Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-10, 20:13   #1321
pani ćma
Zakorzenienie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
ojjj, wracaj do zdrówka biedna Ty.. jak na złość.. i powodzenia na sesji!!
infekcja sie uspokoila, juz nie odczuwam braku komfortu. natomiast ciagle goraczke mam, a w tym tygodniu mam 3 egzaminy i 2 zaliczenia dziekuje za wsparcie i nie dziekuje za powodzenia

Cytat:
Napisane przez agatcik Pokaż wiadomość
ja wam powiem ze zdazylo mi sie wiele razy wogole nie wziasc jednej czy dwoch tabletek, nigdy nie bralam ich z zegarkiem w reku, czasem rano czasem wieczorem i nigdy nie odczuwalam w zaden sposob skutkow takiego nieulotkowego postepowania a ulotke czytalam dwa razy w zyciu, moze mam poprostu szczescie ale ja was szczerze podziwiam za ta dokladnosc
a ja cie "podziwiam" za glupote i brak odpowiedzialnosci. mialas wiele, wiele szczescia.
a co jesli zaszlabys w ciaze? bylabys pewnie kolejna na forum ktora by krzyczala "bralam tabletki regularnie ale wpadlam" jednym slowem żal.

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49

Edytowane przez pani ćma
Czas edycji: 2009-01-10 o 20:16 Powód: zmiana znaczenia
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 20:41   #1322
agatcik
Przyczajenie

to co wymienilamy zdazylo sie czasem, ale cale szczescie nie notorycznie, staram sie regularnie brac o tej samej porze, i lekarz powiedzial ze tak jest ok i ze nie ma co sie zbyt duzo zastanawiac zamartwiac caly czas, godzina dwie w ta czy w ta nic sie nie stanie
agatcik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 20:59   #1323
serduszkowa
Rozeznanie

a nie lepiej ustawic sobie przypomnienie w komórce i spać spokojnie?
serduszkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 21:05   #1324
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatcik Pokaż wiadomość
to co wymienilamy zdazylo sie czasem, ale cale szczescie nie notorycznie, staram sie regularnie brac o tej samej porze, i lekarz powiedzial ze tak jest ok i ze nie ma co sie zbyt duzo zastanawiac zamartwiac caly czas, godzina dwie w ta czy w ta nic sie nie stanie
owszem, godzina czy dwie roznicy nie robi. ale mowilas, ze czasem bralas rano, czasem wieczorem a to juz nieodpowiedzialne.
poza tym zazwyczaj takie dziewczyny jak ty pisza setny post na forum, z tym samym pytaniem, ktore juz bylo, bo nie chce sie ulotki przeczytac.
twoje zabezpieczenie - twoje zycie - twoja sprawa.

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-01-10, 22:48   #1325
Kiniolek91
Raczkowanie

Cytat:
'Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Powinno zachować się 2 godzinny odstęp między tabletką anty a podaniem lekarstwa.'

(tfu tfu tfu wcześniej coś źle przepisałam chyba:P)

taką informację znalazłam. myślę, że jak będziesz się tego trzymać to będzie ok.. dodałabym tam jeszcze: przynajmniej 2 godzinny

dodatkowo może tutaj znajdziesz coś co Ci pomoże: http://forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=18211 tam miał ktoś podobny dylemat
Dziękuję za odpowiedź i za link =)

Czyli (jeśli dobrze zrozumiałam) to jak biorę pigułkę anty wieczorem, a zjadłabym błonnik (nieważne w jakiej postaci czy to proszek, pigułka czy otręby) rano czy około południa to on nie wlywa na skuteczność pigułki, tak?

"Trudno jest złapać wiatr,
brać na żarty ten szalony świat.
Trudno jest, przecież wiem,
wierzyć w bajki, jeszcze w życie wplatać je..."

"To, czego tylko chcę - ja z Tobą w chłodnym deszczu"
Kiniolek91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 23:54   #1326
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
infekcja sie uspokoila, juz nie odczuwam braku komfortu. natomiast ciagle goraczke mam, a w tym tygodniu mam 3 egzaminy i 2 zaliczenia dziekuje za wsparcie i nie dziekuje za powodzenia
ojjj :/ no to tym bardziej powodzenia, wiem jak to choroba może utrudnić naukę :/
ja w tym tygodniu mam dwa egzaminy, w następnym też dwa, a później sesja ehhh pierwsza w życiu jestem przerażona :P

Cytat:
Napisane przez Kiniolek91 Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź i za link =)

Czyli (jeśli dobrze zrozumiałam) to jak biorę pigułkę anty wieczorem, a zjadłabym błonnik (nieważne w jakiej postaci czy to proszek, pigułka czy otręby) rano czy około południa to on nie wlywa na skuteczność pigułki, tak?
tak- również tak to zrozumiałam

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 11:31   #1327
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
ojjj :/ no to tym bardziej powodzenia, wiem jak to choroba może utrudnić naukę :/
ja w tym tygodniu mam dwa egzaminy, w następnym też dwa, a później sesja ehhh pierwsza w życiu jestem przerażona :P
dasz rade!!! ja sie bardziej denerwuje teraz, chociaz to 3 sesja, niz przed pierwsza a rok temu w styczniu przed sesja tez bylam chora i na dwa egzaminy poszlam z goraczka.

powodzenia, tylko sie nie stresuj za bardzo, bo stres moze ci przeszkadzac w logicznym mysleniu. trzeba miec nastawienie: "co umiem to umiem, co ma byc to bedzie, piszemy"

Ale przynosi szacunek.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-11, 11:43   #1328
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
dasz rade!!! ja sie bardziej denerwuje teraz, chociaz to 3 sesja, niz przed pierwsza a rok temu w styczniu przed sesja tez bylam chora i na dwa egzaminy poszlam z goraczka.

powodzenia, tylko sie nie stresuj za bardzo, bo stres moze ci przeszkadzac w logicznym mysleniu. trzeba miec nastawienie: "co umiem to umiem, co ma byc to bedzie, piszemy"
hehe, nie dziękuję mam nadzieję, że jakoś to będzie, niedługo okaże się jeszcze czy będę z czegoś zwolniona (muszę z mikroekonomii dostać 5 z kolokwium i przynajmniej 95% z matmy ) trzymać kciuki!! :P

Stary 2009-01-11, 14:20   #1329
olapaziczek
Raczkowanie

Hej dziewczynki
Wczoraj wzięłam 17 tabletkę z pierwszego opakowania... pierwszą wzięłam oczywiście w pierwszym dniu okresu, okres był skąpy i bezbolesny (identycznie jak kiedyś, przy rozpoczynaniu Harmonetu), potem kilka dni plamienia.... i właśnie... póżniej równiuteńko co drugi dzień ciemnobrązowa plama na bieliźnie... zawsze tej samej wielkości i coś w rodzaju skrzepów... hm... czy to normalne? wiem, że organizm sie przyzwyczaja itp. ale trochę mnie to jednak martwi, w ulotce piszą o plamieniu ale żeby tak jak w zegarku?
Napiszcie co myślicie... dzięki :|
Stary 2009-01-11, 14:43   #1330
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olapaziczek Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki
Wczoraj wzięłam 17 tabletkę z pierwszego opakowania... pierwszą wzięłam oczywiście w pierwszym dniu okresu, okres był skąpy i bezbolesny (identycznie jak kiedyś, przy rozpoczynaniu Harmonetu), potem kilka dni plamienia.... i właśnie... póżniej równiuteńko co drugi dzień ciemnobrązowa plama na bieliźnie... zawsze tej samej wielkości i coś w rodzaju skrzepów... hm... czy to normalne? wiem, że organizm sie przyzwyczaja itp. ale trochę mnie to jednak martwi, w ulotce piszą o plamieniu ale żeby tak jak w zegarku?
Napiszcie co myślicie... dzięki :|
różne rzeczy się dzieją do 3ech pierwszych opakowań:P jak da mnie to normalne;p

Stary 2009-01-11, 15:01   #1331
pani_smith
Zakorzenienie

zgadzam się

ps. powodzenia wam z tymi sesjami!

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-11, 15:12   #1332
Valentino
Zadomowienie

Witam dziewczyny. Dołączam się do Was, jeszcze nie zdąrzyłam przeczytac całego wątku,ale szybko nadrobie.
Yasminelle biore od sierpnia i generalnie czuje się pod nich dobrze, jestem tylko troche bardziej przygnębiona i PMS bardziej daje mi sie we znaki. nie przytyłam (może dlatego,że z reguły mało jem, nie mam apetytu), piersi też nie urosły, są tylko bardziej napuchnięte w niektóre dni, cera troche mi sie poprawiła, włosy mniej wypadają i generalnie jestem zadowolona.
pigułke biore zawsze o 16, mam nastawiony budzik i nie ma obawy,że zapomne.
czesto sie tyllko martwie kiedy zjem coś niedobrego, a potem mam biegunke,że może pigułka nie bedzie działać...
w tym miesiącu troche sie wystraszyłam bo okres zaczął mi się w 3 dniu przerwy,a zwykle mam już lekkie krwawienie przy dwóch ostatnich pigułkach. na szczęśćie się zaczął i zdycham z bólu od wczoraj, he.
jedyny minus jak się pojawił to to,że wyskoczyły mi białe plamy na ramionach.. i teraz nie moge się opalać...niestety musze przeboleć...

pozdrawiam

Valentino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 21:09   #1333
P-o-n-y
Zakorzenienie

a ja dzisiaj sobie wezme jasminella 3 godzinki pozniej bo jak kilka innych dziewczątek jestem chora i wlasnie musialam pochlonac gripexa max :P
sesja... ah sesja...
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 21:18   #1334
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani_smith Pokaż wiadomość
zgadzam się

ps. powodzenia wam z tymi sesjami!
nie dziękuję!

Cytat:
Napisane przez P-o-n-y Pokaż wiadomość
a ja dzisiaj sobie wezme jasminella 3 godzinki pozniej bo jak kilka innych dziewczątek jestem chora i wlasnie musialam pochlonac gripexa max :P
sesja... ah sesja...
ojjj, to Tobie też życzę powrotu do zdrowia
jakaś taka pogoda sprzyjająca chorobom, mój tatuś też w łóżku walczy z grypką

Stary 2009-01-11, 23:13   #1335
ChokoGirl
Raczkowanie

Mnie na szczęście nic poważniejszego nie bierze.
Jej, jeszcze tydzień i nareszcie to upragnione krwawienie. Łącze dwa opakowania i czasem już nie wytrzymuje z tymi piersiami. Zawsze zaczynały boleć na kilka dni przed okresem. No ale że nie miałam tygodnia przerwy więc bolą już cały miesiąc. Dotknąć się ich nie da...buuu.
Tak się bałam, że będę plamić i skończyło się chyba tylko na strachu. Z dwojga złego to już lepszy ten ból piersi niż takie krwawe niespodzianki

ChokoGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 13:44   #1336
ona2008
Rozeznanie

pytan mam pare, moze ktos odpowie^^
pyt 1 czy mozna zgrac sie z wiecej niz jedna kombinacja hormonow?tabsy dwuskladnikowe roznia sie z reguly jednym. chce zmienic Y na novynette ostatecznie cilest. lub cos w stylu novynette, bo 38 to dla mnei za duzo, i jak ktos nie ma duzych problemow z jednymi tabsami to moze keidys trafic na inny zestaw 2 hormonow ktory bedzie ok? zdarzylo sie ktorejs?
pyt 2 czy mialyscie u swoich gin jakies problemy ze zmiana po 2 opakwoaniu juz?w moejj okolicy dziewczyny 'probuja' po 6 miesiecy dostosowac org do skutkow ubocznych. dodam ze moja gin ma zwiazki z firmami farmaceutycznymi typu jasmin i Y(dodatkowe ulotki itd) a nie chce przez zmiane tablete zmieniac jej bo to jedyna baka na cala przychodnie.
pyt 3 po ostatecznej zmianie gina z powodu zmiany tabsow czy mialyscie badania/trudnosci z sdostaniem innej recepty?

podczytuje: http://slawek34.blog.onet.pl/ i http://dwojako.blog.onet.pl/
od 15.02.09:bez chipsow,alkoholu(poza piwem),cwicze na stepie,dbam o cere, //bez kawy od 12.03.09
ona2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 13:51   #1337
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ona2008 Pokaż wiadomość
pytan mam pare, moze ktos odpowie^^
pyt 1 czy mozna zgrac sie z wiecej niz jedna kombinacja hormonow?tabsy dwuskladnikowe roznia sie z reguly jednym. chce zmienic Y na novynette ostatecznie cilest. lub cos w stylu novynette, bo 38 to dla mnei za duzo, i jak ktos nie ma duzych problemow z jednymi tabsami to moze keidys trafic na inny zestaw 2 hormonow ktory bedzie ok? zdarzylo sie ktorejs?
pyt 2 czy mialyscie u swoich gin jakies problemy ze zmiana po 2 opakwoaniu juz?w moejj okolicy dziewczyny 'probuja' po 6 miesiecy dostosowac org do skutkow ubocznych. dodam ze moja gin ma zwiazki z firmami farmaceutycznymi typu jasmin i Y(dodatkowe ulotki itd) a nie chce przez zmiane tablete zmieniac jej bo to jedyna baka na cala przychodnie.
pyt 3 po ostatecznej zmianie gina z powodu zmiany tabsow czy mialyscie badania/trudnosci z sdostaniem innej recepty?
1. tak, możesz trafić na inne tabletki, które również będą Ci pasować.. mi yasminelle na początku służyło bardzo, później mniej, zmieniłam i logesty również służą mi tak dobrze jak yasminelle na początku

2. hmm ja w sumie nie miałam potrzeby zmieniać tak szybko, ale później jak postanowiłam zmienić (po roku) to mój gin przyznał mi rację i od razu zaproponował inne.. pogadaj ze swoją babką stanowczo- nie ulegaj jak będzie proponowała wstrzymać się ze zmianą- w końcu skoro nie odpowiada Tobie cena to ona powinna dobrać Ci coś tańszego

Stary 2009-01-12, 14:00   #1338
ona2008
Rozeznanie

dzieki za odp

podczytuje: http://slawek34.blog.onet.pl/ i http://dwojako.blog.onet.pl/
od 15.02.09:bez chipsow,alkoholu(poza piwem),cwicze na stepie,dbam o cere, //bez kawy od 12.03.09
ona2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 14:22   #1339
Valentino
Zadomowienie

Cytat:
sesja... ah sesja...
czemu bierzesz później? chodzi mi o to,że bierzesz gripex i nie mozesz normalnie wziąć pigułki??

Valentino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 20:45   #1340
syntja
Przyczajenie

dziewczyny ,a czy ktoraś z Was ma po yasminellkach takie bolące wrzody? U mnie zrobiło sie od przedwczoraj 4 na plecach jeden na twarzy . Boje się ,zeby nie zrobiło się ich więcej...
syntja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 20:50   #1341
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Valentino Pokaż wiadomość
czemu bierzesz później? chodzi mi o to,że bierzesz gripex i nie mozesz normalnie wziąć pigułki??
bo wole byc ostrozna i poczekac az gripex sie wchlonie i nie bedzie sie gryzl z tabsem :P ale to moje takie osobiste postepowanie. po prostu czuje sie z tym lepiej.
Stary 2009-01-13, 10:31   #1342
pani ćma
Zakorzenienie

p-o-n-y zdrowiej!

mi juz goraczka przeszla, ale dalej jestem slaba a kaszle jak gruzlik na nieszczescie zarazilam TŻta ktory od wczoraj non stop ma temp. 39 stopni oraz zarazilam wspollokatorke, ktora wlasnie walczy z poczatkami choroby

co do yasminelle - biore antybiotyk, w ktorego ulotce wyraznie jest napisane, ze mam sie dodatkowo zabezpieczac. ale jak tu sie kochac, jak oboje ledwo zywi

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-01-13, 11:31   #1343
Yasminelle
Raczkowanie

A ja pozwoliłam wczoraj mojemu chłopakowi skończyć we mnie. Biorę Y regularnie. Nie pomijam tabletek. Nie biorę silnych leków. A i tak się stresuję. Po prostu się boję, że to właśnie na mnie trafi pech. Jestem z natury panikarą. I teraz zapewne wizja ciąży będzie mi biegać w myślach aż do dnia, w którym mam dostać krwawienie...
Yasminelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 12:04   #1344
P-o-n-y
Zakorzenienie

dzieki pani cma

yasminelle, dostaniesz krwawienie, dostaniesz.
Stary 2009-01-13, 12:15   #1345
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

P-o-n-y, widzę, że Ty ze Szczecina, można wiedzieć gdzie studiujesz?:P

a tak w ogóle to wczoraj się trochę przeraziłam, nie na żarty, tata był u lekarza, dostał antybiotyk, niby miało być lepiej, a wieczorem miał gorączkę 40 stopni no ledwo kontaktował, masakra.. Panie w aptece doradziły mi jakiś silny lek i mu się polepszyło po nim.. yhh a w niedzielę jadą z mamą i siostrą do Zakopanego :/ mamy nadzieje, że wyzdrowieje do tego czasu.. jak na złość wszystko :P

Yasminelle, no stress

Stary 2009-01-13, 12:48   #1346
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yasminelle Pokaż wiadomość
A ja pozwoliłam wczoraj mojemu chłopakowi skończyć we mnie. Biorę Y regularnie. Nie pomijam tabletek. Nie biorę silnych leków. A i tak się stresuję. Po prostu się boję, że to właśnie na mnie trafi pech. Jestem z natury panikarą. I teraz zapewne wizja ciąży będzie mi biegać w myślach aż do dnia, w którym mam dostać krwawienie...

spoko zobaczysz ze teraz za kazdym razem stres bedzie zanikał. kazdy poczatkowo ma to samo. ja dzis jestem na tab 5 miesiac i stres calkowicie minał nawet nie wiem czy na poczatku byl wiem co biore biore regularnie i wszystko ok.

dzis mam 3 dzien krawawienia z odstawienia. zadnego bolu elegancko

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 13:44   #1347
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
P-o-n-y, widzę, że Ty ze Szczecina, można wiedzieć gdzie studiujesz?:P

a tak w ogóle to wczoraj się trochę przeraziłam, nie na żarty, tata był u lekarza, dostał antybiotyk, niby miało być lepiej, a wieczorem miał gorączkę 40 stopni no ledwo kontaktował, masakra.. Panie w aptece doradziły mi jakiś silny lek i mu się polepszyło po nim.. yhh a w niedzielę jadą z mamą i siostrą do Zakopanego :/ mamy nadzieje, że wyzdrowieje do tego czasu.. jak na złość wszystko :P

Yasminelle, no stress
tak, ze Szczecina, i wlasnie slysze, ze poluje jakis okropny wirus na nas bo wszyscy chorzy :|
studiuje na US, anglistyke pierwszy, najgorszy rok...
Stary 2009-01-13, 15:33   #1348
Kronika
Raczkowanie

GG do Kronika

Cześć dziewczyny...ja jak zwykle pojawiam się po dłuższej nieobecności zastanawiam się czy któraś z Was mogłaby mi pomóc (kolejny już raz ).
Otóż biorę już yasminelle jak wiecie parę dobrych miesięcy i wczoraj (zostały mi 4 tabletki do końca opakowania) pojawiło się plamienie, zastanawiam się czy to mogło być spowodowane dużą dawką stresu?

Ty uczysz mnie, że miłość nie może łączyć się ze strachem

Теперь время к счастье

Kronika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-13, 15:44   #1349
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
tak, ze Szczecina, i wlasnie slysze, ze poluje jakis okropny wirus na nas bo wszyscy chorzy :|
studiuje na US, anglistyke pierwszy, najgorszy rok...
o proszę.. heheh, o tym pierwszym roku to wiem.. też przez to przechodzę :P

Cytat:
Napisane przez Kronika Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny...ja jak zwykle pojawiam się po dłuższej nieobecności zastanawiam się czy któraś z Was mogłaby mi pomóc (kolejny już raz ).
Otóż biorę już yasminelle jak wiecie parę dobrych miesięcy i wczoraj (zostały mi 4 tabletki do końca opakowania) pojawiło się plamienie, zastanawiam się czy to mogło być spowodowane dużą dawką stresu?
może to być spowodowane stresem i jeśli to taki jednorazowy wybryk to nie ma co się martwić.. jeśli jednak za miesiąc się powtórzy-można skonsultować to z ginekologiem, może tabletki przestały trzymać cykl

Stary 2009-01-13, 15:47   #1350
Kronika
Raczkowanie

GG do Kronika

Dzięki Wdowa_po_leninie
Jak zawsze można na Ciebie liczyć...
Zobaczymy, a że ostatnio stres mnie nie oszczędzał to jeszcze poczekam.

Ty uczysz mnie, że miłość nie może łączyć się ze strachem

Теперь время к счастье

Kronika jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości