|
|
#1291 |
|
BAN stały
|
Dot.: Holandia
hmm planów nie mamy ja dopiero wracam bede wyjeżdzać z Holandi 23 grudnia ;( mam nadzieje że uda mi sie dojechać na wigilie
|
|
|
|
|
#1292 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a jaka pogoda jest najczęściej na Sylwka w Amsterdamie?
I czy warto przyjeżdżać na imprezę pod golym niebem?
|
|
#1293 |
|
Zakorzenienie
|
zimno, tak samo jak w PL a czy warto?to zalezy co kto lubi. ja nie lubie sylwestrów openair.
|
|
|
|
|
#1294 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ! Obywatel holenderski meldował na Gemeente partnera obcokrajowca oraz rejestrował takiegoż na policji, podpisując dokumenty, że całkowity problem {przede wszystkim : koszty} związany z pobytem/zamieszkaniem partnera bierze na siebie. Obcokrajowiec dostawał wtedy identiteitsbewijs prawie identyczny z tym, który mieli Holendrzy. Na rewersie
tegoż dowodu osobistego było zaznaczone : status {bodajże} D, przy partnerze, może podejmować pracę zarobkową. Acha, taki delikwent miał obowiązek każdego roku meldować się na policji - o ile mnie pamięć nie myli : przez pięć lat. Czy taki status jeszcze istnieje ?! Nie wiem . Ale dawał on możliwość oficjalnego zdrowotnego ubezpieczenia i podjęcia pracy. Może jak Polska i Holandia są w jednej wielkiej Europie przepisy dla obywateli tych państw zmieniły się. Melodia - nigdy osobiscie nie uczestniczyłam w takich imprezach sylwestrowych pod "gołym niebem". Zmarzluch jestem !!! Ogladałam fragmentarycznie w telewizji. Jest wielu ludzi, przeważnie - młodych, którym się to podoba. Szczególnie gdy o godz. 24-tej niego zapłonie tysiącami sztucznych ogni. Ja jestem, oprócz tego, że zmarzluch to i tradycjonalistka - wolę bal. Czy warto przyjeżdżać do Holandii na tą jedną noc ?! Ja bym nie pojechała. O ile wiem już w Polsce, w każdym większym mieście odbywają się takie imprezy. Mnie - w Polsce - dzisiaj w nocy zasypał śnieg i ciągle pada. Oj, będzie wczesna zima |
|
|
|
|
#1295 |
|
Raczkowanie
|
Za miesiac o tej porze bede w domu, zapewne dokarmiana przez moja mame
ktora pewnie bedzie mowic ze musze jesc bo w Holandii tego nie mam ![]() Pozdrawiam
|
|
#1296 |
|
BAN stały
|
Mnie - w Polsce - dzisiaj w nocy zasypał śnieg i ciągle pada. Oj, będzie wczesna zima[/quote]
tegO mi strasznie brakuje szkoda że tutaj śnieżek nie pada
|
|
|
|
|
#1297 |
|
Zakorzenienie
|
i całe szczescie ze nie ma sniegu. nienawidze zimy, dla mnie snie powienien byc w wigilie i sylwestra. tyle.
a pro pos tych przepisów i rejsestracji przez patnera to juz tego nie ma, |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1298 |
|
Zakorzenienie
|
witam
![]() a my na swieta zostajemy z TZ w Holandii ![]() za to mamy nadzieje, ze w połowie stycznie udamy sie do Polski, tylko nie wiemy czy bysem, czy smaolotem. w jakiej cenie sa jakies tanie linie do Polski?? wlasnie siedze i szukam w necie. interesuje mnie z Amsterdamu (najbardziej) do warszawy. a wy jak jeżdzicie do Polski?? samolotem, pociagem, autobusem, samochodem?? |
|
|
|
|
#1299 |
|
Zakorzenienie
|
Ja będę w PL ok 15 grudnia(zależy w jaki dzień wyjedziemy z NL) i ciesze się niesamowicie!!!Polskie jedzonko mhhh niebo w gębie
![]() A śnieg uwielbiam, mróz co ściska nos-to jest to!Zima ma swoje uroki tak jak każda inna pora roku, ale pluchy nienawidzę Nie wyobrażam sobie świat spędzonych poza PL bez rodziny A co do Sylwka w Amsterdamie na świeżym powietrzu hmm to nie dla mnie ![]() Amsterdam jest fajny ot tak na chwilkę, a Sylwka wolałabym spędzić w Paryżu A spędzę w PL i tez będzie super-musi
|
|
#1300 |
|
Zakorzenienie
|
ja lece LOTem z brukseli, zawsze stamtad latam bo moj TZ jest Belgiem no i Schiphol jest bardzo drogi.
|
|
|
|
|
#1301 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#1302 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem, ja jestem studentem wiec mam karte ubezpieczenia zdrowotnego ta europjeska bo jestem ubezp w PL. tak jest najlepiej i najtaniej. i ja sie tu tak lecze.
teraz w unii nie ma tych przepisów co wczesniej, tak mi sie zdaje. a ja nie jestem z holendrem tylko z belgiem wiec nie wiem
|
|
|
|
|
#1303 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
słyszałam że bilety na samolot są bardzo drogie przed świetami
|
|
|
|
|
|
#1304 |
|
Zakorzenienie
|
ale ja na swieta nie wracam do Polski
planujemy z TZ dopiero w połowie stycznia jechac, wiec mam nadzieje, ze wtedy bilety beda znacznie tańsze
|
|
|
|
|
#1305 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Mozesz tez zyc bez zameldowania, ale wtedy to oznacza, ze jestes zameldowana w innym kraju i ze tam jestes ubezpieczona. Wiec w razie potrzeby idziesz do lekarza, bulisz za wizyte, potem przesylasz to do swojej ubezpieczalni i oni powinni zwrocic kase. Tak przynajmnie bylo w moim przypadku (hiszpanski ZUS zwrocil mi kase dopiero po roku, ale zwrocil . NIe wiem jak to bedzie w przypadku szpitala, wizyt u poloznych albo czegos w tym stylu. Podejrzewam, ze wtedy trzeba szybko zaczac placic ubezpieczenie na miejscu.
|
|
|
|
|
|
#1306 |
|
Zakorzenienie
|
w zwiazku z tym ze wg nowego prawa obywaterl polski moze leczyc sie w całej UE. wiece jezeli placi sie zus w kraju i jest sie ubezpieczonym to w PL idzie sie do nfz i daja taka niebieska karte po wypelnieniu stosowngo formularza, tzn czy to studia , praca, wakacje itp. i ubezpieczyciel z danego kraju rozlicza sie z nfz'tem bez posrednictwa leczonego.
ps: to działa w kazda strone: to znaczy jak sie jest ubezp w hiszpanii to bierze sie ta karte z HIszp. etc. oczywicie to dziala na zasadzie wyjazdów tymczasowych. moj wyjazd tymaczasowy juz trwa prawie 4 lata
Edytowane przez Opiumalfa Czas edycji: 2008-11-23 o 15:09 |
|
|
|
|
#1307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
obywatelem jednego z krajów wspólnoty europejskiej, bo pewnie takowych europejczyków inne przepisy dotyczą. Opiumalfa - Ty pewnie masz na myśli, takie ubezpieczenie jak np : reisverzekering - tymczasowy i w nagłych wypadkach. |
|
|
|
|
|
#1308 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem jak to sie nazywa, i nie wiem czy to jest nagły przypadek jak chodze do rodzinnego czy do specjalistów....
|
|
|
|
|
#1309 |
|
Rozeznanie
|
[quote=Heroldin;9762926]anitka - nie zrozum mnie błędnie - moje pytanie to nie jest policyjna metoda.
Staram się jedynie pomóc. Czy Twój partner jest Holendrem ? Jeszcze parę lat temu był w Holandii taki status dla partnera {ki} obywatela holenderskiego : przy partnerze. Status ten dawał możliwość uzyskania wszystkich ubezpieczeń. To było jeszcze przed powstaniem tzw. wspólnej Europy. Nie wiem czy jeszcze istnieje. Nie wiem na jakich zasadach jestescie w NL, ale istnieje np w CZ mozliwosc wspolnego ubezpieczenia. Tylko ze musi byc napewno sofi nr i zameldowanie i to partner musi o to wystapic. Ubezpieczenie obowiazuje od momentu zgloszenia, pozniej poczta przychodza dokumenty i karta ubezpieczeniowa. Powodzenia
|
|
|
#1310 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
masz obywatelstwo holenderskie bez holenderskiego ubezpieczenia???? nie kumam ![]() W tym kraju akurat nikogo nie interesuje czy wezmiecie slub w tym miesiacu czy za 10 lat - to nie ma zadnego zwiazku! ZAchorujech bez ubezpieczenia to placysz z wlasnej kieszeni. Masz ubezpieczenie za graniczne to z nim sie rozliczasz. To akurat jest nieskomplikowane
|
|
|
|
#1311 |
|
Rozeznanie
|
Napisane przez Maprin Pokaż wiadomość
Nie dam sie zabic za te informacje, ale w Holandii jest tak, ze jak sie gdzies oficjalnie zameldujesz, to od razu musisz zaczac placic obowiazkowe ubezpieczenie (ok.100 euro na miesiac). NIewazne czy jestes zona, przyszla zona czy ustawowa partnerka . Nie zgadzam sie z toba, jezeli mieszkasz w NL i jestes ubezpieczona w innym kraju to nie musisz miec obowiazkowo holenderskiego ubezpieczenia , nie ma takiego prawa ktore by cie do tego zmusilo
|
|
|
#1312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ...naście lat temu zamieszkałam w Holandii {nie istniała jeszcze wtedy tzw. wielka Europa} nie było honorowane żadne polskie ubezpieczenie. Mój partner Holender natychmiast mnie zameldował, zarejestrował na policji i na skutek tego otrzymałam status : przy partnerze. Zgodnie z nim byłam oficjalnie ubezpieczona zdrowotnie w Holandii { + stomatolog} i miałam pozwolenia na podjęcie pracy. Co jest teraz, gdy Polska jest w Unii Europejskiej - nie wiem, Dlatego pytałam . Od paru miesięcy mieszkam w Polsce i korzystam tutaj z usług medycznych na podstawie Formularza nr 121; składki za ubezpieczenie opłacam w Holandii i ta rozlicza sie z Polską. Ale, że anitka jest w innej sytuacji, mój przykład był dla niej nie adekwatny. Stąd też i moje pytania. Teraz kumasz ?! ?! ?! |
|
|
|
|
|
#1313 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1314 |
|
Rozeznanie
|
Przez pierwsze 3 lata mieszkania w NL mialam polskie ubezpieczenie tzn miedzynarodowe wykupione w polsce. Nie jestem tez obywatelka tego kraju wiec nie mialam obowiazku TU wykupienia ubezpieczenia. Kazda prace gdzie rozpoczelam pytali tylko czy mam ubezpieczenie, niekoniecznie holenderskie.
O przepisie ktorym mowisz nie slyszalam, ale wierze ci na slowo ze taki istnieje ![]() Pozdrawiam
|
|
|
#1315 |
|
Wtajemniczenie
|
Ojej! Jaka tu cisza
A ja znalazłam coś śmiesznego Podsyłałam Wam tą piosenkę o Holandii jakiś czas temu http://pl.youtube.com/watch?v=hWa81bb4iN8 . Teraz znalazłam parodię Ale sie uśmiałam Zerknijcie http://pl.youtube.com/watch?v=34KkkmDBtLE Szczególnie scena w tramwaju hehe No i końcówka mnie rozwaliła heheDziewczyny! Z najlepszymi życzeniami świątecznymi moja ukochana świąteczna piosenka specjalnie dla Was http://pl.youtube.com/watch?v=P5-irfEvGaE Katuję się tym teraz cały czas
Edytowane przez Melodia mgieł nocnych Czas edycji: 2008-12-21 o 01:44 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#1316 |
|
Zakorzenienie
|
witam
![]() dziewczyny czy w Holandii sprzedają pierogii i uszka?? bo kurcze przeleciałam tyle sklepów i nie znalazłam ![]() jakie tu sa tradycyjne potrawy wigilijne?? |
|
|
|
|
#1317 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny,cos tu cicho.... A tak sie ucieszyłam ze znalazłam ten watek...
Napiszcie jak tam wasze swieta w NL.Ja byłam w polsce w tym roku,ale w zeszłym zostałam w holandii i powiedzialam sobie ze nigdy wiecej tego nie zrobie (jesli nie bede musiala-oczywiscie) Swieta to tylko w Polsce. pozdrawiam |
|
|
|
|
#1318 |
|
Zakorzenienie
|
Ja święta spędzam w PL i z pewnością nie chciałabym ich spędzać nigdzie indziej.
A tak wogóle był śnieg w NL w czasie świąt?
|
|
#1319 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co mi wiadomo to nie,ale pewnosci nie mam bo bylam w PL
|
|
|
|
|
#1320 |
|
Rozeznanie
|
sniegu nie bylo ,ale za to mroz trzymal
To byly moje drugie swieta w NL, ale to nie to samo co w Polsce!!! Tego nastroju nigdzie indziej sie nie znajdzie co u nas
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.

I czy warto przyjeżdżać na imprezę pod golym niebem?

ktora pewnie bedzie mowic ze musze jesc bo w Holandii tego nie mam

słyszałam że bilety na samolot są bardzo drogie przed świetami