|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1381 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych
Cytat:
W składzie przeważają emolienty ze sporym dodatkiem gliceryny. Jest również pantenol i hydrolizowana keratyna. Emolienty, w tym oleje i masła (shea, kakaowe, modrak abisyński, pszeniczny) a także olej mineralny, lanolina (będąca też antystatykiem) i nafta wygładzą włosy, zapewnią natłuszczającą ochronną (np. przed zimnem) otoczkę, ułatwią rozczesywanie, zniwelują elektryzowanie Gliceryna nawilży - przyciągnie i zatrzyma wodę. Pantenol wzmocni, keratyna ma potencjał regenerujący. Poprzedni skład z uwagi na wysoką pozycję zapachu miał mniej substancji znaczących dla włosów. Tam mieliśmy na początku więcej olejów i natłuszczaczy pochodzenia roślinno - zwierzęcego, tu przeważają pochodne olejów parafinowych, ale mamy też oleje roślinne. Tu jest więcej gliceryny, na plus obecność keratyny i pantenolu. Co do zgodności z CG nie jestem pewna zmywalności acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, ale jest go stosunkowo mało w kremie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1382 |
Przyczajenie
|
syrenka;23051955]Masz na myśli sól?[/QUOTE]
tak mamnamysli sol |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1383 |
Rozeznanie
|
Jeszcze jedna gorąca prośba o analizę szamponu:
Nanogen Nanoguard-A Shampoo Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Prunus Africana Extract, Urtica Dioica, Beta Sitosterol, Borage Seed Oil, Green Tea Extract, Propylparaben, Superoxide Dismutase, Cocamidoprpyl Betaine, Citric Acid, Methylparaben, Spearmint Oil, Zinc Sulfate, Copper Glycinate, Niacinamide, Pyridoxal 5-Phosphate, Saw Palmetto Extract, Disodium Cocoamphodiacetate, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, Diazoldinyl Urea. Z góry bardzo bardzo dziękuję ![]()
![]() |
#1384 |
Zadomowienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22968587]poprosze o analize: Harmonie Huidolie (olejek do ciala)
sklad: helianthus annuus, simmondsia chinensis, calendula officinalis, prunus dulcis, argania spinosa oil, persea gratissima, D-alpha tocopherol, macadamia ternifolia, triticum vulgare, oenothera biennis, rosa mosqueta, daucus carota, fragrance natural, hippophae rhammoides, monarda didyma, cymbopogon flexuosus, cananga odorata, citrus nobilis, salvia officinalis, rosa damascena, origanum majorana, vanilia planifolia, gardenia tahitensis, benzyl benzoate*, citronellol*, famesol*, geraniol*, linalool*, d-limonene * from aroma-oil ciekawi mnie czy warto uzywac na wlosy, na skore dziala rewelacyjnie ![]() Na początku olejku mamy: olej* ze słonecznika i olej jojoba. Dalej znajduje się: * ekstrakt z nagietka lekarskiego (który być może dodany był do olejku w postaci maceratu, czyli wcześniej wymienione oleje/olej były tak naprawdę olejami z wyciągiem z ekstraktu z nagietka lekarskiego?). Co samego działania ekstraktu to: Olejowy wyciąg z nagietka lekarskiego ma silne działanie gojące i regenerujące, które jest związane głównie z obecnością karotenów i flawonoidów. Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry szorstkiej, popękanej, także zniszczonej na skutek odmrożeń czy oparzeń. Oczyszcza i zmiękcza skórę. Używany do masażu zniszczonej skóry w celu jej oczyszczenia, zmiękczenia, załagodzenia podrażnień i ogólnej regeneracji (olej nośnikowy). Nadaje się też do pielęgnacji cery skłonnej do infekcji, zaczerwienienia i pękania. Używany w produktach do pielęgnacji niemowląt, jako dodatek do kremów ochronnych. Czyli ma działa przede wszystkim na skórę, a nie na włosy. W przypadku włosów, działa głównie na skalp: Olejowe kąpiele włosów: w przypadku bardzo suchych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi włosach, suchości skóry głowy i przy łupieżu suchym. (Źródło) Po ekstrakcie mamy kolejno: * olej ze słodkich migdałów, (olejek ze słodkich migdałów pielęgnuje włosy przesuszone i matowe, po jego zastosowaniu włosy są wyraźnie nawilżone i odzyskują naturalny połysk; olej jest doskonałym rozwiązaniem dla pielęgnacji włosów latem, nałożony na włosy ochroni je przed słońcem, piaskiem, wiatrem i chlorem źródło) * olej arganowy (ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry, w tym także skalpu - odpowiedni dla suchego skalpu, także reguluje pracę gruczołów łojowych; natomiast dla włosów wykorzystywany jest do nacierania końcówek włosów w celu ochrony przed działaniem słońca źródło), * olej z avocado - wnika do wnętrza włosa; (regeneruje i pielęgnuje zniszczone włosy; polecany jest szczególnie do pielęgnacji włosów latem z uwagi na zawartość naturalnego faktora chroniącego je przed promieniami słonecznymi źródło), * witaminę E, * olej makadamia (zapewnia włosom głębokie odżywienie i wygładzenie, włosy stają się gładkie, łatwo się układają i odzyskują połysk; olejek bardzo szybko wchłania się, nie powodując obciążenia włosów, stanowi naturalną ochronę przed promieniami UV, źródło), * olej z kiełków pszenicy zwyczajnej (regeneruje wnętrze włosów, odtwarza naturalną włosową osłonkę i wygładza powierzchnie włosa; zalecany do stosowania szczególnie w okresie letnim, chroni przed nadmierną utratą wody oraz promieniowaniem UV, źródło), * olej z wiesiołka * olejek z dzikiej róży (ma działanie nawilżające) * ekstrakt z marchwi * zapach naturalny Podkreśliłam te oleje, które mają znaczenie dla pielęgnacji włosów. Jest ich kilka, ale jednak najwięcej mamy oleju słonecznikowego - dlatego też aktualne są uwagi zamieszczone w tej analizie. Choć na pewno olejek Harmonie jest bardziej odżywczy dla włosów niż olejek Babydream - więcej w nim jest olejków "wartościowych" i spodziewam się, że proporcjonalnie mniejsza jest także ilość oleju słonecznikowego, niemającego udowodnionego naukowo znaczenia dla włosów. * W składzie tylko olejek arganowy nazywany jest wprost olejem (oil). Z uwagi jednak na to, że jest to olejek do ciała, to zakładam, że pozostałe odpowiednie składniki też są olejami, choć producent nie dodaje tej nazwy do składu. Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-11-05 o 19:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1385 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wygładzą, poprawią wygląd włosów, ułatwią rozczesywanie, pokryją filmem, który w jakimś stopniu zatrzyma wodę wewnątrz włosa; do tego gliceryna nawilży, keratyna podziała regenerująco. Potem dodano kilka ekstraktów z alg: morszczyn, zielenice, alga nori, undaria, które mogą (o ile jest ich sporo) nawilżyć, wzmocnić włosy. Nie jestem pewna czy w tym składzie nie ma łączników (and) między niektórymi składnikami jak to jest w jednej z masek, do których link podałaś. *** Maski z proteinami mają taki sam początek, 1 Heksadecanol 1 Octadecanol (miksture), Ceteareth-20 (and) Cetearyl Alcohol, Stearamidopropyl, Dimethylamine, Bingo maska mleczna z elastyną nawilżanie i elastyczność - ma potem keratynę i kolagen Bingo maska kaszmir i kolagen ma proteiny i humektanty: Hydrolyzed Milk Protein (and) Lactose (and) Water (Aqua), Soluble Collagen, Hydrolyzed Elastin Bingo ze spiruliną ma keratynę, glicerynę i algi Z masłem shea wygląda na najbardziej emolientową ze względu na dodatkową obecność masła shea, do tego gliceryna i algi. Ja bym wzięła tę z kaszmirem, prócz protein ma humektant. Albo mleczną. Bo algi masz już w bingo z shea Ale w sumie to i tak nie wiadomo ile oni wciapali tych składników do tych masek ![]() A tak w ogóle to skomplikowane pytania stawiasz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1386 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oleju wężowego tu nie widzę ![]() Odżywka jest emolientowo - antystatyczna. Zawiera m.in. alkohol tłuszczowy, parafinę, silikon cykliczny, antystatyki. Wygładzi, ułatwi rozczesywanie, zatrzyma wilgoć wewnątrz włosa lub nadmiar wody z dala od włosa. Można do niej dodać np. miód, glicerynę, aloes. Niezgodna z CG ze względu na silikon i PQ-7 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1387 |
Raczkowanie
|
dziękuje za ta analize
![]()
![]() |
#1388 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Stojąc przed półką z odżywkami tak się właśnie zastanawiałam, która miałaby więcej tych dobroczynnych składników i wycudowałam, że w tej ze spiruliną jest dziwna kolejność składników, tak jakby podali oddzielnie dwie fazy odżywki bo tak, były ; oraz (and) ale skład brałam z internetu więc nie wiem gdzie dokładnie:/ Keratyna w tej ze spiruliną była tak jakby pod koniec pierwszej fazy więc wydawało mi się, że będzie jej mało ![]() ![]() Tak btw idąc dalej zastanawiałam się czy nie lepiej teraz postawić na lekko silikonową pielęgnację i nie kupić np Mypa Maska do włosów z masłem shea zamiast tej Bingo z shea? Przepraszam za trudne pytania znowu ![]() Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2010-11-05 o 21:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1389 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aqua/Water, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Isopropyl Myristate, Glycerin, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Dimethicone, Disodium EDTA, Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride, Citric Acid, Parfum/Fragrance, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Benzyl Benzoate, Benzyl Alcohol, CI 19140/Yellow 5. (27.12.2008) emolienty humektanty antystatyki (and) znaczy, że dodano do produktu miksturę, w której skład wchodził mix danych składników.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1390 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Lady Magdalena Dziękuję za informację o maskach Bingo. Ale z nimi jest zamieszanie ![]() Jeśli ktoś szuka odżywki emolientowej, to w KWC zobaczyłam nową maskę L'biotici: L'Biotica, Biovax, Intensywnie regenerująca maseczka do włosów blond Skład: Aqua, Cetyl Alcohol, Chloride, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Acetylated Lanolin, Glycerin, Lawsonia Inermis Extract, Citrus Medica Limonum Peel Extract, Mel Extract, Parfum, Linalool, HexylCinnamal C.I. 19140, BenzylAlcohol (and) Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, Citric Acid, Potassium Sorbate. 250g/17 zł emolienty humekanty: gliceryna ekstrakt z henny, z cytryny, z miodu konserwanty i zapachy Zgodna z CG. Zawiera glicerynę. Nie zawiera parabenów. ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
kompleks witamin, ale niestety nie wiemy ile i jakich witamin polimer filmotwórczy, silikony oraz pq-16 i pq-10 (polimery filmotwórcze), antystatyk, hydrolizwany jedwab Działać wysuszająco mógłby promotor przejścia, gdyby nie kompleks witamin - dla których pewnie alkohol został użyty (żeby mogły przeniknąć w głąb włosa) - oraz emolienty (silikony) w składzie fluidu. Co do właściwości odżywczych pozostałych składników, myślę, że szansę ma tu zadziałać jeszcze antystatyk. Obiecywanego jedwabiu będzie raczej mało w całym fluidzie. Sporo jest substancji filmotwórczych: celuloza, silikony i pq. Dlatego fluid będzie tworzył powłokę na włosach, powinien wspomóc skręt i, do pewnego stopnia, ochronić włosy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Niezgodny z CG z uwagi na silikony i pq. ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
Najwięcej jest w nim silikonów i pq. Substancje odżywcze (olej z kiełków pszenicy, hydrolizowany jedwab, witamna B5, olej jojoba, witamina E), antystatyki i filtr słoneczny dopiero za silikonami (silikonami, które wymagają do usunięcia mycia szamponem na bazie coco betaine lub SLS/SLES). Gdyby kolejność tych składników odwrócić, tzn. najpierw były substancje odżywcze, a potem silikony, to fluid mógłby być całkiem interesujący. W obecniej postaci fluidu, nie jestem przekonana, na ile substancje odżywcze mogą dotrzeć do włosa, skoro jest ich mniej niż silikonów, choć na pewno w jakimś stopniu ma to miejsce. Nie można zapominać o regularnym stosowaniu szamponów podczas używania tego fluidu. Silikony zadziałają powłokotwórczo i ochronnie na włosy, ale na głębsze odżywienie włosów, pomimo zawartości olejów w fluidzie, bym nie liczyła. Pod koniec składu jeszcze znajdziemy alkohol. Jako że nie mamy doświadczenia w stosowaniu aż tak silikonowych produktów, dobrze jest obserwować, jak ten fluid działa na włosy (czy nie powoduje wysuszenia, obciążenia, czy nie trzeba umyć włosów szamponem z SLSem). Jeśli masz ten fluid to spróbuj go zużyć, ale bacznie obserwuj włosy (jeśli już to stosuj go przy OMO, a nie przy myciu odżywką). Fluid jest niezgdony z CG z uwagi na silikony i pq. ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
Silikon - niezmywalny wodą, wymagający do usunięcia szamponu z coco betaine lub SLS/SLES Humekanty: glikol, gliceryna Polimer filmotwórcze Po zapachu: ekstrakt z malpigii granatolistnej, hydrolizowane proteiny pszeniczne Fluid powinien pomóc się włosom kręcić i utrwalić loki. Duży plu s dla producent za umieszczenie jako pierwszego w składzie oleju z avocado, które może przenikać do wnętrza włosów. Byłoby super, gdyby nie silikon na drugim miejscu w składzie, ale jeśli komuś on nie przeszkadza, to żel ma szansę dobrze wystylizować włosy, a jednocześnie zapobiegać ich wysuszeniu. Z uwagi na silikon, należy regularnie, co pewien czas, myć włosy szamponem. Fluid jest niezgodny z CG, ponieważ zawiera silikon. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1391 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1392 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie widzę w składzie soli co może wskazywać na wysoką zawartość SLESU i SLSu. Szampon dodatkowo zagęszcza cocamidopropyl betaine (dodana do roztworu slesu zagęszcza go bez konieczności użycia soli). Nie liczyłabym na jej działanie łagodzące działanie SLS i SLES, bo jest jej zdecydowanie za mało (stąd moje podejrzenie że jej funkcją jest zagęszczanie) Radzę wypróbować na skórze np. przedramienia przed użyciem. Szampon może podrażnić (SLS, sporo składników naturalnych bogatych w alergeny) ale nie musi Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2010-11-06 o 15:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1393 |
Mod-Śnieżynka
|
Proszę o analizę
Krem podkreślający loki Joanna Professional (cena 11 zł) (polimer podkreślający skręt, filtr UV) skład: Aqua, Polyquaternium 37, Cyclopentasiloxane, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Polyquaternium-69, Alcohol Denat., Hydroxyethylcellulose, Polyquaternium-10, Dimethiconol, PPG-1 Trideceth-6, Panthenol, PEG-25 PABA, Disodium EDTA, Triethanolamine, Parfume, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Linalool, Limonene, DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone Kupiłam ten krem, ponieważ szukałam czegoś podobnego do Tigi ale tańszego. Póki co, do Tigi się nie umywa. Dam mu szansę, chociaż wiem, że wymaga szamponu z sls tak jak Tigi zresztą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1394 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
polimery filmotwórcze - pq-37, pq-69, pq-10, celuloza emolient humekant filtr przeciwsłoneczny Nie podoba mi się za bardzo ten krem - sporo oblepiaczy (silikony, pq - w sumie jest ich 5). Tylko 2 emolienty, 1 humekant (raczej przy końcu składu) i mniej więcej po środku alkohol denaturowany. Krem utworzy film na włosie, może pomóc wydobyć skręt i ochronić włosy przed promienia słonecznymi. Z uwagi na silikony, na pewno trzeba regularnie stosować szampon. Krem sam w sobie nie jest powalający ![]() Myślę, że zamiast niego wolałabym stosować najprostszy żel. Krem jest niezgodny z CG z uwagi na silikony i pq. Nie zawiera gliceryny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1395 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Za konsultacje dziękuję Kosmetolog1 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1396 | |
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Nie wiem co mnie skusiło na ten krem. Widziałam skład i też mi się wydawało, że nie jest dobry. No nic, trudno. Będę go używała przed myciem szamponem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1397 |
Przyczajenie
|
wielkie dzieki
duza buzia ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- A jeszcze pytanko co do tego sylikonu to on jest zmywalny tylko sls w szamponach tak??dobrze zrozumialam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1398 |
Konto usunięte
|
Proszę o analizę Charles Worthington Dream Hair voluptous curls defining spray.
Skład na moje oko wydaje się kiepski, ale loki mam po nim przyzwoite. Co może w składzie za to odpowiadać? Aqua, Sodium Polystyrene sulfonate, glycerin, PPG-5-Ceteth-20, oleth-20, PPG-5-Ceteth-10, Diazolidinyl urea, parfum, sodium lauroamphoacetate, disodium edta, xanthan gum, methylparaben, sodium chloride, propylparaben, butyl methoxydibenzoylmethane, butylphenyl, methylpropional, benzyl salicyde, hexyl cinnamal, propyle glycol, linalool, limonene, citronellol, geraniol, coumarin sorbitol, phenoxyethanol, citral, benzyl alkohol, pearl powder, silk powder, amyl cinnamal, eugenol |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1399 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możliwe, że łagodny szampon też da radę. W każdym razie mocne spłukanie wodą czy mycie odżywką nie usunie go z włosów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1400 |
Raczkowanie
|
małgosiu86 dziękuje za analize
![]() pierwszy raz uzyła go na moich włosach fryzjerka przy modelowaniu na prosto-efekt był zniewalający! wiec skuszona kupiłam ten fluid, ale chyba nie do konca umiem sie nim posłuzyc..zreszta fryzjerka uzyła te zi inne dodatkowe produkty. włosy milsze w dotyku, niby nawilzone, ale nie wiem.. wkoncu i tak nie sa takie gładkie jak myslałam, i dochodzi do puszenia delikatnego..mysle ze moze poprostu juz moje włosy sa zmeczone takimi produktami. narazie odstawie na dłuzszy czas ze wzg na mycie odzywka, moze kiedys jeszcze sięgne okazjonalnie(?)
![]() |
#1401 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam dzisiaj w perfumerii Lorysa Czekoladowego, ktoś wiedział o jego czekoladowej wersji - wyglądał jak budyń
![]()
![]() |
#1402 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny proszę o analizę oraz o poradę czy ta odżywka nadaje się jako b/s?
Boots Honey&Jojoba Leave-in conditioner. Dry hair skład Aqua,PPG-1-PEG-9 lauryl glycol ether, phenoxyethanol, panthenol, amodimethicone, citric acid, quarernium-80, sodium benzoate, sodium methylparaben, mel, simmondsia chinensis oil, cetriumonium chloride, perfum, dipropylene glycol, trideceth-10,isoprypyl alcohol,hexyl cinnamal, linalool, benzyl bebzoate, Cl 19140, Cl 17200 z góry dziękuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1403 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1404 | ||
Zadomowienie
|
[1=3157a67d1d934f0506c976b a0ef558d7d1211d34_658382e 67595e;23088964]Proszę o analizę Charles Worthington Dream Hair voluptous curls defining spray.
Skład na moje oko wydaje się kiepski, ale loki mam po nim przyzwoite. Co może w składzie za to odpowiadać? Aqua, Sodium Polystyrene sulfonate, glycerin, PPG-5-Ceteth-20, oleth-20, PPG-5-Ceteth-10, Diazolidinyl urea, parfum, sodium lauroamphoacetate, disodium edta, xanthan gum, methylparaben, sodium chloride, propylparaben, butyl methoxydibenzoylmethane, butylphenyl, methylpropional, benzyl salicyde, hexyl cinnamal, propyle glycol, linalool, limonene, citronellol, geraniol, coumarin sorbitol, phenoxyethanol, citral, benzyl alkohol, pearl powder, silk powder, amyl cinnamal, eugenol[/QUOTE] polimer filmotwórczy - pomoże zdefiniować i utrwalić skręt (znalazłam na jego temat takie informacje: polimer nowej generacji, posiadający właściwości elastyczne, które nadają skórze elastyczność i jędrność; tworzy na skórze delikatny film ochronny; zapobiega utracie wody przez skórę) gliceryna - humekant emulgatory, konserwant Zapach - a po nim wyliczanka konserwantów, w tym parabenów Zapewne polimer pomaga twoim włosom ładnie się układać. Jeśli Ci służy, to myślę, że spokojnie możesz spray stosować. Z uwagi na sporą ilość konserwantów, w tym parabenów, uważaj, czy spray nie wywoła podrażnienia skalpu, jeśli się do niego dostanie (zapobiegawczo staraj się raczej rozpylać spray tylko na włosy, a nie na skalp) Spray włosów nie odżywi, ale jeśli nakładasz coś przed nim na włosy (i nie spłukujesz), nie powinien też ich wysuszyć. Możesz go wypróbować do odświeżenia skrętu w ciągu dnia albo też wzbogacić jakimiś półproduktami, takimi jak sok z aloesu, keratyna, mieszanina witamin czy inne. Zawiera parabeny. Zawiera glicerynę. Mało wiem na temat zastosowanego polimeru i z tego względu trudno jednoznacznie powiedzieć, czy spray jest zgodny z CG (kwestią problematyczną jest zastosowany polimer). Z drugiej strony, z moich informacji wynika że polimer ten tworzy delikatny film na włosie, więc jest duża szansa, że spray jest zgodny z CG. ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- Cytat:
![]() Ja mam jeszcze żel Joanny z równie interesującym składem ![]() Czeka aż minie mu termin ważności i go wyrzucę, no niestety. Cytat:
![]() Myślę, że to dobry pomysł - na razie go odstawić, zwłaszcza jeśli chcesz myć włosy odzywką i intensywnie je odżywiać. Jeśli Ci nie obciążał włosów, to możesz za jakiś czas do niego wrócić. Może być przydatny np. gdy zacznie się zima ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1405 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2302882 9]Bardzo proszę doświadczoną Wizazankę o analizę tego składu: ![]() (nie znalazłam nigdzie analizy, szukałam) Apis, maska błotna do pielęgnacji włosów z minerałami z morza martwego aqua, dead sea mud, laurylpyridinium chloride, cetearyl alcohol, silk protein, aloe extact, burdock extract, algae extract, giseng extract, polyacrylamide, lecithin, d panthenol, amino acids complex, tocopheryl acetate, retynyl acetate and palmite, phenoxyethanol, DMDM hydantoin, methylparaben, propylparaben, parfum czy jest ona zgodna z cg? proszę tylko o pobieżną analizę bo na wątku o analizach czeka się dość długo a ja jutro jadę na zakupy ![]() ![]() Pierwsze po wodzie to błoto z morza martwego, zawiera minerały i pierwiastki, ma działania oczyszczające. Po nim występuje mix antystatyczno - emolientowy, który wygładzi, ułatwi rozczesywanie. W dalszej kolejności proteiny jedwabne o działaniu antystatycznym; ekstrakty z aloesu, łopianu, alg o potencjale nawilżająco - wzmacniającym; antystatyk, emolient, wzmacniający pantenol, aminokwasy (nie podano informacji jakie) oraz witaminy A i E o działaniu antyoksydacyjnym. Odżywka nawilży, wygładzi, może mieć działanie regenerujące. Zgodna z CG. Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2010-11-08 o 07:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1406 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pierw standardowo alkohol tłuszczowy - emolient; potem kationowy antystatyk, który wraz z następującym po nim silikonie wygładzą, poprawią wygląd, prowizorycznie uzupełnią ubytki, ułatwią rozczesywanie. W następnej kolejności mamy kilka składników nawilżająco - natłuszczająco - wzmacniających oraz wygładzających. Oleje (arganowy, makadamia, oliwa z oliwek, migdał, morela, marula, sezam) natłuszczą, zatrzymają wilgoć we włosie; pantenol ma działanie wzmacniające; pochodna protein pszenicznych wygładzi, keratyna hydrolizowana może trochę zregenerować. Ciąg dalszy to mix emolientowo - antystatyczny z dodatkiem nawilżającego glikolu propylowego. Odżywka wygładzi łuski włosów, poprawi wygląd włosów, nawilży, natłuści, zatrzyma wodę wewnątrz, regularnie stosowana może trochę wzmocni dzięki pantenolowi i keratynie (pozostaje mieć nadzieję, że jest ich więcej niż symboliczna ilość). Niezgodna z CG. Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2010-11-09 o 20:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1407 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co po konserwancie występuje raczej w symbolicznej ilości, jest to pantenol, który normalnie nawilża, silikon, który mógłby poprawić wygląd włosów i je wygładzić podobnie jak Quaternium - 80. Miód i olej jojoba występują po kolejnych konserwantach. Nie warto się nią interesować, nawet jeśli kosztuje grosze. Niezgodna z CG. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1408 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny kupiłam sobie szampon dla dzieci Bebi, Barwy. Napiszcie mi proszę co w nim siedzi.
Skład: AQUA, LAURAMIDOPROPYL BETAINE, COCAMIDE DEA, DISODIUM LAURETH SULFOSUCCINATE, SODIUM LAURETH SULFATE, SODIUM COCOAMPHOACETATE, PEG-7 GLYCERYLCOCATE, PEG-150 PENTAERYTHRITYL TETRASTEARATE, PANTHENOL, HYDROLYZED WHEAT GLUTEN, HYDROLYZED WHEAT PROTEIN , CITRIC ACID, PHENOXYETHANOL, METHYLPARABEN, ETHYLPARABEN, BUTYLPARABEN, PROPYLPARABEN, ISOBUTYLPARABEN PARFUM Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1409 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie czy quaternium-80 (jak rozumiem to silikon?) jest zmywalny wodą albo ewentualnie odżywką? Czy trzeba go traktować szamponem?
![]() |
#1410 |
Zakorzenienie
|
Farouk, Biosilk Treat, Fruit Cocktail Reconstructing Treatment - odżywka regenerująca z kwasami owocowymi
Skład: Aqua/Water/Eau,Cetearyl Alkohol,Dicetyldimonium Chloride,Stearyl Alkohol,Ceteareth -20,Mineral Oil,Rosa Centifolia Flower Water,Lauryl Methyl Gluceth-10,Hydroxypropoldimonium Chloride,Olea Europaea (Olive) Fruit Oil,Symphytum Officinaleextract,Anthemi s Nobilis Flower Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract,Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract, Salvia Sclarea (Clary) Extract,Acetamide Mea,Hydrolyzed Barley Protein,Panthenol,Sorbito l,Sodium Cocoyl Collagen Amino Acid,Cocoyl Sarcosine,Weat Germ Acid,Triticum Vulgare (Wheat)Germ Oil,Linolenic Acid,Linoleic Acid,Sulfur,Polysorbate-80,Oleth-10,Simmondsia Chinesis (Jojoba)Seed Oil,Tocopheryl Acetate,Hydrolyzed Glycosaminoglycar,Sodium Pca,Citric Acid,Hydrolyzed Silk, Sd Alkohol 39-C,Passiflora Quadrangularis Fruit Extract, Citrus Medica Limonum (Lemon)Fruit Extract, Ananas Sativus (Pineapple) Fruit Extract,Vitis Vinifera (Grape) Fruit Extract,Cyclomethicone,Di methiconol,Propylene Glycol,Diazolidinyl Urea,Methylparaben,Propyl paraben,Methylchloroisoth iazolinone,Methylisothiaz olinone,Parfum (Fragrance),Hydroxy Citronellal,Eugenol,Couma rin,Cinnamic Aldehyde,Red33 (Cl 17200).
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:41.