|
|
#871 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Serum z witaminą C - jak wykonać
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#872 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.A co z resztą pytań, tj. czy mogę w końcu dodać olej z wiesiołka, czy wówczas wyjdzie coś z tego sensownego? I w jakich ilościach tak bym zdążyła zużyć całe przed terminem ważności? |
|
|
|
|
|
#873 |
|
Konto usunięte
|
Up! Bardzo proszę o pomoc, chciałabym w ciągu kilku dni, tak do wtorku zrobić sobie takie serum
.Przy okazji dodam - zapomniałam, że mam 30 ml ciemną buteleczkę po oleju rycynowym. Jeszcze mi go trochę zostało ale lada chwila go zużyję, a jak nie to najwyżej gdzieś przeleję tą resztkę .
|
|
|
|
|
#874 |
|
Konto usunięte
|
Zacznij od kupnej witaminy C, zobacz, czy Twoja skora w ogole ja lubi. Sprobuj z Juvitem. To krople dla dzieci. Dla suchej skory bardzo dobre.
|
|
|
|
|
#875 |
|
Konto usunięte
|
Tylko takie krople z tego co widzialam są dość drogie, po okolo 60 zł za małą buteleczkę, a poza tym już nakładałam na twarz wodę z samą witaminą C jednorazowo kilka razy i było ok, także teraz chcę ukręcić właśnie takie coś jak pisałam, a zależy mi na wciśnięciu oleju z wiesiołka i ewentualnie spiruliny bo mam cerę alergiczną.
|
|
|
|
|
#876 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46791683]Zacznij od kupnej witaminy C, zobacz, czy Twoja skora w ogole ja lubi. Sprobuj z Juvitem. To krople dla dzieci. Dla suchej skory bardzo dobre.[/QUOTE]
Dopiero teraz zauważyłam, że mówisz o czym innym, co kosztuje 11 zł . Dzięki, chyba właśnie tego wypróbuję.
|
|
|
|
|
#877 |
|
Zakorzenienie
|
Na początek ukręć najprostsze serum z witaminą C - woda + kwas. Wodę do iniekcji dostaniesz w aptece, buteleczka 5 ml to koszt ok. 20-30 groszy. Przy okazji zapytaj o buteleczki z ciemnego szkła, często można je kupić w aptekach, które robią na miejscu leki recepturowe (od kilkudziesięciu gorszy do ok. 2 zł)
|
|
|
|
|
#878 |
|
Konto usunięte
|
Już robiłam samą wodę + wit. C. Kupiłam też te krople co poleciła Jamestown - właśnie mam je na twarzy, nie podrażniają i wydają się super
. Zależy mi na takiej mieszance jak pisałam, a nie sama woda + wit. C.
|
|
|
|
|
#879 |
|
Konto usunięte
|
Znalazłam już częściowo odpowiedź - do Juvitu C można dodać witaminy E, oleju z wiesiołka (bo zawiera glicerynę, która rozpuszcza tłuszcze) i lecytyny. I tak też zrobię, ale nadal czekam na odpowiedź jak zrobić takie serum od podstaw
.---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Więc dodałam do Juvitu C 2 tabletki tokovitu (w sensie wyciśnięte) i 2 albo 3 (już nie pamiętam, 1 raz to robiłam i się stresowałam ) lecytyny płynnej sojowej z Olimpu. Nie ma żadnych grudek, jest pełno powoli znikających bąbelków - wstrząsałam. Myślę, że wyszło ok, z olejem z wiesiołka się wstrzymam dopóki ktoś kto się na tym zna mi nie doradzi.Ups, jednak nie jest tak dobrze, bąbelki (a może krople tłuszczu?) na powierzchni stworzyły około pół cm warstwę . To wynika z nadmiaru lecytyny czy nie do końca zemulgowanej witaminy E? A może za słabo wymieszane?
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-06-10 o 19:06 |
|
|
|
|
#880 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli tak się uparłaś na ten olej z wiesiołka, to kup sobie formę wit C rozpuszczalną w tłuszczach: tetroizopalmitynian askorbylu. Ta forma jest też stabilniejsza niż kwas askorbinowy: chlupniesz sobie 10% do oleju i może stać w lodówce kilka m-cy. Tym bardziej jak masz suchą cerę, to taka forma będzie lepsza.
Do serum wodnego z kwasem askorbinowym naprawdę nie ma sensu dodawać oleju (moim zdaniem). Przeczytaj może długi wątek o serum z wit C na LU, (widziałam, że tam chyba też zadawałaś to pytanie). Ja tam znalazłam dużo cennych informacji. |
|
|
|
|
#881 |
|
Konto usunięte
|
Żaluję, że uparłam się na lecytynę
. Dodałam witaminę E, potem lecytynę i po czasie i tak porobiły się glutki lecytyny. W związku z tym się zastanawiam - czy cały produkt jest do wywalenia, czy tylko zebrać z powierzchni lecytynę i będzie ok czy w ogóle smarować razem z tymi grudkami lecytyny? Zaznaczam, że bazowalam na Juvit C który kosztowal mnie 11 zł i teraz jakiś czas nie mogę sobie na kolejny pozwolić a zależy mi na pielęgnacji witaminą C, dlatego za wszelkie rady uratowania tego serum z wit. C będę wdzięczna.
|
|
|
|
|
#882 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#883 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46831931]Wlej do miksera serum. Mikser rozbije grudki.[/QUOTE]
To jest rada na serio? Jeśli tak to jest tego za mało by miksować moim mikserem-blenderem. Nie chciałabym też zdegradować w ten sposób witaminy C. Jak na razie posmarowałam się takim z grudkami i jest ok ale na pewno lepiej było by jakby miało jednolitą konsystencję.
|
|
|
|
|
#884 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#885 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;46832142]To skorzystaj z shakera, albo po prostu porzadnie potrzasnij. Bedzie lepiej, ale grudek do konca nie rozbijesz pewnie.[/QUOTE]
Tak też robię . Raptem 2 razy użyłam, a już widzę efekt, przede wszystkim poznikały mi zmarszczki na czole (nie wszystkie ale pewnie tylko te z przesuszenia skóry) i zmniejszyła się zmarszczka w kąciku ust. Świetne to jest. Dzięki za rady . Tylko muszę wykombinować inną lecytynę by następnym razem dobrze zemulgowała.
|
|
|
|
|
#886 |
|
Rozeznanie
|
a gdzie mozna to kupic w aptece dostane wit c rozpuszczalna w tluszczach ?
|
|
|
|
|
#887 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#888 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#889 |
|
Konto usunięte
|
To moje serum wygląda obecnie tak, że lecytyna przykleiła się do ścianek i ma pierwotną konsystencję. Mam tylko nadzieję, że przez to wytrząsanie itd. nie zdegradowałam wiele witaminy C. W ogóle jest ta mieszanka skrajnie nieprzepuszczalna dla skóry bo jakiś czas po posmarowaniu skóra robi się strasznie gorąca, tak jak i oddech. Pewnie dlatego dawna guru biochemii kosmetycznej z lat 2006 czy koło tego coś, zalecała to na dzień, a nie na noc.
|
|
|
|
|
#890 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Serum na wodzie jest lekkie i wchłania się błyskawicznie. |
|
|
|
|
|
#891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapchał mnie okropnie - nie polecam
|
|
|
|
|
|
#892 |
|
Konto usunięte
|
Cóż. Mnie juvit chyba też trochę zapycha mimo że mam bardzo suchą cerę i nawet smarowanie się czystą wazeliną mnie nie zapychało. Wcześniej myślałam, że to od korektora sephory ale nie mam go od tygodnia a po juvicie wychodzą mi krostki. Dlatego od 2 dni smaruje nim już tylko zmarszczki tj. czoło, pod oczami i kąciki ust.
|
|
|
|
|
#893 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Własnoręcznie robione serum z witaminą C
Witajcie dziewczyny, co myślicie o wymieszaniu Kwasu askorbinowego z olejkiem arganowym? Czy nadaje się ta witamina c: http://allegro.pl/witamina-c-lewoskr...354182110.html ???
|
|
|
|
|
#894 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#895 |
|
Przyczajenie
|
Czyli najpierw mam ją rozpuścić w wodzie a później dodać olejek?
|
|
|
|
|
#896 |
|
Konto usunięte
|
Ja na razie daję sobie spokój z takim cudotwórstwem, w wakacje się za to wezmę, teraz muszę pozdawać egzaminy... ale chciałam zapytać czy sama woda + wit. C też mogą być? Bo to akurat żadna robota i mogłabym sobie taki raz dwa wykonać. Lui mi pisała że chyba można ale wolę się upewnić.
|
|
|
|
|
#897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#898 |
|
Przyczajenie
|
a można użyć wody mineralnej?
|
|
|
|
|
#899 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#900 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki za info
![]() Ja probowalam mieszac z gliceryna i innymi skladnikami i niestety zawsze skora sie buntowala.Najlepiej sie u mnie sprawdza w formie toniku wlasnie mieszana wit tylko z woda. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:49.

) lecytyny płynnej sojowej z Olimpu. Nie ma żadnych grudek, jest pełno powoli znikających bąbelków - wstrząsałam. Myślę, że wyszło ok, z olejem z wiesiołka się wstrzymam dopóki ktoś kto się na tym zna mi nie doradzi.