Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-24, 06:45   #1921
jumaatt
Rozeznanie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Na pierwszy ogien szampon-Very gentle shampoo:Aqua, sodium lauroyl sarcosinate(from palm), disodium cocoamphodiacetate9from coconut),cocamidopropyl hydroksysultaine(from coconut), lauryl glucoside(from coconut, palm&glucose), sodium lauryl sulfoacetate(from palm),sucrose cocoate(from sugar cane &coconut), glycerin(botanical source), glyceryl laurate(botanical source), sorbitol(from GMO free maize), sodium citrate(botanical source), sodium cocoyl glutamate(from cocnut& sufar cane), sodium gluconate(from GMO free corn), citric acid(botanical source), sodium hydroxymethylglycinate.
Szampon rzeczywiście jest delikatny, ale składa się właściwie z samych detergentów. Wszystkie są jednak zaliczane do grupy łagodnych lub bardzo łagodnych. Dodatkowo mamy dwa składniki nawilżacjące oraz chelator, który pomoże zapobiec osadzaniu się osadu z twardej wody na włosach.

Zgodny z CG
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 09:10   #1922
201606240916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Cien baby body oil (Lidl)

Olejek pielęgnujący z oliwą z oliwek oraz olejem migdałowym i sojowym

Glycine soja oil, prunus amygdalus dulcus oil, tocopheryl acetate, olea europaea fruit oil, caprylic/capric triglyceride, parfum, tocopherol, calendula officinalis flower extract, bisabolol, benzyl alcohol, linalool, limonene

Można na włosy? Kupiłam do ciała, ale może a nóż widelec
Już wcześniej podawałam do analizy i Eloe ją zanalizowała Ja ją używam do włosów i jestem z niej baaardzo zadowolona

O, na 62 str jest analiza.

Edytowane przez 201606240916
Czas edycji: 2011-03-24 o 09:13
201606240916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 18:41   #1923
Namietne_Usta
Zakorzenienie

Witajcie, bardzo proszę o analizę:

Ayuuri Natural - Szampon odżywczy dla włosów suchych i zniszczonych

Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Covamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Polyquaterium-7, Glycol Stearate, Cocamide MEA, Dimethiconol, Olive Oil CArboxylate, Propylene Glycol, Acacia Concinna-Shikakai
Fruit Extrakt, Phyllanthus Emblica Fruit Extract Amla, Sapindus Mukurossi Fruit Extract Aritha, Prunus Amygdalus, Dulcis Sweet Almonds, Friut Extract, Sodium Methylparaben, Phenoxyethanol, CI 19140 Yellov 5, CI 42090 Blue 1, Parfum Fragrance

Khadi Szampon Neem Aloe Vera

Skład: Aqua, Cocamidopropyl Betain, Aloe barbadensis extract (Aloe Vera), Melia azadirachta (Neem), Glycerin-Citric Acid (Glicerin) , Lanolin, Methylparaben

Skład jest krótki, widzę w nim napewno Aloes i ten Neem (), glicerynę, lanolinę. Nie widzę sls ani sles, jednak bardzo proszę o opinię od fachowca

Khadi - Odżywka z Shikakai i Miodem

Skład: Aqua, Shikakai, Honey, Reetha, Oil of Jojoba, Parabenes

Czy odżywka o tak prostym i krótkim składzie ma szansę zrenegerować włosy?

Kosmetyki - klik

Szukam - klik

Pozdrawiam

Edytowane przez Namietne_Usta
Czas edycji: 2011-03-25 o 19:04
Namietne_Usta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 06:08   #1924
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
2)Alterra Cremeseife Mandarine & Jojoba, szampon 7,29/300ml
Szampon oparty na 3 surfaktantach i ko-surfaktantach, pierwszy bazowy jest najłagodniejszy; fakt, że jest ich kilka też przemawia na plus.
Z substancji nawilżających przed zapachem mamy tylko glicerynę, nie ma składników natłuszczających czy kondycjonujących (występują dopiero po zapachu: olej jojoba), które by dodatkowo zapobiegały nadmiernemu wysuszeniu czy plątaniu włosów.

Zgodny z CG.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 07:38   #1925
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Myślę że można. Przymiarka do analizy więc poprawcie w razie czego.

Przeważają oleje, vit E w różnych postaciach nawilży i zastąpi konserwanty, dalej emolient też nawilży. Po zapachu ekstrakt z nagietka i bis. z rumianku już wiele nie zdziałają bo jest ich maleńko. Jedyny koserwant i znowu subst zapachowe na szarym końcu nie zrobią krzywdy ale przy wrażliwej skórze lepiej omijać skalp.

Myślę że przez domieszkę emolientu będzie się lepiej zmywał niż np olej migdałowy luzem. Skład podobny do oliwki BD, tylko tam nie ma konserwantu. Oliwka BD jest dobra na włosy więc tę też bym brała Ale szału nie ma i specjalnie kupować nie ma po co :P
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez ankaa86 Pokaż wiadomość
Już wcześniej podawałam do analizy i Eloe ją zanalizowała Ja ją używam do włosów i jestem z niej baaardzo zadowolona

O, na 62 str jest analiza.
Kurcze ja wiedziałam że kilka stron temu była jakaś oliwka z Lidla analizowana, ale jak dotarłam do tej z limitowanki shurgady do ciała to stwierdziłam że musiało chodzić o tą
Stary 2011-03-25, 08:37   #1926
bernadka20
Wtajemniczenie

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1890
W związku z tym linkiem mam pytanie do Syrenki, gdyz ona analizowala szampon.
Będzie on też odpowiednio oczyszczał ?

Dzieki serdeczne
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka

Edytowane przez bernadka20
Czas edycji: 2011-03-25 o 11:17
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 18:54   #1927
201605090956
Konto usunięte

Proszę o analizę i zgodność z CG (kłania się prostowłosa, której włosy lubią kosmetyki zgodne z CG)

Rossmann, Alterra, Feuchtigkeits - Spulung Granatapfel & Aloe Vera (Nawilżająca odżywka `Granat i aloes`)

Skład: Aqua, Alcohol*, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Glycine Soja Oil*, Punica Granatum Seed Oil*, Ricinus Communis Oil*, Punica Granatum Extract*, Aloe Barbardensis Extract*, Acacia Farnesiana Extract*, Lauroyl Sarcosine, Sodium Lactate, Hydroxyethylcellulose, Carthamus Tinctoris Oil*, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil
Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**, Limonene**, Geraniol**, Citronellol**, Citral**,

Rossmann, Alterra, Glanz - Spülung Aprikose & Weizen (Odżywka nadająca połysk do włosów pozbawionych blasku i łamliwych `Morela i pszenica`)

Skład: Aqua, Alcohol*, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Stearamidopropyl Dimethylamine, Myristyl Alcohol, Glycine Soja Oil*, Triticum Vulgare Oil, Sodium Lactate, Prunus Armeniaca Fruit Extract*, Sodium Hyaluronate, Citric Acid, Lactic Acid, Tartaric Acid, Vitis Vinifera Extract*, Helianthus Annuus Seed Oil, Lauroyl Sarcosine, Hydroxyethylcellulose, Gardenia Tahitensis Flower Extract, Cocos Nucifera Oil, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**, Geraniol**, Citral**, Limonene**.

A, składniki zaznaczone gwiazdką są roślinne i pochodzą z upraw certyfikowanych (alkohol jest roślinny, a reszta jest z upraw certyfikowany)

Koszt ok 8 zł za sztukę.

Będę bardzo dźwięczna

Edytowane przez 201605090956
Czas edycji: 2011-03-25 o 18:56
201605090956 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-25, 19:20   #1928
bernadka20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez slodka_kicunia_17_wera Pokaż wiadomość
Proszę o analizę i zgodność z CG (kłania się prostowłosa, której włosy lubią kosmetyki zgodne z CG)

Rossmann, Alterra, Glanz - Spülung Aprikose & Weizen (Odżywka nadająca połysk do włosów pozbawionych blasku i łamliwych `Morela i pszenica`)

Skład: Aqua, Alcohol*, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Stearamidopropyl Dimethylamine, Myristyl Alcohol, Glycine Soja Oil*, Triticum Vulgare Oil, Sodium Lactate, Prunus Armeniaca Fruit Extract*, Sodium Hyaluronate, Citric Acid, Lactic Acid, Tartaric Acid, Vitis Vinifera Extract*, Helianthus Annuus Seed Oil, Lauroyl Sarcosine, Hydroxyethylcellulose, Gardenia Tahitensis Flower Extract, Cocos Nucifera Oil, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**, Geraniol**, Citral**, Limonene**.

A, składniki zaznaczone gwiazdką są roślinne i pochodzą z upraw certyfikowanych (alkohol jest roślinny, a reszta jest z upraw certyfikowany)

Koszt ok 8 zł za sztukę.

Będę bardzo dźwięczna
ta odzywka juz byla analizowana Zajrzyj na poprzednie strony
Stary 2011-03-25, 19:24   #1929
201605090956
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
ta odzywka juz byla analizowana Zajrzyj na poprzednie strony
Mea culpa jak tak, za to nadal proszę o analizę tej z granatem
Stary 2011-03-25, 19:30   #1930
bernadka20
Wtajemniczenie

slodka_kicunia_17_wera
No ta z granatem nie byla analizowana, ale mialam na mysli tą, którą zacytowałam wyzej
Stary 2011-03-25, 19:34   #1931
201605090956
Konto usunięte

Cytat:
slodka_kicunia_17_wera
No ta z granatem nie byla analizowana, ale mialam na mysli tą, którą zacytowałam wyzej
Chodziło mi, o mea culpa dla tej z pszenicą, żem ją wstawiła
Stary 2011-03-27, 08:39   #1932
cheveux_boucles
Raczkowanie

Witam serdecznie !!! Zaprzestalam kupowania francuskich marek ;-( i postanowailam sprobować niemieckich marek...Kupilam szampon przeciwlupiezowy, ekologiczny, bez silikony, na bazie naturalnych skladnikow. Konsystencja jest bardzo ciekawa, chyba z dodatkiem pisaku;-)
Poprosze o analize szamponu przeciwlupiezowego niemieckiej marki ALVERDE (alverde Anti-Schuppen Shampoo Heilerde):
Aqua, Sorbitol, Glycerin, Coco Glucoside, Loess, Zea Mays (Oil), Sodium Lauroyl Lactylate, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate, Parfum (Natural Essential Oils), Xanthan Gum, Kaolin, Canola (Oil), Sodium Coco-Glucoside Tartrate, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil *, Tocopherol, Citric Acid, Limonene **, Linalool **, Geraniol **. * ingredients from certified organic agriculture ** from natural essential oils
Z GORY BARDZO DZIEKUJE ZA ANALIZE ;-)
cheveux_boucles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-27, 11:40   #1933
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość
Kupilam szampon przeciwlupiezowy, ekologiczny, bez silikony, na bazie naturalnych skladnikow. Konsystencja jest bardzo ciekawa, chyba z dodatkiem pisaku;-)
Poprosze o analize szamponu przeciwlupiezowego niemieckiej marki ALVERDE (alverde Anti-Schuppen Shampoo Heilerde):
Heilerde oznacza jakąś glinkę ("zdrową ziemię" :P), dziwisz się że piasek? W składzie jest Kaolin Wygląda podobnie jak Alterry, czekajmy na analizę więc

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 14:56   #1934
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1890
W związku z tym linkiem mam pytanie do Syrenki, gdyz ona analizowala szampon.
Będzie on też odpowiednio oczyszczał ?

Dzieki serdeczne
Powinien myć przyzwoicie, bo pierw mamy łagodny składnik, ale potem już odpowiednik SLES i betaina, które myją dobrze, ale wszystko zależy od stężenia tych składników.
Więc definitywnie nie można stwierdzić nic na pewno.
Stary 2011-03-28, 14:58   #1935
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
4)Cien Baby Shampoo with Olive extract and oat milk 4,49/200ml
Pierwsze dwa składniki to surfaktanty: pierwszy amfoteryczny uważany za łagodny, kolejny anionowy - silniej myjący. Pierwszy powinien złagodzić działanie drugiego.
Przed zapachem mamy jeszcze jeden łagodny detergent.
W składzie jeszcze zagęszczająca sól, regulator pH i emulgator/emolient. Potem już konserwanty i składniki zapachowe.
Nawilżająca gliceryna i ekstrakty niestety dopiero po nich. I szkoda bo przydałyby się składniki niwelujące wysuszenie czy plątanie włosów.

Zgodny z CG.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg Lempicka.jpeg (2,5 KB, 859 załadowań)
Stary 2011-03-28, 15:17   #1936
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tricomi Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o zanalizowanie

Balea Volumen Shampoo Lotusblüte + Orange (szampon do włosów cienkich kwiat lotosu - pomarańcza)

Składniki:
AQUA, SODIUM LAURETH SULFATE, SODIUM CHLORIDE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, PANTHENOL, PARFUM, SODIUM BENZOATE, HYDROXYPROPYL GUAR HYDROXY, PROPYLTRIMONIUM CHLORIDE, CITRIC ACID, POTASSIUM SORBATE, NIACINAMIDE, PHENOXYETHANOL, LIMONENE, HEXYL CINNAMAL, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, CITRUS AURANTIUM DULCUS PEEL EXTRACT, NELUMBO NUCIFERA EXTRACT, CI 16255

dziękuję
Niespecjalny ten szampon. Pierw mało łagodny SLES potem od razu zagęszczająca sól, po niej surfaktant: betaina (w duecie z SLES złagodzą swoje działanie drażniące), potem odrobina nawilżającego pantenolu i zapach. Dopiero po nim antystatyk, który zapobiegnie plątaniu (i jest niezgodny z CG), na szarym końcu ekstrakty.
Czyli szampon ani nie jest łagodny ani nie przeciwdziała plątaniu, nadmiernemu wysuszeniu itd.

Niezgodny z CG, choć składnika niezgodnego jest tu mało.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg Lempicka.jpeg (2,5 KB, 448 załadowań)
Stary 2011-03-28, 15:23   #1937
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez krolikk Pokaż wiadomość
Zakupiłam ta odżywkę/ maskę jeszcze zanim zaczęłam interesować sie moimi loczkami. Znalazłam podobna, zgodną z zasadą CG, ale ta ma inny skład. I teraz pytanie do specjalistek: nadaje się ona jako maska, odżywka do/s lub b/s, czy lepiej jej nie używać ?

ISANA Hair Asia Haarkur

Aqua, Cetearyl Alcohol,Isopropyl Palimitate, Propyle Glycol, Glyceryl Stearate, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Quaternium -87, Behentrimonium Chloride, Panthenol, Nelumbo Nucifera, Hydroxypropyl Wheat Protein, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Parfum, Butylene Glycol, Isopropyl Alcohol, Citric Acid, Benzyl Banzoate, Limonene, Linalool, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Sorbic Acid, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben.

Tu zdjęcie: http://www.rossmannversand.de/Deskto...&componentid=5

Z góry dziękuje

W skład odżywki wchodzą:
* emolienty: re-natłuszczą włosy po myciu, zatrzymają wodę wewnątrz włosa,
* humektanty: przyciągając i zatrzymując wodę nawilżą włosy
* antystatyki (w tym pochodne protein): wygładzą, zmiękczą, ułatwią rozczesywanie, zredukują elektryzowanie;
* ekstrakt z lotosu
Odżywka niezgodna z CG, ale zawierająca składniki, które czynią z niej przyzwoitą standardową odżywkę.
Można stosować jako odżywkę d/s, można spróbować jako b/s.

Niezgodna z CG.
Stary 2011-03-28, 15:33   #1938
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Namietne_Usta Pokaż wiadomość

Khadi, Neem Aloe Vera, Szampon

Skład: Aqua, Cocamidopropyl Betain, Aloe barbadensis extract (Aloe Vera), Melia azadirachta (Neem), Glycerin-Citric Acid (Glicerin) , Lanolin, Methylparaben

Skład jest krótki, widzę w nim napewno Aloes i ten Neem (), glicerynę, lanolinę. Nie widzę sls ani sles, jednak bardzo proszę o opinię od fachowca

Surfaktantem odpowiedzialnym tu za oczyszczenie jest betaina kokamidopropylowa; jest ona łagodniejsza od SLES czy SLS, ale też nie należy do najłagodniejszych detergentów.
Ze składników nawilżających mamy tu aloes i glicerynę, które zredukują wysuszenie podobnie jak lanolina (emolient).
I jeszcze neem (ekstrakt z hinduskiego drzewa neem), który ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwłupieżowe.

Zgodny z CG.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg Lempicka.jpeg (2,5 KB, 731 załadowań)
Stary 2011-03-28, 18:28   #1939
Namietne_Usta
Zakorzenienie

Dziękuję za odp

Mogłabyś jeszcze zerknąć na odżywkę, której skład wklejałam w tym samym poście?

Kosmetyki - klik

Szukam - klik

Pozdrawiam
Namietne_Usta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 18:56   #1940
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Khadi - Odżywka z Shikakai i Miodem

Skład: Aqua, Shikakai, Honey, Reetha, Oil of Jojoba, Parabenes

Czy odżywka o tak prostym i krótkim składzie ma szansę zrenegerować włosy?

Ważniejsze od długości składu jest to co w nim siedzi.
A tutaj mamy dwa hinduskie ziela: shikakai i reetha a także miód, olej jojoba i konserwanty.
Shikakai i reetha są stosowane do mycia włosów, mają je też wzmocnić, zapobiec wypadaniu czy łupieżowi, miód nawilża (humektant: przyciąga i wiąże wodę z otoczenia), olej jojoba natłuści.

Nie jestem pewna czy ta odżywka zregeneruje włosy, proponowałabym zaopatrzenie się dodatkowo w hydrolizowane proteiny, olej kokosowy, pantenol oraz stosowanie również produktów zawierających antystatyki czy emolienty, które ułatwią włosom uniknięcie nadmiernych uszkodzeń.
Swoją drogą miałam jedną odżywkę Khadi, podejrzewam, że nie wszystkie składniki znalazły się na liście składników.

Zgodna z CG.
Stary 2011-03-28, 19:41   #1941
bernadka20
Wtajemniczenie

Syrenka
Dziękuje

Pozwolilam sobie edytowac. (skoro juz widzialam swoj wczorajszy komentarz i nikt nie dodawal :P)

Edytowałam, bo sprawdziłam, ze produkt był już analizowany. Przepraszam dziewczyny z góry. Mój błąd, bo myślałam, że nie był analizowany

Edytowane przez bernadka20
Czas edycji: 2011-03-30 o 14:01
Stary 2011-03-29, 13:04   #1942
AjriszMarta
Zakorzenienie

Szukałam i nie znalazłam, więc proszę o opinię:

Rossmann, Babydream Wasch und Duschgel
Skład: Aqua, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Sodium Cocoamphoacetate, Acrylates Copolymer, Parfum, Cocoglucoside, Glyceryl Oleate, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Styrene/Acrylates Copolymer, Glyceryl Caprylate, Sodium Hydroxide, Citric Acid.

Nadaje się do włosów? Nie będzie podrażniać skalpu?

Stary 2011-03-29, 14:36   #1943
malgosia86
Zadomowienie

Dziewczyny, jeśli możecie, to podawajcie razem ze składem do analizy - także linka do KWC.
Jeśli kosmetyku nie ma w KWC, to najlepiej jest podać linka do kosmetyku na stronie producenta - w jęz. polskim lub innym albo ewentualnie do sklepu, w którym można ten produkt
kupić.
Nie jest to obowiązkowe, ale bardzo ułatwia mi pracę

I jeszcze jedna prośba - wyróżniajcie nazwę kosmetyku i producenta (pogrubieniem, wielkością czcionki, kolorem itp.).
Łatwiej jest wtedy odnaleźć analizy zrobione w wątku oraz rozróżnić analizy różnych kosmetyków, gdy jest ich kilka w jednym poście.

Cytat:
Napisane przez slodka_kicunia_17_wera Pokaż wiadomość
Rossmann, Alterra, Feuchtigkeits - Spulung Granatapfel & Aloe Vera (Nawilżająca odżywka `Granat i aloes`)

Skład: Aqua, Alcohol*, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Glycine Soja Oil*, Punica Granatum Seed Oil*, Ricinus Communis Oil*, Punica Granatum Extract*, Aloe Barbardensis Extract*, Acacia Farnesiana Extract*, Lauroyl Sarcosine, Sodium Lactate, Hydroxyethylcellulose, Carthamus Tinctoris Oil*, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil
Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**, Limonene**, Geraniol**, Citronellol**, Citral**,
Najwięcej, po wodzie, w składzie odżywki jest alkoholu denaturowanego (może podrażniać i wysuszać włosy oraz skalp).
Następnie mamy surfaktant (detergent), który ma także działanie antystatyczne i kondycjonujące oraz pełni funkcję emulgatora. Jego działanie jest bardzo zbliżone do działania silikonów w odżywkach, ale nie powoduje nadmiernego nadbudowywania się na włosie (źródło: blog NH).
Co interesujące, zwykle stanowi nie więcej niż 5% odżywki. Jeśli podobnie jest w tym przypadku, możemy domyślać się, ile (tzn. jak mało) jest pozostałych składników w odżywce.
Dopiero czwarte miejsce w składzie zajmuje humektant - gliceryna - i po niej - alkohole tłuszczowe. Alkohole ułatwią przenikanie olejów i ekstraktów (oleju sojowego, oleju z nasion granatu, oleju rycynowego, ekstraktu z owocu granatu, ekstraktu z aloesu, ekstraktu z akacji Farnesa, oleju szafranowego, wit. E, oleju ze słonecznika) do włosów, jednak sam myristyl alkohol może powodować także wysuszenie.
Składniki mają działanie kondycjonujące i antystatyczne oraz regulują pH.

Podsumowując, w odżywce jest kilka substancji potencjalnie wysuszających i drażniących, ale też sporo olejów, które mogą to działanie równoważyć.
Osoby z wrażliwym skalpem powinny uważać. Dobrze jest zwrócić uwagę, jak przy dłuższym jej stosowaniu reagują włosy (czy nie pojawiaj się przesuszenie).

Zawiera glicerynę.
Zgodna z CG.

Cytat:

Skład: Aqua, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Sodium Cocoamphoacetate, Acrylates Copolymer, Parfum, Cocoglucoside, Glyceryl Oleate, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Styrene/Acrylates Copolymer, Glyceryl Caprylate, Sodium Hydroxide, Citric Acid.

Skład podobny do przeanalizowanego tutaj:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=242

Stosowałam obydwa do mycia włosów i moim zdaniem mają bardzo podobne działanie.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 15:59   #1944
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość
Witam serdecznie !!! Zaprzestalam kupowania francuskich marek ;-( i postanowailam sprobować niemieckich marek...Kupilam szampon przeciwlupiezowy, ekologiczny, bez silikony, na bazie naturalnych skladnikow. Konsystencja jest bardzo ciekawa, chyba z dodatkiem pisaku;-)
Poprosze o analize szamponu przeciwlupiezowego niemieckiej
marki

ALVERDE, Anti-Schuppen Shampoo Heilerde:

Aqua, Sorbitol, Glycerin, Coco Glucoside, Loess, Zea Mays (Oil), Sodium Lauroyl Lactylate, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate, Parfum (Natural Essential Oils), Xanthan Gum, Kaolin, Canola (Oil), Sodium Coco-Glucoside Tartrate, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil *, Tocopherol, Citric Acid, Limonene **, Linalool **, Geraniol **. * ingredients from certified organic agriculture ** from natural essential oils

Z GORY BARDZO DZIEKUJE ZA ANALIZE ;-)
Skład wygląda bardzo zachęcająco i łagodnie.
Pierwsze dwa składniki po wodzie to nawilżacze-humektanty: sorbitol i gliceryna - zredukują wysuszenie.
Potem dopiero mamy pierwszy bardzo łagodny surfaktant, za nim loess czyli less czyli skałę osadową, która będzie wchłaniać sebum. Potem w składzie olej, emulgator/pianotwórca i dwa anionowe, czyli silniejsze niż poprzedni, surfaktanty.
Po zapachu jest jeszcze kilka składników natłuszczająco-absorbująco-myjących.

Zgodny z CG.
Stary 2011-03-29, 16:08   #1945
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Ayuuri Natural, Szampon odżywczy dla włosów suchych i zniszczonych

Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Covamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Polyquaterium-7, Glycol Stearate, Cocamide MEA, Dimethiconol, Olive Oil CArboxylate, Propylene Glycol, Acacia Concinna-Shikakai
Fruit Extrakt, Phyllanthus Emblica Fruit Extract Amla, Sapindus Mukurossi Fruit Extract Aritha, Prunus Amygdalus, Dulcis Sweet Almonds, Friut Extract,
Sodium Methylparaben, Phenoxyethanol, CI 19140 Yellov 5, CI 42090 Blue 1, Parfum Fragrance

W skład szamponu wchodzą:
* mieszanka myjąco-pianotwórcza; myjący jest tu standardowy mix SLES+betaina; jedno i drugie niezbyt łagodne, ale wzajemnie się łagodzą.
* składniki antystatyczno-emolientowe: wygładzą, zapobiegną plątaniu, ułatwią rozczesywanie, nadadzą poślizg;
* humektant: zredukuje wysuszenie
* ekstrakt z shikakai, amli i arithy o działaniu myjącym, wzmacniającym.

Niezgodny z CG.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg Lempicka.jpeg (2,5 KB, 383 załadowań)
Stary 2011-03-29, 16:45   #1946
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Jak pisała Małgosia można stosować na włosy,
czy będzie podrażniać trudno ocenić bo podrażnić może wszystko, to cecha indywidualna.
W składzie mamy sporo surfaktantów o różnym stopniu łagodności jednak pierwszy jest ten z grupy najłagodniejszych.

Przed zapachem mamy jeszcze nawilżającą glicerynę i polimer, który pełni funkcje antystatyczne czy filmotwórcze.
Stary 2011-03-30, 06:29   #1947
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez april_20 Pokaż wiadomość
Poproszę o analizę Forte Sweden, Mrs Potter's, Szampon z ekstraktem z aloesu, regeneruje i nawilża, włosy suche i zniszczone

Składniki: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium PEG-5 Laurylcitrate Sulfosuccinate, Methoxy PEG/PPG-7/3 Aminopropyl Dimethicone, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Parfum, Isopropyl Alcohol, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Citric Acid, Sodium Chloride, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Cl 42090, Cl 19140
Początek szamponu stanowi detergentowa baza. Składa się z SLESu oraz kilku delikatnych ko-detergentów, które złagodzą jego wysuszajaco-drażniące działanie. Oprócz tego w składzie mamy dodatek opartego na silikonie (rozpuszczalnym w wodzie) środka kondycjonującego włosy (prowizorycznie poprawia wygląd włosów, uzupełniając ubytki w łusce) oraz ułatwiającego rozczesywanie. Ekstrakt z aloesu przed samym zapachem. Czyli reasumując przeciętny, drogeryjny szampon.

Szampon niezgodny z CG
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 07:49   #1948
vanilia1985
Rozeznanie

Witam,
proszę o analizę

kompres nawilżająco- regenerujący do włosów suchych i zniszczonych joanny, ekstrakt z miodu i proteiny mleczne
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...y-mleczne.html

Skład: aqua, cetaryl alcohol, quaternium-91, dimethicone, glycerin, paraffinum liquidum, cetrimonium methosulfate, mel extract, hydrolyzed milk protein, propylene glycol, panthenol, triethanolimine, parfum, coumarin, dmdm hyndatoin, methylchloroisothiazolino le, methylisothiazolinole.

szampon mrs potter s nadający świeżość i puszystość, z ekstraktem z arniki, włosy skłonne do przetłuszczania

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...nijskiego.html

skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Betaine, Disodium PEG-5 Laurylcitrate Sulfosuccinate, Metoxy PEG/PPG-7/3 Aminopropyl Dimeticone, PEG-40 Hydrogenated Castrol Oil, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Amica Montana Flower Extract, Parfum, Izopropyl Alkohol, Propylene Glycol, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Metylchloroisothiazolinon e, Methyllisothiazolinone, Citric Acid, Sodium Chloride, Limonene, Linalool, CI 19140, CI 14720.

zakupiłam również odżywkę w sprayu msr. potters z ekstraktem z aloesu

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...tamina-b5.html
Aqua, Certimonium Chloride, Polyquatermium-7, PEG-20 Gliceryl Laurate, PVP/VA Copolymer, Panthenol, Aloe Barbadensis, Leaf Extract, Parfum, Isopropyl Alcohol, Tetrasodium ETDA, Magnesium Nitrate, Magnesium Chloride, Methylochloroisothiazolin e, Methylisothiasoline, Citric Acid, Buthylphenyl Methylopropional, Limonene, CI 42090, CI 19140

Czy ten szampon jest w stanie dobrze oczyścić włosy, a przy tym czy jest zgodny z cg? czy zmyje on pianki i odżywki z silikonem?

Edytowane przez vanilia1985
Czas edycji: 2011-03-30 o 10:37
vanilia1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 09:07   #1949
AjriszMarta
Zakorzenienie

Vanilia - żeby przyspieszyć ocenę: uzupełnij nazwy bo nie są dokładne (dziewczyny nie będą zgadywały którego Potter'sa masz na myśli), najlepiej doklej też linka do KWC.

Post wyżej masz analizę Pottersa z aloesem, skład bardzo podobny. Niezgodne z CG (SLS i silikony).

BTW lubiany są Balsamy Potter's do mycia. Nie są dla ortodoksyjnych CG ale nie obciążają

Stary 2011-03-30, 10:38   #1950
vanilia1985
Rozeznanie

uzupełniłam wyżej.. dziękuję za podpowiedź
już wiem, że to chyba nie był dobry wybór.. no nic póki co zużyję to co mam, a później skorzystam z Waszych porad i przy wyborze następnych produktów będę kierowała się codziennikiem kręconowłosych, tak będzie najbezpieczniej
vanilia1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości