Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-14, 22:08   #841
jumaatt
Rozeznanie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Jumaatt Dziękuję za wszystkie analizy
Bardzo proszę

Cytat:
To będzie ekstrakt, dlatego, że przy olejkach eterycznych są trzy gwiazdki (***) w składzie. Przy rumianku są natomiast dwie, czyli to składnik pochodzenia organicznego
Oznaczenie trzema gwiazdkami oznacza, że dany składnik pochodzi Z olejków eterycznych, a nie, że jest olejkiem eterycznym. Np. geraniol jest substancją zapachową występującą w kilku olejkach, np. różanym czy cytrynowym, a nie eterycznym olejkiem geraniowym. W składach jest więcej olejków eterycznych oznaczonych dwoma gwiazdkami.

A to, że składnik jest organiczny oznacza tylko tyle, że pochodzi z certyfikowanej uprawy ekologicznej, czyli może to być zarówno ekstrakt, jak i olejek

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Wiele wcierek jest właśnie tak skonstruowanych, alkohol zaraz po wodzie. Pełni on funkcję konserwantu i promotora przejścia, czyli pcha substancje aktywne wgłąb skóry.
Można z tego zrobić bazę wcierkową, czyli dodać chociażby glicerynę, która w jakimś stopniu zniwelowałaby ewentualne wysuszenie skalpu; prócz tego ekstrakty roślinne (odsyłam na mazidła i do ZSK), keratynę czy jakieś inne nawilżacze.
Ja bym jeszcze dodała, że denat może jak najbardziej wysuszać skalp i rzecz jasna nie jest to pożądany składnik w kosmetykach, ale akurat w przypadku wcierek działa na zasadzie, iż pożytek z niego przewyższa wady. Oczywiście każda osoba stosująca denat musi uważnie obserwować skalp.
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-15, 00:18   #842
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość

Byłoby świetnie, gdybyś odnalazła tę informację, o której mówisz, na wizażu i wrzuciła nam linka, może dowiemy się czegoś więcej, na czym mogłoby polegać to zmatowiające działanie aloesu.
Abstrahując od powyższego: jeśli mówimy o TYM szamponie,
to ja Ci gwarantuje, że ostatnie, o czym możemy tam mówić, to duża dawka aloesu Jest tam w ilościach szczątkowych. Zmatowienie na pewno nie pochodzi od niego
Jak na złość nie mogę znaleźć tego posta, ale jeszcze będę szukać, bo mnie temat zaintrygował. Pewnie, że aloesu w Garnierze jest w ilościach szczątkowych. Ale szampon ten wpłynął na matowienie moich włosów, bo kiedy przestałam go używać, problem zniknął.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-15, 08:58   #843
syrenka
Wtajemniczenie

Produkty odżywiające dostępne w Polsce
Bioetika crema di essenza IV, maska z proteinami mlecznymi

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość

Bioetika crema di essenza IV, maska z proteinami mlecznymi:

aqua, propylene glycol, cetrimonium chloride, mirystyl alcohol, lactis proteinum, citric acid, methilchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, benzyl alcohol, parfum.
Odżywka o bardzo prostym składzie, który czyni ją odpowiednią do mycia.
Zawiera w sobie humektant, który nawilży poprzez przyciąganie i wiązanie wody z otoczenia, kationowy surfaktant, który wg zagranicznych źródeł ma być odpowiedzialny za mycie; emolient, który natłuści włosy, zatrzyma wodę wewnątrz włosa oraz proteiny mleczne o potencjalne antystatycznym.
Na końcu regulator PH, konserwanty i zapach.

Zgodna z CG.

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2013-10-02 o 16:17
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-15, 08:59   #844
syrenka
Wtajemniczenie

Produkty odżywiające dostępne w Polsce
Bioetika crema di essenza IV, maska z proteinami mlecznymi

Cytat:
Bioetika crema di essenza I, zabieg nawilżający:

KWC

aqua, propylene glycol, mirystyl alcohol, cetrimonium chloride, aloe barbadenis,coconut oil, citric acid, parfum, benzyl alcohol, methilchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone.
Skład bardziej urozmaicony niż w masce mlecznej.
Mamy tu dwa humektanty: glikol oraz aloes (aloes bogaty jest w mikroelementy, witaminy, aminokwasy itd.), nawilżą.
Emolienty zamkną wilgoć wewnątrz włosa; re-natłuszczą włos; w tej roli występuje i alkohol tłuszczowy oraz olej kokosowy.
Cetrimonium chloride będzie działać antystatycznie, ale też ma być odpowiedzialne za mycie.

Zgodna z CG.

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2013-10-02 o 16:20
Stary 2010-08-15, 12:55   #845
maxi82
Zadomowienie

Proszę o analizę Wella Lifetex Extra Rich Intensive Mask . Wiem, że maska ma jeden silikon zmywalny SLS-em, ale interesują mnie jej składniki odżywcze, czy są wysoko w składzie i czy poza tym jednym silikonem ma więcej mankamentów

skład:
Aqua, cetearyl alcohol, paraffinum, liquidum, cetrimonium chloride, isoporpoyl alcohol, panthenol, montmorillonite, dimethicone, kaolin, parfum, methylparaben, propylparaben, tocopheryl acetate, prunus armeniaca, polsorbate 20, maris sal, butylphenyl methylpropional, linalool, hexyl cinnamal, benzyl salicilate, zinc pyrithione, hydrolyzed sweet almond protein, citronellol, geraniol, ilex paraguariensis, retinyl palmitate, tocopherol, linoleic acid, sodium polynaphthalenesulfonate, phenoxyethanol, sodium benzonate, paba, dmdm hydantoin, CI 42090, cellulose gum, ethylparaben, butlyparben, isobutylparben.
maxi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-15, 13:46   #846
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
Jak na złość nie mogę znaleźć tego posta, ale jeszcze będę szukać, bo mnie temat zaintrygował. Pewnie, że aloesu w Garnierze jest w ilościach szczątkowych. Ale szampon ten wpłynął na matowienie moich włosów, bo kiedy przestałam go używać, problem zniknął.
Ja wstępnie też wrzuciłam temat w google, ale nic ciekawego mi nie wyskoczyło. Jakbyś coś znalazła, byłoby super, daj wtedy znać
Stary 2010-08-15, 15:15   #847
Paulinka675
Zakorzenienie

Syrenko dziękuję za analizy

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-15, 20:44   #848
malgosia86
Zadomowienie

Syrenko i Jumaatt Bardzo dziękuję za komentarze do wcierki
Cytat:
Oznaczenie trzema gwiazdkami oznacza, że dany składnik pochodzi Z olejków eterycznych, a nie, że jest olejkiem eterycznym. Np. geraniol jest substancją zapachową występującą w kilku olejkach, np. różanym czy cytrynowym, a nie eterycznym olejkiem geraniowym. W składach jest więcej olejków eterycznych oznaczonych dwoma gwiazdkami.

A to, że składnik jest organiczny oznacza tylko tyle, że pochodzi z certyfikowanej uprawy ekologicznej, czyli może to być zarówno ekstrakt, jak i olejek

Jakie to skomplikowane

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 07:05   #849
baybe3
Rozeznanie

Eloe, dziękuję za analizę odżywki TBS
baybe3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 09:25   #850
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nicole Pokaż wiadomość
Szampon - skład:
Aqua, Sodium Cocoamphoacetate (and) Glycerin (and) Lauryl Polyglucose (and) Sodium Cocyl Glutamate (and) Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocamide Dea, Coco - Glucoside, Polyquaterium - 22, Polyquaterium - 70 (and) Dipropylene Glycol, Dicaprylyl Ether (and) Lauryl Alcohol, Styrene/Acrylates Copolymer (and) Coco - Glucoside, Sodium Chloride, Glycerin, Lawsonia Inermis Extract, Fucus Vesiculosus Extract, Hydrolyzed Silk, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Polyquaterium - 59 (and) Butylene Glycol, Mica (and) Titanium Dioxide (and) Iron Oxides, Peg -120 Methyl Glucose Dioleate, Parfum, Linalool, Hexyl Cinnamal, Tetrasodium Edta, Benzyl Alcohol (and) Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, Citric Acid.
Szampon wydaje się być całkiem przyjemny.
Bazę szamponu stanowi mieszanka delikatnych detergentów. Zaraz potem błonotwórcze środki kondycjonujące włosy - ułatwią rozczesywanie, zniwelują elektryzowanie i utworzą na włosie film. Emolienty re-natłuszczą włosy poddane działaniu detergentów. W składzie również polimer filmotwórczy, który ma za zadanie uczynić włosy podatniejsze na stylizację. Z odżywczych składników mamy ekstakty z alg i z henny, która według informacji podanych przez producenta przeniknie do wnętrza włosa, nawilżającą glicerynę oraz proteiny jedwabiu, które mają działanie nawilżające i nadające połysk.

Szampon niezgodny z CG
Stary 2010-08-16, 16:54   #851
maxi82
Zadomowienie

Od jakiegoś czasu mam problem z kupieniem odżywek Yung w Rossmannie. Myślałam, że jest na nie taki popyt, ale teraz mam podejrzenia, że zostały wycofane ze sprzedaży Otóż ostatnio natknęłam się na serię odżywek ISANA HAIR w opakowaniach niemal identycznych jak Yung. Czyżby seria ISANA HAIR miała zastąpić Yung...

Bardzo proszę o analizę, czy te odżywki są równie dobre. Na razie kupiłam dwie.

Rossmann ISANA HAIR - Intensiv - Pflege Spülung (mit Vitamin - Pflege Komplex) - odżywka intensywnie pielęgnująca.
skład:
Aqua, cetearyl alcohol, glyceryl stearate SE, propylene glycol, steramidopropyl dimethylamine, quaternium-87, panthenol niacinamide, glutamic acid, parfum, alpha-isomethyl ione, phenoxyethanol, citric acid, CI 15985

Rossmann ISANA Hair Seidenglanz Spülung (mit hochwertigem Weizenprotein) - odżywka połysk jedwabiu.
Skład:
Aqua, cetearyl alcohol, glyceryl stearate SE, propylene glycol, quaternium-87, panthenol, behentrimonium chloride, isopropyl alcohol, stearamidopropyl dimethylamine, phenoxyethanol, , hydrolyzed wheat protein, niacinamide, parfum, citric acid, CI 16185

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-16, 17:00   #852
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maxi82 Pokaż wiadomość
Rossmann ISANA Hair Seidenglanz Spülung (mit hochwertigem Weizenprotein) - odżywka połysk jedwabiu.
Skład:
Aqua, cetearyl alcohol, glyceryl stearate SE, propylene glycol, quaternium-87, panthenol, behentrimonium chloride, isopropyl alcohol, stearamidopropyl dimethylamine, phenoxyethanol, , hydrolyzed wheat protein, niacinamide, parfum, citric acid, CI 16185
Została przeanalizowana tutaj.

Niezgodna z CG
( z uwagi na quaternium-87)

Stary 2010-08-16, 20:35   #853
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
mam cos nowego, dostalam probke i oczywiscie musialam sprawdzic odzywka myjaca z Darcy's Botanicals, wg producenta swietna do mycia ale rowniez mozna uzyc jako b/s w niewielkiej ilosci, wlasciwosci myjace chyba ma bo bez problemu zmyla mi maslo shea ktore nalozylam na noc

Daily Cleansing Conditioner (Darcy's Botanicals)

Distilled Water, Cetearyl Alcohol,
Cetyl Alcohol, Rice Bran Oil, Organic Shea
Butter, BTMS, Grapeseed Oil, Vegetable
Glycerin, Cetyl Esters, Pyrus Malus (Apple)
Fruit Extract, Vaccinium Myrtillus (Bilberry)
Extract, Citrus Medica Limonium (Lemon)
Peel Extract, Citrus Aurantium Dulcis
(Orange) Peel Extract, Carica Papaya
(Papaya) Leaf Extract
, Cationic Guar Gum,
Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin,
and Fragrance.
Na początek może parę słów o właściwościach odżywczych maski. Skład jest urozmaicony emolientowo - występują w nim zarówno emulgatory, alkohole tłuszczowe, jak i masło shea i olej ryżowy. Dzięki tym składnikom odżywka wygładzi i zmiękczy włosy. Wysoko w składzie nawilżająca gliceryna. I całe multum owocowych ekstraktów: jabłkowy, jagodowy, ze skórki cytryny, pomarańczowy oraz z papai. Na końcu, przed konserwantami, kationowy składnik kondycjonujący i jednocześnie zagęszczacz.

Jeśli zaś chodzi o właściwości myjące, to wspólnie z Syrenką doszłyśmy do wniosku, że składnikiem odpowiedzialnym za mycie w tej odżywce będzie BTMS (emulgator i jednocześnie antystatyczny środek kondycjonujący), który bazuje na Behentrimonium Methosulfate, składniku z grupy środków odpowiedzialnych za mycie według naszych zagranicznych źródeł. Jednak składnik ten występuje dopiero po emolientach, dosyć daleko w składzie. Dodatkowo jakiś efekt myjące mogą ewentualnie przynieść emulgatory.
Szczerze mówiąc, skład tej odżywki nie wskazuje na jakieś dobre właściwości myjące, ale skoro sprawdza się u Ciebie w takiej roli, nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby tak właśnie ją traktować

Odżywka zgodna z CG
Stary 2010-08-16, 21:00   #854
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Proszę o analizę Wella Lifetex Extra Rich Intensive Mask . Wiem, że maska ma jeden silikon zmywalny SLS-em, ale interesują mnie jej składniki odżywcze, czy są wysoko w składzie i czy poza tym jednym silikonem ma więcej mankamentów

skład:
Aqua, cetearyl alcohol, paraffinum, liquidum, cetrimonium chloride, isoporpoyl alcohol, panthenol, montmorillonite, dimethicone, kaolin, parfum, methylparaben, propylparaben, tocopheryl acetate, prunus armeniaca, polsorbate 20, maris sal, butylphenyl methylpropional, linalool, hexyl cinnamal, benzyl salicilate, zinc pyrithione, hydrolyzed sweet almond protein, citronellol, geraniol, ilex paraguariensis, retinyl palmitate, tocopherol, linoleic acid, sodium polynaphthalenesulfonate, phenoxyethanol, sodium benzonate, paba, dmdm hydantoin, CI 42090, cellulose gum, ethylparaben, butlyparben, isobutylparben.
Zacznę od odpowiedzi na Twoje pytanie: w masce tej brak jest składników odżywczych.
Po masce włosy będą zapewne miękkie, nawilżone, wygładzone i będą się dobrze rozczesywać. Zasługą tego będą emolienty, w szczególności parafina i silikon, które utworzą na włosach film, zatrzymując w nim tym samym wodę, zmiękczając i wygładzając . Antystatyk zniweluje elektryzowanie się włosów.
Jedynym składnikiem, który można podciągnąć pod odżywianie, jest nawilżający i wzmacniający włosy pantenol, występujący dosyć wysoko w składzie.
Przed zapachem w składzie jeszcze glinki - bogate w krzemionkę, ale jednocześnie oczyszczające i absorbujące, co niekoniecznie jest wskazane w produkcie, który ma intensywnie pielęgnować włosy. Dodatkowo wysuszające działanie może mieć także alkohol isopropylowy, będący rozpuszczalnikiem.
Wszystko, co po zapachu, występuje w ilościach szczątkowych i tym samym nie będzie miało żadnego wpływu na włosy.
Jak widać nazwa extra rich intensive jest dalece przesadzona.

Maska niezgodna z CG
Stary 2010-08-16, 21:02   #855
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Od jakiegoś czasu mam problem z kupieniem odżywek Yung w Rossmannie. Myślałam, że jest na nie taki popyt, ale teraz mam podejrzenia, że zostały wycofane ze sprzedaży Otóż ostatnio natknęłam się na serię odżywek ISANA HAIR w opakowaniach niemal identycznych jak Yung. Czyżby seria ISANA HAIR miała zastąpić Yung...
to sa te same co seria Yung

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-18, 08:15   #856
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Kolejny żel aloesowy:

Gorvita - RABKA SPA MINERALE - ŻEL
Aqua (modyfikowany roztwór leczniczej wody mineralnej:wodorowęglanow o-chlorkowo-sodowej-bromkowo-jodkowo-borowej z Uzdrowiska Rabka S.A.), Aloe Vera (Aloe Barbadensis) Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Leaf Extract, Propylene Glycol, Gliceryne, D'Panthenol, Carbomer, Triethanolamine, Allantoin, Polysorbate-20, DMDM Hydratoin.

Szukałam bez gliceryny, niestety jest Ale produkt sama w sobie ciekawie się prezentuje, choć pachnie siarką Zapach utrzymuje się na skórze i włosach dość długo. Specjalnego działania nie zauważyłam, ale może jeszcze za krótko używam .

Największa ciekawostką jest roztwór wody leczniczej z uzdrowiska, jak pisze producent: stosowana (...) przy problemach skórnych (...), wykazuje działanie oczyszczające, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Stosowana do celów kosmetycznych wpływa na rozszerzanie się porów, co ułatwia wchłanianie się mikroelementów i składników ziołowych zawartych w składzie oraz poprawia ukrwienie skóry. Przyspiesza także wydalanie toksyn i opóźnia procesy starzenia

Dalej są ekstrakty z aloesu i lawendy, która przyspiesza odbudowę komórek odpowiedzialnych za powstawanie kolagenu, działa antyspetycznie i przeciwtrądzikowo.
Później grupa 3 humektantów regulujących nawilżenie. Jest także allantoina o działaniu łagodzącym.
Na samym końcu pojawia się konserwant, który może podrażniać.

