Holandia - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-20, 22:39   #1291
anitka12345
BAN stały

Dot.: Holandia

hmm planów nie mamy ja dopiero wracam bede wyjeżdzać z Holandi 23 grudnia ;( mam nadzieje że uda mi sie dojechać na wigilie
anitka12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 00:07   #1292
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Dziewczyny, a jaka pogoda jest najczęściej na Sylwka w Amsterdamie? I czy warto przyjeżdżać na imprezę pod golym niebem?

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 00:15   #1293
Opiumalfa
Zakorzenienie

zimno, tak samo jak w PL a czy warto?to zalezy co kto lubi. ja nie lubie sylwestrów openair.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 08:10   #1294
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
mowicie o Samen wonen?
Nie ! Obywatel holenderski meldował na Gemeente partnera obcokrajowca oraz rejestrował takiegoż na policji, podpisując dokumenty, że całkowity problem {przede wszystkim : koszty} związany z pobytem/zamieszkaniem partnera bierze na siebie. Obcokrajowiec dostawał wtedy identiteitsbewijs prawie identyczny z tym, który mieli Holendrzy. Na rewersie
tegoż dowodu osobistego było zaznaczone : status {bodajże} D, przy partnerze, może podejmować pracę zarobkową. Acha, taki delikwent miał obowiązek każdego roku meldować się na policji - o ile mnie pamięć nie myli : przez pięć lat.
Czy taki status jeszcze istnieje ?! Nie wiem . Ale dawał on możliwość oficjalnego zdrowotnego ubezpieczenia i podjęcia pracy. Może jak Polska i Holandia są w jednej wielkiej Europie przepisy dla obywateli tych państw zmieniły się.

Melodia - nigdy osobiscie nie uczestniczyłam w takich imprezach sylwestrowych pod "gołym niebem". Zmarzluch jestem !!! Ogladałam fragmentarycznie w telewizji.
Jest wielu ludzi, przeważnie - młodych, którym się to podoba. Szczególnie gdy o godz. 24-tej niego zapłonie tysiącami sztucznych ogni. Ja jestem, oprócz tego, że zmarzluch to i tradycjonalistka - wolę bal.
Czy warto przyjeżdżać do Holandii na tą jedną noc ?! Ja bym nie pojechała.
O ile wiem już w Polsce, w każdym większym mieście odbywają się takie imprezy.

Mnie - w Polsce - dzisiaj w nocy zasypał śnieg i ciągle pada. Oj, będzie wczesna zima
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 09:18   #1295
Sweetie
Raczkowanie

Za miesiac o tej porze bede w domu, zapewne dokarmiana przez moja mame ktora pewnie bedzie mowic ze musze jesc bo w Holandii tego nie mam

Pozdrawiam
Stary 2008-11-21, 10:47   #1296
anitka12345
BAN stały

Mnie - w Polsce - dzisiaj w nocy zasypał śnieg i ciągle pada. Oj, będzie wczesna zima[/quote]

tegO mi strasznie brakuje szkoda że tutaj śnieżek nie pada
Stary 2008-11-21, 11:01   #1297
Opiumalfa
Zakorzenienie

i całe szczescie ze nie ma sniegu. nienawidze zimy, dla mnie snie powienien byc w wigilie i sylwestra. tyle.

a pro pos tych przepisów i rejsestracji przez patnera to juz tego nie ma,
Stary 2008-11-22, 11:43   #1298
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

witam

a my na swieta zostajemy z TZ w Holandii

za to mamy nadzieje, ze w połowie stycznie udamy sie do Polski, tylko nie wiemy czy bysem, czy smaolotem. w jakiej cenie sa jakies tanie linie do Polski?? wlasnie siedze i szukam w necie. interesuje mnie z Amsterdamu (najbardziej) do warszawy. a wy jak jeżdzicie do Polski?? samolotem, pociagem, autobusem, samochodem??

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 12:22   #1299
madziulka_
Zakorzenienie

Ja będę w PL ok 15 grudnia(zależy w jaki dzień wyjedziemy z NL) i ciesze się niesamowicie!!!Polskie jedzonko mhhh niebo w gębie
A śnieg uwielbiam, mróz co ściska nos-to jest to!Zima ma swoje uroki tak jak każda inna pora roku, ale pluchy nienawidzę Juz się nie mogę doczekać białych, polskich widoków
Nie wyobrażam sobie świat spędzonych poza PL bez rodziny Nie dałabym chyba rady.
A co do Sylwka w Amsterdamie na świeżym powietrzu hmm to nie dla mnie
Amsterdam jest fajny ot tak na chwilkę, a Sylwka wolałabym spędzić w Paryżu
A spędzę w PL i tez będzie super-musi

madziulka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 12:53   #1300
Opiumalfa
Zakorzenienie

ja lece LOTem z brukseli, zawsze stamtad latam bo moj TZ jest Belgiem no i Schiphol jest bardzo drogi.
Stary 2008-11-22, 15:06   #1301
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
a pro pos tych przepisów i rejsestracji przez patnera to juz tego nie ma,
A tak dla mojej własnej ciekawości, może wiesz - na jakiej zasadzie przebywa i przeżywa np. kobieta innej narodowości, przyszła żona {ustawowa partnerka} Holendra, ten okres do ewentualnego ślubu (rok, półtora}; np: zachoruje. Od wielu lat mam obywatelstwo holenderskie i nie orientuję się, a ciekawa jestem .
Stary 2008-11-22, 15:21   #1302
Opiumalfa
Zakorzenienie

nie wiem, ja jestem studentem wiec mam karte ubezpieczenia zdrowotnego ta europjeska bo jestem ubezp w PL. tak jest najlepiej i najtaniej. i ja sie tu tak lecze.

teraz w unii nie ma tych przepisów co wczesniej, tak mi sie zdaje. a ja nie jestem z holendrem tylko z belgiem wiec nie wiem
Stary 2008-11-22, 18:33   #1303
anitka12345
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
witam

a my na swieta zostajemy z TZ w Holandii

za to mamy nadzieje, ze w połowie stycznie udamy sie do Polski, tylko nie wiemy czy bysem, czy smaolotem. w jakiej cenie sa jakies tanie linie do Polski?? wlasnie siedze i szukam w necie. interesuje mnie z Amsterdamu (najbardziej) do warszawy. a wy jak jeżdzicie do Polski?? samolotem, pociagem, autobusem, samochodem??
ja samochodem,i to dopiero 23 grudnia nie wiem czy na wigilie będe w domQ bo pewnie będą straszne korki słyszałam że bilety na samolot są bardzo drogie przed świetami
Stary 2008-11-23, 00:35   #1304
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

ale ja na swieta nie wracam do Polski planujemy z TZ dopiero w połowie stycznia jechac, wiec mam nadzieje, ze wtedy bilety beda znacznie tańsze

Stary 2008-11-23, 14:10   #1305
Maprin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
A tak dla mojej własnej ciekawości, może wiesz - na jakiej zasadzie przebywa i przeżywa np. kobieta innej narodowości, przyszła żona {ustawowa partnerka} Holendra, ten okres do ewentualnego ślubu (rok, półtora}; np: zachoruje. Od wielu lat mam obywatelstwo holenderskie i nie orientuję się, a ciekawa jestem .
Nie dam sie zabic za te informacje, ale w Holandii jest tak, ze jak sie gdzies oficjalnie zameldujesz, to od razu musisz zaczac placic obowiazkowe ubezpieczenie (ok.100 euro na miesiac). NIewazne czy jestes zona, przyszla zona czy ustawowa partnerka . Mozesz tez zyc bez zameldowania, ale wtedy to oznacza, ze jestes zameldowana w innym kraju i ze tam jestes ubezpieczona. Wiec w razie potrzeby idziesz do lekarza, bulisz za wizyte, potem przesylasz to do swojej ubezpieczalni i oni powinni zwrocic kase. Tak przynajmnie bylo w moim przypadku (hiszpanski ZUS zwrocil mi kase dopiero po roku, ale zwrocil . NIe wiem jak to bedzie w przypadku szpitala, wizyt u poloznych albo czegos w tym stylu. Podejrzewam, ze wtedy trzeba szybko zaczac placic ubezpieczenie na miejscu.
Maprin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-23, 15:07   #1306
Opiumalfa
Zakorzenienie

w zwiazku z tym ze wg nowego prawa obywaterl polski moze leczyc sie w całej UE. wiece jezeli placi sie zus w kraju i jest sie ubezpieczonym to w PL idzie sie do nfz i daja taka niebieska karte po wypelnieniu stosowngo formularza, tzn czy to studia , praca, wakacje itp. i ubezpieczyciel z danego kraju rozlicza sie z nfz'tem bez posrednictwa leczonego.

ps: to działa w kazda strone: to znaczy jak sie jest ubezp w hiszpanii to bierze sie ta karte z HIszp. etc. oczywicie to dziala na zasadzie wyjazdów tymczasowych. moj wyjazd tymaczasowy juz trwa prawie 4 lata

Edytowane przez Opiumalfa
Czas edycji: 2008-11-23 o 15:09
Stary 2008-11-23, 16:20   #1307
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maprin Pokaż wiadomość
Nie dam sie zabic za te informacje, ale w Holandii jest tak, ze jak sie gdzies oficjalnie zameldujesz, to od razu musisz zaczac placic obowiazkowe ubezpieczenie (ok.100 euro na miesiac). NIewazne czy jestes zona, przyszla zona czy ustawowa partnerka .
Dziękuję, właśnie o to mi chodziło. Nie każdy nowy mieszkaniec Holandii jest
obywatelem jednego z krajów wspólnoty europejskiej, bo pewnie takowych europejczyków inne przepisy dotyczą.

Opiumalfa - Ty pewnie masz na myśli, takie ubezpieczenie jak np : reisverzekering - tymczasowy i w nagłych wypadkach.
Stary 2008-11-23, 16:58   #1308
Opiumalfa
Zakorzenienie

nie wiem jak to sie nazywa, i nie wiem czy to jest nagły przypadek jak chodze do rodzinnego czy do specjalistów....
Stary 2008-11-23, 17:01   #1309
sky1980
Rozeznanie

[quote=Heroldin;9762926]anitka - nie zrozum mnie błędnie - moje pytanie to nie jest policyjna metoda.
Staram się jedynie pomóc. Czy Twój partner jest Holendrem ? Jeszcze parę lat temu był w Holandii taki status dla partnera {ki} obywatela holenderskiego : przy partnerze.
Status ten dawał możliwość uzyskania wszystkich ubezpieczeń. To było jeszcze przed powstaniem tzw. wspólnej Europy. Nie wiem czy jeszcze istnieje.

Nie wiem na jakich zasadach jestescie w NL, ale istnieje np w CZ mozliwosc wspolnego ubezpieczenia. Tylko ze musi byc napewno sofi nr i zameldowanie i to partner musi o to wystapic. Ubezpieczenie obowiazuje od momentu zgloszenia, pozniej poczta przychodza dokumenty i karta ubezpieczeniowa.

Powodzenia

23 lipiec 2007
....Odeszla na zawsze
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-23, 17:08   #1310
sky1980
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość

masz obywatelstwo holenderskie bez holenderskiego ubezpieczenia???? nie kumam

W tym kraju akurat nikogo nie interesuje czy wezmiecie slub w tym miesiacu czy za 10 lat - to nie ma zadnego zwiazku! ZAchorujech bez ubezpieczenia to placysz z wlasnej kieszeni. Masz ubezpieczenie za graniczne to z nim sie rozliczasz. To akurat jest nieskomplikowane

23 lipiec 2007
....Odeszla na zawsze
Stary 2008-11-23, 17:13   #1311
sky1980
Rozeznanie

Nie dam sie zabic za te informacje, ale w Holandii jest tak, ze jak sie gdzies oficjalnie zameldujesz, to od razu musisz zaczac placic obowiazkowe ubezpieczenie (ok.100 euro na miesiac). NIewazne czy jestes zona, przyszla zona czy ustawowa partnerka .

Nie zgadzam sie z toba, jezeli mieszkasz w NL i jestes ubezpieczona w innym kraju to nie musisz miec obowiazkowo holenderskiego ubezpieczenia , nie ma takiego prawa ktore by cie do tego zmusilo

23 lipiec 2007
....Odeszla na zawsze
Stary 2008-11-23, 20:09   #1312
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sky1980 Pokaż wiadomość
masz obywatelstwo holenderskie bez holenderskiego ubezpieczenia???? nie kumam
Mam holenderskie ubezpieczenie zdrowotne, bo - jak przepisy nakazują : każdy obywatel holenderski musi być w Holandii ubezpieczony. Starałam się tylko pomóc anitce w jej poszukiwaniach stomatologa.
Jak ...naście lat temu zamieszkałam w Holandii {nie istniała jeszcze wtedy tzw. wielka Europa} nie było honorowane żadne polskie ubezpieczenie. Mój partner Holender natychmiast mnie zameldował, zarejestrował na policji i na skutek tego otrzymałam status : przy partnerze. Zgodnie z nim byłam oficjalnie ubezpieczona zdrowotnie w Holandii { + stomatolog} i miałam pozwolenia na podjęcie pracy. Co jest teraz, gdy Polska jest w Unii Europejskiej - nie wiem,
Dlatego pytałam . Od paru miesięcy mieszkam w Polsce i korzystam tutaj z usług medycznych na podstawie Formularza nr 121; składki za ubezpieczenie opłacam w Holandii i ta rozlicza sie z Polską. Ale, że anitka jest w innej sytuacji, mój przykład był dla niej nie adekwatny. Stąd też i moje pytania.
Teraz kumasz ?! ?! ?!
Stary 2008-11-24, 10:14   #1313
Maprin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sky1980 Pokaż wiadomość

Nie zgadzam sie z toba, jezeli mieszkasz w NL i jestes ubezpieczona w innym kraju to nie musisz miec obowiazkowo holenderskiego ubezpieczenia , nie ma takiego prawa ktore by cie do tego zmusilo
Sky1980, o ile ja sie orientuje, w 2006 roku wyszla ustawa, ktora nakazuje OBOWIAZKOWO wykupic ubezpieczenie jezeli jestes zameldowana w Holandii i/lub placisz tu podatki. Co wiecej - za niewykupienie ubezpieczenia mozna dostac kare w wysokosci 130% miesiecznego ubezpieczenia... Niewazne w ilu krajach jestes zameldowana i czy tam tez masz ubezpieczenie wykupione. Ty juz dlugo tu siedzisz, ja dopiero od paru miesiecy i niedawno musialam o wszytsko sie dowiadywac .
Maprin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-03, 14:10   #1314
sky1980
Rozeznanie

Przez pierwsze 3 lata mieszkania w NL mialam polskie ubezpieczenie tzn miedzynarodowe wykupione w polsce. Nie jestem tez obywatelka tego kraju wiec nie mialam obowiazku TU wykupienia ubezpieczenia. Kazda prace gdzie rozpoczelam pytali tylko czy mam ubezpieczenie, niekoniecznie holenderskie.
O przepisie ktorym mowisz nie slyszalam, ale wierze ci na slowo ze taki istnieje

Pozdrawiam

23 lipiec 2007
....Odeszla na zawsze
Stary 2008-12-20, 19:53   #1315
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Ojej! Jaka tu cisza A ja znalazłam coś śmiesznego Podsyłałam Wam tą piosenkę o Holandii jakiś czas temu http://pl.youtube.com/watch?v=hWa81bb4iN8 . Teraz znalazłam parodię Ale sie uśmiałam Zerknijcie http://pl.youtube.com/watch?v=34KkkmDBtLE Szczególnie scena w tramwaju hehe No i końcówka mnie rozwaliła hehe

Dziewczyny! Z najlepszymi życzeniami świątecznymi moja ukochana świąteczna piosenka specjalnie dla Was http://pl.youtube.com/watch?v=P5-irfEvGaE

Katuję się tym teraz cały czas

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010

Edytowane przez Melodia mgieł nocnych
Czas edycji: 2008-12-21 o 01:44 Powód: dopisek
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 16:23   #1316
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

witam
dziewczyny czy w Holandii sprzedają pierogii i uszka?? bo kurcze przeleciałam tyle sklepów i nie znalazłam
jakie tu sa tradycyjne potrawy wigilijne??

Stary 2009-01-11, 08:26   #1317
kasica123
Zakorzenienie

Witam dziewczyny,cos tu cicho.... A tak sie ucieszyłam ze znalazłam ten watek...
Napiszcie jak tam wasze swieta w NL.Ja byłam w polsce w tym roku,ale w zeszłym zostałam w holandii i powiedzialam sobie ze nigdy wiecej tego nie zrobie (jesli nie bede musiala-oczywiscie)
Swieta to tylko w Polsce.
pozdrawiam
kasica123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 17:58   #1318
madziulka_
Zakorzenienie

Ja święta spędzam w PL i z pewnością nie chciałabym ich spędzać nigdzie indziej.

A tak wogóle był śnieg w NL w czasie świąt?

madziulka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 18:33   #1319
kasica123
Zakorzenienie

z tego co mi wiadomo to nie,ale pewnosci nie mam bo bylam w PL
kasica123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 11:56   #1320
sky1980
Rozeznanie

sniegu nie bylo ,ale za to mroz trzymal
To byly moje drugie swieta w NL, ale to nie to samo co w Polsce!!! Tego nastroju nigdzie indziej sie nie znajdzie co u nas

23 lipiec 2007
....Odeszla na zawsze
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości