Problem z wypróżnieniem podczas okresu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-09, 10:14   #1
Karenw
Wtajemniczenie

GG do Karenw

Problem z wypróżnieniem podczas okresu

Witam wszystkie wspaniałe dziewczyny
Często bywam na tym forum, ale dopiero teraz postanowiłam o coś Was zapytać
Mój problem polega na tym, że podczas okresu mam problem z wypróżnieniem się nie chodzi mi o siusiu, tylko o tą drugą czynność Problemem są bolesne skurcze podczas których "kupka" przesuwa się w dół. W toalecie odbywają się prawdziwe porody. Jest to ból nie do opisania. Oczywiście pare dni po zakończeniu okresu wszystko wraca do normy. Czy któraś z Was ma podobny problem? Jak sobie z tym radzicie?
Karenw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 11:30   #2
d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767
Konto usunięte

Dot.: Problem z wypróżnieniem podczas okresu

Ja mam identyczna sytuacje I tez mnie to meczy...Slyszalam teorie, ze to dlatego, ze narzady wewnetrzne sa troche "opuchniete" podczas miesiaczki i to moze powodowac problem. I wydaje mi sie, ze raczej nie ma na to rady....
d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 11:42   #3
Karenw
Wtajemniczenie

GG do Karenw

To, że narządy są opuchnięte też słyszałam. Ale lekarz mnie tym postraszył, że podczas całej ciąży też może być tak samo! To ja nie wiem czy chce mieć dziecko hehe Chyba, że co miesiąc podczas okresu mała lewatywka
Stary 2009-09-09, 11:49   #4
effcia82
Zakorzenienie

ja to mam zawsze wrażenie, że tampon naciska mi na jelita
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 13:33   #5
Fufka
Zakorzenienie

niestety też to miałam, zaczynało się już kilka dni przed okresem i kończyło się razem z końcem krwawienia, czasem trwało jeszcze dzień, czy dwa dłużej nie pomagało nic, co normalnie powinno zadziałać czyli: kefiry, maślanki, kiszona kapusta, płatki owsiane, otręby, a także środki przeczyszczające, nawet te "forte"

pomogło mi to, że zaczęłąm brać tabletki anty :/ strach się bać, co będzie, jak je odstawie
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 14:06   #6
Karenw
Wtajemniczenie

GG do Karenw

pomogło mi to, że zaczęłąm brać tabletki anty :/ strach się bać, co będzie, jak je odstawie [/QUOTE]

Ja biore tabletki od około 5 lat i mi to nie pomogło. Podobno po ciąży ma się coś zmienić ... oby na plus
Stary 2009-09-09, 15:40   #7
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06
Konto usunięte

tez tak mam.ogolnie to podczas okresu dobrze sie czuje i nic mnie nie boli,tylko wlasnie wtedy,gdy musze skorzystac z toalety czuje takie skurcze.czasem sa bardzo bolesnei podczas wyprozniania tez troche boli.to chyba"kupka"uciska macice cos mi sie zdaje
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-09, 17:36   #8
Rosaline
Zadomowienie

a leki rozkurczowe próbowałyście? np. no-spę, może ona trochę "obluzuje" te miejsca
Stary 2009-09-09, 20:24   #9
Karenw
Wtajemniczenie

GG do Karenw

No mi nic nie pomaga - No-spa, Ibuprom, Nurofen, Termoforek ... Lekarz polecił mi czopki z wazeliny, ale też nic
Czasami to jest taki ból, że wbijam sobie paznokcie w łapke żeby nie wydawać z siebie dźwięków, które aż sąsiad będzie słyszal hehe.
No ale miejmy nadzieję, że dzidzia wszystko zmieni
No chyba, żeby jeść same płynne pokarmy już na pare dni przed ... ale nie wiem czy dałabym radę
Stary 2009-09-09, 21:46   #10
Madaaa
Zakorzenienie

A słyszałyście o endometriozie? I to może być powodem. A o opuchniętych narządach nie słyszałam....nie wiem czy to prawda.
Dziewczyne warto sie zainteresować bo jesłi to endometrioza może doprowadzic do bezpłodności.

Osobiscie i mi sie takei bóle zdarzały. Teraz już nie mam takich boleści. Sama nie wiem co o tym myslec. Ktos kiedys nastraszył mnie endometrioza, ale badanie na nią nie miałam.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 22:32   #11
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
A słyszałyście o endometriozie? I to może być powodem. A o opuchniętych narządach nie słyszałam....nie wiem czy to prawda.
Dziewczyne warto sie zainteresować bo jesłi to endometrioza może doprowadzic do bezpłodności.

Osobiscie i mi sie takei bóle zdarzały. Teraz już nie mam takich boleści. Sama nie wiem co o tym myslec. Ktos kiedys nastraszył mnie endometrioza, ale badanie na nią nie miałam.

moze, ale nie musi. ja endometriozy nie mam na pewno a sytuację mam podobną. ale do lekarza warto się wybrać, żeby to wykluczyć. a już zwłaszcza jak znajdzie się w kale w trakcie okresu krew.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-10, 10:14   #12
Karenw
Wtajemniczenie

GG do Karenw

Czytałam trochę o tej Endometriozie i w objawach jest: obfite krwawienie podczas okresu, już 5 dni przed pojawia się ból podbrzusza i występuje silny ból podczas stosunku. Ja takich objawów nie mam, więc mam nadzieje, że to nie to
Stary 2009-09-10, 10:14   #13
limonka1988
Raczkowanie

Też to mam, bo ja mam endometriozę. I to jest jej objaw! Zgadza się, że po ciąży to może ustąpić, bo najlepszym lekarstwem na endometriozę jest ciąża. Radzę się zastanowić czy masz jeszcze inne objawy endometriozy, bo jeśli tak to pora zacząć ją leczyć. Ja narazie leczę tabletkami anty i pomagają na wszystkie dolegliwości.
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 12:14   #14
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
moze, ale nie musi. ja endometriozy nie mam na pewno a sytuację mam podobną. ale do lekarza warto się wybrać, żeby to wykluczyć. a już zwłaszcza jak znajdzie się w kale w trakcie okresu krew.
A to z tymi opuchnietym narzadami to tak na serrio ?

Ja kiedys obawialam sie tej endometriozy, ale nie mam żadnych innych objawów. Okres krotki, skapy. U mnie to raczej problem z jelitami, albo zła dieta jest. A co tamponów to tez mam wrazenie ze i one czasami uciskaja. Zrezszta nie jedna kolezanka moja skarzyla mi sie, że podczas okresu ma wrazliwe jelita.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 12:36   #15
Karenw
Wtajemniczenie

GG do Karenw

Jak pytałam ginekologa to powiedział, że jestem szczupłą osobą i mam jeszcze macice zgiętą do tyłu i podczas okresu macica puchnie i dotyka jelit. Dlatego jak kupka schodzi to o nią trze i to boli. Powiedział, że po pierwszym dziecku wszystko się tam rozszerza i nie ma już z tym problemu. Ale mimo wszystko jak teraz do niego pójde to spytam jeszcze raz Ja mam takie objawy od jakiś 4 lat. Tabletki biore od 5, ale jestem na ostatnim opakowaniu i przerywam (czas się przygotować na dziecko)
Stary 2009-09-10, 20:33   #16
d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767
Konto usunięte

Bardzo mozliwe, ze to jest przyczyna...Ja tez mam lekkie tylozgiecie i mam ten sam problem, wiec pewnie jest to powiazane w jakis spsob.
Gdyby to byla endometrioza to chyba problemy bylyby caly czas a nie tylko podczas okresu?
d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 22:16   #17
limonka1988
Raczkowanie

[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;14177888]Bardzo mozliwe, ze to jest przyczyna...Ja tez mam lekkie tylozgiecie i mam ten sam problem, wiec pewnie jest to powiazane w jakis spsob.
Gdyby to byla endometrioza to chyba problemy bylyby caly czas a nie tylko podczas okresu?[/QUOTE]

Nie, właśnie nie problemy cały czas a TYLKO podczas okresu. Nie chce was straszyć ale warto porozmawiać jeszcze o tym z ginekologiem.
Ja nigdy nie przypuszczałam, że mogę mieć endometriozę, bo żadnych objawów nie miałam poza tym, który wy opisujecie, miesiączki krótkie i skąpe, prawie, że bezbolesne, aż któregoś dnia na usg wyszło, że mam torbiel endometrialną :/
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 12:33   #18
Beatka1984
Raczkowanie

Ja przed porodem nie miałam tego problemu
Za to teraz ( mam już dwoje dzieci) strasznie boli wypróżnianie w czasie okresu ... zupełnie jak poród... przechodzi jak ręką odjął wraz z okresem
a to wcale nie jest zależne od konsystencji stolca bo mam je normalne.

Więc nie pocieszajcie się , że z porodem to przejdzie
pozdrawiam
Beatka1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 17:21   #19
dziuba85
Zakorzenienie

U mnie niestety bez różnicy kiedy następuje wypróżnianie, czy w trakcie, czy po, czy przed okresem. Chociaż fakt bardziej boli, jak mam miesiączkę.
Na dodatek parcie jest masakryczne, jak tylko zaczyna mi się krwawienie, to musze lecieć na totalne przeczyszczenie. Odkąd pamiętam mam tak zawsze.
Tylko niestety w ostatnim czasie, jakoś dopadło mnie kucie aż do pachwiny i ból krzyża po okresie oraz ból przy uczucia, jak mam pójść do toalety

We wtorek idę do ginekologa, mam nadzieję, że to nie endometrioza

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-02, 20:08   #20
basikagniezno
Zadomowienie

ja mam odwrotnie ;-)
tzn.podczas miesiączki mam biegunkę i prawie nie schodzę z wc pierwszego dnia :/ i to też jest męczące ;/
basikagniezno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 20:40   #21
inc0rrect
Zakorzenienie

też tak mam (a nie mam ani endo ani tylnozgięcia trzonu macicy)

poprostu tam wszytsko mam takie opuchnięte, ale znalazłam sposób, łatwiej się robi kupkę jak jest tampon i wtedy też mniej boli, albo leki przeciwbólowe wtedy spokojnie

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 12:35   #22
bronte61
Raczkowanie

Ja także mam problem z bardzo bolesnym wypróżnianiem podczas 2-3 pierwszych dni miesiączki. Ostatnio usłyszałam w jakimś programie, że pozycja "na kucki" jest lepsza niż pozycja siedząca do wykonania omawianej czynności, ze względu na to, że wszystko nam się tam luźniej ustawia i stolec łatwiej przechodzi przez końcowy odcinek jelita. W praktyce chodzi o to żeby podłożyć coś pod nogi tak żeby kolana były wyżej, kiedy siedzimy na sedesie, a im wyżej tym lepiej ( w moim przypadku odwrócona do góry nogami miska :P ). Wypróbowałam podczas ostatniego okresu i to na prawdę pomaga, przynajmniej w moim przypadku. Nie mówię, że ból całkowicie znika, ale jest bez porównania mniejszy i znośny. W końcu nie musiałam się pilnować, żeby nie jęczeć z bólu. Dlatego polecam spróbować, może wam też trochę ulży
Pozdr

Edytowane przez bronte61
Czas edycji: 2012-06-16 o 12:37
bronte61 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 13:45   #23
gwiazdka93
Zakorzenienie

Mam ten sam problem Pod względem anatomicznym wszystko jest w porządku (brak tyłozgięcia, nie mam endometriozy), więc nie wiem dlaczego tak się dzieje. Gdzieś czytałam, że powinno się przed miesiączką spożywać płynne pokarmy, co wiadomo, że w praktyce jest mało możliwe.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 19:38   #24
PajeczaMama
Przyczajenie

ja przez pierwsze dwa dni mam bardzo luźne stolce, a potem normalne i bolesne przez kolejne dwa dni.
Nie ma rady, tabletki tez nie pomagaja. Ogólnie mam dosyć mocne miesiączki. Ostatnio z tego wszystkiego wstrzymałam oddech, z bólu w sensie i trochę pomogło. Wiem że głupio to brzmi i nie wiem na jakiej zasadzie to zadziałało, ale tak było
Stary 2015-11-28, 13:17   #25
solll01
Raczkowanie

Wątek stary, ale ja też mam ten problem. Dziś krzyknęłam z bólu podczas wypróżniania - jedyne, co mi pomaga, to ibuprom, ale musiałabym go brać odpowiednio wcześniej,a wiadomo, że faszerować się nim nie chcę.

Wysłane z tapatalk
solll01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-02, 08:29   #26
MartaFor
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez solll01 Pokaż wiadomość
Wątek stary, ale ja też mam ten problem. Dziś krzyknęłam z bólu podczas wypróżniania - jedyne, co mi pomaga, to ibuprom, ale musiałabym go brać odpowiednio wcześniej,a wiadomo, że faszerować się nim nie chcę.

Wysłane z tapatalk
Ja także mam ten problem i też biorę ibuprom jeśli to możliwe wcześniej.
Ale szczerze mówiąc z początku z tymi bólami było gorzej, strasznie bolało, ściskałam podbrzusze z bólu... bardzo męczący problem.
Jednak jak już jest to po raz ENTY lepiej to znoszę, dziś też cierpię przez to niestety i wydaje mi się, że nie ma na to rady.
MartaFor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-14, 22:11   #27
89_lama
Raczkowanie

Mi pomaga panadol femina. Rozluźnia brzuch i nie czuć tego napięcia, który powoduje u mnie ból :/
89_lama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-15, 18:15   #28
malczik
Raczkowanie

nieszczęścia chodzą parami, nie dość, że okres, to jeszcze to... słuchaj, a może czopki? Ja czasami, jak mam problemy toaletowe, uzywam eva/qu, po aplikacji zaczynają tak delikatnie musować i przesuwają wszystko w kierunku "wyjścia". Co ważne nie przeczyszczają. Otręby i jabłka też dają radę
malczik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-15, 20:20   #29
89_lama
Raczkowanie

Ja w sumie tylko podczas okresu mam taki problem..
89_lama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-16, 08:05   #30
effcia82
Zakorzenienie

http://www.wykop.pl/link/2794477/jan...a-na-toalecie/

Squatty Potty i koniec problemów z wypróżnianiem
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości