Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-14, 09:58   #1201
Rybiorek
Zakorzenienie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Początek taki jak w Curl Junkie Beauticurls Strengthening Hair Conditioner, czyli emolient - alkohol tłuszczowy który pokryje włos filmem, zmiękczy, natłuści; antystatyk wygładzi, ułatwi rozczesywanie, zmiękczy; gliceryna - humektant nawilży.
Potem dodano ekstrakt z kory wiązu, witaminę E (antyoksydant), olej z moreli, jojoby, słonecznika. Z humektantów wzmacniający pantenol oraz glikol propylenowy.

Czyli mamy tu przyzwoitą nawilżającą odżywkę.

Zgodna z CG

Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 10:03   #1202
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Po wodzie mamy rozpuszczalnik, który jest też mocno dezynfekujący i może podrażniać/wysuszać skórę głowy. Potem nawilżacze, które zapewne mają za zadanie złagodzić wysuszające działanie alkoholu, a także służyć jako promotory przejścia. Dopiero potem ekstrakt i sok z brzozy.

Ja osobiście wybrałabym Barwę. Barwa jest oparta na alkoholu denaturowanym, a mi on krzywdy nie robi, niemniej to kwestia osobnicza i trzeba uważać, czy nie wysusza. Z alkoholem isopropylowym nie mam doświadczeń, więc bym się bała. Poza tym, o ile pamiętam, w Barwie ekstrakt jest zaraz po alkoholu, czyli w większej ilości niż w tym produkcie.

Zgodny z CG
dziękuję! następnym razem wypróbuję Barwę w takim razie. i tak używam Isany jako bazy do psikacza, więc nie odczuwam żadnych nieprzyjemności
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 10:44   #1203
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość
dziewczyny a co możecie powiedzieć o tym francuskim BIO produkcie:
http://www.beaute-test.com/masque_bi..._bio_lovea.php
skład:
aqua, sunflower seed oil*, mentha piperita water*, glycerin, stearate, cetearyl alcohol, cetearyl glucoside, stearic acid, butyrospermum parkii (shea butter)*, dehydroacetic acid, benzyl alcohol, xanthan gum, tocopherol, tocopheryl, acetate, CI 77492, silica (iron oxyd), parfum (fragrance)benzyl benzoate
* ingrédients issus de l'agriculture biologique
Z góry bardzooo dziękuję !
Maska jest mocno monotematyczna Składniki, które mają znaczenie dla włosów, to prawie same emolienty. Jedyny nawilżający dodatek to gliceryna. Mamy też w miętowy hydrolat, ale tylko ładnie wygląda, dla włosów nie będzie miał jakiegoś dużego znaczenia.
Ze względu na dużą ilość emolientów maska powinna zmiękczyć włosy, natłuścić i wygładzić. Ale konieczny byłby jakiś dodatkowy produkt, używany zamiennie, bardziej zróżnicowany składowo.

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
dziękuję! następnym razem wypróbuję Barwę w takim razie. i tak używam Isany jako bazy do psikacza, więc nie odczuwam żadnych nieprzyjemności
Najwyraźniej isopropyl alkohol nie wywołuje u Ciebie żadnych reakcji niepożądanych i możesz swobodnie używać tej wody
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 11:00   #1204
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
Najwyraźniej isopropyl alkohol nie wywołuje u Ciebie żadnych reakcji niepożądanych i możesz swobodnie używać tej wody
powiedz mi proszę jeszcze, bo nie wiem czy dobrze myślę: Barwa nadaje się bardziej na skalp z powodu wysuszającego alkoholu, a Isana? mogę swobodnie używać jej też do włosów?
Stary 2010-10-14, 11:24   #1205
cheveux_boucles
Raczkowanie

Cytat:
Maska jest mocno monotematyczna Składniki, które mają znaczenie dla włosów, to prawie same emolienty. Jedyny nawilżający dodatek to gliceryna. Mamy też w miętowy hydrolat, ale tylko ładnie wygląda, dla włosów nie będzie miał jakiegoś dużego znaczenia.
Ze względu na dużą ilość emolientów maska powinna zmiękczyć włosy, natłuścić i wygładzić. Ale konieczny byłby jakiś dodatkowy produkt, używany zamiennie, bardziej zróżnicowany składowo.

Bardzo dziękuję za analizę;-) Zatem zakupię coś jeszcze, aby stosować zamiennie, mieszkam we Fr, więć nie mam dostępu do polecanych przez Was używek;-) Jedynę co tutaj sie znajduję to maska garnier doux avokado
skład:
aqua/water - cetearyl alcohol - behentrimonium chloride - glycerin - cetyl esters - amodimethicone - ci 19140/yellow5 - ci15985/yellow6 - trideceth-6 - chlorhexidine dihydrochloride - dimethyl tin dineocedyl ester - persea gratissima/avocado oil - methylparaben - butyrospermum parkii/shea butter - cetrimonium chloride - hexyl cinnaman - parfum/fragance
link: http://www.beaute-test.com/masque_hu...ux_garnier.php

Czy ta maska wystarczy, aby zrównoważyć składniki pomiędzy tymi dwoma maskami ?
Z góry dziękuję za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam!
cheveux_boucles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 12:12   #1206
Rybiorek
Zakorzenienie

nie znalazlam zeby ten produkt byl analizowany wiec wrzucam, juz jedzie do mnie tak w razie czego wzielam jakby miss jessie's nawalila to mam pocieszenie (jak ono nawali nie mam nastepnej opcji, powrot to tego co mam)

zadanie kosmetyku - walka z frizem i utrzymanie lokow nawet drugiego dnia, odnowienie fryzury wg poducenta - zwilzyc wlosy woda co przywroci loki do zycia moze byc uzywane samodzielnie lub w polaczeniu z zelem

Curl Keeper / Curly Hair Solutions

ngredients DI Water, PVP/VA Copolymer, Propylene Glycol, Hydroxyethylcellulose, Laureth 23, Glycerin, DMDM Hydantoin, Fragrance, Polyquaternium 10.

edit: tego nie mam i nie zamawialam ale moze sie nam przydac, nowa seria Tigi

Tigi Love Peace & the Planet Let It Be Cherry Almond Leave-In Conditioner

Mucor Miehei and Shiitake Mushroom
• Extracts
• Glycerin
• Organic Chamomile Extract
• Panthenol
• Organic Aloe Leaf Juice
• Organic Hibiscus and Horsetail Extracts
• Organic Shea Butter
• Rice and Wheat Amino Acids
• Cetrimonium Chloride

wyglada bardzo zdrowo jak na moje oko
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-10-14 o 12:58
Stary 2010-10-14, 16:15   #1207
bernadka20
Wtajemniczenie

Bardzo Proszę o analizę tego szamponu.
Forte Sweden, Mrs. Potter's, Arnika szampon do włosów skłonnych do przetłuszczania]
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium PEG-5 Laurylcitrate Sulfosuccinate, Metoxy PEG/PPG-7/3 Aminopropyl Dimeticone, PEG-40 Hydrogenated Castrol Oil, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Amica Montana Flower Extract, Parfum, Izopropyl Alkohol, Propylene Glycol, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Metylchloroisothiazolinon e, Methyllisothiazolinone, Citric Acid, Sodium Chloride, Limonene, Linalool, CI 19140, CI 14720.

jesli byla analizowane to przepraszam za wstawkę i nie widzialam go w wyszukiwarce.
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 18:56   #1208
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

poprosze o analize
De Tuinen cocos-vanillle conditioner
aqua, cetyl alkohol, cocos nucifera oil, behentrimonium chloride, dicetyldimonium chloride, parfum, glycerin, propylene glicol, vanilia planifoolia extract, sorbitol, polysorbate 20, panthenol linoleic acid, arachidonic acid, tocopheryl acetate, retinyl methylchloroisothizolinon e, methylisothiazolinone, citric acid
wzielam dwie- kokosik wysoko w skladzie no i byla promocja
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 19:09   #1209
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość

Curl Junkie Curl Queen Hair Styling Gel

Ingredients: Water, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Hydroethylcellulose, Corn Starch Modified, Polyquaternium-4, Panthenol, PVP, Camellia Sinensis Leaf (Green Tea) Extract, Wheat Protein, Wheat Starch, Polysorbate 20, Propylene Glycol, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance.

Best for Normal - Fine, Wavy - Curly hair types.
Na początku mamy sok z aloesu. Następnie - środek zagęszczający, wyprodukowany z celulozy (działa podobnie jak guma ksantanowa).

Wydobędą i utrwalą skręt: modyfikowana skrobia kukurydziana (działa także zagęszczająco) oraz dwa polimery filmotwórcze, w tym pq-4.

Odżywczo i ochronnie działają:
  • łagodzący panthenol,
  • ekstrakt z liści chińskiej herbaty (zielonej herbaty) - ma działanie antybakteryjne,
  • proteiny pszeniczne (ale będą działały tylko na zewnątrz włosa - nie są hydrolizowane, więc do wnętrza nie przenikną),
  • skrobia pszeniczna - ma działanie łagodzące,
  • glikol.

Na końcu stabilizator, konserwanty, zapach. Co istotne, nie zastosowano tu parabenów.

Żel powinien zapewnić dobre utrwalenie połączone z ochroną i odżywieniem włosów.

Żel jest niezgodny z CG z uwagi na pq-4.

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

Cytat:
nie znalazlam zeby ten produkt byl analizowany wiec wrzucam, juz jedzie do mnie tak w razie czego wzielam jakby miss jessie's nawalila to mam pocieszenie (jak ono nawali nie mam nastepnej opcji, powrot to tego co mam)

zadanie kosmetyku - walka z frizem i utrzymanie lokow nawet drugiego dnia, odnowienie fryzury wg poducenta - zwilzyc wlosy woda co przywroci loki do zycia moze byc uzywane samodzielnie lub w polaczeniu z zelem

Curl Keeper / Curly Hair Solutions

ngredients DI Water, PVP/VA Copolymer, Propylene Glycol, Hydroxyethylcellulose, Laureth 23, Glycerin, DMDM Hydantoin, Fragrance, Polyquaternium 10.
Dwa polimery - z czego działać wydobywająco i utrwalająco na loki będzie tylko PVP/VA Copolymer. Za to jest na początku składu, więc w żelu jest go najwięcej ze wszystkich składników. Z substancji odżywczych - glikol, gliceryna.

W porównaniu do innych (zagranicznych) żeli przeznaczonych do kręconowłosych, to nie ma tu olejów, ekstraktów, protein, czyli brak bonusów. Ale skoro producent daje zapewnienia dobrego utrwalenia, to być może PVP/VA jest tu naprawdę dużo i to na nim opiera się działanie kosmetyku. Innymi słowy produkt ma utrwalać loki, a nie dodatkowo chronić i odżywiać (te zadania mogą pełnić inne produkty).

Żel jest niezgodny z CG z uwagi na pq-10.

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2010-10-16 o 13:39
malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 21:21   #1210
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość

Dwa polimery - z czego działać wydobywająco i utrwalająco na loki będzie tylko PVP/VA Copolymer. Za to jest na początku składu, więc w żelu jest go najwięcej ze wszystkich składników. Z substancji odżywczych - glikol, gliceryna.

W porównaniu do innych (zagranicznych) żeli przeznaczonych do kręconowłosych, to nie ma tu olejów, ekstraktów, protein, czyli brak bonusów. Ale skoro producent daje zapewnienia dobrego utrwalenia, to być może PVP/VA jest tu naprawdę dużo i to na nim opiera się działanie kosmetyku. Innymi słowy produkt ma utrwalać loki, a nie dodatkowo chronić i odżywiać (te zadania mogą pełnić inne produkty).
dziekuje Malgosiu

to co napisalas zgadza sie z opiniami niektorych dziewczyn ze keeper zastosowany solo daje uczucie wysuszenia, ja go zamierzam sprobowac na odzywke bs, dam znac czy faktycznie trzyma loczki
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-15, 19:40   #1211
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
powiedz mi proszę jeszcze, bo nie wiem czy dobrze myślę: Barwa nadaje się bardziej na skalp z powodu wysuszającego alkoholu, a Isana? mogę swobodnie używać jej też do włosów?
Hm. Osobiście nie pryskałabym włosów mgiełką opartą na alkoholu. Teoretycznie ma ona nawilżacze, które powinny łagodzić jego wysuszające działanie, na pewno też duża część odparuje, ale mimo wszystko jest to produkt bez spłukiwania i pozostanie dłuższy czas na włosach. A dlaczego pryskasz nią włosy? Jeśli ze względu na ekstrakty, to trzeba także pamiętać, że ekstrakty najlepiej działają na cebulki włosowe, czyli powinny być wcierane w skalp. Co do możliwości odżywienia martwej części włosa przez ekstrakty zdania są mocno podzielone.

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję za analizę;-) Zatem zakupię coś jeszcze, aby stosować zamiennie, mieszkam we Fr, więć nie mam dostępu do polecanych przez Was używek;-) Jedynę co tutaj sie znajduję to maska garnier doux avokado
skład:
aqua/water - cetearyl alcohol - behentrimonium chloride - glycerin - cetyl esters - amodimethicone - ci 19140/yellow5 - ci15985/yellow6 - trideceth-6 - chlorhexidine dihydrochloride - dimethyl tin dineocedyl ester - persea gratissima/avocado oil - methylparaben - butyrospermum parkii/shea butter - cetrimonium chloride - hexyl cinnaman - parfum/fragance
link: http://www.beaute-test.com/masque_hu...ux_garnier.php

Czy ta maska wystarczy, aby zrównoważyć składniki pomiędzy tymi dwoma maskami ?
Z góry dziękuję za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam!
No niestety maska nie powala składem. Składa się z emolientów (w tym łatwo zmywalnego silikonu), które zmiękczą i natłuszczą włosy. Tytułowe masło karite występuje w produkcie w ilości mniejszej niż 1% Olej z awokado w niewiele większej. Poza tym mamy jeszcze tylko jeden antystatyk, który ułatwi rozczesywanie włosów i zapobiegnie elektryzowaniu i poczciwą, nawilżającą glicerynę. Reszta to składniki nieistotne dla włosów. Także maska spełni tylko podstawowe zadania, ale nie zregeneruje, nie odżywi.

Niezgodna z CG

Wiem, że we Francji jest nieźle rozwinięta sprzedaż półproduktów kosmetycznych, jak proteiny czy nawilżacze. Może mogłabyś zaopatrzyć się coś z tego i wzbogacać sklepowe odżywki?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-16, 08:00   #1212
cheveux_boucles
Raczkowanie

Bardzo dziękuję za odpowiedz. A ja myśłałam, że "extra" produkt kupiłam hihihi
SUPER, ŻE TUTAJ JESTEŚCIE !!!
Z tymi półproduktami to mogę zacząc od "olejka kokosowego" ? ( tylko nie wiem, czy on ma za zadanie odżywcze i nawilżające?)
No i znalazłam jeszcze taki olejek z Camellia firmy Melvita, ( nakłada sie na suche włosy na 20 min i owija ciepłym ręcznikiem, raz w tygodniu) oto link:
http://www.melvita.fr/huile-de-camélia,2,2,90,422.htm
składniki:
Camellia Oleifera [Camellia Oleifera Seed Oil].
Pozdrawiam serdecznie!
cheveux_boucles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 11:52   #1213
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
Hm. Osobiście nie pryskałabym włosów mgiełką opartą na alkoholu. Teoretycznie ma ona nawilżacze, które powinny łagodzić jego wysuszające działanie, na pewno też duża część odparuje, ale mimo wszystko jest to produkt bez spłukiwania i pozostanie dłuższy czas na włosach. A dlaczego pryskasz nią włosy? Jeśli ze względu na ekstrakty, to trzeba także pamiętać, że ekstrakty najlepiej działają na cebulki włosowe, czyli powinny być wcierane w skalp. Co do możliwości odżywienia martwej części włosa przez ekstrakty zdania są mocno podzielone.
mieszam wodę z innymi odżywkami (np. Jantar) i psikam na skórę i włosy przed snem. zmywam rano. jest mi tak wygodniej, bo moje długie włosy nie tolerują nadmiernego czesania (nawet przeczesując palcami z odżywką robię sobie większą krzywdę niż gdybym jej wcale nie nałożyła ) i szczególnie sprawdza się to przy gęstych odżywkach (rozwadniam je tą wodą) nawet jak używałam na włosy alkoholowy Radical to nic mi 'nie zrobił' złego, więc będę dalej używać mieszanki
Stary 2010-10-16, 15:37   #1214
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Bardzo Proszę o analizę tego szamponu.
Forte Sweden, Mrs. Potter's, Arnika szampon do włosów skłonnych do przetłuszczania]
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium PEG-5 Laurylcitrate Sulfosuccinate, Metoxy PEG/PPG-7/3 Aminopropyl Dimeticone, PEG-40 Hydrogenated Castrol Oil, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Amica Montana Flower Extract, Parfum, Izopropyl Alkohol, Propylene Glycol, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Metylchloroisothiazolinon e, Methyllisothiazolinone, Citric Acid, Sodium Chloride, Limonene, Linalool, CI 19140, CI 14720.

jesli byla analizowane to przepraszam za wstawkę i nie widzialam go w wyszukiwarce.
Przeciętny, zwyczajny produkt. Zawiera standardową mieszankę myjącą, ze względu na zawartość SLES-u prawdopodobnie nieodpowiednią do codziennego mycia kręciołów. Oprócz tego środki kondycjonujące (w tym modyfikowany silikon), które powinny poprawić wygląd włosa i ułatwić rozczesanie włosów po użyciu szamponu. Ekstrakt z arniki mógłby być wyżej, ale przynajmniej jest przed zapachem, więc może jest nadzieja, że jest w ilości większej niż mikroskopijna.

Niezgodny z CG

Cytat:
mieszam wodę z innymi odżywkami (np. Jantar) i psikam na skórę i włosy przed snem. zmywam rano. jest mi tak wygodniej, bo moje długie włosy nie tolerują nadmiernego czesania (nawet przeczesując palcami z odżywką robię sobie większą krzywdę niż gdybym jej wcale nie nałożyła ) i szczególnie sprawdza się to przy gęstych odżywkach (rozwadniam je tą wodą) nawet jak używałam na włosy alkoholowy Radical to nic mi 'nie zrobił' złego, więc będę dalej używać mieszanki
Znasz swoje włosy najlepiej, więc najlepiej potrafisz ocenić, co im szkodzi, co nie
Stary 2010-10-16, 18:29   #1215
bernadka20
Wtajemniczenie

jumatt
wstawilam do analizy ten szampon, gdyz szukam dobrego szamponu dla swojej bratowej
Dziekuje Ci bardzo za analize

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Garnier Naturalna Pielęgnacja z Kwiatem Lipy szampon do włosów normalnych i przetłuszczających się

Aqua/water, sodium laureth sulfate, coco-betaine, sodium chloride, CI 47005/acid yellow 3, cocamide mea, sodium benzoate, sodium methylparaben, sodium hydroxide, ethylparaben, salicylic acid, polyquaternuim-10, tilia cordata extract/tilia cordata flower extract, limonene, linalool, benzyl alcohol, propylenenglycol, butylphenyl methylpropional, citric acid, hexylene glycol, hexyl cinnamal, parfum/fragrance, (FIL C39398/1)

Dobry ?
Z góry dzięki za analizę.
Stary 2010-10-16, 21:55   #1216
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość
Kochane czy możecie ocenić tą maskę Bingo, Maska do włosów: proteiny kaszmiru i kolagen?

skład :
Aqua, 1 heksadecanol, 1 octadecanol (miksture), ceteareth- 20 (and) Cetearyl alcohol, stearamidopropyl dimethylamine, hydrlyzed, keratin (cashmere),soluble collagen, prafum, citric acid, methyl praben, sodium benzoate, ethyl paraben.

czy ona jest zgodna z cg?
Odżywka o bardzo prostym składzie, nadałaby się do mycia, choć jeśli ma przyzwoitą ilość protein lub ktoś ma zdrowe włosy trzeba uważać na przekarmienie.
Można by ją też wzbogacać (olejami, humektantami, miodem, ziołami itd)

Początek standardowy: emolienty + antystatyk: natłuszczą, wygładzą, ułatwią rozczesywanie. Potem proteiny o potencjale regenerującym o ochronnym: keratyna może wniknąć we włókno włosa, kolagen utworzy na włosie ochronną warstwę.
Potem środki zapachowe i konserwanty.

Zgodna z CG.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 09:01   #1217
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:

Garnier Naturalna Pielęgnacja z Kwiatem Lipy szampon do włosów normalnych i przetłuszczających się

Aqua/water, sodium laureth sulfate, coco-betaine, sodium chloride, CI 47005/acid yellow 3, cocamide mea, sodium benzoate, sodium methylparaben, sodium hydroxide, ethylparaben, salicylic acid, polyquaternuim-10, tilia cordata extract/tilia cordata flower extract, limonene, linalool, benzyl alcohol, propylenenglycol, butylphenyl methylpropional, citric acid, hexylene glycol, hexyl cinnamal, parfum/fragrance, (FIL C39398/1)

Dobry ?
Z góry dzięki za analizę.
Skład bardzo bardzo przeciętny. W zasadzie liczą się tylko 3 pierwsze składniki, a wśród nich woda i dwa związki myjące. działanie drażniące SLESu łagodzić będzie pochodna betainy. Potem mamy sól, pełniącą rolę zagęstnika, a po niej barwnik którego jest może 0,001%. Co do mycia to jak najbardziej będzie myć, SLES z betainą tworzą mieszankę o bardzo dobrym działaniu myjącym. Z kolei jeśli chodzi o działanie kwiatu lipy nie liczyłabym że go odczujemy.

Zgodny z CG
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 09:05   #1218
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość
Kochane czy możecie ocenić tą maskę BINGO - maska do włosów - proteiny kaszmiru i kolagen?
skład :
Aqua, 1 heksadecanol, 1 octadecanol (miksture), ceteareth- 20 (and) Cetearyl alcohol, stearamidopropyl dimethylamine, hydrlyzed, keratin (cashmere),soluble collagen, prafum, citric acid, methyl praben, sodium benzoate, ethyl paraben.

czy ona jest zgodna z cg?
Gdzie udało Ci się kupić lub zobaczyć tę maskę?
Nawet na stronie producent (tak mi się wydaje, że to jest jego strona) takiej maski nie ma:
http://www.bingo.net.pl/sklep/pieleg...losow-c-7.html
W internecie też nigdzie nie mogę jej znaleźć. A może to nie jest polska maska?
Najbardziej podobna wydaje mi się ta maska, ale jednak nazwa jest trochę inna i skład też.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 10:05   #1219
bernadka20
Wtajemniczenie

kosmetolog1
Dziekuje za analizę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-17, 10:29   #1220
pocokomunazwa
Rozeznanie

Ja poproszę o analizę: Dove Therapy, Damage Therapy (ten niebieski). Nie znalazłam opisu na liście zbiorczej, więc pytam.

Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate (A) / Sodium C12-13 Pareth Sulfate (B)*, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Dimethiconol, Parfum, Glycol Distearate, Glycerin, Carbomer, Sodium Hydroxide, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Laureth Sulfate (B)*, DMDM Hydantoin, TEA-Dodecylbenzene, Amodimethicone, PPG-12, Citric Acid, Disodium EDTA, PEG-45M, Mica, Sodium Benzoate, Trideceth-12, Cetrimonium Chloride, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Amyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Limonene, Linalool, CI 15985, CI 19140, CI 77891.
* Składnik A lub B patrz przy kodzie produkcji
pocokomunazwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 10:58   #1221
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

edit: tego nie mam i nie zamawialam ale moze sie nam przydac, nowa seria Tigi

Tigi Love Peace & the Planet Let It Be Cherry Almond Leave-In Conditioner

Mucor Miehei and Shiitake Mushroom
• Extracts

• Glycerin
• Organic Chamomile Extract
• Panthenol
• Organic Aloe Leaf Juice
• Organic Hibiscus and Horsetail Extracts
• Organic Shea Butter
• Rice and Wheat Amino Acids
• Cetrimonium Chloride

wyglada bardzo zdrowo jak na moje oko
Skład INCI zapewne w innej kolejności ustawia powyższe składniki

Mamy tu
* emolient (masło shea), które natłuści, zatrzyma wodę wewnątrz włosa
* antystatyk, wygładzi, ułatwi rozczesywanie;
* humektanty: nawilżą: gliceryna, wzmacniający pantenol i pełen substancji odżywczych aloes;
* aminokwasy ryżowe i pszeniczne o potencjale antystatyczno - wzmacniającym;
* ekstrakty z hibiskusa, skrzypu, rumianku i grzybów o potencjale wzmacniającym.

Wygląda fajnie, aczkolwiek trudno stwierdzić ile tych fajniejszych składników w odżywce jest

Na podstawie powyższej listy: odżywka zgodna z CG.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 12:29   #1222
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Małgosiu coś nie gra z nazwami chyba, sprawdziłam właśnie w ofercie hurtowej Bingo jaka nazwa figuruje i jest tylko Maska do włosów - proteiny kaszmiru i kolagen. Cennik jest z 17 czerwca więc może ta z kaszmirem i jedwabiem to jakaś stara wersja?

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 13:53   #1223
bernadka20
Wtajemniczenie

Schwarzkopf Taft 2x Push - up effect Volume Mousse Nutri Mineral Complex Dry & Stressed Hair Extra Strong pianka do włosów suchych
Ingredients: Aqua, Alcohol Denat, Butane, Propane, Polyquaternium-69, Polyquaternium-4, Polyquaternium-55, Sodium Benzoate, Cetrimonium Chloride, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Triethyl Citrate, Isobutane, Niacinamide, Panthenol, Parfum, Lactic Acid, Magnesium Sulfate, Phenoxyethanol, Butylphenyl Methylpropional, Pantolactone, Linalool, Coumarin.

Z góry dziekuję za analizę.
Stary 2010-10-18, 17:49   #1224
pseudofeministka
Zakorzenienie

Witajcie Dziewczyny!

Dzisiaj zakupilam maseczke z Biovaxu i gratisowo zamiast jedwiabiu jest saszetka z Serum wzmacniajacym A+E. Na opakowaniu jest napisane,ze produktu jest wolny od SLSow i Parabenow ,ale i tak chce sie upewnic czy jest ono zgodne z metoda CG i co w sobie zawiera a czy przynajmniej w czesci ujdzie. Bo obawiam sie,ze jest to jedwab w plynie tylko tyle,ze zmienili opakowani i nazwe

Sklad:

Cyclomethikone, Cyclopentasiloxane (and) Dimethiconol, amodimethicone , phenyl trimethicone, isohexadecane (and) polyisobutane, parum, isopropyl myristate, glycine soja (soybean), oil, carthamus tinctorius (Safflower) , seed oil, Lnoleic acid, tocopheryl Acetate, retinyl palmitate , geraniol.

Z gory dziekuje za analize
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 18:47   #1225
bernadka20
Wtajemniczenie

pseudofeministka
Napakowana silikonami. Nie jest zgodna z CG.
Stary 2010-10-18, 18:57   #1226
MsTseTse
Zadomowienie

dziewczynki pisałyście o odżywkach TIGI, znalazłam pełny skład i przyłączam się do prośby o analizę

LET IT BE
Cherry Almond Leave-In Conditioner
Aloe Barbadensis Leaf Juice (Aloe Vera) , Glycerin , Butyrospermum Parkii (Shea Butter) , Prunus Amygdalus Dulcis Oil (Sweet Almond) , Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil (Bergamot) , Citrus Grandis Peel Oil (Grapefruit) , Rosmarinus Officinalis Leaf Oil (Rosemary) , Aqua (Water) , Olea Europaea Fruit Oil (Olive) , Helianthus Annuus Seed Oil (Sunflower) , Simmondsia Chinensis Seed Oil (Jojoba) , Chamomilla Recutita Extract (Matricaria, Chamomile) , Hibiscus Sabdariffa Flower Extract (Hibiscus) , Agaricus Bisporus Cap , Stem Extract , Cochlearia Armoracia Root Extract (Horseradish) , Wheat Amino Acids , Rice Amino Acids , Stearyl Alcohol , Phenoxyethanol , Caprylic , Capric Triglyceride , Cetrimonium Chloride , Cetyl Alcohol , Stearic Acid , Hydroxyethyl Ethylcellulose , Brassicamidopropyl Dimethylamine , Polyquaternium-37 , Quaternium-91 , Cetearyl Alcohol , Panthenol , PEG-17 Dimethicone , Cetrimonium Methosulfate , Polyquaternium-55 , Citric Acid , Tetrasodium EDTA , Limonene , Methylisothiazolinone , Linalool , Benzaldehyde , Ethyl Acetate , Heliotropine , Vanillin

MsTseTse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 18:58   #1227
gasolina84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny!

Dzisiaj zakupilam maseczke z Biovaxu i gratisowo zamiast jedwiabiu jest saszetka z Serum wzmacniajacym A+E. Na opakowaniu jest napisane,ze produktu jest wolny od SLSow i Parabenow ,ale i tak chce sie upewnic czy jest ono zgodne z metoda CG i co w sobie zawiera a czy przynajmniej w czesci ujdzie. Bo obawiam sie,ze jest to jedwab w plynie tylko tyle,ze zmienili opakowani i nazwe

Sklad:

Cyclomethikone, Cyclopentasiloxane (and) Dimethiconol, amodimethicone , phenyl trimethicone, isohexadecane (and) polyisobutane, parum, isopropyl myristate, glycine soja (soybean), oil, carthamus tinctorius (Safflower) , seed oil, Lnoleic acid, tocopheryl Acetate, retinyl palmitate , geraniol.

Z gory dziekuje za analize
napis na opakowaniu o braku parabenów dotyczył samej maseczki , nie serum
jeszcze analizować nie potrafię, ale widzę tutaj kilka silikonów -niezmywalnych wodą

to taka moja mało profesjonalna analiza

10 przykazań żywieniowych

"Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller

silikony w odżywkach, SLS, parabeny out

Edytowane przez gasolina84
Czas edycji: 2010-10-18 o 19:01
gasolina84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 19:14   #1228
bernadka20
Wtajemniczenie

gasolina...
Mnie sie wydaje, ze ta analiza nie tyczy sie maseczki co samego jedwabiu w płynie. Z reguly. Sam skład mowi za siebie. A ja myslalam, ze serum
Amodimethicone jest zmywalny łagodnym szamponem z zawartoscia Cocobetaine.
Reszta jest niezmywalna wodą.
Cyclopentasiloxane to silikon cykliczny (pamietam komentarz Syrenki przepraszam za niedociągniecie)

Edytowane przez bernadka20
Czas edycji: 2010-10-18 o 21:44
Stary 2010-10-18, 19:22   #1229
gasolina84
Zakorzenienie

Cytat:
gasolina...
Mnie sie wydaje, ze ta analiza nie tyczy sie maseczki co samego jedwabiu w płynie. Z reguly. Sam skład mowi za siebie. A ja myslalam, ze serum
Amodimethicone jest zmywalny łagodnym szamponem z zawartoscia Cocobetaine.
Reszta jest niezmywalna wodą.
Cyclopentasiloxane to silikon cykliczny (pamietam komentarz Rybiorka)
bo to była analiza serum, a nie maseczki, która ma porządny skład

10 przykazań żywieniowych

"Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller

silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
gasolina84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 20:02   #1230
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości