Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-15, 16:36   #1891
syrenka
Wtajemniczenie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez hey Pokaż wiadomość
Prosiłam o analize tych produktów w wątku o składach na pielęgnacji, a watek tam zaniemógł, wiec wklejam tutaj.

Mill Creek, Biotene H-24, Natural Dandruff Shampoo with Biotin
Deionized water, hydrolyzed collagen, allantoin, biotin, panthenol (provitamin B5), sodium myreth sulfate, cocamide DEA (coconut based), cocamidopropyl betaine (coconut & beet oil), ascorbic acid (vitamin C), retinyl palmitate (vitamin A), aloe vera gel*, comfrey extract, juniper extract, nettle ex-tract, citric acid, tetrasodium EDTA, methylparaben (food grade), caramel, corn oil, sodium chloride, zinc pyrithione, botanical fragrance.

Z góry dziękuje
Nie jest częste, aby szampon przed pierwszym surfaktantem miał 4 inne składniki. Ten zawiera kolagen, który jest proteiną i pokrywa włosy filmem, który zapobiega plątaniu, łagodzącą alantoinę, biotynę, której brak w organizmie wywołuje zmiany zapalne skóry, wypadanie włosów itd. (acz czy bardziej efektywne nie było by uzupełnianie jej wewnętrzne?) i wzmacniający włosy a łagodzący stany zapalne skóry pantenol.
Te wszystkie składniki zapobiegną nadmiernemu wysuszeniu włosów i skóry głowy.
Potem mamy dopiero składniki myjąco-pieniące, sodium myreth sulfate jest lekko łagodniejszy od SLES a jego działanie łagodi betaina.
W następnej kolejności dodano witaminy C i A (antyoksydacyjne, C obniża pH) oraz ekstrakty z żywokostu lekarskiego, jałowca i pokrzywy.
Antyłupieżowo zapewne ma zadziałać zinc pyrithione, ale jest tu go bardzo mało.

Zgodny z CG.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg Lempicka.jpeg (2,5 KB, 596 załadowań)
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-15, 17:38   #1892
hey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Na początku żel z aloesu, co oznaczać może spore stężenie. Do tego mieszanka emolientów, które zatrzymają wilgoć we włosie, pokryją go delikatnym filmem i zmiękczą, oraz antysatyków pomagających w rozprowadzeniu całości na włosie i późniejszym zmyciu. Tytułowa biotyna - czyli witamina H lub B7 - stosowana jest przeciwłojotokowo, zapobiega także wypadaniu włosów. Dalej grupa humektantów, które regulować będą poziom nawilżenia we włosie, wraz z wit. B5 i hydrolizowaną keratyną, wnikającą do wnętrza włosa celem odbudowania zniszczonej struktury. Po nich hydrolizowany kolagen o wielu właściwościach - nie dość, że tworzy ochronny film na włosie, to jeszcze dba o to, by rozprowadził się równomiernie - wchłania i zatrzymuje wodę. Do tego antyoksydacyjna witamina A - co od biotyny daje mieszaninę substancji regenerująco-ochronno-zapobiegających starzeniu. O działanie antyoksydacyjne podejrzewam też cysteinę - w moim mniemaniu HCL, nie hci.
W niewielkich najprawdopodobniej ilościach ekstrakty: z tytoniu angielskiego (w funkcji emolientu), krwawnika, rozmarynu, szałwii, pokrzywy, brzozy i skrzypu - głównie w funkcjach antybakteryjnych i zapachowych.

Zgodna z cg.
Cytat:
Napisane przez syrenka
Nie jest częste, aby szampon przed pierwszym surfaktantem miał 4 inne składniki. Ten zawiera kolagen, który jest proteiną i pokrywa włosy filmem, który zapobiega plątaniu, łagodzącą alantoinę, biotynę, której brak w organizmie wywołuje zmiany zapalne skóry, wypadanie włosów itd. (acz czy bardziej efektywne nie było by uzupełnianie jej wewnętrzne?) i wzmacniający włosy a łagodzący stany zapalne skóry pantenol.
Te wszystkie składniki zapobiegną nadmiernemu wysuszeniu włosów i skóry głowy.
Potem mamy dopiero składniki myjąco-pieniące, sodium myreth sulfate jest lekko łagodniejszy od SLES a jego działanie łagodi betaina.
W następnej kolejności dodano witaminy C i A (antyoksydacyjne, C obniża pH) oraz ekstrakty z żywokostu lekarskiego, jałowca i pokrzywy.
Antyłupieżowo zapewne ma zadziałać zinc pyrithione, ale jest tu go bardzo mało.

Zgodny z CG.
Dziękuje bardzo

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-15, 18:17   #1893
agairl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
W żelu mamy składniki nawilżające (humektanty), emolienty, wzmacniajace aminokwasy siarkowe, ekstrakty i witaminy.
Humektanty (aloes, pantenol) wzmocnią, nawilżą poprzez przyciąganie i wiązanie wody z otoczenia; emolienty (tu olej z róży) zatrzyma wodę, natłuści włos. Aminokwasy wzmacniają wnikając do wnętrza włosa; potencjał wzmacniający mają też ekstrakty ze skrzypu, pokrzywy i kasztanowca.
Obecne tu dwie gumy bogate w polisacharydy, rozpuszczalne w wodzie pełnią funkcję zagęszczaczy, ale będą też odpowiedzialne za utrwalenie fryzury.

Czy producent pisze, że można jej użyć jako odżywki d/s czy pisze, że produkt jest żelem stylizującym i kondycjonującym/pielęgnującym w jednym?
Stawiam na to, że AO zachwala dwie funkcje tego żelu: stylizującą i nawilżająco/pielęgnującą. Czyli polecałabym ją produkt b/s.

Zgodna z CG

Można uzywać odzywki d/s jako b/s. D/s ma w teorii większe stężenie składników, dlatego należy uważać, żeby nie przeciążyć włosów. Ale jeśli włosom się spodoba to można zamienić funkcję odżywki.

Jeśli szukasz produktów do włosów kręconych w UK polecam sklep British Curlies:
http://www.britishcurlies.co.uk/store/
Bardzo dziekuje -bardzo mi to pomoglo. Producent pisze o tym zelu, ze ma dzialanie 2w1 jako odzywka i zel stylizujacy.
Niestety co do tej storny BRITISHCURLIES.CO.UK to nie bardzo mi sie oplaca,gdzy kosz przesylki do Irlandii to ok 14funtow . Kontynuuje poszukiwan na innych stronach.
Powyzsze produkty znalazlam na irlandzkiej stonce

http://www.kindcosmetics.ie/ - gdyby ktos byl zainteresowany
przeslylka to 6,50euro, brzmi rozsadniej.
agairl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-15, 20:19   #1894
bernadka20
Wtajemniczenie

Syrenko Dzieki za analizę
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-16, 07:09   #1895
april_20
Zadomowienie

Poproszę o analizę Forte Sweden, Mrs Potter's, Szampon z ekstraktem z aloesu, regeneruje i nawilża, włosy suche i zniszczone

Składniki: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium PEG-5 Laurylcitrate Sulfosuccinate, Methoxy PEG/PPG-7/3 Aminopropyl Dimethicone, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Parfum, Isopropyl Alcohol, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Citric Acid, Sodium Chloride, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Cl 42090, Cl 19140
april_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 13:45   #1896
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Ostatnio podpatrując produkty do włosów w doz trafiłam na serum do paznokci L'Biotici, które zainteresowało mnie pod względem składu. Czy to się będzie nadawało jako "lepszy" jedwab dla ochrony długości włosów(bo przy nasadach nie mam zamiaru tym dotykać) przy farbowaniu, którym mam zamiar zgrzeszyć przeciwko swoim włosom. Dodam, że z silikonami się generalnie lubię, szczególnie z amodimethicone, które daje mi regularniejszy skręt i nieobciążone włosy. Uf, znowu zawiła wypowiedź mi wyszła
Składy pochodzą z doz.

L'Biotica serum odżywcze do paznokci
AQUA, GLYCERIN, HYDROLYZED KERATIN, PEG -12 DIMETHICONE, OLIVE OIL PEG - 8 ESTERS, PEG - 40 HYDROGENATED CASTOR OIL, METHYL PROPANEDIOL, SORBITOL, PHENOXYETHANOL (AND) ETHYLHEXYLGLYCERIN, METHYL GLUCETH - 20, TRIETHANOLAMINE, HYDROLYZED SILK, ISOPROPYL MYRISTATE, GLYCINE SOJA (SOYBEAN) OIL, CARTHAMUS TINCTORIUS (SAFFLOWER) SEED OIL, LINOLEIC ACID, TOCOPHERYL ACETATE, RETINYL PALMITATE, PANTHENOL, ACRYLATES/C 10 – 30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, PARFUM, GERANIOL, SODIUM CHLORIDE, POTASSIUM SORBATE

L'Biotica Wax Moc Natury Jedwab do włosów
Cyclopentasiloxane, Dimethiconol, Cyclomethicone, Phenyl Trimethicone, Ethyl Ester Of Hydrolyzed Silk, Ethoxydiglycol, Parfum, Panthenol, Limonene, Benzyl, Salicylate, Citronellol, Buthylphenyl Methylpropional.

Proszę o analizę i jakieś wskazówki co byłoby lepsze i czy w ogóle w tą stronę kombinować.

Moja fragrantica

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2011-03-17 o 14:32
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-17, 15:29   #1897
Juliszka
Rozeznanie

Dwa szampony - czy moge prosic o pomoc w analizie?

Oczyszczajacy:
Ingredients
Aqua (water), Decyl Glucoside, Helianthus Annuus (sunflower) Oil*, Coco-Betaine, Glycerin, Xanthan Gum, Phenoxyethanol, Critric Acid, Aloe Barbadensis (Aloe Vera)*, Benzoic Acid Mentha Piperita (peppermint Oil)*, Dehydroacetic Acid, Rosmarinus Officinalis (Rosemary Oil)*.

Nawilzajacy:
Ingredients
Aqua (Water), Decyl Glucoside, Helianthus Annus, (Sunflower) Oil*, Coco-Betaine, Glycerin, Prunus Amygdalus, Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Xanthan Gum, Phenoxyethanol, Citric Acid, Aloe Barbadensis (Aloe Vera)*, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Pelargonium Graveolens (Geranium) Oil*, Citronellol*, Geraniol*.
*Organically produced ingredient.

Edytowane przez Juliszka
Czas edycji: 2011-03-17 o 19:35
Juliszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-18, 10:03   #1898
tricomi
Zakorzenienie

Bardzo proszę o zanalizowanie

Balea Volumen Shampoo Lotusblüte + Orange (szampon do włosów cienkich kwiat lotosu - pomarańcza)

Składniki:
AQUA, SODIUM LAURETH SULFATE, SODIUM CHLORIDE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, PANTHENOL, PARFUM, SODIUM BENZOATE, HYDROXYPROPYL GUAR HYDROXY, PROPYLTRIMONIUM CHLORIDE, CITRIC ACID, POTASSIUM SORBATE, NIACINAMIDE, PHENOXYETHANOL, LIMONENE, HEXYL CINNAMAL, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, CITRUS AURANTIUM DULCUS PEEL EXTRACT, NELUMBO NUCIFERA EXTRACT, CI 16255

dziękuję
tricomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 20:45   #1899
Basai77
Raczkowanie

Dziewuszki,
prosze o analize..
Ta odzywka sluzyc ma do mycia,kupilam ja ,bo ma mala ilosc skladnikow ale nie wiem,co w niej siedzi,ze strasznie puszy mi wlosy.
AS Haircare Volumen Spülung (niemcy)

Sklad:
-aqua,cetearyl alcohol,isopropyl palmiate,behentrimonium chloride,panthenol,isopro pyl alcohol,phenoxyethanol,ci trid acid,benzyl alcohol,potassium sorbate,pyrus cydonia fruit extrat,tocopherol,parfum.

Dziekuje slicznie
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 09:39   #1900
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o analizę:

Make Waves- Curling Hair Gel
Ingredients: Distilled Water, MSM, Chamomilla Recutita (Chamomile) Extract, Achillea Millefolium Extract, Cymbopogon Schoenanthus Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract (and) Melissa Officinalis (Balm Mint) Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Hydrastis Canadensis (Golden Seal) Extract, Lawsonia Inermis (Henna) Extract, Humulus Lupulus (Hops) Extract, Equisetum Hyemale Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract, Quillaja Saponaria Bark Extract (and) Prunus Serotina (Wild Cherry) Bark Extract, Dehydroxanthan Gum, Argan Oil, Avocado Oil, Gluconoactone and Sodium Benzoate
Żel skałda się z wody destylowanej (czyli w zasadzie oczyszczonej) i wielu ekstraktów: z rumianku, krwawnika, trawy cytrynowej, rozmarynu i melisy (mogą nadawać specyficzny zapach), nagietka, gorzknika kanadyjskiego, henny, chmielu, skrzypu, rumianku, mydloki właściwej i czeremchy, które dają razem połączenie nawilżająco-antybakteryjno-antystatyczne. Oznacza to, że nie tylko łatwo dadzą się rozprowadzić i zmyć, zapobiegną rozwojowi bakterii w mieszance, ale też podziałają pozytywnie na włos (choćby antyoksydacyjnie czy wzmacniająco).
Całośc zagęszczono i dodano naturalne emolienty olejek arganowy oraz olejek awokado - zatrzymają wilgoć we włosie, zapobiegną puszeniu, zmiękczą, lekko natłuszczą włos.
Jednak po wodzie bardzo ciekawy składnik, który mógł posłużyć zarówno jako rozpuszczalnik dla ekstraktów, jak i źródło związków siarki niezbędnych dla włosów (decyduje choćby o wiązaniach we włosie, co sprawia, że te są mocne).

Trudno określić mi moc tego żelu, ale ze względu na obecność biosiarki i różnych ekstraktów podejrzewam, że może on dobrze podkreślić loki. Nada się także jako dodatek do odzywki do spłukiwania.
Dzięi olejkom nie powinien powodować puszenia.

Zgodny z cg.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 10:00   #1901
Eloe77

Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Co myślicie o tych olejkach:

Lush Locks Hair Oil
Ingredients: Fractionated Coconut, Camellia, Grapeseed, Extra Virgin Olive, Argan, Jojoba, Avocado, Raspberry Oils, Sweet Orange, and Tangerine Essential Oils, Vanilla Oil.
Wszystko zaznaczyłam jako emolienty i naturalne olejki, choć nie wiem, czy na pewno z kamelii mamy do czynienia z olejkiem czy z ekstraktem (podejrzewam jednak, że z olejkiem).
Podstawą jest zubożony (moim zdaniem zubożony, bo pozbawiony wnikającego kwasu laurynowego) olej kokosowy. Do tego kompozycja olejów słabiej wnikających jak z pestek winogron, oliwa z oliwek, malinowy i lubianych przez włosy: arganowy, jojoba i awokado.
Mieszanka olejów podziała zatem głównie na powierzchni włosa, zatrzymując w nim wodę, zmiękczając i re-natłuszczając. Jednak kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za budowę włosa na poziomie komórki przyczynią się do regeneracji.
Ostatnie trzy olejki nadadzą kompozycji ciekawy, cytrusowo-świąteczny zapach.

Zgodny z cg.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg triss1.jpg (46,4 KB, 12 załadowań)

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-19, 11:19   #1902
krolikk
Raczkowanie

Zakupiłam ta odżywkę/ maskę jeszcze zanim zaczęłam interesować sie moimi loczkami. Znalazłam podobna, zgodną z zasadą CG, ale ta ma inny skład. I teraz pytanie do specjalistek: nadaje się ona jako maska, odżywka do/s lub b/s, czy lepiej jej nie używać ?

ISANA Hair Asia Haarkur

Aqua, Cetearyl Alcohol,Isopropyl Palimitate, Propyle Glycol, Glyceryl Stearate, Distearoylethyl, Hydroxyethylmonium Methosulfate, Quaternium -87, Behentrimonium Chloride, Panthenol, Nelumbo Nucifera, Hydroxypropyl Wheat Protein, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Parfum, Butylene Glycol, Isopropyl Alcohol, Citric Acid, Benzyl Banzoate, Limonene, Linalool, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Sorbic Acid, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben.

Tu zdjęcie: http://www.rossmannversand.de/Deskto...&componentid=5

Z góry dziękuje

Moje loczki
https://wizaz.pl/forum/picture.php?a...ctureid=108132

Mów mi Klaudia
krolikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-19, 12:07   #1903
Eloe77

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Nie znalazłam żeby były, dlatego wstawiam i proszę o analizę.

3)Alterra Glanz-Spulung Aprikose & Weizen w promocji 6,99/200ml
Przed jakimiś 30 minutami spłukałam tę odżywkę z włosów i na tę chwilę mogę powiedzieć, że jest wyjątkowo gęsta i pięknie pachnie. Myślę, że włosom się spodoba.

Jak niemal każdy produkt Alterry i ta odzywka ma wysoko w składzie alkohol. Pełni on jednak tutaj 3 funkcje: rozpuszczalnika, promotora przejścia i konserwanta. Otoczenie alkoholu sprawia jednak, że nie przyczyni się on do wysuszenia, ponieważ znajdujemy:
emolienty - pokryją włos filmem natłuszczającym, ochornią przed odparowaniem wody, zmiękczą - w tym również olejek sojowy, pszeniczny, słonecznikowy, kokosowy
antystatyki - pozwolą na łatwiejsze rozprowadzenie na włosie oraz zmycie odżywki,
humektanty - będa równoważyć wilgotność we włosie - w tym gliceryna (pełni tez funkcję promotora przejścia dla ekstraktów, jest niebezpieczna dla świeżo farbowanych włosów, szczególnie na wszelkie czerwienie), mleczan sodu (reguluje także poziom pH mikstury obok kwasu cytrynowego), kwas hialuronowy (również jako promotor przejścia i naturalny polimer), kwas mlekowy (także jako promotor przejścia)
ekstrakty - o rożnym działaniu - z pestek moreli (w funkcji emolientu), z winorośli (najprawdopodobniej w funkcji antyoksydanta, czyli zapobiegający starzeniu), z kwiatu tiare (w funkcji kondycjonującej, czyli zbliżonej do emolientu)
antyoksydanty - witamina E oraz stabilniejsza wersja witaminy C
5 zapachów wyróżnionych jako pochodzace z naturalnych olejków eterycznych (jak na kosmetyki Alterry zresztą przystało ) co jednak nie oznacza, że osoby z wrażliwą skórą głowy nie powinny nakładać odżywki zbyt blisko skalpu.

Wygląda na emolientową, ale wyważoną odżywkę, której zadaniem będzie przede wszystkim zmiękczenie i ochrona włosa.

Zgodna z cg.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-03-19 o 12:09
Stary 2011-03-19, 12:15   #1904
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Juliszka Pokaż wiadomość
Dwa szampony - czy moge prosic o pomoc w analizie?

Oczyszczajacy:
Ingredients
Aqua (water), Decyl Glucoside, Helianthus Annuus (sunflower) Oil*, Coco-Betaine, Glycerin, Xanthan Gum, Phenoxyethanol, Critric Acid, Aloe Barbadensis (Aloe Vera)*, Benzoic Acid Mentha Piperita (peppermint Oil)*, Dehydroacetic Acid, Rosmarinus Officinalis (Rosemary Oil)*.

Nawilzajacy:
Ingredients
Aqua (Water), Decyl Glucoside, Helianthus Annus, (Sunflower) Oil*, Coco-Betaine, Glycerin, Prunus Amygdalus, Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Xanthan Gum, Phenoxyethanol, Citric Acid, Aloe Barbadensis (Aloe Vera)*, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Pelargonium Graveolens (Geranium) Oil*, Citronellol*, Geraniol*.
Kosmetyków bez dokładnych nazw producenta i produktu NIE ANALIZUJEMY. Prosze o podanie konkretnych nazw w tym wątku. Dopiero wtedy przystąpimy do analizy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg g-14.jpg (20,5 KB, 12 załadowań)

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-03-19, 17:28   #1905
Juliszka
Rozeznanie

Przepraszam za przeoczenie:

Waitrose Organic Moisturizing Shampoo
Ingredients

oraz

Oczyszczajacy:
Waitrose Organic Clarifying Shampoo
Ingredients

Przepraszam za bałagan raz jeszcze i z pewnością się poprawię!
Stary 2011-03-20, 10:53   #1906
Eloe77

Juliszko dziękuję. Teraz będziemy mogły zająć się analizą.

A teraz coś mojej mamy:
Venita Styling Hair modeling spray (płyn do układania włosów)

Skład: AQUA, VP/VA COPOLYMER, ISOPROPYL ALCOHOL, PANTHENOL, PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, TRIETHANOLAMINE, ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT, HYDROLYZED KERATIN, CITRIC ACID, PHENYLBENZIMIDAZOLE SULFONIC ACID, METHYLCHLOROISOTHIAZOLINO NE, METHYLISOTHIAZOLINONE, PARFUM,LIMONENE.

Za układanie i hold odpowiedzialny w produkcie jest polimer, co do którego zmywalności brakuje dokładnych informacji. Dlatego decyzję o użyciu szamponu z sls pozostawiam użytkowniczkom. Po nim składnik, który może być odpowiedzialny za ewentualne podrażnienie i wysuszenie. Dalej humektant w postaci witaminy B5 - zmiękczy, zadba o wyrównanie poziomu nawilżenia we włosie. Obecny poza tym ekstrakt z aloesu - nawilży, wzmocni - podobnie jak proteina hydrolizowana keratyny,która ma szansę wniknąć do wnętrza włosa, pomóc w regeneracji (a jeśli nie, to na nim zostanie, poprawiając optycznie jego wygląd). Dalej obiecany przez producenta filtrUV.

Płyn utrzymuje fryzurę w nadanym jej kształcie, jednak reaguje na wilgoć osłabionym holdem (to wynika z doświadczeń własnych). Poddaje się łatwemu wykruszeniu przy pomocy odgniatania.

Ponieważ trudno określić zmywalność i zgodność z cg, zalecam szampon od czasu do czasu.
Uwaga też na wysuszenie i podrażnienie powodowane alkoholem na 3 miejscu składu.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-03-20, 14:53   #1907
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
Szampon Rosa Mosqueta

Skład Szampon (INCI): Aqua, Coco-Glucoside, Sodium Cocoyl Hydrolyzed Soy Protein and Sorbitol, Hydrolized Corn Starch, Aloe Barbadensis*, Tussilago Farfara Extract, Rosa Rubiginosa Seed Oil*, Butyrospermum Parkii Fruit*, Citrus Grandis Seed Extract, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Hypericum Perforatum Extract, Lavandula Angustifolia, Citrus aurantium bergamia, Canaga Odorata, Ascorbic Acid, Daucus Carota Sativa Root Extrat, Tocopherol Acetate

Szampon bazuje na bardzo łagodnym detergencie. W składzie zawiera również łagodzący i nawilżający sok z aloesu oraz kilka innych cennych składników:
- renatłuszczające oleje i masła: masło karite, olej z róży, olej ze słodkich migdałów
- wzmacniające ekstrakty: z podbiału pospolitego (wygładza strukturę włosa, działa kojąco na skalp), z grejpfruta (właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne), dzuirawca oraz marchwii, bogaty w witaminę A.
- skrobię kukurydzianą, która ma właściwości chelatujące i tym samym zapobiegnie osadzaniu się na włosach osadów z twardej wody
- antybakteryjne i nadające zapach olejki eteryczne
Wszystko byłoby super, gdyby nie tajemniczy składnik, który producent określa na swojej stronie jako łagodne, naturalne mydło.
Mydła nie są przez nas polecane do pielęgnacji włosów, między innymi ze względu na osad, który mogą pozostawiać na włosach. W szamponie w sporej ilości występuje jednak wyżej wspomniany chelator, który być może zniweluje ów osad.
Poza tym warto wspomnieć, że składnik ten określany jest także nie tylko jako mydło, ale także jako środek kondycjonujący i nawilżający.
W związku z tymi rozbieżnościami trudno ocenić, czy będzie miał jakieś negatywne oddziaływanie na włosy.

Szampon zgodny z CG

jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-21, 15:32   #1908
pseudofeministka
Zakorzenienie

Witajcie Dziewczyny!

Mam prośbę odnośnie analizy produktu: Isana hair preparat do intensywnej pielegancji wlosow z wyciagiem z jedwabiu. Ma on za zadanie wzmocnic i chronic oslabione ,lamliwe i rzesuszone wlosy. Chroni wlosy przed przesuszaniem i sprawia ze wlosy staja sie zdrowsze. Przeznaczony jest do wlosow matowych i lamliwych.

Sklad: Aqua, cetearyl alkohol, bis-diglyceryl polyacyladipate - 2, glycerin, propylene glycol, cetrimonium chloride, hydrolized silk, isopropoyl palmitate, parfum, citric acid, sodium citrate, methylparaben, propylparaben, CI 14720.

Z gory dziekuje za analize
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-21, 15:43   #1909
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny!

Mam prośbę odnośnie analizy produktu: Isana hair preparat do intensywnej pielegancji wlosow z wyciagiem z jedwabiu. Ma on za zadanie wzmocnic i chronic oslabione ,lamliwe i rzesuszone wlosy. Chroni wlosy przed przesuszaniem i sprawia ze wlosy staja sie zdrowsze. Przeznaczony jest do wlosow matowych i lamliwych.

Sklad: Aqua, cetearyl alkohol, bis-diglyceryl polyacyladipate - 2, glycerin, propylene glycol, cetrimonium chloride, hydrolized silk, isopropoyl palmitate, parfum, citric acid, sodium citrate, methylparaben, propylparaben, CI 14720.

Z gory dziekuje za analize
Było:
* Rossmann, Isana Hair Liquid Silk Haarkur

Moja fragrantica

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-22, 06:59   #1910
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:

Mill Creek, Biotene H-24 Shampoo
Deionized water, hydrolyzed collagen, aloe vera gel*, decyl polyglucose, glycerin, palmitoyl oligopeptide, palmitoyl tetrapeptide-7, cocamidopropyl hydroxysultaine, decyl glucoside, cocamidopropyl betaine (coconut oil), panthenol (provitamin B5), biotin, retinyl palmitate (vitamin A), coltsfoot extract, yarrow extract, rosemary extract, sage extract, nettles extract, birch leaf extract, horsetail extract, calcium pantothenate, inositol, ascorbic acid (vitamin C), citric acid, cysteine HCl, cetearyl alcohol, ethylhexylglycerin, caprylyl glycol, essential oils.
Szampon wygląda na bardzo łagodny. Oparty jest na jednym z najdelikatnieszych detergentów, uzupełnionym o takie, które również zaliczane są do grupy łagodnych. Dodatkowo, przed detergentem występuje jeszcze hydrolizowana proteina (wygładzenie włosa, zabezpiecznie przed mechanicznymi uszkodzeniami) oraz nawilżający sok z aloesu. Do nawilżaczy zaliczymy również glicerynę i pantenol. W dalszej części składu peptydy, które są częścią budulcową włosa, oraz biotyna, składnik niezbędny do zdrowego wzrostu włosów. Na koniec jeszcze sporo ekstraktów: z podbiału pospolitego (wzmacnia włosy i pozytywnie oddziałuje na skórę główy), krwawnika (nadaje połysk), rozmarynu, szałwi lekarskiej (działanie antybakteryjne), pokrzywy, brzozy i skrzypu.

Zgodny z CG
Stary 2011-03-22, 13:08   #1911
Eloe77

Cytat:
Napisane przez agairl Pokaż wiadomość
AUBREY White Camellia and Jasmine Shine Conditioner Spray:

SKALD : Water, Witch Hazel, Organic Aloe Vera, Vegetable Glycerin, Panthenol (Vitamin B-5), Gum Arabic, Gum Tragacanth, White Camellia Oil, Ginkgo Leaf, Ginseng Root, Magnolia Blossom, Angelica and Chrysanthemum Extracts, Jasmine Oil, Aubrey's Preservative (Citrus Seed Extract, Vitamins A, C and E).
I znów producent nie podaje, jaką część rośliny zastosował w swoim preparacie. Będziemy więc bawić się w ciuciubabkę...

Zgaduję zatem ekstrakty: oczar wirginijski (podejrzewam, ze ekstrakt, a ten działa antybakteryjnie i kondycjonująco), aloes (nawilżanie, wzmacnianie); humektanty - będą regulować poziom wilgotności we włosie - w tym gliceryna i wit. B5 (odpowiada za wzmocnienie i miękkość); emolienty - w tym olejek z białej kamelii zawierający sporą ilość antyoksydantów, a zaraz po nim właśnie antyoksydanty (lub też ekstrakty w ich funkcji) - miłorząb i żeń-szeń; naturalne zapachy pochodzące z magnolii, chryzantemy i dzięgiela. Na koniec olejek jaśminowy, który będzie stabilizatorem dla użytych w konserwancie witamin A, C i E.
Naturalne w spreju są również zagęstniki - dwa rodzaje gumy - oparte na cukrach mogą nawet usztywnić włosy i dać dobry hold włosom, które lubią stylizatory oparte na cukrach (choćby na pektynie jak KCCC).

Zgodny z cg.

Cytat:
Natomiast co do spray-u, to zastanawiam sie czy nada sie jako odswiezacz na dni bez mycia. Aby poprawic skret i wygladac jak czlowiek bo z tym jest u mnie problem.
Myślę, że się nada, ale sprawdzaj punkt rosy przed użyciem, by nie wywołać większego puchu.
Poza tym warto sprawdzić włosy, gdy już wyschną, czy nie są lekko sklejone i odcisnąć, jeśli zajdzie taka potrzeba.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-03-22 o 13:09
Stary 2011-03-22, 14:06   #1912
Eloe77

Cytat:
Napisane przez agairl Pokaż wiadomość
AUBREY Calaguala Fern Texturizing Leave-In Treatment
SKLAD eionized Water, White Pine Bark Extract, Organic Aloe Vera, Panthenol (Vitamin B-5), Gum Tragacanth, Aubrey's Preservative (Citrus Seed Extract, Vitamins A, C and E), Cade Wood Essential Oil, Organic Lemon Peel Oil, Organic Gum Arabic, Calaguala Extract, Organic Rosa Mosqueta; Rose Hip Seed Oil, Inositol, Aminobenzoic Acid, Amino Acid Complex (Methionine, Cysteine), Balsam Oil, Organic Sweet Orange Oil.
Zaczyna się od ekstraktów z sosny amerykańskiej (w funkcji antyoksydanta) i aloesu (wiadomo). Dalej humektant, który będzie regulować wilgotność we włosie oraz zadba o jego zdrowie - witamina B5.
W produkcie ten sam zagęstnik oparty na cukrach, co w spreju Aubrey, podobnie i konserwant. Ta różnica, że witaminy stabilizowane są innym olejem - z jałowca, który pełni tu także funkcję zapachu (w zastosowaniu olejek eteryczny), podobnie jak olejek ze skórki cytryny. Ekstrakty - z kalawalli i owoców róży głównie w funkcjach antyoksydacyjnych, podobnie jak olejek z owoców róży.
Ciekawym składnikiem jest inozytol - wit. B8 - który wchodzi w skład błon komórkowych. Tutaj głównie jako antystatyk (pomoże rozprowadzić produkt i go zmyć z włosa).
Pojawia się tez filtr UV, kompleks aminokwasów odpowiedzialnych za mocne włosy (to one są budulcem protein, które to są podstawą włosa).
Na koniec 2 olejki nadające miksturze nieco orientalny zapach.

Zgodna z cg.

Cytat:
ma pelnic funkcje normalizujaca i dodajaca objetosci, co bylo by dla mnie zbawienne ale nie wiem, czy bedzie odpowiedni jako odzywka b/s do cienkich wlosow?
Moim zdaniem powinna się nadać, bo mimo olejów, czyli emolientów, zdaje się być dość lekką.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg avatar132_1.JPG (7,0 KB, 377 załadowań)

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-03-22, 14:40   #1913
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
1)Alterra Cremedusche Orange & Vanille 7,49/250ml
Szampon oparty na bardzo łagodnym surfaktancie, wraz z nim w dalszej kolejności występują mocniej myjące detergenty, ale pierwsze skrzypce gra łagodniejszy coco-glucoside.
Już na trzecim miejscu alkohol, ale zaraz po nim gliceryna i olej sojowy, które powinny zredukować wysuszenie.
I to w zasadzie tyle bo potem mamy zapach i składniki nadające zapach, nawilżacz i regulator pH.
Zgodny z CG.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-22, 14:53   #1914
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ostatnio podpatrując produkty do włosów w doz trafiłam na serum do paznokci L'Biotici, które zainteresowało mnie pod względem składu. Czy to się będzie nadawało jako "lepszy" jedwab dla ochrony długości włosów(bo przy nasadach nie mam zamiaru tym dotykać) przy farbowaniu, którym mam zamiar zgrzeszyć przeciwko swoim włosom. Dodam, że z silikonami się generalnie lubię, szczególnie z amodimethicone, które daje mi regularniejszy skręt i nieobciążone włosy. Uf, znowu zawiła wypowiedź mi wyszła
Składy pochodzą z doz.

L'Biotica serum odżywcze do paznokci
AQUA, GLYCERIN, HYDROLYZED KERATIN, PEG -12 DIMETHICONE, OLIVE OIL PEG - 8 ESTERS, PEG - 40 HYDROGENATED CASTOR OIL, METHYL PROPANEDIOL, SORBITOL, PHENOXYETHANOL (AND) ETHYLHEXYLGLYCERIN, METHYL GLUCETH - 20, TRIETHANOLAMINE, HYDROLYZED SILK, ISOPROPYL MYRISTATE, GLYCINE SOJA (SOYBEAN) OIL, CARTHAMUS TINCTORIUS (SAFFLOWER) SEED OIL, LINOLEIC ACID, TOCOPHERYL ACETATE, RETINYL PALMITATE, PANTHENOL, ACRYLATES/C 10 – 30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, PARFUM, GERANIOL, SODIUM CHLORIDE, POTASSIUM SORBATE

L'Biotica Wax Moc Natury Jedwab do włosów
Cyclopentasiloxane, Dimethiconol, Cyclomethicone, Phenyl Trimethicone, Ethyl Ester Of Hydrolyzed Silk, Ethoxydiglycol, Parfum, Panthenol, Limonene, Benzyl, Salicylate, Citronellol, Buthylphenyl Methylpropional.

Proszę o analizę i jakieś wskazówki co byłoby lepsze i czy w ogóle w tą stronę kombinować.
One będą pełnić inne funkcje, bo jedwab składa się głównie z silikonów i pochodnej jedwabiu. Jego główną funkcją będzie ochrona przed mechanicznymi uszkodzeniami, wygładzenie, dodanie blasku, miękkości, prowizoryczne poprawienie wyglądu łuski.

Serum do paznokcie składa się głównie z gliceryny, keratyny, modyfikowanego silikonu (łatwiej zmywalnego), emolientu/emulgatora i jeszcze przed zapachem jednego nawilżacza.
Będzie bardziej nawilżać (przyciągając i zatrzymując wodę) dzięki humektantom, zatrzyma też wodę i lekko ochroni włos silikon z emolientem. Keratyna, której jest tu sporo odegra rolę przy wzmocnieniu włosa.
Oba mogą być dla włosów dobre tyle, że spełnią inną rolę.
Włosom osłabionym przydadzą się i wzmocnienie (proteiny, oleje) i ochrona.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg Lempicka.jpeg (2,5 KB, 413 załadowań)
Stary 2011-03-22, 16:07   #1915
MsTseTse
Zadomowienie

Proszę o analizę odżywki:
AS Haircare Reflex Spülung mit Passionsfrucht Extrakt Glanzspülung

odżywka nabłyszczająca do włosów farbowanych (schlecker)

Aqua, cetearyl alkohol, behentrimonium chloride, isopropyl palmitate, cyclopentasiloxane, dimethiconol, isopropyl alcohol, phenoxyethanol, benzyl alcohol, potassium sorbate, citric acid, benzophenone 4, tocopherol, punica granatum fruit extract, parfum, limonene, linalool, hexyl cinnamal, butyphenyl methylpropional, citronellol
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bild.aspx.jpg (7,1 KB, 9 załadowań)

MsTseTse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 18:37   #1916
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Eloe, Syrenko dziękuje za analizy

Moja fragrantica
Stary 2011-03-23, 06:37   #1917
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Mill Creek, Biotin Shampoo, Therapy Formula
Deionized water, biotin, hydrolyzed keratin, peppermint oil, hydrolyzed elastin, niacin, folic acid, panthenol (provitamin B5), *organic aloe vera gel, organic essential oil, jojoba oil, inositol, barley extract, sodium myreth sulfate, cocamidopropyl betaine (coconut oil), octyl dimethyl PABA, styrene/acrylates copolymer, citric acid, potassium sorbate, sodium benzoate, botanical fragrance
Wow, takiego szamponowego składu jeszcze nie widziałam w swojej analizatorskiej karierze Bardzo ciekawy.
Detergent dopiero hen hen daleko po różnych dobrociach. Jest to odpowiednik SLESu, złagodzony delikatniejszym surfaktantem.
A wcześniej różne smakowitości:
- proteiny: wzmocnią i zregenerują włosy, ułatwią rozczesywanie, otoczą włosy ochronnym filtrem
- nawilżacze: pantenol i sok z aloesu
- wygładzający ekstrakt z jęczmienia
- olej jojoba
- olejki eteryczne o działaniu antybakteryjnym i odświeżającym
- witaminowe składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu włosa- niacyna, kwas foliowy oraz tytułowa biotyna, która występuje w składzie zaraz po wodzie. TUTAJ więcej informacji o biotynie i jej wpływie na włosy
- chelator - zapobiegnie osadzadniu się osadu z twardej wody na włosach
Stary 2011-03-23, 14:31   #1918
Eloe77

Kosmetyki do włosów - opinie, ciekawostki dla kręconowłosych do analizowego

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Dziewuszki,
prosze o analize..
Ta odzywka sluzyc ma do mycia,kupilam ja ,bo ma mala ilosc skladnikow ale nie wiem,co w niej siedzi,ze strasznie puszy mi wlosy.
AS Haircare Volumen Spülung (niemcy)

Sklad:
-aqua,cetearyl alcohol,isopropyl palmiate,behentrimonium chloride,panthenol,isopropyl alcohol,phenoxyethanol,citrid acid,benzyl alcohol,potassium sorbate,pyrus cydonia fruit extrat,tocopherol,parfum.

Dziekuje slicznie
Bardzo prosta odżywka nadająca się do mycia. W składzie emolient (zmiękczy, zabezpieczy przed ucieczka wody), antystatyki (pomogą w rozprowadzeniu i zmyciu odzywki oraz to one właśnie będą odpowiedzialne za mycie) , humektant (zmiękczy, będzie odpowiadać za równowagę wodną), ekstrakt z pigwy (źródło pektyn - cukry proste; tutaj także w funkcji zagęszczacza), witamina e, czyli antyoksydant (zapobiega starzeniu).
I wszystko byłoby cudownie, gdyby nie alkohol. Jego sąsiedztwo sprawia, że wysuszać nie będzie, może jednak podrażnić wrażliwcom skalp.

Odżywka zgodna z cg.

Za puszenie może odpowiadać ekstrakt z pigwy, panthenol (choć to akurat rzadkość) oraz mała ilość emolientów - jeden może nie wystarczyć do odpowiedniego zabezpieczenia włosów przed ucieczką wody.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-03-23, 16:57   #1919
blair witch
Zakorzenienie

Cien baby body oil (Lidl)

Olejek pielęgnujący z oliwą z oliwek oraz olejem migdałowym i sojowym

Glycine soja oil, prunus amygdalus dulcus oil, tocopheryl acetate, olea europaea fruit oil, caprylic/capric triglyceride, parfum, tocopherol, calendula officinalis flower extract, bisabolol, benzyl alcohol, linalool, limonene

Można na włosy? Kupiłam do ciała, ale może a nóż widelec
Stary 2011-03-23, 21:16   #1920
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Cien baby body oil (Lidl)

Olejek pielęgnujący z oliwą z oliwek oraz olejem migdałowym i sojowym

Glycine soja oil, prunus amygdalus dulcus oil, tocopheryl acetate, olea europaea fruit oil, caprylic/capric triglyceride, parfum, tocopherol, calendula officinalis flower extract, bisabolol, benzyl alcohol, linalool, limonene

Można na włosy? Kupiłam do ciała, ale może a nóż widelec
Myślę że można. Przymiarka do analizy więc poprawcie w razie czego.

Przeważają oleje, vit E w różnych postaciach nawilży i zastąpi konserwanty, dalej emolient też nawilży. Po zapachu ekstrakt z nagietka i bis. z rumianku już wiele nie zdziałają bo jest ich maleńko. Jedyny koserwant i znowu subst zapachowe na szarym końcu nie zrobią krzywdy ale przy wrażliwej skórze lepiej omijać skalp.

Myślę że przez domieszkę emolientu będzie się lepiej zmywał niż np olej migdałowy luzem. Skład podobny do oliwki BD, tylko tam nie ma konserwantu. Oliwka BD jest dobra na włosy więc tę też bym brała Ale szału nie ma i specjalnie kupować nie ma po co :P

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości