Polityka sklepów zwrot/wymiana/reklamacja/odłożenie towaru - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-19, 21:27   #2341
Jorgeina
Przyczajenie

GG do Jorgeina Send a message via Skype™ to Jorgeina
Dot.: Reklamacja kurtki z stradivariusie

ruda ja mam podobnie kupiłam za 319 parke ze śliskiego materiału narozwalała się na szwach ale futerko mi zafarbowało od spodni i tez nie wiem czy przyją. daj znać jak to wyszło
Jorgeina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 14:31   #2342
Temperament
Zadomowienie

Dot.: Polityka sklepów zwrot/wymiana/reklamacja/odłożenie towaru

Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest z reklamacjami w Stradivariusie? 1 lipca złożyłam reklamacje, wiem, że sklep ma obowiązek w ciągu 14 dni powiadomić mnie o decyzji, jednak nie dostałam żadnej informacji(z tego co słyszałam wysyłają smsy) Wczoraj zadzwoniłam i mi powiedziano, że reklamacja została odrzucona. Jednak mnie nie poinformowano o tym wiec z tego co wiem przyjmuje się z góry, że reklamacja została rozpatrzona na korzyść klienta. Miał ktoś kiedyś taka sytuację? Mam składać odwołanie?
Temperament jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 15:00   #2343
bestka
Zadomowienie

Dowiedz się czy mają potwierdzenie wysłania do Ciebie powiadomienia o odrzuceniu reklamacji. Może tak być, że wysłali maila, a on wylądował w spamie, ale oni mają kopię jego wysłania. Co do sms-a to też powinni mieć jakieś potwierdzenie.
bestka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 17:40   #2344
Temperament
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bestka Pokaż wiadomość
Dowiedz się czy mają potwierdzenie wysłania do Ciebie powiadomienia o odrzuceniu reklamacji. Może tak być, że wysłali maila, a on wylądował w spamie, ale oni mają kopię jego wysłania. Co do sms-a to też powinni mieć jakieś potwierdzenie.
Nie podawałam adresu mailowego, tylko telefon
Stary 2014-07-16, 21:13   #2345
bestka
Zadomowienie

No to powinni zadzwonić lub wysłać sms-a. Ale Ty tam już dzwoniłaś do nich to był chyba ten 14 dzień? 1 lipca składałaś reklamację, więc do 15.07 powinni Cię poinformować wg mnie - może być nawet w formie ustnej.
Stary 2014-07-16, 22:20   #2346
201803120851
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Temperament Pokaż wiadomość
Nie podawałam adresu mailowego, tylko telefon
Termin na odpowiedź minął wczoraj - nawet jeżeli to Ty do nich zadzwoniłaś, to jednak zostałaś poinformowana o sposobie rozpatrzenia reklamacji. Co innego gdybyś poczekała do dzisiaj
201803120851 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 22:36   #2347
Temperament
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lily marlene Pokaż wiadomość
Termin na odpowiedź minął wczoraj - nawet jeżeli to Ty do nich zadzwoniłaś, to jednak zostałaś poinformowana o sposobie rozpatrzenia reklamacji. Co innego gdybyś poczekała do dzisiaj
cytat z reklamacji:"Sprzedawca ustosunkuje się do niniejszego zgłoszenia w terminie 14 dni od jego złożenia" więc chyba dzień w którym złożyłam liczy się jako pierwszy
Stary 2014-07-16, 22:48   #2348
bestka
Zadomowienie

Wg mnie nie, zawsze liczymy od dnia następnego. Czyli od dnia następnego po dniu 1 lipca - to wypada 15 lipca a Ty sama do nich zadzwoniłaś zapytać i uzyskałaś informację, że reklamacja została odrzucona.
Stary 2014-07-17, 10:12   #2349
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bestka Pokaż wiadomość
Wg mnie nie, zawsze liczymy od dnia następnego. Czyli od dnia następnego po dniu 1 lipca - to wypada 15 lipca a Ty sama do nich zadzwoniłaś zapytać i uzyskałaś informację, że reklamacja została odrzucona.
Zgadza się. Wg Kodeksu Cywilnego liczy się od dnia następnego po dniu, w którym nastąpiło zdarzenie, od którego liczy się bieg terminu. A więc pierwszego dnia się nie wlicza. Pytanie tylko jak oni byliby w stanie udowodnić fakt, że Cię powiadomili? Mają nagraną rozmowę? Spróbuj może udawać Greka, że nic nie wiesz - zadzwoń tam dziś i zobacz co zrobią.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-24, 18:30   #2350
bestka
Zadomowienie

Tym razem ja mam pytanie odnośnie reklamacji - zakupiłam bluzkę biało-czarną w pewnym sklepie internetowym, która w trakcie prania ręcznego zaczęła mocno puszczać kolor i zafarbowała mi się biała część tej bluzki i wygląda to koszmarnie. Wysłałam do sklepu pismo z reklamacją i tą bluzkę i dostałam odmowę, że niby źle prałam, niezgodnie z metką, że w proszku czy coś. No więc ok, na to nie ma rady. Ale kto teraz ponosi koszty odesłania tej bluzki z powrotem do mnie?? Podobno sklep ma obowiązek odesłać mi tą bluzkę nawet w przypadku odrzucenia reklamacji na swój koszt. Miał ktoś z Was taki przypadek? W internecie znalazłam tylko, że jest klauzula niedozwolona, że kupujący ponosi koszty w obydwie strony. Czyli wynika z tego, że sklep musi mi ją odesłać. Czy mam rację??
Stary 2014-07-25, 00:37   #2351
mpt
Zakorzenienie

Nic nie płać, wyślij odwołanie-napisz, ze prałaś zgodnie z zaleceniem i poprosisz o pisemną opinię rzeczoznawcy, a nie pracownika sklepu. Jesli nie-sama sie zwrocisz do rzecznika i rzeczoznawcy, a oni pokryja koszty wydania opinii, jesli rzeczoznawca przyzna Ci racje. Za parę dni bedziesz miala pieniądze na koncie
Stary 2014-08-08, 11:31   #2352
invisible_01
Zakorzeniona

Dziewczyny, jak jest z wymianą ubrań zakupionych w sklepie online Reserved? Wszędzie jest napisane, że mam 30 dni na zwrot, a nagle na paragonie napisano, że "Zamówione produkty możesz zwrócić w terminie 30 dni od daty sprzedaży lub w określonym ustawą terminie 10 dni od daty otrzymania przesyłki". To w końcu mogę oddać w ciągu 30 dni czy 10?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 17:47   #2353
bestka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak jest z wymianą ubrań zakupionych w sklepie online Reserved? Wszędzie jest napisane, że mam 30 dni na zwrot, a nagle na paragonie napisano, że "Zamówione produkty możesz zwrócić w terminie 30 dni od daty sprzedaży lub w określonym ustawą terminie 10 dni od daty otrzymania przesyłki". To w końcu mogę oddać w ciągu 30 dni czy 10?
Masz 30 dni na zwrot jeśli kupowałaś bezpośrednio w stacjonarnym, a 10 dni jeśli w internetowym
Stary 2014-08-09, 06:25   #2354
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem możesz wybrać w zależności od tego, która data jest późniejsza - 10 dni to wymóg ustawowy jak kupujesz coś przez internet, a 30 dni to wewnętrzna reguła sklepu, która ma zastosowanie niezależnie od tego czy kupujesz online czy stacjonarnie.

Stary 2014-08-09, 14:39   #2355
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Moim zdaniem możesz wybrać w zależności od tego, która data jest późniejsza - 10 dni to wymóg ustawowy jak kupujesz coś przez internet, a 30 dni to wewnętrzna reguła sklepu, która ma zastosowanie niezależnie od tego czy kupujesz online czy stacjonarnie.
Dokładnie tak Znalazłam o tym przepis w regulaminie, wklejam na przyszłość:
Cytat:
Klient ma prawo odstąpić od umowy bez podania przyczyny i zwrócić towar w dłuższym z terminów: 30 dni od daty sprzedaży lub 10 dni od daty odebrania zamówienia.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 13:55   #2356
akita123
Przyczajenie

Dot.: Reklamacja New Yorker

cześć dziewczyny! dokładnie 13lipca kupowałam strój kąpielowy z NY.
01 sierpnia pojechałam na urlop 3tygodniowy, gdzie okazało się, że pierwszego dnia kąpieli w morzu strój zaczął mi farbować na różowo ! pofarbował mi sukienkę. Na drugi dzień znowu pofarbował mi ręcznik i spodenki. Byłam skłonna na urlopie kupić sobie nowy strój. Niedawno wróciłam z wakacji i chciałabym go zareklamować. Czy reklamacje mi przyjmą? Paragon mam. W dodatku dodam, że majtki mi się rozszerzyły. Mieszkam 40 km od najbliższego NY i nie chciałabym jechać na marne. Czytałam gdzieś , że mam miesiąc na reklamacje od pojawienia się defektu. Nie wiem czy to nie będzie za późno gdyż minął ponad miesiąc od zakupu :/ Proszę o odpowiedź najlepiej osób, które pracowały w NY i wiedzą coś na ten temat lub osób, które miały podobny problem
akita123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-29, 15:54   #2357
Veredise
Zakorzenienie

Na pewno nie mów, że minął miesiac, tylko powiedz, że wróciłaś parę dni temu z nad morza. Nie wiem czy przyjmą. Powinni, ale kto wie.

Stary 2014-08-29, 16:58   #2358
akita123
Przyczajenie

Zastanawiam się czy do nich zadzwonić i zapytać po prostu od zakupu minął ponad miesiąc ale od pojawienia się defektu 3tyg dzięki za odpowiedź.
akita123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 11:29   #2359
niemodnaPOLKA
Raczkowanie

czy reklamująć w NY dostajemy od razu odp, czy czekamy az odp z cenrali ?
niemodnaPOLKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 11:47   #2360
netkaa00
Zakorzenienie

Dziewczyny, może któraś z Was będzie wiedziała jak mi pomóc, jestem strasznie zła, nie wiem co powinnam zrobić. Co prawda nie chodzi o ubranie, a o biżuterię, konkretnie zegarek. W zeszłym tygodniu dostałam od TŻ na urodziny zegarek marki Fossil zakupiony w salonie Swiss. Na miejscu Pani skróciła bransoletę (TŻ wcześniej zmierzył mój stary zegarek i został skrócony według tej miary). Pierwszy raz założyłam go w sobotę na wyjście z TŻ. Gdy szliśmy korytarzem nagle zegarek spadł mi samoczynnie z nadgarstka na podłogę, przestraszyłam się, bo myślałam, że źle go zapięłam. Podniosłam go i okazało się, że nie ma teleskopu (prawdopodobnie wypadł) i bransoleta przerwała się... Po upadku szkiełko na szczęście nie pękło, ale bardzo się porysowało, w jednym miejscu odszczypało TŻ mówi, że ten teleskop wypadł w miejscu w którym zegarek był skracany w salonie. Mogłabym zwyczajnie iść do pierwszego lepszego zegarmistrza i wstawić ten teleskop, ale to nowy zegarek nawet raz go właściwie nie miałam na sobie a już jest uszkodzony w dodatku nie z mojej winy.. Przeczytałam warunki gwarancji i okazuje się, że teleskopy i bransoleta nie podlegają gwarancji. Dzwoniłam dziś do Swiss i Pani to potwierdziła, że nie przyjmą mi tego zegarka.. TŻ strasznie się zdenerwował i dziś po pracy mamy tam jechać. Przykro, bo zegarek wcale nie tani i taka sytuacja... Jak się bronić? Czy w ogóle jest sens jechać i psuć sobie humor jeszcze bardziej? Będę wdzięczna za wszelkie rady...
netkaa00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 19:53   #2361
innocencee
Zakorzenienie

GG do innocencee

Nie reklamuj na podstawie gwarancji tylko na podstawie rekojmi z kc.

innocencee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-02, 13:09   #2362
qeres
Zadomowienie

Dziewczyny orientujecie się ile średnio się czeka na zwrot pieniędzy na kartę z h&m?

wymianka ciuchowa
qeres jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-06, 18:21   #2363
carolyna86
Zakorzenienie

dziewczyny, proszę o radę: oderwał mi się pasek w torebce z New Yorkera, torebkę mam już 10 miesięcy, dlatego też nie wiem czy warto takie coś reklamować?

carolyna86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 20:36   #2364
Imraa
Rozeznanie

Orientuje się ktoś czy w Reserved można zwracać biustonosze?

ex-aparatka
19.10.12-23.12.14

Imraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-15, 11:03   #2365
Vilqa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez carolyna86 Pokaż wiadomość
dziewczyny, proszę o radę: oderwał mi się pasek w torebce z New Yorkera, torebkę mam już 10 miesięcy, dlatego też nie wiem czy warto takie coś reklamować?
Tak, warto.

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-31, 07:48   #2366
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

czy ktoś już reklamował cokolwiek w carrefourze bez paragonu, a tylko z potwierdzeniem z karty? nie wiem czy mi przyjmą reklamacje torebki, a o dziwo w portfelu właśnie miałam tylko potwierdzenie.

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-31, 09:42   #2367
s_mucha380
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez qeres Pokaż wiadomość
Dziewczyny orientujecie się ile średnio się czeka na zwrot pieniędzy na kartę z h&m?
Zazwyczaj tydzień, ale zdarzają się też 2.
s_mucha380 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 23:31   #2368
innocencee
Zakorzenienie

GG do innocencee

Cytat:
Napisane przez boinnenazwybylyzajete Pokaż wiadomość
czy ktoś już reklamował cokolwiek w carrefourze bez paragonu, a tylko z potwierdzeniem z karty? nie wiem czy mi przyjmą reklamacje torebki, a o dziwo w portfelu właśnie miałam tylko potwierdzenie.
Do reklamacji nie jest wymagany paragon.

innocencee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-04, 18:46   #2369
paulinunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez innocencee Pokaż wiadomość
Do reklamacji nie jest wymagany paragon.
Do każdej reklamacji nie jest potrzebny?

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-25, 09:56   #2370
blue_cat
Rozeznanie

Ile mam czasu na zwrot towaru bądź wymianę w salonie triumph?
blue_cat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości