Studentki gdzie pracujecie i ile zarabiacie? - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-29, 21:35   #1321
doriiska
Zakorzenienie

Dot.: ?studentki Gdzie Pracujecie I Ile Zarabiacie?

Żeby tylko absurdalne

Może spore, łapię co tylko się da, ale do żadnego sklepu i tak nie chcą mnie wziąć, bo nie mam doświadczenia w odzieżówce..
Stary 2011-04-30, 09:58   #1322
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doriiska Pokaż wiadomość
Może spore, łapię co tylko się da, ale do żadnego sklepu i tak nie chcą mnie wziąć, bo nie mam doświadczenia w odzieżówce..
Jak byłam na pierwszym roku studiów, to zatrudnili mnie w Royal Collection (bez doświadczenia w pracy w sklepie - a na rozmowie kwalifikacyjnej to jeszcze niemal błagali mnie żeby przyjęła tę pracę ).
Ale nikomu bym tej pracy nie poleciła
Stary 2011-04-30, 10:40   #1323
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Jak byłam na pierwszym roku studiów, to zatrudnili mnie w Royal Collection (bez doświadczenia w pracy w sklepie - a na rozmowie kwalifikacyjnej to jeszcze niemal błagali mnie żeby przyjęła tę pracę ).
Ale nikomu bym tej pracy nie poleciła
Skoro nikomu byś tej pracy nie poleciła i Twoje poprzedniczki szybko uciekały, to nie dziwię się, że Cię błagali, abyś wzięła tą posadę
No cóż, nie wszędzie jest kolorowo..
Stary 2011-04-30, 10:43   #1324
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro nikomu byś tej pracy nie poleciła i Twoje poprzedniczki szybko uciekały, to nie dziwię się, że Cię błagali, abyś wzięła tą posadę
No cóż, nie wszędzie jest kolorowo..
No niestety. Też bardzo szybko stamtąd uciekłam To była jedna wielka masakra!
Stary 2011-04-30, 11:00   #1325
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
No niestety. Też bardzo szybko stamtąd uciekłam To była jedna wielka masakra!
Masakra w kwestii zarobków/atmosfery/czasu pracy?
Stary 2011-04-30, 11:15   #1326
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Masakra w kwestii zarobków/atmosfery/czasu pracy?
Wszystkich wymienionych przez Ciebie rzeczy.
5 zł/h, pracownicy podkradający sobie klientów (bo jak nie wyrobisz limitów, to obcinają pensję), praca po 13-14 godzin (a płacone tylko za 12) bez przerwy na nogach (bez możliwości posiedzenia przez choćby 5 minut - nawet jak nie było klientów), obowiązkowe zebrania poza czasem pracy...

A co najlepsze, to jest sklep z bardzo drogimi ciuchami - większość ludzi za jednorazowe zakupy płaciła po parę tysięcy (gdzie sklep kupował te ciuchy za niewielki procent ich ceny - pamiętam jak zamawiałam sweterki: cena hurtowa 20 zł, sprzedawane za 200 zł), więc nie wiem skąd oni wytrzasnęli te 5 zł/h
Może teraz się tam poprawiło, nie wiem... ale wtedy to był jakiś horror!
Stary 2011-04-30, 11:23   #1327
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
5 zł/h, pracownicy podkradający sobie klientów (bo jak nie wyrobisz limitów, to obcinają pensję), praca po 13-14 godzin (a płacone tylko za 12) bez przerwy na nogach (bez możliwości posiedzenia przez choćby 5 minut - nawet jak nie było klientów), obowiązkowe zebrania poza czasem pracy...

