Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-08, 12:48   #2011
bernadka20
Wtajemniczenie

Dot.: Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy)

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Ależ macie problem, SLS to nazwa grupy siarczanów ;P
Detergent silnie oczyszcza i ma działanie wysuszające, złagodzone dodatkiem dwóch pozostałych. Siarką to się pewnie już producent pochwalił, leczy problemy skórne typu łupież łojotokowy i też będzie wysuszać, jest jej na tyle że zawartość ma znaczenie. Olej rycynowy i kwas mlekowy zmniejszą trochę działanie wysuszające ale to mało. Masa konserwantów i zapachów. Nie polecam do częstego użytku, odradzam wrażliwcom.

Zgodny z CG
Poprawcie mnie w razie błędów, dopiero się uczę
Kochana zapomniałaś o soli kuchennej - Sodium Chloride, ktora źle wplywa na wrażliwe skalpy.
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 13:55   #2012
nusia114
Zadomowienie

Proszę o analizę :

Schwarzkopf, Got2b Sparkling, Shine Styling Spray (Nabłyszczający spray do stylizacji)

Skład: Alcohol Denat, Cyclomethicone, Trisiloxane, Parfum, Benzyl Benzoate

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ay.html&next=1

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 15:03   #2013
pocokomunazwa
Rozeznanie

Ja się przypomnę, bo chyba mój szamponik w tym gąszczu został niezauważony a coś mam przecie, że on w końcu może być

Proszę o analizę:

Barwa ziołowa - szampon brzozowy do włosów normalnych i suchych

Skład:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Lauramidopropyl Betaine, Cocamide DEA, PEG - 75 Lanolin, Sodium Chloride, Cacomidopropylamine Oxide, Hydrolyzed Keratin, Propylene Glycol, Betula Alba, Leaf Extract, Citric Acid, Parfum, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Benzyl Salicylate, Cl 19140, Cl 42080
pocokomunazwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 15:15   #2014
AjriszMarta
Zakorzenienie

szampon Barwa był już analizowany, sprawdźcie listę. Na moje oko zgodny z CG

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 15:16   #2015
AjriszMarta
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...76&postcount=2

Stary 2011-05-08, 15:18   #2016
pocokomunazwa
Rozeznanie

Dzięki.
Ja sprawdzałam tę listę:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447103#2

i tutaj go nie było... Tu są chyba przynajmniej 3 różne listy, do dwóch dotarłam wcześniej a tę co podałaś to pierwszy raz widzę
Stary 2011-05-09, 10:04   #2017
pocokomunazwa
Rozeznanie

Co powiecie na temat tej odżywki

Garnier Natural Beauty - Brombeere udn Henna (wersja niemiecka, wersja francuska - link z KWC https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...yn.html&next=1 ) Produkt dostępny na allegro.

Skład:
Aqua/Water, Cetearyl Alcohol, Dipalmitoyelethyl Hydroxyethylmonium Methsulfate, Quaternium-80, Gliceryl Stearate, Rubus Fruticosus/Blackberry Fruit Extract, Actum/Vinegar, Limonene, Linalool, Propylene Glycol, Cassia Italica/Cassia Italica Leaf Extract, Cetrimonium Chloride, Citric Acid, Gliceryn, Parfum/Fragnance.
Stary 2011-05-09, 18:39   #2018
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Iwona75 Pokaż wiadomość
Bardzo prosze o analizę
Schwarzkopf Got2b Powder ful (puder unoszący włosy u nasady)
Skład: Aqua, Silica Silylate, Sodium Benzoate, Citric Acid, Octylacrylamide/Acrylates/Butylaminoethyl Methacrylate Copolymer.

Z góry dziękuję
Skład prosty i dokładnie oddający to, co ma się stać z włosami:
składnik - można by go nazwać emulgatorem - odpowiedzialny za absorbcję sebum. To on uniesie włosy u nasady, nada im też zapach,
konserwant zapobiegnie psuciu się produktu,
zakwaszacz, powinien zmienić pH na kwasowe, ale warto by sprawdzić odczyn papierkiem lakmusowym,
polimer-filmofmer - zarówno pomoże rozprowadzić puder na włosie, jak i powlecze go filmem, który powinien utrwalić fryzurę.

