Holandia - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-31, 19:17   #2101
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985
Dot.: Holandia

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Właśnie jestem po telefonicznej konsultacji z moim doradcą podatkowym .
Nie zna formularza PIT36A . Jedyną możliwością, że u Was wychodzi "zero", jest to, że rozliczacie się z podatków z wspólnie z partnerem / mężem i macie odpisy na np. dzieci lub inne odpisy przewidziane w prawie skarbowym. O te odpisy jest zmniejszona suma podatku. W innym przypadku od każdego 1-go euro zarobionego w Holandii {netto} musi być płacony podatek dochodowy w Polsce. Takie są przepisy. Ja rozliczam się sama i nie mam żadnych odpisów.
Męża mam dopiero od roku. Pierwszy raz będę się z nim wspólnie rozliczać za ten rok. Dzieci też nie posiadam. Cały czas rozliczałam się sama.
A od kiedy pracujesz w Holandii? Ile to już lat?

Ze strony http://praca.money.pl
Znalazłam coś takiego:

0 http://static1.money.pl/i/i/for_down.gifhttp://static1.money.pl/i/i/for_up.gif
2011-06-18 15:17:39 83.25.6.* | Yora
Re: Podwójne opodatkowanie, czyli praca za granicą a fiskus [4]
Do postu "belladonny" z 26.04.2011; godz. 21.08.

Ja, mając jedynie dochody z Holandii i mieszkając w Polsce, każdego roku muszę rozliczać się i
płacić dodatkowy podatek w polskim fiskusie. Obecnie zabierają mi mi 23 % od sumy netto. skomentuj zgłoś do usunięcia

0 http://static1.money.pl/i/i/for_down.gifhttp://static1.money.pl/i/i/for_up.gif
2011-06-18 18:57:21 belladonna [ Tysiącznik na forum ]
Nie chce mi się szukać tego mojego postu... ale niech zgadnę, chodzi o to, że mając tylko dochody
z Holandii podatki wyjdą zero w polskim PIT?
Wyjdą zero pod warunkiem, że rozlicza to osoba znająca przepisy i zastosuje ulgę abolicyjną z
art. 27 g, która funkcjonuje od 2008 rok (za rok 2008 włącznie).
Ustawa PIT:
"Art. 27g. 1. Podatnik podlegający obowiązkowi podatkowemu określonemu w art. 3 ust. 1,
rozliczający na zasadach określonych w art. 27 ust. 9 albo 9a uzyskane w roku podatkowym poza
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dochody:

1) ze źródeł, o których mowa w art. 12 ust. 1, art. 13, art. 14, lub
2) z praw majątkowych w zakresie praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych
przepisów, z wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej działalności artystycznej,
literackiej, naukowej, oświatowej i publicystycznej, z wyjątkiem dochodów (przychodów) uzyskanych
z tytułu korzystania z tych praw lub rozporządzania nimi

- ma prawo odliczyć od podatku dochodowego, obliczonego zgodnie z art. 27, pomniejszonego o kwotę
składki, o której mowa w art. 27b, kwotę obliczoną zgodnie z ust. 2.

2. Odliczeniu podlega kwota stanowiąca różnicę między podatkiem obliczonym zgodnie z art. 27 ust.
9 albo 9a a kwotą podatku obliczonego od dochodów ze źródeł, o których mowa w ust. 1, przy
zastosowaniu do tych dochodów zasad określonych w art. 27 ust. 8.
3. Odliczenia nie stosuje się, gdy dochody ze źródeł, o których mowa w ust. 1, uzyskane zostały w
krajach i na terytoriach wymienionych w rozporządzeniu wydanym na podstawie art. 25a ust. 6.
4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do podatku obliczanego zgodnie z art. 30c".

Czyli na chłopski rozum ulga abolicyjna to różnica między podatkiem wyliczonym wg proporcji, a
podatkiem wyliczonym wg progresji. A że jedynie przy samych dochodach z Holandii (bez innych) wg
progresji wyjdzie zero, to kwota ulgi abolicyjnej do wykazania w PIT/O to nic innego jak kwota z
pola 175 PIT-36 wyliczona wg proporcji. Tym samym w polu 188 podatek należny będzie zero.
Jeśli w PIT od roku 2008 (za rok 2008) nie stosowałaś ulgi abolicyjnej, płaciłaś podatek
wychodzący z PIT, a miałaś w roku podatkowym WYŁĄCZNIE dochody z Holandii (rozumiem z pracy), to
proponuję zrobić korekty zeznań (stosując ulgę abolicyjną), w piśmie wyjaśniającym zawrzeć też
wniosek o stwierdzenie nadpłaty i fiskus Ci zwróci niepotrzebnie zapłacony podatek w PL. No ale
zapewne do korekt będą się domagać wszystkich dokumentów, czyli ksera informacji o dochodach z
Holandii skomentuj zgłoś do usunięcia

2011-06-19 07:30:54 83.25.16.* | Yora
"belladonna" - wybacz, że będę dalej drążyć, ale dla mnie to bardzo ważna sprawa {dług
w US 60 tyś. zł}. Rozliczam się w Polsce od 2007 r, o czym dowiedziałam się 2010 {stąd też
takie zaległości : podatek + odsetki + kary}.
Rozlicza mnie {wypełnia PIT} doradca podatkowy, który autorytatywnie stwierdził : ulga
abolicyjna mnie nie obejmuje {renta}, trzeba płacić. I będę płacić dopóty, dopóki moje centrum
życiowe {adres zamieszkania} będzie w Polsce. Prawda to ?!
http://interpretacja-podatkowa.pl/in...ob-prawnych/94
-przedmiot-i-podmiot-opodatkowania/113-nieograniczony-obowiazek-podatkowy/39926-emerytura-unik
anie-podwojnego-opodatkowania.html skomentuj zgłoś do usunięcia

2011-06-19 09:30:01 belladonna [ Tysiącznik na forum ]
Renta zagraniczna to zupełnie inny temat. Wymieniony przeze mnie art. wymienia do jakich
źródeł ma zastosowanie ulga abolicyjna (dlatego go przytoczyłam i napisałam, że
"rozumiem dochody z pracy"). A do renty i emerytury zastosowania nie ma. Co do
zasady renty zagraniczne opodatkowane są w miejscu zamieszkania. Jeśli ktoś ma płacone
podatki za granicą oraz w PL (bywa, jeśli renta, czy emerytura zagraniczna wpływa do
polskiego banku ten pobiera zaliczki, a np w przypadku USA wręcz bank polski wiedząc o tym,
ze podatek w USA jest pobierany i tak musi zaliczki w PL pobrać) to wtedy rozliczenie jest
z PIT/ZG. W innym przypadku sam PIT-36 skomentuj zgłoś do usunięcia

2011-06-19 09:32:09 belladonna [ Tysiącznik na forum ]
W innym przypadku - jeśli emerytura czy renta zagraniczna jest tylko opodatkowana w PL,
na co się ma infor z banku, czy poczty polskiej "PIT-11" z pobranymi
zaliczkami.

A tutaj o uldze abolicyjnej i przykład, dlaczego w zeznaniu podatkowym PIT36 wychodzę na "zero": http://podatki.gazetaprawna.pl/artyk...olicyjnej.html

"Idź własną drogą

Bo w tym cały sens istnienia
Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Bez niepotrzebnych niespełnienia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11

Edytowane przez jelonek1985
Czas edycji: 2011-08-31 o 19:48
jelonek1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-31, 20:20   #2102
Iskierka71
Raczkowanie

Jelonek, nie opłaca ci się przerejestrowywać samochodu na żółte blachy skoro chcesz tutaj zostać tylko 2-3 lata.
Za to naprawdę warto kupić tani używany samochód, opłacić mu ubezpieczenie i podatek drogowy i sprzedać przed powrotem do kraju na stałe.
Auto na polskich tablicach "kłuje" w oczy i możesz mieć problemy nawet, jak nie będzie zarejestrowane na ciebie....
Jutro będzie lepszy dzień..."

Zapraszam na blogi:
http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/
http://iskierka71.blogspot.nl/
Iskierka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-31, 20:25   #2103
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez Iskierka71 Pokaż wiadomość
Jelonek, nie opłaca ci się przerejestrowywać samochodu na żółte blachy skoro chcesz tutaj zostać tylko 2-3 lata.
Za to naprawdę warto kupić tani używany samochód, opłacić mu ubezpieczenie i podatek drogowy i sprzedać przed powrotem do kraju na stałe.
Auto na polskich tablicach "kłuje" w oczy i możesz mieć problemy nawet, jak nie będzie zarejestrowane na ciebie....
Właśnie. "Kłuje" w oczy i właśnie dlatego coraz bardziej zastanawialiśmy się z tż nad przerejestrowaniem chociażby jednego z aut.
Żyję nadzieją, że skoro udawało się ponad 4 lata (tż tyle tutaj pracuje) to uda się jeszcze te 2-3 lata

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2011-08-31, 21:11   #2104
marylka80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jelonek1985 Pokaż wiadomość
Właśnie. "Kłuje" w oczy i właśnie dlatego coraz bardziej zastanawialiśmy się z tż nad przerejestrowaniem chociażby jednego z aut.
Żyję nadzieją, że skoro udawało się ponad 4 lata (tż tyle tutaj pracuje) to uda się jeszcze te 2-3 lata
Ja jezdzilam rok, i tez jakos bylo. Generalnie pocieszalam sie faktem ze do pierwszej kontroli policyjnej i tak nic mi nie moga zrobic. A jak juz przyjdzie do tego pierwszego spotkania to juz nie ma wyjscia, trzeba przerejestrowac. Przy piewszym spotkaniu z panami mozesz robic maslane oczy i powiedziec ze owszem jestes zameldowana w NL iles tam, ale samochod przywizlas z PL wczoraj i wlasnie jestes w trakcie zalatwiania wszystkich dokunetow. I tego nie maja jak sprawdzic, ani udowodnic ze jest inaczej. Ale po takim spotkaniu odnotuja cie w bazie i przy kolejnym juz masz pozamiatane, wtedy dostaniesz kare, i bedziesz musiala zaplacic podatek drogowy od dnia zmeldowania w NL. Czyli za 3-4 lata wstecz w przypadku twojego meza. I znam taki przypadek, gosciu musial zaplacic 3 tys euro kary. Tak wiec decyzja nalezy do ciebie, bo to taka troche patowa sytacja, tak zle i tak nie dobrze

A wracajac do podatku jeszcze to widze ze cala sprawa obija sie o te ulge abolicyjna. Bo z ponizszego artykulu ewidentnie wynika ze korzystaja z tej ulgi nasz pit wyjdzie na ZERO. Pytanie tylko dlaczego ta ulga nie obowiazuje wszystkich?

Heroldin, dlaczego ona nie obejmuje ciebie?

Podatnicy, którzy zarabiali za granicą w 2008 roku, mogą, rozliczając zagraniczne zarobki w Polsce, skorzystać ze specjalnej ulgi abolicyjnej z ustawy o PIT.

ANALIZA

Wraz z ustawą abolicyjną do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych został wprowadzony mechanizm pozwalający polskim podatnikom niwelować niekorzystne dla nich skutki braku zawarcia przez Polskę z danym państwem, w którym osiągali oni dochody, umowy w sprawie unikania podwójnego opodatkowania lub zastosowanie w takiej umowie metody proporcjonalnego odliczenia (obowiązującą np. w umowach z Finlandią, Danią, Rosją czy USA).
Na ten aspekt zwraca uwagę Maciej Grela, doradca podatkowy w kancelarii Gide Loyrette Nouel, który wskazuje, że mechanizmem tym jest tzw. ulga abolicyjna przewidziana w art. 27g ustawy o PIT, która umożliwia wspomnianym podatnikom osiągającym dochody zagraniczne korzystanie z dobrodziejstw zasadniczo korzystniejszej metody unikania podwójnego opodatkowania - metody wyłączenia z progresją.
Polscy podatnicy, których zagraniczne dochody są objęte metodą odliczenia proporcjonalnego, mają obowiązek uwzględnienia w swoim zeznaniu dochodów zagranicznych.
- Często w kraju źródła (w szczególności w krajach o wyższej stopie życiowej lub łagodniejszym systemie podatkowym) dochody te były uprzednio opodatkowane według niskiej stawki podatkowej lub zwolnione od podatku (w związku z tym, że w warunkach tego państwa stanowiły one relatywnie niskie kwoty), lub były opodatkowane zgodnie z niską stawką podatkową (w związku z łagodnym systemem podatkowym obowiązującym w danym kraju) - wyjaśnia Maciej Grela.
Dodaje, że po przeliczeniu na złote i podstawieniu do polskiej skali podatkowej te same dochody lokują podatnika w wyższych progach podatkowych (30 proc. i 40 proc., a od rozliczenia za 2009 rok - 32 proc.). Jednocześnie podatnik ma prawo do odliczenia od podatku obliczonego od łącznego dochodu (polskiego i zagranicznego) wyłącznie niskiej kwoty podatku zapłaconego za granicą.
- W ten sposób, niezależnie od faktu osiągania dochodów w Polsce lub ich braku, w rocznym rozliczeniu podatkowym podatnicy często są zmuszeni do dodatkowego dopłacenia znacznych kwot podatku na rzecz polskiego fiskusa - wskazuje ekspert z kancelarii Gide Loyrette Nouel.
Zastosowanie metody wyłączenia z progresją jest zasadniczo znacznie korzystniejsze dla podatników. Jak stwierdza Maciej Grela, w przypadku polskich podatników osiągających dochody wyłącznie ze źródeł zagranicznych metoda ta będzie skutkować pełnym wyłączeniem z opodatkowania takich dochodów w Polsce.
Z kolei w przypadku osób, które w danym roku osiągnęły dochody również w Polsce, dochód zagraniczny będzie jedynie brany pod uwagę w celu ustalania efektywnej stawki podatkowej (stopy procentowej), która jednak będzie odnoszona wyłącznie do dochodu polskiego.
W wyniku zastosowania ulgi abolicyjnej ostateczna wysokość podatku płaconego w Polsce, uwzględniająca dochody zagraniczne z tych państw, w przypadku których stosuje się metodę zaliczenia, będzie taka, jakby do rozliczenia zastosowano korzystniejszą z metod unikania podwójnego opodatkowania - metodę wyłączenia z progresją.
- Zastosowanie ulgi abolicyjnej będzie możliwe już w rozliczeniu podatkowym za 2008 rok - przypomina Maciej Grela.
PRZYKŁAD I (W UPROSZCZENIU)
Podatnik X pracował w 2008 roku w Finlandii. Kwota wynagrodzenia uzyskanego w tym kraju wyniosła równowartość 40 tys. zł. Kwota podatku odprowadzonego w tym kraju wyniosła równowartość 4 tys. zł. W tym samym roku X osiągnął z pracy w Polsce dochód wynoszący 30 tys. zł.
Przy zastosowaniu metody odliczenia proporcjonalnego (obowiązującej między Polską a Finlandią) wysokość podatku od sumy dochodów (polskich i fińskich) wyniosła 11,5 tys. zł (15,5 tys. zł łącznej kwoty podatku należnego w Polsce - 4 tys. zł odliczonego podatku fińskiego).
Przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją (obliczanej na potrzeby wyliczenia kwoty ulgi abolicyjnej) wysokość rocznego podatku za 2008 rok wynosiłaby 6,5 tys. zł.
Kwota przysługującej ulgi abolicyjnej w tym przypadku wyniesie 4 tys. zł (11,5 tys. zł - 6,5 tys. zł), natomiast podatek, który należy wpłacić polskiemu fiskusowi po odliczeniu ulgi, wyniesie 6,5 tys. zł (tj. będzie równy kwocie obliczonej przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją).

PRZYKŁAD II (W UPROSZCZENIU)

Podatnik Y uzyskał w 2008 roku dochody wyłącznie w Finlandii w kwocie stanowiącej równowartość 70 tys. zł. Kwota podatku odprowadzonego w tym kraju wyniosła równowartość 9,5 tys. zł.

Przy zastosowaniu metody zaliczenia wysokość należnego w Polsce podatku od dochodów fińskich wyniosła 6 tys. zł (15,5 tys. zł łącznej kwoty podatku należnego w Polsce - 9,5 tys. zł odliczonego podatku fińskiego).

Przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją podatek należny w Polsce wynosiłby 0 zł (każda stopa procentowa odniesiona do zerowej podstawy, jaką w tym przypadku stanowi polski dochód, zawsze daje w efekcie kwotę zero).

Kwota przysługującej ulgi abolicyjnej w tym przypadku wynosi 6 tys. zł (6 tys. zł - 0 zł), a w konsekwencji kwota podatku do dopłaty w Polsce również wyniesie 0 zł (tj. będzie równa kwocie obliczonej przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją).
Przykłady opracowane przez kancelarię Gide Loyrette Nouel

Ok, doczytalam jeszcze teraz o tej abolicji, to byla mozliwosc uzysklania zwrotu podatku dla osob ktore pracowaly za granica w latach 2002-2007, i tam byl okreslony jekis czas do kiedy mozna bylo sie starac o zwrot badz umorzenie zaleglego podatku w stosunku do fiskusa.
A od 2008 roku obowiazuje jakas nowa ustawa ktorej nie rozumiem Mam wrazenie ze czytam jeden artykul i tam jest jasno powiedziane ze obliczajac pit korzysta sie z jakichs tam metod progresji i wtedy podatek wychodzi na ZERO i tak ma byc, a potem czytam jakis inny artykul gdzie pisze jak byk ze PL ma podpisana umowe z NL o Unikaniu Podwojnego Opodatkowania w Zakresie Podatku od dochodu i tam pisze jak byk ze podatek w PL trzeba zaplacic! I juz zglupialam!!!

Edytowane przez marylka80
Czas edycji: 2011-08-31 o 22:03
marylka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-01, 06:24   #2105
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jelonek1985
A od kiedy pracujesz w Holandii? Ile to już lat?
Oj, duuuużo lat. Nie w tym rzecz. W 2007 roku głupota mnie ogarnęła i zameldowałam się w Polsce . I to od tamtej pory ściga mnie US, bo orzekli, że ze względu na to, iż mam w Polsce nieruchomość, w której jestem zameldowana, to moje "centrum życiowe " jest w Polsce. Płacić !

Cytat:
Znalazłam coś takiego:
Dziękuję . Znam i to. Co więcej - znam Yorę, zdającą pytanie. Gadałam i z Nią {tonący brzytwy się chwyta}.
Cytat : <" ...1) ze źródeł, o których mowa w art. 12 ust. 1, art. 13, art. 14, lub ..."> to chodzi między innymi o zarobki z pracy. Mnie to nie dotyczy . Mam obecnie inne źródło dochodów.

Cytat:
to kwota ulgi abolicyjnej do wykazania w PIT/O to nic innego jak kwota z pola 175 PIT-36 wyliczona wg proporcji. Tym samym w polu 188 podatek należny będzie zero.
"U mnie" wychodzi inaczej.
Poz. 170 - całkowita kwota dochodu, przeliczona po kursie z dnia uzyskania tego przychodu;
Poz. 171 - podatek dochodowy w/g polskich przepisów od w/w dochodu;
Poz. 173 - podatek zapłacony w Holandii {przeliczony j.w.}
Poz. 175 - różnica między pozycjami 171 i 173 = kwota do zapłaty do polskiego fiskusa.
Poz . 185, 188, 190 = poz 175

Cytat:
Napisane przez marylka80 Pokaż wiadomość
A wracajac do podatku jeszcze to widze ze cala sprawa obija sie o te ulge abolicyjna
Heroldin, dlaczego ona nie obejmuje ciebie?
A no właśnie, tu jest pies pogrzebany.
Ulga abolicyjna obejmuje jedynie dochody z pracy, praw autorskich i coś tam jeszcze. Mnie nie obejmuje, bo tak jak już wyżej napisałam, mam dochody z innych źródeł.
A więc - miałam promyk nadziei, że zapaliło się światełko w tunelu. A tu ! Płacić i płakać !!!

P.S.
W sprawach aut nie rozeznaję się. Jeżdżę w Polsce na żółtych tablicach.
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-01, 09:36   #2106
kontoanny
Raczkowanie

GG do kontoanny

mozesz napisac oficjalne pismo do US w PL, ze zrzekasz sie praw w Polsce
aha no i koniecznie napisz, ze robisz to bo twoje centrum zainteresowan jest w Holandii
jakos to sie specjalnie nazywa, ale chodzi o to zeby im dac jasno do zrozumienia, ze nie interesuje cie juz Polska i przenosisz sie do Holandii z zamiarem pobytu tu na stale+ koniecznie przeslij im dowod zameldowania w Holandii przetlumaczone na PL lub ANG u tlumacza przysieglego
to wszystko> powodzenia!
kontoanny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-01, 14:22   #2107
kaska821
Przyczajenie

Witam,
Jeżeli ktoś z was pracuje w Holandii i chce odzyskać nadpłacony podatek to z całą pewnością polecam skorzystać z usług firmy Mag-Tax. Bardzo miła i profesjonalna obsługa. Sama pracowałam w Holandii w 2008 i 2009 roku, dzięki firmie Mag-Tax odzyskałam 100% zwrotu podatku w ciągi 3 miesięcy!!!
kaska821 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-02, 06:18   #2108
Heroldin
Zakorzenienie

Dziewczyny, dziękuję serdecznie za wszystkie rady ! Czytam wnikliwie i próbuje je zastosować .

kontoanny - jest jedno jedyne wyjście : muszę zrezygnować z zameldowania w Polsce. Niestety. w mojej sytuacji nie mogę tego zrobić. US nie obchodzi jakie masz obywatelstwo i nic innego : zameldowany również i w Polsce, większy "majątek" w Polsce - płać, bo tu jest Twoje "centrum życiowe". Wałkuję ten temat, przy wydatnej pomocy specjalistów, już prawie rok. Moje zaległości : odsetki i kary, wynikły z tego, że o tej paranoi dowiedziałam się dopiero w październiku 2010. Przez myśl mi nie przeszło, że nie dostając od Polski ani grosika i rozliczając się uczciwie z podatku tam gdzie mi pieniądze dają, muszę płacić dodatkowy haracz w tym naszym wesołym kraju. W podatkach, jak prawie w każdej dziedzinie życia, są równi i równiejsi : Niemiec, Anglii i jeszcze paru państw nie obowiązuje zasada podwójnego opodatkowania . I jak wynika z przepisów - ci, którzy mają dochody z Holandii też są równi i równiejsi : jednych obejmuje ulga abolicyjna innych nie.
No cóż, czekam na wybory ...

Honorowane jest oczywiście zaświadczenie o tzw. rezydencji podatkowej, ale tylko takie "oficjalne" wydane przez Belasting holenderski, a oni nie chcą wydawać. Zwracałam się i do nich .

Pozdrawiam -

Edytowane przez Heroldin
Czas edycji: 2011-09-02 o 06:20
Stary 2011-09-02, 22:54   #2109
marylka80
Zadomowienie

Kurcze no to wspolczuje takiej patowej sytuacji

Mam tylko takie pytanko do ciebie, jesli oczywiscie mozesz powiedziec. Czy jest jakis specjalny powod ku temu ze nie chcesz sie z PL wymeldowac? Bo ja sie wlasnie zastanawiam nad tym, tylko nie do konca wiem jakie sa tego plusy i minusy...
Stary 2011-09-02, 23:19   #2110
kasica123
Zakorzenienie

No ja właśnie też jestem zameldowana tu i tu i tak się teraz zastanawiam czy się w pl nie wymeldować

Tak w ogóle to Belasting dojeybał mi tyle do zwrotu,że jestem załamana
Po kiego grzyba dają te wszystkie dodatki,jak póżniej trzeba to zwracać !!!
Stary 2011-09-03, 06:02   #2111
Heroldin
Zakorzenienie

Jeśli macie taką możliwość WYMELDOWUJCIE SIĘ z Polski, bo rożnie się może zdarzyć ! Macie mnie jako przykład. Co prawda, wielu ludzi i na rożne sposoby walczy o zmianę ustawy o podwójnym opodatkowaniu, ale jesteśmy olewani . Polska z Holandią i paroma innymi krajami nie chce podpisać takiej umowy jak np. z Niemcami i Anglią . Dlaczego ? Nie wiem.

Musiałam edytować, bo mi komp zaszalał .

Jeśli macie meldunek i pracę w Holandii, to ja nie widzę żadnych przeciwwskazań do wymeldowania się z naszego wesołego kraju. Nie ma już, jak kiedyś, obowiązku meldunku . Jeśli macie własność w Polsce np. nieruchomość, jesteście jej właścicielami bez względu na miejsce zamieszkania i obywatelstwo. I Chińczyk może w Polsce kupić dom, ziemię czy też mieszkanie . Od tego są umowy notarialne, księgi wieczyste itp.
Ja, w chwili obecnej, nie mogę się wymeldować z Polski . Ot takie dziwaczne zawirowania dotyczące przepisów odnośnie darowizn i spadków. Mam nadzieję, że Was to nie dotyczy .
Chciałam już się zrzec polskiego obywatelstwa. To też nie pomogłoby . Obywatelstwo dla polskiego fiskusa nie ma znaczenia. Podstawa : centrum życiowe.

kasica123 - może masz niezbyt kumatego doradcę podatkowego w Holandii. Ja przez parę lat nie dostawałam żadnych zwrotów. Zmieniłam doradcę i mam zwroty. Acha, od tych zwrotów też muszę płacić podatek w Polsce. Wiedzą, bo każą sobie przedstawiać wyciągi bankowe.

marylka80 - ze względu na aktualne przepisy podatkowe dotyczące darowizn i spadków. Mam jednak nadzieję, że na początku 2012 zakończę wszystkie sprawy i będę mogła się wymeldować. Zrobię to natychmiast . A ciągnie się to wszystko, ze względu na to, że mam dwa obywatelstwa. Paranoja goni paranoję ! Zrobię to natychmiast .

Jakby co, polecam stronę tego Pana : http://www.podwojneopodatkowanie.pl/.../#comment-9882

Edytowane przez Heroldin
Czas edycji: 2011-09-03 o 06:34
Stary 2011-09-05, 21:43   #2112
marylka80
Zadomowienie

A co tu taka cisza???
Gdzie sie wszyscy zapodziali?

A rozumiem, slonko bylo ladne w sobote i pewno wszystkie na plazy plackiem lezalyscie No ja niestety slonka prawie w ogole nie widzialam, bo moj TZ mial w sobote urodzinki i caly dzien przesiedzialam w kuchni dwa torty, dwie salatki, 5 rodzaji mieska na grilla...troche tego bylo do przygotowania...bo typowo holenderskie urodziny zupelnie nie przemawiaja do mnie...ehhh....no ale impreza sie udala, wiec najwazniejsze....
A wam jak weekendzik minal?
Pozdrawiam poniedzialkowo
Stary 2011-09-05, 21:50   #2113
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:

kasica123 - może masz niezbyt kumatego doradcę podatkowego w Holandii. Ja przez parę lat nie dostawałam żadnych zwrotów. Zmieniłam doradcę i mam zwroty. Acha, od tych zwrotów też muszę płacić podatek w Polsce. Wiedzą, bo każą sobie przedstawiać wyciągi bankowe.
Kurczę sama nie wiem...ale wszyscy moi znajomi dostali,że muszą zwracać Nie należy się widocznie-tylko nie rozumiem po co przyznają a potem w jednym roku za 3 lata mi przyszło Nic tylko się powiesić

Cytat:
Napisane przez marylka80 Pokaż wiadomość
A co tu taka cisza???
Gdzie sie wszyscy zapodziali?

A rozumiem, slonko bylo ladne w sobote i pewno wszystkie na plazy plackiem lezalyscie No ja niestety slonka prawie w ogole nie widzialam, bo moj TZ mial w sobote urodzinki i caly dzien przesiedzialam w kuchni dwa torty, dwie salatki, 5 rodzaji mieska na grilla...troche tego bylo do przygotowania...bo typowo holenderskie urodziny zupelnie nie przemawiaja do mnie...ehhh....no ale impreza sie udala, wiec najwazniejsze....
A wam jak weekendzik minal?
Pozdrawiam poniedzialkowo
My byliśmy w parku,zrobiliśmy grilla,córa się wyszałała-było super,szkoda,że pogoda się tak popsuła
Coś czuję że przez ten wiatr to w nocy spać nie będę mogła

Maryla do mnie holenderskie imprezki też nie przemawiają porażka totalna My zawsze jak zapraszamy gości to jest pełen stół jedzenia
Stary 2011-09-06, 17:15   #2114
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez kasica123 Pokaż wiadomość
Tak w ogóle to Belasting dojeybał mi tyle do zwrotu,że jestem załamana
Po kiego grzyba dają te wszystkie dodatki,jak póżniej trzeba to zwracać !!!
Ja nie dostaję żadnych zwrotów, nie mam nawet nadpłaconego podatku, żeby zwrócili

Za to moi znajomi mają po 1000 euro nadpłaconego podatku każdego roku i traktują to tak, jakby mieli dostać extra premię a to przecież pieniądze, które wcześniej im zabrano i są im zwracane.

A jakie dostajecie dodatki? Może coś mi się należy a nawet nie wiem

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2011-09-06, 17:45   #2115
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie dostaję żadnych zwrotów, nie mam nawet nadpłaconego podatku, żeby zwrócili

Za to moi znajomi mają po 1000 euro nadpłaconego podatku każdego roku i traktują to tak, jakby mieli dostać extra premię a to przecież pieniądze, które wcześniej im zabrano i są im zwracane.

A jakie dostajecie dodatki? Może coś mi się należy a nawet nie wiem
Ja teraz bym już nic nie wzięła, wiedząc że muszę wszystko oddać Mieliśmy dodatek do ubezpieczenia i na małą kinderbudget i wszystko teraz musimy oddac

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

A pogoda doprowadza mnie do rozpaczy Jeszcze zaraz do pracy muszę jechać
Stary 2011-09-06, 18:48   #2116
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Ja teraz bym już nic nie wzięła, wiedząc że muszę wszystko oddać Mieliśmy dodatek do ubezpieczenia i na małą kinderbudget i wszystko teraz musimy oddac

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

A pogoda doprowadza mnie do rozpaczy Jeszcze zaraz do pracy muszę jechać
Ten dodatek do ubezpieczenia akurat mam. Póki co nie musiałam niczego oddawać ale znajomi jakiś czas temu podostawali pisma z "wyrównaniem" i muszą pooddawać ale nie wszystko co dostali.

Swego czasu bardzo popularne było tzw "rozłąkowe". Znajomi podostawali po 30tys zł (rozliczali się za 5 lat pracy za granicą) a księgowa powiedziała im, że jak dostaną te pieniądze to lepiej je trzymać, bo może być taka sytuacja, że jednak trzeba będzie zwrócić To albo się należą albo nie. Albo przyznają albo nie.

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2011-09-06, 19:50   #2117
Soral
Raczkowanie

Cytat:
Ja, w chwili obecnej, nie mogę się wymeldować z Polski . Ot takie dziwaczne zawirowania dotyczące przepisów odnośnie darowizn i spadków. Mam nadzieję, że Was to nie dotyczy .
Chciałam już się zrzec polskiego obywatelstwa. To też nie pomogłoby . Obywatelstwo dla polskiego fiskusa nie ma znaczenia. Podstawa : centrum życiowe.
Proszę nie strasz mnie kłopotami z darowizną! Parę lat temu (jakieś 3 lata temu) tata dał mi jako darowiznę dom w którym rodzice mieszkają, a ja mam tam stałe zameldowanie. Orientujesz się czy będę mieć jakieś kłopoty z wymeldowaniem?

PS
Nie mam dziewczyny internetu dorwałam na trochę neta u szefa Połówka. Siedzę sama w mieszkaniu cały dzień, nie mam ani telewizji ani internetu. Oszaleć można. Życzę spokojnych i słonecznych dni

Amsterdam - 2 osoby
Rotterdam - 1 osoba

Soral jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-06, 21:13   #2118
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Ten dodatek do ubezpieczenia akurat mam. Póki co nie musiałam niczego oddawać ale znajomi jakiś czas temu podostawali pisma z "wyrównaniem" i muszą pooddawać ale nie wszystko co dostali.

Swego czasu bardzo popularne było tzw "rozłąkowe". Znajomi podostawali po 30tys zł (rozliczali się za 5 lat pracy za granicą) a księgowa powiedziała im, że jak dostaną te pieniądze to lepiej je trzymać, bo może być taka sytuacja, że jednak trzeba będzie zwrócić To albo się należą albo nie. Albo przyznają albo nie.
No jak Ci przyznają to się należy,ale pożniej jak im się odwidzi to musisz zwracać A tak na poważnie to zależy wszystko od dochodów-może być tak że w roku, w którym składałaś podanie, należało Ci się,ale już rok pożniej sytuacja mogła ulec zmianie
Stary 2011-09-07, 00:08   #2119
Aneta???
Zakorzenienie

GG do Aneta??? Send a message via Skype™ to Aneta???

Dziewczyny,podpowiedzcie coś.Jestem tu znów od niespełna miesiąca.Nie mam jeszcze ani ubezpieczenia ani meldunku.Meldunek będę miała dopiero jak pójdę na swoje,czyli wiosną.Powiedzcie mi,kiedy się ubezpieczyć,bez ryzyka płacenia kary.Najchętniej zrobiłabym to teraz,no może w przyszłym miesiącu,ale czy nie ścigną mnie później z tym meldunkiem?Potrzebuję tego ubezpieczenia dla świętego spokoju,no i mam tu dziecko,a wiadomo,różnie bywa
Stary 2011-09-07, 04:45   #2120
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soral Pokaż wiadomość
Parę lat temu (jakieś 3 lata temu) tata dał mi jako darowiznę dom w którym rodzice mieszkają, a ja mam tam stałe zameldowanie. Orientujesz się czy będę mieć jakieś kłopoty z wymeldowaniem
Od 1 stycznia 2007 r. spadki i darowizny przekazywane w ramach najbliższej rodziny są zwolnione od podatku. W całości. Nie płacisz podatku w US, musisz tylko w ciągu pół roku od daty darowizny złożyć odpowiedni PIT. Jeśli umowa darowizny została sporządzana przed notariuszem, to on dokonuje zgłoszenia .
Wymeldowujesz się bez problemu . "W ręku" masz przecież akt darowizny.
Art. 15 u1: Osoba, która opuszcza miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące, jest obowiązana wymeldować się w organie gminy, właściwym ze względu na dotychczasowe miejsce jej pobytu, najpóźniej w dniu opuszczenia tego miejsca.
{ja byłam ...ście lat zameldowana, a nie przebywałam }

Cytat:
N A tak na poważnie to zależy wszystko od dochodów-może być tak że w roku, w którym składałaś podanie, należało Ci się,ale już rok pożniej sytuacja mogła ulec zmianie

Cytat:
Napisane przez Aneta??? Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi,kiedy się ubezpieczyć,bez ryzyka płacenia kary.
Czego ma dotyczyć to ubezpieczenie ? Jeśli już pisałaś, widocznie nie doczytałam. Przepraszam.
Stary 2011-09-07, 11:53   #2121
Aneta???
Zakorzenienie

Cytat:

Czego ma dotyczyć to ubezpieczenie ? Jeśli już pisałaś, widocznie nie doczytałam. Przepraszam.
Chodzi o ubezpieczenie zdrowotne
Stary 2011-09-08, 05:42   #2122
Heroldin
Zakorzenienie

Aneta??? - nie jestem zbyt kompetentna { }, żeby Ci na to pytanie odpowiedzieć. Nie wiem nic o ewentualnych karach .
Może Dziewczyny ?!
Wiem tylko, że każdy, kto ma obywatelstwo holenderskie ma obowiązek ubezpieczyć się w Holandii.
Nie wiem, czy nie mając zameldowania w Holandii możesz się ubezpieczyć . Ale na logikę i zdrowy rozsądek - powinnaś móc. Ja ubezpieczyłabym się natychmiast, bo w razie czego { tfu, tfu, na psa urok ! }, bez ubezpieczenia musisz za wszystko 100% płacić lub do Polski na leczenie jeździć.
http://zoeken.consumentendezorg. nl/app/answers/cedz-detail/a_id/16514/~/zorgverzekering-zonder-vast-woon--of-verblijfadres.

http://zoeken.consumentendezorg.nl/a...detail/a_id/64

http://www.verzekeringssite.nl/zorgv...erblijfplaats/

W powyższych informacjach jest napisane, że bez stałego miejsca pobytu i stałego meldunku możesz się ubezpieczyć, ale musisz udowodnić, że mieszkasz w Holandii - a więc informacje te dotyczą obywateli holenderskich {bezdomnych ?}. O obcokrajowcach bez zameldowania nic nie jest napisane . Jest też napisane, że wszystkich niezbędnych informacji może udzielić Stichting de Ombudsman. Jest nr tel. na info linię : 0800 6464 644.
Znalazłam jeszcze i to : Verplicht een zorgverzekering
In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt en loonbelasting betaalt. Ook voor mensen die in Nederland komen wonen en een buitenlandse zorgverzekering heeft. Vanaf 15 maart 2011 zal er actief worden gecontroleerd of iedereen wel een zorgverzekering heeft. Heeft u nog geen zorgverzekering, dan loopt u het risico op een boete en wordt u alsnog aangemeld bij een zorgverzekeraar.
Od 15 marca 2011 zaczną się kontrole dotyczące posiadania ubezpieczenia. Każdy, kto mieszka w Holandii musi być ubezpieczony. Ale jest również zaznaczone : mieszka { Ty oficjalnie nie mieszkasz} i / lub pracuje i podatek od wynagrodzenia płaci { nie wiem czy to Ciebie dotyczy}.
Reasumując : wydaje mi się, że Ciebie karami nie mogą obciążyć, bo jeśli nie mieszkasz i nie pracujesz, to nie ma Cię w Holandii. Dowiedziałabym się tylko, dla własnego komfortu i zabezpieczenia, czy w takiej sytuacji możesz się ubezpieczyć.
A poza tym w Polsce istnieje już przecież karta nieuprawiająca do leczenia w UE. Ale najprawdziwsze informacje uzyskasz u źródła.
Pozdrawiam.
Stary 2011-09-08, 08:22   #2123
kasica123
Zakorzenienie

Ja jak nie byłam zameldowana, to oczywiście byłam ubezpieczona!!!! Bez tego ni rusz, poza tym mogą się dopierdzielić

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-08, 11:57   #2124
Iskierka71
Raczkowanie

Warto sie ubezpieczyć od pierwszego dnia pobytu w NL (szczególnie jeśli ma sie zamiar pracować i zostać na dłużej niz miesiąc)
Polskie oddziały agencji pracy często proponuja swoim pracownikom ubezpieczenie grupowe. Jest zdecydowanie tańsze przy comiesięcznym płaceniu, ale już przy korzystaniu z opieki lekarskiej często okazuje się ze trzeba płacić kolosalne sumy.
Ja ubezpieczam się sama i mam duże korzyści przy korzystaniu z wizyt u specjalisty - np roczny limit na zabiegi dentystyczne do 500€, na okulary do 200€, na rehabilitację ruchową do 10 zabiegów - to wszystko płaci ubezpieczalnia, ewentualna resztę pokrywam ja. Do tego większość lekarstw "na receptę" wystawianą przez mojego lekarza rodzinnego mam za darmo lub z dużą zniżką.

Dla przykładu powiem wam, że jak miałam kontuzję nogi w pracy i byłam w szpitalu na zakładaniu i zdjęciu gipsu i potem na kontrolach to lwią część tych kosztów pokryło moje ubezpieczenie.
Mnie przyszło zapłacić około 80€.
Gdy dwa miesiące później znajomemu przejechał widlak po nodze i poszedł do szpitala po gips to otrzymał rachunek na 400€ od którego nie było odwołania. Powód - brak HOLENDERSKIEGO ubezpieczenia zdrowotnego.
Miał wprawdzie tę europejską kartę z ZUS-u, ale rachunek i tak musiał pokryć. Mógł sobie wystąpić o zwrot kosztów do ZUS-u, ale osobiście wątpię czy mu cokolwiek zwrócili....

Zapraszam na blogi:
Stary 2011-09-08, 12:35   #2125
Aneta???
Zakorzenienie

Sęk w tym,że ja pracuję,legalnie,co za tym idzie,pracodawca odprowadza moje składki.Tylko ten brak meldunku...no ale na razie nie mogę go mieć
Stary 2011-09-08, 13:17   #2126
Iskierka71
Raczkowanie

Zaraz, zaraz.
Jakie składki odprowadza twój pracodawca??? Tu w Holandii nie ma składek na ubezpieczenie społeczne (czy jak się to tam nazywa)
Ubezpieczenie zdrowotne nie ma nic wspólnego ze składkami odprowadzanymi przez twojego pracodawcę. Pracując jesteś ubezpieczona jedynie od następstw nieszczęśliwych wypadków W PRACY, a nie na wypadek choroby czy wizyty u lekarza rodzinnego, dentysty czy jakiegokolwiek innego specjalisty...

Jeśli przy przyjęciu do pracy podpisywałaś zgodę na uczestniczenie w grupowym ubezpieczeniu zdrowotnym i na to by pracodawca potrącał ci z wynagrodzenia odpowiednią kwotę na to ubezpieczenie (zorgverzekeringen), i na dodatek masz kartę ubezpieczenia zdrowotnego to ok.

Jeśli nie podpisywałaś takowej zgody i co najważniejsze nie masz karty - to niestety ale nie jesteś ubezpieczona i twoim OBOWIĄZKIEM jest jak najszybsze ubezpieczenie się niezależnie od tego czy masz zameldowanie czy go nie masz.

Zapraszam na blogi:
Stary 2011-09-08, 16:06   #2127
madziulka_
Zakorzenienie

Dziewczyny czy orientujecie się jaki jest koszt prywatnej wizyty u holenderskiego ginekologa?
I czy przepisze mi recepte na plastry anty. podczas pierwszej wizyty

madziulka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-08, 16:47   #2128
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziulka_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy orientujecie się jaki jest koszt prywatnej wizyty u holenderskiego ginekologa?
I czy przepisze mi recepte na plastry anty. podczas pierwszej wizyty
W Holandii nie ma czegoś takiego jak prywatna wizyta żeby dostać się do gina musisz iść najpierw do rodzinnego i jeśli on uzna,że jest taka potrzeba da Ci skierowanie do specjalisty o czym zresztą pisałyśmy już na wątku niejednokrotnie
Stary 2011-09-08, 20:07   #2129
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Ach, muszę się Wam wyżalić.

Wspominałam tu już kiedyś, że w pracy jest coraz ciężej, bo zamówienia i produkcja spadły. Mają nie przedłużać niektórym Polakom kontraktów a od wczoraj w naszej firmie pracuje nowa, młodziutka Holenderka. No dobra, chcą, niech przyjmują, ich sprawa, ich pieniądze. Widocznie skoro pracy jest dla kilku nadprogramowych, sezonowych ludzi, to i dla niej też się znajdzie.
Postawili ją przy mnie na przesadzaniu plantów. Skrzynka z ziemią okazała się zbyt ciężka, więc podstawiano jej ją pod nos; wózki jej robiono, bo bezradnie rozkładała przy nim ręce nie wiedząc co z czym złączyć (żadnego Polaka nikt nigdy nie pytał czy umie i żaden Holender nie pokazywał jak to się robi; trzeba było umieć sobie samemu poradzić i koniec). W ciągu dnia zmieniali jej planty do przesadzania trzy razy, bo jedne ją gryzły (!), drugie się łamały a jeszcze inne były mokre i brudziła sobie ręce. Myślałam, że mnie tam krew zaleje! Wszystko to, czego primadonna nie chciała robić, ja musiałam wziąć z otwartymi rękami (i zaciśniętymi zębami). Na drugi dzień rano przed pracą stała pod biurem, by przekazać przełożonemu, że chciałaby pracę na innym stanowisku a on do niej z uśmiechem od ucha do ucha zaprowadził ją gdzie indziej. Kolejny dzień to samo. Znowu stała pod biurem i przełożony zabrał ją do innej pracy. Stała podparta o taśmę na oczach szefa a on nic jej nie powiedział. Polakowi od razu pokazałby drzwi.

Nie miałabym do niej nic, gdyby nie fakt, że kilku znajomych, którzy naprawdę uczciwie i sumiennie pracują, nie wybrzydzają, prawdopodobnie nie dostaną kontraktów (jutro dostaną ostateczną odpowiedź), kilku Polaków od stycznia (!) nie dostało kontraktów, który ona podpisała dzisiaj, po trzech dniach pracy.
Krew mnie zalewa jak widzę taką niesprawiedliwość. Ja rozumiem, jesteśmy w ich kraju i albo zaakceptuję to co się dzieje albo droga wolna. Nie muszę tu przecież siedzieć jak coś mi się nie podoba. Nikt mnie tu na siłę nie trzyma.

Dotarło do mnie jednak, że coraz poważniej myślę o powrocie do Polski. Jest mi tu coraz ciężej. Nie, żebym niewiadomo jak bardzo tęskniła za domem ale po prostu wiele rzeczy, które tutaj obserwuję i czego staję się świadkiem, za bardzo mnie bolą.
Tylko mi nie piszcie, proszę, że w Polsce wcale nie jest lepiej, bo jestem tego świadoma.

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11

Edytowane przez jelonek1985
Czas edycji: 2011-09-08 o 20:09
Stary 2011-09-08, 21:40   #2130
Aneta???
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iskierka71 Pokaż wiadomość
Zaraz, zaraz.
Jakie składki odprowadza twój pracodawca??? Tu w Holandii nie ma składek na ubezpieczenie społeczne (czy jak się to tam nazywa)
Ubezpieczenie zdrowotne nie ma nic wspólnego ze składkami odprowadzanymi przez twojego pracodawcę. Pracując jesteś ubezpieczona jedynie od następstw nieszczęśliwych wypadków W PRACY, a nie na wypadek choroby czy wizyty u lekarza rodzinnego, dentysty czy jakiegokolwiek innego specjalisty...

Jeśli przy przyjęciu do pracy podpisywałaś zgodę na uczestniczenie w grupowym ubezpieczeniu zdrowotnym i na to by pracodawca potrącał ci z wynagrodzenia odpowiednią kwotę na to ubezpieczenie (zorgverzekeringen), i na dodatek masz kartę ubezpieczenia zdrowotnego to ok.

Jeśli nie podpisywałaś takowej zgody i co najważniejsze nie masz karty - to niestety ale nie jesteś ubezpieczona i twoim OBOWIĄZKIEM jest jak najszybsze ubezpieczenie się niezależnie od tego czy masz zameldowanie czy go nie masz.
Źle sie wyraziłam,chodziło mi raczej o odprowadzanie podatków.
Nie mam żadnego ubezpieczenia,ani indywidualnego ani grupowego.
No nic,trzeba wybrać sobie ubezpieczyciela i już

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości