|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Wieczne zmęczenie
Wiem, że wątek bardziej nadaje się na zdrowie i medycyna, ale was lubie i jest was dużo xd
W czym problem. Jestem wiecznie zmeczona. Niby spie te ok 6-7h co nie jest tak mało, wstaje codziennie ok 8.30 i o 18 jestem juz trupem nie do życia. Ciężko wtedy mówić o jakiejkolwiek nauce czy o zrobieniu czegoś konkretnego. Siedzę i oczy mi się same zamykają. Fakt faktem, mam teraz sporo nauki i sporo siedze na uczelni ale yyy kiedy i jak mam sie uczyc po zajeciach skoro siadam, czytam i nie wiem o czym? Takze nie zwalalabym tego na przemeczenie bo ja po prostu nie mam czym się aż tak przemeczac. Wydaje mi się, ze jem calkiem ok i zróżnicowanie, moze jednak brakuje czegos w mojek diecie? Sniadania to przewaznie kanapki z nabialem, wedlina i spora iloscia warzyw. Obiad to najczęściej makarony z jakąś rybka, szpinakiem lub klasyczne wloskie dania, kuchnia polska. Kolacja - jajecznica, omlety, kanapki podobne do sniadaniowych. Między posilkami salatki lub owoce. Co robie zle? Co dziala bardziej hm pobudzajaco? Może jakies suplementy? Witaminy? Cokolwiek? Nie sugerujcie sie godzina dodania tematu, to wyjatek niz regula xd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wieczne zmęczenie
W pierwszej kolejności zbadaj krew, może to kwestia anemii lub tarczycy? Miałaś tego typu problemy?
Co działa pobudzająco? Na każdego pewnie coś innego, na mnie ruch na świeżym powietrzu ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-11-18 o 03:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
zmierz ciśnienie, ja jestem wiecznie zmęczoną, niewyspaną śpiącą królewną z niskim ciśnieniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Wiem, że to może być dziwne pytanie ale czy bierzesz tabletki hormonalne? Ja kiedyś leczyłam się hormonami od gina i po nich było mi coraz gorzej - byłam zmęczona już o 16 mimo, że nie wstawałam wcześniej niż o 9 rano
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mi pomogło żelazo (okazało się, że mam anemię) i magnez
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
mam to samo
![]() zaczelam brac witamine D, kwas foliwoy, magnez z kompleksem wit. B i mysle ze cos sie poprawilo. I czasami sobie robie drzemke w stylu 10-12 h i potem przez tydzien jestem jako tako wyspana. Normalnie spie 7,5-8 h i to mi nie wystarcza. Glownie jesienia i zima tak mam. Wydaje mi sie, ze to brak slonca..... Latem nie mam takich problemow... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ja tak mam całe życie, niskie ciśnienie (w porywach 90/60), okaz zdrowia, tarczyca, krew, no po prostu wszystko :P Już przywykłam do tego, że jak mam się efektywnie uczyć, to muszę się na godzinę wcześniej położyć spać. Polecam. Bez tego bym się na studiach nie utrzymała raczej :P Ew. możesz sobie zrobić badania pod kątem boreliozy, ale jeśli tak miałaś też dawniej, to raczej z tym nie wygrasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Pani Mizantrop
|
Skoro śpisz 6-7 godzin i wstajesz o 8:30, to może warto byłoby trochę zmienić tryb życia, kłaść się wcześniej i spać dłużej? No i zbadać krew i tarczycę, ja przez tarczycę właśnie też tak miałam, ale jak zaczęłam się kłaść koło 22 zamiast o północy i później, to zdecydowanie jest lepiej. Tylko ja wstaję przed 6, bo o 7 pracę zaczynam, ale staram się spać z 7,5-8 h.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze cukier można zbadać. Ja tam mam wszystko w normie a wiecznie śnięta jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Tabletki biore ale juz jakis czas. To moze byc taka przyczyna z opoznionym zaplonem?
Jakbym robiła drzemkr przed nauka to na pewno sie juz nie podniosla xd Cukier, krew, tarczyca, dzieki wam. A polecacie jakieś witaminy, zelazo, magbez w tabletkacg? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Pani Mizantrop
|
Magnez polecam taki do rozpuszczania i picia, parę lat temu jak biegałam i miałam problemy ze skurczami, to lekarz mi polecił taki magnez i powiedział, że lepiej się wchłania, niż taki w tabletkach do łykania.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
.
|
kup sobie guaranę w tabletkach albo obrzydliwy proszek - świetnie pobudza.
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
astro-loszka
|
Mnie na przemęczenie wczesną wiosną pomogły tabletki z żeń-szeniem
![]() ![]()
![]() |
#15 |
.
|
mogę ci powiedzieć na moim przykładzie - miałam problem ze wstawaniem rano, bo zdychałam przy samym podnoszeniu się z łóżka. od razu po przebudzeniu kawa i guarana w tabletkach. a później popołudniu, jak czułam, że zaczynam opadać z sił. i od razu powiem - nie kupuj badziewia, ja mam energon x 1000. a co do guarany w proszku - fujstwo, ale też działa. brałam łyżeczkę przed nauką.
![]() |
#16 |
Copyraptor
|
U mnie jest podobnie, i w sumie jak śpię więcej godzin, to i tak po południu jestem padnięta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Mi pomogło żelazo, spałam wcześniej ok. 7-8 h. szłam do pracy, wracałam i musiałam się przespać co najmniej godzinę, od kiedy biore żelazo (Biofer- dobrze się wchłania), nie mam problemu, łatwiej mi się wstaje i nie spie w dzień i ogólnie mam więcej energii.
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() SSwoją drogą, od miesiąca mam taki zjazd, że szok. Na dodatek często bolałą mnie głowa (przynajmniej to odpadło). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Marszałkini II RP
|
Kiedyś też tak miałam i mi pomogło dużo przebywania na świeżym powietrzu i squash. Teraz mieszkam głównie na wsi i już takich problemów nie mam. Magnez czy żelazo na dłuższą metę chyba nie działa. I oczywiście zrób badania krwi, tarczycy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Ja jesli nie spie osmiu godzin to jestem jak flak i wylaczam sie z funkcjonowania. Sprobuh spac wiecej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raróg
|
Mi kiedyś pomagała witamina C 1000mg w połączeniu z kawą.
Poza tym magnez + potas (Aspargin), wit. b compleks, żelazo, tran, zielona herbata z miodem. Mojemu sąsiadowi pomagał miód namoczony w pół szklance wody na noc, wypijał to rano i śmigał jak szalony. Guaranę i żeń-szeń brałam, tak sobie działały. One owszem, ożywiają, ale nie wierzę, że guarana odżywi organizm. Bardzo dobre miałam kiedyś witaminy firmy Vitrum. Bodymax nie działał. Jest też kofeina w tabletkach, siostra raz mi jedną dała, nieźle działała. Ale nie wiem, czy to nie na receptę. To tyle z moich doświadczeń, a badania oczywiście zrób koniecznie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Czy ta guarana jest ok?
http://www.aptekagemini.pl/olimp-gua...-kapsulek.html skazana_na_bluesa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
.
|
ja mam z firmy activlab, energon x1000. ma większą zawartość guarany - 600mg, w tym 132mg kofeiny. czyli o 1/3 mocniejsza niż to, co wkleiłaś.
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Jeżeli chodzi o żelazo to ja miałam coś na receptę Tardyferon chyba i mi pomógł + witamina B12 ale jej nie brałam. No ale to jak będziesz pewna, że masz ten niedobór, jak badania zrobisz. Chociaz bez recepty tez mozna kupić żelazo.
Mięso np wieprzowe jesz? Brałam kiedys magnez ale tak na własną rekę bez żadnych konsultacji czy coś to potem gorzej mi było, sama nie wiem czemu. Może to przez te chińskie znaczki? To pewnie one tak Cię osłabiają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Wieczne zmęczenie może być chwilowe i być spowodowane przemęczeniem, pogodą i wieloma innymi czynnikami. Może jednak być oznaką jakiś poważniejszych schorzeń. Moja mama swojego czasu była wiecznie "zmęczona" i właściwie tylko spała. Akurat było to przed świętami, więc kupiłam jej pod choinkę ciśnieniomierz: xxx Robiła sobie wtedy i nadal robi regularne pomiary ciśnienia. Okazało się, że ma nadciśnienie tętnicze i teraz jest pod opieką lekarza, a w domu regularnie mierzy ciśnienie. Polecam taki ciśnieniomierz i regularne pomiary. Ograniczyłabym również mimo zmęczenia kawę, bo w dużych ilościach może mieć skutek odwrotny do zamierzonego. Więcej ruchu i wysypianie się (około 7 godzin, nie więcej bo to też wcale nie wpływa dobrze na samopoczucie w ciągu dnia).
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-06-17 o 22:11 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Glowna przyczyna moze byc niedobor magnezu lub zbyt duze spozycie produktow zawierajacych gluten (wiekszosc zbóż) oraz cukier.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:35.