Ponieważ mam wątpliwości, czy puder jest zgodny z cg, zalecałabym stosowanie od czasu do czasu szampon z sls.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 20:08   #2019
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Namietne_Usta Pokaż wiadomość
Proszę o analizę:

L`Oreal, Elseve Total Repair 5, Odżywka wypełniająca w kremie

Skład: Aqua/Water, Cetyl Alcohol, PEG-180, Elaeis Guineensis Oil/ Palm Oil, Hydroxyethylcellulose, Dodecene, Hydroxypropyltrimonium Hydrolyzed Wheat Protein, Arginine, Chlorhexidine Dihydrochloride, Polyxamer 407, Linalool, Isopropyl Myristate, 2-oleamido-1,3-octadecanediol, Myristyl Alcohol, Serine, Cetrimonium Chloride, Cetyl Esters, BHT, Citric Acid, Buthylphenyl Methylpropional, Lauryl PEG/PPG-18/18 Methicone, Glutamic Acid, Hexyl Cinnamal, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Oleate, Glyceryl Linolenate, Parfum/Fragrance (12.02.2011)

Dziękuję
W składzie:
emolienty - pokryją włos filmem chroniącym przed ucieczką wody, zmiękczą go, a część zawartych w nich kwasów tłuszczowych (np. w oleju palmowym ma szansę wniknąć do wnętrza włosa)
humektanty - zadbają o równowagę wodną we włosie oraz między włosem a otoczeniem (mogą przyciągać wodę, jak przyczyniać się do jej odparowywania)
antystatyki i detergenty - pomogą rozprowadzić produkt na włosie oraz go zmyć, w tym także antystatyk o funkcji kondycjonera, dzięki któremu włos będzie wyglądał na zdrowszy i błyszczący (do następnego mycia detergentem).
aminokwasy - tutaj arginina odpowiedzialna za stymulację wzrostu włosów. Może pełnić tez funkcję humektantapodobnie jak kwas glutaminowy; oraz seryna w funkcji antystatyka,
antyutleniacz - głównie dla produktu
kondycjoner, który sprawi, ze włosy będą wyglądały na zdrowe, błyszczące i staną się miękkie w dotyku - efekt do następnego mycia.

Ponieważ mam wątpliwości, czy odżywka jest zgodna z cg - idzie głównie o obecność kondycjonerów, zalecałabym stosowanie od czasu do czasu szampon z sls.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Wrocław_22.jpg (130,4 KB, 13 załadowań)

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-09, 21:09   #2020
Eloe77

Cytat:
Napisane przez malgkowa Pokaż wiadomość
Hair Gel Strong LIDL
Mam w domu żel z Lidla. Co myślicie o jego składzie?
Aqua,VP/VA Copolymer,Carbomer, Tea, Propylene glycol, Parfum, PEG 40 Hydrogenated Castor Oil, Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, Panthenol, Cl 42080
Myślimy, że to tylko żel - wyłącznie produkt do stylizacji. Jest w nim głównie kilka polimerów, które będa odpowiedzialne za pokrycie włosów filmem zrówno chroniącym przed utratą wody, jak i utrzymującym włosy w odpowiednim kształcie. Jeden humektant sprawi, że mieszanka będzie bardziej plastyczna (drugi jest po zapachu - to witamina B5 - ale jego ilość nie powinna mieć znaczenia dla całości). Jednak żel nie powienien ulec rozwodnieniu i utracie mocy. Podejrzewam go o sporą lepkość i sporą moc.

Podobnie jak w przypadku poprzednich produktów proponowałabym używanie co jakiś czas szamponu z sls.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-09, 21:32   #2021
Eloe77

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Proszę o analizę :

Schwarzkopf, Got2b Sparkling, Shine Styling Spray (Nabłyszczający spray do stylizacji)

Skład: Alcohol Denat, Cyclomethicone, Trisiloxane, Parfum, Benzyl Benzoate

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ay.html&next=1
Formuła prosta acz druzgocąca: mieszanka wysuszającego denata z silikonami: pierwszy odparuje podobnie jak alkohol i pomoże w rozprowadzeniu produktu na włosie, drugi będzie właśnie odpowiedzialny za owo "nabłyszczanie" polegające na pokryciu włosów warstewką, która zasłoni ewentualne uszkodzenia i sprawi, ze włos wyda się gładszy. Gładka powierzchnia=blask.
Na koniec zapachy, jeden w funkcji antybakteryjnej.

Zawiera denat.
Niezgodny z cg.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Wrocław_6.jpg (157,9 KB, 7 załadowań)

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-09, 21:46   #2022
Eloe77

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Proszę o analizę:
NOVA GOLD STYLING GEL with Pro-Vitamin B5

(cena: około 3 zł)

Skład:
Aqua, Carbomer, Polysorbate20, Propylene Glycol, Sodium Hydroxide, Diazolidinyl Urea, PVP, Disodium EDTA, Sodium Methylparaben, Parfum, Panthenol, Linalool

Z góry dziękuję
Żel to mieszanka polimerów odpowiedzialnych za ułożenie fryzury i jej utrzymanie (przy czym podjerzewam, że hold nie będzie tutaj najsilniejszy); substancji powierzchniowo czynnej pełniącej też funkcję emulgatora (ważna zarówno dla rozprowadzenia żelu jak i rozpuszczenia poprzedzającego ją sąsiada); humektanta, który przyciągnie wodę i pomoże tez w jej ewentualnym oddaniu (może się przyczynić do modyfikacji trwałości fryzury).
Jest też wodorotlenek sodu - substancja o odczynie silnie zasadowym, wysuszająca i podrazniająca. Żel zatem lepiej nakładać z dala od skalpu.
Po zapachu łagodząca i zmiękczająca witamina B5 - w niewielkich ilościach.

Nie mam pewności, czy ten żel jest zgodny z cg, dlatego zlaecałabym mimo wszystko szampon z sls od czasu do czasu.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-05-09 o 21:49
Stary 2011-05-09, 22:10   #2023
AjriszMarta
Zakorzenienie

Proszę o analizę tego kosmetyku. Czy nada się on do mycia włosów bądź jako odżywka?

Ziaja med, Kuracja lipidowa, Fizjoderm, Żel - KWC
Skład: Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Sodium Cocoyl Isethionate, PEG-8, Panthenol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben.

-----------------
Przepraszam za zawracanie głowy Olśniło mnie i sama przeanalizowałam.

Nada się do mycia. Tensyd amfoteryczny ma oczyszczać delikatnie acz skutecznie. Bardzo prosty, ubogi wręcz skład, pewnie najlepiej spisze się jako baza do mieszanek albo dodatek łagodzący do innych myjadeł.

Niezgodny z CG ze względu na PEG-8 (choć 8 już łatwo rozpuszcza się w wodzie)

Edit od Eloe:
PEG-8 nie jest polimerem, a rozpuszczalnikiem. Czyli żel będzie zgodny z cg.

Dodałabym jeszcze:
obecność wit. B5 (panthenol, humektant)
uwagę o parabenach na końcu składu, które mogą działać podrażniająco.

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-05-11 o 12:25 Powód: dopiski
Stary 2011-05-10, 03:03   #2024
jakajasylwia
Przyczajenie

Jestem tu nowa (tu się przywitałam i opisałam swój przypadek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=373086&page=5 ) i jeszcze bardzo niewiele wiem i dlatego proszę o radę - mam dwa kosmetyki, które... właściwie wydają mi się nienajgorsze, a są pełne, na jednym nawet jest napisane, że nie zawiera silikonu, ale chyba jeszcze nie rozpoznaję innych niedozwolonych składników (zawsze byłam nogą z chemii...), oto one:

szampon Schauma Ekstra Owocowa Pielęgnacja z ekstraktami z żurawiny i jagod acai:

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...lomianych.html

(Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Niacinamide, Panthenol, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Vaccinium Macrocarpon Fruit Extract, Euterpe Oleracea Fruit Extract, Glycerin, Cocamide MEA, Glycol Distearate, Citric Acid, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Benzoate, Laureth-4, PEG-40 Hydrogenated Caster Oil, Parfum, Dimethicone, Hydrogenated Caster Oil, Polyquaternium-7, PEG-12 Dimethicone, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Linalool, Limonene, Propyleny Glycol, PEG-14M, CI 17200)

czy chociaż do pierwszego mycia, oczyszczającego się nadaje?
(porównalam go z tym szamponem: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1718 i skład wydaje mi się podobny...)

i drugi (ten nie zawierający silikonu) balsam:

Schauma Q10 (o Q10 słyszałam, że jest dobry do włosów kręconych...), czy zatem nie czycha w jego składzie jakaś pulapka, skoro nie ma go na waszej liście sprawdzonych kosmetyków?

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...10.html&next=1

(Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Quaternium-27, Isoprypol Myristste, Propylene Glycol, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Citric Acid, Phenoxyethanol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Parafum, Ceteareth-20, Glyceryl Stearate, Sodium Methylparaben, Niacinamide, Panthenol, Linalool, Ubiquinone)

Będę szalenie wdzięczna za okazaną mi pomoc na starcie
i liczę, szczególnie przy tej odżywce, że a nuż odkryłam jakiś dobry produkt nieświadomie, ktory przyda się także innym dziewczynom
jakajasylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 08:51   #2025
Basai77
Raczkowanie

Dziewczyny,potwierdzicie, ze ta odzywka jak na moje oko jest zgodna z cg?
Yes to Cucumbers: Colour Care - Daily Makeover Conditioner

Ingredients:
Aqua (Water), Cucumis Sativus (Cucumber) Extract*, Cetearyl Alcohol, Peucedanum Graveolens (Dill) Extract*, Capsicum Annuum (Green Pepper) Extract*, Maris Aqua (Dead Sea Water), Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Magnesium Chloride, Chamomilla Recutita (Camomile) Extract*, Olea Europaea (Olive) Oil*, Brassica Oleracea (Broccoli) Extract*, Benzyl Alcohol, Spinacia Oleracea (Spinach) Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil*, Calendula Officinalis Oil*, Maris Limus (Silt) Extract, Cucumis Melo (Melon) Extract*, Parfum (Fragrance), Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil*, Punica Granatum (Pomegranate Peel) Extract*, Lactic Acid, Centaurea Cyanus, Beta Vulgaris (Beetroot) Extract*, Olea Europaea (Olive) Leaf Extract*, Dehydroacetic Acid. Certified Organic Ingredient

Boje sie o ten benzyl alcohol,czy on moze podrazniac skalp,bo mnie juz wlasciwie wszystko podraznia
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 09:58   #2026
bernadka20
Wtajemniczenie

Basai
Sprawdz dokładnie wątek z listą przeanalizowanych kosmetyków, gdyz mam watpliwosci. Wydaje mi się, ze byla analizowana
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 11:36   #2027
Namietne_Usta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,potwierdzicie, ze ta odzywka jak na moje oko jest zgodna z cg?
Yes to Cucumbers: Colour Care - Daily Makeover Conditioner

Ingredients:
Aqua (Water), Cucumis Sativus (Cucumber) Extract*, Cetearyl Alcohol, Peucedanum Graveolens (Dill) Extract*, Capsicum Annuum (Green Pepper) Extract*, Maris Aqua (Dead Sea Water), Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Magnesium Chloride, Chamomilla Recutita (Camomile) Extract*, Olea Europaea (Olive) Oil*, Brassica Oleracea (Broccoli) Extract*, Benzyl Alcohol, Spinacia Oleracea (Spinach) Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil*, Calendula Officinalis Oil*, Maris Limus (Silt) Extract, Cucumis Melo (Melon) Extract*, Parfum (Fragrance), Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil*, Punica Granatum (Pomegranate Peel) Extract*, Lactic Acid, Centaurea Cyanus, Beta Vulgaris (Beetroot) Extract*, Olea Europaea (Olive) Leaf Extract*, Dehydroacetic Acid. Certified Organic Ingredient

Boje sie o ten benzyl alcohol,czy on moze podrazniac skalp,bo mnie juz wlasciwie wszystko podraznia

Była analizowana - https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=353

Kosmetyki - klik

Szukam - klik

Pozdrawiam
Namietne_Usta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 11:37   #2028
pseudofeministka
Zakorzenienie

Proszę o analizę : Natur Vital, nawilżająca odżywka dla wrażliwej skóry głowy.
Opis: Odżywka dla osób o wrażliwej skórze głowy nie zawiera barwników, silikonów, parabenów ani olei mineralnych.

Skład: Aqua(Water), Cetearryl Alcohol, Aloe Barbadenis Leaf Juice*, Cetyl Esters, Glycerin, Juniper Communis Fruit Extrat*, Behetrimonium Chloride, Panthenol, Cetrimonium Chloride, Parfum; Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Sehydroacetic Acid, Cl 77891.

*certyfikowane składniki organiczne

Z góry dzieki

Edytowane przez pseudofeministka
Czas edycji: 2011-05-10 o 11:40
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 18:34   #2029
syrenka
Wtajemniczenie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez alka132 Pokaż wiadomość

VICHY, Dercos, Shampooing Energisant l`Aminexil (Szampon wzmacniający z Aminexilem)
(nowa wersja)

link do KWC: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...il.html&next=1

Skład:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Citric Acid, Disodium Cocoamphodiacetate, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Ammonium Hydroxide, Hexylene Glycol, Carbomer, Diaminopyrimidine Oxide, Disodium Ricinoleamido Mea-Sulfosuccinate, DMDM Hydantoin, Methylparaben, Niacinamide, Panthenol, Polyquaternium-10, Pyridoxine HCI, Sodium Methylparaben, Parfum

czy nadaje się to jako szampon do metody OMO? proszę o analizę
Szampon składa się z kilku surfaktantów/emulgatorów, są wśród nich te mniej i bardziej łagodne acz prym wiedzie SLES.
Na początku również zakwaszający kwas cytrynowy, który zbalansuje pH gdyż mamy tu też wodę amoniakalną, która jest zasadowa i podnosi pH. W składzie mamy też zagęszczającą sól, składniki emolientowe i antystatyczne (acz te drugie pod koniec składu i po konserwantach), które wygładzą łuskę, ułatwią rozczesywanie (ale PQ-10 czyni szampon niezgodnym z CG), nawilżające (też mało).
Szampon zawiera aminexil czyli składnik, który ma wzmacniać usadowienie włosów w skórze. Vichy o składniku tym pisze, że przeciwdziała włóknieniu kolagenu, aby utrzymać elastyczność tkanki otaczającej korzeń i lepiej przytwierdzić go do skóry głowy.
Aczkolwiek jak z wszelkimi aktywnymi składnikami, lepiej byłoby stosować preparaty wcierkowe na skórę głowy a nie szamponowe.

Nada się do OMO,

Niezgodny z CG (ze względu na PQ-10)
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-10, 18:47   #2030
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Prosze o analize odzywki

TRESemme Naturals (Silicone Free) - Nourishing Moisture Conditioner

Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Aspartic Acid, Lauroyl Lysine, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Capryl Glycol (emolient, humektant, konserwant), Brassica Campestris/Aleurites Fordi Oil Copolymer, Distearyldimonium Chloride, Citric Acid, Ethyl Alcohol, Isopropyl Alcohol, Parfum, Benzyl Alcohol
Początek to same emolienty, zatrzymują wodę, re-natłuszczają, otulają włos filmem; potem mamy surfaktant kationowy, który w odżywce łączy fazę wodną z olejową, wygładza włosy, redukuje elektryzowanie, ułatwia rozczesywanie, jest rozpuszczalny w wodzie - nie nadbudowuje się.
W składzie są też inne antystatyki, olej avokado (emolient, natłuszczacz), nawilżający aloes i filmotwórczy polimer złożony m.in z oleju brokułowego.

Zgodna z CG acz nie jestem pewna tego polimeru aczkolwiek jego składową są dwa oleje.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg Lempicka.jpeg (2,5 KB, 390 załadowań)
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 12:54   #2031
Eloe77

Cytat:
Napisane przez pocokomunazwa Pokaż wiadomość
Co powiecie na temat tej odżywki

Garnier Natural Beauty - Brombeere udn Henna (wersja niemiecka, wersja francuska - link z KWC https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...yn.html&next=1 ) Produkt dostępny na allegro.

Skład:
Aqua/Water, Cetearyl Alcohol, Dipalmitoyelethyl Hydroxyethylmonium Methsulfate, Quaternium-80, Gliceryl Stearate, Rubus Fruticosus/Blackberry Fruit Extract, Actum/Vinegar, Limonene, Linalool, Propylene Glycol, Cassia Italica/Cassia Italica Leaf Extract, Cetrimonium Chloride, Citric Acid, Gliceryn, Parfum/Fragnance.
Powiem, że jest niezgodna z cg i zawiera:
emolienty, które zabezpiecza włos przed utratą wody, zmiękczą, dodadzą blasku,
antystatyki, które pomogą w rozprowadzeniu odzywki oraz w zmyciu jej z włosa,
silikon, który podziała podobnie do emolientów, ale do zmycia przyda się szampon z sls,
ekstrakt z jeżyn bogaty w witaminy (głównie z C, K i B9) i minerały, ale przede wszystkich o funkcji antyoksydacyjnej,
ekstrakt z henny o tej samej funkcji, co ten z jeżyn,
humektanty regulujące poziom wilgotności we włosie.

Odzywka przede wszystkim zabezpieczy włosy przed ucieczką wody, sprawi, że będą błyszczące i miękkie.

Niezgodna z cg.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-11, 13:27   #2032
Eloe77

Cytat:
Napisane przez jakajasylwia Pokaż wiadomość
i drugi (ten nie zawierający silikonu) balsam:

Schauma Q10

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...10.html&next=1

(Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Quaternium-27, Isoprypol Myristste, Propylene Glycol, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Citric Acid, Phenoxyethanol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Parafum, Ceteareth-20, Glyceryl Stearate, Sodium Methylparaben, Niacinamide, Panthenol, Linalool, Ubiquinone)

Będę szalenie wdzięczna za okazaną mi pomoc na starcie
i liczę, szczególnie przy tej odżywce, że a nuż odkryłam jakiś dobry produkt nieświadomie, ktory przyda się także innym dziewczynom
Stereotypowo Schauma nie słynie z najbogatszych składowo odżywek, co potwierdza omawiany przykład:
emolienty, które zabezpiecza włos przed utratą wody, zmiękczą i dodadzą blasku,
polimer naładowany dodatnio, więc o sporej sile przylegania do włosa podziała podobnie do emolientów, niwelując przy tym ładunki elektrostatyczne; do zmycia przyda się szampon,
antystatyki i surfaktanty, które pomogą w rozprowadzeniu odzywki oraz w zmyciu jej z włosa,
humektanty, które uregulują poziom wilgotności we włosie, tutaj to witamina B3 i B5
koenzym Q10 - tytułowy i sztandarowy na samym końcu składu, czyli w ilościach śladowych. Moim zdaniem niewiele tego, by pełnić funkcję antyoksydanta.

Odżywka niezgodna z cg.

Cytat:
(o Q10 słyszałam, że jest dobry do włosów kręconych...)
Koenzym Q 10 zapobiega degradacji kolagenu i elastyny, chroni przed działaniem wolnych rodników, a więc świetnie sprawdza się w kremach przeciwzmarszczkowych. Oczywiście włosom tez się przyda, bo i one się starzeją. Nie podejrzewam jednak koenzymu o specjalnie prolokowe działanie.

Cytat:
czy zatem nie czycha w jego składzie jakaś pulapka, skoro nie ma go na waszej liście sprawdzonych kosmetyków?
Nie wiem o jaką listę chodzi. Jeśli nikt nie podał tej Schaumy do analizy, to nie znalazła się w spisie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg strona-skórka.jpg (8,6 KB, 9 załadowań)

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-11, 14:31   #2033
Eloe77

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Proszę o analizę : Natur Vital, nawilżająca odżywka dla wrażliwej skóry głowy.
Opis: Odżywka dla osób o wrażliwej skórze głowy nie zawiera barwników, silikonów, parabenów ani olei mineralnych.

Skład: Aqua(Water), Cetearryl Alcohol, Aloe Barbadenis Leaf Juice*, Cetyl Esters, Glycerin, Juniper Communis Fruit Extrat*, Behetrimonium Chloride, Panthenol, Cetrimonium Chloride, Parfum; Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Sehydroacetic Acid, Cl 77891.

*certyfikowane składniki organiczne

Z góry dzieki
Niby nie zawiera, ale Cl 77891 może być zarówno filtrem UV, jak i... barwnikiem. Znowu więc producent swoje pisze, swoje robi
Poza tym całkiem sprzyjający skład zawierający emolienty, humektanty, antystatyki i ekstrakty z aloesu i owoców jałowca (oba podziałają kojąco i łagodząco na udręczoną skórę głowy, spodobają sę też włosom).
Potencjalny składnik podrażniający to kwas benzoesowy. Podobnie jednak i ekstrakty mogą działać w ten sposób.

Sympatyczna, lekka odżywka na co dzień.
Zgodna z cg.

MÓJ IDEAŁ

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 17:33   #2034
Lady Guidette
Zadomowienie

Jak używać czegoś o takim składzie i co to może dac moim włosom?
To kosmetyk do włosów afrokaraibskich, ma postać tłustego wosku. Niedostępne w PL.

TCB Naturals Hair & Scalp Conditioner 10oz.
Skład: Mineral Oil (Paraffinum Liquidum, Huile Minerale), Petrolatum, Ceresin, Lanolin (Lanoline), Lecithin, Tocopheryl Acetate, Isistearoyl Hydrolyzed Collagen, Olea Europea (Olive) Fruit Oil, Citronellol, Eugenol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellol, Hydroxyisohesxl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Linalool, Butylphenyl Methyl Propional, Limonene, Fragrance (Parfum).

Proszę też o analizę poniższych (przepraszam za ewentualne literówki ):

Organic Root Stimulator Olive Oil Moisturizing Hair Lotion
Skład: Water - Aqua, Coconut Oil - Cocos Nucifera, Sorbitol, Petrolatum, Cyclopentasiloxane, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Ricinus Communis, Cetyl Esters, Cetearyl Alcohol, Sodium Cetearyl Sulfate, Stearic Acid, Olive Oil - Olea Europaea, Peg-3 Benzyl Ether Myristate, Propyl Paraben, Propylene Glycol, Triethanolamine, Carbomer, Disodium Edta, BTH, Fragrance - Parfum, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Geraniol, Hexylcinnamical, Lilial, D'Limonene, Linalool, Lyral, Methyl Ionone, Blue No. 1 - CI 42090, Yellow No. 5 - CI 19140

Organic Root Stimulator Olive Oil replenishing conditioner
Ingredients: Aqua (Water) , Glycine Soja (Soybean) Oil , Glycerin , Olea Europaea (Olive) Oil , Hydrolyzed Collagen , Quaternium-80 , Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil , Citral, d-LIMONENE,LINALOOL,POLYQat ernium-37 , Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate , PPG-1 Trideceth-6 , Panthenol , Silk Amino Acids , PEG-9 Dimethicone , Anthemis Nobilis (Chamomile) Extract ,Salvia Officinalis (Sage) Extract , Urtica Dioica (Nettle) Extract , Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract , Aloe Barbadensis Leaf Juice , Achilea Millefolium (Yarrow) Extract , Actinidia Chinensis (Kiwi) Fruit Juice , Dimethicone , Hydrolyzed Glycosaminoglycans , EDTA , Triethanolamine , DMDM Hydantoin , Methylchloroisothiazolino ne , Methylisothiazolinone , CI 15985 (Yellow #6) , CI 19140 (Yellow #5).

Edytowane przez Lady Guidette
Czas edycji: 2011-05-11 o 18:27
Lady Guidette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 10:08   #2035
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Lady Guidette Pokaż wiadomość
Jak używać czegoś o takim składzie i co to może dac moim włosom?
To kosmetyk do włosów afrokaraibskich, ma postać tłustego wosku. Niedostępne w PL.

TCB Naturals Hair & Scalp Conditioner 10oz.
Skład: Mineral Oil (Paraffinum Liquidum, Huile Minerale), Petrolatum, Ceresin*, Lanolin (Lanoline), Lecithin, Tocopheryl Acetate, Isistearoyl Hydrolyzed Collagen, Olea Europea (Olive) Fruit Oil, Citronellol, Eugenol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellol, Hydroxyisohesxl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Linalool, Butylphenyl Methyl Propional, Limonene, Fragrance (Parfum).
Tłuszczak - tak określę ową "odżywkę". W składzie:
emolienty, które zabezpieczą włos przed utratą wody, zmiękczą i dodadzą blasku,
antystatyki, które pomogą w rozprowadzeniu odzywki oraz w zmyciu jej z włosa,
antyoksydant, który zapobiega starzeniu polegającemu na niszczeniu komórek tłuszczowych poprzez promieniowanie słoneczne, tutaj to witamina E
zapachy.

Jednak to nie koniec, albowiem muszę poświęcić nieco uwagi emolientom:
parafina ciekła - do zmycia slsem,
wazelina - podobnie
cerezyna*, czyli wosk ziemny - podobnie,
ponieważ wszystkie są ropopochodne, co oznacza - w moich kategoriach - składniki niepochodzące z natury, ale z chemicznego przetwórstwa.
Jedynie lecytyna i oliwa z oliwek pochodzić będą z natury (najprawdopodobniej).

Osobiście postrzegam ten produkt jako masakratora puchu, ale i oblepiacza oraz generatora podrażnień. Osobiście nie nakładałabym go na skalp (a z racji eliminacji ropopochodnych - poza glikolem - z diety kosmetycznej nie nakładałabym go wcale).
Sprawdzi się natomiast na włosach zniszczonych i bardzo suchych (własnie afroamerykańskich), ponieważ rewelacyjnie będzie zatrzymywał wodę.

Zgodny z cg.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-05-12 o 10:09
Stary 2011-05-12, 12:23   #2036
Eloe77

Cytat:
Proszę też o analizę poniższych (przepraszam za ewentualne literówki ):

Organic Root Stimulator Olive Oil Moisturizing Hair Lotion
Skład: Water - Aqua, Coconut Oil - Cocos Nucifera, Sorbitol, Petrolatum, Cyclopentasiloxane, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Ricinus Communis, Cetyl Esters, Cetearyl Alcohol, Sodium Cetearyl Sulfate, Stearic Acid, Olive Oil - Olea Europaea, Ppg-3 Benzyl Ether Myristate, Propyl Paraben, Propylene Glycol, Triethanolamine, Carbomer, Disodium Edta, BTH, Fragrance - Parfum, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Geraniol, Hexylcinnamical, Lilial, D'Limonene, Linalool, Lyral, Methyl Ionone, Blue No. 1 - CI 42090, Yellow No. 5 - CI 19140
Stymulator cebulek włosowych składa się z:
emolientów, które zabezpieczą włos przed utratą wody, zmiękczą i dodadzą blasku, w tym: olej kokosowy, wazelina (odsyłam po komentarz do posta wyżej), olej z krokosza barwierskiego, najprawdopodobniej olej rycynowy, ale producent nie napisał, o jaką część dokładnie chodzi, więc raczej zgaduję, oliwa z oliwek
humektantów, które uregulują poziom wilgotności we włosie,
silikonu cyklicznego, który pomoże w rozprowadzeniu mieszanki i odparuje z włosa,
surfaktantu i emulgatora, dzięki którym produkt będzie łatwiej zmyć
plastycznego film formera o działaniu podobnym do silikonów.
Na koniec grupa zapachowo-stabilizująco-konserwantowo-barwnikowa w tym jeden z najnowszych i najbardziej uczulających zapachów: lyral.

Za pobudzanie cebulek może być odpowiedzialny tutaj olej rycynowy, ale zmieszany prawdopodobnie traci swoje właściwości.
W składzie wazelina, którą zmyjemy szamponem z sls, ropopochodna.

Ze względu na grupę o możliwościach drażniąco-uczulających zalecałabym nienakładanie produktu na skalp.

Niezgodny z cg.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif pfeifen.gif (2,3 KB, 262 załadowań)

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-12, 14:29   #2037
Eloe77

Cytat:
Organic Root Stimulator Olive Oil replenishing conditioner
Ingredients: Aqua (Water) , Glycine Soja (Soybean) Oil , Glycerin , Olea Europaea (Olive) Oil , Hydrolyzed Collagen , Quaternium-80 , Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil , Citral, d-LIMONENE,LINALOOL,POLYQaternium-37 , Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate , PPG-1 Trideceth-6 , Panthenol , Silk Amino Acids , PEG-9 Dimethicone , Anthemis Nobilis (Chamomile) Extract ,Salvia Officinalis (Sage) Extract , Urtica Dioica (Nettle) Extract , Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract , Aloe Barbadensis Leaf Juice , Achilea Millefolium (Yarrow) Extract , Actinidia Chinensis (Kiwi) Fruit Juice , Dimethicone , Hydrolyzed Glycosaminoglycans , EDTA ,Triethanolamine, DMDM Hydantoin , Methylchloroisothiazolino ne , Methylisothiazolinone , CI 15985 (Yellow #6) , CI 19140 (Yellow #5).
Odżywka, która ma uzupełniać/odbudowywać, spełnia zadanie z nazwy dzięki zawartości:
emolientów, które zabezpieczą włos przed utratą wody, zmiękczą i dodadzą blasku, w tym: olej sojowy, oliwa z oliwek, olej z pomarańczy (najprawdopodobniej jako zapach)
humektantów, które uregulują poziom wilgotności we włosie, w tym wit. B5, składnik o charakterze kondycjonującym,
hydrolizowanego kolagenu i aminokwasom jedwabiu, które poprzez możliwość wiązania się z proteinami włosa przyczyniają się do jego wzmocnienia,
surfaktantu, dzięki któremu produkt będzie łatwiej zmyć
q i pq, czyli ogólniej polimerom o działaniu podobnym do emolientów, ale do ich zmycia przyda się szampon z sls, dimethiconu - podobnie, ale zmyje się już betainą kokamidopropylową, oraz derywatowi dimethiconu, który pomoże rozprowadzić produkt, ale zmyje się wodą,
ekstraktom w tym z rumianku, szałwii, pokrzywy, rozmarynu, aloesu, krwawnika i soku z kiwi o właściwościach łagodząco-wzmacniająco-zapachowych.
Jeden z konserwantów znany z właściwości podrażniających, a przed połową składu grupka zapachów - - uwaga na wrażliwe skalpy.

Odżywka niezgodna z cg.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-05-13 o 12:50
Stary 2011-05-13, 20:05   #2038
blackeye79
Raczkowanie

Aloe Vera Pflege und fitness gel.
KRAUTERHOF

ALOE BARBADENSIS,AQUA,GLICERIN ,SODIUM CARBOMER,DISODIUM EDTA,CITRIC ACID,SODIUM BENZOATE,POTASSIUM,SORBAT E,CI 19140,CI 42090.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 6533.jpg (2,2 KB, 2 załadowań)
Stary 2011-05-14, 18:57   #2039
Rybiorek
Zakorzenienie

prosze o analizej tej maski (dostepna w Bootsie)

James Brown London Intensive Mask for Hair

Aqua (Water), CetearyllAlcohol, Behentrimonium Chloride,iGlyceryl Stearate, PEG-100iStearate, Dicetyldimonium Chloride,lButyrospermum Parkii (ShealButter), Camellia SinensislLeaf Extract, HydrolyzedlSoy Protein, TocopheryllAcetate, Panthenol, BehentrimoniumlMethosulfate, Pyridoxine HCL,lNiacinamide, Parfum (Fragrance),lGlycereth-26, Trisodium EDTA,lGlycerin, Propylene Glycol,lIsopropyl Alcohol, SodiumlHydroxide, Magnesium Nitrate,iMagnesium Chloride, AscorbiclAcid, Benzyl Alcohol,lPotassium Sorbate, SodiumiBenzoate, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg intensive-mask_250x250.jpg (7,0 KB, 2 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-05-17 o 08:36
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-15, 17:46   #2040
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka

GG do kasienka.b

Można prosić o analizę Schwarzkopf, Gliss Kur Total Repair, Deep Repair 19 Express Repair Balsam - Ekspresowa odżywka regeneracyjna do włosów suchych i zniszczonych?

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...ch.html&next=1

Aqua, Cyclomethicone, Phenyl Trimethicone, Dimethiconol, Polyquaternium-16, PEG/PPG-18/18 Dimethicone, Lactic Acid, Parfum, Panthenol, Sodium Benzoate, Panax Ginseng Root Extract, Cetrimonium Chloride, Glycerin, Laurdimonium, Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Arginine, Acetyl Tyrosine, Arctium Majus Root Extract, Hydrolyzed Soy Protein, Polyquaternium-11 . Nacinamide, Ornithine HCL, Citrulline, Linalool, Pantolactone, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene, Biotin, Cl 15985, Cl16255.

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości