zakupoholizm - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-23, 18:24   #1
ahgatta
Raczkowanie

Thumbs down

zakupoholizm

Dziewczyny nie macie czaszmi wrażenia, że jesteście zakupoholiczkami? ja ciągle wracam do domu z czymś: pójdę po płyn do naczyń wracam z cieniem do powiek, pójdę po chleb i przyniosę gazetkę, broszkę, szaliczek, książkę, małego misia, majteczki w kropeczki,......i pełno jeszcze innych niepotrzebnych rzeczy. Mam nadzieję, że nie jestem odosobniona, bo ponoć takie czasy- konsumpcjonizm
ahgatta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 18:27   #2
aga01
Zakorzenienie

Dot.: zakupoholizm

Ja nie mam tego problemu, bo jestem skąpiradłem Może nie takim zatwardziałym , czasem jak gdzieś pójdę to mam ochotę, choćby na maleńki drobiazg, ale raczej nie wydaję pieniędzy bez opamiętania Wszyscy w domu się ze mnie śmieją, że dadzą mi 5 zł a ja przyniosę 55
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 18:36   #3
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez ahgatta
Dziewczyny nie macie czaszmi wrażenia, że jesteście zakupoholiczkami? ja ciągle wracam do domu z czymś: pójdę po płyn do naczyń wracam z cieniem do powiek, pójdę po chleb i przyniosę gazetkę, broszkę, szaliczek, książkę, małego misia, majteczki w kropeczki,......i pełno jeszcze innych niepotrzebnych rzeczy. Mam nadzieję, że nie jestem odosobniona, bo ponoć takie czasy- konsumpcjonizm
Hihi, ja nie. Należę do tych ludzi, którzy wolą pieniądze mieć niż je wydawać. Skąpiradło ze mnie, nieortodoksyjne tylko, jeśli chodzi o pudry Guerlaina.
I nie znoszę widoku bezużytecznych rzeczy.

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 19:06   #4
soulsweeper
Zadomowienie

ja jestem okropna pod tym względem, wydam tyle pieniędzy ile wezmę ze sobą :/ Dlatego jedyna rada to nie noszenie dużych sum.
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 19:21   #5
mona1978
Zakorzenienie

GG do mona1978
Wink Dot.: zakupoholizm

Jeżeli oszczędzam na szczytny cel pieniądze ,to omijam sklepy szerokim łukiem , ALE gdy tylko nie mam takiego celu zaraz jestem na zakupach i wmawiam sobie, jak to wszystko co już mam kończy się, że tego nie mam a tamto miałam mieć itd. Zakupy strasznie poprawiają mi nastrój , kiedy idę po buty wracam do domu ze spodniami, bluzką, jakiś cień i jestem bardziej szczęśliwa niż z tych butów co bym je kupić miała, a buty kupuję zaraz przy najbliższej okazji kiedy poszukuję kurtki np.
Ale ja to chyba mam problemy jakieś zakupowe

mona1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 20:53   #6
inka1980
Zadomowienie

oj ja też mam problemy zakupowe. I tak się już pilnowałam, nie wydawałam pieniędzy, ale teraz ostatnio byłam chora przez trzy tygodnie i nie wychodziałam w tym czasie z domu. Teraz jak już mogłam wyjść, to tak wyrwałam, jakbym sklepów nie ogladała z rok. Efekt? Nowe mleczko do demakijazu, maseczka do twarzy, 4 cienie, 1 gruba kredka do powiek, klapki.

Ehhh, to chyba się nałóg nazywa......
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 20:54   #7
tarakatatula
Rozeznanie

jak mam pieniadze np po wyplacie i jade sobie do krakowa np na zakupy to ledwo mi starcza na bilet powrotny to jest mania

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-06-23, 21:11   #8
Ines1985
Zakorzenienie

Zakupoholiczka na pewno nie jestem .
Tez wole pieniadze miec niz je wydawac...
Jezeli jednak nie oszczedzam kasy na cos konkretnego i wiem ze jakas kwote moge bez wyrzutow sumienia wydac to robie to z przyjemnoscia. Ale staram sie kupowac rzeczy sensowne. Takie, z ktorych bede korzystac.
Ostatnio mialam wieksza kwote pieniedzy to postanowilam przeznaczyc ja na kupno cyfrowki. Reszte odlozylam na czarna godzine (najprawdopodobniej na jakas nauke) i chocby nie wiem jak mnie skrecalo to nie rusze tych pieniedzy aby kupic sobie bluzeczke, spodniczke czy kolejny cien do powiek. Ciezkie czasy sie szykuja... .
Dopiero jak dostane/zarobie cos ponad te odlozone pieniadze to bede mogla poszalec.
Jednak baaaardzo rzadko mi sie zdarza isc np. po chleb i wrocic z cieniem czy tuszem .

Nie... zakupoholizm mnie nie dotyczy . I dobrze

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 21:27   #9
CzarnyElf
Zakorzenienie

Dzisiaj poszlam do sklepu po karme dla psow tylko a wrocilam z nowymi jeansami(tlumacze sobie ze przecena byla i musialam kupic)Zakupy bardzo poprawiaja nastroj
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 21:35   #10
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Mnie to chyba nie dotyczy. Lubię kupować, chodzić po sklepach i wybierać, ale raczej nie zdarza mi się potem stwierdzić, że za dużo kupiłam albo żałować zakupów.
Owszem często idę np. w poszukiwaniu butów, a wracam ze spodniami, ale to chyba jeszcze nie zakupoholizm. Nie zdarza mi się wychodzić po gazetę, a wracać obładowaną ciuchami . Póki co...
Stary 2005-06-23, 21:52   #11
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl
Red face Dot.: zakupoholizm

Ja zdecydowanie jestem zakupoholiczką .
Ilekroć idę pochodzić po sklepach, niby popatrzeć cóź tam nowego mają, tyle razy wracam do domu z nową bluzką albo jakimś kosmetykiem .
Sama się później przed sobą tłumaczę że przecież przecena, że właśnie mi się kończy, że to potrzebne...
/Albert Camus/
Dreamgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-06-23, 22:12   #12
sarenka
Zakorzenienie

Lubię sprawiać sobie przyjemności, ale nie lubię żyć na krawędzi [oszczędności są dla mnie ważne - czuję się bezpieczna] Nie lubię kupować 7mego balsamu czy 4tej gazety z gadżetem "bo może się przydać". Zresztą ludzie, którzy mnie dobrze znają, jako moją zaletę wymieniają umiar w kwestii pieniężnej i zazwyczaj przemyślane decyzje zakupowe [oczywiście nie wszystko przemysleń wymaga ale wolę czegoś nie mieć niż męczyć swoje oczy i sumienie widokiem zbędnych przedmiotów].

Nie jestem ani skąpa ani rozrzutna - zakupoholizm mnie nie dotyczy.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 22:34   #13
Editaphx
Zadomowienie

nie jestem uzależniona od zakupów... zauwazyłam pewną prawidłowość... ze nawet jesli mam straszną ochotę na kupienie czegoś... to jesli odczekam chwilę to ta chęć mi przechodzi ostatnio doświadczyłam tego w H&M.. juz własciwie brałam do kasy lusterko, cienie, spray do ciała, branzoletki.. nagle mnie olśniło.. ALE NA CO właściwie MI SIĘ TO PRZYDA?? skoro i cieni różowych mam pod dostatkiem, a reszty rzeczy tez nie potrzebuję odłozylam wszystko i wyszłam
Editaphx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-23, 23:27   #14
Marzusia
Raczkowanie

Oj niestety ja zawsze coś przytargam do domu. Szczególnie gdy mam chandrę, albo... zmęczona wracam do domu. Lubię tak soie porawić humor
Marzusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-24, 07:54   #15
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Lepiej jak omijam sklepy z daleka, szczegolnie perfumerie. Bo jak wejde do takiej to na mus wyjde z jakims lupem w torebce...
Mnie ciuchy za bardzo nie biora, to jest, nie tak bardzo jak kosmetyki. Ale juz bardziej prawdopodobne jest, ze wejde i wyjde z niczym do sklepu z ubraniami, niz do perfumerii...
A jesli chodzi o zakupy zywnosciowe - srednia krajowa, nie za duzo, nie za malo, to, co na prawde potrzebne.

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-24, 08:23   #16
inka1980
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sarenka
Lubię sprawiać sobie przyjemności, ale nie lubię żyć na krawędzi [oszczędności są dla mnie ważne - czuję się bezpieczna] Nie lubię kupować 7mego balsamu czy 4tej gazety z gadżetem "bo może się przydać". Zresztą ludzie, którzy mnie dobrze znają, jako moją zaletę wymieniają umiar w kwestii pieniężnej i zazwyczaj przemyślane decyzje zakupowe [oczywiście nie wszystko przemysleń wymaga ale wolę czegoś nie mieć niż męczyć swoje oczy i sumienie widokiem zbędnych przedmiotów].

Nie jestem ani skąpa ani rozrzutna - zakupoholizm mnie nie dotyczy.
A to ja także nie kupuję 7mego balsamu i 4tej gazety, ale np jak jestem chora to kupuję sobie książkę, której nie było w planach finansowych, bo chcę sobie poprawić nastrój, albo kupię czasem jakiś kosmetyk, nie zawsze do końca przemyślany, ale miewam kolekcji niepotrzebnych rzeczy.
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-24, 08:50   #17
moko
Raczkowanie

a ja od ponad pól roku jestem uzalezniona od allegro ..zaglądam tam codziennie i normalnie plauchy mnie swędzą zeby cos kupic ...obseruje te aukcjie i czasami naprawde mozna kupic cos fajnego i niedrogiego..dobrze ze nie wszyskie licytacje wygrywam bo mąz by mnie chyba z domu pogonił
moko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-24, 08:57   #18
neuilly.
Rozeznanie

Myślę , że zakupoholizm mnie raczej mimo wszystko nie dotyczy . Lodówka w domu świeci pustkami , poza chyba dwoma serkami białymi i żółtymi oraz szczypiorkiem nie mam w niej nic - nie znoszę , mój mężczyzna zresztą też - kupować jedzenia - a czeka mnie to już jutro , jakieś urozmaicenie w lodówce by się przydało . Zakupy na warzywnym targowisku czy supermarkecie to dla mnie tortura , a stanie w kolejce w sklepie mięsnym to obrzydliwość do kwadratu , fuuuj . Ubrań też nie kupuję co tydzień , i nie kupuję ich też w ilościach hurtowych bo nie lubię przymierzania . Kosmetyki - gromadzą się na półce , dokupuję po jednej , parę rzeczy co dwa tygodnie jak mam czas wybyć do perfumerii i tak rośnie mi ta kolekcja - ale też w perfumerii nie wypycham koszyka po brzegi . Myślę , że nie jestem zakupoholiczką - wiem ile mogę wydać , ile mam na rachunki , a ile odkładam co miesiąc oszczędności . Mogę w perfumerii wąchać , testować i bez żalu wyjść z pustym koszykiem . Gorzej jak jestem na zakupach po otrzymaniu premii uznaniowej - wtedy więcej odłożę na oszczędności , ale też więcej mogę wydać , ale to też nie jest tak , że kupuję wszystko co wpadnie mi w ręce . Tak więc w moim życiu - wszystko po równo . I nie ma też mowy , żebym wzięła jakikolwiek kredyt na zakupy , kosmetyki , w ogóle na razie póki co nie musiałam brać jakiegokolwiek kredytu , moja karta kredytowa jest pokryta kurzem i uważam to za dobry znak . To oznacza - że nie jest ze mną tak źle .
neuilly. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-08, 20:23   #19
yedanna
Zakorzenienie

Odświeżam wątek, bo podliczyłam dziś, ile w tym roku wydałam na zakupy (w ciągu m-ca krótko mówiąc) i... wyszło mi stanowczo za dużo a dokładniej - pieniądze rozpłynęły się w tajemniczych okolicznosciach
... i czy naprawdę potrzebna mi była 10 torebka

Co z tego, że nie chodzę po sklepach, skoro jest allegro
Stary 2006-02-08, 21:06   #20
201607150859
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez yedanna
... i czy naprawdę potrzebna mi była 10 torebka

NO jeśli kogoś stać to dlaczego by nie miał sobie kupić i 40 torebki?? Ja właśnie nie lubię takich bardzo rozsądnych comająpieniądze, ale nic sobie nie kupią, bo nie. trzeeba napędzaćnasząpolską gospodarkę i jeśli ma siępieniądze i chce się 15 balsam to czemu nie
201607150859 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-08, 21:49   #21
nask
Zadomowienie

Zakupoholizm.... zależy od nastroju Ogólnie jak mam dużo stresu, dużo nauki, czuję się niedoceniana, nieszczęśliwa, niekochana to kupuję codziennie. Albo chociaż oglądam (Allegro ).

Niestety ostatnio zauważam u siebie niepokojący objaw dowartościowywania się przez właśnie zakupy - jak tylko coś mi nie wyjdzie, czuję się niedoceniona (a o to łatwo, bo moich sukcesów ludzie zazwyczaj nie akcentują tak, jakbym chciała ) to od razu coś kupuję i wteyd czuję się wspaniała i od rauz poprawia mi się nastrój

Założyłam konto bankowe, mam kartę bez debetu, w dodatku należę do banku, który nie ma bankomatu w moim mieście ale niedawno odkryłam Allegro. I koniec

Nie wiem czym dokładnie objawia się zakupoholizm, ale chyba jednak jestem uzależniona....
nask jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-08, 21:56   #22
chamelieu
Zadomowienie

GG do chamelieu

Cytat:
Napisane przez yedanna

Oj tak Od kiedy je odkryłam pieniądze dziwnie wyparowyja z konta. Mimo to lubie zastrzyk adrenaliny przy licytacji
chamelieu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-08, 22:59   #23
goga1001
Zadomowienie

GG do goga1001

Raczej jestem oszczędna, ale wydawać na ciuszki i kosmetyki luuuuuuubie!

goga1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-08, 23:30   #24
connie
Zadomowienie

Ja raczej nie jestem zakupoholiczka, chociaz tez czesto pocieszam sie jakims drobiazgiem dzis np. kupilam sobie cienie w nagrode za dentyste Czasem tylko, jak wchodze do Douglassa (zwlaszcza z Mama), jakos dziwnie mnoza sie nam potrzeby Trzeba jednak przyznac, ze nie sa to potrzeby wyimaginowane, tylko po prostu takie z ktorych nie zdawalysmy sobie sprawy, tzn. nie wiedzialysmy, ze np. istnieje taka mieciutka kredka do oczu, czy blyszczyk w tak pieknym kolorze Na szczescie-nieszczescie wypady do Douglasa z Mama nie sa zbyt czeste, chociaz bardzo mile
Stary 2006-02-08, 23:44   #25
Hexxana
Zakorzenienie

GG do Hexxana Wyślij wiadomość przez MSN do Hexxana

Moj zakupoholizm polega na....planowaniu
Mam uczulenie na wycieczki po sklepach wiec zazwyczaj zakupy sa zaplanowane;zdarzaja sie impulsywne zakupy "przy okazji"ale to naprawde rzadkosc;wiecej zakupow robie przez net (o ile to tylko mozliwe i potrzebne,mam wtedy komfort czasu do wyboru i namyslu)lub z firm wysylkowych(szczegolnie Quelle i Neckermann),Allegro tez jest stalym dodatkiem w netowych poszukiwaniach i...czesto zdarza sie upolowac cos,co chce.
Jednak tak naprawde to wiecej przyjemnosci mam z szukania,planowania i szukania koncepcji niz nalogowego kupowania

Z drugiej strony kiedy wiem,ze posiadam pewna nadwyzke finansowa to...lubie sprawic sobie przyjemnosc nie szukajac rozgrzeszenia jednak mimo wszystko staram sie aby moje wydatki "byly z glowa"..a ze nie zawsze sie to udaje to juz inna historia
Stary 2006-02-09, 00:26   #26
yedanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chamelieu
Oj tak Od kiedy je odkryłam pieniądze dziwnie wyparowyja z konta. Mimo to lubie zastrzyk adrenaliny przy licytacji
Hihihi - dokładnie o to chodzi Dobrze, że ograniczam się do torebek, bo resztę rzeczy lubię przymierzyć, pomacać itd

ilonacbNO jeśli kogoś stać to dlaczego by nie miał sobie kupić i 40 torebki?? Ja właśnie nie lubię takich bardzo rozsądnych comająpieniądze, ale nic sobie nie kupią, bo nie. trzeeba napędzaćnasząpolską gospodarkę i jeśli ma siępieniądze i chce się 15 balsam to czemu nie

Masz rację Tylko ja się zastanawiam, czy nie lepiej byłoby zamiast tej torebki, odłożyć na jakiś kursik językowy albo coś podobnego No i mam troszkę wyrzuty sumienia, że zarobione pieniądze upłynniam w większości na fatałszki i kosmetyki a Rodzice mnie żywią
Stary 2006-02-09, 01:50   #27
altehekse
Przyczajenie

Zakupy zamiast jedzenia - zakupoholizm

Ja ewidentnie kupuję zamiast jeść. Całe życie mam duży problem z wagą (gdybym się nie pilnowała i nie ruszała chyba bym już nie mogła chodzić o własnych siłach). Gdy mnie dopada "ciąg", którego nie jest w stanie zaspokoić jeden batonik czy kilka cukierków, zamiast pożreć cztery ciastka i poprawić tabliczką czekolady kupuję jakiś drobiazg - książkę za 9,90, kolorowe czasopismo, pachnącą świeczkę, kosmetyk. Ostatnio na tej fali weszłam w posiadanie balsamu brązującego Szybko się jednak opamiętuję i później idę w zaparte - zużywam do ostatniej kropli co kupiłam i następne kupuję, gdy po prostu zabraknie. Ale faktycznie zachować żelazną dyscyplinę mi trudno. Nawet, gdy miałam w życiu okres dużego kryzysu finansowego, kiedy naprawdę każdą paczkę herbaty musiałam planować z ołówkiem w ręku, idąc do sklepu z listą kupowałam jednak coś ponadto - niechby i słoik dżemu czy pachnący papier toaletowy. Zakupoholizm nie jest to na pewno, ale... Cóż, pokusy czyhają wszędzie
Stary 2006-02-09, 03:35   #28
misia_bella
Zakorzenienie

Jeśli nie oszczedzam na coś to wydaję kase jak oszalała. W każdą sobotę chodzę na zakupy. Jeśli już na serio jest taka beznadzieja to kupuje sobie przynajmniej lakier do paznokci albo jakiś kosmetyk. Nie cierpie wracac do domu z pustymi rekami.
Śmianie się z samego siebie jest terapeutyczne
."
misia_bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-09, 09:47   #29
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20

Ja mam podobnie jak Hexanna, mój zakupoholizm jest raczej teoretyczny, czyli kończy się na planach. Za skąpa jestem na zakupy i tak jak sarenka wolę mieć oszczędności, bo czuję się wtedy bezpiecznie.

Nie lubię chodzić po sklepach, meczy mnie to szczególnie zimą. Zresztą osobie o wymiarach XS cięzko robić zakupy Co do mazideł to też jestem skąpa, wiele rzecyz mi się podoba, ale i tak mam parę rzeczy na krzyż Jak już prawie decyduje się na kupno to opamiętuje się, bo wiem że mi się nie przyda i będzie leżało w szafce. Torebki mam 5: 2 brązowe, 2 czarne i wieczorowa. Tyle wystarczy. Nie ma chyba takiej rzeczy, na którą wydawałabym masę pieniędzy, wpojono mi w domu wręcz chorobliwą oszczędność

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-09, 10:10   #30
Edycia15
Raczkowanie

GG do Edycia15
Lightbulb Dot.: zakupoholizm

Moją "pięta Achillesowa" są kosmetyki nie umiem wyjść z drogerii bez czegoś nowego a najlepsze jest to że wszystko mi jest takie strrrrrrrrrrrasznie potrzebne hahaha. I jeszcze buty kocham buty uwielbiam buty. Nawet oglądanie ich sprawia mi cudowną przyjemnośc.
Edycia15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości