Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-21, 11:06   #1801
bernadka20
Wtajemniczenie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Dziewczyny
Mam prosbę do was. Chce kupić ponownie błoto z glinką Ghassoul, Bielenda Powitanie z Afryką. Analiza jego była przez Estelle (podlinkowalam ją wyzej). I mam prośbę wiem, ze jest w niej silikon Amodimethicone i to co Estelle napisała. Jestem jednak ciekawa czy dla kręconowłosych bedzie ona odpowiednia ? I ta zgodność z CG. Czy mozna by było przymknąć oko na to pomimo tego silikonu ?
Proszę jeszcze o analize szamponu:

Bielenda Powitanie z Afryką szampon błotny z glinką Ghassoul
(skład z KWC)
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Cocoamide DEA, Maroccan Lava Clay, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Magnesium Aluminium Silicate, Cellulose Gum, PEG-12 Dimethicone, Sodium Chloride, Xanthan Gum, Propylene Glycol, Cucumis Melo (Melon) Fruit Extract, Panthenol, Citric Acid, DMDM Hydantoin, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne, Parfum, Hexyl Cinnamal, Limonene.

Dziękuję
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 11:19   #1802
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny
Mam prosbę do was. Chce kupić ponownie błoto z glinką Ghassoul, Bielenda Powitanie z Afryką. Analiza jego była przez Estelle (podlinkowalam ją wyzej). I mam prośbę wiem, ze jest w niej silikon Amodimethicone i to co Estelle napisała. Jestem jednak ciekawa czy dla kręconowłosych bedzie ona odpowiednia ? I ta zgodność z CG. Czy mozna by było przymknąć oko na to pomimo tego silikonu ?

(skład z KWC)
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Cocoamide DEA, Maroccan Lava Clay, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Magnesium Aluminium Silicate, Cellulose Gum, PEG-12 Dimethicone, Sodium Chloride, Xanthan Gum, Propylene Glycol, Cucumis Melo (Melon) Fruit Extract, Panthenol, Citric Acid, DMDM Hydantoin, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne, Parfum, Hexyl Cinnamal, Limonene.

Dziękuję
Upewnij się, że skład jest aktualny boskład maski zmienił się na pewno i możliwe, że szamponu też.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 11:20   #1803
bernadka20
Wtajemniczenie

Na KWC widzialam, ze się skład zmienil i jest identyczny jak ten z nowej wersji, chociaz wiesz co..kupie to błoto za 3dni i jakby co to sprawdze ten skład i szamponu sprawdzę skład przy okazji.
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 06:24   #1804
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez miyata Pokaż wiadomość
Bardzo Ci dziękuję za analizę. w takim razie kupie ponownie ten szampon, bo sluzyl moim falkom I masz rację, bardzo ladnie pachnie... (jak wszystkie kosmetyki Lush).
Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
dziękuję jumaatt
Cytat:
Napisane przez czikibam Pokaż wiadomość
ja również dziękuję jumaatt
Cytat:
Napisane przez Kirima Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo

Cytat:
Napisane przez anileda Pokaż wiadomość
Cześć!

Twisted Sista Curl Activator:
Aqua, paraffinum Liquidum, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Dimethicone, Petrolatum, Lanolin, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Phenoxyethanol, Carbomer, MEthylparaben, Parfum, Xanthan Gum, Propylparaben, Potassium Hydroxide, Benzophenone-3,Disodium EDTA, Tocopheryl Acetate, BHT. Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal,Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Limonene

uff dużo tego Jeśli ktoś się pofatyguje i pomoże to będę bardzo wdzięczna.
Ojej, bardzo ciężki produkt. Prawie cały skład to emolienty, a lwią część z nich stanowią parafina, wazelina, silikon, lanolina - to wszystko są mocno natłuszczające substancje, tworzące nieprzepuszczalną warstwę na włosie. Do tego dochodzi nawilżająca, ale i lepiąca gliceryna. Reszta nieistotna dla włosów.

