|
|
#901 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: wizażanki ze SZKOCJI!!!
Dziekuje
![]() Nie widzialam wczesniej tego wpisu ![]() A ja chcialabym was zaprosic na Craft Fairs jutro w Bradford's Bakery, Sauchiehall Street (17.00-22.00) i w sobote w Hilton Grosvenor, Grosvenor Terrace - West End (10.00-17.00) w Glasgow Pierwsza 'impreza' jest glownie ciastkowa z opcja zakupow rzeczy hand-made. Druga to typowy kiermasz, ale z tego co wiem to ma nie brakowac grzanego wina i innych slodkosci Takze jesli macie chwilke w szale przedswiatecznych przygotowan serdecznie zapraszam.
|
|
#902 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#903 |
|
Raczkowanie
|
To sa kiermasze organizowane przez grupe https://www.facebook.com/AwayWithThe...ref=ts&fref=ts Nie sa to jakies duze targi czy cos w tym stulu, bo np pierwszy w ktorym bralam udzial byl malenki. Wszystko zalezy od miejsca. Tworczy sa naprawde przerozni. Ostatnio w The National Piping Centre bylo kilka stoisk z bizuteria, kartkami, byly swieczki, lampy, rzeczy wykonane z filcu, patchworki, obrazy, figurki i bizuteria z modeliny, ozdoby do wlosow itd. Tego typu kiermaszy jest w Glasgow baaardzo duzo. Nie zawsze kazdy sam wykonuje rzeczy, ktore sprzedaje, ale w wiekszosci jest to zasada, a na niektorych kiermaszach koniecznosc. Sama dopiero zaczelam ta przygode i w sumie trudno mi napisac cos wiecej.
Dzisiaj jest ta impreza w Bradford's na Sauchiehall street. Z tego co wiem, to bedzie mozliwosc zjedzenia fish&chips ( ja raczej nie skorzystam ), cistek, napicia sie kawy i przy okazaji mozna nadrobic braki w swiatecznych prezentach ![]() W Hiltonie stoiska beda pewnie w sali konferencyjnej (wejscie przy Waitrose), jest tam oczywiscie kawiarnia i obiecuja grzane wino. Ja planuje udzial rowniez w innych kiermaszach w przyszlym roku, wiec moge dawac znac tutaj w watku. Troche sie boje, bo jako, ze sama biore w nich udzial to moze to byc odebrane jako reklama czy cos w tym stylu... Nastepne kiermasze o ktorych wiem beda w lutym przed Walentynkami. Styczen to taki martwy sezon. Bedzie mi bardzo milo jak ktos mnie dzisiaj lub sobote odwiedzi
|
|
#904 | |
|
Raczkowanie
|
Melduję się!
Co prawda już kończę studia na UoG, ale mam nadzieję zostać tu troszkę dłużej ![]() Cytat:
Oni bardzo lubią przepisywać nawet bardzo silne leki przeciwbólowe na odczepnego :/
|
|
|
#905 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#906 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj jest kiermasz w Hilton Grosvenor na West End. Wejscie przy Waitrose. Zapraszam wszystkich od 10.00 do 16.00
Z tego co wiem, to beda przedmioty z ceramiki takie jak kominki na swieczki, zawieszki, magnesiki z pozytywnym przeslaniem, bizuteria, wyroby z modeliny Fimo, swieczki, kartki swiateczne, wiele innych oraz ja i moje filcaki
|
|
#907 |
|
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny a ja jestem z Glasgow
jesli lubicie nowiknki w swiecie kosmetykow lub macie dzieciaki zapraszam Was na moje blogi mamuska-na-emigracji.blogspot.co.uk oraz smakemigracji.blogspot.co .uk
|
|
|
|
|
#908 |
|
Raczkowanie
|
Czesc
Zapraszam wszystkich na kiermasz 'Granny would be proud' w Hillhead Bookclub na West End Glasgow. Wiecej szczegolow tutaj: https://www.facebook.com/events/453398848024420/527076273990010/?notif_t=plan_mall_activi ty Dzisiaj bede tam pierwszy raz z moimi filcakami Z tego co widzialam wczesniej, to mozna tam kupic naprawde swietne i oryginalne rzeczy, jest sporo bizuterii, ale sa tez kartki, ubrania, poduszki, etc... Kazdy znajdzie cos dla siebie!Zapraszam ![]()
|
|
#909 |
|
Raczkowanie
|
no to i ja sie przyznaje do Edynburgowania
od wakacji 2009 studiuje na UE od roku
|
|
|
#910 |
|
Raczkowanie
|
hejka babeczki
babeczki ja w Edim od sierpnia ![]() uczę się w EC też marzę o studiowaniu Loczku a bardziej marzy mi się nauka AAT, ECDL w przyszłości ACCA etc ponieważ już mam MD ale to długa droga przede mną jak Wam się podoba w Szkocji ![]() ja jestem prze szczęśliwa poznaje fajnych ludzi, poznałam swoją miłość. miasto jest przepiękne chociaż jeszcze dużo nie widziałam ale mam nadzieje, że już niedługo problem jest tylko z pracą
|
|
#911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz taki kiepski okres na szukanie pracy.... |
|
|
|
|
|
#912 |
|
Raczkowanie
|
Jesli potrzebujecie pracy, to jedzcie do Aberdeen. Praca jest, a w dodatku wysokie szanse na zlapanie depresji, otylosci i generalnej nienawisci do szarych budynkow.
|
|
|
|
|
#913 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chociaz fakt pogoda jest jednak lepsza w Glasgow.
|
|
|
#914 |
|
Raczkowanie
|
Pogoda to pikus. Tu jest naprawde ponuro, przez te granitowe budownictwo. Glasgow jest kolorowe i tetni zyciem, ktorego niestety w Aberden brakuje.
Ale praca jest i przy minimalnym doswiadczeniu bardzo dobrze platna. Dosc wysokie koszty utrzymania, ale do przezycia. Ale z drugiej strony, jakbym miala wybeirac znowu dokad jade, wybralabym sie na poludnie Anglii. Na szczescie byle do maja ^^ |
|
|
|
|
#915 |
|
Zadomowienie
|
Ja chyba wroce do Aberdeen. Fakt Glasgow jest miastem w ktorym cos sie dzieje ale ilosc przestepstw, gwaltow, atakow w bialy dzien jest przerazajaca.
|
|
#916 |
|
Raczkowanie
|
No to zapraszamy
|
|
|
|
|
#917 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A po chemii jakaś praca tam by się znalazła? Bo mój mąż planuje wyjazd na wiosne, na początku mógłby pracować jako ktokolwiek, ale w przyszłości jakaś praca zw. z chemią by go interesowała... |
|
|
|
|
|
#918 | |
|
Zakorzenienie
|
a myslalam, ze nigdzie nie ma gorszej pogody niz w Glasgow
![]() Cytat:
ale juz gdzies dalej, w cieplejsze miejsce, bo szczerze mowiac juz Wielka Brytania zaczyna mi bokiem wychodzic. Chociaz wiem, ze tez za wieloma rzeczami bym (lub bede) tesknila. |
|
|
|
|
|
#919 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozowiutka, my z TZ planujemy w maju wyjazd na poludnie Niemiec.Cieplo, milo i przyjemnie ^^ Polecam. |
|
|
|
|
|
#920 |
|
Raczkowanie
|
witam
odświeżam wątek cicho tutaj dziewczyny ja tak zagladam tu co jakis czas. niestety praca, dom, praca, dom teraz szkola.... wroce do tematu jezyka angielskiego. ja jestem "debilem jezykowym" nie potrafie sie uczyc jezyka. jestem wzrokowcem czyli czytam, gramatyka, pisanie ok ale praktyka to masakra dla mnie angielski to katorga sama nie wiem co juz robic. coraz bardziej sie blokuje. zaczynam miec dola z tego powodu ![]() dla mnie szkocki angielski i nie tylko dla mnie to chinski moj tz nie ma takiego problemu. jest tu 5 lat. bardzo dobrze mowi po angielsku, ma szkocki akcent. czesto nie wierza szkoci w to, ze jest z pl. on za to ma problem z gramatyka. nie nawidzi robic cwiczen etc. chce tu studiowac wiec niestety musi sie jej nauczyc, zeby zrobic certyfikat. u mnie na odwrot. wszystko jest ok oprocz mowienia. mam blokade...;( tak poza tym spytam sie jeszcze o kurs AAT. czy ktos cos wie na ten tamt? ja mam mgr z uw z rachunkowosci i finansow. niestety nie mialam szansy pracowac w skiegowosci w pl. mam kod zawodowy na ksiegowa z ministerstwa finansow. mysle, ze to mnie zwalnia z jakiegos pierwszego levelu ale wole sie uczyc od podstaw - slownictwo, brak doswiadczenia etc....pomozcie chyba lapie jakiegos dolka ostatnimi czasy....spowodowane to jezykiem
|
|
#921 |
|
Rozeznanie
|
Mój mąż jest od kilku dni w Edim, jak myślicie ma szansę na jakąkolwiek pracę na początek?
Gdzie powinien ewentualnie aplikować? W pl ma doświadczenie w pracy jako kontroler jakości, pracował przy obsłudze magazynu i chemii, oraz jako informatyk. Angielski zna komunikatywnie, ale wiadomo, że szkocki się trochę różni od angielskiego więc czasem ma problemy ze zrozumieniem. |
|
|
|
|
#922 |
|
Zakorzenienie
|
martula, w Glasgow dosc czesto szukaja kontrolerow jakosci, szczegolnie z doswiadczeniem, mysle ze ma szanse
|
|
|
|
|
#923 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, czy mialyscie doswiadczenie z jakimis kursami w Glasgow? (innymi niz na uniwerkach). Chodzi mi o weekendowe kursy np na trenera, albo kucharza, albo w zakresie dekoracji, itd itp.
Jezeli tak, czy cos was to kosztowalo? czy jest szansa znalezc gdzies cos takiego za mniejsze niz 1000£ pieniadze? Chcialabym zaczac robic dla siebie cos ciekawego, stad takie zainteresowanie. Szukalam w sieci, ale w wiekszosci odsyla mnie na stronki uczelni. |
|
|
|
|
#924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie szukalam takich kursow i czuje sie troche zagubiona. ta stronka to dokladnie to o co mi chodzilo
|
|
|
|
|
|
#926 |
|
Wtajemniczenie
|
Re: wizażanki ze SZKOCJI!!!
Czesc dziewczyny. Wybieram sie do Glasgow w pierwszy weekend sierpnia. Co ciekawego mozecie poelcic do zwiedzania? Cala sobote mamy na zwiedzenie Glasgow. W niedziele chcemy pojechac na wycieczke do Loch Ness, mozecie polecic jakas dobra firme wycieczkowa? A w poniedzialek znowy Glasgow i jakos chcemy czas wypelnic.
Poleccie cos, prosze Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#927 |
|
Zadomowienie
|
Siema dziewczyny! Moja siostrzenica chciałaby zacząć od roku 2014 studia w Szkocji. Wie ktoś, jak to jest z polską maturą etc.?
|
|
#928 | |
|
Zakorzenienie
|
wizażanki ze SZKOCJI!!!
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#929 |
|
Raczkowanie
|
Odświeżam, odkopuję
![]() Co słychać w pięknej Szkocji? Rozważamy z chłopakiem wyjazd z Polski, na tapecie są obecnie Edynburg i Londyn. W Edim byłam tylko zwiedzać, kilka lat temu spędziłam wakacje w Aberdeen, dorabiając na studia w Polsce. Jakieś rady? Wszyscy mówią, że Londyn drogi, a mnie ciągnie zdecydowanie na północ
|
|
|
|
|
#930 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edynburg jest bardzo przyjemny pod wzgledem tego, ze jest to miasto spokojne, ale trzeba oczywiscie liczyc sie z aura pogodowa ktora zniecheca do wielu rzeczy. Choc ponoc niektorzy wola taki klimat. Oba miasta sa przepiekne i maja swoj specyficzny urok, Londyn jest zdecydowanie dla mieszczuchow i tak jak mowie raczej kogos o naprawde dobrej pracy, bo koszty zycia kilkukrotnie przewyzszaja te w Edynburgu. Edynburg jest troszke jak duza wies Jest naprawde spokojnie, a ludzie sa bardzo uprzejmi i pomocni, to moge zdecydowanie powiedziec, mimo ze sama mieszkajac 5 lat w Edynburgu nie chce mieszkac w nim na stale.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.

), cistek, napicia sie kawy i przy okazaji mozna nadrobic braki w swiatecznych prezentach