![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Własnie przeglądam listę tych wsyztskich E występujących w produktach jestem przerażona jak wiele z nich jest szkodliwych i rakotwórczych
![]() czemu więc dopuszczają takie produkty do spozycia?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: USA
Wiadomości: 12 792
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Ciekawy temat
![]() tez sie wiecej dowiem ![]() Up ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 66
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
teraz 90% produktow ma konserwanty niestety
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: USA
Wiadomości: 12 792
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
ja ostatno wydrukowałam sobie listę tych wszystkich E (nie wszytskie sa szkodliwe na szczęście) i zobacze jak sie to przedstawia w produktach,które jem. Najgorzej, ze niektóre E sa rakotwórcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Był już temat z tym spisem E? Jak nie to może poszperamy i wrzucimy w jedno miejsce, np tu ^^ cały wykaz... co jest szkodliwe a co nie...? Jak uważacie?
__________________
------------------------------------------------------------------------------------------ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Cytat:
Ok, też czegoś poszukam ![]()
__________________
------------------------------------------------------------------------------------------ ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Oto co znalazlam:
E 100 Nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach). Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa. 101 Nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach). Występuje w przyrodzie. E 102 Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy. E 103 Zabroniony E 104 Podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych, syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy. E 105 Zabroniony E 110 Niebezpieczny, żółć pomarańczowa; (dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek). Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek. E 111 Zabroniony E 120 Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy. E 121 Zabroniony E 122 Czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy. E 123 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy. E 124 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy (dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy. E 125 Zabroniony E 126 Zabroniony E 127 Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją. E 130 Zabroniony E 131 Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy. E 132 Uważany za nieszkodliwy. Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery. E 140 Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe. E 141 Związek chlorofilowy-kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego. Uważany za nieszkodliwy. E 142 Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. E 150 Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy. E 151 Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy. E 152 Zabroniony E 153 Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy. E 160 Nieszkodliwy (karetonoidy). E 161 Nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce). E 162 Nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych). E 163 Nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy. E 170 Nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa). E 171 Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów. Uważany za nieszkodliwy. E 172 Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki, rzadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas. Uważane za nieszkodliwe. E 173 Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium. E 174 Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słodyczy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie. E 175 Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie. E 180 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 160 b Nieszkodliwy (annatto). E 160 a Nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła). E 133 Syntetyczny, niebieski barwnik.Uważany za nieszkodliwy. E 160 f Karotenoid, niedopuszczony w Polsce. E 160 b Annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L, barwa żółta, naturalny; dodawany do margaryny, olejów, seów żółtych. E 160 c Kapsantyna, kapsorubina (występuje w czerwonej papryce), czerwony, naturalny. E 160 d Likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach), czerwony, naturalny. E 160 e, f Beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu, barwa ciemnoczerwona. E 161 a Flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny. E 161 b Luteina - żółty, naturalny. E 161 c Kryptoksantyna, naturaly. E 161 d Rubiksantyna - czerwony, naturalny. E 200 Nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn). E 201 Nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn). E 202 Nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn). E 203 Nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn). E 210 Benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek). Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie. E 211 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 212 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 213 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 214 Syntetyczniy,pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 215 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 216 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 217 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 219 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 219 Rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny) E 220 Niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. E 224 Syntetyczny (zakłóca czynności jelit). Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. E 222 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. E 223 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. E 224 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. E 226 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. E 227 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. E 230 Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. E 231 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Odradza się spożywania skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. E 232 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. E 233 Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii. E 236 Nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych). E 237 Nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny). E 238 Nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny). E 239 Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 249 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin). E 250 Szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie. E 251 Szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. E 252 Szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych). Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. E 260 Nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek). E 261 Nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek). E 262 Nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek). E 263 Nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek). E 270 Nieszkodliwy (kwas mlekowy). U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+). E 280 Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie. E 281 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie. E 282 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie. E 283 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie. E 228 Wodorosiarczan (IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu), syntetyczny. E 234 Niazyna (antybiotyk), wytwarzany przez Streptococcus lactis, dodatek do serów topionych. E 234 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Antybiotyk produkowany przez mikroorganizmy. W krajach Unii Europejskiej dozwolony jest do stosowania m.in. do budyni z kaszki manny oraz do dojrzewających serów i serów topionych. Przy zbyt częstym spożywaniu z żywnością może stracić swoje działanie lecznicze. Uodpornione bakterie są bardzo trudne do zwalczania. Odradza się częste spożywanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
E 300
Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Uważany za nieszkodliwy. E 301 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy. E 302 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól wapniowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy. E 304 Syntetycznie otrzymywane przeciwutleniacze. Pochodne kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważane za nieszkodliwe. E 306 Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe. E 307 Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy. E 308 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy. E 309 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy. E 310 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy. E 311 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 310. Uważany za nieszkodliwy. E 312 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E310. Uważany za nieszkodliwy. E 320 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie. E 321 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 320. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 322 Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy. E 325 Nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego). U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego). E 327 Syntetyczny regulator kwasowości. Związek wapnia i kwasu mlekowego. Patrz E 270. Uważany za nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego). E 330 Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger). Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą. E 331 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe. E 332 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole potasowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe. E 333 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole wapniowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe. E 335 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole sodowe kwasu winowego. W dużych dawkach działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe. E 336 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe. E 337 Naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco. Patrz E 334. Uważany za nieszkodliwy. E 338 Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie. E 339 Zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego). E 340 Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie. E 341 Zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego). E 400 Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie. E 401 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. E 402 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. E 403 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. E 404 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól wapniowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. E 405 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany. Pochodna kwasu alginowego. Może przekształcać się w glikol propylenowy, wtedy działa jak alergen. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy. E 407 Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie. E 450 Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie. E 461 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy. E 462 Zakłóca trawienie (związki celulozy). E 463 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy. E 465 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy. E 466 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy. E 477 Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Substancje dodawane do żywności dzieli się na następujące grupy:
1) barwniki 2) konserwanty 3)antyutleniacze. 4) emulgatory W Europie wszystkie dodatki do żywności noszą symbol E + numer. W niniejszej pracy zostaną przedstawione tylko te substancje, które są zabronione lub niebezpieczne dla zdrowia. 1. Barwniki (E 100 ...) Dodaje się je do żywności dla atrakcyjniejszego wyglądu, a także do przywracania produktom koloru utraconego podczas obróbki kulinarnej. Wiele barwników spożywczych otrzymuje się z produktów, w których występują naturalnie, np. czerwień buraczana, szafran i kurkuma. - Barwniki zabronione: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 161g, E 180, E 181. - Barwniki rakotwórcze: E 131 - drażetki; kolor niebieski, E 132 - drażetki cukiernicze; kolor niebieski E 142 - słodycze; kolor zielony - Barwniki niebezpieczne: barwnik E 102 występuje w: napoje w proszku, esencje owocowe, sztuczny miód, musztarda skutki dla organizmu: wysypki, nerwowość, problemy z oddychaniem kolor: żólty E 110 - marmolady, żele, gumy do żucia, powłoki tablete; wysypki i bóle głowy; żółty E 123 - Różne produkty spożywcze; wysypki; czerwony E 124 - Wędzone ryby, cukierki pudrowe o smaku owocowym, budynie; kłopoty z oddychaniem; czerwony E 127 - Owoce kandyzowane, wiśnie koktajlowe; światłowstręt, hamuje wzrost, zwiększa wyst. chorób tarczycy; czerwony - Barwniki podejrzane: E 122 - dżemy, marmolady, budynie, lody, napoje, polewy; k. czerwony E 141 - groszek konserwowy; kolor zielony E 151 - tanie odmiany kawioru, galaretki, wyroby żelowe; kolor czarny 2. Konserwanty (E 200 ...) Są to związki chemiczne, zapobiegające psuciu się żywności lub opóźniające ten proces. Większość konserwantów działa na drożdże i pleśnie, a tylko niektóre (E 210 - E 215) chronią przed bakteriami. Często istnieje więc konieczność zastosowania jednorazowo więcej niż jednego środka konserwującego. Najczęściej stosowanymi konserwantami są azotany i siarczany oraz inne związki siarki. - Konserwanty zabronione: E 222, E 223, E 224, E 232, E 234, E 241 - Konserwanty rakotwórcze: E 210 - E 219 (kwas benzoesowy i jego związki) - napoje gazowane, majonezy, sałatki, marynaty, konserwy owocowe i warzywne. E 239 - różne produkty E 249 - E 252 - wędliny, sery podpuszczkowe i topione - Konserwanty niebezpieczne: E 226 - różne produkty E 231 - owoce cytrusowe E 233 - banany, owoce cytrusowe 3. Antyutleniacze, antyoksydanty (E 300 ...) Są to związki chemiczne, które przeciwdziałają utlenianiu się produktu lub wzmacniają działanie przeciwutleniające innych składników. Najpopularniejszym skutkiem utleniania jest jełczenie tłuszczów, niszczenie witaminy A i C w pokarmach. Antyutleniacze niebezpieczne:ù E 310 - E 312 - płatki ziemniaczane, błyskawiczne puree ziemniaczane, guma do żucia; mogą powodować wysypki. E 320 - biszkopty, rosoły w kostce, łuskane orzechy, tłuszcze piekarskie; powoduje zaburzenia pracy wątroby, wpływa na rozkład witaminy D; niedozwolony dla dzieci. E 321 - guma do żucia; może powodować zaburzenia pracy wątroby, u alergików wywołuje wysypkę, na skórze; niedozwolony dla dzieci. E 330 (kwas cytrynowy) - różne produkty; przez niektórych uważany za rakotwórczy. 4. mulgatory, zagęszczacze (E 400 ...) To związki chemiczne, których zadaniem jest poprawa konsystencji produktów. Zapobiegają one rozdzielaniu się emulsji, mogą też sprawiać, że produkt, w którym występują, wygląda na bardziej pożywny niż jest w rzeczywistości. Są one potrzebne do produkcji takich produktów, jak majonezy, margaryny, oraz niskotłuszczowe produkty do smarowania pieczywa, stosowane zamiast masła. Występują też w zupach, sosach, pieczywie, ciastach i ciastkach, czekoladzie czy w deserach w torebkach. Jeden z szeroko stosowanych emulgatorów - lecytyna, występują w soi. W zasadzie nie stwierdzono szkodliwego działania emulgatorów, jedynie związki celulozy (E 460) mogą zakłócać proces trawienia. 5. Inne dodatki (E 500 ...) Do tej grupy należy szereg substancji naturalnych i syntetycznych, pełniących różna funkcje. Niektóre z nich to regulatory kwasowości (związki węgla) - E 500 - E 504, inne to wzmacniacze smaku (E 620, E 621, E 627, E 631, E 635). E 951 to substancja słodząca, tzw. aspartam, używany zamiast cukru. Niestety, w ostatnim czasie badania wykazały, że słodziki są szkodliwe dla naszego organizmu, a dodatkowo utrwalają słabość do słodyczy. wystarczy chyba tego straszenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
u.. jek ktos znajdzie cos jescze to wklejcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Ja znalazłam taki wykaz teraz...
BARWNIKI E 100 nieszkodliwy kurkumina E 101 nieszkodliwy ryboflawina E 102 NIEBEZPIECZNY tartaksyna E 103 ZABRONIONY E 104 PODEJRZANY żółć benzopirydrynowa E 105 ZABRONIONY E 110 NIEBEZPIECZNY żółć pomarańczowa S E 111 ZABRONIONY E 120 NIEBEZPIECZNY koszelina, kwas karminowy E 121 ZABRONIONY E 122 PODEJRZANY azorubina, nie dopuszczalna w Polsce E 123 BARDZO barwnik NIEBEZPIECZNY amonikalny E 124 NIEBEZPIECZNY róż koszenilinowa E125 ZABRONIONY E 126 ZABRONIONY E 127 NIEBEZPIECZNY erytozyna, hamuje wzrost E 130 ZABRONIONY E 131 RAKOTWÓRCZY błękit patentowy E 132 nieszkodliwy indygotyna E 140 nieszkodliwy chlorofil E 141 PODEJRZANY związek chlorofinowy E 142 RAKOTWÓRCZY zieleń lisaminowa 0 E 150 PODEJRZANY karmel E 151 PODEJRZANY czerń brylantowa B.N. E 152 ZABRONIONY E 153 nieszkodliwy węgiel drzewny E 160 nieszkodliwy karotenoidy E 161 nieszkodliwy ksantofil E 162 nieszkodliwy betanina E 163 nieszkodliwy antocyjan E 170 nieszkodliwy węglan wapnia E 171 PODEJRZANY dwutlenek tytanu, zabroniony w Polsce E 172 PODEJRZANY tlenek i wodorotlenek żelaza E 173 SZKODLIWY aluminium E 174 nieszkodliwy srebro E 175 nieszkodliwy złoto E 180 PODEJRZANY pigment rubinowy KONSERWANTY E 200 nieszkodliwy kwas sorbowy E 201 nieszkodliwy E 202 nieszkodliwy E 203 nieszkodliwy E 210 RAKOTWÓRCZY benzoesan E 211 RAKOTWÓRCZY benzoesan sodu E 212 RAKOTWÓRCZY benzoesan potasu E 213 RAKOTWÓRCZY benzoesan wapnia E 214 Etyl – p – hydrolisybenzoesowy E 215 – 228 E 234 – 235 Natamycin E 239 Metylofeuylotrami 4 E 249 – E 252 Nitrat / Azotyny E 280 Kwas propionowy E 281 Natrium propionowy E 282 Wapno propionowe E 283 Potas propionowy E 284 Kwas borowy E 285 Borax ZAKWASZACZE i STABILIZATORY (tylko szkodliwe) E 320 BHA E 321 BHT E 338 Kwas ortofosforowy E 339 Fosfaty E 340 – 1 Fosfaty E 365 EDTA ZAGĘSZCZACZE (tylko szkodliwe) E 400 – 405 E 406 Agar – agar E 407 Carrageen E 416 Karayagummi E 420 Sorbit E 421 Mannit E 432 – 4 Polysorbat SŁODZIKI (tylko szkodliwe) E 952 Cyclamat E 953 Isomalt E 954 Saccharin E 965 Maltit E 966 Lactit E 967 Xylit E 999 Quillajaextrakt E 1200 Polydextrosa E 1201 – 2 WZMACNIACZE SMAKU (tylko szkodliwe) E 620 Kwas glutaminowy E 621 – 625 E 900 Diemetylpolysiloxan DODATKI SPOŻYWCZE (tylko szkodliwe) E 512 Cyno – II – chlorek E 520 – 3 Aluminiumsulfat E 541 Kwas Natriumaluminium E 554 Natriumaluminium silikat E555 Potasaluminium silikat E 556 Wapń aluminium silikat E 559 Kaolin E 574 Kwas glukonowy E 575 – 579 EMULGATORY (tylko szkodliwe) E 435 – 6 Polisorbat E 450 Difosfat E 451 Trifosfat E 452 Polifosfat E 476 Poligliceryna E 491 Sorbitanmono stearat E 492 – 5 Sorbitanmono - ...
__________________
------------------------------------------------------------------------------------------ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 2 460
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Dziękuje za założenie tego wątku
![]() ![]() Sama chciałam go założyć na moim gotowaniu Od kilku dni czytam bardzo dużo na temat zdrowej żywności, wiedziałam o tym wcześniej, przyznaje nie zwracałam na to wcześniej uwagi ![]() ![]() ![]() Bardzo chętnie poczytam co mają na ten temat do powiedzenia inne wizażanki Dotąd nie zdawałam sobie sprawy, jakie obrzydlistwa jadłam bleee Dziękuje bardzo za tą tabelke z oznaczeniami E ![]() Podsyłam wam jeden artykuł do poczytania http://www.mst.sggw.pl/artykuly/falserzejedzenia.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: USA
Wiadomości: 12 792
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
O matko ile tego
![]() W Polsce to jeszce nic-tutaj w usa to wszystko doslownie wszytko jest sztuczne-i tutaj jest taka mentalnosc ze wiekszosc amerykanow kupi to co ladniej wyglada(czytaj sztucznie kolorowane) niz to co zdrowsze. Jak bylam w Polsce to odczuwalam roznice w jedzeniu-w Polsce wszystko smakuje znacznie lepiej=bardziej naturalnie. Moja kolezanka odkad przyjecjhala do Usa ma alergie prawie na wszystkie produkty-po zjedzeniu czegokolwiek brzuch jej rosnie jakby byla w 8 miesiacu ciazy-moze jesc tylko jogurty, pic wode i chuda wedline i niektore sery. Ja sama mam obsesje na punkcie zdrowej zywnosci-bardzo zwracam uwage na to co jem i lubie jedzenie przygotowywac w domu(w miare mozliwosci) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 598
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Właśnie dziś miałam wykłady o karcinogenach- substancjach które powodują raka. I tak naprawdę chodiz o to, że te wszystkie "świństwa" nie powodują choroby bezpośrednio, nie są jej przyczyną, ale w momencie gdy w organiźmie już dochodzi do pewnych mutacji DNA (a te sa spowodowane bezpośrednio przez różne inne czynniki, m.in.. promieniowanie UV, dym tytoniowy, azbest) substancje te są tzw promotorami czyli same nie powodują mutacji DNA ale wzmacniają ekspresje tych już zmutowanych genów
![]() To tak dla ścisłości, co nie zmienia faktu iż najlepiej tego nie zjadać ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 3 470
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Ilość środków konserwujących w produktach jest taka, aby nie wywoływała zagrożeń u ludzi. Zresztą w wielu naturalnych produktach spożywczych znajdują się substancje rakotwórcze- np w rzodkiewkach, morelach, wiśniach, śliwkach. Bazylia ma w składzie ponad 50 związków o potencjalnym działaniu rakotwórczym. Jednak związki te występują w tak małych ilościach, że ryzyko zachorowania jest nieznane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
nieznane czy nieznaczne, bo to jednak różnica
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 9 769
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Warto czytać składy produktów żywnościowych.
![]() Jeżeli będziecie miały okazję, spójrzcie w M&M's. ![]() Uwielbiam te dwa orzechy na reklamach ![]() Na studiach miałam przedmiot o nazwie "Gospodarka, a środowisko." Nie pytajcie dlaczego. ![]() Toczyła się wtedy zażarta dyskusja wokół tematu M&M's, ponieważ odkryliśmy, iż zawierają one - o ile dobrze pamiętam - barwniki zakazane w Polsce. Nie wiem na jakim etapie się zakończyła, w każdym razie, M&M'sy można nadal dostać w każdym większym sklepie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 3 470
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
nieznane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
oj, świetny wąteczek
![]() ![]() skaranie boskie z tymi bezmyślnymi ludźmi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
CraftMod
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Fajny temat. Dorzucam jeszcze jeden artykuł do poczytania. Dużo zmienił w moim sposobie żywienia. Może nie przeszłam na całkiem eko, ale przynajmniej staram się tego unikać
http://www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: małopolska :)
Wiadomości: 1 634
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Bardzo ciekawy wątek
![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 764
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Poczytalam troche watek, artykuly do ktorych linki zostawilyscie i jestem przerazona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
ciekawe, muszę poczytac, jak będę miała więcej czasu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
dzis sobie zjadłam na kolacje kanapki z kiełbaska krakowska pakowaną. aptrze teraz na skład a tam: E250, E301 i E331
E 250 Szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie. hm... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
ja odradzam częste spożywanie mięsa - też z względów zdrowotnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
Mięsa?? a czemu?? słyszałam ze nie powinno sie go jeśc codziennie ale w sumie na co ono źle wpływa??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
samo jedzenie mięsa sporo przyczynia się do cukrzycy (typu II), chorób układu krwionośno-sercowego (nadciśnienie, zawał...), choroby wieńcowej, nadwyżki cholesterolu, nowotworów...
twierdzi się również, że zwiększa podatnosc np. na przeziębienia, ale naukowo nie udowodniono. ja jestem vege ponad rok, i może nie mogę podac zbyt dokładnie częstotliwości, ale od tamtej pory byłam chora tylko raz (teraz ![]() ogólnie "mięsożerni" często mają jakieś niedobory. bo np. wegetarianie ze względu na dietę starają się bardziej wszystko uzupełniac, a taki przeciętny "mięsożerca" myśli że jak zje kotleta, to wszystko będzie OK i prawie nic więcej nie trzeba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy
a co ty jadasz na obiady jesli nie jesz mięsa. ja tez tyle razy chciałam odstawic mięso (moze nie do konca - ale choć ograniczyć)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.