Zgodny z cg.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-08-18 o 08:39
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 08:20   #857
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dla miłośniczek aloesu i psikadeł wszelkiej maści -

Gorvita - RABKA SPA MINERALE - SPRAY
Aqua (modyfikowany roztwór leczniczej wody mineralnej:wodorowęglanow o-chlorkowo-sodowej-bromkowo-jodkowo-borowej z Uzdrowiska Rabka S.A.), Aloe Vera (Aloe Barbadensis) Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Leaf Extract.

I tu miła niespodzianka - 3 składniki! Co prawda zapach nadal siarkowy
Myślę, że woda, na której bazuje sprej i wcześniej opisany żel, w sposób znaczący wpływa na działanie pozostałych składników. Włosy nie reagują dobrze jak po aloesie.
Raczej polecałabym na wcierki.

Zgodny z cg.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-08-18 o 08:39
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 09:36   #858
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Na początek może parę słów o właściwościach odżywczych maski. Skład jest urozmaicony emolientowo - występują w nim zarówno emulgatory, alkohole tłuszczowe, jak i masło shea i olej ryżowy. Dzięki tym składnikom odżywka wygładzi i zmiękczy włosy. Wysoko w składzie nawilżająca gliceryna. I całe multum owocowych ekstraktów: jabłkowy, jagodowy, ze skórki cytryny, pomarańczowy oraz z papai. Na końcu, przed konserwantami, kationowy składnik kondycjonujący i jednocześnie zagęszczacz.

Jeśli zaś chodzi o właściwości myjące, to wspólnie z Syrenką doszłyśmy do wniosku, że składnikiem odpowiedzialnym za mycie w tej odżywce będzie BTMS (emulgator i jednocześnie antystatyczny środek kondycjonujący), który bazuje na Behentrimonium Methosulfate, składniku z grupy środków odpowiedzialnych za mycie według naszych zagranicznych źródeł. Jednak składnik ten występuje dopiero po emolientach, dosyć daleko w składzie. Dodatkowo jakiś efekt myjące mogą ewentualnie przynieść emulgatory.
Szczerze mówiąc, skład tej odżywki nie wskazuje na jakieś dobre właściwości myjące, ale skoro sprawdza się u Ciebie w takiej roli, nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby tak właśnie ją traktować

Odżywka zgodna z CG

podejrzewam ze sklad jest taki zeby mozna ja bylo rowniez uzyc jako b/s, ale faktycznie sprawdzila sie z myciem bo zmyla maslo shea
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 12:49   #859
maxi82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Została przeanalizowana tutaj.

Niezgodna z CG
( z uwagi na quaternium-87)
Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
to sa te same co seria Yung
Dzięki dziewczyny Takie właśnie miałam wrażenie, że to Yung

Niezgodna z CG, ta różowa A ja używałam jej do mycia OMO. Nie wiem czemu byłam przekonana, że jest zgodna z CG, bo chyba wiele dziewczyn jej używa do mycia systemem OMO

Cytat:
Zacznę od odpowiedzi na Twoje pytanie: w masce tej brak jest składników odżywczych.
Po masce włosy będą zapewne miękkie, nawilżone, wygładzone i będą się dobrze rozczesywać. Zasługą tego będą emolienty, w szczególności parafina i silikon, które utworzą na włosach film, zatrzymując w nim tym samym wodę, zmiękczając i wygładzając . Antystatyk zniweluje elektryzowanie się włosów.
Jedynym składnikiem, który można podciągnąć pod odżywianie, jest nawilżający i wzmacniający włosy pantenol, występujący dosyć wysoko w składzie.
Przed zapachem w składzie jeszcze glinki - bogate w krzemionkę, ale jednocześnie oczyszczające i absorbujące, co niekoniecznie jest wskazane w produkcie, który ma intensywnie pielęgnować włosy. Dodatkowo wysuszające działanie może mieć także alkohol isopropylowy, będący rozpuszczalnikiem.
Wszystko, co po zapachu, występuje w ilościach szczątkowych i tym samym nie będzie miało żadnego wpływu na włosy.
Jak widać nazwa extra rich intensive jest dalece przesadzona.

Maska niezgodna z CG
Bardzo dziękuję I pomyśleć, że na opakowaniu producent śmiał napisać "(...) z aktywnymi składnikami oraz olejkiem migdałowym wnika głęboko we włosy i intensywnie je regeneruje. Substancje odżywcze odbudowują strukturę włosa od wewnątrz (...)" . Ech, w końcu reklama dźwignią handlu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-18, 15:13   #860
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Organic Aid, Wild Strawberries, Balsame Hair Conditioner:

deionized water, stearalkonium chloride, peg 8 stearate, polyethylene glycol, glycerol stearate, vitamin e, purified protein, citric acid, pure strawberry essence, d&c certified color, dowicil 200.
Przeciętna nawilżająca odżywka, zawiera
humektanty, które wiążą wodę z otoczenia tym samym nawilżają włos;
antystatyk, który wygładzi, ułatwi rozczesywanie, zniweluje elektryzowanie
emolient, który zatrzyma wodę w naskórku włosa.
Na końcu witamina E będąca antyoksydantem, niezidentyfikowane proteiny oraz esencja truskawkowa.

Cytat:
Napisane przez MsTseTse Pokaż wiadomość
Dziewczynki piszecie o odżywkach WAX do włosów ciemnych.
Możecie powiedzieć, która ma lepszy skład?
W małej sondzie wśród analizatorek wygrał Wax L'biotici
Jumaatt i Małgosia się w niej wypowiedziały, proszę o uzasadnienie
Ja popieram, choć zaznaczę jeszcze, że sam po samym składzie nie można poznać, która odżywka będzie dla nas najlepsza.
koniec końców trzeba eksperymentować

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

Cytat:

Niezgodna z CG, ta różowa A ja używałam jej do mycia OMO. Nie wiem czemu byłam przekonana, że jest zgodna z CG, bo chyba wiele dziewczyn jej używa do mycia systemem OMO
Używamy jej do mycia i do OMO, problematycznym składnikiem jest tam Quaternium-87
Stary 2010-08-18, 16:14   #861
MsTseTse
Zadomowienie

Cytat:
W małej sondzie wśród analizatorek wygrał Wax L'biotici
Jumaatt i Małgosia się w niej wypowiedziały, proszę o uzasadnienie
Ja popieram, choć zaznaczę jeszcze, że sam po samym składzie nie można poznać, która odżywka będzie dla nas najlepsza.
koniec końców trzeba eksperymentować

Dziękuję bardzo za odpowiedź
Nie mogłam się doczekać na Waszą odpowiedź i zamówiłam na doz właśnie ten z L'biotici, dzisiaj odebrałam więc chyba dobrze wybrałam
Tego drugiego Waxa też w przyszłości wypróbuję i wypowiem się, który u mnie sprawdza się lepiej

jeszcze raz dzięki za odpowiedź

MsTseTse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 16:44   #862
Rybiorek
Zakorzenienie

Nie znalazlam analizy Curl Fix, jesli wstawilam to juz kiedys to przepraszam ale przelecialam watek i spis Syrenki i nie znalazlam

moje KWC - Curl Fix z Curl Junkie - intensywna odzywka z proteinami, wg producenta mozna rowniez uzywac jako odzywke b/s, sprobowalam ale jednak wole jako maske - nakladam na wilgotne wloski, na to czepek i na czepek recznik, trzymam roznie, jak mam czas to 30min

Ingredients: Water, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Methosulfate, PEG-100 Stearate, Matricaria Recuitita (Chamomile) Flower Water, Panthenol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Sodium Lactate, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Simmondsia Chinesis (Jojoba) Seed Oil, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Sorbitol, Cetrimonium Chloride, Polyquaternium-11, Collagen Amino Acids, Algae Extract, Hydrolyzed Soy Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Cetearyl Ethylhexanoate, Hydrolyzed Corn Protein, Hydroethylcellulose, Tocopheryl Acetate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Butylene Glycol, Phenoxyethanol, Capryly Glycol, Disodium EDTA, Fragrance.

a tu mam rzeczy ktore wprawdzie maja silikony ale od ponad tygodnia znow stosuje male ilosci pq i silikonow i na razie jest super a ta seria bardzo mnie kusi, zalozycielki Miss Jessie's (nazwa firmy) to siostry z mieszanego malzenstwa - ojciec Afroamerykanin a matka Japonka, obie maja przepiekne czupryny i moze dlatego tak ta seria kusi... w kazdym razie wybralam rzeczy z ich kolekcji ktore chyba sprobuje prosze dziewczyny o analizy co sadzicie o ich mocy? najbardziej interesuja mnie maski - sweet i rapid oraz quick curls - spiraling creme.

Creme de la Curl (odzywka myjaca)

Ingredients: WATER, CETYL ALCOHOL, RICINUS COMMUNIS, POLYSORBATE 80, ISOSTEARAMIDOPROPYL MORPHOLINE LACTATE, GLYCERIN, HYDROGENATED CASTOR OIL, BEHENTRIMONIUM CHLORIDE, C13-15 ALKANE, BUTYLENE GLYCOL, PROPYLENE GLYCOL, CHLORELLA PYRENOIDOSA EXTRACT, HYDROXYETHYLCELLULOSE, HYDROLYZED WHEAT PROTEIN, PANTHENOL, CHONDRUS CRISPUS(CARRANGEENAN)EXTR ACT, CETEARTH-20-, C 12-20 ISOPARAFFIN, UNDARIA PINNATIFIDA EXTRACT, AMODIMETHICONE, CENTRIMONIUM CHLORIDE, LAMINARIA SACCHARINA EXTRACT, TRIDECETH-12, PEG-90, ISOPROPANOL, DISODIUM EDTA, FRAGRANCE, DMDM, IODOPROPYNYL BUTYCAMATE, BLUE 1 (C142090), YELLOW 5 (CL 19140)

Creme de la Creme (odzywka d/s)

Ingredients: WATER, CETYL ALCOHOL, CYCLOPENTASILOXANE, DICETYLDIMONIUM CHLORIDE, POLYYISOBUTENE, LAURYL ALCOHOL, CHLORELLA PYRENOIDOSA EXTRACT, PANTHENOL, HYDROLYZED WHEAT PROTEIN, AMODIMETHICONE, CHONDRUS CRISPUS (CARRAGEENAN) EXTRACT, CETEARETH 20, CETRIMONIUM CHLORIDE, UNDARIA PINNATIFIDA EXTRACT, GLYCERIN, POLYQUATENIUM-11, TOCOPHERYL ACETATE, LAMINARIA SACCHARINA EXTRACT, C18-21 ALKANE, TRIDECETH-12, DIMETHICONE, PROPYLENE GLYCOL, DIMETHICONOL, GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE, DISODIUM EDTA, FRAGRANCE, CITRIC ACID, DMDM HYDANTOIN- DMDM, IODOPROPYNYL BUTYLCARBAMATE, BLUE 1 (CI 42090), YELLOW 5 (CI 19140

Quick Curls (krem do lokow - stylizator)

Ingredients: Water, parafffinum liquidum, VP/DMAPA acrylates copolymer, polyquaternium-37, cyclopentasiloxane, grape seed extract, nettle extract, alfalfa extract, betula alba leaf extract, lavender extract, borago officinalis extract, fennel fruit extract, ginger root extract, laminum album flower extract, chestnut extract, calendula officinalis flower extract, sunflower seed extract, matricaria flower extract, linseed seed extract, rosa gallica flower extract, silybum marianum extract, viola tricolor extract, punica granatum extract, honeysuckle flower extract, bergamont fruit extract, apricot kernel extract, hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed vegetable protein, PG-propyl silanetriol, fragrance, polyquaternium-11, propylene glycol dicaprylate/dicaprate, cyclohexasiloxane, PPG-5-ceteth-20, cetyl alcohol, stearyl alcohol, ceteareth-10, propylene glycol, hydroxyethyl cellulose, disodium EDTA, PPG-1-trideceth-6, ethylhexyl methoxycinnamate, DMDM hydantoin, iodopropynyl butylcarbamate, yellow 10, green 5.

Super Sweetback Treatment (maska promujaca zdrowy wzrost)

Water, behentrimonium methosulfate and cetyl alcohol, stearyl alcohol, behentrimonium chloride, cyclomethicone and dimethiconol, lauryl alcohol, cetyl alcohol, cyclopentasiloxane, butyrospermum parkii (shea butter), fragrance, dimethicone, DMDM hydantoin and iodopropynyl butylcarbamate, ceteareth-20, hydroxethylcellulose, hydrolyzed soy protein, liposome (centella asiatica), aloe barbadensis leaf juice, EDTA disodium, tocopheryl acetate, mangifera indica (mango) seed butter, D&C red #33, citric acid.
Paraben Free and Glycerin Free

Rapid Recovery (maska wygladzajaco-nawilzajaca)

Ingredients: Water, cetyl alcohol, cyclopentasiloxane, stearyl alcohol, behentrimonium chloride, behetrimonium methosulfate, laryl slcohol, butyrospermum parkii (shea butter), hydrolyzed wheat protein, hydgrogenated vegetable oil, hydroxyethylcellulose, ceteareth-20, fragrance, butylene glycol, dimethicone, dimethiconol, cyclohexasiloxane, disodum EDTA, citric acid, DMDM hydantoin, iodoproynl butylcarbmate, yellow 10, orange 4
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-08-18 o 16:58
Stary 2010-08-18, 18:44   #863
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie znalazlam analizy Curl Fix, jesli wstawilam to juz kiedys to przepraszam ale przelecialam watek i spis Syrenki i nie znalazlam

moje KWC - Curl Fix z Curl Junkie - intensywna odzywka z proteinami, wg producenta mozna rowniez uzywac jako odzywke b/s, sprobowalam ale jednak wole jako maske - nakladam na wilgotne wloski, na to czepek i na czepek recznik, trzymam roznie, jak mam czas to 30min

Ingredients: Water, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Methosulfate, PEG-100 Stearate, Matricaria Recuitita (Chamomile) Flower Water, Panthenol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Sodium Lactate, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Simmondsia Chinesis (Jojoba) Seed Oil, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Sorbitol, Cetrimonium Chloride, Polyquaternium-11, Collagen Amino Acids, Algae Extract, Hydrolyzed Soy Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Cetearyl Ethylhexanoate, Hydrolyzed Corn Protein, Hydroethylcellulose, Tocopheryl Acetate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Butylene Glycol, Phenoxyethanol, Capryly Glycol, Disodium EDTA, Fragrance.
Maska powinna dobrze nawilżać ze względu na nagromadzenie
* humektnatów, jak np. sok z aloesu, pantenol, który dodatkowo wzmacnia włosy, sorbitol i sodium lactate. Składniki te przyciągają i wiążą wodę z otoczenia.
* emolientów, które zmiękczą, re-natłuszczą włosy, utworzą film, który zatrzyma wodę wewnątrz włosa i zapobiegnie nadmiernemu pochłanianiu wody. Tu w tej roli występują np. alkohole tłuszczowe, olej jojoba oraz oliwa z oliwek.
* antystatyków, które zmiękczą włosy, wygładzą je, ułatwią rozczesywanie, zapobiegną kołtunieniu, będą kondycjonować; do tej grupy należy też polyquaternium-11, który jest substantywny do włosa (czyli dobrze przylega i się go trzyma) ze względu na dodatni ładunek; mamy tu dwa składniki niezgodne z CG (PQ-11 i guar hydroxypropyltrimonium chloride), wg chemiczki z NC mogące powodować problemy z nadbudowaniem.
Wśród innych składników wyróżnimy
* hydrolizowane proteiny, będą pełnić rolę antystatyków, będą wygładzać i chronić włosy
* ekstrakt algowy, algi są bogate w liczne substancje odżywcze, są bogate w witaminy, polisacharydy, makro i mikroelementy.
Maska została urozmaicona wodą rumiankową.

Niezgodna z CG.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-18, 19:47   #864
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Creme de la Curl (odzywka myjaca)

Ingredients: WATER, CETYL ALCOHOL, RICINUS COMMUNIS, POLYSORBATE 80, ISOSTEARAMIDOPROPYL MORPHOLINE LACTATE, GLYCERIN, HYDROGENATED CASTOR OIL, BEHENTRIMONIUM CHLORIDE, C13-15 ALKANE, BUTYLENE GLYCOL, PROPYLENE GLYCOL, CHLORELLA PYRENOIDOSA EXTRACT, HYDROXYETHYLCELLULOSE, HYDROLYZED WHEAT PROTEIN, PANTHENOL, CHONDRUS CRISPUS(CARRANGEENAN)EXTR ACT, CETEARTH-20-, C 12-20 ISOPARAFFIN, UNDARIA PINNATIFIDA EXTRACT, AMODIMETHICONE, CENTRIMONIUM CHLORIDE, LAMINARIA SACCHARINA EXTRACT, TRIDECETH-12, PEG-90, ISOPROPANOL, DISODIUM EDTA, FRAGRANCE, DMDM, IODOPROPYNYL BUTYCAMATE, BLUE 1 (C142090), YELLOW 5 (CL 19140)
W odżywce mamy sporo emolientów. Mieszaninę alkoholi tłuszczowych, olej rycynowy i jego uwodornioną pochodną, do tego węglowodory, izoparafiny i silikon (amodimethicone). odżywka powinna więc natłuszczać włosy, zapobiegać ucieczce wody, wygładzać je i sprawiać że będą miłe w dotyku.O dużej ilości olejów świadczy użyty tu główny emulgator- Polysorbate 80. jest to związek który potrafi zemulgować dużą ilość oleju i stąd tu nazwa- odżywka myjąca. Polysorbaty charakteryzują się tym ( w odróżnieniu od innych emulgatorów ), że można je także stosować jako związki myjące (działające głownie na tłuszcz). w odżywce mamy dodatkowo antystatyki, wygładzające powierzchnię włosa, zapobiegające elektryzowaniu poprzez niwelowanie ładunku na włosie. odżywka ta powinna także dość dobrze nawilżać włosy, co zapewnią użyte humektanty (w tym także ekstrakty). Ekstrakt Karagenowy (Carragennan) działa zagęszczająco, a także łagodząco i odżywczo poprzez zawarte w nim poliacharydy (tzw. śluzy).
jak na moje oko odżyka ma prawo być nazywana odżyką myjącą (Polysorbate, Trideceth-12), choć nie będzie oczywiście myć tak jak szampon. Jednocześnie powinna włosy wzmacniać, odżywiać i nawilżać.

PS Izopropanol użyty jest pewnie w celu regulacji konsystencji więc nie ma obawy, że będzie wysuszać
PS 2: Nie podoba mi się brak antyutleniacza, któy będzie zapobiegać degradacji oleju rycynowego

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ----------

Cytat:
Creme de la Creme (odzywka d/s)

Ingredients: WATER, CETYL ALCOHOL, CYCLOPENTASILOXANE, DICETYLDIMONIUM CHLORIDE, POLYYISOBUTENE, LAURYL ALCOHOL, CHLORELLA PYRENOIDOSA EXTRACT, PANTHENOL, HYDROLYZED WHEAT PROTEIN, AMODIMETHICONE, CHONDRUS CRISPUS (CARRAGEENAN) EXTRACT, CETEARETH 20, CETRIMONIUM CHLORIDE, UNDARIA PINNATIFIDA EXTRACT, GLYCERIN, POLYQUATENIUM-11, TOCOPHERYL ACETATE, LAMINARIA SACCHARINA EXTRACT, C18-21 ALKANE, TRIDECETH-12, DIMETHICONE, PROPYLENE GLYCOL, DIMETHICONOL, GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE, DISODIUM EDTA, FRAGRANCE, CITRIC ACID, DMDM HYDANTOIN- DMDM, IODOPROPYNYL BUTYLCARBAMATE, BLUE 1 (CI 42090), YELLOW 5 (CI 19140
W odżywce znajdziemy:
#emolienty, które natłuszczą włosy, zapobiegną ucieczce wody, nadadzą im gładkości i blasku, uchronią przed uszkodzeniami mechanicznymi
#antystatyki (w tym Polyquaternium-11), wygładzą włos, ułatwią rozczesywanie, zniwelują ładunek
#humektanty, które nawilżą włosy
#substancje odżywcze- wzmocnią włosy, odżywią, nawilżą

Odżywka wygląda fajnie, napewno nawilży i natłuści włosy, powinna także je odżywić (dla mnie jednak jest składowo przeładowana)
Niezgodna z CG

Edytowane przez kosmetolog1
Czas edycji: 2010-08-18 o 21:34
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 19:57   #865
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Super Sweetback Treatment (maska promujaca zdrowy wzrost)

Water, behentrimonium methosulfate and cetyl alcohol, stearyl alcohol, behentrimonium chloride,cyclomethicone and dimethiconol, lauryl alcohol, cetyl alcohol, cyclopentasiloxane, butyrospermum parkii (shea butter), fragrance, dimethicone, DMDM hydantoin and iodopropynyl butylcarbamate, ceteareth-20, hydroxethylcellulose, hydrolyzed soy protein, liposome (centella asiatica), aloe barbadensis leaf juice, EDTA disodium, tocopheryl acetate, mangifera indica (mango) seed butter, D&C red #33, citric acid.

Paraben Free and Glycerin Free
Ta maska składa się właściwie z samych emolientów i antystatyków, przynajmniej do zapachu te składniki przeważają.
Wśród emolientów mamy alkohole tłuszczowe, masło shea oraz silikony. Natłuszczą włosy, zatrzymają wodę wewnątrz włókna włosa, wygładzą, w jakimś stopniu uchronią przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Antystatyki wygładzą, ułatwią rozczesywanie, zniwelują elektryzowanie.
To tyle przed zapachem i konserwantami.
Potem w ilościach śladowych występuje hydrolizowana proteina sojowa, liposomowy kompleks z centelli asiatici, który może miał promować ów zdrowy wzrost, ale jakoś nie bardzo mu to wyjdzie.
Na samym końcu występuje również humektant: aloes, witamina E oraz masło mango.
Co do obietnic producenta wyrażonych w nazwie powiedziałabym, że owo promowanie zdrowego wzrostu będzie polegało na ochronie włosa przed uszkodzeniami mechanicznymi do czego przyczynią się silikony i antystatyki.

Maska niezgodna z CG.
Stary 2010-08-18, 20:03   #866
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Rossmann ISANA HAIR - Intensiv - Pflege Spülung (mit Vitamin - Pflege Komplex) - odżywka intensywnie pielęgnująca.
skład:
Aqua, cetearyl alcohol, glyceryl stearate SE, propylene glycol, steramidopropyl dimethylamine, quaternium-87, panthenol niacinamide, glutamic acid, parfum, alpha-isomethyl ione, phenoxyethanol, citric acid, CI 15985

[/I]
Bardzo prosta i konkretna odżywka. Nie ma zbędnych składników, nie jest przeładowana. w składzie mamy:
emolienty- natłuszczą, wygładzą włos, zpobiegną ucieczce wody
antystatyki- wygładzą, wyrównają włosy, ułatwią rozczesywanie
humektanty i substancje odżywcze- nawilżą i odżywią włosy
dodatkowo: konserwanty i regulatory pH

Obie odżywki są w zasadzie takie same. Nie spodziewałabym się znaczących różnic w ich działaniu. Różnią się zawartością niacynamidu, antystatyków i tym że druga ma hydrolizat protein.
Powinny i nawilżać i natłuszczać włosy, wygładzać je, ułatwiać rozczesywanie. Witaminy wzmocnią.

Niezgodna z CG (Quaternium)

Edytowane przez kosmetolog1
Czas edycji: 2010-08-18 o 21:34
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 20:04   #867
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Kolejny żel aloesowy:

Gorvita - RABKA SPA MINERALE - ŻEL
Aqua (modyfikowany roztwór leczniczej wody mineralnej:wodorowęglanow o-chlorkowo-sodowej-bromkowo-jodkowo-borowej z Uzdrowiska Rabka S.A.), Aloe Vera (Aloe Barbadensis) Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Leaf Extract, Propylene Glycol, Gliceryne, D'Panthenol, Carbomer, Triethanolamine, Allantoin, Polysorbate-20, DMDM Hydratoin.

Szukałam bez gliceryny, niestety jest Ale produkt sama w sobie ciekawie się prezentuje, choć pachnie siarką Zapach utrzymuje się na skórze i włosach dość długo. Specjalnego działania nie zauważyłam, ale może jeszcze za krótko używam .

Największa ciekawostką jest roztwór wody leczniczej z uzdrowiska, jak pisze producent: stosowana (...) przy problemach skórnych (...), wykazuje działanie oczyszczające, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Stosowana do celów kosmetycznych wpływa na rozszerzanie się porów, co ułatwia wchłanianie się mikroelementów i składników ziołowych zawartych w składzie oraz poprawia ukrwienie skóry. Przyspiesza także wydalanie toksyn i opóźnia procesy starzenia

Dalej są ekstrakty z aloesu i lawendy, która przyspiesza odbudowę komórek odpowiedzialnych za powstawanie kolagenu, działa antyspetycznie i przeciwtrądzikowo.
Później grupa 3 humektantów regulujących nawilżenie. Jest także allantoina o działaniu łagodzącym.
Na samym końcu pojawia się konserwant, który może podrażniać.

Zgodny z cg.
Ten żel analizowała też Syrenka (tutaj)

Stary 2010-08-18, 22:55   #868
Nicole
Zakorzenienie

Cytat:
Szampon wydaje się być całkiem przyjemny.
Bazę szamponu stanowi mieszanka delikatnych detergentów. Zaraz potem błonotwórcze środki kondycjonujące włosy - ułatwią rozczesywanie, zniwelują elektryzowanie i utworzą na włosie film. Emolienty re-natłuszczą włosy poddane działaniu detergentów. W składzie również polimer filmotwórczy, który ma za zadanie uczynić włosy podatniejsze na stylizację. Z odżywczych składników mamy ekstakty z alg i z henny, która według informacji podanych przez producenta przeniknie do wnętrza włosa, nawilżającą glicerynę oraz proteiny jedwabiu, które mają działanie nawilżające i nadające połysk.

Szampon niezgodny z CG
Dziękuję za analizę A co do tego szamponu chciałam jeszcze zapytać, czy:
1) nadaje się do zmywania olejów (kokos, migdał..)
2) czy przez to, że szapon tworzy na włosach film, nie utrudni wnikania wartościowym substancjom z maski/odżywki?

Nicole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 23:10   #869
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość

W odżywce znajdziemy:
#emolienty, które natłuszczą włosy, zapobiegną ucieczce wody, nadadzą im gładkości i blasku, uchronią przed uszkodzeniami mechanicznymi
#antystatyki (w tym Polyquaternium-11), wygładzą włos, ułatwią rozczesywanie, zniwelują ładunek
#humektanty, które nawilżą włosy
#substancje odżywcze- wzmocnią włosy, odżywią, nawilżą

Odżywka wygląda fajnie, napewno nawilży i natłuści włosy, powinna także je odżywić (dla mnie jednak jest składowo przeładowana)
Niezgodna z CG
slicznie dziekuje (akurat ja uwielbiam przeladowane odzywki, znaczy moje wlosy)

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Cytat:
Ta maska składa się właściwie z samych emolientów i antystatyków, przynajmniej do zapachu te składniki przeważają.
Wśród emolientów mamy alkohole tłuszczowe, masło shea oraz silikony. Natłuszczą włosy, zatrzymają wodę wewnątrz włókna włosa, wygładzą, w jakimś stopniu uchronią przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Antystatyki wygładzą, ułatwią rozczesywanie, zniwelują elektryzowanie.
To tyle przed zapachem i konserwantami.
Potem w ilościach śladowych występuje hydrolizowana proteina sojowa, liposomowy kompleks z centelli asiatici, który może miał promować ów zdrowy wzrost, ale jakoś nie bardzo mu to wyjdzie.
Na samym końcu występuje również humektant: aloes, witamina E oraz masło mango.
Co do obietnic producenta wyrażonych w nazwie powiedziałabym, że owo promowanie zdrowego wzrostu będzie polegało na ochronie włosa przed uszkodzeniami mechanicznymi do czego przyczynią się silikony i antystatyki.

Maska niezgodna z CG.

a juz mialam nadzieje ze oprocz silikonow cos w niej jeszcze siedzi, no nic, poczekam na analize tej drugiej
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-19, 13:53   #870
kropcia007
Wtajemniczenie

Tigi Catwalk Curlesque Defining Shampoo
aqua, cocamidopropyl betaine, disodium laureth sulfosuccinate, glycerin, cocamide mea, sodium lauroyl sarcosinate, peg-120, methyl glucose dioleate, parfum, cucumber friut water, dimethicone copolymer, phenoxyethanol, disodium cocoamhodiacetate, acrylates, glycol distearate, amodimethicone, panthenol, laureth-4, polyquaternium-55, c11-15 pareth+7, polyquaterniu-67, laureth-9, butylphenyl, methylpropional, polyquaternium-7, quaternium-95, hexyl cinnamal, linalool, trideceth-12, c12-13 pareth-23 c12-12 pareth-3, limonete citric acid, propanediol, benzophenone-4, hydroxycitronellal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, citronellol, tetrasodium edta, methylchloroisothiazolino ne, sunflower seed oil, propylene glycol, methylisoisothiazolinone, fucus vesiculosus extract, laminaria digitata extract, crithmum maritimum extract, ci42090, ci 42053

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości