|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Cytat:
Dla tych, którzy umieją znaleźć falę fm 96,2 - radio plus W niedzielę 20.IV.br lub 27.IV.br o godz. 9.00 w audycji "Tu i teraz" będzie nadany program z cyklu spotkania z ciekawymi ludźmi, w którym poruszam problem animacji misyjnej w diecezji Gliwickiej.Zapraszam do wysłuchania. Zaś w dodatku Gliwickim "Gościa Niedzielnego" też powinien byc niedługo wywiad o kole misyjnym w mojej parafii Sw. Teresy od Dz. Jezus w Zabrzu.
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2008-04-10 o 17:55 Powód: wstawka cudzysłowu |
|
|
|
|
#4772 |
|
Zakorzenienie
|
bezsenność loga juz siostra ma, przyszło prawie 40 propozycji
![]() mają byc umieszczone w Wydarzeniach a w jury jest siostra i dzieci, jednak pewnie chętnie posłuch i Waszej opinni ![]() Jola dobrze ze jej nie zjadłaś (gąbeczki oczywiście nie pieczątki)
|
#4773 |
|
Raczkowanie
|
Ulisia tak gdzies za dwa tygodnie dostaniesz paczke ode mnie, zeby dolozyc do twojej do Zambii, mialo byc wczesniej ale troche sie wszystko opoznia. Mam juz pluszaki, jeszcze czekam na balony, banki mydlane i skakanki
|
|
|
|
#4774 |
|
Raczkowanie
|
No to się też pochwalę, kompletuję paczkę, kupiłam bramkę składaną+ piłkę+ pompkę, 2kg klocków plastikowych, słodycze (ja preferuję LIDL), nutela w plastiku, kakao, napoje rozpuszczalne, budynie i cukierki typu landrynki, czy poza wibowitem inne witaminy też?
|
|
|
|
#4775 |
|
Zadomowienie
|
Ups! hehe- no cóż ja to jak zawsze pomiedzy tematami!
Ale bardzo sie ciesze że tyle było chętnych.
|
|
|
|
#4776 |
|
Zakorzenienie
|
tutaj sa wszystkie
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=247663
|
#4777 |
|
Zadomowienie
|
tak, własnie dzis je przejzalam, i jest w czym przebierać
![]() Mam nadzieje ze ta akcja zachęciła kogoś nowego do zapoznania sie z tematem. Pozdrawiam Was serdecznie! |
|
|
|
#4778 |
|
Zakorzenienie
|
to ja sie na końcu dowiaduje
![]() a to reakcja siostry: jest z czego wybierac-piekne prace ,na razie to ostatnio przeslane logo z konturami Afryki i to od gory liczac 3 -cie z kolei ...ta malutka lodeczka i obok napis....trudny wybor,wieczorem wydrukuje i bedziemy wybierac...dzieki,pozdraw iam, s.Jozefa
|
#4779 |
|
Rozeznanie
|
Jestem pod wrażeniem ilości projektów i samych projektów...są rewelacyjne
Współczuję Siostrze że musi wybrać jeden
|
|
|
|
#4780 |
|
Raczkowanie
|
Rzeczywiście rewelacyjne są wszystkie, a na dodatek też najbardziej podobają mi się te co Siostrze
i jeszcze to ze słoneczkiem na konturze uśmiechniętej czekoladowej główki GRATULACJE dla twórców !!!!!!!! ![]() Właśnie przyszła przesyłka z koszulką i spodenkami reprezentacji Polski dla Johna (w piłce nożnej oczywiście) ale super!! Chyba dorosła M może myć dla 13 latka ?A tak wogóle to znowu utopiłam telefon w kibelku ... drugi raz w ciągu roku.......
|
#4781 |
|
Zakorzenienie
|
Nasz Administrator Webmaster Daniel.Kowal sam się nie pochwali
Nadesłano 75 prac, a fotografie Daniela spośród tylu zostały wyróżnioneGratulacje
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2008-04-11 o 13:26 Powód: dopisek |
|
|
|
#4782 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za wyróżnienie mnie Seona, ale nie trzeba było to tylko parę zdjęć. I taka zwykła wystawa fotografii.
Pozdrawiam Miłego Dnia Wam Życzę. |
|
|
|
#4783 |
|
Rozeznanie
|
Info dla wszystkich-Jestem w Westfalii. Jezeli mieszka tu jakis forumowicz,to niech sie odezwie. Bede do 18.kwietnia.Pozdrawiam
|
#4784 |
|
Raczkowanie
|
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Projekty super-gratulacje dla wszystkich,co nadesłali prace. Mnie bardzo się podoba,od góry licząc 2 i 6. ![]() ![]() ![]() Daniel -gratuluje |
|
|
|
#4785 |
|
Zakorzenienie
|
Przyłaczam sie do gratulacji dla Daniela
![]() bardzo się cieszę że taka zdolna młodzież jest w gronie przyjaciół misji - vitalinus takze zdobywa nagrody i wyróznienia
|
#4786 |
|
Rozeznanie
|
MAMA... pod Twoim avatarem jest coś takiego jak wpis do bloga... o co w tym chodzi...?
|
#4787 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj wieczorem dotarła do mnie - przez Mikołów - paczka z Zambii. Są w niej formularze, dużo listów, obrazki, zdjęcia na papierze i na płycie, wyroby na aukcje i może coś jeszcze, ale dokładnie wszystkiego jeszcze nie zdążyłem przejrzeć. Jutro będzie u mnie MAMA to zdecyduje co komu.
Są też paczki do Berlina, a nawet nie wyjęły siostry sobie listu do Matki Generalnej. Powoli zaczniemy to skanować a Jola rozsyłać. Cierpliwie czekajcie, bo samych formularzy jest kilkaset. Na razie wklejam zdjęcia zawartości. |
|
|
|
#4788 |
|
Rozeznanie
|
Ja czekam... ale niecierpliwie...
wiem, że macie tego dużo i nawet nie śmiem prosić... ale jakby komuś AKURAT PRZYPADKIEM wpadł w ręce formularz nr 267... albo cokolwiek dla mnie... to dajcie chociaż znać, że jest... pliiiiiiiiz... bo umieram z ciekawości...
|
#4789 |
|
Rozeznanie
|
ale cuda przyszły w tej paczce
![]() hehe, a na allegro to się będę bała wchodzić coby nie zbankrutować ![]() ps. Daniel gratulacje ![]() pozdrawiam wszystkich cieplutko |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4790 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje ahamar za zajęcie się sprawą
![]() a teraz szybciutko s.Józefa z wieściami z Zambii Szczesc Boze! Pani Agnieszko Nasze niedozywione malenstwa,oj slabiutko. Dzisiaj bylysmy z Ks.Leszkiem,proboszczem w Lubalashi,za gorami za lasami,polacie dobrej ziemi zajmuje roslina Jetropha/nie wiem czy napisalam te nazwe poprawnie/chodzi o biofuel.Okolo 1000 ludzi tam pracuje,warunki "mieszkaniowe"o ile to tak mozna nazwac tragiczne,szalasiki z trawy, AIDS kwitnie - wrocilam taka rozbita wewnetrznie .Mialam spora grupke ludzi z problemami ocznymi.dwoje namierzylo okulary.Dla Shreka kompletuje ksiazki do nauki miejscowego jezyka-Chinyanja.Pani Agnieszko przyszedl wyciag bankowy -wielokartkowy. Fundusze nam rosna na ARKE-Bogu dzieki i wszystkim Dobrym i ofiarnym ludziom. Bede nad tym wyciagiem pracowac po niedzieli bo bede na szkoleniu w Lusace od pon.-do czwartku.Wieczorami bede siedziec nad rozpisywaniem wplat.Nie wiem czy bedzie tam dostep do internetu.Czy przesylki ode mnie przyszly?Pozdrawiam goraco. s.Jozefa no to teraz mi napiszcie co to jest biofuel oj dużo ludzi potrzebuje naszej pomocy .... a juz tak po cichu myślałam ze pomagamy wszystkim w okręgu misji Mpanshya, którzy tylko tej pomocy potrzebują
|
#4791 |
|
Zakorzenienie
|
Szczesc Boze!Pani Agnieszko,trudno bylo wybierac bo wszystkie prace sa piekne.U
nas zwyciezylo logo z konturami Afryki i tym statkiem.gdyby przeszlo to bedziemy prosic autora/autorke a naniesienie znaku krzyza w miejsce masztu.Wielkie dzieki.Dobranoooc!s.Jozef a
|
#4792 |
|
Przyczajenie
|
Biopaliwo - paliwo powstałe z przetwórstwa produktów organizmów żywych np. roślinnych, zwierzęcych czy mikroorganizmów.
Używanie biopaliw pozwala na zmniejszenie importu i zużycia ropy. Z drugiej strony biopaliwa są zwykle droższe od benzyny i mogą być szkodliwe dla niektórych silników. Dodatkowym problemem jest wykorzystywanie rolnictwa do produkcji paliw, co prowadzi do wzrostu cen żywności i niszczenia środowiska naturalnego przez zwiększanie powierzchni upraw. Teoria zastosowania biopaliw została zrewidowana przez świat naukowy. Rewizja okazała pokazywać zupełnie inne rezulataty niż zakładano. Idea biopaliw wypłynęła z działania w kierunku ograniczania emisji gazów cieplarnianych. Zauważono, że przy produkcji biopaliwa emitowanych jest 3x więcej gazów cieplarnianych niż przy wydobywaniu i spalaniu zwykłej benzyny. Wliczona w to jest ograniczona wymiana gazowa jaka ma miejsce na takim polu przeznaczonym do biouprawy. Pole wyjaławia się znacznie i wymaga kosztownej rekultywacji. Taka uprawa ogranicza bioróżnorodność. Przyczynia się do rozwoju patogenów, szkodników i chorób. Takie uprawy stwarzają poważne zagrożenie w czasach coraz większego zapotrzebowania na żywność. Ps. taką rośliną hodowaną na biopaliwo może być np. trzcina cukrowa. |
|
|
|
#4793 |
|
Przyczajenie
|
Jatropha curcas to pochodzące z tropikalnej Ameryki drzewo z rodziny wilczomleczowatych Euphorbiaceae, robiące oszałamiającą karierę na świecie. Jatropha ma minimalne wymagania: wystarczy jej 300 mm opadów rocznie i może rosnąć na najsłabszych glebach. Stosowana jest przy rekultywacjach gleb, walce z pustynnieniem, a przede wszystkim jako roślina oleista, której olej służy do produkcji paliw. Pierwsza w Europie rafineria biodiesla z nasion tego gatunku powstała właśnie w Londynie. Ze względu na wysokie koszty środowiskowe produkcji biopaliw z rzepaku przewiduje się, że Jatropha w przyszłości także w Europie zastąpi rzepak, zwłaszcza w obliczu zmian klimatycznych. 1 ha uprawy Jathropa dostarcza surowca do produkcji 3 tysięcy litrów biodiesla.
|
|
|
|
#4794 |
|
Rozeznanie
|
Ahamar MAMA czekam na pracę z niecierpliwością....
![]() A jeszcze podobno paczuszka od Animatora z kopertami do listów wędruje do mnie to będę mogła teraz Wam listy z okienkiem przesyłać...hihihi ![]() Ale na poważnie podrzućcie część robotki ...no nie bądźcie takie samolubki... ![]() bio to bio a fuel to paliwo najprościej.... |
|
|
|
#4795 |
|
Przyczajenie
|
to tyle wiadomości z googli na temat "biofuel" Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na porody |
|
|
|
#4796 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na początek z czeluści internetu wyłuskałem coś takiego - http://www.medguide.org.zm/translati...l.htm#greeting Miłej niedzieli - Sondo bwanji
|
|
|
#4797 |
|
Rozeznanie
|
Hmm...nieźle
![]() Będziesz mnie uczył potem przydatnych słówek
|
|
|
|
#4798 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Czy ktoś organizuje paczkę zbiorowa do Zambi z okolic Rzeszowa |
|
|
|
#4799 |
|
Rozeznanie
|
Witaj pciapala!
![]() Nie jestem z okolic Rzeszowa... Pozdrawiam! Ula
|
#4800 |
|
Zakorzenienie
|
Mam juz wszystko w domu - takiej ilości listów i obrazków to się nie spodziewałam, juz dzisiaj pierwsze porody
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:58.

(gąbeczki oczywiście nie pieczątki)

Nadesłano 75 prac, a fotografie Daniela spośród tylu zostały wyróżnione

wiem, że macie tego dużo i nawet nie śmiem prosić... ale jakby komuś AKURAT PRZYPADKIEM wpadł w ręce formularz nr 267...