Która z Was jeździ konno? Konie, jazda konna. - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-22, 00:06   #1081
mesarka
MUSEarka

Dot.: Która z Was jeździ konno?

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
mesarka masz calkowita racje !

mów mi poprostu Ola albo Mes ogólnie, wszystkie mówcie, bo tak to oficjalnie bardzo
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
mesarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 10:59   #1082
Lavi92
Zakorzenienie

Sonata możesz napisać o której się zaczynają te zawody?
Stary 2008-08-22, 12:44   #1083
AnetaK20
Zakorzenienie

Ja jutro biorę się za "remont" stajni Trzeba wszystko wyczyścić i pomalować boksy Kurde moj Ukochany ojczulek włśnie wczoraj wyrzucił mi moje bryczesy i czapsy( niekcący tak myślę)... myslalam że go tam uduszę a teraz nie mam w czym jeździć widzę że na allegro niektóre ceny są masakrycznę... Chciałam się zapytać bo nie wiem czy ktoś jest z łodzi jeśli tak to czy Hipoland jeszcze istnieje( sklep ze sprzetem jeżdzieckim???) A tak wogóle mam na zbyciu jedno siodło moze ktora chetna( zadna to reklama oczywiście ) Musze zacząć oszczędzać i zmienić ogłowie kantar i kupic ochraniaczę mojej złośnicy Mam pytanie bo chciała bym zrobic przeszkody dla niej żeby ją trochę bardziej wyszkolić może wie ktoś jak to powinno byc profesjonalnie zrobione??

I wanna run with the wild horses
Run with the wild horses

AnetaK20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 13:09   #1084
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez mesarka Pokaż wiadomość

mów mi poprostu Ola albo Mes ogólnie, wszystkie mówcie, bo tak to oficjalnie bardzo
Marta ale mozna mowic strippi

Cytat:
Napisane przez AnetaK20 Pokaż wiadomość
Ja jutro biorę się za "remont" stajni Trzeba wszystko wyczyścić i pomalować boksy Kurde moj Ukochany ojczulek włśnie wczoraj wyrzucił mi moje bryczesy i czapsy( niekcący tak myślę)... myslalam że go tam uduszę a teraz nie mam w czym jeździć widzę że na allegro niektóre ceny są masakrycznę... Chciałam się zapytać bo nie wiem czy ktoś jest z łodzi jeśli tak to czy Hipoland jeszcze istnieje( sklep ze sprzetem jeżdzieckim???) A tak wogóle mam na zbyciu jedno siodło moze ktora chetna( zadna to reklama oczywiście ) Musze zacząć oszczędzać i zmienić ogłowie kantar i kupic ochraniaczę mojej złośnicy Mam pytanie bo chciała bym zrobic przeszkody dla niej żeby ją trochę bardziej wyszkolić może wie ktoś jak to powinno byc profesjonalnie zrobione??
a siodlo jakie? i po ile? ..no i na jakiego konia?
Stary 2008-08-22, 14:21   #1085
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Anetko, najlepiej na allegro popatrzec za stojakami, a może jakiś kolega/tata/kolega taty potrafi spawac. Metalowe stojaki wystarczą ci na długo, drewniane najczęściej po jednym sezonie są na opał:/ Do tego drągi, najlepiej z rur PCV średnica na oko pomalowane na kolory, albo obleczone kolorowymi płachtami takimi gumowanymi, nie wiem jak to wytłumaczyc. Jeśli nie, to drewniane, ale to już do tartaku trzeba jechac, a i cięższe w monrtażu. Ja osobiście wolę ciągac za sobą te z rur Kłódki też są na allegro, ale patrz, żeby nie były zbyt płaskie- byle puknięcie, krzywe położenie i już drąg leży. No i od razu dobrze by było zrobic ekrany pod przeszkody. Po prostu drewniana deska wysokości koło pół metra na nóżkach, ja miałam czerwone i białe. Służą do "zabudowywania" przeszkód, stawiasz stacjonatę, a pod spodem właśnie taki wymysł To przygotowuje do skakania murków.

Marta, a baty za za krótkie strzemiona, to ty chcesz, hę?

Im częściej jestem na tym wątku, tym bardziej chce mi się jeździc
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 15:04   #1086
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez Stromanthe Pokaż wiadomość

Marta, a baty za za krótkie strzemiona, to ty chcesz, hę?
strzemiona byly oki jak na takiego malego konika ja po prostu bylam za duza :d hehehe
Stary 2008-08-22, 15:31   #1087
AnetaK20
Zakorzenienie

Cytat:
Marta ale mozna mowic strippi
a siodlo jakie? i po ile? ..no i na jakiego konia?
No siodełko na wierzchowca na ślązaczka bedzie za małe. Moge zrobić zdięcie ja mam 2 i jedno lezy nie uzywane. o cenie narazie nie rozmawiajmy

Cytat:
Anetko, najlepiej na allegro popatrzec za stojakami, a może jakiś kolega/tata/kolega taty potrafi spawac. Metalowe stojaki wystarczą ci na długo, drewniane najczęściej po jednym sezonie są na opał:/ Do tego drągi, najlepiej z rur PCV średnica na oko pomalowane na kolory, albo obleczone kolorowymi płachtami takimi gumowanymi, nie wiem jak to wytłumaczyc. Jeśli nie, to drewniane, ale to już do tartaku trzeba jechac, a i cięższe w monrtażu. Ja osobiście wolę ciągac za sobą te z rur Kłódki też są na allegro, ale patrz, żeby nie były zbyt płaskie- byle puknięcie, krzywe położenie i już drąg leży. No i od razu dobrze by było zrobic ekrany pod przeszkody. Po prostu drewniana deska wysokości koło pół metra na nóżkach, ja miałam czerwone i białe. Służą do "zabudowywania" przeszkód, stawiasz stacjonatę, a pod spodem właśnie taki wymysł To przygotowuje do skakania murków.
Im częściej jestem na tym wątku, tym bardziej chce mi się jeździc
przeglądałam all ale ceny ... za jedna stacjonate troche za dużo. Mam dragi bo zostały z ogrodzenia dla klaczki Musze cos wykombinować bo chciała bym na niej poskakać wkońcu tata ma znajomych co potrafia cuda z drewna wyczarować i poprosze ich żeby zrobili cavaletti takie cos a takie przeszkody sa swietne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg 416893643.jpeg (59,5 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg 416894438.jpeg (59,3 KB, 4 załadowań)

Run with the wild horses

Stary 2008-08-22, 16:36   #1088
Sonata_ona
Rozeznanie

zawody CSI w krk zaczynaja sie od 11 godziny. http://www.csikrakow.pl
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 18:56   #1089
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Strzemiona dopasowuje się do jeźdźca, nie konia Przez to, że były tak krótkie siedziałaś całkowicie na tylnym łęku siodła, przynajmniej na zdjęciach. Owocuje to złymi nawykami i niepoprawnym działaniem dosiadem na konia

Anetka, te stojaczki, co podałaś są z drewna, dałoby radę zrobić Przyznaję, ceny są powalające. Nieźle się cenią za zespawanie 5 kawałków metalu
Stary 2008-08-22, 19:27   #1090
Gold Tequila
Raczkowanie

GG do Gold Tequila

Cytat:
Do tego drągi, najlepiej z rur PCV
Że takie puste w środku? Jak koń wpadnie w przeszkodę, i je połamie, może sie bardziej pokaleczyć niż od drewnianych. Nie polecam.
A po drugie, one są za lekkie. Przecież jak koń ma się nauczyć respektować drągi, skoro jak leciuteńko o taki drąg zawadzi, to ten już lata w powietrzu
Koń ma się parę razy puknąć w te normalne drągi, żeby wiedział po co tyłek podnosi.

W ostatni weekend wakacji jest WKKW w Sopocie. Pt-Nd od godziny 10 do 17.
Wybiera się ktoś?
Gold Tequila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 20:26   #1091
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Tak, właśnie takie puste w środku Uwierz mi proszę, jeździłam i na drągach drewnianych grubych i cieniutkich, na rurach, ekranach, ptaszkach nieptaszkach i cudach niewidach. Różnicy w szkoleniu nie widzę żadnej między skokami na drągach drewnianych, a rurowych. Koń nie ma skakać przez strach przed bólem spowodowanym wpadnięciem w przeszkodę, ale z przyjemności współpracy z jeźdźcem.
Jeśli chodzi o łamanie- rury są dosyć giętkie, kiedy się łamią, pękają po prostu. Drewno może zostawiać bardzo duże drzazgi.
A poza tym Aneta już powiedziała- będzie miała drągi drewniane, bo zostały z budowania ogrodzenia.
Stary 2008-08-22, 21:02   #1092
Lavi92
Zakorzenienie

Jeśli dobrze pójdzie to pojadę do Krakowa na Zawody
Wstęp jest wolny czy nie? Bo ja się nie orientuje, a na stronie nie wyczytałam nic o wstępie.
Stary 2008-08-22, 22:44   #1093
Gold Tequila
Raczkowanie

GG do Gold Tequila

Cytat:
ale z przyjemności współpracy z jeźdźcem
wybacz, ale po prostu nie wierzę, żeby jakikolwiek koń skakał z przyjemności. No może w korytarzu, ale pod jeźdźcem?

Odłamki plastiku mogą się wbić zdecydowanie mocniej niż drzazgi.

Koń ma respektować przeszkodę - to nie znaczy że ma się jej bać.
Moja koleżanka jakiś czas temu zaczęła jeździć na takim ogierze - koń na początku brał drągi na klate po prostu, tak z biegu, a teraz pyka okserki do końca stojaków.

Ja dziś jeździłam na koniu, który po prostu ma gdzieś drągi - finał był taki, że prawie sie przewróciłam z koniem bo wbił się w przeszkode jak szczupak.

Konia nie jest łatwo nauczyć skakać.
Stary 2008-08-22, 23:10   #1094
chocolate88
Raczkowanie

A ja znow dzis jezdzilam. Bylo duzo lepiej niż przedwczoraj. jeździlam też w polsiadzie i nie bylo zle. jestem bardzo zadowolona z postepow. teraz probuje wysepic od rodziny troszke bo bede musiala czesciej karnety kupowac, gdyz chce jezdzic 3 razy w tygodniu a nie 2. a nie stac mnie niestety i licze na pomoc babci. dorabiac w stajence nie moge bo nie mam na to czasu zamowilam dzis kantarek dla mojego ulubienca, miejmy nadzieje, że bedzie mu dlugo sluzyl.
chocolate88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 23:28   #1095
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez AnetaK20 Pokaż wiadomość
No siodełko na wierzchowca na ślązaczka bedzie za małe. Moge zrobić zdięcie ja mam 2 i jedno lezy nie uzywane. o cenie narazie nie rozmawiajmy

no moja kolezanka by sie moze pokusila ona ma wlasnie konika polskiego...a druga znajoma ma rozne konie....glownie SP...Wielkopolskie i jednego anglika pelnej krwi

Cytat:
Strzemiona dopasowuje się do jeźdźca, nie konia Przez to, że były tak krótkie siedziałaś całkowicie na tylnym łęku siodła, przynajmniej na zdjęciach. Owocuje to złymi nawykami i niepoprawnym działaniem dosiadem na konia
to bylo juz po jezdzie i sadze ze byly dobre... ja i tak mam problem ze strzemionami przez moje kostki...i nawet jak mam dobrze dopasowane to czasami musze wydluzyc lub skrocic z powodu bolu..

...teraz jak galoopowalam wlasnie na tym koniki polskim ..wypadlo mi strzemiono... udalo mi sie szybko wlozyc

a dzis bylam w boszkowie i oczywiscie odwiedzilam konisie
to jedna fotka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0378175161.jpg (37,6 KB, 29 załadowań)
Stary 2008-08-22, 23:43   #1096
mesarka
MUSEarka

Cytat:
Napisane przez Gold Tequila Pokaż wiadomość
wybacz, ale po prostu nie wierzę, żeby jakikolwiek koń skakał z przyjemności. No może w korytarzu, ale pod jeźdźcem?
chyba żartujesz? gdyby im to nie sprawiało przyjemności, to rzadne ostrogi ani rzadne baty nie przepchały by ich przez przeszkodę. Koniom sprawia to frajdę, tak samo jak dobra, DOBRA< współpraca z jeźdźcem, to prawda, pewnie nie są zadowolone jak im się wpycha żelazne "coś" do pyska,no ale cóż

Cytat:

a dzis bylam w boszkowie i oczywiscie odwiedzilam konisie
to jedna fotka
ojejkuu, jaka Ty elegancka!

ja do stajni to zawsze biorę t-shirt którego mi nie szkoda, najczęściej czarny, bo mam problem z nadmierną potliwościąi kaszkiet na głowę, bo moje włosy nigdy nie są pięknie wyczesane i pierwszej świeżości hihi..

edit: szukając zdjęc na nk wygrzebałam jakieś z zeszłego Hubertusa, oto ja na Mirażu [szkółkowy zamulacz niestety..]
1. jeszcze przed stajnią [mina Miraża ;D]
2. a to już na łące, na której odbywała się gonitwa
3. od lewej: Jurata, ja na Mirażu, koń prywatny, nie z naszej stajni, dziewczyna sobie poprostu przyjechała na hubertusa ze swoim koniem, Natalka na Elwisie
4. zwyciężczyni - to właśnie ta dziewczyna z własnym koniem
5. odznaczeni
6. runda honorowa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC06876mn.JPG (121,7 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06880mn.JPG (94,9 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06882mn.JPG (74,8 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06887mn.JPG (100,7 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06888mn.JPG (87,7 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06892mn.jpg (64,0 KB, 18 załadowań)
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
mesarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 23:56   #1097
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Gold Tequila- nie wiem dlaczego odnoszę wrażenie, że myślisz, że urwałam się z choinki i na koniu 3 razy w życiu siedziałam. Otóż nie. Przyuczałam od podstaw, "naprawiałam", uczyłam współpracy konie, które nie dawały podejść do siebie, naskakiwałam konie zarówno młodziutkie jak i starsze, "zmiękczałam" pyski, wyczulałam na łydki, nauczyłam skakać bez użycia batów kobyłę, która kiedy widziała przeszkodę miała przerażenie w oczach i wywracała się na przeszkodach, uczyłam naprawdę największe "młotki", że tak brzydko powiem, zarówno jak jeździłam na koniach, które reagowały na najmniejszą zmianę ustawienia, na koniach prowadzonych bezogłowiowo (one nauczyły mnie pracy dosiadem).
Naprawdę nie masz doczynienia z "laikiem". Robiłam z koni "szkółkowych" konie, które chodzą teraz na zawody, z tego co wiem z niemałym powodzeniem, a były spisywane na straty. Wiele koni przeżyłam, wiele koni przeżyło mnie. I uwierz mi, naprawdę znam się na koniach i jeździectwie. W końcu ledwo się od spódnicy mamy odczepiłam i już siedziałam w siodle. I to nie z przymusu, tradycji rodzinnej, czy dlatego, że ciocia Basia zawsze chciała jeździć. Ja sama chciałam, to było moje największe marzenie, ale musiałam skończyć określoną liczbę lat, żeby mnie przyjęli do klubu na jazdy, nie oprowadzania.
I nie mów mi proszę, że konia nie jest tak łatwo nauczyć skakać, jakbym nigdy tego nie robiła.

Żeby nie było, bo przez mój post może pojawić się pewien niesmak. Nie chcę wynieść się na piedestały, co to nie ja. Chcę tylko pokazać, że JA TEŻ znam się na koniach i niejednego już nauczyłam. Co nie znaczy, że nadal się uczę. W tym sporcie nigdy nie będzie się mistrzem.

Strippi- zaciekawił mnie wzorek na twojej sukience. Co to jest dokładnie?
Stary 2008-08-23, 00:37   #1098
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez mesarka Pokaż wiadomość

ojejkuu, jaka Ty elegancka!

ja do stajni to zawsze biorę t-shirt którego mi nie szkoda, najczęściej czarny, bo mam problem z nadmierną potliwościąi kaszkiet na głowę, bo moje włosy nigdy nie są pięknie wyczesane i pierwszej świeżości hihi..
no bo ja przejazdem..a jak zobaczylam konisie to moj tż musial sie zatrzymac isc ze mna i robic mi fotki hehehe

Cytat:

Żeby nie było, bo przez mój post może pojawić się pewien niesmak. Nie chcę wynieść się na piedestały, co to nie ja. Chcę tylko pokazać, że JA TEŻ znam się na koniach i niejednego już nauczyłam. Co nie znaczy, że nadal się uczę. W tym sporcie nigdy nie będzie się mistrzem.

Strippi- zaciekawił mnie wzorek na twojej sukience. Co to jest dokładnie?
ja chetnie slucham Twoich rad

jutro zrobie fotke sukienki bo sama nie wiem ...jakies kwiaty :d hehe
Stary 2008-08-23, 10:29   #1099
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Dziękuję Strippi, bardzo mi miło

Ja mam taką dziwną zdolnośc, że chocbym nie wiem, jak uważała, kiedy przekroczę próg stajni CAŁA jestem brudna. Ręce w kurzu, włosy potargane, no obraz nędzy i rozpaczy, jakbym gnój wywalała od 3 godzin I nawet kiedy przyjeżdżam do stajni w ubraniach 'cywilnych', nie chcę nic robic, tylko na chwilkę w odwiedziny, to wyjeżdżam ubabrana

Hajda, hajda, Janosik na 1
Stary 2008-08-23, 12:17   #1100
Gold Tequila
Raczkowanie

GG do Gold Tequila

Stromanthe, nawet mi to przez myśl nie przeszło. Widzę co piszesz i jak piszesz
Przecież my tu tylko wymieniamy nasze doświadczenia w kulturalny sposob

Może źle się wyraziłam że każdy koń nie czerpie przyjemności ze skoków, ale naprawdę, na zawodach widzi się wiele koni, które po prostu nie lubią skakać 'bo tak' lub po prostu zostały do skoków zrażone.

Na zawodach w mojej stadninie startowała taka dziewczynka która miała z 11 lat, rok wcześniej była u nas brązową odznakę zdawać - na treningu przed odznaka chwaliła się, że ma dobre konie bo mama jeździ, że koń ją tylko przez parkur przewozi itd że nic nie wyłamuje itd.. z kumpelami traktowałyśmy jej podejście śmiechem.
Oczywiście, konie, na których jeździmy i które zostały użyczone do odznaki jej nie pasowały, bo coś tam

Ale na zawodach już nas wkurzyła. Jechała klase L bodajże, na takim tam karym koniku. Długie, cienko zakończone ostrogi, wielokrążek na ostatnim kółku, przekręcony w mordce do granic. Jechała sobie, jechała, a tu konik wyłamał raz, drugi, eliminacja, próba oddania skoku posłuszeństwa, wyłamanie, wyłamanie, wyłamanie... oczywiście kopy z powietrza, samymi ostrogami -wiecie -odstawione palce i z calej sily ostroga miedzy zebra - bo dziewczynka krotkie nożki ma- no i bat.

Nie skoczyła, zjechała z parkuru na rozprężalnie, ryczy, beczy, przeklina na swoja mame i jednocześnie trenerkę, mamuśka krzyczy na nia, koń dostaje od dziewczynki DZIESIĄTKI batów i kopów i szarpanie za pysk.

A TO TYLKO DLATEGO, ZE KON WYłAMAł Z JEJ WINY, ZE POTRZEBOWAL JUZ POMOCY W PARKURZE ZE STRONY JEZDZCA, A TEJ POMOCY NIE DOSTAL, BO DZIEWUSZKA MYSLALA ZE KONIK JA PRZEWIEZIE JAK KIEDYS.

az sie we mnie gotuje jak widze takie elementy.
Stary 2008-08-23, 12:29   #1101
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

To się bardzo cieszę Przez internet można bardzo wiele rzeczy źle odebrac.

Kiedy to czytałam przypomniały mi się zawody, na których szanowany jeździec, pan w wieku lat około 30 jechał którąś w wyższych klas na siwym ogierze. Nie pamiętam którą, ale mniejsza z tym. Jedzie, trzyma konia na pysku tak mocno, że wargi niedługo mu do oczu podejdą. Jedno wyłamanie, nawrócenie, drugie wyłamanie, skok posłuszeństwa, koń znów nie skoczył, a ten... Stanął na środku parcouru i zaczął okładac konia batem po głowie.
Skończyło się zapaleniem spojówek konia i eliminacją karną na 2 lata z tego co pamiętam. Wszyscy byli przerażeni, bo miał reputację nienaganną człowieka szanującego konie i dobrze z nimi pracującego.
Stary 2008-08-23, 12:40   #1102
Gold Tequila
Raczkowanie

GG do Gold Tequila

W mojej okolicy wyłączyli także starszego zawodnika ze startów na okres 3 lat, ponieważ na kilkudniowych zawodach, w stajni kon dostał taki łomot, że pękł mu łuk brwiowy - nie wiem czy u koni to tez sie tak nazywa, napisałam, żeby każdy skojarzył o co chodzi.
Stary 2008-08-23, 13:00   #1103
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Pewna dziewczyna od której moja koleżanka kupiła konia miała conajmniej dziwne metody treningowe. Koń wychodził na lonży ze stajni bez rozgrzania na tak wypiętych wypinaczach, że nosem niemalże dotykał klatki piersiowej. Żadnego stępa, od razu kłus, galop, skoki. Koń skaczący mniej niż 120 cm w wieku 2 lat nie nadaje się na nic innego, niż na mięso. Zgrubienia w miejscach po ostrogach były na porządku dziennym.
Do konia nie dało się podejśc bez obawy o życie. M w pierwszym dniu kiedy był już u niej ugryzł w przedramie. Nie mogła ruszac tą ręką.
Poprzedniemu właścicielowi, tacie tej dziewczyny-sadystki przy czyszczeniu kopyt wgryzł się w plecy i wyrwał kawał mięśnia. Widziałam wgłębienie zabliźnione już. Coś strasznego, dziura w plecach szerokości dwóch palców, długości ok 10 cm. W drzwiach, gdzie normalnie konie wystawiają głowy koń musiał miec kraty, bo potrafił się rzucac na ludzi przechodzących. Jedzenie można było mu zanieśc tylko ze szmatą w ręce- bał się jej, bo A lała wszystkim, co miała pod ręką.
Teraz po 5 latach jest już dużo lepiej. Można wejśc do konia i go pogłaskac, wsiąśc bez problemu, nie musi miec krat. Nadal jest nerwowy, ale to, jak był traktowany od lat źrebięcych trwale wgryzło się w jego psychikę.
Stary 2008-08-23, 16:43   #1104
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Dziękuję Strippi, bardzo mi miło

Ja mam taką dziwną zdolnośc, że chocbym nie wiem, jak uważała, kiedy przekroczę próg stajni CAŁA jestem brudna. Ręce w kurzu, włosy potargane, no obraz nędzy i rozpaczy, jakbym gnój wywalała od 3 godzin I nawet kiedy przyjeżdżam do stajni w ubraniach 'cywilnych', nie chcę nic robic, tylko na chwilkę w odwiedziny, to wyjeżdżam ubabrana
nie ma za co

haha ja tez tak mam....co wejde to juz upaprana...ostatnio pojechalam z trenerka na miasto....bylam w bryczesach...po 20 minutach dopiero skapnelam sie ze caly tyl mialam z siana :d hheheheehhe
Stary 2008-08-24, 11:27   #1105
AnetaK20
Zakorzenienie

Cytat:
Pewna dziewczyna od której moja koleżanka kupiła konia miała conajmniej dziwne metody treningowe. Koń wychodził na lonży ze stajni bez rozgrzania na tak wypiętych wypinaczach, że nosem niemalże dotykał klatki piersiowej. Żadnego stępa, od razu kłus, galop, skoki. Koń skaczący mniej niż 120 cm w wieku 2 lat nie nadaje się na nic innego, niż na mięso. Zgrubienia w miejscach po ostrogach były na porządku dziennym.
Do konia nie dało się podejśc bez obawy o życie. M w pierwszym dniu kiedy był już u niej ugryzł w przedramie. Nie mogła ruszac tą ręką.
Poprzedniemu właścicielowi, tacie tej dziewczyny-sadystki przy czyszczeniu kopyt wgryzł się w plecy i wyrwał kawał mięśnia. Widziałam wgłębienie zabliźnione już. Coś strasznego, dziura w plecach szerokości dwóch palców, długości ok 10 cm. W drzwiach, gdzie normalnie konie wystawiają głowy koń musiał miec kraty, bo potrafił się rzucac na ludzi przechodzących. Jedzenie można było mu zanieśc tylko ze szmatą w ręce- bał się jej, bo A lała wszystkim, co miała pod ręką.
Teraz po 5 latach jest już dużo lepiej. Można wejśc do konia i go pogłaskac, wsiąśc bez problemu, nie musi miec krat. Nadal jest nerwowy, ale to, jak był traktowany od lat źrebięcych trwale wgryzło się w jego psychikę.

az mi sie płakać zachciało... :9 a to dla tego bo ja właśnie mam klaczkę po takich przejściach... Jej historia jest bardzi smutna Kiedy była zrebiatkiem miała może z roczek jej właściciel musiał wyjechać za graniće i zostawił konia pod opiekę rodzinie. Rodzina nie chciała sie bawić w konika więc go sprzedała jakiemuś chłopowi ze wsi ... Ten chłop lał ją przez 2 lata dzień w dzień widłami grabiami jednym słowem czym sie dało chodziła po suficie praktycznie. Poźniej z barku kasy sprzedał ją do handlarza końmi. Nie wiem jakim cudem ale się jakos z moimi rodzicami znaleźliśmy u tego koniarza i pokazał nam ową klaczkę... widok??: nedza i ropacz wychudzona w wieku 2 lat nie miała ani raz kopyt czyszconych a najgorsze że jeszcze była źrebna w tak młodym wieku Ja sie popłkalam bo pan powiedział że pojdzie na mieso bo nik jej nie kupi bo nie da sie do niej podejść Oczywiście powiedziałam rodzicą ze nie wyjade z tamtą bez niej. Rodzice niezbyt sie chciali zgodzic bo to miał byc kon dla dziecka- dla mnie ( miałam 13 lat) i bali sie ze mi krzywde zrobi. Ja się jednak uparłam i po tyg klaczka była u mnie. Nawet pogłaskać jej sie nie dało kopyta miała całe wygnite strzałki nie było wszedzie lala sie ropa i krew Jest u nas juz 8 lat miała juz 2 żrebaczki. niestetety ma nadal nawyki łapania zebami kulenia uszu... tego sie juz nigdy nie pozbedzie. Może nie jest to konik o jakim marzyłam w dziecinstwie konik na zawody ale wiem ze ocalilam jedno niewinne zycie.

Mam do was prośbę . Staram się ją szkolić. Na lonży chodzi cudownie na polecenia kus step galop reaguje bez bacika. na stój bez szarpania. Niestety w jeżdzie jest starsznie nie czuła na łydkę a kopanie mija sie z celem. ( widzialam takie laski co okładały konia az krew ciekła podczas zagalopowania zawsze chce bryknąć... Poradzcie mi coś .... Aha i wczoraj pojechalam na niej w teren a własciwie tylko na łaczke i dostała ładnego napadu ( była tam juz ze 40 razy) zaczeła stawać deba brykać szarpać dziwie sie ze nie spadłam bo juz nie wiele brakowało.. i znowu to było podczas galopu... Pomożecie mi???

ps. przeszkody sie robia juz takie jak w załącznikach narazie Kurde tak chciala bym zdac na brazowa odznake ale z moja klaczke widzę ze chyba nie da rady....

Run with the wild horses

Edytowane przez AnetaK20
Czas edycji: 2008-08-24 o 15:01
Stary 2008-08-24, 12:38   #1106
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

W terenie może poczuła wolność, pierdo**ca brzydko mówiąc dostała
Jeśli chodzi o wyczulanie na łydkę są dwa sposoby.
W pierwszym podtrzebujesz drugiej osoby do pomocy. Bierzecie konia na lonżę, ty siedzisz na niej. Dajesz łydkę (nie mocną, taką, na jaką chcesz ją wyczulić), ale pamiętaj, spokojnie. Bez rzucania się całym ciałem, normalny sygnał. Jeśli nie działa (a zapewne tak będzie), dajesz drugą łydkę równocześnie ze strzeleniem z bata osoby lonżującej.

Drugi sposób, skuteczniejszy wg mnie wygląda tak:
Jedziesz na koniu, normalnie. Dajesz łydkę, zero reakcji. Druga łydka jest już idealnie równo dana z uderzeniem palcatem zaraz za łydką. Tylko pamiętaj, że palcatu używamy tylko kiedy nie mamy w tej ręce wodzy, bo wtedy koń dostanie sprzeczne informacje- tu bat do przodu, ale za pysk ciągną. Zatem wodze w jedną rękę trzeba wziąć.
I pamiętaj, to nie ma być "strącenie muchy" tym palcatem, bo wtedy cały wysiłek nie jest nic wart. Wiem, że to brzmi strasznie i sadystycznie, ale naprawdę klaczce od palcata krzywda się nie stanie, a dużo mniej przyjemne jest ciśnięcie łydkami z całej siły zarówno dla ciebie, jak i dla niej.

Wiem, że kochasz swojego konia i będzie zapewne trudno ci ją uderzyć, ale uwierz mi, to dla jej i twojego dobra. Nic jej się nie stanie, przecież nie przetrącisz jej od razu kręgosłupa, a po kilku takich jazdach bardzo się wyczuli.
Niestety dużo trudniej jest naprawiać niż uczyć od podstaw, ale napewno się uda przy żelaznej konsekwencji.

Jeśli chodzi o brykanie przy zagalopowaniach- możliwe, że robisz coś, co jej przeszkadza albo przy zagalopowaniu, albo podczas galopu. Nie widzę to nie wiem co dokładnie to może być. Pamiętaj, żeby zagalopowania robić na wyciszonym, skupionym koniu z umiarkowanego kłusa. Nie pozwalaj się rozpędzić, bo takie zagalopowania to głupiego robota. Jeśli przy nieudanym zagalopowaniu koń ci się "nakręci", wjedź na koło i uspokajaj ją. Kiedy się uspokoi- znów spróbuj. Na spokojnie wszystko, nie dawaj sygnału do galopu z zaskoczenia- najpierw półparada i dopiero.

Jesteś z Łodzi?
Stary 2008-08-24, 13:22   #1107
AnetaK20
Zakorzenienie

Mieszkam z 30 km od łodzi. Dokładnie dostała pierd****ca ona wogóle taka zastraszona jest. Na lonży chodzi jak cukierek po dsiodłem gorzej. Staram sie jak mogę. Krzykne jedynie jak jej odbija. Z palcatem tak robie gdy daje palcat przechodz z normalnego kusa na wyciągniety... Ja nie wiem kto ja uczył ale robił to beznadziejne.Nie wiem co moge robic źle. na końcu prostej, na zakręcie maneżu siedze głęboko w siodle i przykładam wewnętrzną łydkę tak jak zwykle na wysokości popręgu, natomiast zewnętrzną nogę ok. 10cm za popręgiem, równocześnie wypcham ja biodrami. a gdzie tam zero reakcji... o pólpradzie wiem. Nie jestem laikiem a i tak rady dac sobie z nia nie mogę. Nie raz po polach na niej galopowalam a nawet cwalowalam ale teraz ciagle chce brykac. nie wiem czy to jest oznaka radosci i wolnosci czy starchu i checi zzucenia mnie...

PS. podczas galopu tzn kłusuje daje sygnały do zagalopowania na zakrecie a ona potrafi stanć w miejscu i robic cos takiego jakby stawala deba ale nie tak wysoko i dopiero galopuje. robi taki jakby skok. trudno mi to opisac ale jest to widoczne i strasznie wyczuwalne. Co do tego ze ja Kocham to tak ale wiem że bacik zrobili po to żeby pomagał jeźdzcowi i wiem że krzywdy jej nie zrobie jak dostanie po zadku. Czasem wystarczy jak jade i dotkne jej łopatki i wie juz co ma robic ale czasem... Potrafi nie słuchac jak chce skrecic wykreca głowe w drugą strone mimo ze robie to poprawnie . Lubi sie szarapac. Jak jej nieraz walne z bacika tez sobie bryknie chce pokazac swoja niezaleznosc... a jak robiłam ósemki zamiast isc prosto szła bokiem tzn posuwała sie do przodu ale zad miala nie w lini prostej. uparty z niej kon

Run with the wild horses

Stary 2008-08-24, 13:29   #1108
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Hmmm... Bo bat dawaj jakby wzmocnioną półparadą. Robisz po prostu półparatę z palcatem.
A ktoś pewnie uczył ją zagalopowań z pędzącego kłusa, bo tak łatwiej "nauczyć"
Często i "nielaicy" mają niemałe problemy z końmi, nie ma co się przejmować, trzeba działać
Nie masz żadnego instruktora albo osoby, która chociaż trochę by się znała?

Edit: Oj uparciuch mały kopytny Kurczę, szkoda, że mieszkam tak daleko, bo chętna do pomocy tobie i małej bym była.
Stary 2008-08-24, 13:41   #1109
AnetaK20
Zakorzenienie

no wiesz właśnie żebym miała kokog było by fajnie ale wsyztskie ośrodki są oddalone o 20 km i musze sobie radzić sama. A ona jest taka uparta... Może zmęczyć ja najpierw na lonży powinnam?? Juz nie wiem co mam robić. Jak chcialam żeby przeszla przez cavaletti to sobie skrecala przed nimi. Wogole sie Uparciuch nie słucha a chce żeby jazda i mi i jej sprawiala przyjemność . Jeżdze juz 11 lat i takiego uparciucha jeszcze nie znalam a ma juz 8 lat klaczka.

Run with the wild horses

Edytowane przez AnetaK20
Czas edycji: 2008-08-24 o 14:58
Stary 2008-08-24, 16:18   #1110
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Męcz męcz, nic jej się nie stanie od ruchu przed jazdą. Conajmniej pół godziny pracy na lonży przed każdą jazdą napewno nie zaszkodzi, a pomóc może Jeśli nie masz, to kup gumy do lonżowania i po rozgrzaniu dopinaj na początek luźno. Wiem, że jest bardzo wielu przeciwników gum, ale to wszystko ma swoich przeciwników i zwolenników. Gumy nauczą kobyłkę trzymać spokojnie nisko głowę, nie zadzierać jej, co pewnie robi, kiedy staje przed zagalopowaniem. Na początku krótko lonżuj na tych gumach, później stopniowo skracaj je, a wydłużaj czas lonżowania na gumkach. Są one kosztem rzędu 20 zł.
Cavaletti też zacznij od lonży. Najpierw drągi, póżniej 1 kawaletka między 2 czy więcej drągami i tak dalej.
Kurczę, ale mam ochotę popracować z koniem, a tu konia brak
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości