Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-08, 11:26   #1411
jeanett
Raczkowanie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

witam czy napisze mi ktos moze cos o !!!Sodium Coceth Sulfate!!!! nie moge znalesc informacji czy ten detergent jest podobny albo w ogole jest sls tylko pod inna nazwa..
jeanett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 12:26   #1412
bernadka20
Wtajemniczenie

jeanett
Wlasnie dobre pytanie...Sama jestem ciekawa spotykalam sie juz z tym detergentem nie raz w szamponach...Mnie sie wydaje, ze jest lagodniejszy od SLS...

Paulinka co do Twojego składu przez Ciebie nadeslanego to jestem w szoku, ze az tyle widze tych ekstraktów
Aha i widze silikon cykliczny Cyclomethicone
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 13:13   #1413
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez perro_caliente Pokaż wiadomość
Mam pytanie czy quaternium-80 (jak rozumiem to silikon?) jest zmywalny wodą albo ewentualnie odżywką? Czy trzeba go traktować szamponem?
Tak, Q-80 to silikon.

Zmywa się szamponem.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 16:13   #1414
Maqua
Zakorzenienie

dostałam dziś do testowania szampon. proszę o analizę
DELIA HAIR FASHION Czekoladowy Szampon do włosów w odcieniach brązu - naturalnych i farbowanych

INCI: SLES, Sodium Cocoamphoacetate, Coco-Glucoside, Cocamide MIPA, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Dimethylpabamidopropyl Laurdimonium Tosylate, Lactic Acid, Propylene Glycol, Aesculus Hippocastanum Extract, Sorbitol, Zingiber Officinale Extract, Sodium Chloride, Disodium EDTA, Parfum, Benzyl Benzoatem Limonene, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, DMDM Hydantoin, HC Blue NO.2 HC YellowNO. 2, 3-Nitro-p-Hydroxyethylaminophenol
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 17:00   #1415
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
DELIA HAIR FASHION Czekoladowy Szampon do włosów w odcieniach brązu - naturalnych i farbowanych

INCI: SLES, Sodium Cocoamphoacetate, Coco-Glucoside, Cocamide MIPA, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Dimethylpabamidopropyl Laurdimonium Tosylate, Lactic Acid, Propylene Glycol, Aesculus Hippocastanum Extract, Sorbitol, Zingiber Officinale Extract, Sodium Chloride, Disodium EDTA, Parfum, Benzyl Benzoatem Limonene, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, DMDM Hydantoin, HC Blue NO.2 HC YellowNO. 2, 3-Nitro-p-Hydroxyethylaminophenol
To ten?

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 19:31   #1416
MM-1968
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MM-1968 Pokaż wiadomość
Witam można prosić o analizę szamponu:
Seboradin Przeciw Wypadaniu Włosów Szampon NOWOŚĆ!

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Lauryl Glucoside, Cocamide DEA, Sodium Laureth Sulfate and Glycol Distearate, Coco – Glucoside and Glyceryl Oleate, Glycerin Polyquaternium-7, Parfum, Butylene Glycol and Aqua and PPG-26-Buteth-26-PEG-40 Hydrogenated castor Oil and Apigenin and Oleanolic Acid and Biotinyl Tripeptide-1, Ginseng (Panax Ginseng)Extract, Water and Glicerin and Lecithin and Sorbitol and Xanthan Gum and Hammamels Virginiana extract and Diathomeaceous earth and Disodium EDTA and Tocopheryl acetate and Glyceryl linolenate and Panthenol and Phenoxyethanol and Methylparaben and Butylparaben and Ethylparaben and Propylparaben and Isobutylparaben, Sodium chloride, Benzi alcohol and Methychlorosothiazolinone and Methylisothiazolinone.

jeśli już jest analiza to bardzo przepraszam, przeszukałam i nie mogę znaleźć
tak właściwie to zależy mi tylko na sprawdzeniu, czy nie zawiera silkonów, bardzo proszę

- ,
-magnez B6, kerabione booster, kolagen
-pielęgnacja włosów: kosmetyki Monat, farba Biokap delicato
https://www.instagram.com/fioletowa_nessie/

MM-1968 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 19:39   #1417
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Witam, szukałam i nie znalazłam analiz, więc bardzo o to proszę

AUSSIE 3 MINUTE MIRACLE RECONSTRUCTOR:
Aqua, Cetrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG-12 Distearate, Glycol Stearate, Stearyl Alcohol, Stearalkonium Chloride, Phenoxyethanol, Dl-C12-18 Alkyl Dimonium Chloride, Tetrasodium EDTA, Parfum, Isopropylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, Cetrimonium Bromide, Propylene Glycol, Phosphoric Acid, Alcohol Denat. (ojjj :/), Acetamide MEA, Glycerin, Sodium Lauriminodipropionate, Sorbitol, Hydroxylated Lecithin, Carthamus Tinctorius Seed Oil, Helianthus Annuus Seed Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Simethicone, Avena Sativa Kernel Flour, Yeast Extract, Cl 15985, Melissa Officinalis Leaf Extract, Humulus Lupulus Extract, Foeniculum Vulgare Seed Extract, Cyclopentasiloxane, Cyclotetrasiloxane, Cyclohexasiloxane, Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Diazolidinyl Urea.

KALLOS hair care LATTE (inne opakowanie bodajże niż ten "osławiony" Kallos):
Aqua, Cetearyl alcohol, Cetrimonium Chloride, Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Parfum, Hydrolized Milk Protein, Phenoxyethanol, Citric Acid, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone.

TIGI Catwalk, Camera Ready:
Cyclomethicone, Alcohol Denat. (SD Alcohol 40-B/Alcool Specialement Denature 40-B), Phenyl Trimethicone, Oleyl Alcohol, C12-15 Alkyl Benzoate, Parfum (fragrance), Benzyl Alcohol, Limonene.

TIGI S-FACTOR Smoothing Lusterizer:
Aqua, Cyclomethicone, Propylene Glycol, Dimethiconol, Polyacrylamide, Phenyltrimethicone, Triethanolamine, C13-14 Isoparaffin, Laureth-7, Methylparaben, Methylisothiazolinone, Parfum, Cl 77019 (MICA), Cl 77891 (Titanium Dioxide).

Aż się boję...nie znam się, ale mam złe przeczucia co do każdego z tych 4 kosmetyków nadają się do czegoś, prócz wyrzucenia?

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2010-11-08 o 20:55
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-08, 19:44   #1418
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MM-1968 Pokaż wiadomość
tak właściwie to zależy mi tylko na sprawdzeniu, czy nie zawiera silkonów, bardzo proszę
jeśli się nie zakamuflował (jakiś silikon) nie ma silikonów, ale ma polyquaternium - 7 co czyni go niezgodnym z CG,
Stary 2010-11-08, 20:13   #1419
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jeanett Pokaż wiadomość
witam czy napisze mi ktos moze cos o !!!Sodium Coceth Sulfate!!!! nie moge znalesc informacji czy ten detergent jest podobny albo w ogole jest sls tylko pod inna nazwa..
Sodium Coceth Sulfate to to samo co SLES (Sodium Laureth Sulfate). Taki sposób producentów na ukrycie SLESu i sprawienie że konsument będzie myślał że produkt jest bardziej "naturalny"

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość

Jeśli nie ma żadnego błędu (brak wody na początku) to szampon będzie silnie myć. Pierwsze skrzypce gra SLES, po którym mamy dwa związki myjące delikatne w działaniu i mało drażniące. W składzie mamy także kationowe antystatyki, które niwelują ładunek na włosie, ułatwiają rozczesywanie, zapobiegają elektryzowaniu. Brak wody na początku może świadczyć o dość dużym udziale ekstraktów (ale nie musi). W szamponie mamy także związki zatrzymujące wodę we włosie- humektanty, ich działanie wzmacniać będą ekstrakty.

Zgodny z CG- brak silikonów
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 20:15   #1420
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Witam, szukałam i nie znalazłam analiz, więc bardzo o to proszę

TIGI Catwalk, Camera Ready:
Cyclomethicone, Alcohol Denat. (SD Alcohol 40-B/Alcool Specialement Denature 40-B), Phenyl Trimethicone, Oleyl Alcohol, C12-15 Alkyl Benzoate, Parfum (fragrance), Benzyl Alcohol, Limonene.
silikon cykliczny, silikon nierozpuszczalny w wodzie
alkohol denaturowany - może działać wysuszająco
alkohol tłuszczowy, emulgator
polimer filmotwórczy

Bardzo słaby skład: polimery filmotwórcze + alkohol denaturowany. Produkt może wystylizuje włosy, ale jakim kosztem
Ma duże szanse na wysuszenie włosów, podrażnienie skalpu, jeśli się do niego dostanie (alkohol denat.), może obciążyć włosy polimerami, a w dodatku jego stosowanie wymaga regularnego stosowania szamponu, z uwagi na silikon nierozpuszczalny w wodzie.

Niezgodny z CG z uwagi na silikony.

Cytat:
TIGI S-FACTOR Smoothing Lusterizer:
Aqua, Cyclomethicone, Propylene Glycol, Dimethiconol, Polyacrylamide, Phenyl trimethicone, Triethanolamine, C13-14 Isoparaffin, Laureth-7, Methylparaben, Methylisothiazolinone, Parfum, CI 77019 (MICA), CI 77891 (Titanium Dioxide).
Znowu sporo polimerów, w tym silikonów nierozpuszczalnych w wodzie.
Tym razem mamy jednak glikol. To się producent postarał.
Weglowodory, otrzymywane syntetycznie poprzez przeróbkę ropy naftowej; substancja natłuszczająca, nawilżająca, wygładzająca.
Emulgator, stabilizator

Ten produkt wygląda trochę lepiej od poprzedniego. Nie ma tu alkoholu, są (co prawda jest ich mało) substancje odżywcze. Nie do się ukryć że kosmetyk opiera się na silikonach.

Niezgodny z CG z uwagi na silikony.

Cytat:
Aż się boję...nie znam się, ale mam złe przeczucia do każdego z tych 4 kosmetyków nadają się do czegoś, prócz wyrzucenia?
Napisze to samo, co przy innych ostatnio analizowanych przeze mnie produktach opartych na silikonach.
Silikony powinny pomóc włosom się kręcić i być może także utrwalić fryzurę. Ale mogą też spowodować obciążenie włosów, przesuszenie włosów (bo brakuje substancji nawilżających) i nie nadają się, gdy myjesz włosy odżywką.

Jednak ja bym ich od razu nie skreślała - za jakiś czas możesz na nich wytestować, jak reagujesz na silikony (jeśli jeszcze tego nie wiesz). Jeśli silikony nie będą szkodziły włosom, możesz od czasu do czasu je stosować (+ mycie włosów szamponem).
Drugi kosmetyk jest lepszy składowo od pierwszego

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 20:15   #1421
agnieszka_g
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Odżywka ma kiepski skład, pierwszy to emulgator, potem konserwant.
Co po konserwancie występuje raczej w symbolicznej ilości, jest to pantenol, który normalnie nawilża, silikon, który mógłby poprawić wygląd włosów i je wygładzić podobnie jak Quaternium - 80.
Miód i olej jojoba występują po kolejnych konserwantach.
Nie warto się nią interesować, nawet jeśli kosztuje grosze.

Niezgodna z CG.
dziękuje, więc wybiorę coś innego
agnieszka_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-08, 20:22   #1422
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Napisze to samo, co przy innych ostatnio analizowanych przeze mnie produktach opartych na silikonach.
Silikony powinny pomóc włosom się kręcić i być może także utrwalić fryzurę. Ale mogą też spowodować obciążenie włosów, przesuszenie włosów (bo brakuje substancji nawilżających) i nie nadają się, gdy myjesz włosy odżywką.

Jednak ja bym ich od razu nie skreślała - za jakiś czas możesz na nich wytestować, jak reagujesz na silikony (jeśli jeszcze tego nie wiesz). Jeśli silikony nie będą szkodziły włosom, możesz od czasu do czasu je stosować (+ mycie włosów szamponem).
Drugi kosmetyk jest lepszy składowo od pierwszego
Dziękuję, będę zatem testować, bo szczerze to nie wiem jeszcze jak na moje włosy działają silikony ten pierwszy to psikacz - produkt, dzięki któremu włosy się błyszczą użyłam kilka razy w zeszłym roku, podobnie ten drugi...szkoda pieniędzy, bo TIGI to nie jest mały wydatek...tyle dobrego, że nie testują na zwierzętach i pięknie pachną ich kosmetyki. Dziękuję raz jeszcze

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 21:01   #1423
Volyova
Rozeznanie

Czy silikon "Bis-aminopropyl Dimethicone" jest ciut łatwiej zmywalny od Dimethicone, czy tak samo?
Edit: Znalazłam informację, że nalezy do tej samej grupy co Amodimethicone, więc to chyba znczy, że jest ciut lżejszy
http://www.naturallycurly.com/curlre...ized-silicones

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc

Edytowane przez Volyova
Czas edycji: 2010-11-08 o 21:59
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 11:45   #1424
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Kerastase Fluid Rozświetlający Nutri-Sculpt

Skład: Aqua, Cyclopentasiloxane, Propylene Glycol, Dimethiconol, Laureth-23, Laureth-4, Dimethicone Copolyol, Phenoxyethanol, Behentrimonium Chloride, Carbomer,
Potato Starch Modified, Polyquaternium-4, Aminomethyl Propanol, Hydroxypropyl Guar, Methylparaben, Amodimethicone, Quaternium-27, 2-Oleamido-1,3-Ocatadecanediol, Trideceth-12, Cetrimonium Chloride, Parfum, C10946
Co on ma robić? A... rozświetlać...
Ta ilość polimerów zastosowana przez producenta niechybnie sprawi, że włosy zaczną świecić. W tym sęk, że to nie będzie wewnętrzny blask, a przeróżnych filmformerów.
Nie wszystkie będą trwale przylegać do włosa, ponieważ mamy tutaj zarówno odparowujące, zmywalny wodą, jak i delikatnym szamponem. Po drodze jednak q oraz pq, a co do nich brak mi pewności w kwestii zmywalności delikatnymi środkami myjącymi.
Jak by nie patrzeć - fluid powinien świetnie chronić przed puszeniem - wody nie wypuści Ani nie wpuści
W trakcie zaplątały się jeszcze humektant, 2surfaktanty, które tutaj pomogą w rozprowadzeniu i zmyciu, i 3 antystatyki w podobnej funkcji.
Sporo tutaj składników kontrolujących lepkość łącznie z modyfikowaną skrobią ziemniaczaną, więc mam mieszane uczucia co do konsystencji tego produktu.

Cóż... Nie ma zapachów, jeden tylko paraben, a 2 konserwanty. Pamiętamy o szamponie.

Niezgodny z cg.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 12:15   #1425
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Czy silikon "Bis-aminopropyl Dimethicone" jest ciut łatwiej zmywalny od Dimethicone, czy tak samo?
Edit: Znalazłam informację, że nalezy do tej samej grupy co Amodimethicone, więc to chyba znczy, że jest ciut lżejszy
http://www.naturallycurly.com/curlre...ized-silicones
Zgodnie z artykułem, który przytoczyłaś oraz tą rozmową przyda się raczej szampon do zmycia tego polimera. A to dlatego, że naładowany będzie pozytywnie, czyli przylgnie do włosa. Nawet jeśli - podobnie jak amodimethicone - nie będzie przyczyniał się do późniejszego nabudowania, to i tak, by zmyć to, co przylgnęło jako pierwsze, trzeba będzie umyć włosy szamponem.

Myślę, że warto tutaj rozróżnić, która warstwę silikonu chcesz zmyć - do zmycia pierwszej nałożonej niezbędny będzie SLS, bo łagodne myjadło nie zlikwiduje wiązania jonowego między włosem a silikonem.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-11-09, 12:22   #1426
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Co on ma robić? A... rozświetlać...
Ta ilość polimerów zastosowana przez producenta niechybnie sprawi, że włosy zaczną świecić. W tym sęk, że to nie będzie wewnętrzny blask, a przeróżnych filmformerów.
Nie wszystkie będą trwale przylegać do włosa, ponieważ mamy tutaj zarówno odparowujące, zmywalny wodą, jak i delikatnym szamponem. Po drodze jednak q oraz pq, a co do nich brak mi pewności w kwestii zmywalności delikatnymi środkami myjącymi.
Jak by nie patrzeć - fluid powinien świetnie chronić przed puszeniem - wody nie wypuści Ani nie wpuści
W trakcie zaplątały się jeszcze humektant, 2surfaktanty, które tutaj pomogą w rozprowadzeniu i zmyciu, i 3 antystatyki w podobnej funkcji.
Sporo tutaj składników kontrolujących lepkość łącznie z modyfikowaną skrobią ziemniaczaną, więc mam mieszane uczucia co do konsystencji tego produktu.

Cóż... Nie ma zapachów, jeden tylko paraben, a 2 konserwanty. Pamiętamy o szamponie.

Niezgodny z cg.
Widzę, że lubisz analizować to samo dwa razy
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1318
Stary 2010-11-09, 12:37   #1427
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Myślę, że warto tutaj rozróżnić, która warstwę silikonu chcesz zmyć - do zmycia pierwszej nałożonej niezbędny będzie SLS, bo łagodne myjadło nie zlikwiduje wiązania jonowego między włosem a silikonem.
W artykule jest wspomniana też betaina "It would be necessary to use a shampoo containing one of the lauryl or laureth sulfates or cocamidopropyl betaine to completely remove this silicone from the hair"

W Twojej opinii betaina sobie nie poradzi z pierwszą warstwą? Np. betaine w BabyDream. Miałam nadzieję, że tak i mogę sobie czasem poszaleć

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 12:46   #1428
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Paulinka co do Twojego składu przez Ciebie nadeslanego to jestem w szoku, ze az tyle widze tych ekstraktów
Aha i widze silikon cykliczny Cyclomethicone
a ta odżywka pachnie jak guma balonowa

i jest w promocji w super pharmie za 31zł

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 14:11   #1429
Eloe77

Cytat:
Widzę, że lubisz analizować to samo dwa razy
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1318
Jestem nadgorliwa

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
W artykule jest wspomniana też betaina "It would be necessary to use a shampoo containing one of the lauryl or laureth sulfates or cocamidopropyl betaine to completely remove this silicone from the hair"

W Twojej opinii betaina sobie nie poradzi z pierwszą warstwą? Np. betaine w BabyDream. Miałam nadzieję, że tak i mogę sobie czasem poszaleć
Być może i tak jest, jednak ten artykuł oraz moje własne doświadczenia z tym rodzajem betainy nasuwają pewne wątpliwości.
Nie wiem na ile będzie ona skuteczna oraz - a to moje własne doświadczenie - na ile tak naprawdę jest to środek delikatny.

Nadto zawsze wolę mieć margines błędu i sięgam po to, co na pewno sobie poradzi.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-11-09, 14:33   #1430
Eloe77

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
AUSSIE 3 MINUTE MIRACLE RECONSTRUCTOR:

Aqua, Cetrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG-12 Distearate, Glycol Stearate, Stearyl Alcohol, Stearalkonium Chloride,
Phenoxyethanol, Dl-C12-18 Alkyl Dimonium Chloride, Tetrasodium EDTA, Parfum, Isopropylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, Cetrimonium Bromide, Propylene Glycol,
Phosphoric Acid, Alcohol Denat. (ojjj :/) ,
Acetamide MEA, Glycerin, Sodium Lauriminodipropionate, Sorbitol, Hydroxylated Lecithin,
, Carthamus Tinctorius Seed Oil, Helianthus Annuus Seed Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Simethicone, Avena Sativa Kernel Flour, Yeast Extract, Cl 15985, Melissa Officinalis Leaf Extract, Humulus Lupulus Extract, Foeniculum Vulgare Seed Extract, Cyclopentasiloxane, Cyclotetrasiloxane, Cyclohexasiloxane, Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Diazolidinyl Urea.
Wszystko co najciekawsze, to mamy po zapachu czyli w ilościach takich, które raczej nie są w stanie dać nam oczekiwanego efektu
A wcześniej widzę sporo emolientów, które pomogą zatrzymać wilgoć we włosie i go zmiękczą oraz antystatyków - pomogą rozprowadzić odżywkę na włosie, zmyć ją oraz zapobiegną elektryzowaniu włosów.
Widzę również kondycjoner, który należy do grupy kationowych surfaktantów, zatem zmiękczy włosy, ale może wymagać do zmycia szamponu ze względu na posiadany dodatni ładunek.

Po zapachu, czyli do rzeczy o tym co najfajniejsze w tej odżywce:
humektanty z sorbitolem i gliceryną na czele,
emolienty, a w zasadzie oleje: z krokosza barwierskiego (bogaty w cenne kwasy tłuszczowe), słonecznika i jojoby - czyli wszystko to, co nasze włosy lubią najbardziej, szkoda tylko, że tak daleko w składzie,
ekstrakty: z aloesu, drożdży (źródło witamin z grupy B), melisy (antybakteryjny), chmielu (antyoksydant) i kopru włoskiego (antybakteryjny).
Nadto polimery, które czynią z tej odżywki niezgodną z cg.

Denata w składzie nie ma się co bać, ponieważ jest w towarzystwie licznych emolientów - nie powinien wysuszyć. Za to widzę tu kilka parabenów - osoby z wrażliwymi skalpami winny uważać.

I fajny składnik pogrubiony

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-11-12 o 14:00
Stary 2010-11-09, 15:28   #1431
cheveux_boucles
Raczkowanie

Hey ! Ja w dalszym ciągu poszukuję francuskiego produktu do kręconych !;-)
Właśnie zakpuiłam odżywkę do włosów na bazie masła karite;-) A ekspertki poproszę o głębszą analizę :
odżywka do włosów firmy: kariline do włosów kręconych
skład: aqua, butyrospermum, parkii [butyrospermu parkii ( shea butter) oil ], cetyl alcohol, behentrimonium chloride, amodimethicone, guar, hydroxypropyltrimonium chloride, hydrolyzed soy, protein, hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed corn protein, cetrimonium chloride, trideceth-12, parfum [frangrance], levulinicacid, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, cl 19140, cl 15985, coumarin.
Mogą być błędy bo przepisywałam sama...;-(
Z góry dziękuję !
cheveux_boucles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 16:42   #1432
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość
Hey ! Ja w dalszym ciągu poszukuję francuskiego produktu do kręconych !;-)
Właśnie zakpuiłam odżywkę do włosów na bazie masła karite;-) A ekspertki poproszę o głębszą analizę :
odżywka do włosów firmy: kariline do włosów kręconych
skład: aqua, butyrospermum, parkii [butyrospermu parkii ( shea butter) oil ], cetyl alcohol, behentrimonium chloride, amodimethicone, guar, hydroxypropyltrimonium chloride, hydrolyzed soy, protein, hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed corn protein, cetrimonium chloride, trideceth-12, parfum [frangrance], levulinicacid, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, cl 19140, cl 15985, coumarin.
Mogą być błędy bo przepisywałam sama...;-(
Z góry dziękuję !
Mamy tu treściwą emolientową odżywkę (dobra na suche lub b. wilgotne powietrze). Treściwą, bo pierwsze po wodzie jest masło shea, dobry natłuszczacz, wraz z alkoholem cetylowym zatrzymają wodę wewnątrz włosa.
Z substancji emolientowych jest tu jeszcze silikon amodimethicone. Wraz z antystatykami wygładzi, ułatwi rozczesywanie, poprawi wygląd włosów, prowizorycznie uzupełni ubytki, w jakimś stopniu uchroni przed mechanicznymi urazami, zmiękczy włosy.
W składzie mamy również hydrolizowane proteiny o działaniu antystatycznym wygładzającym; mogą wzmocnić włosy.

Niezgodna z CG.
Stary 2010-11-09, 16:56   #1433
cheveux_boucles
Raczkowanie

Zakupiłam jeszcze jeden produkt. Firmy ACTIVILONG ( firma produkuje produkty wyłącznie do włosów kręconych)
zakpuiłam "maść" z wyciągiem z kokosa, poproszę o analizę:
Paraffinum liquidum (mineral oil), cera microcristallina (microcrystalline wax), cocos nucifera (coconut) oil, ricinus communis (castor) oil, phenylpropyldimethylsilox ysilicate, parfum (fragrance), tocopheryl acetate, propylparaben, coumarin, palmitoyl hydrolyzed wheat protein, calophyllum tacamahaca seed oil, oxidized corn oil, benzyl benzoate.
cena 125 ml- 4 euro
z góry dziękuję.
Produkt, który opisałam wcześniej zakupiłam w ilości 500 ml cena 10 euro ( kariline- odżywka)

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Cytat:
Mamy tu treściwą emolientową odżywkę (dobra na suche lub b. wilgotne powietrze). Treściwą, bo pierwsze po wodzie jest masło shea, dobry natłuszczacz, wraz z alkoholem cetylowym zatrzymają wodę wewnątrz włosa.
Z substancji emolientowych jest tu jeszcze silikon amodimethicone. Wraz z antystatykami wygładzi, ułatwi rozczesywanie, poprawi wygląd włosów, prowizorycznie uzupełni ubytki, w jakimś stopniu uchroni przed mechanicznymi urazami, zmiękczy włosy.
W składzie mamy również hydrolizowane proteiny o działaniu antystatycznym wygładzającym; mogą wzmocnić włosy.

Niezgodna z CG.
Bardzo dziękuję za BŁYSKAWICZNĄ analizę !!!!!!!!!!! Wypróbuję i napiszę w codzienniku sprawozdanie;-)
Syrenko napisałaś, że "prowizorycznie uzupełni ubytki", chodzi o to że będzie uzupełniała braki "od mycia do mycia"????
Czy ten silikon jest ciężko zmywalny" amodimethicone"?
z góry dziękuję !
Stary 2010-11-09, 17:04   #1434
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles;23143818[COLOR=Silver
[/COLOR]
Bardzo dziękuję za BŁYSKAWICZNĄ analizę !!!!!!!!!!! Wypróbuję i napiszę w codzienniku sprawozdanie;-)
Syrenko napisałaś, że "prowizorycznie uzupełni ubytki", chodzi o to że będzie uzupełniała braki "od mycia do mycia"????
Czy ten silikon jest ciężko zmywalny" amodimethicone"?
z góry dziękuję !
Właśnie tak;
amodimethicone ma dobrą prasę;
jest pozytywnie naładowany więc lepiej przylega do włosa; im włos bardziej zniszczony tym lepiej go kondycjonuje (czyli tym lepiej przylega, wygładza itd); ale ma się nie nadbudowywać.
Ja bym od czasu do czasu użyła szamponu z SLES a normalnie z betainą czy innym łagodniejszym detergentem.
Stary 2010-11-09, 17:06   #1435
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Eloe, dziękuję za kolejną analizę.
Analiza jest dla koleżanki. Bardzo zniechęciła się do tego fluidu, więcej go nie kupi (po przeczytaniu analiz )

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 17:42   #1436
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość
Zakupiłam jeszcze jeden produkt. Firmy ACTIVILONG ( firma produkuje produkty wyłącznie do włosów kręconych)

zakpuiłam "maść" z wyciągiem z kokosa, poproszę o analizę:

Paraffinum liquidum (mineral oil), cera microcristallina (microcrystalline wax), cocos nucifera (coconut) oil, ricinus communis (castor) oil, phenylpropyldimethylsilox ysilicate, parfum (fragrance), tocopheryl acetate, propylparaben, coumarin, palmitoyl hydrolyzed wheat protein, calophyllum tacamahaca seed oil, oxidized corn oil, benzyl benzoate.

cena 125 ml- 4 euro
z góry dziękuję.
Produkt, który opisałam wcześniej zakupiłam w ilości 500 ml cena 10 euro ( kariline- odżywka)
Mocno natłuszczające mazidło, emolientowe, powinno też nabłyszczać. Zawiera przede wszystkim parafinę, tworzy ona film na włosach, zatrzymuje wodę wewnątrz włosa lub nie pozwala pochłaniać jej zbyt wiele. Wszystkie składniki przed zapachem to robią, ale parafina będzie szczególnie efektywna.
Całe mazidło trzeba stosować umiejętnie, może przeciążyć.

Olej kokosowy ma zdolność wnikania do wnętrza włosa i wzmacniania go; olej rycynowy to dobry natłuszczacz i nabłyszczacz. Podkreślona substancja to silikon, znany ze swoich nadających blasku właściwości.

Po zapachu jest też trochę wiltaminy E (antyoksydant).

Natłuszczająco - ochronny produkt.
Niezgodny z CG.
Stary 2010-11-09, 17:58   #1437
cheveux_boucles
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Syrenko, bardzo dziękuję za expres analizę;-)
Stary 2010-11-09, 17:58   #1438
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
Sodium Coceth Sulfate to to samo co SLES (Sodium Laureth Sulfate). Taki sposób producentów na ukrycie SLESu i sprawienie że konsument będzie myślał że produkt jest bardziej "naturalny"

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Jeśli nie ma żadnego błędu (brak wody na początku) to szampon będzie silnie myć. Pierwsze skrzypce gra SLES, po którym mamy dwa związki myjące delikatne w działaniu i mało drażniące. W składzie mamy także kationowe antystatyki, które niwelują ładunek na włosie, ułatwiają rozczesywanie, zapobiegają elektryzowaniu. Brak wody na początku może świadczyć o dość dużym udziale ekstraktów (ale nie musi). W szamponie mamy także związki zatrzymujące wodę we włosie- humektanty, ich działanie wzmacniać będą ekstrakty.

Zgodny z CG- brak silikonów
przepraszam, że namieszałam oczywiście pierwsza jak byk stoi Aqua
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 18:05   #1439
jeanett
Raczkowanie

Dzikuje za odp
Czyli tamten szampon odpada..
Mam kilka innych propozycji w takim razie np szampony Logona, Sante, Eco cosmetics,(cena ok 20zl) czy ma ktoś jaks opinie o nich?
Docztalam się , że dobrze jak w szaponach jest Disodium Cocoyl Glutamate i Sodium Cocoyl Glutamate tzn, ze to łagodniejsze detegenty , które powinny byc w "naturalnych" szamponach.. nie wiem na ile to wiarygodne..a te szmpony je maja.
Eco cosmetics-szampon regenerujący
Wodno-alkoholowy wyciąg z lści oliwnych*, glikozyd laurowy, ekstrakt z liści oliwnych*, kokoglukozyd, kwas L-glutaminowy, kwas L-glutaminowy, gliceryna roślinna, hydrolat mirtowy*, ekstrakt z owocu granatu*, sól morska, etanol (alkohol roślinny), ekstrakt z ginkgo, naturalne olejki eteryczne, olej jojoba*, olej z pestek granatu*, naturalny środek nawilżający, kwas mlekowy, limonen, cytronelol.
Składniki oznaczone * pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych.
(Aqua, Lauryl Glucoside, Olea Europaea Leaf Extract*, Coco Glucoside, Sodium Cocoyl Glutamate & Disodium Cocoyl Glutamate, Glycerin, Myrtus Communis Extract*, Punica Granatum Extract*, Sodium Chloride, Alcohol, Ginkgo Biloba Extract, Sodium PCA, Parfum, Simmondsia Chinensis Oil*, Vitis Vinifera Seed Oil*, Sodium Lactate, Lactic Acid, Limonene, Citronellol.)

Sante Szampon Henna Volume
Aqua (Water), Beer, Coco Glucoside, Alcohol*, Glycerin, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Oleate, Sodium PCA, Xanthan Gum, Mel (Honey)*, Arginine, Triticum Vulgare (Wheat) Bran Extract, Lawsonia Inermis (Henna) Extract*, Indigofera Tinctoria Leaf Extract, Hydrolyzed Silk, Parfum (Essential Oils), Citric Acid, Phytic Acid, Limonene, Linalool

Logona Szampon piwno-miodowy (ok10 zl na matigue)
Aqua (Water), Beer, Coco Glucoside, Alcohol*, Glycerin, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Oleate, Sodium PCA, Mel (Honey), Calendula Officinalis Flower Extract*, Hydrolyzed Silk, Triticum Vulgare (Wheat) Bran Extract, Xanthan Gum, Parfum (Essential Oils), Limonene, Linalool, Citric Acid, Phytic Acid

tak troche losowo wybralam te rodzaje szamponow z tych firm , ucieszylam sie jak je znlazalm, tylko czy to faktycznie lagodne szampony i wmiare dobre, chce miec cos zamiennego dla babydream'a bo troche mnie on meczy. ktos moze cos polecic i cos o skladach napisac
jeanett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 18:05   #1440
syrenka
Wtajemniczenie

O analizę prosi H4LI

1) Carol's Daughter Hair Milk The Original Curl Definer

Ingredients: Water (Aqua), Glycine Soja (Soybean) Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Cetearyl Alcohol, Polysorbate 60, Beeswax, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil, Cymbopogon Schoenanthus (Lemongrass) Oil, Pelargonium Graveolens (Geranium) Flower Oil, Ascorbic Acid (Vitamin C), Sodium Bicarbonate, Xanthan Gum, Pentaerythrityl Tetra-di-t-butyl Hydroxyhydrocinnamate, Phenoxyethanol, Fragrance (Parfum)

2) Jessicurl Too Shea! Extra Moisturizing Conditioner

Ingredients: Water infused with Lemongrass, Nettle, Burdock, Kelp, Marshmallow Root, Horsetail, Basil, Bay Leaf, Oregano, Rosemary, Peppermint, Sage and Thyme, Aloe Vera Juice, Behentrimonium Methosulfate and Cetearyl Alcohol, Shea Butter, Jojoba Oil, Avocado Oil, Letchin, Hydrolyzed Oat Flour, Fragrance, Diazolidinyl Urea (and) Iodopropynyl Butylcarbamate.

3) Jessicurl Weekly Deep Conditioning Treatment

Ingredients: Water infused with Lemongrass, Nettle, Burdock, Kelp, Marshmallow Root, Horsetail, Basil, Bay Leaf, Oregano, Rosemary, Peppermint, Sage and Thyme, Behentrimonium Methosulfate and Cetearyl Alcohol, Shea Butter, Avocado Oil,Cocoa Butter, Lecithin, Aloe Vera Powder, Diazolidinyl Urea (and) Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance

4) Jessicurl Rockin' Ringlets Styling Potion

Ingredients:Ingredients: Water, Flax Seeds, Aloe Vera, Glycerin, Jojoba Oil, Magnesium Sulfate, Diazolidinyl Urea (and) Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance.

5) Jessicurl Confident Coils Styling Solution

Ingredients: Water, VP/VA Copolymer, Polyimide-1, C 12-15 Alkyl Benzoate, Cetearyl Alcohol (and) Polysorbate 60; Jojoba Oil, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (and) Dehydroxanthan Gum, Aloe Vera Powder, Magnesium Sulfate, Diazolidinyl Urea (and) Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance.

6) Jessicurl Awe Inspiraling Spray

Ingredients:Water, Aloe Vera, Glycerin, Jojoba Oil, Magnesium Sulfate, Diazolidinyl Urea (and) Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance.

7) Jessicurl Hair Cleansing Cream

Ingredients: Water, Decyl Polyglucose, Cocamidopropyl Betaine, Vegetable Glycerin, Cetyl Alcohol, Avocado Oil, C 12-15 Alkyl Benzoate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydrolized Oat Flour, Diazolidinyl Urea, Iodopropynl Butylcarboamate, Fragrance.

8) DevaCurl Mist-er Right

Ingredients: Aqueous Extracts of: Achilea Millefolium, Chamomilla Recutita (Matricaria), Cymbopogon Schoenanthus, Humulus Lupulus (Hops), Melissa Offcinalis (Balm Mint), Rosmarinus Offcinalis (Rosemary), Propylene Glycol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Lavendar Oil, DMDM Hydantoin.

9) Carol's Daughter Lisa's Hair Elixir

Ingredients: Glycine Soja (Soybean) Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond Oil), Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Mentha piperita (peppermint) Oil, Salvia officinalis (sage) Oil, Rosemarinus officinalis (rosemary) leaf oil, Fragrace (parfum). Pair with Hair Balm for Jada Pinkett- Smith’s Dynamic Duo for healthy hair

10) AG Re:coil

Ingredients: water/aqua/eau, polyquaternium-55, hydroxypropyl starch, cetyl alcohol, stearalkonium chloride, stearyl alcohol, ceteareth-20, cetearyl alcohol, glycerin, corn starch modified, cetrimonium chloride, salvia officinalis (sage) leaf extract, urtica dioica (nettle) extract, chamomilla recutita (matricaria) flower extract, humulus lupulus (hops) extract, rosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, melissa officinalis leaf extract, achillea millefolium extract, prunus serotina (wild cherry) bark extract, cymbopogon schoenanthus extract, calendula officinalis flower extract, sodium pca, polyquaternium-10, magnesium sulfate, silk amino acids, cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin, panthenol, ethylhexyl methoxycinnamate, tetrasodium edta, parfum/ fragrance, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone.

11)Kinky-Curly Curling Custard

Ingredients: botanical infusion of water, horsetail, chamomile, nettle and marshmallow, organic aloe vera juice, agave nectar extract, tocopheryl acetate (vitamin e), pectic, citric acid, potassium sorbate and natural fragrance

12) Oyin Handmade Burnt Sugar Pomade

Ingredients: castor oil, hydrogenated soybean oil, organic virgin coconut oil,mango seed oil, unrefined hempseed oil, cocoa butter, broccoli seed oil, fragrance, & love

13) Oyin Handmade Whipped Pudding

Ingredients:Purified Water, unrefined Shea Butter, Organic Aloe Vera Gel, Cocoa Butter, Castor oil, Coconut oil, Sweet Almond oil, olive oil, Vegetable emulsifier, beeswax, Palm Stearic Acid, vegetable glycerine, honey, optiphen (preservative), fragrance

14)Wen Sweet Almond Mint Cleansing Conditioner

Ingredients: Water, Aloe Vera Gel, Glycerin, Chamomile Extract, Cherry Bark Extract, Calendula Extract, Rosemary Extract, Betientrimonium Chloride, Stearamidopropyl Dimethylamine, Cetyl Alcohol, Emulsifying Wax, Panthenol, Trimethylsilylamodimethic one, Hydrolyzed Whole Wheat Protein, PEG-60 Almond Glycerides, Menthol, Sweet Almond Mint Oil, Peppermint Oil, Citric Acid, Methylchlorisothiazolinon e, Methylisothiazolinone, Fragrance.

Edytowane przez syrenka
Czas edycji: 2010-11-11 o 14:18
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości