Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-20, 21:25   #1501
jumaatt
Rozeznanie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość

Z.One Concept Simply Zen restructure in shampoo deep restructuring shampoo for dry or damaged hair (szampon nawilżający do włosów suchych)

Ingredients: Aqua/Water, Amonnium Lauryl Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Laureth-4, Disodium Cocoamphodiacetate, Cocamidopropyl Betaine, Tocopheryl Acetate, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Dicaprylyl Ether, Decyl Glucoside, Glyceryl Oleate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Glycerin, PEG-8, PEG-8/SMDI Copolymer, Palmitoyl, Myristyl Serinate, Sodium Polyacrylate, Hydrolyzed Wheat Protein, Aloe Barbadensis Gel (Aloe Barbadensis Leaf Juice), Propylene Glycol, Lavendula Angustifolia (Lavender) Flower Extract, Vaccinium Myrtillus Fruit Extract, Bambus Vulgaris Sap Extract, Parfum (Fragrance), Methylchloroisothializoli none, Methylisothiazolinone, Citric Acid, Alpha-Isomethyllonone, Butylphenyl, Methylpropional, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Linalool.

edytowałam. Teraz nazwy są w porządku
Ale długi skład Wydaje mi się, że szampon będzie dosyc mocno mył - na początku odpowiednik SLS-u, potem kodetergenty, w tym mocno wzmacniający siłę myjącą Laureth-4. Wysoko w składzie sól. Ale są również emolienty, które będą renatłuszczac włosy po detergentowym wysuszeniu. Jednym w nich jest oliwa z oliwek. Z pielęgnujących włosy składników mamy także glicerynę, proteiny pszeniczne, sok aloesowy i kilka ekstratków. Jest również ułatwiający rozczesywanie składnik antytatyczny i kondycjonujący oraz polimery. Moim zdaniem skład przekombinowany.

Szampon niezgodny z CG
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 10:31   #1502
cheveux_boucles
Raczkowanie

Witam!!! Ja w dalszym ciągu kupuję, gromadzę i testuję francuskie kosmetyki do włosów kręconych firmy KARILINE. Wczoraj kupiłam szampon i krem stylizujący. Ogólnie jestem zadowololona, po umyciu burza loków, problem tylko z utrwaleniem fryzury; loki utrzymują się zaledwie 1 godz po umyciu, stylizacja jakby je obciążała..
Dlatego poproszę o analizę tego kremu stylizującego ( które Panie w sklepie bardzo mi polecały- tylko te Panie były czarnoskóre więc włosy z natury b.kręcone włosy mają)
skład ( przepisuję sama, więc mogą być literówki)
aqua ( water), paraffinum liguidum( mineral oil), cera alba ( beewax), magnesium stearate,cera microcristallina ( microcristalline wax)/paraffin, lanolin, oriza sativa (rice) bran wax, hydrogenated vegetable oil, butyrospermum parkii ( shea butter), polyquaternium-37, propylene glycol dicaprylate/dicaprate, ppg-1 trideceth-6, sorbitan oleate, ethylhexyl methoxycinnamate, parfum( fragrance),imidazolidinyl urea, CI 42090, hexylcinnamal, linalool, d-limonene, citronellol, gernniol, benzylsalicylate, butylphenyl, methylpropinal
Z góry dziękuję za analizę. Panie zapewniały, że to prdukt bio, ale chyba nie do końca??

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

i jeszcze proposzę o analizę szamponu ( do włosów kręconych, suchych, zniszczonych i z lupieżem) tej samej firmy ( kariline).
skład:
aqua ( water), sodium, laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, disodium laureth sulfosuccinate, peg-4, rapeseedamide, peg-40, hydrogated, castor oil, sodium chloride, propylene glycol, rosmarinus officinalis ( rosemary), leaf extract, thymus vilgaris ( thyme), leaf extract, peg-120 methyl glucose, dioleate, polyquaternium-7, citric acid, tetrasodium edta, methylchloroisothi-azolinone, methylisothiazolinone, parfum, caramel, CI 15985, CI 16255
Równiez polecony przez "specjalistki";-) Bardz dziękuję z góry za analizę.
cheveux_boucles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 11:10   #1503
caskada
Zakorzenienie

dziewczyny znalazlam taki oto zel bez alkoholu do wlosow spojrzcie na sklad i ocencie
*aqua,propylene glykol,vp/acrylates/lauryl,methacrylate copolymer,sorbitol,peg-40,hydrogenated castor oil,magnesium gluconate,triethanolamine ,chlorphenesin,calcium gluconate,ammonium polyacryldimethyltauramid e/ammonium polyacryloyldimethyl taurate,limonene,pentasod ium pentetate,benzyl salicylate,linalool,methy lparaben,butylphenyl,meth ylpropionol,parfum.
Stary 2010-11-21, 12:38   #1504
Iwona75
Zakorzenienie

Bardzo proszę o analizę:
Schlecker Babysmile - żel od stóp do głów.Skład podaję z KWC:
Skład:Aqua, Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Chloride, Glyceryl Oleate, Disodium Cocoyl Glutamate, Coco-Glucoside, Citric Acid, Olea Europaea Leaf Extract, Allantoin, Glycerin, Parfum, Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Tocopherol, Isopropyl Alcohol, Linalool
Iwona75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 13:46   #1505
bernadka20
Wtajemniczenie

Jumatt
Dziekuje za analizę
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 15:02   #1506
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość

i jeszcze proposzę o analizę szamponu ( do włosów kręconych, suchych, zniszczonych i z lupieżem) tej samej firmy ( kariline).
skład:
aqua ( water), sodium, laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, disodium laureth sulfosuccinate, peg-4, rapeseedamide, peg-40, hydrogated, castor oil, sodium chloride, propylene glycol, rosmarinus officinalis ( rosemary), leaf extract, thymus vilgaris ( thyme), leaf extract, peg-120 methyl glucose, dioleate, polyquaternium-7, citric acid, tetrasodium edta, methylchloroisothi-azolinone, methylisothiazolinone, parfum, caramel, CI 15985, CI 16255
Równiez polecony przez "specjalistki";-) Bardz dziękuję z góry za analizę.
jak na moje oko to ten szampon to żadna rewelacja, co nie jest równoznaczne z tym że jest zły . oparty jest na podstawowych związkach myjących, których działanie lekko złagodzi sulfobursztynian. poza nimi mamy jeszcze związek myjąco- renatłuszczający (pochodna oleju rzepakowego). ekstrakty są za daleko w składzie, aby mogły działać efektywnie.
Jest to szampon do codziennego stosowania, bez problemu oczyści włosy.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Iwona75 Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o analizę:
Skład:Aqua, Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Chloride, Glyceryl Oleate, Disodium Cocoyl Glutamate, Coco-Glucoside, Citric Acid, Olea Europaea Leaf Extract, Allantoin, Glycerin, Parfum, Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Tocopherol, Isopropyl Alcohol, Linalool
Delikatny produkt oparty na niedrażniących (i małodrażniących) związkach myjących. ponadto zawiera humektant, który będzie odpowiadał za nawilżanie włosów i skóry. zawiera ekstrakt z liści oliwnych (ale wydaje mi się że jest go jak na lekarstwo), kolejna w składzie allantoina (także w niewielkiej ilości) będzie łagodzić ewentualne podrażnienia czy uszkodzenia skóry (allantoina ma to do siebie że działa w niewielkich stężeniach, bo jest wyselekcjonowaną substancją o działaniu łagodzącym podobnie jak np. bisabolol). w składzie mamy także substancję renatłuszającą.
Produkt jak najbardziej delikatny w działaniu, dobry dla "wrażliwców"
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 15:10   #1507
Iwona75
Zakorzenienie

kosmetolog1 bardzo dziękuję za analizę
Stary 2010-11-21, 15:45   #1508
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Proszę o analizę
Lierac, Collection Blanche, Huile Sensorielle aux 3 Fleurs (Zmysłowy olejek z 3 kwiatami do skóry i włosów)

Skład (z internetu):
C12-15 Alkyl benzoate, diisopropyl sebacate, polyglyceryl-6 dioleate, PEG-8 caprylic/capric glycerides, corylus avellana (hazel) seed oil, water, propylene glycol, camellia kissi seed oil, argania spinosa kernel oil, squalane, fragrance, prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, caprylyl glycol, vitis vinifera (grape) seed oil, jasminum officinale (jasmine) flower extract, coleus forskohlii root extract, helianthus annuus (sunflower) seed oil, olea europaea (olive) fruit extract, polygonum cupsidatum extract, triticum vulgare (wheat) germ extract, gardenia florida extract, tocopherol, butylene glycol, potassium sorbate, sodium benzoate, sodium citrate, citric acid.

Moja siostra go niedawno zakupiła. Zastanawiam się czy jest wart tyle ile zapłaciła (ponad 100 zł) . Jakoś nie mogę się przekonać do rzekomo lepszej skuteczności drogich kosmetyków. Wolę do tanich dodać półprodukt.

Z góry dziękuję

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 19:48   #1509
Iwona75
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo proszę o analizę:

Mam jeszcze pytanie czy żel poradzi sobie ze zmyciem olejów?Używam kokosowego,oliwy z oliwek,jojoby i lnianego.Z góry dziękuję
Stary 2010-11-21, 20:08   #1510
cheveux_boucles
Raczkowanie

KosmetologI , bardzo dziękuję za analizę ! Nie napisałaś, że szampon jest niezgodny z CG- więc chyba jest zgodny ?;-)
AAA nad szamponem poprosiłam jeszcze o analizę maski stylizującej, ale chyba nie zauważyłaś?? Jak znajdziesz czas to również poproszę. Bardzo dziękuję ! Pozdrawiam.
cheveux_boucles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 17:25   #1511
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Syrenko
Tak jak wspomniałam wcześniej te odżywki, ktore przepisałam i są u mojej fryzjerki różnią się składowo. Także myslę, ze nie masz mi za złe, ze wkleje je tu do wątku ?

Prosze o analizę odżywki b/s i odżywki d/s i szamponu z serii z.one concept
Cytat:

Z.One Concept Simply Zen restructure in deep remedy deep restructuring fluid for dry or damaged hair (odżywka nawilżająca i ochronna bez spłukiwania do włosów suchych)

Ingredients: Propylene Glycol, Alcohol Denat, Aqua/Water, Myristyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Rice Protein, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Aloe Barbadensis Gel, Aloe Barbadensis Leaf Juice,Lavendula Angustifolia (Lavender) Flower Extract, Vaccinium Myrtillus Fruit Extract, Bambusa Vulgaris Sap Extract, Parfum (Fragrance), Alpha-Isomethyllonone, Butylphenyl, Methylpropional, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Linalool.

Pierwszy to glikol propylenowy, humektant, promotor przejścia, nawilżacz. Potem alkohol, również promotor przejścia, przyspiesza schnięcie włosów, ale może wysuszyć jeśli nie jest zabezpieczony przez humektanty i emolienty; trudno jednoznacznie stwierdzić jak będzie tu; początek składu to spora dawka glikolu a nie wody, po alkoholu i wodzie mamy emolient, antystatyk i proteiny.
Emolient zatrzmuje wodę wewnątrz włosa, antystatyk wygładzi łuskę włosa, ułatwi rozczesywanie; hydrolizowane proteiny pszeniczne oraz ryżowe wygładzą, mają działanie antystatyczne, ochronne. Ciąg dalszy to oliwa z oliwek - natłuści, podziała jako emolient. Następnie: aloes, ma działanie nawilżające, bogaty jest w aminokwasy, polisacharydy, witaminy itd.
W następnej kolejności kilka ekstraktów, które zapewne dużego wpływu na włosy mogą nie mieć, jest tu lawenda czy bambus.

Podsumowując, spray zawiera składniki nawilżające, ochronne, antystatyczne. Acz należy obserwować włosy pod kątem ewentualnego działania wysuszającego alkoholu.

Zgodne z CG

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Cytat:
Mam jeszcze pytanie czy żel poradzi sobie ze zmyciem olejów?Używam kokosowego,oliwy z oliwek,jojoby i lnianego.Z góry dziękuję
jeśli mogę to powiem, że trudno powiedzieć; są osoby, którym oleje schodzą przy myciu odżywką i są takie, które bezwzględnie potrzebują SLESów.

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość
KosmetologI , bardzo dziękuję za analizę ! Nie napisałaś, że szampon jest niezgodny z CG- więc chyba jest zgodny ?;-)
AAA nad szamponem poprosiłam jeszcze o analizę maski stylizującej, ale chyba nie zauważyłaś?? Jak znajdziesz czas to również poproszę. Bardzo dziękuję ! Pozdrawiam.
Kosmetolog1 analizuje raczej tylko szampony
to lubi;
ja na odwrót, szamponów nie lubię, inne produkty bardziej

Edytowane przez syrenka
Czas edycji: 2010-11-23 o 17:28
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-23, 17:27   #1512
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Z.One Concept Simply Zen restructure in deep restructrurizing treatment for dry or damaged hair (odżywka do suchych i bardzo zniszczonych włosów)
Ingredients: Aqua/Water, Stearamidopropyl Dimethylamine, PEG-8 Distearate, Glycol Stearate, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Prunus Amygdalus Dulcus (sweet almond oil), Ceteth -12, Propylene Glycol, Amodimethicone, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Myristyl Myristate , Tallowtrimonium Chloride, Nonoxynol-10, Tocopheryl Acetate, Equisetum Hyemale (Horsetail Extract), Lemongrass Extract, Mentha piperita (Peppermint Leaf Extract), Mentha piperita (Peppermint Oil), Slippery Elm Bark Extract, Hydrolyzed Yeast Protein, Aloe Barbadensis (Leaf Extract), Sodium Chloride, Citric Acid, Methylparaben, Propylparaben, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Hair Keratin, Wheat Amino Acids, Parfum (Fragrance).

Skład emolientowo - wygładzający z dodatkiem glikolu propylenowego i silikonu oraz odrobiny ekstraktów i szczypty protein.
Proporcje zastosowanych składników mijają się z nazwą odżywki, restrukturyzacji, regeneracji tu nie będzie.
Odżywka nawilży (glikol - humektant), zatrzyma wodę wewnątrz włosa (emolienty w tym oleje, antystatyki i silikon), wygładzi łuski (antystatyki, silikon), prowizorycznie uzupełni ubytki, nada blasku.
Ekstrakty (m.in. skrzyp, mięta pieprzowa) występują po witaminie E (antyoksydant), jest ich tu niewiele, proteiny występują tu w roli ozdobnej paprotki.

Niezgodna z CG.
Stary 2010-11-23, 17:37   #1513
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Italiana Pokaż wiadomość
Eloe, dziękuję ślicznie

No właśnie i mam "klapek" zamiast odżywienia. ehh
Już nawet pominę opis jaki widnieje na opakowaniu

Ciekawe czy moje ostatnie zakupy też okażą się obiecanką cacanką?

1.
Macadamia - Healing Oil Treatment:

dimethicone, cyclomethicone, tocopheryl acetate, macadamia ternifolia seed oil, argania spinosa kernel oil, parfum/fragrance, benzyl salicylate, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional, coumarin, linalool, limonene, CI 27755, CI 47000, CI 26100.
Ani to leczące ani olejowe.
Jeśli już uzdrawia to bardzo prowizorycznie za pomocą silikonów, które jednak mogą zapobiec mechanicznym uszkodzeniom lecz czynią produkt niezgodnym z CG.
Po dwóch silikonach (jeden cykliczny), które tymczasowo, do czasu zmycia szamponem uzupełnią ubytki włosów, wygładzą, nadadzą blasku mamy antyoksydacyjną witaminę E oraz olej z makadamii i arganowy. Mniemam jednak, że olejów tu malutko.

Niezgodny z CG.
Stary 2010-11-23, 17:57   #1514
bernadka20
Wtajemniczenie

Syrenko
Dzięki Ci wielkie za analizę.
Zamowie u fryzjerki jedynie to b/s
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 18:50   #1515
Italiana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Ani to leczące ani olejowe.
Jeśli już uzdrawia to bardzo prowizorycznie za pomocą silikonów, które jednak mogą zapobiec mechanicznym uszkodzeniom lecz czynią produkt niezgodnym z CG.
Po dwóch silikonach (jeden cykliczny), które tymczasowo, do czasu zmycia szamponem uzupełnią ubytki włosów, wygładzą, nadadzą blasku mamy antyoksydacyjną witaminę E oraz olej z makadamii i arganowy. Mniemam jednak, że olejów tu malutko.

Niezgodny z CG.
Dziękuję

domyślałam się że tak będzie. Kolejny zakup, który ląduje w koszu na śmieci.

Dziewczyny, nie znacie jakiegoś olejku/jedwabiu/sprayu/produktu wykończeniowego/ochronnego zgodnego z CG??
Bo ja już powoli tracę nadzieję, że taki znajdę. Jak nie mają alkoholu to zawsze sylikon. Źle się czuję jak czegoś nie nałożę na koniec - wcale nie musi utrwalać a zabezpieczać i może nabłyszczać.
Dość długo nakładałam jedwab - wyrzuciłam bo miał alkohol - i nie mogę znaleźć żadnego sensownego zamiennika

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-23, 22:15   #1516
Śnieżka
Zakorzenienie

dziewczyny,mam falowane włosy.W sumie nigdy o nie specjalnie nie dbałam w sensie takim intensywnym ale tez nie maltretowałam, prostownicami itd.dlatego wydaje misie ze postaram sie bardziej o nie zadbac i odwdziecza mi sie pięknym skrętem poczytałam sobie te przypiete wątki na górze i sporo sie dowiedziałam.Używam szamponu farmony z żen-szeniem i jest zgodny z CG ku mojej uciesze to juz cos xd.Wypisze teraz jak zmaierzam dbac o wlosy a wy mi powiedzcie co bym mogła dodac czy moze sie pozbyc,ok? To tak:
*pokrzywa+wit b
*magnez
*szampon farmona z żeń-szeniem
*placenta
*odzywka garnier z masłem karite(zamierzam kupic,czytałam ze ma niezły skład)
*oliwa z oliwek na wilgotne końcówki włosów przed myciem,lub oliwka babydream dla dzieci xd
*zamierzam oczyścic włosy dodając do szamponu aspiryny lub sody oczyszczonej,oraz zrobić peeling skóry głowy szmpon + cukier.
no i zainwestowac w jakas maske ale nie wiem jaką tutaj preferujecie ;p bede niedługo w Naturze wiec moze Mypa z masłem shea? jesli chodzi o oleje to miałam kokosowy ale nie podszedł mi zbytnio moze zainwestuje w inny narazie oliwa z oliwek poszła w ruch

przepraszam chyba nie ten wątek

Edytowane przez Śnieżka
Czas edycji: 2010-11-23 o 22:26
Śnieżka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 22:26   #1517
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Śnieżka,
to nie ten wątek . Poproś o przeniesienie do wątku pielęgnacyjnego

Stary 2010-11-24, 11:05   #1518
olllllka5
olllllka

Bardzo prosze o analize (jest do zestaw do wlosow ktory ma ponoc przyspieszac ich porost):love::

Odzywka: Aqua, paraffinum liquidum, cetearyl, alcohol, ceterath-20, carboxymethyl, chitin, hydrolyzed keratin, hydrolyzed soy protein, egg shell extract, lecithin, alcohol, camphor, pyridoxin hcl, dipalmitoylethel hydroxyethylmonium methosulfate, parfum, benzalkonium bromide, methylparaben, citric acid, alpha amyl cinnamal, linalol

Szampon: aqua, sls, cocoamidopropyl, bataine, cocamide dea, carboxymethyl, chitine, hydrolyzed keratin, hydrolyzed soy protein, egg shell extract, alcohol, camphor, pyridoxin hcl, tallow alcohol, lecithin, parfum, propylene glycol, 5-bromo-5-nitro-1,3 dioxane, methylparaben, citric acid, ci42090, alpha amyl cinnamal, linalol

:-)
olllllka5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 15:02   #1519
*Basia*
Mod-Śnieżynka

olllllka5,
dopisz nazwy kosmetyków proszę.

Stary 2010-11-24, 15:11   #1520
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olllllka5 Pokaż wiadomość
Bardzo prosze o analize (jest do zestaw do wlosow ktory ma ponoc przyspieszac ich porost):

Odzywka: Aqua, paraffinum liquidum, cetearyl, alcohol, ceterath-20, carboxymethyl, chitin, hydrolyzed keratin, hydrolyzed soy protein, egg shell extract, lecithin, alcohol, camphor, pyridoxin hcl, dipalmitoylethel hydroxyethylmonium methosulfate, parfum, benzalkonium bromide, methylparaben, citric acid, alpha amyl cinnamal, linalol

Szampon: aqua, sls, cocoamidopropyl, bataine, cocamide dea, carboxymethyl, chitine, hydrolyzed keratin, hydrolyzed soy protein, egg shell extract, alcohol, camphor, pyridoxin hcl, tallow alcohol, lecithin, parfum, propylene glycol, 5-bromo-5-nitro-1,3 dioxane, methylparaben, citric acid, ci42090, alpha amyl cinnamal, linalol
Odżywka: parafina - niedobrze, może "udusić" skórę, obciążać włosy i źle się zmywa. Szkoda bo reszta wygląda mi dobrze - nawilżacze i ekstrakty, 1 paraben, alkohol daleko (to na początku nie powinien być cetearyl alkohol??). Pierwszy raz widzę chitynę, lecytynę, ekstr. skorupki jaja i kamforę w czymś na głowę- nieszkodliwe
Szampon: sls - nie na kręcioły, może podrażniać. Keratyna, białka - będzie obciążał, ale zaszkodzić nie powinien (jak się nie ma problemu z SLS)

Traktuj to jako sugetię, nie znam się na składach, tylko próbuję orientować na własny użytek i coś pomóc jak mogę

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 19:16   #1521
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Odżywka: parafina - niedobrze, może "udusić" skórę, obciążać włosy i źle się zmywa.
Może obciążyć włosy i mogą wystąpić problemy ze zmywaniem, ale z drugiej strony jest świetnym emolientem przydatnym w warunkach b. suchego bądź wilgotnego powietrza.

olllllka5, powtórzę za Basią, wpisz proszę nazwy, nie analizujemy kosmetyków bez pełnych nazw.

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Cytat:
Dziękuję

domyślałam się że tak będzie. Kolejny zakup, który ląduje w koszu na śmieci.

Dziewczyny, nie znacie jakiegoś olejku/jedwabiu/sprayu/produktu wykończeniowego/ochronnego zgodnego z CG??
Bo ja już powoli tracę nadzieję, że taki znajdę. Jak nie mają alkoholu to zawsze sylikon. Źle się czuję jak czegoś nie nałożę na koniec - wcale nie musi utrwalać a zabezpieczać i może nabłyszczać.
Dość długo nakładałam jedwab - wyrzuciłam bo miał alkohol - i nie mogę znaleźć żadnego sensownego zamiennika
Zdaje mi się, że wosk The Body Shopu jest zgodny z CG i jego bazę stanowi olej kokosowy.
Chyba Małgosia86 na pielęgnacyjnym kilka dni temu podała skład jakiegoś produktu do stylizacji zgodnego z CG złożonego z bodajże olejów, pantenolu i ekstraktów.
Obawiam się, że inne produkty zgodne z CG dostępne są poza granicami naszego kraju; ewentualnie można skomponować własny olejek.
Stary 2010-11-24, 19:39   #1522
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

2. Pure Gloss Polisher UNA Rolland (eliminuje niesforne końcówki i loczki. Koryguje suchość i wilgotność. Odporny na wilgoć):

C 10-12 Isoparaffin, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, dimethiconol, dimethicone, phenyl trimethicone, parafum, caprylic/capric triglyceride, vaccinium myrtillus, rosa centifolia, myrtus communis, centaurea cyanus, arctium majus, citrus limonum, plantago major, camellia sinensis.
Cytat:
eliminuje niesforne końcówki
eliminować nie eliminuje, ale może prowizorycznie sklejać i w jakimś stopniu zapobiegać mechanicznym uszkodzeniom

Cytat:
Koryguje suchość i wilgotność
powiedźmy, że zatrzymuje wilgoć wewnątrz włosa i nie pozwala na zbytnie pochłanianie wody przez włosy

Cytat:
Odporny na wilgoć
tak

Preparat przed zapachem zawiera pochodną parafiny, silikony i substancje kondycjonujące, prócz tego co już napisałam: prowizorycznie uzupełni ubytki w łusce włosów, wygładzi łuski, doda blasku, ułatwi rozczesywanie;
Po zapachu czyli w ilości symbolicznej występuje emolient, borówka czarna, róża stulistna, mirt zwyczajny, i in.

Niezgodny z CG.
Stary 2010-11-24, 21:35   #1523
Italiana
Raczkowanie

Syrenka

czy to ten?
The Body Shop, Coconut Oil Hair Shine (kokosowy wosk do włosów)

Hydrogenated Coconut Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, PEG-8 Beeswax, Hydrogenated Vegetable Oil, Lanolin, Copernica Cerifera (Caranuba) Wax, Octyl-dodecanol, Fragrance, Daucus Carota Sativa (Carrot) Oil, Propylparaben, Methylparaben, Tocopherol, Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxides

- nie znam się kompletnie. Widzę tylko coś z paraben i już się boję że nie będzie CG.

Szukam cały czas ale strasznie ciężko. Jak są jakieś odżywcze preparaty to z alkoholem, a jak bardziej stylizujące to oczywiście sylikony . Znalazłam gdzieś stronkę z produktami Joico, ale brak tam składów , a w ofercie jest kilka psikaczy, opis oczywiście rewelacyjny ale nie wiadomo co w nich siedzi.

- który to wątek pielęgnacyjny

Edytowane przez Italiana
Czas edycji: 2010-11-24 o 21:37
Italiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 15:24   #1524
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Syrenka

czy to ten?
The Body Shop, Coconut Oil Hair Shine (kokosowy wosk do włosów)

Hydrogenated Coconut Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, PEG-8 Beeswax, Hydrogenated Vegetable Oil, Lanolin, Copernica Cerifera (Caranuba) Wax, Octyl-dodecanol, Fragrance, Daucus Carota Sativa (Carrot) Oil, Propylparaben, Methylparaben, Tocopherol, Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxides

- nie znam się kompletnie. Widzę tylko coś z paraben i już się boję że nie będzie CG.

Szukam cały czas ale strasznie ciężko. Jak są jakieś odżywcze preparaty to z alkoholem, a jak bardziej stylizujące to oczywiście sylikony . Znalazłam gdzieś stronkę z produktami Joico, ale brak tam składów , a w ofercie jest kilka psikaczy, opis oczywiście rewelacyjny ale nie wiadomo co w nich siedzi.

- który to wątek pielęgnacyjny
tak, to ten
tu jest analiza:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=560

Parabeny to konserwanty, nie są brane pod uwagę przy ocenie zgodności z CG

wątek o pielegnacji:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post23445777
Stary 2010-11-25, 18:03   #1525
olllllka5
olllllka

Dzieki wielkie! a nazwa to hairBell.
olllllka5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 20:11   #1526
Italiana
Raczkowanie

a... jeszcze to :
Mgiełka Do Układania Włosów Pat&Rub

INCI:

Aqua, Lavandula Angustifolia ( Lavender) Flower Water, Betaine, Glycerin, Eclipta Prostrata Extract, Equisetum Arvense Extract, Inulin, Hydrolyzed Wheat Protein, Chondrus Crispus (Carrageenan) Extract, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate.

- czy rzeczywiście będzie wygładzała? Czy nie będzie powodowała puszenia?

Zgodna z CG, to chyba jest bez sprawdzania - mam nadzieję

Edytowane przez Italiana
Czas edycji: 2010-11-25 o 20:13
Italiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 22:58   #1527
scoobs
Rozeznanie

A moglybyscie zanalizowac ten szampon?
Schwarzkopf professional BC Bonacure hairtherapy amino cell rebuild, Hair + Scalp deep cleansing shampoo for oily scalps
Aqua, sodium laureth sulfate, disodium cocoamphodiacetate, sodium chloride, citric acid, parfum, sodium benzoate, salicylic acid, panthenol, polyquaternium-10, glycerin, benzyl salicylate, hydrolyzed keratin, propylene glycol, mentha piperita leaf extract, linalool
scoobs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-26, 11:52   #1528
oli_lbn
Raczkowanie

Poprosiłabym o analizę tego szampon:
'aqua, sodium laureth sulfate/lauryl glucoside, betaine, PEG-75 Lanolin, Glycereth-2-cocoate, etyl alkohol propolis ex, hydrolized keratin, polyquaternium-39, glycerrhiza glabra ex, carbomer, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, alkohol denat.,passiflora quadrangularis fruit extract, ananas satiyus fruit extract, vitis vinifera fruit extract.'
z góry dziękuje!
Stary 2010-11-26, 16:48   #1529
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scoobs Pokaż wiadomość
A moglybyscie zanalizowac ten szampon?
Schwarzkopf professional BC Bonacure hairtherapy amino cell rebuild, Hair + Scalp deep cleansing shampoo for oily scalps
Aqua, sodium laureth sulfate, disodium cocoamphodiacetate, sodium chloride, citric acid, parfum, sodium benzoate, salicylic acid, panthenol, polyquaternium-10, glycerin, benzyl salicylate, hydrolyzed keratin, propylene glycol, mentha piperita leaf extract, linalool
Szampon o podstawowym składzie, który poradzi sobie bez problemu z usunięciem z włosów zanieczyszczeń. Odpowiadać za to będą związki myjące: SLES i amfoteryczny związek myjący (odpowiednik Cocamidopropyl Betaine), który będzie łagodził ewentualne działanie drażniące pierwszego surfaktantu. dalej mamy sól i kwas cytrynowy którego będzie około 0,2% masy całego szamponu, także dalszych składników nie warto w zasadzie barć pod uwagę.

Niezgodny z CG ze względu na obecność PQ-10

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Cytat:
Napisane przez oli_lbn Pokaż wiadomość
Poprosiłabym o analizę tego szampon:
'aqua, sodium laureth sulfate/lauryl glucoside, betaine, PEG-75 Lanolin, Glycereth-2-cocoate, etyl alkohol propolis ex, hydrolized keratin, polyquaternium-39, glycerrhiza glabra ex, carbomer, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, alkohol denat.,passiflora quadrangularis fruit extract, ananas satiyus fruit extract, vitis vinifera fruit extract.'
z góry dziękuje!
Szampon poza działaniem myjącym wykazywć będzie także działanie pielęgnujące. W składzie mamy oczywiście SLES a po nim delikatny związek myjący z grupy alkilopoliglukozydów. Dalej kolejne związki myjące: betaina oraz pochodna lanoliny, która poza działaniem myjącym będzie także nawilżać włosy. Kolejny składnik to związek o działaniu wtórnie natłuszczającym (renatłuszczającym). Dalej mamy alkoholowy ekstrakt z propolisu o działaniu łagodzącym, przeciwbakteryjnym (ze względu na obecność w recepturze dodatkowych konserwantów nie należy spodziewać się zbyt dużej zawartości propolisu). W recepturze mamy także hydrolizowaną keratynę, kationowy antystatyk i inne ekstrakty. Wszystkie te składniki to raczej ilości śladowe.

Niezgodny z CG ze względu na obecność PQ-39
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-26, 18:39   #1530
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
ja dziś dorwałam w drogerii (wrocław, feniks, 2piętro )
tę maskę Marion, MariColor, Regenerująca maska ożywiająca kolor włosów farbowanych wersję do włosów brązowych

skład: Aqua, Cetrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Propylene Glycol, Cetearyl Alcohol (and) Ceteareth-20, Hydrolyzed Keratin, Isopropyl Myristate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Parfum, Polyquaternium-10, Methylparaben, Triticum Vulgare Germ Oil, Propylparaben, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Lawsonia Inermis Extract, Juglans Regia, Polyquaternium-59 (and) Butylene Glycol, Benzyl Alcohol (and) Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, +/- [Basic Red 51,3-Nitro-P-Hydroxyethylaminophenol, HC Blue No.2, C.I. 10385, Disperse Violet 1, HC Red No.3, HC Yellow No.2, C.I. 60730], Citric Acid, Butylphenyl Methylpropional, Hydroxyisohexyl Cyclohexencarboxaldehyd

martwi mnie ten ostatni składnik, niby nie powinno go być dużo, ale jednak ten aldehyd w nazwie niepokoi...
W sumie niezła ta odżywka, nie przeładowana, zawiera emolienty (w tym oleje), humektanty, antystatyki i dosyć wysoko hydrolizowaną keratynę.
To co się liczy, czyli występuje przed zapachem i pierwszym konserwantem to:
* antystatyk: wygładzi łuski, ułatwi rozczesywania, zniweluje elektryzowanie
* emolienty, w tym olej migdałowy pokryją włosy filmem, który natłuści i zatrzyma wodę wewnątrz wodę.
* humektant: glikol propylenowy: nawilży, jest też rozpuszczalnikiem i promotorem przejścia
* hydrolizowana keratyna ma zdolności wzmacniające i regenerujące.

Pantenol, filtr UV czy ekstrakty, które mogłyby wpłynąć na kolor występują po zapachu i konserwantach.

Niezgodna z CG ze względu na PQ-10, które występuje jednak dopiero po zapachu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości