|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych
Cytat:
![]() Szampon niezgodny z CG |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1502 |
Raczkowanie
|
Witam!!! Ja w dalszym ciągu kupuję, gromadzę i testuję francuskie kosmetyki do włosów kręconych firmy KARILINE. Wczoraj kupiłam szampon i krem stylizujący. Ogólnie jestem zadowololona, po umyciu burza loków, problem tylko z utrwaleniem fryzury; loki utrzymują się zaledwie 1 godz po umyciu, stylizacja jakby je obciążała..
Dlatego poproszę o analizę tego kremu stylizującego ( które Panie w sklepie bardzo mi polecały- tylko te Panie były czarnoskóre więc włosy z natury b.kręcone włosy mają) skład ( przepisuję sama, więc mogą być literówki) aqua ( water), paraffinum liguidum( mineral oil), cera alba ( beewax), magnesium stearate,cera microcristallina ( microcristalline wax)/paraffin, lanolin, oriza sativa (rice) bran wax, hydrogenated vegetable oil, butyrospermum parkii ( shea butter), polyquaternium-37, propylene glycol dicaprylate/dicaprate, ppg-1 trideceth-6, sorbitan oleate, ethylhexyl methoxycinnamate, parfum( fragrance),imidazolidinyl urea, CI 42090, hexylcinnamal, linalool, d-limonene, citronellol, gernniol, benzylsalicylate, butylphenyl, methylpropinal Z góry dziękuję za analizę. Panie zapewniały, że to prdukt bio, ale chyba nie do końca?? ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- i jeszcze proposzę o analizę szamponu ( do włosów kręconych, suchych, zniszczonych i z lupieżem) tej samej firmy ( kariline). skład: aqua ( water), sodium, laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, disodium laureth sulfosuccinate, peg-4, rapeseedamide, peg-40, hydrogated, castor oil, sodium chloride, propylene glycol, rosmarinus officinalis ( rosemary), leaf extract, thymus vilgaris ( thyme), leaf extract, peg-120 methyl glucose, dioleate, polyquaternium-7, citric acid, tetrasodium edta, methylchloroisothi-azolinone, methylisothiazolinone, parfum, caramel, CI 15985, CI 16255 Równiez polecony przez "specjalistki";-) Bardz dziękuję z góry za analizę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1503 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny znalazlam taki oto zel bez alkoholu do wlosow spojrzcie na sklad i ocencie
![]() *aqua,propylene glykol,vp/acrylates/lauryl,methacrylate copolymer,sorbitol,peg-40,hydrogenated castor oil,magnesium gluconate,triethanolamine ,chlorphenesin,calcium gluconate,ammonium polyacryldimethyltauramid e/ammonium polyacryloyldimethyl taurate,limonene,pentasod ium pentetate,benzyl salicylate,linalool,methy lparaben,butylphenyl,meth ylpropionol,parfum.
![]() |
![]() |
#1504 |
Zakorzenienie
|
Bardzo proszę o analizę:
Schlecker Babysmile - żel od stóp do głów.Skład podaję z KWC: Skład:Aqua, Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Chloride, Glyceryl Oleate, Disodium Cocoyl Glutamate, Coco-Glucoside, Citric Acid, Olea Europaea Leaf Extract, Allantoin, Glycerin, Parfum, Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Tocopherol, Isopropyl Alcohol, Linalool
![]() |
#1505 |
Wtajemniczenie
|
Jumatt
Dziekuje za analizę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1506 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jest to szampon do codziennego stosowania, bez problemu oczyści włosy. ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
Produkt jak najbardziej delikatny w działaniu, dobry dla "wrażliwców" ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1507 |
Zakorzenienie
|
kosmetolog1 bardzo dziękuję za analizę
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1508 |
Mod-Śnieżynka
|
Proszę o analizę
Lierac, Collection Blanche, Huile Sensorielle aux 3 Fleurs (Zmysłowy olejek z 3 kwiatami do skóry i włosów) Skład (z internetu): C12-15 Alkyl benzoate, diisopropyl sebacate, polyglyceryl-6 dioleate, PEG-8 caprylic/capric glycerides, corylus avellana (hazel) seed oil, water, propylene glycol, camellia kissi seed oil, argania spinosa kernel oil, squalane, fragrance, prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, caprylyl glycol, vitis vinifera (grape) seed oil, jasminum officinale (jasmine) flower extract, coleus forskohlii root extract, helianthus annuus (sunflower) seed oil, olea europaea (olive) fruit extract, polygonum cupsidatum extract, triticum vulgare (wheat) germ extract, gardenia florida extract, tocopherol, butylene glycol, potassium sorbate, sodium benzoate, sodium citrate, citric acid. Moja siostra go niedawno zakupiła. Zastanawiam się czy jest wart tyle ile zapłaciła (ponad 100 zł) ![]() ![]() ![]() Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam jeszcze pytanie czy żel poradzi sobie ze zmyciem olejów?Używam kokosowego,oliwy z oliwek,jojoby i lnianego.Z góry dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
#1510 |
Raczkowanie
|
KosmetologI , bardzo dziękuję za analizę ! Nie napisałaś, że szampon jest niezgodny z CG- więc chyba jest zgodny ?;-)
AAA nad szamponem poprosiłam jeszcze o analizę maski stylizującej, ale chyba nie zauważyłaś?? Jak znajdziesz czas to również poproszę. Bardzo dziękuję ! Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1511 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Pierwszy to glikol propylenowy, humektant, promotor przejścia, nawilżacz. Potem alkohol, również promotor przejścia, przyspiesza schnięcie włosów, ale może wysuszyć jeśli nie jest zabezpieczony przez humektanty i emolienty; trudno jednoznacznie stwierdzić jak będzie tu; początek składu to spora dawka glikolu a nie wody, po alkoholu i wodzie mamy emolient, antystatyk i proteiny. Emolient zatrzmuje wodę wewnątrz włosa, antystatyk wygładzi łuskę włosa, ułatwi rozczesywanie; hydrolizowane proteiny pszeniczne oraz ryżowe wygładzą, mają działanie antystatyczne, ochronne. Ciąg dalszy to oliwa z oliwek - natłuści, podziała jako emolient. Następnie: aloes, ma działanie nawilżające, bogaty jest w aminokwasy, polisacharydy, witaminy itd. W następnej kolejności kilka ekstraktów, które zapewne dużego wpływu na włosy mogą nie mieć, jest tu lawenda czy bambus. Podsumowując, spray zawiera składniki nawilżające, ochronne, antystatyczne. Acz należy obserwować włosy pod kątem ewentualnego działania wysuszającego alkoholu. Zgodne z CG ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() to lubi; ja na odwrót, szamponów nie lubię, inne produkty bardziej ![]() Edytowane przez syrenka Czas edycji: 2010-11-23 o 17:28 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1512 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Proporcje zastosowanych składników mijają się z nazwą odżywki, restrukturyzacji, regeneracji tu nie będzie. Odżywka nawilży (glikol - humektant), zatrzyma wodę wewnątrz włosa (emolienty w tym oleje, antystatyki i silikon), wygładzi łuski (antystatyki, silikon), prowizorycznie uzupełni ubytki, nada blasku. Ekstrakty (m.in. skrzyp, mięta pieprzowa) występują po witaminie E (antyoksydant), jest ich tu niewiele, proteiny występują tu w roli ozdobnej paprotki. Niezgodna z CG. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1513 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli już uzdrawia to bardzo prowizorycznie za pomocą silikonów, które jednak mogą zapobiec mechanicznym uszkodzeniom lecz czynią produkt niezgodnym z CG. Po dwóch silikonach (jeden cykliczny), które tymczasowo, do czasu zmycia szamponem uzupełnią ubytki włosów, wygładzą, nadadzą blasku mamy antyoksydacyjną witaminę E oraz olej z makadamii i arganowy. Mniemam jednak, że olejów tu malutko. Niezgodny z CG. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1514 |
Wtajemniczenie
|
Syrenko
Dzięki Ci wielkie za analizę. ![]() Zamowie u fryzjerki jedynie to b/s ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1515 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() domyślałam się że tak będzie. Kolejny zakup, który ląduje w koszu na śmieci. Dziewczyny, nie znacie jakiegoś olejku/jedwabiu/sprayu/produktu wykończeniowego/ochronnego zgodnego z CG?? ![]() Bo ja już powoli tracę nadzieję, że taki znajdę. Jak nie mają alkoholu to zawsze sylikon ![]() Dość długo nakładałam jedwab - wyrzuciłam bo miał alkohol - i nie mogę znaleźć żadnego sensownego zamiennika ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1516 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny,mam falowane włosy.W sumie nigdy o nie specjalnie nie dbałam w sensie takim intensywnym ale tez nie maltretowałam, prostownicami itd.dlatego wydaje misie ze postaram sie bardziej o nie zadbac i odwdziecza mi sie pięknym skrętem
![]() ![]() ![]() ![]() *pokrzywa+wit b *magnez *szampon farmona z żeń-szeniem *placenta *odzywka garnier z masłem karite(zamierzam kupic,czytałam ze ma niezły skład) *oliwa z oliwek na wilgotne końcówki włosów przed myciem,lub oliwka babydream dla dzieci xd *zamierzam oczyścic włosy dodając do szamponu aspiryny lub sody oczyszczonej,oraz zrobić peeling skóry głowy szmpon + cukier. no i zainwestowac w jakas maske ale nie wiem jaką tutaj preferujecie ;p bede niedługo w Naturze wiec moze Mypa z masłem shea? ![]() ![]() przepraszam chyba nie ten wątek ![]()
pewność siebie i radość życia. dbam o siebie. rozwój intelektualny/praca/mod. Edytowane przez Śnieżka Czas edycji: 2010-11-23 o 22:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1518 |
olllllka
|
Bardzo prosze o analize (jest do zestaw do wlosow ktory ma ponoc przyspieszac ich porost):love::
Odzywka: Aqua, paraffinum liquidum, cetearyl, alcohol, ceterath-20, carboxymethyl, chitin, hydrolyzed keratin, hydrolyzed soy protein, egg shell extract, lecithin, alcohol, camphor, pyridoxin hcl, dipalmitoylethel hydroxyethylmonium methosulfate, parfum, benzalkonium bromide, methylparaben, citric acid, alpha amyl cinnamal, linalol Szampon: aqua, sls, cocoamidopropyl, bataine, cocamide dea, carboxymethyl, chitine, hydrolyzed keratin, hydrolyzed soy protein, egg shell extract, alcohol, camphor, pyridoxin hcl, tallow alcohol, lecithin, parfum, propylene glycol, 5-bromo-5-nitro-1,3 dioxane, methylparaben, citric acid, ci42090, alpha amyl cinnamal, linalol :-) |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szampon: sls - nie na kręcioły, może podrażniać. Keratyna, białka - będzie obciążał, ale zaszkodzić nie powinien (jak się nie ma problemu z SLS) Traktuj to jako sugetię, nie znam się na składach, tylko próbuję orientować na własny użytek i coś pomóc jak mogę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1521 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
olllllka5, powtórzę za Basią, wpisz proszę nazwy, nie analizujemy kosmetyków bez pełnych nazw. ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Cytat:
Chyba Małgosia86 na pielęgnacyjnym kilka dni temu podała skład jakiegoś produktu do stylizacji zgodnego z CG złożonego z bodajże olejów, pantenolu i ekstraktów. Obawiam się, że inne produkty zgodne z CG dostępne są poza granicami naszego kraju; ewentualnie można skomponować własny olejek. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1522 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Preparat przed zapachem zawiera pochodną parafiny, silikony i substancje kondycjonujące, prócz tego co już napisałam: prowizorycznie uzupełni ubytki w łusce włosów, wygładzi łuski, doda blasku, ułatwi rozczesywanie; Po zapachu czyli w ilości symbolicznej występuje emolient, borówka czarna, róża stulistna, mirt zwyczajny, i in. Niezgodny z CG. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1523 |
Raczkowanie
|
Syrenka
![]() czy to ten? The Body Shop, Coconut Oil Hair Shine (kokosowy wosk do włosów) Hydrogenated Coconut Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, PEG-8 Beeswax, Hydrogenated Vegetable Oil, Lanolin, Copernica Cerifera (Caranuba) Wax, Octyl-dodecanol, Fragrance, Daucus Carota Sativa (Carrot) Oil, Propylparaben, Methylparaben, Tocopherol, Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxides - nie znam się kompletnie. Widzę tylko coś z paraben i już się boję że nie będzie CG. Szukam cały czas ale strasznie ciężko. Jak są jakieś odżywcze preparaty to z alkoholem, a jak bardziej stylizujące to oczywiście sylikony ![]() ![]() - który to wątek pielęgnacyjny ![]()
![]() Edytowane przez Italiana Czas edycji: 2010-11-24 o 21:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1524 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tu jest analiza: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=560 Parabeny to konserwanty, nie są brane pod uwagę przy ocenie zgodności z CG wątek o pielegnacji: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post23445777 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1525 |
olllllka
|
Dzieki wielkie! a nazwa to hairBell.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1526 |
Raczkowanie
|
a... jeszcze to
![]() Mgiełka Do Układania Włosów Pat&Rub INCI: Aqua, Lavandula Angustifolia ( Lavender) Flower Water, Betaine, Glycerin, Eclipta Prostrata Extract, Equisetum Arvense Extract, Inulin, Hydrolyzed Wheat Protein, Chondrus Crispus (Carrageenan) Extract, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate. - czy rzeczywiście będzie wygładzała? Czy nie będzie powodowała puszenia? Zgodna z CG, to chyba jest bez sprawdzania - mam nadzieję ![]()
![]() Edytowane przez Italiana Czas edycji: 2010-11-25 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1527 |
Rozeznanie
|
A moglybyscie zanalizowac ten szampon?
Schwarzkopf professional BC Bonacure hairtherapy amino cell rebuild, Hair + Scalp deep cleansing shampoo for oily scalps Aqua, sodium laureth sulfate, disodium cocoamphodiacetate, sodium chloride, citric acid, parfum, sodium benzoate, salicylic acid, panthenol, polyquaternium-10, glycerin, benzyl salicylate, hydrolyzed keratin, propylene glycol, mentha piperita leaf extract, linalool |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1528 |
Raczkowanie
|
Poprosiłabym o analizę tego szampon:
'aqua, sodium laureth sulfate/lauryl glucoside, betaine, PEG-75 Lanolin, Glycereth-2-cocoate, etyl alkohol propolis ex, hydrolized keratin, polyquaternium-39, glycerrhiza glabra ex, carbomer, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, alkohol denat.,passiflora quadrangularis fruit extract, ananas satiyus fruit extract, vitis vinifera fruit extract.' z góry dziękuje! ![]()
![]() |
#1529 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Niezgodny z CG ze względu na obecność PQ-10 ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
Niezgodny z CG ze względu na obecność PQ-39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1530 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To co się liczy, czyli występuje przed zapachem i pierwszym konserwantem to: * antystatyk: wygładzi łuski, ułatwi rozczesywania, zniweluje elektryzowanie * emolienty, w tym olej migdałowy pokryją włosy filmem, który natłuści i zatrzyma wodę wewnątrz wodę. * humektant: glikol propylenowy: nawilży, jest też rozpuszczalnikiem i promotorem przejścia * hydrolizowana keratyna ma zdolności wzmacniające i regenerujące. Pantenol, filtr UV czy ekstrakty, które mogłyby wpłynąć na kolor występują po zapachu i konserwantach. Niezgodna z CG ze względu na PQ-10, które występuje jednak dopiero po zapachu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.