A co najlepsze, to jest sklep z bardzo drogimi ciuchami - większość ludzi za jednorazowe zakupy płaciła po parę tysięcy (gdzie sklep kupował te ciuchy za niewielki procent ich ceny - pamiętam jak zamawiałam sweterki: cena hurtowa 20 zł, sprzedawane za 200 zł), więc nie wiem skąd oni wytrzasnęli te 5 zł/h
Naprawdę straszne, to, co napisałaś. Kto to widział 14h na nogach, bez przerwy. Jak dla mnie to głupota, zeby dziewczyny w odzieżówkach nie miały żadnych krzeseł.
Poza tym wynagrodzenie rzeczywiście bardzo niskie, jak na takie wymagania. I ceny ciuchów, kosmos

Dobrze, że masz już za sobą tą pracę. Każde doświadczenie czegoś uczy, a to zapewne było cenne
Stary 2011-04-30, 11:44   #1328
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę straszne, to, co napisałaś. Kto to widział 14h na nogach, bez przerwy. Jak dla mnie to głupota, zeby dziewczyny w odzieżówkach nie miały żadnych krzeseł.
Poza tym wynagrodzenie rzeczywiście bardzo niskie, jak na takie wymagania. I ceny ciuchów, kosmos

Dobrze, że masz już za sobą tą pracę. Każde doświadczenie czegoś uczy, a to zapewne było cenne
Też nie rozumiem tej idei ciągłego stania (a już zwłaszcza jak nie ma klientów ). Teraz pracuję w fitness clubie i jakoś klienci nie skarżą się, że pracownicy siedzą.

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło: teraz wiem, że pracownik powinien się szanować i nie zgadzać się na złe traktowanie w imię jakichś wydumanych zasad.
Z tymże dość znacznie ograniczyło mi to liczbę ofert, jak szukałam potem pracy - bo mam taki uraz, że z góry odrzucałam jakiekolwiek sklepy
Stary 2011-04-30, 15:30   #1329
4ac7eae5f92dfa622d89f024e559f952d8de277a_657b9774600aa
Konto usunięte

Cytat:

jakaś totalna masakra...
A z tym staniem to już w ogóle

W ogóle z tymi odzieżówkami to jest jakaś paranoja - mały sieciowy sklepik a wymagania jak do paryskiego butiku (szkoda tylko, że wynagrodzenie nie to)

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Lilith36 Pokaż wiadomość
Szukam cały czas, i głównie tam wysyłam CV. Ale niestety nie mam żadnego doświadczenia, nie jestem też po żadnej szkole gastronomicznej/kelnerskiej/barmańskiej (?). Ze wszystkich ogłoszeń z tej branży jeszcze nikt mi nie odpowiedział. Ale wysyłam nadal. Niestety taka prawda, że prędzej przyjmą kucharza po zawodówce (w jednym lokalu Pani była bardzo zdziwiona, że nie skończyłam takiej szkoły) niż studenta. O tym, że wymagają doświadczenia lub kursu barmana dla barmanki, to tez nie będę się rozpisywać.
Co jeszcze śmieszniejsze - w innym lokalu wymagali rocznego doświadczenia w robieniu pizzy...
Gdzie widziałaś takie ogłoszenia, doriisko? Bo ja aktualnie mieszkam w Rzeszowie.

Lea_ny - super praca. Ale z chorobą to faktycznie niewesoło.
Jeżeli jesteś zainteresowana pracą w odzieżówkach - to dużo ogłoszeń wisi w graffice albo plazie. I jeszcze widziałam kartkę w Triumphie w Full Markecie
4ac7eae5f92dfa622d89f024e559f952d8de277a_657b9774600aa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 18:57   #1330
elficzeq
Zadomowienie

GG do elficzeq Send a message via Skype™ to elficzeq

Cytat:
Napisane przez asvr Pokaż wiadomość
Jeśli przy zleceniu płacą Ci 6 zł na godzinę na rękę to wychodzi mi średnio też 1300 na miesiąc , więc jak Ty liczyłaś, że tyle jest nie do zrobienia? (8 godzinny dzień pracy, średnio 160-170 godzin miesięcznie.
Na umowę o pracę po prostu Ci zaokrąglili do 1300.
wygląda n to, że Twój szef nie wycenił ile jest w stanie przeznaczyć na stanowisko, ale ile ma dana osoba dostać na rękę. stąd nie widać różnicy w Twoim przypadku jeśli chodzi o zarobki.
Gdybym ja zatrudniała osoby to wyceniałabym stanowisko a nie to ile ma zostać na rękę.
A to, że najczęściej najpierw lecą ludzie z umowy zlecenie jest spowodowane tym, że zdecydowanie trudniej byłoby rozwiązać umowę o prace, a umowa zlecenie jest dużo prostsza po prostu nie dostanie się kolejnej.

Będąc dzienną studentką wyrabiasz 170 godzin w miesiącu? to masz czas żeby spać albo pojawić się czasem na uczelni? 170 razy 6 zł = 1020 dla mnie 1020 to nie to samo co 1300zł ale spoko. Dodatkowo mam prawo do pełnej premii uznaniowej, urlop i te sprawy. Dziwię się ludziom, którzy twierdzą, że zlecenie to lepsza umowa niż ta o pracę!

1300zł to stała minimalna pensja co miesiąc + ewentualna premia.

Edytowane przez elficzeq
Czas edycji: 2011-04-30 o 19:01
elficzeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 18:59   #1331
Lilith36
Rozeznanie

[1=4ac7eae5f92dfa622d89f02 4e559f952d8de277a_657b977 4600aa;26627291]

Jeżeli jesteś zainteresowana pracą w odzieżówkach - to dużo ogłoszeń wisi w graffice albo plazie. I jeszcze widziałam kartkę w Triumphie w Full Markecie[/QUOTE]

Nie mam nic przeciwko odzieżówkom, ale przeciwko tym dwóm konkretnym miejscom - tak

Lilith36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 19:30   #1332
asvr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elficzeq Pokaż wiadomość
Będąc dzienną studentką wyrabiasz 170 godzin w miesiącu? to masz czas żeby spać albo pojawić się czasem na uczelni? 170 razy 6 zł = 1020 dla mnie 1020 to nie to samo co 1300zł ale spoko. Dodatkowo mam prawo do pełnej premii uznaniowej, urlop i te sprawy. Dziwię się ludziom, którzy twierdzą, że zlecenie to lepsza umowa niż ta o pracę!

1300zł to stała minimalna pensja co miesiąc + ewentualna premia.
Elficzeq, ja po prostu patrzę z innej strony. Wiem jak to wygląda w firmie gdzie ja pracuję. Zwyczajnie jest wyceniane stanowisko, a umowę niech każdy wybiera jaką chce. I wtedy opłacalna jest bardziej umowa zlecenie, bo zdecydowanie więcej zostaje na rękę. (w moim przypadku różnica jest około tysiąca złotych)
A jeśli chodzi o mnie to spłacam kredyt i nie mam wyjścia - muszę się troche poprzemęczać zeby dać radę(sama rata kredytu plus opłaty za mieszkanie to około 1600 zł-1700zł)

Jeśli patrząc na umowę zlecenie a umowę o pracę w ten sposób co Ty, że przy umowie o pracę ma się urlopy itp to to akurat jest dla pracownika zdecydowanie lepsze.

"Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość."

asvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 20:02   #1333
4ac7eae5f92dfa622d89f024e559f952d8de277a_657b9774600aa
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lilith36 Pokaż wiadomość
Nie mam nic przeciwko odzieżówkom, ale przeciwko tym dwóm konkretnym miejscom - tak
Rozumiem
4ac7eae5f92dfa622d89f024e559f952d8de277a_657b9774600aa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 16:01   #1334
xwisienka90x
Raczkowanie

ja pracuje w gastronomii jako kelnerka, stawka 5zl/h, miesiecznie wyrabiam ok 100h (pracuje 3/4 razy w tygodniu) + napiwki (za miesiac wychodzi 1500/2000zl)
praca
do wakacji szczupłe ciałko!
zakochana w Elladzie

xwisienka90x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 16:09   #1335
Lilith36
Rozeznanie

Masz bardzo wysokie napiwki A jakie to miasto? Knajpa, bar, restauracja?

Lilith36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-01, 18:45   #1336
_gatinha_
Zadomowienie

Ja pracuję w weekendy i zarobię góra 600zł w tym czasie. Kurczę sprzydała by się jakaś dodatkowa praca, np jakoś w tygodniu wcześnie rano czy popołudniu.

Wiecie może dziewczyny, jakby można się załapać na rozdawanie np Metra w Krakowie?
Stary 2011-05-01, 19:25   #1337
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _gatinha_ Pokaż wiadomość
Wiecie może dziewczyny, jakby można się załapać na rozdawanie np Metra w Krakowie?
Ogłoszenie o rozdawaniu Metra widziałam na stronie Młodzieżowego Biura Pracy - poszukaj, moze znajdziesz ofertę w swoim mieście

xwisienka90x - Twoje napiwki są 2/3 razy większe od wypłaty, jakich masz hojnych klientów
Stary 2011-05-01, 23:29   #1338
xwisienka90x
Raczkowanie

pracuje we Wroclawiu
w Paparazzi
praca
do wakacji szczupłe ciałko!
zakochana w Elladzie

xwisienka90x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 10:22   #1339
elficzeq
Zadomowienie

GG do elficzeq Send a message via Skype™ to elficzeq

Cytat:
Napisane przez asvr Pokaż wiadomość
Elficzeq, ja po prostu patrzę z innej strony. Wiem jak to wygląda w firmie gdzie ja pracuję. Zwyczajnie jest wyceniane stanowisko, a umowę niech każdy wybiera jaką chce. I wtedy opłacalna jest bardziej umowa zlecenie, bo zdecydowanie więcej zostaje na rękę. (w moim przypadku różnica jest około tysiąca złotych)
A jeśli chodzi o mnie to spłacam kredyt i nie mam wyjścia - muszę się troche poprzemęczać zeby dać radę(sama rata kredytu plus opłaty za mieszkanie to około 1600 zł-1700zł)

Jeśli patrząc na umowę zlecenie a umowę o pracę w ten sposób co Ty, że przy umowie o pracę ma się urlopy itp to to akurat jest dla pracownika zdecydowanie lepsze.

tu i owszem, zgodzę się z Tobą!

elficzeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 18:36   #1340
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
xwisienka90x - Twoje napiwki są 2/3 razy większe od wypłaty, jakich masz hojnych klientów
w dobrych restauracjach w duzych miastach tak jest, mnie to nie dziwi.. moj kumpel dzieki napiwkom (pracuje jako kelner) wyciaga miesiecznie 2,5-3,5 tys. na reke (w zaleznosci od pory roku), a w tym jego pensja to około 1300zł.

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 21:15   #1341
Alicja z Krainy Czarow
Raczkowanie

po problemach z korepetycjami gimnazjalistow( duza konkurencja na rynku- pare uczelni w poblizu) wrocilam do pracy hostessy, w markecie wiec 8zl/h. zatrudnilam sie do dluzszej 1,5 miesiecznej akcji i za weekendy+ piatki (+przed wielkanoca) wyciagne( bo jeszcze 2 tyg ) niecale 1200 netto. a benzyna coraz drozsza i wyjazd na wakacje tuz tuz;/ na alkoholach placa lepiej( 9,5-10/h netto) ale dwie agencje ktore dawaly mi takie zlecenia daja akcje na 2 tyg max, i obie firmy daja niestety te same dni( konkurenci). i to sie oplaca przy paru akcjach z roznych firm naraz w innych terminach, ale przed majowka byla cisza w pracy to wzielam nizsze a pewne.

jakie stawki sa w waszych miastach w pracy hostessy?

jak udalo wam sie dostac praktyki platne/staz/prace po studiach w urzedzie lub banku( pisze licencjat, chce pracowac od 4 roku w wakacje bardziej w zawodzie niz czysto zarobkowo..)
Alicja z Krainy Czarow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 11:01   #1342
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Alicja z Krainy Czarów, ja dostałam 3 miesięczny staż w banku teraz na wakacje. Powiedzieli mi, że istnieje możliwość zatrudnienia.
A jak?
LM + CV na ofertę. Potem rozmowa po polsku i angielsku przez telefon [i po niemiecku, ale to takie podstawy - bank szwajcarski ]. Potem rozmowa kwalifikacyjna już w dziale, też po polsku i angielsku.
Jestem teraz na trzecim roku

Ważne są terminy, bo mnie rekrutowali już w marcu, a zaczynam w czerwcu.

Edytowane przez ViLLeMkA
Czas edycji: 2011-05-05 o 11:02
ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 23:22   #1343
malina19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
Alicja z Krainy Czarów, ja dostałam 3 miesięczny staż w banku teraz na wakacje. Powiedzieli mi, że istnieje możliwość zatrudnienia.
A jak?
LM + CV na ofertę. Potem rozmowa po polsku i angielsku przez telefon [i po niemiecku, ale to takie podstawy - bank szwajcarski ]. Potem rozmowa kwalifikacyjna już w dziale, też po polsku i angielsku.
Jestem teraz na trzecim roku

Ważne są terminy, bo mnie rekrutowali już w marcu, a zaczynam w czerwcu.
a co studiujesz?
malina19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 10:22   #1344
ViLLeMkA
Zakorzenienie

malina, międzynarodowe stosunki gospodarcze, ale staż dostałam trochę z tym niezwiązany z uwagi na zainteresowania - Dział Papierów Wartościowych

Stary 2011-05-07, 11:57   #1345
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
malina, międzynarodowe stosunki gospodarcze, ale staż dostałam trochę z tym niezwiązany z uwagi na zainteresowania - Dział Papierów Wartościowych
Podziwiam Miałam przedmiot "międzynarodowe stosunki gospodarcze" na licencjacie, teraz mam raz jeszcze na magisterce i to nie dla mnie, nie wiem jak ja zaliczę egzamin...
Stary 2011-05-07, 13:49   #1346
ViLLeMkA
Zakorzenienie

painka, dlaczego?
ja takiego przedmiotu w ogóle nie miałam :P
A co Ty masz na nim takiego trudnego? U mnie najtrudniejsze były rozliczenia międzynarodowe, te dokumenty handlowe, akredytywy itp. Ale ja i tak zmieniam kierunek na finanse

Stary 2011-05-09, 15:17   #1347
sandrulka90
Przyczajenie

Hej dziewczyny
Od dłuższego czasu obserwuje ten wątek..i... mam nadzieję,że mogę się przyłączyć;-)
Studiuje dziennie na II roku oraz poszukuje pracy..;/ bardzo opornie to idzie... nie chcą mnie nawet w Rosmmanie;// Jedyne moje doświadczenie to praktyki;/;/
sandrulka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 19:47   #1348
girlishnesss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sandrulka90 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Od dłuższego czasu obserwuje ten wątek..i... mam nadzieję,że mogę się przyłączyć;-)
Studiuje dziennie na II roku oraz poszukuje pracy..;/ bardzo opornie to idzie... nie chcą mnie nawet w Rosmmanie;// Jedyne moje doświadczenie to praktyki;/;/
Jeśli masz w swoim mieście CinemaCity, spróbuj tam- jest duża rotacja pracowników, pewnie się załapiesz
girlishnesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 12:43   #1349
sandrulka90
Przyczajenie

Próbowałam nawet do Multikina i cisza;// Chyba nic mi z tego nie wyjdzie...
Ale nie poddaje się i szukam dalej
sandrulka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 22:12   #1350
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sandrulka90 Pokaż wiadomość
Próbowałam nawet do Multikina i cisza;// Chyba nic mi z tego nie wyjdzie...
Ale nie poddaje się i szukam dalej
A może zostan hostessą? Z tego co wiem dziewczyny wbierają sobie dzień, w którym mogą pracować, a i kasa z tego jest całkiem niezła

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości