|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: co z błonnikiem???
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
oo to nie wiedziałam ze są bardziej kaloryczne od zwykłych otrębów
porównywałaś kalorie granulowanych i zwyklych?
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak to jadam tylko pszenne bo zdrowsze Nie mają tyle chemii, co te granulowane.Zwykle otręby Pszenne Polgrunt: Białko: 16 g Węglowodany: 19,5 Tłuszcz: 4,6 Kcal: 185 Otręby Granulowane ze śliwką Sante Białko: 10 g Węglowodany: 17,6 Tłuszcz: 13,5 Kcal: 232 Otręby Granulowane ze śliwką Polgrunt "Ale laska" białko - 14,7g węglowodany - 22,3g tłuszcz - 9,2g Kcal: 230 Otręby granulowane z jabłkiem Alta ViVi białko - 17,5 g tłuszcz - 7,7g węglowodany - 44,8 g Kcal: 230 Otręby granulowane z jabłkiem Polgrunt "Ale laska" białko - 14,7g węglowodany - 21,2g tłuszcz - 9,3g Kcal: 227 |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
No ale sam błonnik chyba nie ma kalorii... to chyba lepszy?
Poza tym - nie smakują mi specjalnie otręby. Może to kwestia gustu, ale... Tych śliwkowych musiałabym spróbować. |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Ech... Nie, lepszy jest ten w produktach. Daj sobie spokój z tabletkami...
A potem się dziwią, że Polacy należą do 'lekomanów'. Wszystko by zażywali w tabletkach. No i po co ? Skoro tak łatwo niektóre wartości dostarczyć poprzez jedzenie odpowiednich produktów. |
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Ale jest taki w proszku... Weszłam na stronę, którą podała hamy - http://blonniknaturalny.pl - i to mi wygląda całkiem przyzwoicie.
Sama już nie wiem... |
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
możesz jeść taki w proszku ale po co jeśli i tak dodatkowo musisz przecież coś jeść. wybieraj wiec produkty które już mają w sobie ten błonnik
dziewczyny wypisywały: otręby, pieczywo pełnoziarniste, warzywa, owoce nie musisz jeść sztucznego skoro jest w pożywieniu w chlebku Zdrowa Linia z omega 3 (taki często jadam) jest go naprawdę duzo wystarczą cztery kromki aby dostarczyć prawie 20 % dziennego zapotrzebowania na błonnik Edytowane przez Command Conquer Czas edycji: 2011-09-06 o 13:49 |
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Loreena - to się obie oczyścimy, schudniemy przy okazji, potem na siłkę się wzmocnić... i w Tatry!
http://www.ultrasport.pl/galeria_zdj...tykul,523.html - moje marzenie... Zdążymy do zimy? Proooooszę, powiedz, że tak ![]() (dla tych gór zrobię wszystko, nawet mogę sam ten proszek jeść... pieczywo omega też, alfa też, KAŻDE!) |
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Błonnik a leki
Witam!
Na dietetyce bywam rzadko, dlatego z góry przepraszam, jeśli się powtarzam, ale wyszukiwarka mi nie pomogła. Mam pytanie odnośnie błonnika i przyjmowania leków. Codziennie wieczorem łykam tabletkę antykoncepcyjną, a przeczytałam, że: "Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Powinno zachować się 2 godzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa." (źródło http://blonnikpokarmowy.fm.interia.pl/ ) Czy jeśli jem chleb razowy albo dynie lub coś innego, to rzeczywiście powinnam uważać? Ostatnio przerzuciłam się na zdrowszą żywność i nie chce z niej zrezygnować, również wieczorem, a jem głównie kanapki. Powinnam z nich zrezygnować wieczorem? |
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Błonnik a leki
Może jednak ktoś wie...
|
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez biore tabl. antykoncepcyjne i jem chleb WASA i inne takie rzeczy. i zaraz po tym jem tabl. anty.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Ja podobnie tylko ciekawi mnie czy tak na pewno można. Za dużo się nasłuchałam o wpadkach po tabsach, żeby lekko do tego podejść
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nawet leki biore nieraz zaraz po tab.anty. albo przed. Czasami tylko oczywiscie. Nigdy na to uwagi nie zwracałam. biore tabletki od trzech lat. I tak se pomyslalam ze po odstawieniu tabletek anty niektóre kobiety czekają bardzo długo na dziecko zanim wróci płodność, dlatego skoro jesli biore codziennie tak jak sie nalezy to mysle ze nic mi nie grozi. Po trzech latach organizm jest juz tak nastawiony ze małe jest prawdopodobienstwo zajscia w ciąże. ah raz sie zyje....co bedzie to bedzie
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że chodzi o dużą dawkę błonnika naraz. Ja np. jem błonnik w proszku (zmieszany z wodą), wtedy staram sie zrobić ten odstęp 2 godzin do łykniecia tabletki, chociaz czasem zdarzyło mi się zapomnieć
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Też mi się wydaje, że to chodzi o większe ilości. Ale wolałam zapytać.
Sabrinka, radzę nie lekceważyć rzeczy reagujących z tabletkami, bo potem można żałować. Lepiej chuchać na zimne W moim otoczeniu są ze trzy kobiety, które naprawdę uważały, więc nasuwa się wniosek, że o pewnych interakcjach zwyczajnie nie wiedziały i stąd ciąża.. przynajmniej to jest jakieś wytłumaczenie. Aha, moja koleżanka brała tabletki przez jakieś 7 lat i zaszła miesiąc po odstawieniu. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#47 |
|
Przyczajenie
|
za duzo blonnika?
czy jedzenie duzych ilosci blonnika moze miec jakies negatywne skutki?
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: za duzo blonnika?
Tak. Podrażnienie jelit i biegunka, wzdęcia, problemy z wchłanianiem pewnych składników (mam na myśli wapń, tłuszcze, witaminy, a także magnez, cynk i żelazo).
Co za dużo, to niezdrowo
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: za duzo blonnika?
słyszałam ,że tak...:/ ponieważ błonnik jet pokarmem, którego jelita nietrawią wieć duża iloś może zapychać jelita co za tym idzie...z brzucha tworzy sie balon...
dokładnie to do ko[B]ca nie wiem ale tak słyszałam .
|
|
|
|
|
#50 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
Dziś kupiłam błonnik w proszku marchwiowy, słyszałam, że wielu osobom pomógł w pozbyciu się kilku kilogramów, zobaczymy ![]() Piszcie jeśli Wam pomógł, ja będę pisać jak mi idzie Pozdrawiam ;*
|
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Witam, od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem Polskiego Błonnika w proszku, ale wolę najpierw upewnic się, czy rzeczywiście warto. Słyszałam opinie, że działa jak miotła, powoduje spadek na wadze, spłaszczenie brzucha. Czy ktoś go stosował ?
![]() Wyglada tak: /dostępny owsiany, kakaowy .../
czyli o wcierkach i olejkach eterycznych https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=9517 Odżywianie i nawilżanie- czyli o olejach i masłach Edytowane przez calioppe** Czas edycji: 2011-05-30 o 19:58 |
|
|
|
|
#52 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Polski Błonnik
A gdzie wogóle można go kupić ?
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
w praktycznie kazdym większym sklepie /np. Alma, Tesco/ na stoisku ze zdrową żywnością. No i oczywiście w specjalnych sklepach ze zdrowa żywnością
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
upup
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Rozeznanie
|
no właśnie...no to co z tym błonnikiem??? ;-) ten kakaowy mogłabym sobie dosypywać do mleka i byłoby kakao??? hmmm to taki mój pomysł niewinny ;-)
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
ja tak robilam
czasami zdarza się że korzystanie z zew źródeł jest potrzebne
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Ile wynosi dzienna, dopuszczalna dawka błonnika?
Bo po głowie chodzi mi 30-40 g ale nie wiem, czy to nie mój wymysł ![]() EDIT Sama znalazlam odpowiedź, dla zainteresowanych Cytat:
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Co z błonnikiem???
mam ten błonnik o smaku kakao ale z mlekiem nie miałam go jeszcze okazji wypróbować, dosypalam narazie tylko do jogurtu naturalnego i dośc drastycznie kakaowy się zrobił...ech szkoda jeszcze że nei słodziutki...
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
błonnik
Słyszałam, że spożywanie błonnika zmniejsza przyswajalność składników odżywczych i zmniejsza przez to kaloryczność potraw. Czy to znaczy że ta sama potrawa z dodatkim np. otrąb dostarczy mniej kalorii niż bez nich? Przykładowo kotlet w panierce z dodatkiem otrąb albo owsianka z otrębami
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.

Nie mają tyle chemii, co te granulowane.

dokładnie to do ko[B]ca nie wiem ale tak słyszałam .

73 -> -> ->