Panny Młode 2008 - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-08-18, 14:25   #1321
biedronka19876
Rozeznanie

Arrow Dot.: Panny Młode 2008

calva--> to ile wy tych nauk macie??? u mnie sa 4 nauki i 3 spotkania w poradni
biedronka19876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-18, 15:10   #1322
calva
Raczkowanie

GG do calva
Dot.: Panny Młode 2008

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Super też się cieszę! A najlepsze jest to calva że razem tego samego dnia będziemy ślubować , na którą godz. planujecie Kościół, może się jeszcze zgramy?
M.A.R.T.A. w końcu mam nowy suwaczek i działateraz już wszystko jest tak jak tzreba
my planujemy ślub na 16mam nadzieje że będzie ta godzinka wolnaA Wy??w ogóle gdzie chcecie wziąść ślub??

BIEDRONKA my na indeksie mamy 10 nauk,3 poradnie, skupienie,2 spowiedziWy to jakoś mało

calva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-18, 15:45   #1323
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calva Pokaż wiadomość
M.A.R.T.A. w końcu mam nowy suwaczek i działateraz już wszystko jest tak jak tzreba
my planujemy ślub na 16mam nadzieje że będzie ta godzinka wolnaA Wy??w ogóle gdzie chcecie wziąść ślub??
No to super! My też na 16.00 (planujemy)
Stary 2007-08-18, 16:12   #1324
biedronka19876
Rozeznanie

Calva my tez mamy dwie spowiedzi ale o skupieniu nic niewiem.
Stary 2007-08-18, 17:10   #1325
calva
Raczkowanie

GG do calva

Cytat:
No to super! My też na 16.00 (planujemy)
Fajniebędziemy w tych samych chwilach przeżywać najważniejsze wydarzenie życia (jak się uda wszystko pozałatwiać po naszej myśli)a gdzie będziecie ślubować??

jakie są Wasze następne kroki związane z przygotowaniami??

BIEDRONKA to co Wy w ogóle macie na tym indeksie???my mamy taką kartkę i tam są trzy spotkania w poradni z miejscem na temat,rozmowa z duszpasterzem po odbyciu 10 nauk i też jest miejsce na 10 konkretnych tematów, jest skupienie i na ostatniej stronie 2 spowiedzi.nie wiem skąd Wy dostaliście takie inne liczebne tematy??chyba że Wasza parafia czy kościół uznaje tylko tyle!!!

Stary 2007-08-18, 19:21   #1326
czekoladka79
Zadomowienie

Tydzień temu byłam na kolejnym weselu, gdzie zabrakło .... jedzenia. Nie wiem czy to teraz tak ma być, ale to już drugie takie wesele. Tym bardziej trzęsę się na mys że tak może się u mnie zdarzyć. Przez całą noc z zimnych przekąsek zjadłam jajko, plasterek wędliny i kawałeczek śledzika .... bo około 21-ej na półmiskach została już sama sałata ..... i nic nowego nie doniesiono dania gorące były mikroskopijnej wielkości (flaczarka wielkości większej filiżanki). Mój TŻ najadł się troszkę przy stole wiejskim, ale ogólnie wróciliśmy głodni i w domu rzuciliśmy się na lodówkę
czekoladka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-18, 19:29   #1327
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

calva widzę, że ekspresowo sobie z naukami radzisz
napisz na PW może gdzie robisz nauki
my prawdopodobnie zaczniemy koło października - listopada, mieliśmy wcześniej, ale we wrześniu urlop, no i potem zobaczymy jak ze studiami będzie, w międzyczasie kurs tańca - więc najpierw musimy jakoś te rzeczy poplanować
Póki co w tym tygodniu zamierzamy w końcu umówić się z kamerzystą i pogadać z księdzem na temat godziny ślubu

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-18, 20:06   #1328
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka79 Pokaż wiadomość
Tydzień temu byłam na kolejnym weselu, gdzie zabrakło .... jedzenia. Nie wiem czy to teraz tak ma być, ale to już drugie takie wesele. Tym bardziej trzęsę się na mys że tak może się u mnie zdarzyć. Przez całą noc z zimnych przekąsek zjadłam jajko, plasterek wędliny i kawałeczek śledzika .... bo około 21-ej na półmiskach została już sama sałata ..... i nic nowego nie doniesiono dania gorące były mikroskopijnej wielkości (flaczarka wielkości większej filiżanki). Mój TŻ najadł się troszkę przy stole wiejskim, ale ogólnie wróciliśmy głodni i w domu rzuciliśmy się na lodówkę
dlatego my bedziemy mieli wlasne kucharki. zrobi tyle jedzenia ile kupimy produktow do zrobienia

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-19, 00:51   #1329
biedronka19876
Rozeznanie

do calve--> my nauki zaczynamy od 2 wrzesnia. pytalam sie w kosciele ksiedza.i od niego wlasnie wiem ze jest tyle nauk. a jakas kartke to pewnie dostaniemy na spotkaniu. jestem osoba studjujaca zaocznie i chcialam sie dowiedziec jak to jest z tymi naukami, wiec odpowiedz proboszcza brzmiala"ze mam sobie poszukac innej parafi gdzie sa nauki w tygodniu bo u nich sa tylko w niedziele", jednak rok akademicki zaczynam pod koniec wrzesnia wiec bede po naukach. a wy kiedy otrzymaliscie ten indeks?? na spotkaniu czy w biurze kosciola?
Stary 2007-08-19, 09:34   #1330
calva
Raczkowanie

GG do calva

BIEDRONKA mi się wydaje że trzeba dowiedzieć się w innym kościele, bo taka odpowqiedz proboszcza jest troche nie na miejscu.jego zadaniem jest Wam pomóc.lepiej dowiedz się jeszcze raz w związku co do ilości godzin,bo normalnie my mamy napisane tematy każdego spotkanianauki możesz odbywać w różnych kościołach jak Wam pasujejedno spotkanie trwa ok 1 hwiec nie ma co sie przejmowac my dostaliśmy indeks na spotkaniu w kancelarii jak chcieliśmy ustalić datę i godzinę w kościele.ksiądz poinformował nas że możemy robić te nauki kiedy nam pasuje i gdzie chcemyzaznaczając że pierwsza spowiedz jest w dniu podpisywania pierwszych dokumentówze względu na to że nie jest to moja a ni mojego przyszłego męża parafia to pytał się
jak chcemy mieć prowadzoną dokumentacjębo też może być różnie

Stary 2007-08-19, 11:33   #1331
biedronka19876
Rozeznanie

do calve--> no tak tylko ze w mojej miejscowosci nauki sa prowadzone tylko w mojej parafii ;/ zapytalam sie ksiedza (ktory jest w mojej parafii tylko na jakis czas) i powiedzial ze sa 4 nauki tylko w niedziele i 3 spotkania w poradni. pozniej spytalam sie co jak osoba studjuje to odpowiedzial mi ze niewie z glupim usmiechem. wiec zadzwonil po proboszcza i ten przyszedł i ten mi tak powiedzial jak pisałam wczesniej no i ze zaczynaja 2 wrzesnia. moja kolezanka ktora wychodzi w grudniu za maz rowniez nic nie dostala na nauki. ona wie tylko o naukach i nic jej ksiadz nie wspomnial o poradni . i jak tu sie czego kolwiek dowiedziec?a z jakiej jestes miejscowosci jak mozna wiedziec?

Edytowane przez biedronka19876
Czas edycji: 2007-08-19 o 15:27
Stary 2007-08-19, 16:44   #1332
niunia198720
Przyczajenie

Witam,
po mojej długiej nieobecności, ale najpierw chorowałam (dziwne chorować latem) 2 tygodnie na zapalenie ucha, a potem wyjechałam Zaczełam szukać już sali nawet już trochę podpytwywałam w meilach o wolny termin, ale w miejscu , którym chciałam nie ma juz miejsc na cały 2008 rok!!!Szok... Na razie czekam na numer telefonu do zespołu od siostry ciotecznej Krawcową też już mam na oku tylko czekam aż cioteczka wróci z wakacji i mnie z nią umowi podobno szyje bosko (z tego co widziała moja cioteczka) uszyje identyczną suknie jaka jest w salonie i to za 1500zł, ah zapomniała bym, że fotografa to już chyba mam moja owa siostra cioteczna od zespołu jest z zawodowym fotografem więc się na tym zna to by było na tyle narazie tylko postram sie was dalej informować w miare możliwości i czasu no i postępow w przygotowaniach
niunia198720 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-19, 19:59   #1333
czekoladka79
Zadomowienie

My z TŻ-em jesteśmy na etapie załatwiania trębacza i flecistki ... i prawie już mamy dogranych ludzi, teraz szukam wypożyczalni pokrowców na krzesła ... bo to tak bardzo elegancko wyglada oczywiście na przekór teściowej, która okresliła to jako zbędny wydatek grrrr wogóle całe to wesele to ona chciała i to jest zbędny OGROMNY wydatek .... ale oki policzę do dziesięciu, wypuszczę dym uszami i nie będę się kłóciła z teściową .... i tak zrobię tak jak mi się podoba bo to ja za to będę płaciła.

A tak wogóle to ja się trochę wyłamię z tego wątku, bo z TŻ-em planujemy wziąć ślub 29.12.2007 ale cywilny taki z rozsądku ten z miłości będzie w kościele 27.09.2008
Po prostu dzięki temu papierkowi z urzędu będziemy mogli się już współnie rozliczyć podatkowo (nie przekroczę 2 progu ) i już w przyszłym roku będziemy mogli wystąpić o kredyt hipoteczny i przed ślubem kościelnym kupimy nasze wspólne mieszkanko (nie będziemy już płacili za wynajem).

Czy ktoś może polecić jakieś fajne nauki w Warszawie, ale takie żeby trwały max 1 miesiąc?
czekoladka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-19, 20:01   #1334
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calva Pokaż wiadomość
Fajniebędziemy w tych samych chwilach przeżywać najważniejsze wydarzenie życia (jak się uda wszystko pozałatwiać po naszej myśli)a gdzie będziecie ślubować??

jakie są Wasze następne kroki związane z przygotowaniami?!
Na chwilę obecną mamy umowe z lokalem, orkiestrą w tym tygodniu postaramy sie zawrzeć kolejną z kamerzystką (jej mąż to z kolei fotograf na którego też się godzimy).
I.. to wszystko . Nauk jeszcze nie możemy rozpocząć, może dopiero na początku 2008.Nie mamy wstępnie wybranych obrączek, nic nam nie wpada w oko. Suknie na necie bywają ładne ale u mnie w mieście jak czasem sie przejde nic ciekawego nie ma.
Gdzie ślubuje (chodzi Ci o miasto?) Wrocław

Cytat:
Napisane przez niunia198720 Pokaż wiadomość
Zaczełam szukać już sali nawet już trochę podpytwywałam w meilach o wolny termin, ale w miejscu , którym chciałam nie ma juz miejsc na cały 2008 rok!!
My z naszym zespołem podpisywaliśmy umowe w kwietniu i już byli chętni na ten termin, ale nam udało sie szybciej zdeklarować że ich chcemy.

Pozdrawiam wszystkie Panny niech żyje 2008
Stary 2007-08-19, 21:12   #1335
biedronka19876
Rozeznanie

m.a.r.t.a dlaczego nie mozecie teraz isc na nauki??? za wczesnie???
Stary 2007-08-19, 21:15   #1336
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biedronka19876 Pokaż wiadomość
m.a.r.t.a dlaczego nie mozecie teraz isc na nauki??? za wczesnie???
Mój łobuz nie zrobił za młodu bierzmowania i teraz przymierza się do przyjęcia kolejnego sakramentu
Stary 2007-08-19, 21:58   #1337
biedronka19876
Rozeznanie

aaa rozumiem myslalam ze nie mozecie bo za wczesnie, ja mam zamiar robic nauki rok przed slubem
Stary 2007-08-19, 22:03   #1338
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Szczerze mowiac zawsze wole miec wszystko wczesniej pozalatwiane i tez bym chciala nauki do konca roku zaliczyc, ale jak widac musimy z tym poczekac
Stary 2007-08-19, 22:12   #1339
biedronka19876
Rozeznanie

Cytat:
Szczerze mowiac zawsze wole miec wszystko wczesniej pozalatwiane i tez bym chciala nauki do konca roku zaliczyc, ale jak widac musimy z tym poczekac
no ja ze wzgledu na studia (studjuje zaocznie) i pozniej moge nie miec czasu na nauki podczas weekendow
Stary 2007-08-20, 09:49   #1340
ksylwia
Zadomowienie

Smile Dot.: Panny Młode 2008

My ślubujemy jak juz pisałam 23.08.08 o 16.30. Nauk jeszcze nie zrobilismy bo mój TŻ na szkolenie wyjechał, ale jak tylko wróci pomęczę go, żeby w tym roku jeszcze mieć je za sobą. Cieszę się niezmiernie z tego, że 8.09.07, później 29.09.07 i 13.10.07 mamy wesela. Na dodatek w różnych miastach wiec może coś ciekawego się na nich pojawi. Podzielę sie z Wami wszystkimi nowinkami.
Jeśli chodzi o suknie odwiedziałam kilka salonów w wa-wie i jakos żadna mnie nie powaliła na kolana. Wymagajaca niby nie jestem, chce prosta i klasyczna. A tu zonk..... ale mam nadzieje, że bedzie lepiej.
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-20, 11:59   #1341
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez małyaniołek Pokaż wiadomość
Asiuk- może będzies w stanie mi doradzic bo ja juz sama nie wiem :/ Ślub mamy o 16. Jest to 4 października i zachod slonca jest okolo 18. Bardzo bym chciala abysmy mieli sesje zdjeciowa w dniu slubu. Zanim skonczy sie ceremonia slubna to juz bedzie 17 a pozniej zyczenia i dojazd na sale to bedzie juz 18. Pozniej sesja w plenerze nie wypali bo bedzie juz ciemno. Zalezy nam aby to byla sesja w plenerze a nie w studio. Wypada zrobic zdjecia po blogoslawienstwie ale przed ceremonia??? Jak to wy planujecie i jak my powinnismy to rozegrac bo ja juz sama nie wiem i spedza mi to sen z powiek
Rzeczywiście, ślubując w październiku trzeba liczyć się z tym, że dzień jest krótszy. Ślub macie dość późno, więc moim zdaniem możecie pozwolić sobie na plener przed ceremonią Tylko pamiętaj, że jednak nie będziesz na nim w pełni wyluzowana, ponieważ stres "przed" da o sobie znać, poza tym będziesz musiała uważać na suknię, żeby jej nie pobrudzić.
Zastanów się jeszcze, czy nie będzie dobrym rozwiązaniem plener w inny dzień - ja tak właśnie robię

A tak na marginesie, w opisie masz datę 4.08.2008 Czy coś się zmieniło?

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-20, 12:27   #1342
SELKA*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
W takim razie dopisz i mnie - na 24.05.
m.a.r.t.a. i ja poproszę o dopisanie do czarnej listy 7.06.2008
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-20, 12:37   #1343
bbasia23
Raczkowanie

Post Dot.: Panny Młode 2008

Hej dziewczyny a jak to jest ze skupieniem dla narzeczonych?? u mnie to jest po niedzilenej mszy sw. w którąś niedziele miesiaca (dokladnie nie wiem). Czy tych skupien tez trzeba odbyc kilka i trzeba miec jakis wpis?? bo dokladnie sie nie orientuje ;p nauki chyba bedziemy mieli z glowy bo w szkole sredniej mielismy a u nas toleruja takie papierki wiec juz choc to odpada. zostana tylko spotania z psychologiem no i te skupienie...
bbasia23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-20, 12:55   #1344
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SELKA* Pokaż wiadomość
m.a.r.t.a. i ja poproszę o dopisanie do czarnej listy 7.06.2008
Cytat:
Napisane przez bbasia23
ps. m.a.r.t.a proszę o dopisanie i mnie do listy: 27 wrzesien 2008r. Pozdrawiam wszystkie panny młode
"Czarna lista" uzupełniona
Stary 2007-08-20, 12:56   #1345
bbasia23
Raczkowanie

ps. m.a.r.t.a proszę o dopisanie i mnie do listy: 27 wrzesien 2008r. Pozdrawiam wszystkie panny młode
bbasia23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-20, 16:25   #1346
małyaniołek
Raczkowanie

GG do małyaniołek

Asiuk-hehe 04.08.08 to oczywiscie moja pomylka. Juz to poprawilam, takze slub bierzemy 04.10.2008 )) Muusze przemyslec jeszcze kwestie zdjec przed ceremonia. Wpadlismy jeszcze na pomysl aby w dniu slubu juz po ceremonii zrobic sobie zdjecia w studio a innego dnia wybrac sie w plener. Jednak zdjecia w innym dniu niz slub nie beda mialy juz takiej magii (makijaz juz nie ten sam, fryzura i bukiet, a w dodatku suknia juz nie bedzie wygladac tak wyjatkowo nawet po upraniu), wiec chociaz bedzie namiastka tych zdjec w studio. A przed ceremonia to jeszcze ten minus ze obraczek nie mamy jeszcze na sobie i w ogole nie jestesmy jeszcze malzenstwem Aj ciezki orzech do zgryzienia hehe A moze znacie jakies dobre studia fotograficzne w okolicach Warszawy- Pruszkow,Nadarzyn, Grodzisk
małyaniołek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-20, 17:18   #1347
tiffi1
Rozeznanie

Nauki i reszta
Dziewczyny może pomogę tym które mają wątpliwości co do wszelkich nauk - po kolei.
  • Wymaganych jest 10 nauk (każda ma swój temat i trwa ok. 1h)
  • 3 spotkania w poradni rodzinnej
  • rozmowa z duszpasterzem
  • 2 spowiedzi
otrzymuje się taką kartkę na której to wszystko jest zapisane.
Nauki można robić w dowolnej parafii, kiedy się chce (są ważne bezterminowo). Ważne by mieć podpisane te 10 nauk.
Nauki
  • Można je odbyć w cotygodniowych spotkaniach (zazwyczaj są niepłatne)
  • Można odbyć je podczas np weekendowego kursu (ale jest on płatny ok. 150zł. np. od pary w Warszawie)
  • Również jeśli ktoś w liceum w ramach lekcji religii miał taki kurs i otrzymał zaświadczenie to ono też jest ważne
Poradnia
  • 3 spotkania nalezy odbyć w poradniach (koszt spotkań zalezny jest od poradnii)
  • w ramach weekendowych nauk jest jedno spotkanie wliczone, więc trzeba zrobić dodatkowo dwa pozostałe
Rozmowa
  • na weekendowym kursie jest po prostu "zaliczana"
  • na cotygodniowych spotkaniach może być również zaliczona razem z naukami
  • rozmowa uzależniona jest od osób prowadzących nauki
Spowiedź
  • 2 spowiedzi
  • wyjątkiem jest sytuacja kiedy narzeczeni mieszkają razem wtedy zalecana jest jedna spowiedź przed samym ślubem
Mam nadzieję, ze trochę pomogłam.
tiffi1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-20, 18:06   #1348
agulamaciula
Raczkowanie

sala załatwiona..hehe sukienka wybrana...choć pewnie coś tam jeszcze zmienię..najgorsze że ksiądz odmówił nam udzielenia slubu...gdyż jest to piątek.....ehh która z Was bierze slub w piatek? były z tym jakies problemy??piszcie...!!!!
agulamaciula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-20, 18:21   #1349
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez małyaniołek Pokaż wiadomość
Asiuk-hehe 04.08.08 to oczywiscie moja pomylka. Juz to poprawilam, takze slub bierzemy 04.10.2008 )) Muusze przemyslec jeszcze kwestie zdjec przed ceremonia. Wpadlismy jeszcze na pomysl aby w dniu slubu juz po ceremonii zrobic sobie zdjecia w studio a innego dnia wybrac sie w plener. Jednak zdjecia w innym dniu niz slub nie beda mialy juz takiej magii (makijaz juz nie ten sam, fryzura i bukiet, a w dodatku suknia juz nie bedzie wygladac tak wyjatkowo nawet po upraniu), wiec chociaz bedzie namiastka tych zdjec w studio. A przed ceremonia to jeszcze ten minus ze obraczek nie mamy jeszcze na sobie i w ogole nie jestesmy jeszcze malzenstwem Aj ciezki orzech do zgryzienia hehe A moze znacie jakies dobre studia fotograficzne w okolicach Warszawy- Pruszkow,Nadarzyn, Grodzisk
Po pierwsze, zdjęcia będziesz miała w dniu ślubu w kościele Jeśli znajdziesz fotografa, który robi reportaże ślubne, będziesz miała piękne zdjęcia przed kościołem - jak przyjeżdżacie, rozmawiacie ze sobą itp. Zrobi Wam także fotki po ceremonii, podczas składania życzeń.
Po drugie, tak jak zaznaczyłaś - nie będziecie jeszcze małżeństwem
Z tym studiem to może rzeczywiście jakiś pomysł, tym bardziej, że taka studyjna sesja nie powinna zająć Wam zbyt wiele czasu.

Mi podobają się reportaże ślubne. Wspaniałe zdjęcia robi Kalina Studio:
http://www.kalina-studio.com/ - ta fotografka jest z Warszawy, niechcący natknęłam się na jej stronkę rok temu Będę miała podobne w duchu zdjęcia, lecz, oczywiście, robione przez fotografa z moich okolic

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-20, 18:32   #1350
mallyna
Przyczajenie

Witam!ja już mam wszystko zaplanowane na rok 2008, wrzesień. każdy mi mówił, czemu tak szybko się za to zabierasz ,masz czas.A tu niestety, sale mają już mało ciekawe wolne terminy, zespół trafiłam dopiero 3 z koleji!Kamerzyści mają jeszcze mało zapełnione kalendarze.Została mi tylko krawcowa - z tych pilniejszych. No i jak ktoś słusznie zauważył, teraz jest przestój. Między czasie dojdzie wybór zaproszeń, zakup ubrań i butów (chociaż tych to już zaczęłam szukać). No i oczywiście polowanie na promocje alkoholu, bo akurat u mnie się bez niego nie obejdzie.Pozdrawiam
mallyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości