|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
to ja mam odwrotnie
wziełam pierwszy raz yasminelle, 3 dni temu, w pierwszym dniu okresu, rano po paru godzinach po moim okrsie nie było śladu, po prostu nie krwawie wczoraj zauwazyłam małe ale bardzo małe plamienie - raczej takie brunatne, mysle, że po prostu to chyba osobista reakcja organizmu na hormony jestem zdrowa, dopiero co miałąm badanie i usg ginekologiczne, hromony tez miaąłm oznaczane |
|
|
|
#3632 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3633 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zrobisz jak zechcesz. Pamiętaj tylko o ewentualnym dodatkowym zabezpieczeniu. W sumie to jestem ciekawa na jakiej podstawie Twoja ginekolog wysnuła taką tezę? Mówiła coś? |
|
|
|
|
#3634 |
|
Raczkowanie
|
Powiedziała tylko, że z własnej obserwacji swoich pacjentek... I zaznaczyła, że owszem, zrobię jak zechcę, tylko, że ona poleca akurat tak.
|
|
#3635 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny! Zaczęłam brać tabletki po 4 miesięcznej przerwie. Wcześniej 2,5 roku brałam Harmonet (w UK brałam Femodette). Teraz ze względu na problemy sercowe w mojej rodzinie zdecydowałam się na Yasminelle. Pierwszy listek zaczęłam brać na początku września. Trochę byłam zaskoczona jak po pierwszej tabletce mój okres bardzo się zmniejszył a już po drugiej stanął. Miałam tylko lekkie plamienia przez kilka kolejnych dni. Wiem ze może tak się zdarzyć ale teraz martwię się czy wszytko jest ok. Ostatnia pigułkę wzięłam w piątek i jeszcze nie dostałam okresu. Martwię się. Nigdy tak nie miałam. Przy Harmonecie okres dostawałam na 3 dzień nawet o tej samej porze dnia. Mój organizm pracował jak w zegarku. Teraz nachodzą mnie obawy. Moja lekarka powiedziała mi ze Harmonet i Yasminelle maja taki sam poziom hormonów. Trochę teraz żałuje ze zdecydowanym się na zmianę pigułek.
|
|
|
|
#3636 |
|
Konto usunięte
|
Oj nie panikuj. Dziś dopiero 4 dzień przerwy. Krwawienie może wystapić nawet i w 7 dniu. Bądź cierpliwa.
Stosowałaś tabsy zgodnie z ulotka? Jeśli tak to nie masz się o co bać. Dopiero jak krwawienie nie wystąpi 2 razy pod rząd należy się martwić (patrz ulotka). Harmonet i Yasminelle nie maja tego samego składu. Niech mnie ktoś poprawi jak sie mylę
|
|
|
|
#3637 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
|
|
#3638 |
|
Przyczajenie
|
Stosowałam pigułki zgodnie z ulotką. Przeczytałam dokładnie informacje zawarte na ulotce przed przyjęciem pierwszej pigułki. Dzięki dziewczyny za wsparcie. Nie przejmowałabym się tym tak bardzo gdyby nie to że ostatnio mam gorsze dni. Różnica pomiędzy Harmonetem a Yasminelle polega na zastosowaniu w tym drugim drospirenonu którego działanie zbliżone jest do naturalnego progesteronu . Poziom hormonów maja taki sam. Sprawdzałam
|
|
|
|
#3639 |
|
Zakorzenienie
|
biore yasminelle prawie 2 lata (bez 2 miesiecy). do tej pory czulam sie na nich swietnie, jedyny skutek uboczny - przytycie ok. 12-13kg.
w mojej rodzinie nie bylo nigdy zylakow itp. od 1,5 tyg. bardzo puchna mi nogi i czuje kłucie w łydkach, mam lodowate stopy, a od 2 dni duzy bol w zgieciu prawej nogi. podejrzewam, ze mogly zrobic sie zakrzepy.. tak nagle badania robilam zawsze regularnie!!! zadzwonilam do mojej pani doktor przed chwila - natychmiast kazala odstawic tabletki, we wtorek badania krwi (ktore akurat mialam robic, bo poprzednie robilam w maju). nie wiem, co bedzie. strasznie sie boje mam nadzieje, ze nic powaznego sie nie stalo - ze jesli zaszly jakies zmiany, to mam nadzieje, ze zdazylam zareagowac w pore.. bo leczenie zakrzepicy jest dlugie i bolesne a przez caly okres brania tabletek bralam magnez z wit. B6. nie widac zyl ani nie ma pękniętych naczynek, moze to dobry znak? nie wyobrazam sobie zycia bez tabletek, bo to super komfort, ale to co dzis przezywam sprawia, ze chyba je odstawie bez wzgledu na wyniki badan.. trzymajcie za mnie kciuki
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() Edytowane przez pani ćma Czas edycji: 2009-09-30 o 10:27 Powód: dopisek |
|
|
|
#3640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) - trzymam kciuki
|
|
|
|
|
#3641 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam do Was pytanie...
Czy mialyscie sytuacje zapomnienia 2 pigulek w ciagu 1tyg.? lub w ciagu 1 opakowania? Biore Yasminelle od poczatku tego roku, w tym tyg.zapomnialam 2tabl. w 1 tygodniu przyjmowania - ale nie jedna po drugiej. Na opakowaniu jest napisane, zeby skontaktowac sie lekarzem, jednak nie moge sie do niej dodzwonic... Czy poprostu brac reszte pigulek i zabezpieczac sie dodatkowo przez jakis czas? mialyscie taki przypadek? co Wam lekarz poradzil? bede wdzieczna za odp. |
|
|
|
#3642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
badania beda w poniedzialek, chociaz moze w piatek uda mi sie dostac do jakiegos lekarza.. oczywiscie dam znac. moze to kara za to, ze opuscilam ten wątek? ![]() i dziekuje wdowo za wsparcie..
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#3643 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja miałąm w tamtym roku, (po 1 tabletce syndi 35 i to napewno od tego)- całkowicie żle dobrame dla mnie tabletki, teraz zaczełam yasminelle 4 dzień plus acard na rozrzedzenie krwii (musze brac tabletki na regulacje cyklu, troche na podwyzszenie hormonów, to nie moja fanaberia) noga z zakrzepica jest ciepła, czasem bardzo ucieplona, a nie lodowata... puchnie, choc ja nie miaąłm bardzo spuchnietej, jest bolesna, zyły bardzo wychodzą, i to nie tylko w jednej nodze, mi powyłąziły wszedzie (zle krażenie przez skrzep w nodze) noga możebyc sina.. ja miałąm mały zakrzep, na doplerze długo lekarz szukał, ale znalazł...w miesiąc wyleczyłam i na szczeście nie było powrotu, bo bardzo szybko zareagowałam, diagnoza chirurga naczyniowego - definitywnie winna tabletka syndi 35, jestem chuda mam niskie cisnienie itp...wczesniej nie było takich problemów. moja rada - dopler naczyń - jak najszybciej, idz prywtanie (na państwowy trzeba długo czekać) , troche to kosztuje 90 zł jedna noga, ale warto, przynajmniej bedziesz wiedziec nie tylko czy masz zakrzepice, ale równiez jak tam sie mają twoje zyły i czy przepływ krwii jest prawidłowy w badaniu krwii warto wykonac układ krzepniecia pełny. na potweirdzenie skrzepu oznacza sie we krwii D-dimery |
|
|
|
|
#3644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie jest co kilka dni kłucie w lewej łydce (które nie trwa non stop, pojawia sie w roznych odstepach czasu i roznie trwa - raz krocej, raz dluzej) i teraz od 2 dni dosc mocne kłucie w prawej nodze w zgieciu z tylu. chodzic moge, nie jest to ból tylko kłucie, ktore sprawia mi dyskomfort. nog nie mam bardzo opuchnietych, troszeczke, prawie wcale, za to łydki i stopy non stop lodowate. nie widac w ogole zyl, nie ma ani zaczerwienienia, ani zsinienia. i dziekuje tez za wiadomosci co do badan. w poniedzialek robie krew (krzepliwosc itd.), zobaczymy jak wyjda te badania. czyli jak beda skrzepy, to beda D-dimery na wynikach oznaczone? nad dopplerem tez sie zastanawiam, skads kase bym wziela. nie boisz sie nawrotu? bo piszesz, ze bierzesz tabletki.. co robisz, by zapobiec nawrotom? badasz sie jakos? jesli tak, to jak czesto? jeszcze raz dziekuje
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#3645 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny to bylo moje 8 albo 9 opakowanie jasminelle.
Zawsze dostawałam krwawienie 3 dnia o godzinie 10 i nigdy się to nie zmieniało. Teraz tez jest 3 dzien i krwawienia nie widać i sie neizanosi. Nie wiem co się dzieje ![]() Tabletki zażywałam regularnie, raz czy dwa spoznilam się godzinę.. poradzcie cos
|
#3646 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3647 |
|
Zadomowienie
|
a zdarzyło się moze ktorejś z was że krwawienie przyszło poźniej niz zazwyczaj ?
|
#3648 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przy kolejnych opakowaniach znowu się pojawiało dnia 3, a więc wróciło do normy. Nie panikuj Poczekaj do 7 dnia i jeśli wtedy też się nie pojawi zrób test, albo jak chcesz to idź do gina.
|
|
|
|
|
#3649 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może to jakiś fałszywy alarm, niedobór jakiś witamin.... oby nic poważniejszego Cytat:
Jednej z nas ( _Emi_ |
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3650 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje dziewczyny uspokoiłyście mnie
Napewno przyjdzie w nocy :PTo moje ostatnie opakowanie.. jak zacznie sie krwawienie zaczynam Nowynette, bo skutków ubocznych po Yasminelle nie moge już wytrzymać. Szukam moich idealnych tabletek :P
Biotin Challenge - 27/60 Kwas Foliowy - 27/120 Active Woman (Multivitamina) - 27/? Edytowane przez LifUnia Czas edycji: 2009-09-30 o 23:09 |
|
|
|
#3651 |
|
Zakorzenienie
|
Ja druga tabletka Yasminelle... >_<
|
|
#3652 |
|
Raczkowanie
|
Pomocy
Hej. witam wszystkich
troche szukalam na forach ale nie znalazlam takiego przypadkuDzisiaj od rana mialam biegunki, po poludniu jednak przeszly, więc tabletke wzielam o 17:30 jednak 40m minut pozniej znow pognało mnie do kibla. Mam wziac nastepna na wszelki wypadek czy nie?? panikuje strasznie ;( i jesli ją wezme to nie będe miala na ostatni dzień, czy mozliwe jest zrobienie 8 dniowej przerwy czy trzeba brac jakby jedna wiecej z innego blistra?i czy wtedy wszyzstko jest zachowane? POMOCY : ( |
|
|
|
#3653 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pomocy
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3654 |
|
Raczkowanie
|
tak caly czas ją mam przed oczami. pisze że jeśli wystąpi silna biegunka i to wczesniej niż po 4 godzinach, czyli przyjąć jeszcze jedną tabletke?
|
|
|
|
#3655 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A o której zawsze bierzesz tabsy? |
|
|
|
|
#3656 |
|
Raczkowanie
|
o 16, dzisiaj wyjatkowo wzielam o 17
tez mysle żeby wziać jeszcze jedną ale tak dopiero chyba przed snem bo kto wie czy mnie znow nie przyciśnie... a 8 dniowa przerwa jest raczej nie dopuszczalna? więc trzeba brac jedną tabletke z nowego blistra zawsze do przodu przy pominięciu/biegunce/wymiotach? |
|
|
|
#3657 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie musisz dobierać tabletki z nowego blistra. Możesz spokojnie wziąć 20 tabletek z tego + 7 dni przerwy + 21nowego opakowania i wszystko będzie dobrze. Zmieni Ci się jedynie dzień przyjmowania pierwszej tabletki. |
|
|
|
|
#3658 |
|
Raczkowanie
|
Uff to już wszystko wiem, akurat na 1 dniu zazywania tabletki mi nie zależy którego to jest dokladnie
dzieki wielkie za pomoc aż jestem spokojniejsza wracam do nauki biologi akurat o ciązy! o zgrozo ! no ale coz nie dramatyzuje juz Jeszcze raz wielkie dzieki
|
|
|
|
#3659 |
|
Raczkowanie
|
Biorę drugie opakowanie yasminelle, od ok tyg mam bardzo często mdłości w różnych porach dnia. Nie wiem czy to dlatego ze lekko wmawiam sobie możliwość bycia w ciąży? Czy może u którejś z Was występowały po prostu takie skutki uboczne od brania tabletek? od wziecia escapelle mialam dwie miesiaczki i od tej 1 biore tabletki... regularnie, wiec chyba ciąża odpada...
|
|
|
|
#3660 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:03.

Byłam u ginekologa, przepisała mi

badania robilam zawsze regularnie!!!
mam nadzieje, ze nic powaznego sie nie stalo - ze jesli zaszly jakies zmiany, to mam nadzieje, ze zdazylam zareagowac w pore.. bo leczenie zakrzepicy jest dlugie i bolesne 

Przy kolejnych opakowaniach znowu się pojawiało dnia 3, a więc wróciło do normy.