|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby
Cytat:
2 Skąd przypuszczenie że masz kryzys laktacyjny? To że piersi przestają się napełniać między karmieniami to normalny stan i jakoś po pierwszym miesiącu tak się dzieje. Tak ma być!!!! A mały od początku karmienia się denerwuje czy pod koniec? Bo czytałam Twojego posta jakby był o mojej Zośce. Też stęka , puszcza pierś , denerwuje się i popłakuje, ale to objaw raczej kolki lub przejedzenia. I wymioty i ulewania też o tym świadczą. Przerywaj karmienie zawsze kiedy zacznie się denerwować i wróć do niego jak rzeczywiście bedzie głodny - nie częściej niż co 2 godziny. Moja mała je max 10 minut i muszę zakończyć karmienie bo się zaczynają fochy. Pilnuję żeby nie dawać jej cyca za często bo właśnie potem rzyga albo ulewa i jeszcze gorzej się denerwuje. Też robiłam posiew moczu i wyszły bakterie , ale było ich 10^3 co świadczy o zanieczyszczeniu próbki a nie o infekcji. Zocha akurat mocno przybiera : w 7 tygodni utyła 2000g, ale to już indywidualna sprawa i w moim przypadku to raczej genetyka bo 1 córa też mi dużo tyła. Teraz ma 7 lat a waży 30kg i ma 140cm!!! czyli tyle co 10-12 latka. 3 Ja jestem 7 tygodni po porodzie i nic mi nie leci(ani kropelka) ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Cytat:
Acha , Zocha w nocy też śpi tylko w bodziaku i skarpetkach przykryta flanelową pieluchą, ale ja mogę kontrolować jak się rozkopuje bo śpimy razem Edytowane przez Goo100 Czas edycji: 2009-07-14 o 17:43 |
||
|
|
|
#1472 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby
Witam kochane po długiej przerwie
Nic nie czytałam i nie wiem co się u Was dzieje ![]() Nie odzywałam się bo była u mnie 3 tyg siostra i wczoraj wyjechała... smutno nam bez niej...U Nas wszystko ok.... Nikola pięknie rośnie...długo śpi i nie mam z nią żadnych problemów...chowa się podobnie jak Julka bezproblemowo Julka nie jest zazdrosna o siostrę...bardzo ją kocha i przy każdym przytulaniu siostry zaciska zęby z miłości ![]() teraz siedziałam godzinę i ładowałam zdjęcia do albumu prywatnego (a wszystkich Was mam w znajomych to każdy może obejrzeć) ZAPRASZAM mam nadzieję że o Nas nie zapomniałyście ![]() obiecuję odzywać się regularnie od przyszłego tygodnia |
|
|
|
#1473 |
|
Wtajemniczenie
|
Esti
w koncu ![]() Goo dzieki za odpowiedz o tym sluzie. to chyba bylo jednorazowe u nas. podejrzewam ze jestem przewrazliwiona i ze to nie byl sluz juz sama nie wiem. Aguha ja przed kapiela smaruje oliwka nie wiem czy to cos daje. nie uzywam chusteczek (tylko wyjatkowo) i przemywam rumiankiem. pieluche zmieniam czesto (chyba czesciej niz 2 godziny ostatnio...) a juz napewno bo kazdej kupie (nawet najmniejszej) nam na poczatku bardzo sie odparzyla pupa nawet pojawily sie ranki, skorka odchodzila ale dalismy rade mascia ktora przepisala nam pani doktor i ktora robili w aptece.Kapiemy tez czasem malego w krochmalu. i oczywiscie staramy sie czesto wietrzyc. (przez troche ponad miesiac uzywalismy tetry nawet) Nie ma jednej najlepszej rady. kazdemu dziecku pomoze cos innego. a co do krostek to sa moze ropne? Natan tez takie mial pierw lekarz myslal ze to potowki a okazalo sie ze to skaza bialkowa... mozesz sprobowac odstawic nabial na kilka dni. Natanowi ladnie zeszly jak przestalam jesc nabial (lacznie z maslem) ![]() Pakusia co do glowki to nie pomoge... Nasz Natan najwiecej spi na brzuszku i raczej nie mamy z tym problemu. jak to ma bardziej z tylu to moze kladz go wlasnie na brzuchu? (chyba ze to ma bardzo z boku...) czytalam na forum w jakims watku ze tak wlasnie lekarze kazali klasc dzieci (ale chodzilo o dzieci ktore mialy prosty tyl glowy...) wybaczcie za brak polskich liter ale ciagle mam klopoty z tym, jak za szybko pisze to wlaczaja mi sie odnosniki (a za bardzo czasu na pisanie nie mam...) A my bylismy w zeszlym tyg na weselu z mezem. Natana zostawilismy babci, fajnie bylo nasz syn chyba najbardziej stesknil sie za cycem
Edytowane przez kuroikaze Czas edycji: 2009-07-14 o 18:21 |
|
|
|
#1474 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego świrowania przy cycku i denerwowania się małego to jestem pewna, że Twój maluszek ma kolki. Moja Nina miała identycznie. Jak tak się denerwuje, to odstaw go od cycka, bo bedziesz miała na maxa poranione brodawki i nie będziesz w stanie karmić. Ból niesamowity, ja już to przechodziłam. Ninula dalej ma koleczki ale już coraz rzadziej. Za to jest problem z kupkami i przez to ma dolegliwości brzuszka. Dzisiaj spotkałam koło domu położną i kazała mi poza tym LacidoBaby kupić dla córci czopki glicerowe i tą wodę koperkową. Czopka mam dawać tylko kawałeczek do pupci, ale nie codziennie tylko przy największym kryzysie, bo jej organizm i jelitka mogą się od nich uzależnić. Kupiłam i póki co jeszcze nie użyłam. Nie chcę zachwalać na zapas, ale dzisiaj moja Ninula jest niesamowicie spokojna. Taka grzeczniutka, spi spokojnym i mocnym snem. Widać, że dzisiaj się świetnie czuje i nic jej nie doskwiera. Fakt, że cały dzień jest na dworze i tylko do domu wchodzi na karmienie. Rano ja z nioą spacerowałam po mieście, w południe ze mną i Tż popijała kawkę przed blokiem, a teraz Tż poszedł z nią do kumpli Znaczy kumple się nią zajmują, lulają, bo Tż naprawia im satkę![]() Ja jestem miesiąc po porodzie i można powiedzioeć, że własnie na dniach krwawienie u mnie ustało, ale jeszcze czasem przy karmieniu jak hormonki moje dziecko wzburza ssaniem cycusia, to coś tam mi poleci, ale to wystarczy mi już wtedy zwykła wkładka higieniczna. Czasem także pociekną mi w ilości kilku kropel jakieś siuśki, czy upławiki... ![]() Cytat:
Wieczorem przy kąpieli możesz jej przemyć buźkę krochmalem, to szybciej będą schodzić, krochmal pomoże je zasuszyć.Co do dupki, to ja mimo wszystko smaruję ją Sudocremem i nikt mi na to uwagi nie zwrócił. Pupka nigdy nie była odparzona i jest idealna. Nie interesuje mnie co powiedzą inni ale wolę stosować to co działa na skórę mojego dziecka niż potem walczyć z odparzeniami Wydaje mi się, ze jeśli wcześniej także stosowałaś Sudocrem i nic się na pupci nie działo, to wróć do niego.
|
||
|
|
|
#1475 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja córeczka ważyła w chwili urodzenia 3650 g, kiedy wychodziliśmy ze szpitala ważyła 3200 a teraz około 5 kg - nie wiem czy to dużo czy nie i czy dobrze przybiera nasze dzieciaczli urodziły się mniej więcyej w tym samym czasie - ile waży Twój synek?Miałam to samo z karmienim piersią, mała nie chciała jssać, denerwowała się i była głodna - dlatego niestety przeszliśmy na butelkę - tzn odciągam swoje mleczko i daję jej z butli - troszkę więcej roboty, ale przynajmniej kontroluję ile je... Co do krwawienia to ja krwawiłam około 4 tygodnie, ale podobno tak do 6 tygodnia połogu krwawienie może się utrzymywać, z tym że to nie powinna być taka żywa krew, raczej taka wydzielina brązowawo- żółta... Ale teraz znów krwawię - bo dostałam juz miesiączkę Cytat:
znaczy położna powiedziała, że to potówki a mi się raczej wydaje że to nie są potówki... Niestety nasz pediatra na urlopie i nie mam do kogo się zwrócić o radę... Więc tak co jakiś czas ma całą buziulke wysypaną, a po dniu albo dwóch wszystko znika i znów się pojawia niedługo![]() Ja smaruje Sudcremem dopiero wtedy, gdy zauważę, że cos się zaczyna dziać na pupce, a normalnie używam zasypki z Nivea i jak dotej pory nie za często sie coś tam działo na tej pupce, więc polecam ta zasypkę... czasem tylko cos w pachwinkach się troszke odprzy, ale wtedy smaruję albo bepanthenem albo sudocremem Cytat:
Cytat:
I co nie miałaś problemu z mleczkiem? Ściągałaś sobie? Nie zmniejszyła Ci się produkcja? Mały był grzeczny z babcią? Nie tęsknił za rodzicami? Ile pytań - ale widzisz ja to taka ciekawska baba jestem
tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło Nisia 3,06,2009 ♥ ♥ ♥ Edytowane przez magduchahahaha Czas edycji: 2009-07-14 o 19:46 |
||||
|
|
|
#1476 | |||
|
Zakorzenienie
|
Bylismy w przychodni zwarzyc Kubuska
![]() Moje szczescie wazy juz 6,08 kg ... no i mam zalecenie od pani doktor zeby karmic go teraz co 4h a nie co 3h bo utyje strasznie... no nic, pomeczymy sie troszke... najgorsze beda noce... bo czasami przesypia 5h a czasami 2h ![]() pytalismy sie o ta glowke i pani doktor powiedziala ze to normalne zeby sie nie martwic bo kazdy z nas ma krzywa glowe i ze teraz to najbardziej widac... no ale jak.... i co zostanie z taka plaska prawa strona??? Cytat:
sliczny ![]() Cytat:
a Nikolka juz taka duza ![]() Cytat:
|
|
#1477 |
|
Zakorzenienie
|
witam serdecznie
![]() mozna ? a wiec nie wiem czy kotres mnie poznaja, startowałam z wami w watku probowac az do skutku mialam temrin na 26 lipca, ale mały popsiesyzl sie i pod koniec maja 26 dokaldnie mały przyszedl na swiat psoro przed czasem. lezal w spzitlau troche czasu Ale co złe mineło mam go przy sobie dostawał pre nan dla dzieci z niska waga uredzeniową, ale zauwazylam ze jest glodny bo po godiznie domaga sie wiecej. i tu moje pytanieJAKie mleko polecacie dac takiemu małemu i czy dac mu 1 czy 2 ? bo w sumie sama nie wiem czy 1 sie naje bo to chyba to samo co dostaje teraz cyzli ten pre nan ? dziekuje z gory za odpowiedz
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#1478 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na razie główki płaskiej po tej stronie nie ma, ale pewnie wszystko przed nami
|
|
|
#1479 |
|
Zakorzenienie
|
ja polecam podlozyc <przylozyc> poduszke z boku głowy tak zeby dziecko nie mogło obrocic głowki , zeby tylko mogło dac prosto badz na bok mniej plaski.
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#1480 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po pierwsze dużo zdrówka dla dzidzi Mleko z "1" (czyli początkowe) trzeba dawać przynajmniej do czwartego miesiąca życia a zaleca się, by podawać je nawet do szóstego miesiąca Mleka z "2" (czyli nastepne) sa od 4 miesiąca. Ja np daję Nan Active 1 a wcześniej dawałam Bebilon Comfort 1 (ale mieliśmy po nim problem z kupkami, choć niby to mleko mialo im zapobiec) - dopiero zaczynamu uzywać więc o nim nie mam na razie zdania, ale tego Bebilon Comfort nie polecam...
|
|
|
#1481 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli chodzi o potówki to u Nas było tak że mały miał krostki położna mówiła że to potówki a lekarka stwierdziła uczulenie na mleko.
ja polecam te kosmetyki na problemy skórne super działają i są dosyć tanie http://www.emolium.pl/emolium.php Pakusia mój mały miał asymetryczna twarz tzn jedna str bardziej płaską i jutro idę z nim do neurologa byliśmy także na usg główki. Pocieszające to że nikt nie ma idealnie symetrycznej twarzy tak Nam lekarze mówią, mój mały też ciągle śpi na jednej str jak coś mu podkładam to się przekręca i uwaga okazało się że ma krwiaczka na szyjce i dlatego nie lubi na tamtej str leżeć.Codziennie mu go masujemy tak lekarz zalecił powinien szybko zejść
Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2009-07-14 o 20:23 |
|
|
|
#1482 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczynki
![]() superzabula wspolczuje dolegliwosci u synka mam nadzieje ze to nic powaznego, a ja az sie boje bo jutro mam szczepienia...aniu ja Ci kochana zycze, abys utrzymala laktacje jak najdluzej Moja babcia odciagala sie pol roku dla mojego taty i to jeszcze taka gruszka nie bylo wtedy takich fajnych laktatorow![]() malutka dobrze ze wszystko w porzadku u lekarza... ![]() boszenko bralam Bromergon przez 10 dni 2 razy dz. po 1 tabletce, teraz juz nie biore. I tez sie nie czulam dobrze: krecilo mi sie w glowie, mdlalam...ale wzielam pozniej od bratowej takie tabletki na zawroty glowy i bralam przy tym Bromergonie i zniwelowaly mi skutki uboczne nie krecilo mi sie w glowie...zapytaj w aptece o Ginkofar na zawroty glowy...bo nie wiem czy trzeba miec recepte czy mozna bez recepty kupic... Odnosnie mleczka...nie wolno podawac odciagnietego mleka przy tym jak bierzesz Bromergon i do 2 tygodni po zakonczeniu leczenia. A wyobraz sobie ze ja nadal mam mleczko, ale duzo mniej, odciagam co mniej wiecej 2-3 dni po ok 50-70 ml...ale to bardzo malusio w porownaniu do tego ile wczesniej odciagalam, bo co 3 godz po 180 ml... iwcia witaj gratuluje synka ja krwawilam po porodzie przez 4 tygodnie, a po 8 dostalam okresu. A odciagalam mleczko przez miesiac.Widze ze masz taki sam lezaczek jak ja bardzo fajny jest, a synus Twoj slodziutki![]() gosik wspolczuje tych problemow z kupkami ![]() ![]() pakusiu ja tez jutro mam szczepienia i tez sie boje...co do tego, jak dziecie obraca glowke, to wyczytalamw gazecie ze dziecko jesli lubi obracac glowke w jedna strone, tzn ze tak mialo gloweczke ulozona w brzuszku i dlatego preferuje jedna strone... Moj tez jak lezal na przewijaku na pleckach to patrzyl tylko w lewo, a teraz juz nie...podkladalam mu pieluszke tetrowa z tamtej strony zeby zmusic go do patzrenia w druga strone, poza tym stymuluje go poprzez zabawki melodyjki itp zeby zwracal glowke w druga strone i jest lepiej. aguha moj tez ma jakies krostki na twarzy...kiedys mial i kapalam go w krochmali i zeszly ale znow sie pojawily. Polozna tez mowila ze to potowki ale ja tez nie przegrzewam maluszka A Ty wietrz czesto posladki coreczce...esti nareszcie malpko sie odezwalas dobrze ze u Was wszystko ok![]() kuroikaze no nareszcie synus ma juz Twojego cyca
|
#1483 |
|
Zakorzenienie
|
moj Filipek jak bawi sie i jak spi
|
#1484 |
|
Zadomowienie
|
Agulka Filipek jest przesłodki
A bujaczek służy i do zabay i do spania widzę Muszę pomyśleć o czyms takim, bo już pomału życia nie mam - Nisia jest słodkim aniołkiem, ale tylko jak się ją nosi cały dzień i poświęca jej całą uwagę, a wiadomo że tak się nie da cały czas...
|
|
#1485 |
|
Zadomowienie
|
A to mój kochany słodziaczek
|
|
#1486 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym maz juz wymiekl przy tym jednym ![]() Cytat:
Cytat:
Zyje nam sie dobrze tylko trzeba duzo czasu poswiecac zwierzakom ![]() Ja poczatkowo myslalam, ze mi szwy sie porozrywaly bo akurat sie przytulalismy A tu niespodzianka - okres ![]() Popologowe resztki to chyba raczej nie, bo ja krwawilam po porodzie 3,5 tygodnia, wiec chyba niemozliwe ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A ile kosztuje ten Palmers?Dziekuje Cytat:
A ile odciagasz na dobe? Stosujesz jakies poprawiacze laktacji? Ja poczatkowo dokarmialam i zuzywalam puszke na tydzien. Teraz dokarmiam 30-90ml na dobe i widze, ze poszla mi 1/3 puszki przez 1,5 tygodnia. A z Comfortu jestem bardzo zadowolona. Bo po NAN miala jakies geste kupki. Tylko ten Comfort zatyka troche smoczek wiec mieszkam go ze swoim zeby rozrzedzic Super, ze juz jestes Witamy ![]() Cytat:
Nie wiedzialam, ze babcie tez to robily ![]() I moja dzidzia |
|||||||
|
|
|
#1487 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Hejka wieczorem
Byliśmy dzisiaj w kościele w sprawie chrzcin, ksiądz tak mnie wkurzył, że masakra. Gadał cały czas tak, jakby chciał nas odwieść od ochrzczenia małego ![]() my na spacerki jak dopisze pogoda to chodzimy przed godziną 12 i popołudniu po godzinie 17, właśnie żeby uniknąć tego najgorszego upału Cytat:
za jutrzejsze szczepieniead. 2 gdzieś czytałam, że czasami dziecko lubi patrzeć w tą stronę, gdzie lepiej mu widzieć mamę, spróbuj go kłaść z drugiej strony łóżeczka. Dawid z kolei upatrzył sobie lewą stronę, ale jak śpi nam podczas karmienia i odkładamy go do łóżeczka do wtedy kładziemy na prawej stronie Cytat:
za dobre wynikiad. 2 ja po cc krwawiłam nie całe 6 tygodni ps. ślicznego masz synka Cytat:
ad. 2 Dawid z reguły śpi w kaftaniku i śpioszku, jak jest chłodniej to jeszcze zakładam mu bodziaka, a jak jest upał to śpi w bodziaku na długi rękaw i skarpetkach ad. 3 przy każdym przewinięciu używam chusteczek nawilżanych, wieczorem po kąpieli oliwkuję mu pupcię i smaruję Sudocremem, na razie odparzeń nie mieliśmy, raz jak mieliśmy lekko zaczerwienione pachwinki to smarowałam go tym kremem przy każdej zmianie pieluszki i pomogło Cytat:
ad. 2 zaraz sobie pooglądam fotki ad. 3 trzymam za słowo ![]() Cytat:
Cytat:
ps. śliczny synek ![]() Cytat:
![]() ogólnie ciąża mocno nadszarpnęła mój organizm i zdrowie psychiczne też ![]() fajny słodziaczek
Edytowane przez malutka_24 Czas edycji: 2009-07-14 o 23:22 |
|||||||
|
|
|
#1488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1489 |
|
Zakorzenienie
|
ania w szpitalu robią badanie główki po porodzie ja musiałam skontrolować ze względu na deformacje główki i twarzy.
|
|
|
|
#1490 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
milo tak sciagalam mleko (raz nawet w toalecie w centrum handlowym...) na tyle zeby nie miec twardych piersi. 2 pierwsze dni to robily sie chyba co 1,5 godz twardawe, a w 3ci dzien odnioslam wrazenie jakbym miala mniej mleka, caly dzien piersi byly miekkie i takie jakies mniejsze... Natan jak przyjechalismy 3 dni wisial na cycu juz mnie brodawki bolaly i nie wiem czy temu ze mialam malo mleka czy temu ze sie stesknil... ale juz wszystko wrocilo do normy ) ale zna ja dobrze od samego poczatku widzi ja codziennie wiec nie mialam obaw. tyle tylko ze caly czas zawziecie ssal paluszki i raczke, mama moja mowila ze nie teskni za starymi tylko za cycem :PMadziu a Ty odstawialas nabial prawda? krostki nie zniknely? juz pisalam do aguhy ze takie krostki u nas to byla skaza bialkowa. (tylko zniknely dopiero jak odstawilam rowniez maslo) blondynka tez miala taka sytuacje. Weronisia sliczna (ale to mnie nie dziwi w koncu moja imienniczka ![]() ![]() )Cytat:
![]() mam kolege z taka plaska glowa z tylu wlasnie przez to ze jako maluszek lezal na plecach tylko i nie obraclal glowy...Natan pol nocy przesypia na brzuchu. tak bardziej twardo spi (ale wiem ze to zalezy od dziecka) na poczatku tez sie balam ze moze wbic sie glowa i nie obrocic i ze bedzie nieszczescie... a on tak lubial robic przez dzien wbijal glowe w materac, pupe dawal do gory i spal... na poczatku zaraz go obracalam i raz postanpwilam obserwowac czy sie obroci czy w razie czego go ratowac... i jak sie okazalo moje dziecie radzi sobie swietnie i kiedy trzeba to sie odwraca. w nocy spi tylko na pieluszce. pozatym jest na tyle duzy ze podnosi ladnie glowe i przeklada z boku na bok. moze probuj pbserwowac jak sie zachowuje. bedzie dobrze ![]() i zachecaj zabawkami zeby sie odwracal. szkoda ze pielegniarki nie mowily Ci zeby zmieniac strony... mi mowily w szpitalu, przez pierwsze dni Natan upodobal sobie prawa piers, lewej nie chcial. pielegniarki mowily zeby zmuszac bo pozniej bede miec problem... ![]() Cytat:
Aguska tak to chyba prawda ze dzieci lubia lezec tak jak lezaly w brzuszku hehe przez 3 dni nie chcial cyca puszczac ![]() Filipek slodki jak mamusia ![]() Malutka z ksiezmi niestety tak jest my mielismy szczescie ze znamy fajnego (dawal nam slub) i chcemy zeby On nam ochrzcil Natanka.moze popytajcie znajomych, rodzine o fajnego ksiedza... chrzest ma byc wyjatkowym dniem a nie denerwowaniem sie... mam nadzieje ze szybciutko wrocisz do formy teraz musi byc coraz lepiej, najgorsze ze Wami ![]() Aniu to odciaganie pewnie jak wszystko zalezy od czlowieka. ja trzymam kciuki zeby udalo Ci sie karmic mala swoim mleczkiem tak dlugo jak chcesz. swoja droga podziwiam takie dziewczyny bo to maaaasa roboty Aguha w czym klade spac Natana to zalezy od temp. ostatnio spal w pieluszcze i koszulce przykryty kocykiem, ale niestety sie rozkopywal wiec teraz spi w cienkim pajacu i chyba jest ok Seona ja nie wychodze w takie upaly, dopiero wieczorem jak przejda. w domu mamy chlodniej a widze ze taki upal meczy Natanka. tak jak np dzis dopiero po 8 a juz taki skwar a maly juz sie denerwuje i poci... ![]() Gizmiatko niech malenstwo dobrze sie chowa ![]() iwcia dens witajcie sliczne malenstwo ![]() ja karmie piersia. Natan wazyl przy urodzeniu 3550 po3 tyg przytyl do 4790 a osttatnio prz wazeniu 5500 wiec teraz pewnie troche wiecej... sporo przybiera. ale jst troche starszy bo jtro ma 2 miesiace. nie sueruj sie tym, kazde dziecko jest inne i inaczej bedzie przybierac. musze sie pochwalic ze moje dziecko dzis cieszylo sie do karuzeli i dostal od babci hustawke 3w1 z fisher price wczoraj w niej zasnal jak bede miec chwile wrzuce jakies zdjecia narazie jedna reka nie dam rady ![]() dopiero po 8 a u nas juz goraco, Natan juz marudny bo mu za cieplo ![]() Wszystkie dzieciaczki z naszego watku sa rozkoszne
|
|||
|
|
|
#1491 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
jestescie kochane...zmuszam Kubcie zeby jak najwiecej obracal sie na lewo... po lewej stronie ma juz melodyjke i lampki swiateczne ... postaram klasc sie go na brzusiu wiecej, bo tez swietnie radzi sobie z glowka.... obraca pieknie, ale boje sie zeby sie nie zmaczyl i nie zasnal noskiem w materacu przyuwaze co i jak... kochany slodziaczek ***
|
|
#1492 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witam mamusie
Cytat:
ad. 2 i za to oby jak najdłużejad. śliczna Cytat:
niepotrzebna mi będzie żadna dieta, bo przez 8 godzin jestem na nogach ad. 2 no to moje gratulacje moja siostra narzeka na angielską służbę zdrowia, bo na wszystko dają tylko 1 lek
|
|
#1493 |
|
Wtajemniczenie
|
pakusia hihi nie za szybko na swateczne dekoracje
dobry pomysl zeby zainteresowac maluszka ![]() malutka a to dobrze i na Dawidka przyjdzie czas
Edytowane przez kuroikaze Czas edycji: 2009-07-15 o 14:35 |
|
|
|
#1494 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamuśki
U nas chorowania ciag dalszy ![]() Synek w niedziele skończył zastrzyki a w poniedziałek znowu byliśmy u lekarza bo całą noc płakał że boli go gardło i nie wiem jakim cudem ma następną angine !!! nie wiem co to za wirus skoro powrócił w w trakcie brania zastrzyków no i zraził wszystkich Antoś ma czerwone gardło bierze antybiotyk ja tez ogólnie wszyscy chorzy a tu piękna pogoda a my 2 tydzień siedzimy w domu uffff....przejrzałam szybciutko co pisałyście obejrzałam zdjęcia piękne te wasze dzidziusie ![]() esti należy Ci sie tyle czasu nie dawałaś znaku życia niedobra ![]() ale najważniejsze że wszystko ok u Was lece do moich marudnych chorowitków a musze sie pochwalić Antos pięknie juz gulga zaczepia wszystkich kto pojawi się w zasiegu wzroku i zaczyna swoja gadkę jaki on słodziutki
|
|
#1495 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Aleks na szczęście walnął wczoraj kupę, dziś w nocy też Wolałabym żeby nie było dłuższych przerw bo strasznie się martwię...Malutka, cieszę się że nic ci nie jest Dla mnie te ćwiczenia to hardcore na razie nawet nie próbuję ![]() Seona, my spacerujemy codziennie po 3-4 godziny, wychodzimy zawsze koło 11 bo tak przychodzi mama. Jak jest upał to Mycha jest leciutko ubrany i przykryty pieluchą, chodzimy wtedy do parku i szukamy cienia. Nie wyobrażam sobie nie wyjść z domu, ta pogoda jest tak porąbana że i tak upałów u nas jak na lekarstwo...Oczywiście smarujemy małego kremem Rozaliontka, Poiglot, Aleks też tak kręci głową przy karmieniu że urwie mi kiedyś cycka... Muszę się nieźle pilnować ![]() Pakusia, Mycha też upodobał sobie prawą stronę i ma wyraźnie spłaszczoną główkę A była taka kształtna po porodzie...![]() Iwcia dens, ja karmię piersią i na początku mały wolno przybierał ale potem podskoczył i po równych 2 miesiącach ma prawie 2 kilo więcej. Jak wychodziliśmy ze szpitala ważył niecałe 2600 a teraz prawie 4500 trwał 2 dni...![]() Aguha, Aleks sypia też w śpiworku i jakiejś koszulce lub body. Chyba że jest gorąco to w samym bodziaku. Do pupy używamy maści przepisanej przez pediatrę, po sudocremie mały się od razu odparzył. Mąki ziemniaczanej lekarka też nam kazała nie używać, nic zresztą nie pomagała. W domu zawsze myję mu pupę wodą, nie używam chusteczek, one są tylko do wyjścia. Esti, ![]() Gizmiątko, witaj Ania, no to macie wesoło, dobrze że zwierzaki nie siedzą w domu No tak, Ty miałaś krótki połóg, ja bite 6 tygodni. A po dwóch kolejnych - okres ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Bercia, |
|
|
|
#1496 |
|
Zakorzenienie
|
Ninula spała pięknie całą noc, wstała tylk raz do jedzonka i potem od razu znowu usnęła, a mi rolety i tak na oczy spadają
Wcisnęłam ją teraz Tż na spacerek, a ja sama idę trochę pospać Niech ta pogoda się wreszcie skończy, bo kiedyś padnę przed własnym dzieckiem z niemocy... |
|
|
|
#1497 |
|
Rozeznanie
|
witam dziewczynki dzieki za mile slowa
Goo ogladala nas konsultantka laktacyjna ktora tez widziala nas wczesniej i stwierdzila ze mleka mniej leci i mniejszy strumien i poobserwowala reakcje malego-on od przystawienia swiruje od samego poczatku, wczesniej bylo dobrze przystawialam ssal pieknie 10 min i tyl a teraz przyrost jest slabiutki. jedynie w nocy jak mleka jest wiecej to widocznie mu lepiej leci i je normalnie. podkrecam sobie laktacje laktatorem po kazdym karmieniu ale sciagam minimalne ilosci dzis np po 10ml z kazdej piersi, maksymalnie udalo mi sie sciagnac 50ml. w piatek idziemy na kontrolne wazenie mam nadzieje ze Szymus przybierze na wadze magduchahahaha moj synus urodzil sie z waga 4100 i 59 cm jak wychodzilismy ze szpitala wazyl 3960 a teraz po 6 tyg wazy 4645-to waga z wczoraj. ja tez bym mogla sciagac i podawac moje mleczko ale laktatorem (elektr. medela) sciagam zaledwie po kilka mililitrow ze 2 razy udalo mi sie sciagnac po 50 z obu piersi i to podalam malemu. czekam az mi sie ta laktacja rozkreci...Aguśkaazgadza sie mamy taki sam lezaczek i jest swietny, odkad go mamy nasze raczki odpoczywaja to te wibracje na niego tak dzialajaa jeszcze a propo zwiekszenia laktacji (ktoras z Was chciala ja utrzymac) to mi ta konsultantka polecila kupic ricinus communis 5ch-lek homeopatyczny bierze sie go po 5 drazetek pod jezyk 2 razy dziennie przez 3 tyg moj synus tez mial krostki na buzce glowce szyjce wygladaly okropnie (tez ropne byly), to dermatolog powiedziala ze to tradzik niemowlecy i przepisala jakis plyn robiony w aptece do smarowania i synek wyglada juz o niebo lepiej, wiec moze warto przejsc sie dermatolga a chcialam zapytac jeszcze czego uzywacie na slonko tzn jaki kremik?? bo ja mam probki z iwostinu z filtrem 50+ dobrze sie rozprowadza i chyba zdecyduje sie go zakupic, uzywa ktoras moze ?? dzieciaczki Wasze przeslodkie |
|
|
|
#1498 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Na początku używałam Nivea, ale po 2-3 smarowaniach buzia Bartusia, a szczególnie czoło, zmieniła kolor na białawy i zaczęła schodzić skóra. Kupiłam w aptece krem Chicco i jestem bardzo zadowolona. |
|
|
|
#1499 | ||
|
Wtajemniczenie
|
jak na razie do jego rozwoju nie mam żadnych zastrzeżeń, nie licząc kolek i jedzenia, jego nie interesują takie bajery, on woli być na rączkach albo jak jest ktoś w pobliżu i sie nim interesuje
![]() ![]() Cytat:
ciekawe ile mi to zajmie ![]() Cytat:
![]() my używamy kremu z Nivea, ale nie jestem z niego za bardzo zadowolona
|
|
#1500 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie mamusie,
Idę w ślady Iwci dens z wielką nadzieją, że i mnie przyjmiecie do Waszego grona. Wątek śledzę już od bardzo dawna Niestety, nie ma żadnego usprawiedliwienia dla mojego nieudzielania się, dlatego , należałoby przestać być tylko intruzem na majowo-czerwcowym wątku mamusiowym. Przedstawiamy się więc oficjalnie : mama - Kasia, lat 29, dzięcię - Hubert, urodził się SN 28 maja - 8 dni po wyznaczonym terminie (tym mocniej trzymałam kciuki za mamusie, które rodziły po mnie i były przeterminowane, bo dla mnie ten ostatni tydzień był koszmarem); Hubula ważył 3720 i miał 56 cm, ile waży teraz, dowiemy się w poniedziałek, bo idziemy na szczepienie. Hubert jest grzecznym dzieckiem, ale do aniołowatych nie należy Miał małe problemy brzuszkowe, ale kupiłam wodę koperkową i za radą Gabrielli (![]() ) piję ją ja - działa; Hubert puszcza bączki, nie pręży się, nic go nie boli. To chyba na razie tyle (tak na początek nie wypada chyba z jakąś epopeją wyskakiwać ). Mam nadzieję, że pozwolicie nam tutaj zostać. Obiecuję udzielać się sumiennie i prawie codziennie, bo jak nie, to wiadomo... No i jeszcze tylko na koniec dopiszę, a właściwie powtórzę za kilkoma mamami, że kwietniowo-majowo-czerwcowe dzieci są wyjątkowo śliczne |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:45.

nawet jak klade go do cyca w nocy na boczku to on mi sie przewraca na plecki tylko glowa jest zwrocona w prawo i tak jest zawsze, tez nie wiem co z tym zrobic
miala ktoras z Was cos podobnego?? w zwiazku z tym slabym przyrostem pobralam mu mocz dzis na posiew i wyniki w czwartek-mam nadzieje ze zadne cholerstwo sie nie przypaletalo bo z infekcja ukladu moczowego klada do szpitala
!

z miłości 
w koncu 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

tyle czasu nie dawałaś znaku życia niedobra
SYNEK
Niech ta pogoda się wreszcie skończy, bo kiedyś padnę przed własnym dzieckiem z niemocy...