Widziałabym użycie tego produktu albo w jakiś cieżkich warunkach atmosferycznych albo w przypadku suchych, grubych, sztywnych, niepokornych włosów. W innym przypadku zalecane ilości minimalne

Niezgodny z CG
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-22, 14:48   #1805
blair witch
Zakorzenienie

Schwarzkopf, Schauma, Ekstra Owocowa Pielęgnacja, Pielęgnujący spray

Skład (przepisuję więc mogą być literówki ):
aqua, cetearyl alcohol, glycol distearate, isopropyl myristate, dimethicone, glycerin, distearoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, niacinamide, panthenol, prunus armeniaca kernel oil, vaccinium macrocarpon friut extract, euterpe olearacea fruit extract, dicaprylyl carbonate, quaternium-91, phenoxyethanol, cetrmonium methosulfate, parfum, methylparaben, laureth-23, laureth-4, linalool, citric acid, limonene, salicylic acid, anise alcohol
Stary 2011-02-23, 08:29   #1806
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Dwa składy Kochane moje dla Was, ta maska naturvital chyba mało popularna na razie, a szkoda, bo skład mi się bardzo podoba:

NaturVital, maska do włosów z aloesem
aqua, ceteatyl alcohol, aloe barbadensis leaf juice, cetyl esters, glycerin, juniper communis fruit extract, behetrimonium chloride, panthenol, cetrimonium chloride, parfum, phenoxyethanol, benzoic acid, dehydroacetic acid, CI 77891
W składzie emolienty, które zmiękczą i zatrzymają wilgoć we włosie, ekstrakty w postaci soku z aloesu i ekstraktu z owoców jałowca (może nadawać charakterystyczny zapach, działa antybakteryjnie), humektanty w tym gliceryna i wit. B5, antystatyki.
Bardzo fajny, prosty skład - nic do ujęcia - zmiękczy, nawilży, odświeży włosy. Spisze się nawet jako odżywka na co dzień, ponieważ jest lekka. Można spróbować zastosować ją do mycia.

Zawiera glicerynę.

Zgodna z cg.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-02-23 o 09:24
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 08:47   #1807
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
W składzie emolienty, które zmiękczą i zatrzymają wilgoć we włosie, ekstrakty w postaci soku z aloesu i ekstraktu z owoców jałowca (może nadawać charakterystyczny zapach, działa antybakteryjnie), humektanty w tym gliceryna i wit. B5, antystatyki.
Bardzo fajny, prosty skład - nic do ujęcia - zmiękczy, nawilży, odświeży włosy. Spisze się nawet jako odżywka na co dzień, ponieważ jest lekka. Można spróbować zastosować ją do mycia.

Zawiera glicerynę.

Zgodna z cg.
Dziękuję ślicznie Eloe
Zapach ma faktycznie taki roślinny, charakterystyczny, ale ja go uwielbiam.
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 09:21   #1808
Eloe77

Cytat:
Schwarzkopf, Schauma, Balsam ekstra owoc i witamina
aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, niacinamide, panthenol, prunus armeniaca kernel oil, lycium barbarum fruit extract, punica granatum fruit extract, paraffinum liquidum, distearoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, phenoxyethanol, lactic acid, parfum, ceteareth-20, glyceryl stearate, sodium methylparaben, amodimethicone, propylene glycol, citric acid, trideceth-5, glycerin, limonene, trideceth-10, CI15985, CI47005
W składzie i owoc - w postaci ekstraktów z jagód goi (antyoksydanty, witaminy, minerały) oraz granatu (polifenole, działanie antybakteryjne) - i witamina - B3 i B5 (w funkcji humektantów - zrównoważą poziom wilgotności we włosie).
Nadto emolienty (zatrzymają wilgoć we włosie, zmiękczą), w tym olejek z moreli, parafina i silikon, do zmycia których wcześniej czy później przyda się szampon. Są też antystatyki, ale balsam nie nada się do mycia z powodu dodatków parafiny i silikonu.

Niezgodna z cg.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg avatar132_1.JPG (7,0 KB, 450 załadowań)

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-23, 10:22   #1809
Eloe77

Cytat:
Napisane przez winyl Pokaż wiadomość
Mogę prosić o przeanalizowanie, czy ten spray się nadaje do kręconych włosów?
Nie rozumiem, co to znaczy - "nadaje się do kręconych włosów".

Cytat:
Schwarzkopf, Gliss Kur Shea Cashmere, Magiczne serum - spray

Skład: Aqua, Dimethicone, Dimethylacrylamide/Ethyltrimonium Chloride Methacrylate Copolymer, Butylospermum Parkii Butter, Hydrolyzed Keratin, Panthenol, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Stearamidopropyl Dimethylamine, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Phenoxyethanol, Citric Acid, PPG-1 Trideceth-6, Methylparaben, Parfum, C10-11 Isoparaffin, Sorbitan Oleate, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, Linalool, Limonene, Benzyl Alcohol, Alpha-Isomethyl Ionone, Coumarin, Citronellol
Podstawą tego serum są emolienty, w tym silikon na samym początku oraz masło shea. Jest hydrolizowana keratyna (nie wiem, na ile prawdopodobne, że wniknie do włosa - ja w to nie za bardzo wierzę w przypadku nakładania za pośrednictwem b/s, ale są osoby, które sobie chwalą) i witamina B5 - obie w roli humektantów (wyrównają poziom wilgotności we włosie. Na koniec antystatyki, które pomogą rozprowadzić - podobnie jak i copolymer na samym początku - i zmyć serum.
Ponieważ to sprej w formie psikadła, jest spore prawdopodobieństwo, że składników po wodzie jest minimalna ilość lub rozpuszczalnik jest mocny.

Na samym końcu silna grupa zapachowa - wrażliwców może podrażnić. Profilaktycznie nie rozpylamy przy skórze.

Cytat:
Czy zgodny z CG, czy zawiera silikony?
produkt nie jest zgodny z cg. Zawiera 1. silikon zmywalny delikatnym szamponem oraz substancję, co do której nie mam pewności, czy łatwo się zmywa.

Cytat:
Dostałam i nie wiem czy używać .
Wygląda na całkiem sensownie skomponowany kosmetyk b/s. Zrównoważone humektanty z emolientami.
Próbuj.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-02-23 o 10:51
Stary 2011-02-23, 10:42   #1810
winyl
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozumiem, co to znaczy - "nadaje się do kręconych włosów".

Podstawą tego serum są emolienty, w tym silikon na samym początku oraz masło shea. Jest hydrolizowana keratyna (nie wiem, na ile prawdopodobne, że wniknie do włosa) i witamina B5 - obie w roli humektantów (wyrównają poziom wilgotności we włosie. Na koniec antystatyki, które pomogą rozprowadzić - podobnie jak i copolymer na samym początku - i zmyć serum.

Na samym końcu silna grupa zapachowa - wrażliwców może podrażnić. Profilaktycznie nie rozpylamy przy skórze.

produkt nie jest zgodny z cg. Zawiera 1. silikon zmywalny delikatnym szamponem oraz substancję, co do której nie mam pewności, czy łatwo się zmywa.

Wygląda na całkiem sensownie skomponowany kosmetyk b/s. Zrównoważone humektanty z emolientami.
Próbuj.
O, dziękuję za analizę. Czyli, żeby go używać musiałabym jednak używać szamponu? (stosuję CG, myję odżywką)

XOXO
winyl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 11:21   #1811
Eloe77

Cytat:
Napisane przez ankaa86 Pokaż wiadomość
Bardzo bym prosiła o analizę

Mil Mil, Crema Rigenerante Alle Erbe

skład: aqua, stearyl alcohol, cetrimonium chloride, polyquaternium-32, paraffinum liquidum, ethylhexyl stearate, propylene glycol, parfum, achillea millefolium extract, althea officinalis extract, chamomilla recutita extract, tilia vulgaris extract, malva sylvestris extract, citric acid, hydroxycitronellal, benzyl alcohol, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone

Na moje niewprawione oko nie wygląda groźnie
Niestety - produkt jest niezgodny z cg - zawiera pq-23 i parafinę. Dla mnie osobiście to drugie dyskwalifikuje produkt, ale to dla mnie. Na pewno przyda się szampon i trzeba uważać na obciążenie, bowiem podstawą są emolienty (zabezpieczą przed utratą wody, zmiękczą), jeden antystatyk (pomoże rozprowadzić produkt i go zmyć) i jeden humektant (zrównoważy wilgotność we włosie, być może podziała jako promotor przejścia dla ziółek).
Alee Erbe, jak wnioskuję, to "wszystkie zioła" i brzmi to kusząco, ale te zioła co do jednego są po zapachu, dlatego tylko je wymienię: krwawnik, prawoślaz, rumianek, lipa i ślaz dziki. Szkoda

Niezgodny z cg.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-02-23 o 11:40
Stary 2011-02-23, 11:38   #1812
Eloe77

Cytat:
Napisane przez winyl Pokaż wiadomość
O, dziękuję za analizę. Czyli, żeby go używać musiałabym jednak używać szamponu? (stosuję CG, myję odżywką)
Dimethicone jest pospolity i zmyje się delikatnym szamponem.
Co innego copolymer - teoretycznie kontroluje lepkość całości i rozpuszcza, ale jako polimer ma za zadanie pokryć włos filmem. Jestem tutaj ostrożna i zalecałabym raczej zwykły szampon od czasu do czasu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg biohazard.jpeg (4,1 KB, 1 załadowań)

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-23, 11:48   #1813
201606240916
Konto usunięte

Cytat:
Niestety - produkt jest niezgodny z cg - zawiera pq-23 i parafinę. Dla mnie osobiście to drugie dyskwalifikuje produkt, ale to dla mnie. Na pewno przyda się szampon i trzeba uważać na obciążenie, bowiem podstawą są emolienty (zabezpieczą przed utratą wody, zmiękczą), jeden antystatyk (pomoże rozprowadzić produkt i go zmyć) i jeden humektant (zrównoważy wilgotność we włosie, być może podziała jako promotor przejścia dla ziółek).
Alee Erbe, jak wnioskuję, to "wszystkie zioła" i brzmi to kusząco, ale te zioła co do jednego są po zapachu, dlatego tylko je wymienię: krwawnik, prawoślaz, rumianek, lipa i ślaz dziki. Szkoda

Niezgodny z cg.
Dziękuję za analizę Obciążenia nie zaobserwowałam, a używam jej od bardzo dawna. Ale i tak ją oddam bratowej, ona ma proste włosy, więc się pewnie z niej ucieszy. A co ta parafina złego robi z włosami? Bardzo wiele osób przed nią ostrzega

Edytowane przez 201606240916
Czas edycji: 2011-02-23 o 11:51
201606240916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 11:53   #1814
Eloe77

Cytat:
Napisane przez agairl Pokaż wiadomość
mam tu odzywke bs L'Oreal Elvive Full Restore 5 Night Serum, nie znalazlam jej na liscie zanalizowanych. Nie wiem czy dostepna w Polsce. Moglabym prosic o analize, nie wiem jak duzo jest tu zlych skladnikow. Serdecznie dziekuje

Sklad:
Aqua/water, dimethicone, cyclopentasiloxane, octylldodecanol,butylene glycol, amodimehicone, c13-14 isoparaffin, quaternium-87, phenoxyethanol, polyacrylamide, chlorhexidine dihydrochloride, limonene, benzyl salicylate, linalool, benzyl alcohol, 2-oleamido 1,3-octadecanediol, alpha-isomethyl ionone, geraniol, methylparaban, butylphenyl methylpropional, citronellol, laureth-7, hexyl cinnamal, perfume/fragrance
To serum to w zasadzie 2 rzeczy: emolienty - zatrzymają wilgoć i zmiękczą włos - oraz zapachy. Sa też antystatyki i tyle.
Pogrubione silikony - głównie do zmycia delikatnym szamponem

Nie widzę tutaj nic, co mogłoby się przyczynić do owego "restore". Jedyny efekt po produkcie, to efekt kondycjonujący, który utrzyma się do następnego mycia.
Myślę, że może nadać się jako nabłyszczacz.

Wrażliwcom radziłabym trzymanie tego kosmetyku z dala od skalpu.

Niezgodny z cg.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-23, 12:01   #1815
Eloe77

Cytat:
Napisane przez ankaa86 Pokaż wiadomość
Obciążenia nie zaobserwowałam, a używam jej od bardzo dawna.
To kwestia indywidualna. Może obciążyć, nie musi. Sporo zależy od stanu włosów. Moim parafina pasowała, gdy były jeszcze rozjaśniane. dziś każde spotkanie kończy się tłuszczakiem.
Cytat:
A co ta parafina złego robi z włosami? Bardzo wiele osób przed nią ostrzega
Parafina jest produktem pochodzącym z przetworzenia ropy naftowej. Ponieważ tworzy film, może rewelacyjnie zabezpieczać skórę i włos przed utrata wilgoci, ale też i jej nie dopuszczać z zewnątrz. Nie mam danych na ile przeszkadza w przenikaniu substancji do włosa (więcej informacji jest na temat zachowania parafiny na skórze, która pod nią się rozgrzewa, dzięki czemu jest szansa na wniknięcie innych składników podanych wraz z nią w jednym preparacie lub tuż przed) i czy w ogóle przeszkadza. Rozmijają się też informacje o jej zmywalności (czy wystarczy do tego sls).
Ogólnie rzecz ujmując parafina jest "confusing"

Z moich doświadczeń z ropopochodnymi na włosach wynika, że po: wazelinie, parafinie, woskach syntetycznych i nafcie moje włosy są potwornie obciążone i pozbawione wigoru.
Z doświadczeń na skórze: wysuszenie.
Osobiście więc unikam jej i ostrzegam profilaktycznie, mając wiedzę, że nie tylko u mnie spotkanie z parafiną jest kłopotliwe.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg biohazard.jpeg (4,1 KB, 0 załadowań)

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-02-23 o 12:07
Stary 2011-02-23, 14:48   #1816
myszka2020
Zakorzenienie

Następny skład dodaję, mi się podoba i chyba skuszę się na tę bazę, proszę Kochane o analizę:

EcoSpa, Bazowa odżywka do włosów ekologiczna
http://www.ecospa.pl/more.php?products_id=229{ 3}42

Woda (Aqua), Alkohol cetearylowy, Betaina, Kokoglukozyd, Masło karite (Shea)*, Oliwa z oliwek*, Olej słonecznikowy*, Olej kokosowy*, Olej jojoba*, Sproszkowany sok z liści aloesu*, Wyciąg z owoców pomarańczy, Wyciąg z owoców grejpfurta, Wyciąg z owoców pomarańczy bergamoty, Wyciąg z owoców tangerynki, Wyciąg z nasion grejpfruta, Gliceryna, Guma ksantanowa, Fenoksyetanol, Kwas cytrynowy, Alkohol benzylowy, Kwas dehydrooctowy

* Składniki pochodzące z upraw ekologicznych (min. 75% składników). Posiada certyfikat Soil Association.
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 15:34   #1817
m-habibi
Zakorzenienie

GG do m-habibi

Witam

Bardzo prosze o analize kilku rzeczy do kreciolow.

Firma CURLS.

Effortless, Frizz Free Curls for Multi Ethnic Women and Girls.

Curlicious Curls Cleansing Cream - Step One.

Ingredients: Water, Sodium Cocyl Isethionate, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Cocamidopropyl Betaine, Steric Acid, Glycerin, Behentrimonium Methosulfate, Cetearyl Alcohol, Polyquaternium-7, Fragrance, Silk Amino Acids, Panthenol, Daucus Carota Sativa (carrot) seed oil, Arnica Montana Flower Extract, Aesculus Hipocastanum (Horse Chestnut) extract, Salvia Officinalis (sage) leaf extract, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Caramel.

Curl Souffle - Step Four.

Ingredients: Octyl Palmitate, Organic Sunflower Oil, Organic Aloe Leaf Juice, Shea Butter, Panthenol.

Whipped Cream - Step Four.

Active ingredients: Organic Sunflower Oil, Organic Aloe Leaf Juice, Shea Butter, Tahitian Coconut Oil & Gardenia Essential Oil, Avocado Oil.

edit: wywalilam jedna rzecz, bo jednak znalzlam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Curls_Curl_Ecstasy_Hair_Tea_Conditioner_420ml1265978732.jpg (8,0 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg souffle.jpg (8,9 KB, 2 załadowań)

Edytowane przez m-habibi
Czas edycji: 2011-02-24 o 13:38
m-habibi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 17:05   #1818
201606240916
Konto usunięte

Cytat:
To kwestia indywidualna. Może obciążyć, nie musi. Sporo zależy od stanu włosów. Moim parafina pasowała, gdy były jeszcze rozjaśniane. dziś każde spotkanie kończy się tłuszczakiem.

Parafina jest produktem pochodzącym z przetworzenia ropy naftowej. Ponieważ tworzy film, może rewelacyjnie zabezpieczać skórę i włos przed utrata wilgoci, ale też i jej nie dopuszczać z zewnątrz. Nie mam danych na ile przeszkadza w przenikaniu substancji do włosa (więcej informacji jest na temat zachowania parafiny na skórze, która pod nią się rozgrzewa, dzięki czemu jest szansa na wniknięcie innych składników podanych wraz z nią w jednym preparacie lub tuż przed) i czy w ogóle przeszkadza. Rozmijają się też informacje o jej zmywalności (czy wystarczy do tego sls).
Ogólnie rzecz ujmując parafina jest "confusing"

Z moich doświadczeń z ropopochodnymi na włosach wynika, że po: wazelinie, parafinie, woskach syntetycznych i nafcie moje włosy są potwornie obciążone i pozbawione wigoru.
Z doświadczeń na skórze: wysuszenie.
Osobiście więc unikam jej i ostrzegam profilaktycznie, mając wiedzę, że nie tylko u mnie spotkanie z parafiną jest kłopotliwe.
To pewnie nie szkodziła mi dlatego, że miałam zniszczone i suche włosy po farbach. Zobaczę teraz, po podcięciu, czy mi będzie przetłuszczać. Dziękuję bardzo za wyjaśnienia
Stary 2011-02-24, 09:07   #1819
wisienka63261
Przyczajenie

Czy ta odżywka jest zgodna z CG ?Czy zawiera silikony?

Skład: Aqua, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2, Cetrimonium Chloride, Nymphaea Odorata, Aloe Barbadensis, Behentrimonium Chloride, Hydroxypropyl Methylcellulose, Propylene Glycol, Sodium Citrate, Mathylparaben, Propylparaben, Parfum.
wisienka63261 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 09:42   #1820
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wisienka63261 Pokaż wiadomość
Czy ta odżywka jest zgodna z CG ?Czy zawiera silikony?

Skład: Aqua, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2, Cetrimonium Chloride, Nymphaea Odorata, Aloe Barbadensis, Behentrimonium Chloride, Hydroxypropyl Methylcellulose, Propylene Glycol, Sodium Citrate, Mathylparaben, Propylparaben, Parfum.
1. nie analizujemy kosmetyków bez nazwy
2. przypomina mi to jakąś Niveę więc możliwe, że została już zanalizowana
3. nie ma silikonów, zgodna z CG.

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny

(skład z KWC)

Dziękuję
Silikon jest tu jeden, forma w jakimś stopniu zmywalna z wodą;

A szersza analiza potem
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 11:17   #1821
Eloe77

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Schwarzkopf, Schauma, Ekstra Owocowa Pielęgnacja, Pielęgnujący spray

Skład (przepisuję więc mogą być literówki ):
aqua, cetearyl alcohol, glycol distearate, isopropyl myristate, dimethicone, glycerin, distearoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, niacinamide, panthenol, prunus armeniaca kernel oil, vaccinium macrocarpon friut extract, euterpe olearacea fruit extract, dicaprylyl carbonate, quaternium-91, phenoxyethanol, cetrmonium methosulfate, parfum, methylparaben, laureth-23, laureth-4, linalool, citric acid, limonene, salicylic acid, anise alcohol
Owocowa to rozumiem, bo są ekstrakty z żurawiny (działanie antybakteryjne) i owoców palmy zwane acai (aminokwasy i kwasy tłuszczowe, witaminy) plus olejek z pestek moreli wśród emolientów. Ale dlaczego ekstra? Może ze względu na ilość emolientów (zatrzymają wilgoć, zmiękczą) właśnie? Obecne tez humektanty (zrównoważą poziom wilgotności) - gliceryna, wit. B3 i B5 oraz antystatyki, które pomogą rozprowadzić produkt i go zmyć.
Sprej zawiera silikon zmywalny delikatnym szamponem i polyquaternium, co do którego brak pewności zmywania określonym środkiem. Dlatego zalecam użycie od czasu do czasu szamponu z sls.

Produkt może obciążać włosy.
Naliczyłam 4 zapachy (lub 5, bo isopropyl myristate tez może pełnić funkcję zapachu), ale są one w sąsiedztwie nieprzyjemnych detergentów. Radziłabym wrażliwcom nie rozpylać blisko skalpu.

Zawiera glicerynę (uwaga na puszenie).
Niezgodny z cg.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-24, 11:33   #1822
Eloe77

Cytat:
EcoSpa, Bazowa odżywka do włosów ekologiczna
http://www.ecospa.pl/more.php?products_id=229{ 3}42

Woda (Aqua), Alkohol cetearylowy, Betaina, Kokoglukozyd, Masło karite (Shea)*, Oliwa z oliwek*, Olej słonecznikowy*, Olej kokosowy*, Olej jojoba*, Sproszkowany sok z liści aloesu*, Wyciąg z owoców pomarańczy, Wyciąg z owoców grejpfurta, Wyciąg z owoców pomarańczy bergamoty, Wyciąg z owoców tangerynki, Wyciąg z nasion grejpfruta, Gliceryna, Guma ksantanowa, Fenoksyetanol, Kwas cytrynowy, Alkohol benzylowy, Kwas dehydrooctowy

* Składniki pochodzące z upraw ekologicznych (min. 75% składników). Posiada certyfikat Soil Association.
Rzeczywiście bardzo obiecujący i myślę, ze spełniający obietnice produkt. Emolienty (głównie naturalne oleje) i ekstrakty (witaminy i antyoksydanty) - to jego siła, będzie więc świetnie nadawać się celem zabezpieczenia włosów przed ucieczką wody oraz zmiękczenia. Dodadzą tez nieco blasku dzięki działaniu oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek.
Delikatny detergent oraz betaina w funkcji antystatyku/humektanta pomogą rozprowadzić produkt i go zmyć.
Jak dla mnie rewelacja.

Zgodny z cg oczywiście.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kiciuś.jpg (22,3 KB, 9 załadowań)

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-24, 12:51   #1823
Eloe77

Cytat:
Napisane przez m-habibi Pokaż wiadomość
Firma CURLS.

Curlicious Curls Cleansing Cream - Step One.

Ingredients: Water, Sodium Cocyl Isethionate, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Cocamidopropyl Betaine, Steric Acid, Glycerin, Behentrimonium Methosulfate, Cetearyl Alcohol, Polyquaternium-7, Fragrance, Silk Amino Acids, Panthenol, Daucus Carota Sativa (carrot) seed oil, Arnica Montana Flower Extract, Aesculus Hipocastanum (Horse Chestnut) extract, Salvia Officinalis (sage) leaf extract, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Caramel.
Ten krem oczyszczający był już analizowany. Proszę sprawdzić listę/skorzystać z wyszukiwarki zanim skład zostanie wrzucony. Postępując w ten sposób, sprawiasz, że czas, który można wykorzystać na analizy, poświęcamy na sprawdzenie, czy już tego nie było. Uszanuj nasz czas, bo nie tylko Ty z niego korzystasz.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-02-24 o 12:54
Stary 2011-02-24, 13:01   #1824
m-habibi
Zakorzenienie

GG do m-habibi

Cytat:
Ten krem oczyszczający był już analizowany. Proszę sprawdzić listę/skorzystać z wyszukiwarki zanim skład zostanie wrzucony. Postępując w ten sposób, sprawiasz, że czas, który można wykorzystać na analizy, poświęcamy na sprawdzenie, czy już tego nie było. Uszanuj nasz czas, bo nie tylko Ty z niego korzystasz.
Wybacz. Oczywiscie zawsze przeszukuje zanim wrzuce i znalazlam kilka rzeczy z tej firmy, ale ten krem musial mi gdzies umknac.
No ale faktycznie jest
Stary 2011-02-24, 13:20   #1825
Eloe77

Cytat:
Firma CURLS.

Curl Souffle - Step Four.

Ingredients: Octyl Palmitate, Organic Sunflower Oil, Organic Aloe Leaf Juice, Shea Butter, Panthenol.
Skład znacznie różni się od tego .
Niechybnie kremowa konsystencja składająca się głównie z emolientów - w tym oleju słonecznikowego i masła shea - soku z aloesu i humentaktu w postaci wit. B5.
Produkt zmiękczy włos i pokryje filmem chroniącym przed utrata wilgoci. Możliwe, że masło shea oraz aloes oddadzą nieco swoich cennych składników włosom.

Świetnie nada się na wykończenie fryzury.

Zgodny z cg.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kot.jpg (29,5 KB, 3 załadowań)

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-24, 13:56   #1826
Eloe77

Cytat:
Firma CURLS.

Whipped Cream - Step Four.

Active ingredients: Organic Sunflower Oil, Organic Aloe Leaf Juice, Shea Butter, Tahitian Coconut Oil & Gardenia Essential Oil, Avocado Oil.
Ponownie emolienty i sok z aloesu.
W śród emolientów wyłącznie naturalne oleje: słonecznikowy, masło shea, kokosowo-gardeniowy i awokado.

Będzie działać podobnie do Shuffle.

Zgodny z cg.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-02-24 o 14:03
Stary 2011-02-24, 14:15   #1827
m-habibi
Zakorzenienie

GG do m-habibi

Cytat:
Tu będzie ten kosmetyk zaanalizowany
No wlasnie ja tez za pierwszym razem nie znalazlam, a jest. O prosze: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=366

Edit: w liscie zanalizowanych jest podany jako moisturizer i dlatego nam wyszukiwarka nie znalazla

OK - najważniejsze, że już po wszystkim - Eloe77

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Bardzo dziekuje Eloe
W takim razie nastepny nabytek, to suflecik

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-02-24 o 14:04
Stary 2011-02-24, 18:02   #1828
Aninis
Zakorzenienie

Witam
znalazłam analizę składu Mrs. Potter's Maska nawilżająca z aloesem

Cytat:
Napisane przez Donka94 Pokaż wiadomość
Forte Sweden, Mrs. Potter's, Maska intensywne nawilżenie z aloesem.
Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Benhetrimonium Chloride, Isopropyl Myristate, Dimethicone Copolyol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Panthenol, Parfum, Isopropyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolione, Citric Acid, Butylphnelyl Methylpropional.

proszę o analizę
Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Link prowadzi do szamponu ;-)

Skład emolientowo - antystatyczny, czyli maska będzie nawilżać (przez zatrzymanie wody we włosach), wygładzać powierzchnię włosa, ułatwiać czesanie. Zawiera silikon rozpuszczalny w wodzie (działanie emolientowe, antystatyczne), tuż przed zapachem wzmacniający pantenol + ekstrakt z aloesu.
W porównaniu z balsamem zawiera dodatkowo pantenol i jeden antystatyk a przypominam, że balsam jest przez zakręcone stosowany jako odżywkę do mycia.
jestem początkująca w temacie włosowym
i dzisiaj kupiłam Mrs. Potter's Balsam z ekstraktem z aloesu
miałam kupić odżywkę, ale nie znalazłam i kupiłam balsam, a teraz mam wątpliwości co do niego... w sumie skład podobny do maski, ale jednak różnice są
proszę zatem o pomoc w analizie składu balsamu
Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Myristate, Dimethicone Copolyol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Parfum, Isopropyl Alcohol, Magnesium Nitrate, Magnesium Chloride, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolione, Citric Acid, Butylphnelyl Methylpropional, CI 19140
Aninis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 18:21   #1829
201606240916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aninis Pokaż wiadomość
jestem początkująca w temacie włosowym
i dzisiaj kupiłam Mrs. Potter's Balsam z ekstraktem z aloesu
miałam kupić odżywkę, ale nie znalazłam i kupiłam balsam, a teraz mam wątpliwości co do niego... w sumie skład podobny do maski, ale jednak różnice są
proszę zatem o pomoc w analizie składu balsamu
Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Myristate, Dimethicone Copolyol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Parfum, Isopropyl Alcohol, Magnesium Nitrate, Magnesium Chloride, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolione, Citric Acid, Butylphnelyl Methylpropional, CI 19140
Ten balsam był już analizowany! Musisz poszukać
Stary 2011-02-24, 18:45   #1830
201606240916
Konto usunięte

Znalazłam, wydaje mi się, że to ten https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1755
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości