|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby
DZięki dziewczynki za odpowiedzi
Wczoraj nie dałam witaminy K, i co... nic mu nie byyło. Pierdzi, kupy robi jak najęty i w nocy ładnie spał... Teraz siedzi na cycu. A ja mam samotny weekend, bo tż w pracy od rana do nocy. i w poniedziałek znów do pracy... ![]() Ale w tym tygodniu zarezerwowałam sobie jedno popołudnie dla siebie, a synek zostanie z tatą.
|
|
|
|
#1412 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby
piekna zabcia
![]() bardzo sie ciesze ze Kuba ma sie lepiej ucaluj go tam odemnie ![]() Cytat:
gratkiCytat:
je tez dziekuje wszystkim dziewczynka za to ze wysluchiwaly moich stekow i pewnie jeszcze nie raz uslysza kochane jestescie... co ja bym bez was zrobila to byl wspanialy okres w moim zyciu, rowniez dzieki wam... tyle wzruszen przezywanie kazdej z osobna ![]() wielkie buziaki dla was ciesze sie ze jestesmy wszystkie rozpakowane i ze nasze dzieciaczki sa zdrowe jestem ciekawa co tam u anulki esti i innych ktore tu nie zagladaja
|
|
#1413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dieta była tylko na użytek biegunki, zagęszczająca czyli bez jogurtów, śmietany a za to ryż, kasza, duszone jabłka. Koniec z tym, nie mogę patrzeć jak mały się męczy, wolę luźne kupki niż stękanie...
|
|
|
|
|
#1414 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
Synka dzisiaj znowu złapała kolka, ale nie typowo, bo w południe Mamy butelkowe: ile Wasze dzieci piją mleka dziennie? jak często i w jakich porcjach? A no i muszę się Wam pochwalić, bo od tygodnia ćwiczę brzuszki po 25 skłonów ![]() Ja też dziękuję Wam bardzo za te wspólnie spędzone miesiące, pierwsze radości, troski i smutki Cytat:
jakie fajne 2 żabki masz ![]() Cytat:
ad. 2 a duże chrzciny robicie? Moja mama mówi, że dziecko ochrzczone lepiej się chowa, więc może będzie lepiej ad. 3 to trzymam żeby była 1 kreska Cytat:
ad. 2 dzisiaj wyczailiśmy moment jak się zrobiło ładniej i pojechaliśmy wózkiem do moich rodziców na obiad Cytat:
![]() Cytat:
ad. 2 ja byłam zmieniła pediatrę Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1415 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wreszcie znalazłam coś co pomaga mojej małej na kolki: Gripe Water czyli pospolita woda koperkowa. A próbowałyśmy: Esputikon, Bobotic, Infacol, Lefax i nic. Nosidełko jest więcej niż super: solidne , wytrzymałe, wygodne, i na długo sie przyda. Z pierwszą córką miałam podobne i byłam zadowolona. PS Moja mała zawsze ma trochę śluzu w kupce a lekarka mówi że wszystko ok i żeby się nie przejmować Edytowane przez Goo100 Czas edycji: 2009-07-11 o 22:54 |
|
|
|
|
#1416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)wypija 85-120 ml co 3-4-5 h ![]() od 7 do 16 je co 3 h po 80-90 ml... pozniej je po 4 h 120 ml czasami zdarza mu sie zasnac snem kamiennym na 5 h i tez je pozniej 120 ale przewaznie wlasnie co 3h po 90 ml ![]() ja tez sie musze pochwalic ![]() od tygodnia zmienilam swoje przyzywczajenia i schuslam 1kg 3 cm w talii i 2 cm w biodrach tez cwicze brzuszki codziennie z tym ze codziennie zwiekszalam dawke i dzis udalo sie zdobic 100 ale robie po 20 brzuszkow w 5 seriach... miedzy seriamy cwicze nogi i pupe
|
|
#1417 |
|
Wtajemniczenie
|
czy ktoras uzywa pieluch wiekszych niz 3-6kg ?
bo mi sie zdaje,ze te 3-6 lada dzien beda na hele za male wiec nie wiem czy juz nie kupic wiekszych i czy te wieksze nie beda za duze? mozna pic skrzyp polny w czsie karmienia? pisze bez znakow pl,bo mam dziecko na rekach heheh Edytowane przez maugoszatka Czas edycji: 2009-07-12 o 08:53 |
|
|
|
#1418 |
|
Zadomowienie
|
my mamy 5-9, już 3 opakowania za nami, Gośka ostatnio ważyła 5700g.
używamy huggisów, wolę je, niż pampersy w tym samym rozmiarze - a cenowo wychodzą u nas identycznie. |
|
|
|
#1419 |
|
Zakorzenienie
|
malutka mój mały wypiła od 50-130ml co 2-5h a według tego co na mleku piszą powinien pic 150ml
maugoszatka My kupujemy pieluch rozm 3 5-9kg a mały ost ważył 5280 u Nas Huggiesy taniej wychodzą i jest więcej sztuk ja mam Huggiesy, Pampy i Happy-happy najgorsze pamy i hug podobnie mój mały już po szczepieniach za 6 tyg powtórka za tydz prawdopodobnie chrzciny jutro idziemy załatwić
|
|
|
|
#1420 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry mamusie
Jeszcze raz dziękuję za głosy Jesteście wielkie.Muszę Wam wyznać, że mam już dorosłą córkę... ![]() Otóż... Mała przesypia mi całe noce Kładzie się 20-21 i wstaje dopiero po 6 rano ![]() No i druga dobra nowina..wchodzę w moją suknię ślubną Tzn. nie obyło się bez drobnych poprawek krawcowej, ale najważniejsze, że się dopinam Malutka fotki fenomenalne Super! Nie obrazisz się chyba jak pokażę TŻowi, żeby go zachęcić do takiej sesji? Cytat:
![]() Cytat:
Silna z Ciebie kobietka i super mama, więc z każdym problemem (nawet zdrowotnym) świetnie sobie poradzisz Cytat:
To ja już czekam na fotki ![]() Cytat:
![]() A co do spacerów to moje dziewcze też takie niesforne... ale ona po prostu nie lubi już jeździć w gondoli, więc wkrótce przerzucamy się na spacerówe ![]() Cytat:
Cytat:
Ja chcę zatrzymać czas ![]() ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
|
|
#1421 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do testu... współczuję i trzymam kciuki, aby było po Twojej myśli. Dwa takie maluszki, to może i skarb, ale i troszkę męczące ![]() Cytat:
Cytat:
Z resztą nas chyba najwięcej jest w okolicach Krakowa, to można tam z dziewczynkami się zgadać, jak ktoś będzie na wakacjach Ja tam uwielbiam Kraków, bo tam na wakacjach z Tż "stworzyliśmy" naszą Ninulcię Tż ostatnio pytał kiedy znowu jedziemy w tamte okolice, bo jemu też bardzo tam się podobałoCytat:
Już nic nie pomaga, a zaraz tydzień minie od ostatniej Niech mi coś przepiszą, bo nie będę patrzeć jak moje maleństwo się męczy![]() A może Wy znacie jakiś sposób, aby dziecko mogło się opróżnić ![]() Nina wcina tylko cycusia, ja się pilnuję, aby nic złego nie zjeść, coągle tylko bawarka, herbata koperkowa lub na laktację, rosół, kanapeczki z wendlinką lub serkiem topionym, parówki gotowane i obiady z ziemniaków i mięsa mało przyprawianego, bez surówek oraz różne zupy ale takie słabe, żadnej grzybowej itp. Naprawdę z jedzeniem nie mam sobie nic do zarzucenia raczej. Jem wszystko to co mogę, chyba, że nie wiem, że nie mogę Nawet kawę ograniczyłam do minimum - jedną dziennie z jednej łyżeczki z dużą ilością mleka lub śmietanki. Proszę wymyślcie coś na tą kupkę
|
||||
|
|
|
#1422 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój mały po herbatce koperkowej się męczy - ma straszne gazy, pręży się i stęka.
Może spróbuj np odstawić mleko i zobaczyć co się będzie działo? Nie zaszkodzi też podawanie probiotyków. Ignaś codziennie męczył się z kupką, teraz załatwia się jak ta lala. Dawałam mu najpierw Lacidobaby (Ty karmisz piersią, więc raczej odpada), teraz daję Biogai w kropelkach. Problemy zniknęły, nie wiem na ile to zasługa probiotyków... może poprostu jego układ trawienny dojrzał. |
|
|
|
#1423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co podawałas Ignasiowi, to jest na receptę?? np. te kropelki Biogai?? Myślisz, że to może pomóc zrobić kupkę?? Tak myślę... może pójdę do jakiejś apteki i farmaceutę poproszę też o radę, może coś mi zaproponuje. Chociaż już boję się robić jakiekolwiek próby i nie wiem, czy nie lepiej pójść od razu jutro do pediatry i jej rady słuchać...
|
|
|
|
|
#1424 |
|
Wtajemniczenie
|
Biogaia to krople zawierające "dobre" bakterie które wzmacniają układ trawienny malucha. Ale tak sobie myślę, że przecież Ty karmisz piersią więc one są dostarczane Ninie wraz z Twoim mlekiem.
A może mała ma nietolerancję pokarmową? Czy te problemy z kupkami były od początku czy dopiero niedawno się pojawiły? Najlepiej wstrzymaj się z lekami aż do wizyty u pediatry. Może to taki urok Ninki, że robi 1 kupkę na tydzień. Aczkolwiek faktycznie może niepokoić, że tak się przy tym pręży i cierpi. Któraś z dziewczyn karmiących piersią (chyba Poiglot) pisała, że gdy mały miał problemy z kupkami to jadła surowe jabłka. Trzymam kciuki za Ninkę i Ciebie (sama wiem jak ciężko patrzeć na cierpiącego maluszka ) Daj koniecznie znać co pediatra powie. Ale myślę, że malutkiej nic nie dolega.
|
|
|
|
#1425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zazdroszcze... tez bym chciala zeby Kuba przesypial cale nocki ale narzekac nie moge bo budzi sie tylko na jedzonko i pozniej spi dalej, nawet nie trzeba go usypiac tylko wlozyc do lozeczka i sam zasypia wiec nie jest najgorzej i gratulacje wejscia w suknie slubna ![]() ja dzis mierzylam spodnie i wbijam sie juz w prawie wszystkie sprzed ciazy
|
|
#1426 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My niestety z kupkami tez mamy problem, więc wiem co to znaczy... Nisiulka męczy się pół dnia, żeby zrobic kupkę, ale w końcu się udaje popołudniu i tak codziennie. Sama się zastanawiam, czy nie iść z tym do pediatry, dlatego jak mała nie robiłaby przez tydzień to ja bym już dawno zawitała w przychodni... Tryzmam kciuki, że córeczka nie musiała się już męczyć
|
|
|
#1427 |
|
Wtajemniczenie
|
Cinusiowa moze taki urok Ninki? W Twojej diecie raczej nie ma nic co by mogło jej zaszkodzic, polozna mi mowila ze zdarzaja sie dzieci ktore i tak boli brzuszek mimo ze mama by jadla tylko chleb i wode bo maja tak wrazliwy uklad trawienny. Ale faktycznie lepiej to skonsultowac z lekarzem. ktoras z dziewczyn pisala ze herbatka koperkowa moze powodowac spinanie sie dziecka przy purkaniu i kupkach. moze sprobuj pic wode koperkowa?
a dlaczego odstawienie mleka odpada? Moj Natan po odstawieniu nabialu przeze mnie czuje sie niebo lepiej i kolki przeszly (odpukac) okazalo sie ze ma skaze bialkowa...niestety to taka metoda prob i bledow nim okaze sie co dziecku dolega ![]() Malutka sliczne zdjecia ![]() Goo naprawde moze byc troche sluzu w kupkach? zauwazylam dzis u Natanka wlasnie a dzis niedziela wiec pediatry nie ma a do szpitala nie usmiecha mi sie jechac bo jeszcze cos zlapie... troche sie tym martwie, co prawda brzuszek go nie boli i nawet sie nie spina przy kupkach... Boszenka widzisz wszystkie Ci mowilysmy ze spokojnie napewno sie zmiescisz Twoja Blancia to juz faktycznie dorosla skoro przesypia az tyle czasu Natan wczoraj zasnal po 23... tez bym chciala zatrzymac czas bo nasze szkraby za szybko rosna ![]() Maugoszatka my wlasnie konczymy pierwsza paczke tego rozmiaru |
|
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny współczuję Wam problemów z kupkami... Same przez to przechodziłyśmy z Blancią i ile się moje dziecko nacierpiało...szkoda gadać
Ale u nas pomogło picie mocniejszej herbetki z rumianku lub kopru włoskiego, podawanie Lacidobaby i jakoś się unormowało i mała pije zwykły Bebilon Także nie martwcie się, dzieciaczki (a raczej ich brzuszki ) potrzebują trochę czasu ![]() Pakusiu najważniejsze, że w spodnie wchodzimy no i ja brzucholek też niestety jeszcze mam Ehhh trzeba będzie zacząć ćwiczyć ![]() Blondynkapoznan znalazłam jeszcze jedną wodę idealną dla maluszków.... Dobrawa- ma najniższą możliwą zawartość sodu, jest niskozmineralizowana, posiada poztywną opinię Instytutu Matki i Dziecka i możesz ją kupić, uwaga, w Biedronce! (99gr za 0,75)
|
#1429 |
|
Zadomowienie
|
Boszenko - Ty gotujesz dodatkowo jeszcze tą wodę?? Może głupie pytanie, ale nie wiem czy trzeba czy nie
A ta woda Mama i ja w jakiej cenie jest, bo z tego co pamiętam to ją kupowałaś?
|
|
#1430 |
|
Wtajemniczenie
|
kupilam pampy te większe ;] są fajne! te active baby z aloesem
Boszenko-no właśnie, tą wode sie gotuje czy daje 'surową'??? |
|
|
|
#1431 |
|
Zakorzenienie
|
Niskozmineralizowaną mozna dawać bez gotowania i ja tak właśnie robię
Podgrzewam tylko w podgrzewaczu i gotowe ![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- A za zgrzewkę wody Mama i Ja płaciłam niecałe 8 zł (6butelek), ale w markecie dla hurtowników, więc w zwykłym sklepie pewnie jest droższa
|
#1432 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A wodę Mama i ja strasznie ciężko dostać, w niewielu sklepach ją mają, ale podobno w Kauflandzie jest też. Muszę sprawdzić, ale jakoś mi ciągle nie po drodze tam jest... Spróbuję tą Dobrawę, o której pisałaś- Biedronkę mam obok domu
|
|
|
#1434 |
|
Zadomowienie
|
Maugoszatko
Znalazłam, że ta woda powinna być na pewno w Sieci sklepów: Billa, Kaufland, Eurosklep, Real, Makro, Selgros, PSS Społem, Netto, Savia A oprócz tego masz tu wyszukiwarkę mniejszych sklepów, w których też jest: http://www.wodamamaija.pl/gdzie-kupic
|
|
#1435 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
Dzisiaj już pogoda o niebo lepsza niż ostatnio, więc Dawid zaliczył 2 spacerki, co poskutkowało poprawą w jedzeniu i spaniem w dzień Cytat:
Cytat:
Cytat:
ad. 2 a tak się martwiłaś, że w nią nie wejdziesz ![]() ad. 3 ![]() Cytat:
|
|
#1436 | |||||
|
Zadomowienie
|
Znów jestem w tyle a to przez to, ze kupilismy sobie ałabaja i doszedl mi kolejny obowiazek
Mam nadzieje, ze na razie rodzina juz nam sie nie powiekszy - nasza trojka, 2 psy, 2 koty i swinia morska Dziewczyny z rozstepami pociazowymi! Czym smarujecie rozstepy? Ja juz drugi krem wyprobowuje i efekty marne ![]() Wczoraj bylam u gina i podobno jestem bardzo ladnie pozszywana Tabletek nie wzielam bo globulki nam wystarczaja. Zreszta, wiecie co? Ja to jestem jakas inna Mnie sie marzy juz drugi bobasek Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jakby ktos byl oszczedny to na caly okres wystarczylaby jedna wkladka Lekarz powiedzial mi, ze to normalne poki karmie Tylko czy Kubus podobal sie sam sobie? ![]() A co to za USG? W jakim celu sie wykonuje? Nasza Jula nie miala Cytat:
![]() Poczatkowo mialam bardzo duzo mleka ale Jula przestala pic i dawalam coraz czesciej modyfikowane i ilosc mleka zaczela mi sie zmniejszac Jak sie zorientowalam to zaczelam odciagac. I tak jestem dumna bo z poczatkowych 200ml wyszlam w tym momencie na 700 ![]() A Jula od zawsze ladnie spi w nocy. Poczatkowo budzila sie tylko jeden raz a teraz juz dopiero nad ranem Cytat:
![]() Dzieki za podpowiedz! Znalazlam Comforta w Rossmanie i Carrefourze Edytowane przez ania4891 Czas edycji: 2009-07-12 o 22:30 |
|||||
|
|
|
#1437 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1438 |
|
Zakorzenienie
|
Ninula zrobiła kupkę!!!
Rety, jaka radość i święto w całej mojej rodzinie hahaha Co prawda kupka rozkoszna nie była, bo sama woda, ale to i tak ulga dla Ninulki. Widać po niej. Jutro mimo wszystko idziemy do lekarza, bo boję się że wróci ból brzuszka Najgorsze jest to, że na jutro mam wizytę u gina - kontrola mojej blizny z którą miałam tyle problemów, a więc nie wiem jak mam te wizyty pogodzić Każda jest dla mnie bardzo ważna, a gin przyjmuje teraz raz w tygodniu i wiecznie są u niego kolejki, dlatego bym wolała jej nie przekładać na kolejny tydzień Mama mówi, abym szła do gina a do pediatry we wtorek skoro Ninulka uwolniła brzuś, ale jakoś mam stracha, aby to przełożyć, bo jak jutro będzie powtórka z rozrywki![]() Dzisiaj z Ninulką zaliczyliśmy jej pierwszą imprezę w życiu Byliśmy na 2 urodzinkach mojej chrześnicy Emilki - córeczki mojej siostry dla której tyle czasu poszukiwałam prezentu i tu dziewczyny mi nawet pomagały szukać czegoś sensownego. Na szczęście problem rozwiązał się sam, bo Emi zakochała się w motorach. Więc kupiliśmy jej motor Co prawda ona ukochała sobie wielkie prawdziwe ścigacze i chętnie zaczepia Panów, które stoją przy takich Czuję, ze już mnie kocha mocniej hahahaha |
|
|
|
#1439 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Mam info od Kaliny:
"My już od wczoraj jesteśmy w domu i powoli się aklimatyzujemy. Poród miałyśmy dobry i w miarę szybki, za to połóg tragedia. Nie mogę stać ani siedzieć, trochę później opiszę swój poród. Pozdrowionka dla wszystkich mamuś" Cytat:
![]() ad. 2 no to do dzieła ad. 3 u nas jeszcze są, ale już nie codziennie Cytat:
ad. 2 gratulacje dla Ninki
|
|
#1440 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie jak wiadmo caly brzuchol w rozstepach... smaruje sie tym kremem co w ciazy mialam palmers... widze ze efekty sa... wiadmo ze mi calkiem nie zejda ale sa juz o wiele plytsze i blade... wiec o niebo lepiej wyglada moj brzuchol... nadal walcze z rozstepami pod kolanami ale cholerstwo nie chce zblednac super !!! z prezentem faktycznie super teraz bedzie ciocie na motorze odwiedzac nie ma to jak spelniach marzenia maluszkow tylko uwazaj bo jak sobie zazyczy harleya na 18 to ciekawie nie bedziesz miec ![]() Cytat:
wielkie buziaczki dla Kalinki czekamy na nia i zdjecie jakies
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.

pi erwsze ruchy...
żeby była 1 kreska
Juz czwarty dzien siedzimy w domu
)

Zabki