|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: AVENE krem ochronny SPF 50+(Avene krem z ultra wysoka ochrona przeciwsłoneczną
Cytat:
ja jestem jeszcze laik w tych sprawach, używałam wcześniej vichy fluid 60, dość dobrze się wchłania, mało lepi, ale strasznie gorzki i boję się o swoje soczewki na oczach, bo z racji swojej konsystencji migruje, używałam też LPR aqua-lait, ładnie tonuje, ale tak się lepi, że pozostaje tylko związanie włosów, bo jeśli nie przyklejają się do twarzy i tłuszczą niemiłosiernie, nawet po zmatowieniu skrobią widać nieustający blask (może jak ktoś ma kompleks Hollywood, to może śmiało używać, będzie lśnić ze wszystkich sił ;-)) a po zmatowieniu skrobią robi się na twarzy ciasto, a nie radzę dotykać paznokciem twarzy, bo się to ciasto zeskrobie, w porównaniu z w/w specyfikami biały łosoś wcale się nie klei, blask na twarzy całkiem naturalny, no i brak gorzkiego smaku w ustach i nie obawiam się o soczewki |
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: AVENE krem ochronny SPF 50+(Avene krem z ultra wysoka ochrona przeciwsłoneczną
Cytat:
http://www.wizaz.pl/produkty/baza/censura.php?tsid=1&csid=5 9889990eb10d11b253ba66610 8ac6cb&cmd=details&itemid =13929 Co do A-L mam inne wrażenia - raz zmatowione trzyma mat bardzo długo, wcale go nie poprawiam, nie klei się po skrobii - uwielbiam to mleczko.
|
|
|
|
|
|
#243 |
|
Zadomowienie
|
Kate30 dziekuję za link, widzę, że o tym kolorującym avene masz dobre zdanie, chętnie wypróbuję, mam jeszcze pytanie, jak wygląda używanie samoopalacza z kremem Activ-C i Acne dermem, które przecież rozjaśniają twarz?
|
|
|
|
|
#244 |
|
Killing me softly
|
Przeczytałam wątek i nabrałam ochoty na łososiowego łososia
![]() Jak rozumiem, stary był świetny, a nowy krem tonujący jest ciemny. Zatem chcę zapolować na wycofywaną wersję- o ile to jeszcze realne. Czy można je jakoś od siebie odróżnić? Nie chcę kupić wersji silniej koloryzującej, tylko lekko zabarwiony krem, dający efekt glow, jak mówicie
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaś biały łosoś nie ma w składzie iron oxide, zaś został wzbogacony o trójglicerydy - capryli /capric trigliceryde . |
|
|
|
|
|
#246 | |
|
Killing me softly
|
Cytat:
Czytając wątek zrozumiałam, że ten "pokolorowany" zawiera iron oxide( zarówno stara wersja, jak nowa- dająca widoczny kolor), a biały, niebarwiony i nie dający żadnego koloru, zawiera caprylic/ capric trigliceryde. Stąd moje pytanie, jak odróżnić ten "fajnie koloryzujący" od "niefajnego" ![]() Zamotane
|
|
|
#247 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Avenka "dająca widoczny kolor" to Avene Tinted cream (tonująca) SPF 50+ - jest w opakowaniu pomarańczowym z brązowym kółeczkiem. |
||
|
|
|
|
#248 |
|
Killing me softly
|
Ahaa ![]() Dziękuję za wyjaśnienie
|
|
#249 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ostatnio odstawiłam AD i smaruję się cebionem i samoopalaczem avenki, ale po pierwszym użyciu została mi jedna ciała plamka, zobaczymy, co teraz będzie, właśnie mam go na twarzy do AD wrócę, jak kupię, bo właśnie tubka mi się skończyła i używam raz na tydzień, jak jadę do siostry ale codziennie myję twarz effaclarem i jest nieźle
|
|
|
|
|
|
#251 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj posmarowalam sie (zamiast mleczka) bialym lososiem. Bedzie testowany w ekstremalnych warunkach, bowiem czeka mnie wpis do indeksu, dwa dziekanaty do zaliczenia i przeprowadzka. No, zobaczymy...
|
|
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie już nigdzie ich nie ma. tylko nie nabierz się na zestawy filtra z gratisami, bo na pudełku od zestawu jest skład łososiowego łososia, a w środku, na kartoniku od samego kremu - skład białego łososia albinosa
|
|
|
#253 | |
|
Killing me softly
|
Cytat:
Dzięki za info, może jeszcze coś upoluję
|
|
|
#254 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: AVENE krem ochronny SPF 50+(Avene krem z ultra wysoka ochrona przeciwsłoneczną SPF50+
Dziewczyny, wczoraj w jedynym sklepie, ktory doslownie obrabiam z lososi za kazdym razem.. zabraklo losisia. K*O*N*I*E*C.
Lza stanela mi w oku i pomyslalam za Sapkowskim.. cos sie konczy, cos sie zaczyna. Kolejny etap w zyciu, nie cofniesz przeszlosci, Panta rhei kai ouden menei, zegnaj, lososiu.... <niuchniecie nosa z lezka>. Zakupilam wiec Albinosa. Przyparta do muru, zmuszona na pogodzenie sie z tym, co nieuniknione. I... jest calkiem niezly. Ladnie sie rozprowadza, konsystencja duzo lzejsza, wcale nie bieli, a rozjasnia tak jak losos, nie ma juz avenowskiego zapachu, ale naprawde... no nie ma sie do czego przyczepic. Moze nie ma za bardzo znowu za czym rozpaczac?? I pamietam slowa Sandji i tego dyrektora Laboratoire Avene. I jestem pewna, ze skoro wycofali, to cos z nim musialo byc tego Teraz czuje sie jeszcze podswiadomie lepiej chroniona.Przygarnelam Albinosa w moim domu i chyba sie zaprzyjaznimy
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: AVENE krem ochronny SPF 50+(Avene krem z ultra wysoka ochrona przeciwsłoneczną SPF50+
Jowiśka gdzieś Ty była tyle czasu, już listy gończe chciałam porozklejać.
Ja też smętnie patrzę na resztki łososia i całego albinosa, i sama nie wiem. Niczym stara panna chciałabym, a boję się. Ale chyba będę musiała go szybko wypróbować, bo niestety antek AL po miesiącu używania, coraz bardziej wysusza mi twarz. |
|
|
|
|
#256 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja sesja, sesja, sesja, sesja... siedze w ksiazkach. Tu mnie od jakiegos czasu mozna znalezc Ale probowalas juz i lososia i albinosa? I co sadzisz Czy ty tez nie widzisz miedzy nimi wielkiej roznicy? Obawialam sie jakiejsc wilekiej tragedii narodowej, a tu albinos wcale nie taki straszny jak go maluja..
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albinosa jeszcze nie próbowałam, jakoś nie mogłam się zdecydować na tak odpowiedzialny krok i ewentualne rozczarowanie. Ale pewnie na dniach przetestuję go. A Ty powiedz avenki przestały Cię zapychać, okiełznałaś je. A powiedz jak Twoja skóra pod oczkami, nadal wysuszona, czy w lepszej kondycji? I co tak co 2 min. zmieniasz swojego ava. |
|
|
|
|
|
#258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to w ogóle był jedyny nie-biały filtr, którego mogłam używać
|
|
|
#259 |
|
Zadomowienie
|
Po nerwowym dniu stwierdzam, ze mimo bardzo dobrej wchlanialnosci, albinos nie sprawdza sie w stresowych sytuacjach w 30-stopniowym upale - twarz mi sie po prostu pocila! Choc pewnie na chlodne dni jest bardzo dobry. Od jutra spray!
|
|
|
|
|
#260 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I jak wszystko pamietasz!... Milo mi cholernie Avenki wciaz zapychaja, ale poniewaz jest to bardzo delikatne zapychanie (kilka krostek na czole ), musze sie z tym pogodzic ; Z tego, co pisala Sandija przy mojej suchej i naczynkowej cerze inne firmy nie wchodza w gre? Skora pod oczami nadal sucha, sadze, ze to wynik dlugich godzin przed komputerem i pisanie mojej pracy licencjackiej, wiec ciagle dosmarowuja sie Avenka, ktora niesie natychmiastowa ulge. Moje oczeta bede juz musiala ciagle nawilzac i nawilzac.... Avatarek; szukam swojego i ciagle mi sie wydaje, ze to nie to. Dlatego wlasnie WAGA jestem kolor wlosow tez zmieniam co chwile A co u Ciebie? Czego aktualnie uzywasz?
|
|
|
#261 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
NIE ZAUWAZYLAM ZEBY ALBINOS BIELIL BARDZIEJ NIZ LOSOS. Choc to by sie moglo wydawac logiczne, zeby bielil A jednak. NIE WYBIELA. Alleluja!Chcialam pisac do Avene, ale nie sadzilam, ze Albinos mi przypadnie do gustu. Naprawde widzicie az taka roznice na jego niekorzysc?
|
|
|
#262 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I dlaczego spray ma byc lepszy niz krem??
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja od jakiegoś miesiąca używam antka Aqua Lait. No i niestety zaczyna mnie wysuszać - alkohol w składzie. Jednak po południu reaplikuję obecnie mleczkiem avenki. W międzyczasie miałam przygodę z antkiem DP i filtrami Biodermy - niestety na dłuższą metę nie nadają się dla mnie. I pewnie już przy avenkach zostanę. Odnośnie oczek to bardzo Ci nie pomogę, bo nigdy nie miałam tego typu problemów. Od jakiegoś czasu używam kremu pod oczy Dr. Hauschki i jestem z niego zadowolona. |
|
|
|
|
|
#264 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Narazie losos mi pasuje jak najbardziej. Wyprobuj albinosa. Jest fajny
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albinos niebawem wypróbuję.
|
|
|
|
|
|
#266 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale dlaczego, co jest w albinosie ze mialabys sie po nim pocic bardziej? I czym sie rozni spray, ze po nim sie pocimy mniej?
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
Niepocieszona po stracie lososiowego lososia(mam jeszcze jedno opakowanie na czarna godzine
)rozzalona efektem jaki daje losos albinos(poniewaz mam podobne odczucia jak Justa ale ogolnie to juz nie jest wymarzony krem)bardzo zaprzyjaznilam sie z mleczkiem Avene popularnym "dzieciaczkiem"
|
|
#269 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Otóż spray ma konsystencje lejącą (leistą), bardziej rozwodnioną, więc przez to szybko się wchłania, nie pozostawia tak tłustego filmu jak krem czy mleczko. Więc na lato warto spróbować sprayu, naprawdę jest fajny, będziesz się czuła jak ze zwykłym kremem nawilżającym pod podkładem |
|
|
|
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
Ja musze powiedzieć, że mi się pod wszystkimi Avenkami skóra pociła jak tylko zrobiło się ciepło.
Natomiast pod LRP A-L jest idealnie. On naprawdę wszystko wytrzymuje bez szwanku i w dodatku trzyma mat. Wczoraj wycieczka rowerowa w upale - po powrocie obawiałam się spojrzeć w lustro. Spoglądam - a antek siedzi sobie na twarzy w kompletnie niezmienionej postaci . Byłam zachwycona (no po usunięciu much przyklejonych do czoła ). Avenki to u mnie była walka o mat, i to wcale nie ten głęboki, ale taki średni. Co chwila poprawki. Contax - jestem juz pewna, że to D-P zrobił mi kuku na polikach nie A-L. Z tym, że A-L nie potrafił sobie poradzić z naprawieniem szkody. Avenką się podratowałam, a z A-L jest już wszystko w porządku - znów leci na całą twarz, a ja popadam w coraz większy zachwyt. ![]() Rozumiem cię doskonale, gdy piszesz że nie masz już chęci na testowanie filtrów - ile można do diaska. Ja po przetestowaniu wszystkich avenek (poza sprayem 40) zdecydowanie wybieram mleczka - i 50 i 40 są dla mnie najlepsze. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:18.

), musze sie z tym pogodzic
A jednak. NIE WYBIELA. Alleluja!
. Byłam zachwycona (no po usunięciu much przyklejonych do czoła