![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() zakupoholizm
Dziewczyny nie macie czaszmi wrażenia, że jesteście zakupoholiczkami? ja ciągle wracam do domu z czymś: pójdę po płyn do naczyń wracam z cieniem do powiek, pójdę po chleb i przyniosę gazetkę, broszkę, szaliczek, książkę, małego misia, majteczki w kropeczki,......i pełno jeszcze innych niepotrzebnych rzeczy. Mam nadzieję, że nie jestem odosobniona, bo ponoć takie czasy- konsumpcjonizm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zakupoholizm
Ja nie mam tego problemu, bo jestem skąpiradłem
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() I nie znoszę widoku bezużytecznych rzeczy.
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ja jestem okropna pod tym względem, wydam tyle pieniędzy ile wezmę ze sobą :/ Dlatego jedyna rada to nie noszenie dużych sum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jeżeli oszczędzam na szczytny cel pieniądze ,to omijam sklepy szerokim łukiem , ALE gdy tylko nie mam takiego celu zaraz jestem na zakupach i wmawiam sobie, jak to wszystko co już mam kończy się, że tego nie mam a tamto miałam mieć itd. Zakupy strasznie poprawiają mi nastrój , kiedy idę po buty wracam do domu ze spodniami, bluzką, jakiś cień i jestem bardziej szczęśliwa niż z tych butów co bym je kupić miała, a buty kupuję zaraz przy najbliższej okazji kiedy poszukuję kurtki np.
![]() Ale ja to chyba mam problemy jakieś zakupowe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
oj ja też mam problemy zakupowe. I tak się już pilnowałam, nie wydawałam pieniędzy, ale teraz ostatnio byłam chora przez trzy tygodnie i nie wychodziałam w tym czasie z domu. Teraz jak już mogłam wyjść, to tak wyrwałam, jakbym sklepów nie ogladała z rok. Efekt? Nowe mleczko do demakijazu, maseczka do twarzy, 4 cienie, 1 gruba kredka do powiek, klapki.
Ehhh, to chyba się nałóg nazywa...... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
jak mam pieniadze np po wyplacie i jade sobie do krakowa np na zakupy to ledwo mi starcza na bilet powrotny to jest mania
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Zakupoholiczka na pewno nie jestem
![]() Tez wole pieniadze miec niz je wydawac... Jezeli jednak nie oszczedzam kasy na cos konkretnego i wiem ze jakas kwote moge bez wyrzutow sumienia wydac to robie to z przyjemnoscia. Ale staram sie kupowac rzeczy sensowne. Takie, z ktorych bede korzystac. Ostatnio mialam wieksza kwote pieniedzy to postanowilam przeznaczyc ja na kupno cyfrowki. Reszte odlozylam na czarna godzine (najprawdopodobniej na jakas nauke) i chocby nie wiem jak mnie skrecalo to nie rusze tych pieniedzy aby kupic sobie bluzeczke, spodniczke czy kolejny cien do powiek. Ciezkie czasy sie szykuja... ![]() Dopiero jak dostane/zarobie cos ponad te odlozone pieniadze to bede mogla poszalec. Jednak baaaardzo rzadko mi sie zdarza isc np. po chleb i wrocic z cieniem czy tuszem ![]() Nie... zakupoholizm mnie nie dotyczy ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj poszlam do sklepu po karme dla psow tylko a wrocilam z nowymi jeansami(tlumacze sobie ze przecena byla i musialam kupic)Zakupy bardzo poprawiaja nastroj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mnie to chyba nie dotyczy. Lubię kupować, chodzić po sklepach i wybierać, ale raczej nie zdarza mi się potem stwierdzić, że za dużo kupiłam albo żałować zakupów.
Owszem często idę np. w poszukiwaniu butów, a wracam ze spodniami, ale to chyba jeszcze nie zakupoholizm. Nie zdarza mi się wychodzić po gazetę, a wracać obładowaną ciuchami ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
![]()
Ja zdecydowanie jestem zakupoholiczką
![]() Ilekroć idę pochodzić po sklepach, niby popatrzeć cóź tam nowego mają, tyle razy wracam do domu z nową bluzką albo jakimś kosmetykiem ![]() Sama się później przed sobą tłumaczę że przecież przecena, że właśnie mi się kończy, że to potrzebne... ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Lubię sprawiać sobie przyjemności, ale nie lubię żyć na krawędzi [oszczędności są dla mnie ważne - czuję się bezpieczna] Nie lubię kupować 7mego balsamu czy 4tej gazety z gadżetem "bo może się przydać". Zresztą ludzie, którzy mnie dobrze znają, jako moją zaletę wymieniają umiar w kwestii pieniężnej i zazwyczaj przemyślane decyzje zakupowe [oczywiście nie wszystko przemysleń wymaga
![]() Nie jestem ani skąpa ani rozrzutna - zakupoholizm mnie nie dotyczy.
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
nie jestem uzależniona od zakupów... zauwazyłam pewną prawidłowość... ze nawet jesli mam straszną ochotę na kupienie czegoś... to jesli odczekam chwilę to ta chęć mi przechodzi
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Oj niestety ja zawsze coś przytargam do domu. Szczególnie gdy mam chandrę, albo... zmęczona wracam do domu. Lubię tak soie porawić humor
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Lepiej jak omijam sklepy z daleka, szczegolnie perfumerie. Bo jak wejde do takiej to na mus wyjde z jakims lupem w torebce...
![]() Mnie ciuchy za bardzo nie biora, to jest, nie tak bardzo jak kosmetyki. Ale juz bardziej prawdopodobne jest, ze wejde i wyjde z niczym do sklepu z ubraniami, niz do perfumerii... ![]() A jesli chodzi o zakupy zywnosciowe - srednia krajowa, nie za duzo, nie za malo, to, co na prawde potrzebne. ![]()
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
a ja od ponad pól roku jestem uzalezniona od allegro
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Myślę , że zakupoholizm mnie raczej mimo wszystko nie dotyczy . Lodówka w domu świeci pustkami , poza chyba dwoma serkami białymi i żółtymi oraz szczypiorkiem nie mam w niej nic - nie znoszę , mój mężczyzna zresztą też - kupować jedzenia - a czeka mnie to już jutro
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek, bo podliczyłam dziś, ile w tym roku wydałam na zakupy (w ciągu m-ca krótko mówiąc) i...
![]() ![]() ... i czy naprawdę potrzebna mi była 10 torebka ![]() Co z tego, że nie chodzę po sklepach, skoro jest allegro ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Zakupoholizm.... zależy od nastroju
![]() ![]() Niestety ostatnio zauważam u siebie niepokojący objaw dowartościowywania się przez właśnie zakupy - jak tylko coś mi nie wyjdzie, czuję się niedoceniona (a o to łatwo, bo moich sukcesów ludzie zazwyczaj nie akcentują tak, jakbym chciała ![]() ![]() Założyłam konto bankowe, mam kartę bez debetu, w dodatku należę do banku, który nie ma bankomatu w moim mieście ale niedawno odkryłam Allegro. I koniec ![]() Nie wiem czym dokładnie objawia się zakupoholizm, ale chyba jednak jestem uzależniona.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Raczej jestem oszczędna, ale wydawać na ciuszki i kosmetyki luuuuuuubie!
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja raczej nie jestem zakupoholiczka, chociaz tez czesto pocieszam sie jakims drobiazgiem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Moj zakupoholizm polega na....planowaniu
![]() Mam uczulenie na wycieczki po sklepach wiec zazwyczaj zakupy sa zaplanowane;zdarzaja sie impulsywne zakupy "przy okazji"ale to naprawde rzadkosc;wiecej zakupow robie przez net (o ile to tylko mozliwe i potrzebne,mam wtedy komfort czasu do wyboru i namyslu)lub z firm wysylkowych(szczegolnie Quelle i Neckermann),Allegro tez jest stalym dodatkiem w netowych poszukiwaniach i...czesto zdarza sie upolowac cos,co chce. Jednak tak naprawde to wiecej przyjemnosci mam z szukania,planowania i szukania koncepcji niz nalogowego kupowania ![]() Z drugiej strony kiedy wiem,ze posiadam pewna nadwyzke finansowa to...lubie sprawic sobie przyjemnosc nie szukajac rozgrzeszenia ![]() ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ilonacbNO jeśli kogoś stać to dlaczego by nie miał sobie kupić i 40 torebki?? Ja właśnie nie lubię takich bardzo rozsądnych comająpieniądze, ale nic sobie nie kupią, bo nie. trzeeba napędzaćnasząpolską gospodarkę i jeśli ma siępieniądze i chce się 15 balsam to czemu nie Masz rację ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Zakupy zamiast jedzenia - zakupoholizm
Ja ewidentnie kupuję zamiast jeść. Całe życie mam duży problem z wagą (gdybym się nie pilnowała i nie ruszała chyba bym już nie mogła chodzić o własnych siłach). Gdy mnie dopada "ciąg", którego nie jest w stanie zaspokoić jeden batonik czy kilka cukierków, zamiast pożreć cztery ciastka i poprawić tabliczką czekolady kupuję jakiś drobiazg - książkę za 9,90, kolorowe czasopismo, pachnącą świeczkę, kosmetyk. Ostatnio na tej fali weszłam w posiadanie balsamu brązującego
![]() ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Jeśli nie oszczedzam na coś to wydaję kase jak oszalała. W każdą sobotę chodzę na zakupy. Jeśli już na serio jest taka beznadzieja to kupuje sobie przynajmniej lakier do paznokci albo jakiś kosmetyk. Nie cierpie wracac do domu z pustymi rekami.
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam podobnie jak Hexanna, mój zakupoholizm jest raczej teoretyczny, czyli kończy się na planach. Za skąpa jestem na zakupy i tak jak sarenka wolę mieć oszczędności, bo czuję się wtedy bezpiecznie.
Nie lubię chodzić po sklepach, meczy mnie to szczególnie zimą. Zresztą osobie o wymiarach XS cięzko robić zakupy ![]() ![]() ![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
![]()
Moją "pięta Achillesowa" są kosmetyki nie umiem wyjść z drogerii bez czegoś nowego a najlepsze jest to że wszystko mi jest takie strrrrrrrrrrrasznie potrzebne hahaha. I jeszcze buty kocham buty uwielbiam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:16.