|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Owsianka - Królewskie śniadanie - cz. II
Aggunia, za duzo wody i mleka
![]() Wlej tej wody z pół szklanki do garnka, wsyp płatki, podgotuj trochę i dodaj stopniowo mleka ile chcesz, a potem moze poczekaj az konsystencja będzie taka, jaką lubisz. Mnie zrobienie owsianki zajmuje zawsze mniej niz 5 minut, niezaleznie jaką wersję wybiorę -> jestem jak błyskawica
|
#1202 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Właśnie z powodu tego czasu, owsianka u mnie tylko w weekendy. Mam nadzieję, że to się zmieni
|
||
|
|
|
#1203 |
|
Przyczajenie
|
To zdecydowanie wina duzej ilosci plynow . Ja takze robie ja w mniej niz 5 minut . No i intryguje mnie wersja z serkiem wiejskim - jutro na sniadanie wyprobuje.
|
|
|
|
#1204 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie dzisiaj wypasiona owsianka
Na mleku z 3 łyżkami mleka kokosowego, połową banana, otrębami żytnimi, orzechami i cynamonem
|
|
|
|
#1205 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja jutro spróbuję z budyniem
czy 1 łyżeczka wystarczy na 3 łyżki owsianych i 1 łyżkę otrąb? do tego wkroję 1/4 jabłka Aaa, i 1/2 szklanki mleka
|
#1206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzeba by wykorzystać je...
|
|
|
|
|
#1207 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Musi byc pyszna..smakuje lepiej niz na zwyklym mleczku:?
"Posiadanie niskiego poczucia własnej wartości jest jak jechanie przez życie na zaciągniętym hamulcu ręcznym." I learned that success and happiness are not values to pursue; they are values to develop Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze. |
|
|
|
|
#1208 |
|
Wtajemniczenie
|
No tak, ale nie można z nim przesadzić, bo ono jest takie hmmm... ciężkie? :P
Więc na 100-150 ml mleka polecałabym nie więcej niż 2-3 łyżki. To zależy jaka konsystencja bo moje się troszkę zsiadło, ale podobno to nie znaczy, że jest zepsute i znim się tak dzieje. Smacznego
|
|
|
|
#1209 |
|
Wtajemniczenie
|
Owsianka z budyniem- najpyszniejsza rzecz, jaka jadłam ostatnio
![]() Juto będzie inna kombinacja- to juz się nie powinno nazywać owsianką 1 łyżka owsa, 1 otrąb, 1 zyta, 1 jęczmiennych, 1/2 gruszki, cynamon, imbir, łyżeczka rodzynek, moze troszkę mleka, 100 g wieśniaka.
|
#1210 |
|
Rozeznanie
|
Owsianka na mleku z potartym jabłkiem, rodzynkami i przyprawą do piernika.
|
|
|
|
#1211 |
|
Przyczajenie
|
Przetestowalam owsianke z serkiem wiejskim ale to nie moj smak , cos mi nie pasowalo w niej. Uwielbiam z serkiem homo , jablkiem i zurawinami suszonymi . A na jutro korci mnie ta z gruszka - musi byc pyyyyyszna
|
|
|
|
#1212 |
|
Zakorzenienie
|
dziś z bananem i mandarynką była
uwielbiam
|
|
|
|
#1213 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie na wodzie z odrobiną mleka i jagodami (razem z "wodą jagodową"
) połączona z jogurtem nat. i twarożkiem domowym .
|
#1214 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm może kup mrożone ze sklepu
? Ja właśnie takie mam. Wiem, że to nie to samo, ale gdy podgotujesz z owsianką to nawet nie czuć tak bardzo różnicy.
|
#1216 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś śniadanko - owsianka na wodzie z wieśniakiem lekkim Piątnica i konfiturą niskosł. jagodową
|
|
|
|
#1217 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dziś placki owsiane marchwiowo-bananowe.
|
#1218 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj z połową gruszki i ćwiartka jabłka- troche przesypało mi sie cynamonu i imbiru, ale dobra była ;]
Mam pytanie- wiejski wrzucacie jeszcze do gotującej się owsianki, czy dopiero jak już jest w miseczce? Chciałabym wypróbować pierwszą wersje, ale boję się :PZa niedługo chcę spróbować z suszona zurawina niskosłodzoną, a zaraz zobaczę, czy mam jagody w zamrażarce ![]() Superchic(k)- to marchew utartą do masy dałas i na patelnię potem, tak?
|
#1219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zapomniałam napisać - wczoraj na śniadanie była owsianka z bananem, rodzynkami i serkiem wiejskim właśnie (pół pudełeczka).
|
|
#1220 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
- tzn. nie przywierało (w końcu teflon), ale placuszki były bardzo delikatne i musiałam się trochę nagimnastykować przy ich obracaniu. To pewnie przez to że nie użyłam mąki ani żółtka .
|
|
#1221 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Swojego czasu, zanim nie zmodyfikowałam mojego przepisu na placki owsiane też mi się rozwalały, ale były pyszne
|
|
#1222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-tak z 20 g otrąb pszennych -białko -starta marchewka -rozgnieciony banan -100 g kefiru -soda, proszek do pieczenia, słodzik -tak z 50 ml mleka 0,5 % Białko połączyłam (mikser się zepsuł ) z otrębami i kefirem, dodałam sodę, proszek, słodzik, marchew i banana, dokładnie wymieszałam jeszcze raz. Ciasto odstawiłam na 15 minut, było za gęste więc dolewałam mleka po odrobinie aż uzyskałam odpowiednią konsystencję. Mocno rozgrzałam teflon i formowałam na nim placki (wyszły mi 3 "duże") smażąc po 2-3 minuty z każdej strony. Wprawdzie żaden się nie rozwalił, ale trudno było je przewracać. Polecam, placki były pyszne, następnym razem trochę zmodyfikuję - użyję 60 g otrąb owsianych i 20 g mąki razowej a zamiast 100 g kefiru wezmę go 50 g i 50 ml mleka. Będzie git
|
|
#1223 |
|
Raczkowanie
|
Ja jutro powracam do owsianki po kilku dniach przerwy. Będzie z muesli i budyniem - chyba czekoladowym, albo malinowym.
Btw - któras z Was jadła malinowy ? Bo nie wiem czy warto ![]() A wogóle to co lepiej dodawać do owsianki ? Muesli czy zwyke płatki owsiane ? Co ma mniej kaloriii ? (jeżeli muesli ma np. 330kcal / 100g)
|
|
|
|
#1224 |
|
Zadomowienie
|
Ja jadłam malinowy (a jakiego smaku ja nie jadłam
-budynioholiczka)Polecam, bardzo dobry
|
#1225 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, że pewnie była o tym mowa nie raz ale dziewczyny jak robiecie owsianke z budyniem? Zainspirowalo mnie to nie powiem... Tez jestem fanka takiego sniadanka. Ostatnio najchętniej jem z serkiem homo wiórkamimi kokosowymi, płatkmi migdałów i cynamonem
|
|
|
|
#1226 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wypróbuję w przyszłym tygodniu, na pewno, z marchewką jeszcze nie jadłam. nie ma węgli z tłuszczami, więc dla mnie idealnie- może dlatego, że do mojego placka daję całe jajo przestałam chudnąć? ;(A jutro będzie owsianka z budyniem i jagodami- znalazłam, juz się rozmrażają Nie sklepowe, tylko prosto z lasu ![]() Liiya- ja robiłam dopiero dwa razy, za każdym razem trochę się przypalała, więc teraz zrobię trochę inaczej: Płatki ugotuję na wodzie, do połowy szklanki mleka wsypię łyżeczkę budyniu. gdy woda prawie całkowicie wyparuje dodam mleko z budyniem i owoce. Mam nadzieję, że tym razem wyjdzie idealna
|
|
#1227 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez uwielbiam owsiankę i zajadam sie nią co ranek
)))))))))))))Pierwszą która zrobiłam w zyciu była z miodem i rodzynkami, później robiłam najchetniej taką z rodzynkami wiórkami kokosowymi, śliwką kaligornijską, migdalami na bardzo gesto i posypana cukrem. dzis na sniadanko była gęściutka z dobrej jakości drzemem truskawkowym pyyycha! |
|
|
|
#1228 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiaj taka sama
odkryłam nowe uzależnienie
|
|
|
|
#1229 |
|
Zakorzenienie
|
a jakie dodatki polecacie do owsianki z mango? nigdy nie jadłam mango i chciałam spróbować z owsianką, ale nie wiem co jeszcze można dodać
|
|
|
|
#1230 |
|
Wtajemniczenie
|
o ja też mam mango i też się chetnie dowiem
Może po prostu tylko z mango ? Lepiej chyba, aż tak nie kombinować Chociaż do odważnych swiat należy... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.

trzeba by wykorzystać je...

- tzn. nie przywierało (w końcu teflon), ale placuszki były bardzo delikatne i musiałam się trochę nagimnastykować przy ich obracaniu. To pewnie przez to że nie użyłam mąki ani żółtka
) z otrębami i kefirem, dodałam sodę, proszek, słodzik, marchew i banana, dokładnie wymieszałam jeszcze raz. Ciasto odstawiłam na 15 minut, było za gęste więc dolewałam mleka po odrobinie aż uzyskałam odpowiednią konsystencję. Mocno rozgrzałam teflon i formowałam na nim placki (wyszły mi 3 "duże") smażąc po 2-3 minuty z każdej strony. Wprawdzie żaden się nie rozwalił, ale trudno było je przewracać. Polecam, placki były pyszne, następnym razem trochę zmodyfikuję - użyję 60 g otrąb owsianych i 20 g mąki razowej a zamiast 100 g kefiru wezmę go 50 g i 50 ml mleka. Będzie git