Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-10-20, 12:24   #1
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443

Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy


Własnie przeglądam listę tych wsyztskich E występujących w produktach jestem przerażona jak wiele z nich jest szkodliwych i rakotwórczych
czemu więc dopuszczają takie produkty do spozycia??
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-20, 18:29   #2
CzarnyElf
Zakorzenienie
 
Avatar CzarnyElf
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: USA
Wiadomości: 12 792
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Ciekawy temat
tez sie wiecej dowiem
Up
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-20, 18:50   #3
_CHoCo_
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 66
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

teraz 90% produktow ma konserwanty niestety juz niedlugo bedziemy jesc sama chemie !
_CHoCo_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-20, 19:02   #4
CzarnyElf
Zakorzenienie
 
Avatar CzarnyElf
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: USA
Wiadomości: 12 792
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Cytat:
Napisane przez _CHoCo_ Pokaż wiadomość
teraz 90% produktow ma konserwanty niestety juz niedlugo bedziemy jesc sama chemie !
Przeraza mnie to

Niestety takie czasy chyba-szybkie zycie szybkie jedzenie........
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 08:03   #5
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

ja ostatno wydrukowałam sobie listę tych wszystkich E (nie wszytskie sa szkodliwe na szczęście) i zobacze jak sie to przedstawia w produktach,które jem. Najgorzej, ze niektóre E sa rakotwórcze
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 08:16   #6
Syringa
Zakorzenienie
 
Avatar Syringa
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Częstochowa
Wiadomości: 4 931
GG do Syringa
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Był już temat z tym spisem E? Jak nie to może poszperamy i wrzucimy w jedno miejsce, np tu ^^ cały wykaz... co jest szkodliwe a co nie...? Jak uważacie?
__________________

------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do galerii zdjęć


Syringa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 08:25   #7
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Cytat:
Napisane przez Syringa Pokaż wiadomość
Był już temat z tym spisem E? Jak nie to może poszperamy i wrzucimy w jedno miejsce, np tu ^^ cały wykaz... co jest szkodliwe a co nie...? Jak uważacie?
Dobrze by było wrzucić te wsyztskie rzeczy. ja zaraz może coś znajdę to wkleję
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-21, 08:26   #8
Syringa
Zakorzenienie
 
Avatar Syringa
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Częstochowa
Wiadomości: 4 931
GG do Syringa
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Dobrze by było wrzucić te wsyztskie rzeczy. ja zaraz może coś znajdę to wkleję

Ok, też czegoś poszukam
__________________

------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do galerii zdjęć


Syringa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 08:28   #9
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Oto co znalazlam:

E 100
Nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach). Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.

101
Nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach). Występuje w przyrodzie.

E 102
Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.

E 103
Zabroniony

E 104
Podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych, syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.

E 105
Zabroniony

E 110
Niebezpieczny, żółć pomarańczowa; (dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek). Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.

E 111
Zabroniony

E 120
Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.

E 121
Zabroniony

E 122
Czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.

E 123
Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.

E 124
Syntetyczny, czerwony barwnik azowy (dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.

E 125
Zabroniony

E 126
Zabroniony

E 127
Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.

E 130
Zabroniony

E 131
Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.

E 132
Uważany za nieszkodliwy. Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.

E 140
Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.

E 141
Związek chlorofilowy-kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego. Uważany za nieszkodliwy.

E 142
Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.

E 150
Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy.

E 151
Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.

E 152
Zabroniony

E 153
Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.

E 160
Nieszkodliwy (karetonoidy).

E 161
Nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce).

E 162
Nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych).

E 163
Nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.

E 170
Nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa).

E 171
Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów. Uważany za nieszkodliwy.

E 172
Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki, rzadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas. Uważane za nieszkodliwe.

E 173
Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.

E 174
Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słodyczy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.

E 175
Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie.

E 180
Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 160 b
Nieszkodliwy (annatto).

E 160 a
Nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła).

E 133
Syntetyczny, niebieski barwnik.Uważany za nieszkodliwy.

E 160 f
Karotenoid, niedopuszczony w Polsce.

E 160 b
Annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L, barwa żółta, naturalny; dodawany do margaryny, olejów, seów żółtych.

E 160 c
Kapsantyna, kapsorubina (występuje w czerwonej papryce), czerwony, naturalny.

E 160 d
Likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach), czerwony, naturalny.

E 160 e, f
Beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu, barwa ciemnoczerwona.

E 161 a
Flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny.

E 161 b
Luteina - żółty, naturalny.

E 161 c
Kryptoksantyna, naturaly.

E 161 d
Rubiksantyna - czerwony, naturalny.
E 200
Nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).

E 201
Nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).

E 202
Nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).

E 203
Nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn).

E 210
Benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek). Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.

E 211
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 212
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 213
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 214
Syntetyczniy,pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 215
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 216
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 217
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 219
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 219
Rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 220
Niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 224
Syntetyczny (zakłóca czynności jelit). Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 222
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 223
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 224
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 226
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 227
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 230
Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 231
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Odradza się spożywania skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 232
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 233
Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.

E 236
Nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych).

E 237
Nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny).

E 238
Nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny).

E 239
Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 249
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin).

E 250
Szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.

E 251
Szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 252
Szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych). Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 260
Nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).

E 261
Nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).

E 262
Nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).

E 263
Nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek).

E 270
Nieszkodliwy (kwas mlekowy). U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).

E 280
Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie.

E 281
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 282
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 283
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 228
Wodorosiarczan (IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu), syntetyczny.

E 234
Niazyna (antybiotyk), wytwarzany przez Streptococcus lactis, dodatek do serów topionych.

E 234
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Antybiotyk produkowany przez mikroorganizmy. W krajach Unii Europejskiej dozwolony jest do stosowania m.in. do budyni z kaszki manny oraz do dojrzewających serów i serów topionych. Przy zbyt częstym spożywaniu z żywnością może stracić swoje działanie lecznicze. Uodpornione bakterie są bardzo trudne do zwalczania. Odradza się częste spożywanie.
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 08:28   #10
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

E 300
Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Uważany za nieszkodliwy.

E 301
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 302
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól wapniowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 304
Syntetycznie otrzymywane przeciwutleniacze. Pochodne kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważane za nieszkodliwe.

E 306
Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.

E 307
Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 308
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 309
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 310
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.

E 311
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 310. Uważany za nieszkodliwy.

E 312
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E310. Uważany za nieszkodliwy.

E 320
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie.

E 321
Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 320. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 322
Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.

E 325
Nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego). U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego).

E 327
Syntetyczny regulator kwasowości. Związek wapnia i kwasu mlekowego. Patrz E 270. Uważany za nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego).

E 330
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger). Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E 331
Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 332
Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole potasowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 333
Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole wapniowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 335
Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole sodowe kwasu winowego. W dużych dawkach działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.

E 336
Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.

E 337
Naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco. Patrz E 334. Uważany za nieszkodliwy.

E 338
Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.

E 339
Zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego).

E 340
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 341
Zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego).
E 400
Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie.

E 401
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 402
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 403
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 404
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól wapniowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 405
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany. Pochodna kwasu alginowego. Może przekształcać się w glikol propylenowy, wtedy działa jak alergen. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 407
Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.

E 450
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 461
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.

E 462
Zakłóca trawienie (związki celulozy).

E 463
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.

E 465
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.

E 466
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.

E 477
Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 08:29   #11
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Substancje dodawane do żywności dzieli się na następujące grupy:

1) barwniki
2) konserwanty
3)antyutleniacze.
4) emulgatory

W Europie wszystkie dodatki do żywności noszą symbol E + numer.

W niniejszej pracy zostaną przedstawione tylko te substancje, które są zabronione lub niebezpieczne dla zdrowia.

1. Barwniki (E 100 ...)
Dodaje się je do żywności dla atrakcyjniejszego wyglądu, a także do przywracania produktom koloru utraconego podczas obróbki kulinarnej. Wiele barwników spożywczych otrzymuje się z produktów, w których występują naturalnie, np. czerwień buraczana, szafran i kurkuma.

- Barwniki zabronione:
E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 161g, E 180, E 181.

- Barwniki rakotwórcze:
E 131 - drażetki; kolor niebieski,
E 132 - drażetki cukiernicze; kolor niebieski
E 142 - słodycze; kolor zielony

- Barwniki niebezpieczne:

barwnik E 102
występuje w: napoje w proszku, esencje owocowe, sztuczny miód, musztarda

skutki dla organizmu: wysypki, nerwowość, problemy z oddychaniem

kolor: żólty




E 110 - marmolady, żele, gumy do żucia, powłoki tablete; wysypki i bóle głowy; żółty

E 123 - Różne produkty spożywcze; wysypki; czerwony

E 124 - Wędzone ryby, cukierki pudrowe o smaku owocowym, budynie; kłopoty z oddychaniem; czerwony

E 127 - Owoce kandyzowane, wiśnie koktajlowe; światłowstręt, hamuje wzrost, zwiększa wyst. chorób tarczycy; czerwony

- Barwniki podejrzane:
E 122 - dżemy, marmolady, budynie, lody, napoje, polewy; k. czerwony

E 141 - groszek konserwowy; kolor zielony

E 151 - tanie odmiany kawioru, galaretki, wyroby żelowe; kolor czarny




2. Konserwanty (E 200 ...)

Są to związki chemiczne, zapobiegające psuciu się żywności lub opóźniające ten proces. Większość konserwantów działa na drożdże i pleśnie, a tylko niektóre (E 210 - E 215) chronią przed bakteriami. Często istnieje więc konieczność zastosowania jednorazowo więcej niż jednego środka konserwującego.
Najczęściej stosowanymi konserwantami są azotany i siarczany oraz inne związki siarki.
- Konserwanty zabronione: E 222, E 223, E 224, E 232, E 234, E 241

- Konserwanty rakotwórcze:
E 210 - E 219 (kwas benzoesowy i jego związki) - napoje gazowane, majonezy, sałatki, marynaty, konserwy owocowe i warzywne.

E 239 - różne produkty

E 249 - E 252 - wędliny, sery podpuszczkowe i topione

- Konserwanty niebezpieczne:
E 226 - różne produkty

E 231 - owoce cytrusowe

E 233 - banany, owoce cytrusowe



3. Antyutleniacze, antyoksydanty (E 300 ...)

Są to związki chemiczne, które przeciwdziałają utlenianiu się produktu lub wzmacniają działanie przeciwutleniające innych składników. Najpopularniejszym skutkiem utleniania jest jełczenie tłuszczów, niszczenie witaminy A i C w pokarmach.

Antyutleniacze niebezpieczne:ù
E 310 - E 312 - płatki ziemniaczane, błyskawiczne puree ziemniaczane, guma do żucia; mogą powodować wysypki.

E 320 - biszkopty, rosoły w kostce, łuskane orzechy, tłuszcze piekarskie; powoduje zaburzenia pracy wątroby, wpływa na rozkład witaminy D; niedozwolony dla dzieci.

E 321 - guma do żucia; może powodować zaburzenia pracy wątroby, u alergików wywołuje wysypkę, na skórze; niedozwolony dla dzieci.

E 330 (kwas cytrynowy) - różne produkty; przez niektórych uważany za rakotwórczy.



4. mulgatory, zagęszczacze (E 400 ...)

To związki chemiczne, których zadaniem jest poprawa konsystencji produktów. Zapobiegają one rozdzielaniu się emulsji, mogą też sprawiać, że produkt, w którym występują, wygląda na bardziej pożywny niż jest w rzeczywistości. Są one potrzebne do produkcji takich produktów, jak majonezy, margaryny, oraz niskotłuszczowe produkty do smarowania pieczywa, stosowane zamiast masła. Występują też w zupach, sosach, pieczywie, ciastach i ciastkach, czekoladzie czy w deserach w torebkach.
Jeden z szeroko stosowanych emulgatorów - lecytyna, występują w soi.

W zasadzie nie stwierdzono szkodliwego działania emulgatorów, jedynie związki celulozy (E 460) mogą zakłócać proces trawienia.



5. Inne dodatki (E 500 ...)

Do tej grupy należy szereg substancji naturalnych i syntetycznych, pełniących różna funkcje. Niektóre z nich to regulatory kwasowości (związki węgla) - E 500 - E 504, inne to wzmacniacze smaku (E 620, E 621, E 627, E 631, E 635).

E 951 to substancja słodząca, tzw. aspartam, używany zamiast cukru. Niestety, w ostatnim czasie badania wykazały, że słodziki są szkodliwe dla naszego organizmu, a dodatkowo utrwalają słabość do słodyczy.

wystarczy chyba tego straszenia
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-21, 08:30   #12
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

u.. jek ktos znajdzie cos jescze to wklejcie i zapraszam do wypowiadania się. wybaczcie ze nie w jednej wiadomości ale się nie zmiesciło.
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 08:31   #13
Syringa
Zakorzenienie
 
Avatar Syringa
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Częstochowa
Wiadomości: 4 931
GG do Syringa
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Ja znalazłam taki wykaz teraz...

BARWNIKI

E 100 nieszkodliwy kurkumina
E 101 nieszkodliwy ryboflawina
E 102 NIEBEZPIECZNY tartaksyna
E 103 ZABRONIONY
E 104 PODEJRZANY żółć benzopirydrynowa
E 105 ZABRONIONY
E 110 NIEBEZPIECZNY żółć pomarańczowa S
E 111 ZABRONIONY
E 120 NIEBEZPIECZNY koszelina, kwas karminowy
E 121 ZABRONIONY
E 122 PODEJRZANY azorubina, nie dopuszczalna w Polsce
E 123 BARDZO barwnik
NIEBEZPIECZNY amonikalny
E 124 NIEBEZPIECZNY róż koszenilinowa
E125 ZABRONIONY
E 126 ZABRONIONY
E 127 NIEBEZPIECZNY erytozyna, hamuje wzrost
E 130 ZABRONIONY
E 131 RAKOTWÓRCZY błękit patentowy
E 132 nieszkodliwy indygotyna
E 140 nieszkodliwy chlorofil
E 141 PODEJRZANY związek chlorofinowy
E 142 RAKOTWÓRCZY zieleń lisaminowa 0
E 150 PODEJRZANY karmel
E 151 PODEJRZANY czerń brylantowa B.N.
E 152 ZABRONIONY
E 153 nieszkodliwy węgiel drzewny
E 160 nieszkodliwy karotenoidy
E 161 nieszkodliwy ksantofil
E 162 nieszkodliwy betanina
E 163 nieszkodliwy antocyjan
E 170 nieszkodliwy węglan wapnia
E 171 PODEJRZANY dwutlenek tytanu, zabroniony
w Polsce
E 172 PODEJRZANY tlenek i wodorotlenek żelaza
E 173 SZKODLIWY aluminium
E 174 nieszkodliwy srebro
E 175 nieszkodliwy złoto
E 180 PODEJRZANY pigment rubinowy

KONSERWANTY

E 200 nieszkodliwy kwas sorbowy
E 201 nieszkodliwy
E 202 nieszkodliwy
E 203 nieszkodliwy
E 210 RAKOTWÓRCZY benzoesan
E 211 RAKOTWÓRCZY benzoesan sodu
E 212 RAKOTWÓRCZY benzoesan potasu
E 213 RAKOTWÓRCZY benzoesan wapnia
E 214 Etyl – p – hydrolisybenzoesowy
E 215 – 228
E 234 – 235 Natamycin
E 239 Metylofeuylotrami 4
E 249 – E 252 Nitrat / Azotyny
E 280 Kwas propionowy
E 281 Natrium propionowy
E 282 Wapno propionowe
E 283 Potas propionowy
E 284 Kwas borowy
E 285 Borax

ZAKWASZACZE i STABILIZATORY

(tylko szkodliwe)

E 320 BHA
E 321 BHT
E 338 Kwas ortofosforowy
E 339 Fosfaty
E 340 – 1 Fosfaty
E 365 EDTA

ZAGĘSZCZACZE
(tylko szkodliwe)

E 400 – 405
E 406 Agar – agar
E 407 Carrageen
E 416 Karayagummi
E 420 Sorbit
E 421 Mannit
E 432 – 4 Polysorbat

SŁODZIKI
(tylko szkodliwe)

E 952 Cyclamat
E 953 Isomalt
E 954 Saccharin
E 965 Maltit
E 966 Lactit
E 967 Xylit
E 999 Quillajaextrakt
E 1200 Polydextrosa
E 1201 – 2

WZMACNIACZE SMAKU
(tylko szkodliwe)

E 620 Kwas glutaminowy
E 621 – 625
E 900 Diemetylpolysiloxan

DODATKI SPOŻYWCZE
(tylko szkodliwe)

E 512 Cyno – II – chlorek
E 520 – 3 Aluminiumsulfat
E 541 Kwas Natriumaluminium
E 554 Natriumaluminium silikat
E555 Potasaluminium silikat
E 556 Wapń aluminium silikat
E 559 Kaolin
E 574 Kwas glukonowy
E 575 – 579

EMULGATORY
(tylko szkodliwe)

E 435 – 6 Polisorbat
E 450 Difosfat
E 451 Trifosfat
E 452 Polifosfat
E 476 Poligliceryna
E 491 Sorbitanmono stearat
E 492 – 5 Sorbitanmono - ...
__________________

------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do galerii zdjęć


Syringa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 16:51   #14
bardotka_a
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 2 460
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Dziękuje za założenie tego wątku
Sama chciałam go założyć na moim gotowaniu
Od kilku dni czytam bardzo dużo na temat zdrowej żywności, wiedziałam o tym wcześniej, przyznaje nie zwracałam na to wcześniej uwagi Moje zaintereseowanie rozpoczęło się od wizyty w Lidlu i zakupu sera, przez przypadek przeczytałam w domu etykiete(nie robiłam tego wcześniej) i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłam tam napisane małymi literkami "produkt seropodobny"Skład był kosmiczny,sama chemia. Później w wysokich obcachach przeczytałam artykuł Agnieszki Kręglickiej (przepraszam jeśli coś przekręciłam) na temat ekologicznego jedzonka, jestem w trakcie czytania książki Slow Food-POLECAM i mam zamiar wyeliminowaćze swojej diety wszystkie te chemiczne świństwa, nawet jeśli bo warzywa będę musiała jeździć na rynek co sobote Teraz jestem na etapie poszukiwania jajek z numerem 0 lub 1(w marketach niestety nie widziałam)
Bardzo chętnie poczytam co mają na ten temat do powiedzenia inne wizażanki
Dotąd nie zdawałam sobie sprawy, jakie obrzydlistwa jadłam bleee
Dziękuje bardzo za tą tabelke z oznaczeniami E
Podsyłam wam jeden artykuł do poczytania
http://www.mst.sggw.pl/artykuly/falserzejedzenia.htm
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 17:29   #15
CzarnyElf
Zakorzenienie
 
Avatar CzarnyElf
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: USA
Wiadomości: 12 792
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

O matko ile tego

W Polsce to jeszce nic-tutaj w usa to wszystko doslownie wszytko jest sztuczne-i tutaj jest taka mentalnosc ze wiekszosc amerykanow kupi to co ladniej wyglada(czytaj sztucznie kolorowane) niz to co zdrowsze.

Jak bylam w Polsce to odczuwalam roznice w jedzeniu-w Polsce wszystko smakuje znacznie lepiej=bardziej naturalnie.

Moja kolezanka odkad przyjecjhala do Usa ma alergie prawie na wszystkie produkty-po zjedzeniu czegokolwiek brzuch jej rosnie jakby byla w 8 miesiacu ciazy-moze jesc tylko jogurty, pic wode i chuda wedline i niektore sery.

Ja sama mam obsesje na punkcie zdrowej zywnosci-bardzo zwracam uwage na to co jem i lubie jedzenie przygotowywac w domu(w miare mozliwosci)
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-24, 15:56   #16
rzyrafka
Zakorzenienie
 
Avatar rzyrafka
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 598
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Właśnie dziś miałam wykłady o karcinogenach- substancjach które powodują raka. I tak naprawdę chodiz o to, że te wszystkie "świństwa" nie powodują choroby bezpośrednio, nie są jej przyczyną, ale w momencie gdy w organiźmie już dochodzi do pewnych mutacji DNA (a te sa spowodowane bezpośrednio przez różne inne czynniki, m.in.. promieniowanie UV, dym tytoniowy, azbest) substancje te są tzw promotorami czyli same nie powodują mutacji DNA ale wzmacniają ekspresje tych już zmutowanych genów
To tak dla ścisłości, co nie zmienia faktu iż najlepiej tego nie zjadać
__________________
*
Łydka
*
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-24, 18:19   #17
april:)
Zakorzenienie
 
Avatar april:)
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 3 470
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Ilość środków konserwujących w produktach jest taka, aby nie wywoływała zagrożeń u ludzi. Zresztą w wielu naturalnych produktach spożywczych znajdują się substancje rakotwórcze- np w rzodkiewkach, morelach, wiśniach, śliwkach. Bazylia ma w składzie ponad 50 związków o potencjalnym działaniu rakotwórczym. Jednak związki te występują w tak małych ilościach, że ryzyko zachorowania jest nieznane
april:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-24, 18:54   #18
agatka-a
Zakorzenienie
 
Avatar agatka-a
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Cytat:
Napisane przez april:) Pokaż wiadomość
Jednak związki te występują w tak małych ilościach, że ryzyko zachorowania jest nieznane
nieznane czy nieznaczne, bo to jednak różnica
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-24, 19:06   #19
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 9 769
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Warto czytać składy produktów żywnościowych.
Jeżeli będziecie miały okazję, spójrzcie w M&M's.
Uwielbiam te dwa orzechy na reklamach , ale sam produkt barwników i emuglatorów zawiera całą masę.
Na studiach miałam przedmiot o nazwie "Gospodarka, a środowisko."
Nie pytajcie dlaczego.
Toczyła się wtedy zażarta dyskusja wokół tematu M&M's, ponieważ odkryliśmy, iż zawierają one - o ile dobrze pamiętam - barwniki zakazane w Polsce.
Nie wiem na jakim etapie się zakończyła, w każdym razie, M&M'sy można nadal dostać w każdym większym sklepie.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-24, 19:14   #20
april:)
Zakorzenienie
 
Avatar april:)
 
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 3 470
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

nieznane tak przynajmniej wykładowca mówił na wykładzie o substancjach niebezpiecznych
april:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-26, 07:48   #21
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

oj, świetny wąteczek teraz będę uważniej patrzec co kupuję jak na razie patrzyłam tylko na datę ważności i zawartośc żelatyny (jestem wegetarianką). teraz wiem że muszę także uważac na barwnik E120 - nie jest robiony z roślinek. no i na masę innych.
skaranie boskie z tymi bezmyślnymi ludźmi ja wolę nie przyczyniac się do raka niż miec cukierki w ładnym kolorku
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-26, 08:39   #22
nirshya.dwbh
CraftMod
 
Avatar nirshya.dwbh
 
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: kraina zwana podlasiem
Wiadomości: 14 054
GG do nirshya.dwbh
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Fajny temat. Dorzucam jeszcze jeden artykuł do poczytania. Dużo zmienił w moim sposobie żywienia. Może nie przeszłam na całkiem eko, ale przynajmniej staram się tego unikać
http://www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm
__________________
Galeria - naszyjniki
Papierowe próby.... ramka z szybką na szybko
Bloguję


nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-26, 12:37   #23
thougful-girl
Zadomowienie
 
Avatar thougful-girl
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: małopolska :)
Wiadomości: 1 634
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Bardzo ciekawy wątek , a to link do kolejnej strony o dodatkach do żywności http://www.panoramix.net.pl/chemia/r...c_dodatki.html
__________________

thougful-girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-26, 14:41   #24
blackmagicone
Rozeznanie
 
Avatar blackmagicone
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 764
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Poczytalam troche watek, artykuly do ktorych linki zostawilyscie i jestem przerazona
blackmagicone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-28, 16:29   #25
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

ciekawe, muszę poczytac, jak będę miała więcej czasu
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-17, 19:04   #26
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

dzis sobie zjadłam na kolacje kanapki z kiełbaska krakowska pakowaną. aptrze teraz na skład a tam: E250, E301 i E331

E 250
Szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.

hm...
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-17, 19:10   #27
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

ja odradzam częste spożywanie mięsa - też z względów zdrowotnych
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-17, 19:15   #28
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

Mięsa?? a czemu?? słyszałam ze nie powinno sie go jeśc codziennie ale w sumie na co ono źle wpływa??
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-17, 19:37   #29
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

samo jedzenie mięsa sporo przyczynia się do cukrzycy (typu II), chorób układu krwionośno-sercowego (nadciśnienie, zawał...), choroby wieńcowej, nadwyżki cholesterolu, nowotworów...
twierdzi się również, że zwiększa podatnosc np. na przeziębienia, ale naukowo nie udowodniono. ja jestem vege ponad rok, i może nie mogę podac zbyt dokładnie częstotliwości, ale od tamtej pory byłam chora tylko raz (teraz), a tak to chorowałam zazwyczaj co jakieś kilka miesięcy. ale nie wiem czemu tak jest, jeszcze się okaże, co z tego wyjdzie.
ogólnie "mięsożerni" często mają jakieś niedobory. bo np. wegetarianie ze względu na dietę starają się bardziej wszystko uzupełniac, a taki przeciętny "mięsożerca" myśli że jak zje kotleta, to wszystko będzie OK i prawie nic więcej nie trzeba
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-17, 19:45   #30
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
Dot.: Konserwanty, emulgatory, barwniki itp w produktach - pogaduchy

a co ty jadasz na obiady jesli nie jesz mięsa. ja tez tyle razy chciałam odstawic mięso (moze nie do konca - ale choć ograniczyć)
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-05-01 19:54:57


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.