdzone itp. itd. Siostry pod tymi względami miały luz, np. najmłodsza zaczęła robić tatuaże już w liceum nie pytając się nawet o zgodę.
Teraz jest wciąż tak, że one wychodzą gdzie i kiedy chcą bez pytań, zaś wystarczy, że ja zasiedzę się u znajomych czy jakaś sąsiadka spotka mnie na mieście z kolegą ze studiów i zaraz są telefony gdzie jestem, pytania, mogę nie odpowiadać, jednak wtedy są jakby obrażeni? nie wiem.
Nie chcę psuć relacji z rodzicami, tworzyć ciężkiej atmosfery, bo źle to na mnie działa. Siostry nie są tak wrażliwe i im kłótnie z ludźmi nie psują humoru, zresztą w szkołach zachowywały się tak samo, chyba nawet lubią "wojny". Ja zawsze zastanawiałam się jak nie urazić drugiej strony, miałam wyrzuty sumienia, jestem dość nieśmiała. Przyjaciółka uważa, że jestem taką mimozą i nie powinnam wiecznie przejmować się kimś, tylko bardziej myśleć o sobie i swoich planach, na tym się skoncentrować.
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-06, 16:42   #2
magdulka87
Raczkowanie

Dot.: Nadopiekuńczość rodziców

wyprowadź się z domu masz 26 lat i zacznij żyć swoim życiem powtórki nie będzie Powodzenia
magdulka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-06, 17:10   #3
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez aisha21 Pokaż wiadomość
Po kilkumiesięcznej przerwie wracam na Wizaż z pytaniem.
Jak poradzić sobie z taką sytuacją, kiedy rodzice od jednego dziecka wymagają (i kontrolują) zdecydowanie więcej niż od reszty? Jestem najstarsza (26 lat), mam dwie siostry z małą różnicą wieku (obie 20+). Odkąd pamiętam było tak, że ja miałam najwięcej ograniczeń typu zakaz najmniejszego makijażu do końca liceum, zachowanie zawsze musiało być wzorowe, towarzystwo prześwietlone i sprawdzone itp. itd. Siostry pod tymi względami miały luz, np. najmłodsza zaczęła robić tatuaże już w liceum nie pytając się nawet o zgodę.
Teraz jest wciąż tak, że one wychodzą gdzie i kiedy chcą bez pytań, zaś wystarczy, że ja zasiedzę się u znajomych czy jakaś sąsiadka spotka mnie na mieście z kolegą ze studiów i zaraz są telefony gdzie jestem, pytania, mogę nie odpowiadać, jednak wtedy są jakby obrażeni? nie wiem.
Nie chcę psuć relacji z rodzicami, tworzyć ciężkiej atmosfery, bo źle to na mnie działa. Siostry nie są tak wrażliwe i im kłótnie z ludźmi nie psują humoru, zresztą w szkołach zachowywały się tak samo, chyba nawet lubią "wojny". Ja zawsze zastanawiałam się jak nie urazić drugiej strony, miałam wyrzuty sumienia, jestem dość nieśmiała. Przyjaciółka uważa, że jestem taką mimozą i nie powinnam wiecznie przejmować się kimś, tylko bardziej myśleć o sobie i swoich planach, na tym się skoncentrować.
Twoja przyjaciółka ma rację. Twoje siostry nie są kontrolowane, bo się nie dają kontrolować - ot i tyle. Rodzice zobaczyli, że nie dadzą sobie wejść na głowę, więc im na głowę nie weszli. Ty dałaś, więc Tobie - owszem. Rozwiązanie jest proste, mimo że niełatwe - postawić się, uniezależnić, mieć własne zdanie i bronić swoich praw. Jesteś dorosłą kobietą.

Aha, co do psucia relacji - jeśli rodzice są nadmiernie zaborczy i kontrolujący, to tak czy siak one będą zepsute. Jak nie teraz, to kiedyś - mnóstwo kobiet odcina pępowinę dopiero w baaardzo dorosłym życiu, a im dalej, tym jest trudniej. Kiedyś będziesz musiała to zrobić, więc pospiesz się.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2016-07-06 o 17:12
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-06, 17:10   #4
December12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magdulka87 Pokaż wiadomość
wyprowadź się z domu masz 26 lat i zacznij żyć swoim życiem powtórki nie będzie Powodzenia
December12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-06, 17:15   #5
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

To nie rodzice zachowują się wobec ciebie jakoś inaczej, tylko ty dajesz sobie wejść na głowę. Twoje siostry same wpadły na to, że nie będą pytać nikogo o pozwolenie, a ty od ćwierćwiecza "nie chcesz psuć relacji" kosztem własnego samopoczucia.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-06, 20:20   #6
adult90
Zadomowienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;62690001]To nie rodzice zachowują się wobec ciebie jakoś inaczej, tylko ty dajesz sobie wejść na głowę. Twoje siostry same wpadły na to, że nie będą pytać nikogo o pozwolenie, a ty od ćwierćwiecza "nie chcesz psuć relacji" kosztem własnego samopoczucia.[/QUOTE]

Masz 26 lat. Zapewne pracujesz, być może masz chłopaka i swoje życie. Przestań nadmiernie patrzeć na rodziców, tylko żyj swoim życiem i dąż do usamodzielnienia się, także mieszkaniowego
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-06, 20:49   #7
201703061208
Konto usunięte

Dzięki za odpowiedzi, Wizaż jednak nie zawodzi przemyślę Wasze porady, na razie wracam na fioletowe forum na dłużej i czas nadrobić zaległości
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości