Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-27, 13:09   #1711
nin4
Przyczajenie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

czy mogę poprosić o analize szamponu i odżywki John Frieda Frizz-Ease Curl Around? Oto składy:

szampon:
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Glycol Distearate, Dimethicone, Cetyl Alcohol, Betaine, Laureth-23, Laureth-3, Cocamide MEA, Polyquaternium-47, Simmondsia Chinenis, Tocopheryl Acetate, Glycine, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Hydroxide, Methylchloroisothiazolino ne, , Methylisothiazolinone, Sodium Xylenesulfonate, Malic Acid, Benzyl Alcohol, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Chloride, Disodium Edta, Parfum.

odżywka:
Aqua, Cetaryl Alkohol, Bhentrimonium,Chloride, Glycerin, Cetyl Esters, Cyclopentasiloxane, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Malic Acid, Dimethiconol, Polyquaternium-47, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Sodium Citrate, Glzcine, Parfum

Dziekuje i pozdrawiam
nin4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 13:32   #1712
caskada
Zakorzenienie

poprosze o analize skladu zelu do wlosow nivea diamond gloss moze ten wkoncu okaze sie dobry
sklad
aqua,sorbitol,acrylates/hydroxyesters acrylates copolymer,acrylates/steareth-20 methacrylate copolymer, niacinamide,propylene glycol,peg-40 hydrogenated castor oil, aminomethyl propanol,poloxamer231,tri sodium edta , mica ,phenoxyethanol, methylparaben, benzoic acid, sodium benzoate , benzyl alkohol, limonene, linalool, parfum.
Stary 2011-01-27, 13:55   #1713
rita77
Raczkowanie

Poprosze o analize skladu:
John Frieda, Sheer Blonde, Blonde Hair Repair (Intensywnie odżywcza maska do włosów blond):
Aqua, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Cyclopentasiloxane, Propylene Glycol, Dimethicone, Stearamidopropyl Dimethylamine, Quaternium-26, Butylene Glycol, Dicetyldimonium Chloride, Tourmaline, Citrine, Hydrolized Vegetable Protein PG-Propyl Silanetriol, TEA-Cocoyl Hydrolyzed Soy Protein, Citric Acid, Diazolidynyl Urea, Dimethiconol, Glycerin, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Methylparaben, DMDM Hydantoin, Parfum, Propylparaben, Triticum Vulgare, Wheat Amino Acids, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Linalool.
rita77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 17:13   #1714
taka_sobie_ja_1987
Przyczajenie

wydaje mi sie, ze znalazlam dosc ciekawy szampon np. do usuwania pozostalosci po srodkach do stylizacji (jest to nowosc na polskim rynku). na pewno nie bede stosowac go codziennie, tylko naprzemiennie z analizowanym tu dla mnie wczesniej przez jumaatt artego easy care aqua plus. oczywiscie wiem, ze jest on niezgodny z metoda cg, niemniej jednak prosze o analize .

Schauma, Ekstra Owoc i Witamina - szampon z ekstraktami z granatu i jagód goji (włosy normalne)

Składniki produktu:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Niacinamide, Panthenol, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Lycium Barbarum Fruit Extract, Punica Granatum Fruit Extract, Disodium Cocoamphodiacetate, Glycol Distearate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Benzoate, Cocamide MEA, Laureth-4, Parfum, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Citric Acid, Propylene Glycol, Hydrogenated Castor Oil, Polyquaternium-10, Glycerin, Limonene, Cl 15985, Cl 47005.
taka_sobie_ja_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 17:16   #1715
april_20
Zadomowienie

Bardzo proszę o analizę Seboradin balsam kuracja do włosów przetłuszczających się, skłonnych do wypadania

Składniki: Aqua, Cetearyl Alkohol, Cetrimonium Chloride, Glycerin, Pinus Oil, Calamus Extract, Hypericum Extract, Raphanus Nigra Extract, Coriander Oil, Citric Acid, Tea Tree Oil,Thymol, Cl 17200

Z góry dziękuję
april_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-27, 23:59   #1716
taka_sobie_ja_1987
Przyczajenie

nin4, szampon byl juz analizowany tu => https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=476 .

moooniaaaa, analiza jedwabiu biovaxu znajduje sie tu => https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=737 .

mam nadzieje, ze dziewczyny, ktore najbardziej zajmuja sie tym tematem nie pogniewaja sie, jesli poprosze w/w userki o korzystanie z list juz przeanalizowanych kosmetykow, aby nie ponawiac zapytan, na ktore juz udzielono odp. !

EDIT:

april_20, kosmetyk, o ktorego analize prosisz, rowniez byl juz omawiany. oto link do analizy => https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1696 .

Edytowane przez taka_sobie_ja_1987
Czas edycji: 2011-01-28 o 01:18 Powód: dopiski.
Stary 2011-01-28, 05:29   #1717
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
gdzies wyczytalam ze ma wplyw na skret, niestety nie pamietam gdzie bo dawno to bylo jednak zapamietalam to bo raczej nietypowe
Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
co do soli, to slyszalam, ze stosuje sie jej duza ilosc w preparatach, ktore maja pomoc w uzyskaniu tzw 'beach waves' - na zasadzie - jak jestes na plazy to bryza morska niesie ze soba sol i to ona sprawia ci takie fale
Macie rację dziewczyny. Przypomniało mi się właśnie, że niejednokrotnie zakręcone po powrocie znad morza mówiły, że morska bryza i morska woda świetnie wpływały na skręt.
Ale stan włosów potem - Także chyba na codzień ta mgiełka to nie będzie dobry pomysł.

Cytat:
Napisane przez taka_sobie_ja_1987 Pokaż wiadomość
wydaje mi sie, ze znalazlam dosc ciekawy szampon np. do usuwania pozostalosci po srodkach do stylizacji (jest to nowosc na polskim rynku). na pewno nie bede stosowac go codziennie, tylko naprzemiennie z analizowanym tu dla mnie wczesniej przez jumaatt artego easy care aqua plus. oczywiscie wiem, ze jest on niezgodny z metoda cg, niemniej jednak prosze o analize .

Schauma, Ekstra Owoc i Witamina - szampon z ekstraktami z granatu i jagód goji (włosy normalne)

Składniki produktu:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Niacinamide, Panthenol, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Lycium Barbarum Fruit Extract, Punica Granatum Fruit Extract, Disodium Cocoamphodiacetate, Glycol Distearate, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Benzoate, Cocamide MEA, Laureth-4, Parfum, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Citric Acid, Propylene Glycol, Hydrogenated Castor Oil, Polyquaternium-10, Glycerin, Limonene, Cl 15985, Cl 47005.
Szampon będzie nadawał się do oczyszczania Początek standardowy - baza myjąca złożona z SLESu i łagodzącej jego działanie betainy. Potem zagęszczająca sól, potem dwie ważne witaminy - B3 i pantenol. Dalej też fajnie, olej z pestek brzoskiwini oraz obiecane przez producenta ekstrakty. Reszta składu to składniki wpływające na konstystencję, stabilnośc, pH itp.
Jeśli chodzi o zgodność z CG, szampon nie zawiera silikonów, ma za to w końcówce składu polyquaternium-10, który jest antystatykiem, ułatwia rozczesywanie i poprawia wygląd włosów. Teoretycznie składnik ten czyni szampon niezgodnym z CG, ale jest ponieważ jest daleko po zapachu, moim zdaniem nie należy się nim przejmować.

Cytat:

mam nadzieje, ze dziewczyny, ktore najbardziej zajmuja sie tym tematem nie pogniewaja sie, jesli poprosze w/w userki o korzystanie z list juz przeanalizowanych kosmetykow, aby nie ponawiac zapytan, na ktore juz udzielono odp. !
Nie pogniewamy się, jak najbardziej przyda się pomoc w utrzymaniu porządku
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 06:52   #1718
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Biovax Silk, jedwab w płynie

Skład: CYCLOPENTASILOXANE (AND) DIMETHICONOL, CYCLOMETHICONE, PHENYL TRIMETHICONE, ETHYL ESTER OF HYDROLYZED SILK, ETHOXYDIGLYCOL, PARFUM, PANTHENOL, LIMONENE, BENZYL SALICYLATE, CITRONELLOL, BUTHYLPHENYL METHYLPROPIONAL

Z góry dziękuję
Wiem, że było, ale analiza już się napisała więc wklejam:

W skład produktu wchodzą przede wszystkim silikony. Pierwsze trzy to mieszanina silikonów cyklicznych i jednego ciąższego. Cykliczne odparują w jakimś stopniu, ułatwią aplikację kosmetyku, zmniejszą ciężkość dimethiconolu.
Produkt otoczy włos filmem, który w jakimś stopniu ochroni przed uszkodzeniami mechanicznymi, zatrzyma wilgoć wewnątrz włosa i zahamuje wchłanianie wody w warunkach dużej wilgotności, doda blasku, miękkości.
Mamy tu również pochodną hydrolizowanego jedwabiu o właściwościach antystatycznych, może też wzmacniających; humektant i rozpuszczalnik oraz wzmacniający pantenol (ale on już po zapachu i na jego działanie bym nie liczyła)

Niezgodny z CG.

---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ----------

Cytat:
Napisane przez ruda2010 Pokaż wiadomość
witam serdecznie,

bardzo prosiłabym o analizę:

Danielle Laroche, Mineralna odżywka do włosów z minerałami Morza Martwego

Innowacyjna formuła, wzbogacona minerałami Morza Martwego i ekstraktami roślinnymi, ochrania Twoje włosy, powoduje, że łatwo się rozczesują, stają się błyszczące, gładkie i miękkie w dotyku. Nadaje im miły i trwały zapach.

Skład: Aqua, Cetyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Parfum, Laneth -16 & Ceteth-16 Oleth-16 &Steareth -16, Glyceryl Stearate SE, Imidazolidinyl Urea, Methylparabe, Silt, Benzyl Alcohol & Methylchloroisothiazolino ne & Methylisothiazolinone, Borage Seed Oil, Wheat Germ Oil, Propylparaben, Sea Salt (Maris Sal), Citic Acid, Saccharide, Isomerate, Butylphenyl Methylprpional, Alpha - Isomethyl Ionone, Amyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Linalool
Odżywka nadaje się do mycia. Przed zapachem a po wodzie ma tylko dwa składniki, które są bardzo popularną bazą odżywkową, która może zrobić to co producent deklaruje czyli ułatwić rozczesywanie, sprawić, że włosy będą gładsze i miększe. Mamy tu bowiem antystatyk, który zniweluje elektryzowanie, wygładzi łuskę włosa, nada miękkości oraz emolient, który w jakimś stopniu zatrzyma wodę wewnątrz włosa.

Potem mamy pierwsze zapachy, emulgatory, konserwanty i dopiero potem w ilościach mizernych dodano np. olej z nasion pszenicy czy sól morska.

Odżywczo nic tu ciekawego ani znaczącego nie ma.
Spełni swoją rolę renatłuszczając włosy po myciu, wygładzając je.
Nadaje się też do mycia.

Zgodna z CG.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 09:47   #1719
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Nie, nie pogniewają się, ale nawet podziękują

W pierwszym poście stoi jak byk, by sprawdzić, czy analiza została już zrobiona. Szkoda naszego czasu na zajmowanie się szukaniem. To powinna zrobić osoba zainteresowana, a nam zostawić analizę kosmetyku, którego jeszcze nie było. Jeśli tego nie robi, to nie szanuje naszej pracy - tak to niestety wygląda.

Wyszukiwarka nie gryzie!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 15:29   #1720
taka_sobie_ja_1987
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
W pierwszym poście stoi jak byk, by sprawdzić, czy analiza została już zrobiona. Szkoda naszego czasu na zajmowanie się szukaniem. To powinna zrobić osoba zainteresowana, a nam zostawić analizę kosmetyku, którego jeszcze nie było. Jeśli tego nie robi, to nie szanuje naszej pracy - tak to niestety wygląda.

Wyszukiwarka nie gryzie!
ojjj, wiem cos o tym, bo sama kiedys udzielalam sie na pewnym forum w roli osoby odpowiadajacej na pytania userow. mnie i moje kolezanki strasznie draznilo to, iz wiekszosc osob chciala miec wszystko podane na tacy. zamiast skorzystac z wyszukiwarki, ludzie dublowali zapytania, a nieraz zakladali po kilka takich samych tematow lub zamieszczali identyczne posty w kilku watkach, by jak najszybciej uzyskac odpowiedz. oczywiscie byli niezwykle oburzeni, gdy ktos zwrocil im uwage etc., dlatego ja jak najbardziej chyle czola przed ogromna praca, ktora wkladacie w analizy skladow i ogolna dzialalnosc na wizazu (ha ha, zaraz wyjde na lizusa :P, no ale taka prawda )! dobija mnie jedynie niezaradnosc/lenistwo/ignorancja(?) osob korzystajacych z netu, no ale coz - niewiele mozna z tym zrobic... no, chyba ze... moze daloby sie stworzyc taki maly baner, ktory widoczny bylby na kazdej stronie tego watku, odsylajacy najpierw do listy juz zanalizowanych kosmetykow? wiem, ze na forum, na ktorym sie udzielalam, byly czasem banery reklamowe lub odsylacze do danych tematow, ktore widnialy na kazdej stronie ...

to taki maly off, a wracajac do tematu - jumaatt, kolejny raz dziekuje za analize !
Stary 2011-01-28, 22:45   #1721
MsTseTse
Zadomowienie

Dziewczynki, co powiecie na ten skład?

Alterra dush-shampoo (Rossmann, ok 6zł)
AQUA, LAURYL GLUCOSIDE, GLYCERIN, CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE, ALCOHOL, XANTHAN GUM, SUCROSE LAURATE,LEVULINIC ACID, GLUCOSE GLUTAMATE
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg alterra_dusch-shampoo_hellok_teaser1.jpg (34,5 KB, 46 załadowań)

Edytowane przez MsTseTse
Czas edycji: 2011-01-28 o 22:50
MsTseTse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-29, 11:09   #1722
Eloe77

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
poprosze o analize skladu zelu do wlosow nivea diamond gloss moze ten wkoncu okaze sie dobry
sklad
aqua,sorbitol,acrylates/hydroxyesters acrylates copolymer,acrylates/steareth-20 methacrylate copolymer, niacinamide,propylene glycol,peg-40 hydrogenated castor oil, aminomethyl propanol,poloxamer231,tri sodium edta , mica ,phenoxyethanol, methylparaben, benzoic acid, sodium benzoate , benzyl alkohol, limonene, linalool, parfum.
Substancje zaznacozne kolorem decydować będą o reakcji włosów na żel.
Polimery odpowiedzialne za kształt i utrzymanie fryzury (choć drugi bardziej zadecyduje o lepkości i o tym, czy żel łatwiej będzie nałożyć) otoczone są humektantami, które będą regulowały poziom wilgotności we włosie, ale też mogą wpływac na rozpuszczanie polimerów. Sorbitol nadto jako cukier ma właściwości powlekające (czyli z poliemrami będzie tworzyć zgrane trio), ale jako humektant będzie też uplastyczniać swoich kolegów.
Żel może więc utrwalać na krótko i nie nadaje się na wilgotne dni - fryzury nie utrzyma.

Sporo zapachów, dlatego lepiej nie nakładać go blisko skalpu, jeśli ten jest wrażliwy.
Zapomniałabym - jest mika, która może nabłyszczac, choć przy tej ilości, wątpię, by skutecznie odbijała światło.

Raczej niezgodny z cg.

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
moze daloby sie stworzyc taki maly baner, ktory widoczny bylby na kazdej stronie tego watku, odsylajacy najpierw do listy juz zanalizowanych kosmetykow? wiem, ze na forum, na ktorym sie udzielalam, byly czasem banery reklamowe lub odsylacze do danych tematow, ktore widnialy na kazdej stronie ...
Cóż, tutaj o notkach u góry strony decyduje redakcja. Reklamy są związane z reklamodawcami i opłatą, więc raczej pomysł z odnośnikami odpada.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-01-29 o 11:16
Stary 2011-01-29, 11:13   #1723
caskada
Zakorzenienie

eloe dzieki wyprobuje go jako ostatni zel jesli sie nie sprawdzi bedzie lepki i sztywny to wywalam definitywnie i koncze poszukiwania zelu bo bez niego tez mi dobrze
Stary 2011-01-30, 13:45   #1724
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Znalazłam w zakamarkach szafki coś takiego: Alba un-petroleum, multi-purpose Jelly. Teoretycznie jest to galaretka do twarzy (mega gęsta, boję się na twarz ), ale może jakoś na końcówki czy coś da radę nałożyć. Skład, poproszę o analizę i propozycję z czym to jeść...:
Ricinus communis (castor), seed oil, cocos nucifera (coconut) oil, beeswax, hydrogenated castor oil, tocopheryl acetate and tocopherol (Vitamin E).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg jelly.jpg (60,6 KB, 2 załadowań)

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 14:35   #1725
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nin4 Pokaż wiadomość
czy mogę poprosić o analize szamponu i odżywki John Frieda Frizz-Ease Curl Around? Oto składy:

John Frieda Frizz-Ease Curl Around, odżywka

Aqua, Cetaryl Alkohol, Bhentrimonium,Chloride, Glycerin, Cetyl Esters, Cyclopentasiloxane, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Malic Acid, Dimethiconol, Polyquaternium-47, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Sodium Citrate, Glzcine, Parfum

Dziekuje i pozdrawiam
Odżywka zawiera składniki nawilżajace, wygładzające i renatłuszczające, które zatrzymają wodę wewnątrz włosa i otoczą go filmem.
Nawilży gliceryna, która jest humektantem: przyciąga i zatrzymuje wodę.
Wygładzą antystatyki oraz silikony, poprawią wygląd włosa, zredukują elektryzowanie.
Emolienty (tu również silikony oraz olej jojoba) zatrzymają wodę w naskórku włosa, otoczą włos filmem, renatłuszczą go po myciu szamponem.
W składzie również antyoksydacyjna witamina E oraz ustawiający pH kwas jabłkowy.

Odżywka niezgodna z CG, zawiera silikon cykliczny, który nie powinien sprawić kłopotów z nadbudowaniem, oraz raczej niewielkie ilości silikonu tradycyjnego (dimethiconol) oraz kationizowanego polimeru polyquaternium-47
Stary 2011-01-30, 16:23   #1726
AjriszMarta
Zakorzenienie

Bardzo proszę o analizę składu tego fluidu, również pod kątem czy nie ma składników podrażniających. Jest co prawda zanalizowany w ogólnym klik! ale chciałabym wiedzieć coś więcej zanim go wyrzucę/zużyję/podam dalej

Schwarzkopf, Schauma, Olejek Intensywnie Pielęgnujący, Fluid z olejkiem z orzechów makadamia KWC

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Quaternium-87, Isopropyl Myristate, Gliceryn, Propylene Glycol, Dimethicone, Phenoxyethanol, Glyceryl, Stearate, Hydroxyethylcellulose, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Parfum, Methylparaben, Niacinamide, Panthenol, Propylparaben, Polyquaternium-37, Citric Acid, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Dimethiconol, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylproponial, Benzyl Salicylate, Linalool, PPG-1 Trideceth-6, Limonene

Nie CG

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-01-30 o 16:26
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 18:31   #1727
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Znalazłam w zakamarkach szafki coś takiego: Alba un-petroleum, multi-purpose Jelly. Teoretycznie jest to galaretka do twarzy (mega gęsta, boję się na twarz ), ale może jakoś na końcówki czy coś da radę nałożyć. Skład, poproszę o analizę i propozycję z czym to jeść...:
Ricinus communis (castor), seed oil, cocos nucifera (coconut) oil, beeswax, hydrogenated castor oil, tocopheryl acetate and tocopherol (Vitamin E).
Jak najbardziej nadaje się na włosy, przynajmniej składowo. Podstawa to olej rycynowy, bardzo dobry emolient, ma mieć też właściwości nabłyszczające, potem olej kokosowy, znany ze swoich dobroczynnych wzmacniających włosy właściwości. Wosk pszczeli podobnie jak poprzednie oleje otoczy włos filmem, ochroni przed ucieczką wody, wahaniami wilgotności w powietrzu, w jakimś stopniu ochroni końcówki.
W składzie również antyoksydacyjna witamina E.

Zgodny z CG.
Stary 2011-01-31, 05:30   #1728
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MsTseTse Pokaż wiadomość
Dziewczynki, co powiecie na ten skład?

Alterra dush-shampoo (Rossmann, ok 6zł)
AQUA, LAURYL GLUCOSIDE, GLYCERIN, CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE, ALCOHOL, XANTHAN GUM, SUCROSE LAURATE,LEVULINIC ACID, GLUCOSE GLUTAMATE
Produkt jest bardzo łagodny i minimalistyczny, nie powinien nikomu wyrządzić krzywdy. W składzie bardzo łagodne detergenty, zagęszczacz, emolient, łagodny konserwant oraz substancje nawilżające.

Zgodny z CG
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-31, 10:29   #1729
MsTseTse
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Produkt jest bardzo łagodny i minimalistyczny, nie powinien nikomu wyrządzić krzywdy. W składzie bardzo łagodne detergenty, zagęszczacz, emolient, łagodny konserwant oraz substancje nawilżające.

Zgodny z CG
Dziękuję bardzo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-31, 14:06   #1730
piratte
Zadomowienie

Chciałabym poprosić o analizę składu oleju rozmarynowego, który kupiłam w markecie w Hiszpanii i spytać czy nadaje się do olejowania włosów? Czy może lepiej zużyć go do ciała? (firmy Deliplus, marka własna sieci marketów)

składnik aktywny: rozmaryn
składniki: helianthus annuus, rosmarinus officinaluis, glycine soja, tocopherol, lecithin, ascorbyl palmitate, glyceryl stearate, glyceryl oleate, citric acid

Edytowane przez piratte
Czas edycji: 2011-02-02 o 08:34
piratte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-31, 16:00   #1731
Iwona75
Zakorzenienie

Bardzo proszę o analizę:

Joanna Jedwab Odżywka w sprayu ułatwiąjca rozczesywanie
Skład: Aqua, Glycerin, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Alcohol, Silicone Quaternium-16, Undeceth-11, Butyloctanol, Undeceth-5, Hydrolyzed Silk, Laureth-10, Citric Acid, Parfum, Alpha-Isomethyl Ionone, Citronellol, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Butylphentyl Methylpropional, Limonene, Linalool, DMDM Hydantdoin, Methylchloroisthiazolinon e, Methylisothiazoline, CI 17200.

Najbardziej zależy mi na tym czy spray ma składniki które muszą być usunięte szamponem z SLS,czy łagodny szampon lub odżywka do mycia wystarczy?
No i czy nawilży włosy?
Z góry bardzo dziękuję
Iwona75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 16:23   #1732
PaniBiedronkowa
Przyczajenie

Witam Proszę o analizę odzywki :
ORIGINAL SOURCE Mint and Tea Tree Conditioner
Aqua, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Cetrimonium Chloride, Mentha Arvensis (Mint) Leaf Oil, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Behentrimonium Chloride, Isopropyl Alcohol, Polyquaternium-39, Citric Acid, Methyl Hydroxyethyl Cellulose, Limonene, Panthenol, Linalool, Benzophenone-1, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Methyldibromo Glutaronitrile, Methylparaben, Propylparaben, CI 19140, CI 42090

Konkretnie czy nadaje się do metody CG. Z góry dziękuję
PaniBiedronkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 23:31   #1733
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość

Zgodny z CG
Jeju i ta alterra u nas? Wreszcie

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 10:18   #1734
wrily_curly
Rozeznanie

cześć dziewczyny gdzieś na wizażu natknęłam się na post o rosyjskich kosmetykach, zajrzałam na stronę i się chyba zakochałam we wszystkim co mają. Na moje niewprawne oko składy wyglądają obiecująco chociaż nie miałam czasu poszukać czegoś więcej o niektórych składnikach, może wrzucę tutaj i poproszę o analizę tych, które mnie wpadły w oko najbardziej ale widzę, że oferta się szybko rozszerza i zaraz nie będę wiedziała, co tu sobie wziąć

Agaffi, Szampon ziołowy miękki - do farbowanych i zniszczonych włosów
http://www.bioarp.pl/Szampon_ziolowy...350_ml-34.html
Składniki INCI: Aqua nivalis, Siberian Water Complex® (wyciąg z 17 syberyjskich ziół), Magnesium Laureth Sulfate, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, Glycol Distearate, Cocamide MEA, Laureth-10, Glyceryl Oleate, Sodium Chloride, Morus Alba Extract, Linum Usitatissimum Oil, Rosa Canina Fruit Oil, Panthenol, Guar Gum, Citric Acid, Partum, Kathon.

Agaffi, Balsam ziołowy miękki - do farbowanych i zniszczonych włosów
http://www.bioarp.pl/Balsam_ziolowy_...wlosow-45.html
Składniki INCI: Aqua nivalis, Siberian Water Complex® (wyciąg z 17 syberyjskich ziół), Cetrimonium Chloride, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Morus Alba Extract, Linum Usitatissimum Oil, Rosa Canina Fruit Oil, Panthenol, Guar Gum, Citric Acid, Partum, Kathon.
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-02, 13:52   #1735
Eloe77

Na prośbę wizażanki zamieszczam skład i proszę o analizę

skład mojego szamponu z InterMarche "dziecinnego" Labell Baby "Shampooing- tres doux:,
sans parabens

aqua, sodium laureth sulfate, disodium cocoamphodiacetate, lauryl glucoside, PEG-40 glyceryl cocoate, PEG-200 hydrogenated glyceryl palmate, glycerin, citric acid, sodium coceth sulfate, sodium benzoate, PEG-7 glyceryl cocoate, cocamidopropyl, hydroxysultaine, propylene glycol,panthenol, parfum, PPG-26-Buteth-26, PEG-40 hydrogenated castor oil, potassium sorbate, polyquaternium-10, bisabolol, caprylyl glycol, CI 19140

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-02, 21:31   #1736
MsTseTse
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Jeju i ta alterra u nas? Wreszcie
Jest, jest
Ale mocno schowana, szukaj na dolnych półkach

Ja proszę o analizę:
Balsam ziołowy specjalny - do każdego rodzaju włosów
Składniki INCI: Aqua nivalis, Siberian Water Complex® (wyciąg z 17 syberyjskich ziół), Cetrimonium Chloride, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Juniperus Communis Fruit Extract, Montan Wax, Scutellaria Baicalensis Root Extract, Panthenol, Guar Gum, Citric Acid, Parfum, Kathon.

Balsam ziołowy miękki - do farbowanych i zniszczonych włosów
Składniki INCI: Aqua nivalis, Siberian Water Complex® (wyciąg z 17 syberyjskich ziół), Cetrimonium Chloride, Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20, Morus Alba Extract, Linum Usitatissimum Oil, Rosa Canina Fruit Oil, Panthenol, Guar Gum, Citric Acid, Partum, Kathon.

Stary 2011-02-03, 16:25   #1737
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MsTseTse Pokaż wiadomość
Jest, jest
Ale mocno schowana, szukaj na dolnych półkach
Eh ten Rossmann, byłam wczoraj popołudniu ale nie widziałam. Teraz wiem, że należy szukać z lupą. Dzięki za wskazówkę.

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-05, 13:20   #1738
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez april_20 Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o analizę Seboradin balsam kuracja do włosów przetłuszczających się, skłonnych do wypadania

Składniki: Aqua, Cetearyl Alkohol, Cetrimonium Chloride, Glycerin, Pinus Oil, Calamus Extract, Hypericum Extract, Raphanus Nigra Extract, Coriander Oil, Citric Acid, Tea Tree Oil,Thymol, Cl 17200

Z góry dziękuję
Pierwsze trzy składniki po wodzie to emolient, antystayk i humektant. Gliceryna przyciąga i wiąże wodę, emolient ją zatrzyma pokrywając włos filmem, renatłuści włos; antystatyk wygładzi łuskę, zniweluje elektryzowanie i ułatwi rozczesywanie.
Ta standardowa nieskomplikowana baza została uzpełniona olejkami i ekstraktami: olejkiem sosnowy (działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, ekstraktem z kalamusa (bakteriobójczy, przeciwzapalny), dziurawca (zawiera flawonoidy, garbniki, witaminę A i C), ekstrakt z czarnej rzepy znanej ze swoich właściwości wspomagających porost włosów, działa również antyoksydacyjnie i antybakteryjnie. Olejek kolendrowy i herbaciany działają antybakteryjnie.

Zgodna z CG.
Mogłaby się też nadawać do mycia.

Stary 2011-02-05, 13:31   #1739
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o analizę składu tego fluidu, również pod kątem czy nie ma składników podrażniających. Jest co prawda zanalizowany w ogólnym klik! ale chciałabym wiedzieć coś więcej zanim go wyrzucę/zużyję/podam dalej

Schwarzkopf, Schauma, Olejek Intensywnie Pielęgnujący, Fluid z olejkiem z orzechów makadamia KWC

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Quaternium-87, Isopropyl Myristate, Gliceryn, Propylene Glycol, Dimethicone, Phenoxyethanol, Glyceryl, Stearate, Hydroxyethylcellulose, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Parfum, Methylparaben, Niacinamide, Panthenol, Propylparaben, Polyquaternium-37, Citric Acid, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Dimethiconol, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylproponial, Benzyl Salicylate, Linalool, PPG-1 Trideceth-6, Limonene

Nie CG
Przed pierwszym konserwantem mamy tu emolienty: alkohole tłuszczowe, silikon, kationowe antystatyki jak również nawilżające humektanty: glicerynę i glikol propylenowy.
Ten mix nawilży przyciągając i wiążąc wodę, zatrzyma ją, dodatkowo re-natłuści włos, pokryje go filmem, wygładzi łuskę włosa, poprawi jej wygląd. To co po tym konserwancie przypuszczam, że występuje w ilości mniej niż 1%; między phenoxyethanolem a zapachem mamy jeszcze z ciekawszych składników olej makadamia. Za zapachem i kolejnym konserwantem czyli w ilości minimalnej dodano również niacynamid, pantenol i jeszcze kilka emolientów w tym silikon.

Odżywić tu nie ma co, kosmetyk natomiast nawilży, wygładzi, poprawi wygląd włosów.

Co do składników podrażniających, ogólna zasada jest taka, że każdego może coś podrażnić; z konserwantów tutaj niektóre osoby nie lubią parabenów.
Ale w kwestii podrażnienia poprosiłabym kogoś bardziej kompetentnego.

ps. ten skład różnic się od składu zanalizowanego na analizowym

Niezgodny z CG.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Lempicka10.jpg (25,3 KB, 0 załadowań)
Stary 2011-02-05, 13:44   #1740
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez piratte Pokaż wiadomość
Chciałabym poprosić o analizę składu oleju rozmarynowego, który kupiłam w markecie w Hiszpanii i spytać czy nadaje się do olejowania włosów? Czy może lepiej zużyć go do ciała? (firmy Deliplus, marka własna sieci marketów)

składnik aktywny: rozmaryn
składniki: helianthus annuus, rosmarinus officinaluis, glycine soja, tocopherol, lecithin, ascorbyl palmitate, glyceryl stearate, glyceryl oleate, citric acid
Olej słonecznikowy nie jest zbyt popularny czy szczególnie ceniony w kosmetykach do włosów, acz można go na nie położyć.
Po słoneczniku dodano do oleju rozmaryn - działa antyoksydacyjnie, pobudza krążenie, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wzmacnia i odżywia cebulki włosów, pobudza porost włosów, działa przeciwłupieżowo, ale też ujędrniająco na skórę; mamy tu również, olej sojowy, antyoksydacyjną witaminę E i A, lecytynę.

Zgodny z CG.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości