|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Maseczka Aspirynowa
A wczoraj były moje pierwsze doświadczenia
Użyłam jednej tabletki + 1 łyżeczka jogurtu. Troszkę śmiesznie się ją nakładało bo chciała uciekać, ale po zmyciu wrażenie, że przebarwienia się zmniejszyły. Fajna sprawa, bo to maseczka własnej roboty ze znanym składem, bez olejów mineralnych i innych świństw. Dziękuję Wam za przepis
|
|
|
|
|
#1052 |
|
Raczkowanie
|
Ehh ja przez wizaż w końcu zbankrutuje
|
|
#1053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
By byl jakis fajniejszy efekt to warto by jej wiecej dac ![]() No i mozna poeskerymentowac z dodatkami - z miodem mniej "ucieka" ![]() Co do masci witaminy A ...to zalezy ogolnie jak twoja skora ja lubi, dla mojej skory ta masc jest za tlusta i ja zapycha |
|
|
|
|
|
#1054 |
|
Przyczajenie
|
Maseczka aspirynowa rules!
Do tej pory używałam jej tylko z jogurtem naturalnym danon ale po obejrzeniu filmiku na youtube postanowiłam spróbować z miodem. I miodzio! Po pierwsze nie śmierdzi jogurtem Po trzecie skóra po zmyciu jest nawilżona i nie trzeba już na noc nakładać żadnego kremu a przynajmniej ja nie muszę nakładać a mam cerę mieszaną i zimowo przesuszoną. Po prostu super!
|
|
|
|
|
#1055 |
|
Raczkowanie
|
Maseczka aspirynowa jest super!
Po pierwszym użyciu szczena mi opadła, bo nie wierzyłam, że taką gładziutką buźkę będę miała, zaskórniki i pory się trochę zmniejszają. Zrobiłam sobie tonik aspirynowy, ale jednak powrócę do maseczki dwa razy w tygodniu.Czy ktoś wie, czy krem effeclar k ma takie działanie jak ta maseczka? a diacnel czy dirosal? Sorki jak zaśmiecam wątek, heh, ale w tej skarbnicy wiedzy to się powoli gubię
|
|
|
|
|
#1056 |
|
Zakorzenienie
|
notatki zrobione, wiedza wzbogacona- z wielkimi nadziejami idę robić
pierwszy raz!![]() ----------------- łłłeeeeee niestety muszę poczekać do poniedziałku....po ostatniej chorobie aspiryna i polopiryna wyszły...:/ Edytowane przez gg22 Czas edycji: 2010-02-27 o 22:02 |
|
|
|
|
#1057 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
Od jakiegoś czasu nie czytam tego wątku regularnie, więc jeśli już o tym było, przepraszam: chciałam was przestrzec przed zakupem POLOPIRYNY 500. Ja kupiłam przez neta, bo wychodziła taniej niż Aspirin i okazało się, że jest w tabletkach z otoczką i się nie rozpuszcza na maseczkę. Dorzuciłam jedną do toniku i po 24h się rozpuściła w końcu, ale nie podoba mi się jeszcze to, że jest różowa więc może niepotrzebnie jakieś barwniki aplikuję na twarz. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1058 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny o maseczce co chwila czytam w innych wątkach. Chciałabym uporządkować swoją wiedzę:
- zamiast aspiryny mogę użyć Polopiryny S - różni się tylko mniejszą "zawartością" kwasu (300mg a nie 500) - poza tym skład ma taki sam? - dodaję łyżkę jogurtu, nakładam na 20 minut, zmywam : żelem do mycia czy tylko wodą? potem mogę nałożyć Humektan - czy mogę nałożyć na dość wrażliwe i dośc płytko unaczynione policzki? czy raczej odpuścić? Z góry dziękuję dobrej duszy, która rozwieje moje wątpliwości
|
|
|
|
|
#1059 |
|
Raczkowanie
|
zmywasz maseczkę wodą, ona ma takie drobinki to od razu peeling robisz przy zmywaniu. nie pamiętam czy na naczynka jest dobra ta maseczka, hmm. polopiryna s też może być, byle nie musująca i bez witaminy c.
wiecie, że bayerowska aspiryna ma dwa opakowania całe białe pudełko kosztuje 4,5zł, a z zielonym paskiem na opakowaniu 7,50 zł ! skład i liczba tabletek ta sama. |
|
|
|
|
#1060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1061 |
|
Matka Smoka
|
Nigdy nie widziałam białego opakowania aspirin. Nie ma takiego także na stronie oficjalnej Bayera. Jesteś pewna, że to Bayerowska była?
|
|
|
|
|
#1062 |
|
Rozeznanie
|
A może to był tzw. "import równoległy"? Niektóre leki można dostać czasem nawet o połowę taniej w ten sposób, skład jest ten sam, nazwa też, opakowanie mocno uproszczone i inny producent/importer. Ja w ten sposób o połowę taniej kupuję logest .
|
|
#1063 |
|
Raczkowanie
|
na pewno bayerowska, nie miała tego znaczka przy napisie aspiryny, pisało producent bayer wyprodukowano dla... niestety nie mam już tego opakowania, w przyszłym tygodniu się w nią zaopatrzę.
to chyba na tej zasadzie jest co pisze Bruja. Edytowane przez angellina Czas edycji: 2010-03-03 o 11:48 |
|
|
|
|
#1064 |
|
Rozeznanie
|
znalazłam zdjęcie takiej aspiryny z importu równoległego - jak widać na pudełku producent to nadal bayer
![]() http://www.apteo.pl/img.php?ident=&p...ind=2&gallery=
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No bo po co mam w takim razie pzrepłacać
|
|
|
#1066 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
jak rozumiem te leki można wnormalnych aptekach kupić? wiesz może co jeszcze można tak kupić?
|
|
|
|
|
|
#1067 |
|
Raczkowanie
|
Anegdotka na tę okazję
![]() mi kiedyś szanowna pani magister w przypadkowej aptece próbowała wcisnąć tabletki anty za ponad 60 zł - gdzie zazwyczaj płaciłam ok. 30. Po obejrzeniu opakowania okazało się, że są właśnie z jakiegoś importu ( z Rumunii czy Bułgarii) Dziękuję - postoję.
|
|
|
|
|
#1068 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny! wracając do maseczki aspirynowej :
-aspirin C jak najbardziej nadaje się do maseczki (chyba, że chcecie uniknąc efektu rozjaśnienia). witamina C jest w prawie każdej maseczce kupnej i jest bardzo zdrowa dla skóry! -śmietana (nawet 30%) zamiast jogurtu działa świetnie! szczególnie w przypadku cery suchej/mieszanej pomaga utrzymać prawidłowe nawilżenie i rownież działa kojąco. śmietana to fantastyczny balsam do skóry suchej! ![]() strasznie mnie dziwi, kiedy czytam, że nie wolno rozpuszczać aspirin C albo nie używać śmietany zapytajcie swoje mamy/babcie. one się świetnie znają na naturalnych kosmetykach!p.s. do maseczki aspirynowej bardzo dobrze jest dodać odrobinę miodu naturalnego-lepiej trzyma się na twarzy i odżywia jak nic innego. pozdrawiam!
|
|
#1069 |
|
Matka Smoka
|
Nie chodzi o to, że wit. C albo śmietana nie nadają się na maseczki! chodzi o niemieszanie ze sobą pewnych produktów - bo wtedy albo niweczy się ich działanie albo nawet zaczynają byc szkodliwe!
Kwasów (a tym jest aspiryna) nie łączy się z witaminą C. To podstawowy powód, dla którego aspirin C nie jest polecany. Poza tym z tego co pamiętam, dziewczyny tutaj pisały, że forma musująca tabletek się nie nadaje do maseczki bo nie tworzy porządnej konsystencji. Już nie mówię o tym, że wit. C żeby działała na skórę musi być w odpowiedniej formie, a nie wiem jaką ma ta z aspiryny. A jeśli chodzi o śmietanę - to widze tu paradoks: aspirynę stosujemy, żeby oczyscić skórę, zaskorniki, ,,ściagnąć" skórę. A śmietana tłusta ...natłuszcza. Trochę mnie dziwi ta chęć ,,na siłę" łączyć różne rzeczy. Dlaczego nie stosowac w jeden dzień aspiryny a w inny w ramach odzywienia śmietany z miodem albo innej mikstury? A, no i mniej mieszania, to mniejsze ryzyko reakcji alergicznej. |
|
|
|
|
#1070 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1071 |
|
Raczkowanie
|
mozna zamiast aspiryny dac etopirynę?
|
|
|
|
|
#1072 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1073 |
|
Matka Smoka
|
|
|
|
|
|
#1074 |
|
Zakorzenienie
|
Ale prosciej zapytac niz uzyc "Przeszukaj ten wątek"
![]() O ile mi wiadomo z filmiku pewnej azjatki (link tu byl kiedys) moze byc jeszcze polaczenie kwasu acetylosalicylowego z kofeina i to by bylo na tyle. Inne miksy raczej nie
|
|
|
|
|
#1075 |
|
Matka Smoka
|
|
|
|
|
|
#1076 |
|
Zakorzenienie
|
Przeszukałam wątek ale niestety nie znalazłam odpowiedzi na pytanie, czy mogę dodać zamiast jogurtu naturalnego mleko ? obniży mi także ph cery aby kwas działał ?
|
|
#1077 |
|
Matka Smoka
|
Google nie gryzie:
ph mleka ok. 6,5 ph jogurtu ok. 4,3 |
|
|
|
|
#1078 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo prosiłabym o jakąkolwiek odpowiedź. Dziś dowiedziałam się o maseczce wygładzającej twarz z aspiryną i już poleciałam do apteki po tabletki
. W środę natomiast idę na zabieg mikrodermabrazji a chciałabym sobie zrobić przed tym (dziś) taką maseczkę. Boję się, że uszkodzę sobie skórę bo jest mały odstęp czasowy a wiadomo, że obydwa zabiegi działają na głębsze partie skóry. Czy mogę dziś zrobić sobie taką maseczkę czy odpuścić i zrobić za ok 2tygodnie? Proszę o odpowiedź
|
|
|
|
|
#1079 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aspiryna a mikrodermabrazja
SKoro masz iść na mikrodermabrazję to po co robisz maseczkę? Zrób ją po zabiegu wówczas przyda się złagodzić podrażnioną cerę po mikrodermabrazji
Zapytaj kosmetyczkę jaki odstęp czasu musi minąc, aby zafundować sobie maseczkę z aspiryny a bardziej okłady aspirynowe, bo rozpuszcza się 1 aspiryne w niewielkiej ilości wody i moczy się jakiś ręczniczek i nakłada na twarz.Pasty aspirynowej bym nie robiła jak ktoś ma mocno roszerzone naczynka. Nadmiar może zaszkodzić. Trzeba być ostrożnym jak się ma taką cerę
Edytowane przez sylwia78 Czas edycji: 2010-03-29 o 10:17 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#1080 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aspiryna a mikrodermabrazja
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:54.

Użyłam jednej tabletki + 1 łyżeczka jogurtu. Troszkę śmiesznie się ją nakładało bo chciała uciekać, ale po zmyciu wrażenie, że przebarwienia się zmniejszyły. Fajna sprawa, bo to maseczka własnej roboty ze znanym składem, bez olejów mineralnych i innych świństw. Dziękuję Wam za przepis

Po trzecie skóra po zmyciu jest nawilżona i nie trzeba już na noc nakładać żadnego kremu a przynajmniej ja nie muszę nakładać a mam cerę mieszaną i zimowo przesuszoną. Po prostu super!

No bo po co mam w takim razie pzrepłacać
Dziękuję - postoję.