Misja w Zambii - część III - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-19, 19:49   #4141
MartaiMaciej
Raczkowanie

Dot.: Misja w Zambii - część III

Nela. Zapłaciłaś Sobie ubezpieczenie na przelot i pobyt w Afryce, bo tam nie działa ubezpieczenie UE. Pytałaś co jeszcze masz zabrać, więc mi tak przyszło do głowy. Poza tym możesz wziąć podstawowe leki oraz leki które ewentualnie bierzesz częściej lub na stałe. Wydaje mi się, że jakiś antybiotyk, p.bólowe, na żołądek i na biegunkę (ja zawsze biorę nawet jak jadę na 3 dni. A tak wogóle, to powodzenia i uważaj na Siebie. Trzymamy kciuki, przyjemnego pobytu i wygrzej się, bo w Tarnowie prawie siarczysty mróz, i "zazdrościmy" Afrykańczykom ciepełka..

Edytowane przez MartaiMaciej
Czas edycji: 2009-02-20 o 08:42
MartaiMaciej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-20, 17:56   #4142
Mikrejsza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Witajcie!
wiecie, ja sie zwykle staram nie zawracać głowy niepotrzebnie i siedzę cicho, ale Wy tu tak o zdjęciach... Ja nie dostałam nic od Avy i nie wiem czy mam szanse Ava pisała, że spotkała się z Maxonem Phiri, ale nie wiem czy mu zdjęcia zrobiła.

Dziękuję BARDZO za przesłanie mi listów od Maxona Niedawno dostaliśmy i nieźle się usmiałam, bo okazało się, że przyprawy, które przesłałam dla Sióstr dostał Maxon Prezent dla niego i przyprawy poszły w jednej paczce, a kochana Siostra wszytsko mu oddała. Chyba źle opisłam przesyłki.
a wiesz, mój Cacious dostał raz nasionka które Siostrze wysłałam też byłam w szoku jak czytałam co dostał, bo paczuszka była dla Siostry a dla niego tylko witaminki w niej, i tak samo Siostra wszystko przekazała dla Jego Rodziny

Ava, ja jeszcze tak nieśmiało podpytam czy jak byłaś w wiosce Nkholoma to gdzieś tam na zdjęciu nie zawieruszył Ci się Cacious Lupenga lub Ester Lupenga (124 i 124a)

pozdrawiam wszystkich cieplutko
Mikrejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 01:26   #4143
Dragon-flyyy
Raczkowanie

GG do Dragon-flyyy

Ava dziękuje

Jak napisałaś, że pomału rozsyłasz zdjęcia dzieci czekałam cierpliwie ale nic nie przychodziło więc uznałam, że na nowe zdjęcia Josha będę musiała jeszcze poczekać.
Pogodziłam się z tym i nagle, po kilku dniach niesprawdzanie skrzynki pomyślałam, że możne warto tam zajrzeć i było warto.....

Ava dziękuje jeszcze raz, zdjęcia są wspaniałe
Dragon-flyyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 02:30   #4144
Kropla Beskidu
Przyczajenie

A ja Afrykanom bym nawet grosza nie dał, mają taką sytuację a nie inną przez samych siebie co oni sami nie potrafią sobie wreszcie pomóc tylko siedzą i czekają aż Europa lub Ameryka im paczki przyśle i pomoc i tak na okrągło Zambia jest ważnym eksporterem rud miedzi więc ten kraj mógłby się rozwinąć równie dobrze jak RPA a poza tym lepiej pomóc tym którzy pomocy potrzebują np. mordowanym Palestyńczykom przez żydowską batalię.
Kropla Beskidu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 09:03   #4145
gosiakk7
Rozeznanie

Każdy ma prawo do własnego zdania.
Proponuję nie rozkręcać tu debaty na temat słuszności naszych działań bo się zrobi młyn
A tak poza tym - witam po długim milczeniu Przez chwilę miałam problem z netem i byłam odcięta od świata, a potem musiałam nadrabiać zaległości

Seona - nie jesteś sama z tym przymusowym leżeniem - moja Siostra od ponad miesiąca leży...na jej szczęście to przymusowe leżenie już się kończy - lekarz stwierdził, że teraz co będzie to będzie i tak będzie dobrze Oby...

Ta zima to już mnie dołuje...mam jej dosyć i tęsknię do wiosny!!!!

Wczoraj odbył się koncert w Sędziszowie Małopolskim o którym Wam wcześniej pisałam...czekam na relację...jak będę coś wiedzieć to dam znaka

Hmm...coś jeszcze chciałam Wam napisać i zapomniałam...jak sobie przypomnę to dopiszę!

A! z Crebsonem to ja jestem w szoku...ale takim pozytywnym, że ktoś popatrzył na fotkę i może dzięki temu ktoś potrzebujący otrzyma pomoc

MartaiMaciej - wyrazy uznania za fachowe, bystre oko

Edytowane przez gosiakk7
Czas edycji: 2009-02-21 o 09:05
gosiakk7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 10:07   #4146
Luba
Zakorzenienie

A jak już o dawaniu mowa To ja chciałam zapytać, czy nie kroi się jakaś większa paczka? Mogłabym sie dorzucić do kosztów i do zawartości.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 17:39   #4147
moria44
Wtajemniczenie

Podpinam się pod pytanie Lubej

Gosiu - taka zima jak teraz jest super piękny biały, iskrzący puszysty śnieżek a do tego dni są już coraz dłuższe, wstaję rano do pracy i jest już jasno wręcz biało od śniegu i wychodząc z pracy też jest jeszcze piękny dzień. Lubię też takie spowolnienie na ulicach gdy wszystko jest zasypane, auta są oprószone śniegiem, podoba mi się nawet zbiorowe skrobanie szyb, gdy na parkingu pod pracą każdy rozgrzewa o 17 autko i biega a to ze szczotą a to ze skrobaczką, heh

Zosia przecuuudna, bardzo ładna dziewczynka. Seona a u Ciebie wiadomo już czy chłopaszek czy też "siostra" dla Mercy

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 18:33   #4148
MartaiMaciej
Raczkowanie

Na forum adopcji serca jest info o dużej paczce, robi ją MamaBernarda, ale ma już chyba komplet.
A odnośnie zimy, to też mam dość. Nie lubię gimnastyki na świeżym powietrzu przed 7 rano. Odśnieżania też nie lubię. Na szczęście teraz to zajęcie syna.

Czas edycji: 2009-02-21 o 18:34
Stary 2009-02-21, 22:15   #4149
MamaBernarda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MartaiMaciej Pokaż wiadomość
Na forum adopcji serca jest info o dużej paczce, robi ją MamaBernarda, ale ma już chyba komplet.
A odnośnie zimy, to też mam dość. Nie lubię gimnastyki na świeżym powietrzu przed 7 rano. Odśnieżania też nie lubię. Na szczęście teraz to zajęcie syna.

To prawda, mam komplet.
Dziewczyny, czekam na wasze e-malie
MamaBernarda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 23:19   #4150
gosiakk7
Rozeznanie

Witam wieczorową porą
Na dobranoc pozwolę sobie wkleić maila, którego dostałam a propos koncertu, co to się odbył w dniu wczorajszym

"A wiec Media byly....zespoly byly...i bylo ponad 160 osob masakra po prostu ludzi chaos.... rekord jak dla mnie.....dla adopcji mam 760zl jelsi dobrze policzylem Jeszcze raz przeslij mi prosze numer konta Mam go zapisanego ale chcialebym abys jeszcze raz sprawdzila aby nie bylo bledu Ajjajajajajaaj!!!!!!!!!!! !!!! Pieknie!!!!!! Genialnie!!!!!!!!"

Przy okazji chciałabym bardzo podziękować Marcinowi za zorganizowanie tego wydarzenia! Mam nadzieję, że nie była to jednorazowa akcja...
Stary 2009-02-21, 23:28   #4151
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

Cytat:
Napisane przez Kropla Beskidu Pokaż wiadomość
A ja Afrykanom bym nawet grosza nie dał, mają taką sytuację a nie inną przez samych siebie co oni sami nie potrafią sobie wreszcie pomóc tylko siedzą i czekają aż Europa lub Ameryka im paczki przyśle i pomoc i tak na okrągło Zambia jest ważnym eksporterem rud miedzi więc ten kraj mógłby się rozwinąć równie dobrze jak RPA a poza tym lepiej pomóc tym którzy pomocy potrzebują np. mordowanym Palestyńczykom przez żydowską batalię.
Kroplo Beskidu
1)Państwa Afrykańskie są młodymi państwami i stąd jeszcze bardzo niewydolnymi. 2) "Ratujmy Afrykę" to hasło jeszcze rzucił Jan Paweł II.
3) Państwa Afrykańskie choć nie są koloniami jakimy były przez setki lat dalej sa wykorzystywane przez Europę czy USA tylko teraz inaczej. Im nikt nie dotuje do rolnictwa a jeszcze nakłada cła na ich produkty rolnicze i jak mają się przebić na rynku światowym? A kto roznieca waśnie międzyplemienne i daje im do rąk broń? A Rosja - jakie ogromne państwo i jakie ma bogactwa a ile tam nędzy. Problem Palestyński? Tak - śmierć jest zawsze tragedią, ale jak ktoś drażni lwa a potem płacze, że mu ten lew rozszarpał rodzinę to jest wina Lwa? Gdyby Palestyńczycy chcieli żyć w pokoju z Żydami to byłby pokój a jak nienawidzą ich i nienawiści uczą już dzieci? to znamy takie przysłowie - "Kto mieczem wojuje od miecza ginie" A co ty zrobiłeś by pomóc Palestynie? Odmówiłes przynajmniej jakąś modlitwę w intencji pokoju między tymi narodami? Wysłałeś petycję do Palestyńczyków by nie zaczepiali Żydów? lub do ONZ by postawili zamiast muru miedzy nimi to wojska rozjemcze?

Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl

Edytowane przez Animator
Czas edycji: 2009-02-22 o 22:28
Animator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-21, 23:35   #4152
MamaBernarda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosiakk7 Pokaż wiadomość
Witam wieczorową porą
Na dobranoc pozwolę sobie wkleić maila, którego dostałam a propos koncertu, co to się odbył w dniu wczorajszym

"A wiec Media byly....zespoly byly...i bylo ponad 160 osob masakra po prostu ludzi chaos.... rekord jak dla mnie.....dla adopcji mam 760zl jelsi dobrze policzylem Jeszcze raz przeslij mi prosze numer konta Mam go zapisanego ale chcialebym abys jeszcze raz sprawdzila aby nie bylo bledu Ajjajajajajaaj!!!!!!!!!!! !!!! Pieknie!!!!!! Genialnie!!!!!!!!"

Przy okazji chciałabym bardzo podziękować Marcinowi za zorganizowanie tego wydarzenia! Mam nadzieję, że nie była to jednorazowa akcja...
cudnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !

Aż brak słów, tyleeee kasyyyyyyyyy jejuuuu
WIELKIE GRATULACJE dla Organizatora
Dzięki Gosiu, aż miło się położyć z taką myślą...
MamaBernarda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 09:06   #4153
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Seona - nie jesteś sama z tym przymusowym leżeniem - moja Siostra od ponad miesiąca leży...na jej szczęście to przymusowe leżenie już się kończy - lekarz stwierdził, że teraz co będzie to będzie i tak będzie dobrze Oby...
No ja już ledwo wytrzymuje w domu Jak sobie pomyślę, że tak jeszcze 6 tygodni (do 30 tc) to No ale jak trzeba to trzeba. A po 30 tc niech się dzieję wola nieba...

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
A jak już o dawaniu mowa To ja chciałam zapytać, czy nie kroi się jakaś większa paczka? Mogłabym sie dorzucić do kosztów i do zawartości.
Janka75 też organizowała paczkę. Miałam się dokładać, ale nie wychodzę z domu więc innym razem

Cytat:
Ja nie mogę!!!!! Dziękujemy!!!! Suuuuuuper!!!!!!!!

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 22:35   #4154
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

Cytat:
Witam wieczorową porą

gosiak k7 brawo, super, gratulacje.

Edytowane przez Animator
Czas edycji: 2009-02-22 o 22:37
Stary 2009-02-22, 23:12   #4155
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Wiecie co ja mam do wysyłki ok 10 kg i tak sobie czekałam nie wiem na co ,bo znajomi mi obiecali jeszcze cos dołożyć,ale jeśli ktoś ma coś do wysyłki to ja mogę taką paczkę zorganizować.

Czekam na propozycje 10kg do objęcia

Gosiakk super i proszę podziękować temu koledze od nas wszystkich,tak na boku troche wątpiących,ale super...

Animator szkoda czasu na odpisywanie,róbmy swoje...
Każdy ma prawo pomagać jak chce ,gdzie chce i komu chce!!!

www.adopcjaserca.pl

Edytowane przez Dla ciebie J.
Czas edycji: 2009-02-22 o 23:14
Dla ciebie J. jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-23, 00:17   #4156
MartaiMaciej
Raczkowanie

Kropla Beskidu, to "faszystowska prowokacja" wg nas. Rób co chcesz i nie wcinaj się brzydko mówiąc "między wódkę i zakąskę". Każdy robi ze swoimi pieniędzmi to, na co ma ochotę, i nikt nie będzie nam dyktował co jest słuszne i co mamy robić ze swoimi pieniędzmi. Szkoda miejsca na takie prowokacje. SPADAJ, wiem o co Ci chodzi. Pomagaj komu chcesz, a innym nie narzucaj, bo sobie nie dadzą.
Przepraszam Wszystkich, za to co napisałam, ale tak to czuję.
Przekleństwo, znowu pada biały zdrajca.
Mój pies zaczął niedawno tracić futro, więc wiosna niestety dopiero za około 2 miesiące (+-).

GOSIA ++++++ same plusy!!!!

Czas edycji: 2009-02-23 o 00:22
Stary 2009-02-23, 01:23   #4157
Kropla Beskidu
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Animator Pokaż wiadomość
Kroplo Beskidu
1)Państwa Afrykańskie są młodymi państwami i stąd jeszcze bardzo niewydolnymi. 2) "Ratujmy Afrykę" to hasło jeszcze rzucił Jan Paweł II.
3) Państwa Afrykańskie choć nie są koloniami jakimy były przez setki lat dalej sa wykorzystywane przez Europę czy USA tylko teraz inaczej. Im nikt nie dotuje do rolnictwa a jeszcze nakłada cła na ich produkty rolnicze i jak mają się przebić na rynku światowym? A kto roznieca waśnie międzyplemienne i daje im do rąk broń? A Rosja - jakie ogromne państwo i jakie ma bogactwa a ile tam nędzy. Problem Palestyński? Tak - śmierć jest zawsze tragedią, ale jak ktoś drażni lwa a potem płacze, że mu ten lew rozszarpał rodzinę to jest wina Lwa? Gdyby Palestyńczycy chcieli żyć w pokoju z Żydami to byłby pokój a jak nienawidzą ich i nienawiści uczą już dzieci? to znamy takie przysłowie - "Kto mieczem wojuje od miecza ginie" A co ty zrobiłeś by pomóc Palestynie? Odmówiłes przynajmniej jakąś modlitwę w intencji pokoju między tymi narodami? Wysłałeś petycję do Palestyńczyków by nie zaczepiali Żydów? lub do ONZ by postawili zamiast muru miedzy nimi to wojska rozjemcze?
Po pierwsze podałem tylko przykład umierających Palestyńczyków mógłbym napisać inne państwo w którym ludzie giną przez konflikt a ty opisujesz dlaczego jest konflikt w strefie gazy. Ten przykład jaki podałeś z lwem to rozumiem że, tak samo pisał byś gdyby Hiszpanie zaatakowali kraj Basków? Bo przecież prowokują od lat tyle się słyszy o bombach w Madrycie giną ludzie i co jak ten lew rozszarpie rodziny z Kraju Basków to też będziesz twierdził że, wina jest tych którzy są mordowani bo organizacja terrorystyczna od nich przez lata prowokowała tego lwa ich wina?

A wracając do tematu podam ciekawy cytat z wywiadu który pojawił się w tygodniku Forum wywiad z Jamesem Shikwatim, kenijskim ekonomistą
Jeśli Zachód naprawdę chce pomóc Afrykanom, niech skończy z tą cholerną pomocą. Krajom, które uzyskały największą pomoc rozwojową, powodzi się teraz najgorzej. (…) Finansuje się rozbudowane aparaty biurokratyczne, sprzyja korupcji i złudnemu zadowoleniu z siebie. Afrykanie wychowywani są do żebractwa i niesamodzielności. Do tego pomoc finansowa osłabia niezbędnego ducha przedsiębiorczości na lokalnych rynkach. Jakkolwiek absurdalnie to może zabrzmieć, właśnie ta pomoc jest jedną z przyczyn problemów, z którymi boryka się Afryka. Gdyby jej zabrakło, przeciętny Afrykanin nawet by tego nie zauważył. Tylko dla urzędników byłby to szok. (…) Miejscowy rolnik może od razu zawiesić swoją motykę na kołku, i tak nie wygra z Programem Żywnościowym ONZ. (…) Mimo niskich afrykańskich płac nikt nie może tu produkować aż tak tanio, by móc konkurować z towarami otrzymywanymi w darze. W 1997 r. w branży tekstylnej w Nigerii pracowało jeszcze 137 tys. osób, w roku 2003 było ich już tylko 57 tysięcy.”

Tak dla twojej wiadomości nie jestem rasistą ale może tak się zastanowić i pomóc tak żeby sami sobie też pomogli…
Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ----------

[quote=MartaiMaciej;111127 60]Kropla Beskidu, to "faszystowska prowokacja" quote]

Co ma faszyzm do głodujących dzieci?
Kropla Beskidu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-23, 07:27   #4158
Pyziulka
Rozeznanie

GG do Pyziulka

Marta i Maciej, Animator - nie karmcie trolla bo nie warto... Po prostu trzeba zignorować bo jak powszechnie wiadomo głupi zniża do swojego poziomu i pokonuje doświadczeniem....
Pyziulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-23, 08:19   #4159
gosiakk7
Rozeznanie

Mam prośbę - nie obrażajmy tu nikogo, bo i sami nie chcemy być obrażani.
Osoba która zaczęła dyskusję głupia nie jest, bo potrafi argumentować swoją postawę i swoje zdanie. A to że jest ono inne niż nasze...cóż, świat byłby nudny, gdybyśmy wszyscy byli tacy sami

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Stary 2009-02-23, 09:19   #4160
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:
Osoba która zaczęła dyskusję głupia nie jest, bo potrafi argumentować swoją postawę i swoje zdanie. A to że jest ono inne niż nasze...cóż, świat byłby nudny, gdybyśmy wszyscy byli tacy sami

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Popieram Gosię i jeszcze raz proszę,róbmy swoje ,a nie marnujmy miejsce na dziwne dyskusje,które nic nie zmienią i do niczego nie prowadzą.
Szkoda miejsca,mamy tylko 5000 postów.

www.adopcjaserca.pl

Stary 2009-02-23, 10:49   #4161
ava80
Rozeznanie

GG do ava80 Send a message via Skype™ to ava80

A ja wtrącę jeszcze swoje trzy grosze. I dla 'kropli beskidu' i dla Was.
Po pobycie w Afryce mam bardzo podobne odczucia jak on - choć raczej nie był.
Pomoc państw, wielkie akcje humanitarne, pchanie pieniędzy do Afryki, a nawet konkretnie do Zambii - MIJA SIĘ Z CELEM.
Nie jest bezsensowne - to nie - ale nie trafia tam gdzie powinno. Ma on 100% rację, że jeśli fala pieniędzy nagle zniknie to żaden z naszych podopiecznych nawet tego nie zauważy! Pieniądze tam nie trafiają do ludzi na wsi - widzieliście moje zdjęcia, chaty, drogi, dalekie wioski bez żadnych udogodnień, głodne dzieci jedzące raz dziennie, puste pola po zeszłym roku, brak zmagazynowanej żywności, szkoły w strasznym stanie, internaty jak baraki.
Dlaczego?
Bo "pomoc z zachodu" zatrzymuje się głównie w miastach na poziomie urzędniczym ;( Taka jest smutna prawda. Korupcja, rezydencje urzędników, lekarzy, weekendowe "spotkania". to tam lądują pieniądze.
Jedzenie z zapasów rozdawane jest sporadycznie i głównie gdy trzeba w danej społeczności coś osiągnąć.

Druga kwestia - rzeczywiście jest tak i zdarzyło mi sie to kilkakrotnie - wyciągnięta ręka i hasło "hej lady, support Zambia' (pani, wspomóż Zambię!) i gdy mówiłam, że nie mam akurat to pojawiała się złość, obelgi rzucone za mną.
Kilka razy nawet starsze dzieci biegnące za mną krzyczały "cukierki, cukierki" i gdy mówiłam że nie mam cukierków przy sobie to potrafiły nawet opluć.

Oczywiście to tylko część reakcji.

Jest coś w tym, że Afryka nauczyla się że dostaje. Że dostaje od białych i nie musi rzeczy szanować bo dostanie następne. Jest to DUŻE UOGÓLNIENIE ale prawdziwe.

Problem w tym, że im się daje broń, łapówki, akcje dla społeczeństwa gdy cos trzeba osiągnąć, ale praktycznie wcale nie płaci się za szkoły, edukację, bezpośrednio dla ludzi. Na razie płacenie rodzicom naszych dzieci nie ma większego sensu - oni wychowali sie własnie w realiach BRANIA. Bywa że pieniądze idą na alkohol, niepotrzebne rzeczy, nie ma opcji żeby pomyśleć - np. wydac połowę środków, za resztę zrobić coś, aby były z tego pieniądze później. Tylko konsumpcja.
Dać pieniądze na rozwój, przysłowiową 'wędkę" by sam sobie 'łowił ryby" i np. zorgaizował jakąś formę zarobku teraz nie mają sensu. To nie to pokolenie. Nie umieją myśleć perspektywicznie. Nigdy ich tego nie uczono. Szkoła kosztuje, a ludzie głodują. Priorytetem jest jedzenie a nie nauka dla większości. A rząd nie dokłada do edukacji na podstawowym poziomie. Sponsoruje szkoły w jakiś sposób, ale nie ma nacisku na edukację w ogóle i nauczyciele to wiedzą, więc w niewielu szkołach sie starają.
Moja prywatna opinia - łatwiej kierować społeczeństwem niedouczonym workiem mąki, iz tłumaczyć wyedukowanym. Tylko, że w ten sposób myslała większość krajów i co? Nie wie jak się podpisać, ale wie jak użyć broni.. ? Ghana? Zimbabwe? :/ Tragedie.

Ważne jest, że Siostra i nasz program - zdajemy sobie z tego sprawę!
Własnie dlatego nie dajemy im pieniędzy. To Siostra i jej pomocnicy kupują mundurki, płacimy za szkołę - by dzieci były mądrzejsze. Inwestycja w edukację to jedyna droga dla Afryki - nauczyć te maluch, ich rodzice raczej wydadzą pieniądze na jedzenie (taka jest potrzeba doraźna) niż zapłacą za szkołę, mundurek czy internat. dlatego za to płacimy my. A o pieniądze na jedzenie rodzice dzieciaków po prostu muszą się postarać. Pieniądze wysane na potrzeby Rodziny też są zamienione na produkty zanim do nich trafią. Ponieważ nie można odciążyć ich zupełnie, bo będzie to nadal kalekie społeczeństwo.
student w naszym programie dostaje pieniądze na akademik, na czesne, na książki. Ale utrzymania w mieście już mu nie opłacamy - sam musi dać cos z siebie lub uzyskać wsparcie rodziny. Musimy wiedzieć że mu się chce, że nasz wkład w jego edukację będzie coś wart.

Dlatego piszę - i ekonomista z wywiadu i "kropla beskidu" mają bardzo dużo racji. Tylko forum jest chybione
Bo my nie jesteśmy instytucja i nie pchamy pieniędzy do urzędników
Jesteśmy na tyle 'mali" i nieskomercjalizowani', że nasza pomoc trafia bezpośrednio do rodzin, do dzieci, aby wyrosły na mądrych ludzi i zmieniły swój własny kraj za jakiś czas

Inna kwestią jest poziom nauczania w podstawówkach i podejście nauczycieli:/
Ale wierzę, że starsze klasy, kursy, studia to już jest w miarę sensowny poziom

Edytowane przez ava80
Czas edycji: 2009-02-23 o 10:51
ava80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-23, 13:54   #4162
basiaczek11
Raczkowanie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Dla ciebie J. Pokaż wiadomość
Nie marnujmy miejsce na dziwne dyskusje,które nic nie zmienią i do niczego nie prowadzą..
Jolu ja myślę, że do czegoś jednak prowadzą. Nie bójmy się trudnych tematów Kropla Beskidu nie wie do końca jak i dlaczego działamy kto ma Mu to wyjaśnić jeśli nie my...

Cytat:
Napisane przez ava80 Pokaż wiadomość
Ważne jest, że Siostra i nasz program - zdajemy sobie z tego sprawę!
Właśnie dlatego nie dajemy im pieniędzy. To Siostra i jej pomocnicy kupują mundurki, płacimy za szkołę - by dzieci były mądrzejsze. Inwestycja w edukację to jedyna droga dla Afryki - nauczyć te maluchy, ich rodzice raczej wydadzą pieniądze na jedzenie (takajest potrzeba doraźna) niż zapłacą za szkołę, mundurek czy internat. dlatego za to płacimy my. A o pieniądze na jedzenie rodzice dzieciaków po prostu muszą się postarać. Pieniądze wysłane na potrzeby Rodziny też są zamienione na produkty zanim do nich trafią. Ponieważ nie można odciążyć ich zupełnie, bo będzie to nadal kalekie społeczeństwo.
student w naszym programie dostaje pieniądze na akademik, na czesne, na książki. Ale utrzymania w mieście już mu nie opłacamy - sam musi dać cos z siebie lub uzyskać wsparcie rodziny. Musimy wiedzieć że mu się chce, że nasz wkład w jego edukację będzie coś wart.
Dokładnie to chciałam napisać - dzięki AVA Myślę, że nie tylko Kropla Beskidu wyciągnie z tego naukę

Adopcja Serca na facebooku:

Adopcja Serca

basiaczek11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-23, 14:15   #4163
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez basiaczek11 Pokaż wiadomość
Jolu ja myślę, że do czegoś jednak prowadzą. Nie bójmy się trudnych tematów
Ktoś mnie chyba nie rozumie,bo to nie jest unikanie trudnych tematów,tylko wcześniej ustalone zasady - taka mamy zasadę.
Jesli nie wiesz o czym mówię proponuję poczytać cz I i II forum tam niejednokrotnie ,jak równiez na czacie poruszane były tematy "dlaczego Afryce?itp"
i wspólnie ustaliliśmy że szkoda zaśmiecać nasze forum tłumacząc pewne sprawy oczywiste po kilka razy osobie która i tak nie zrozumie.

www.adopcjaserca.pl

Stary 2009-02-23, 14:48   #4164
basiaczek11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dla ciebie J. Pokaż wiadomość
taka mamy zasadę. wspólnie ustaliliśmy że szkoda zaśmiecać nasze forum tłumacząc pewne sprawy oczywiste po kilka razy osobie która i tak nie zrozumie.
Ok. Przyjmuje do wiadomości

Adopcja Serca na facebooku:

Adopcja Serca

basiaczek11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-23, 20:35   #4165
ava80
Rozeznanie

A ja teraz nietypowo żeby zmienić temat :P
Dostałam dziś wiadomość ze fantastycznym linkiem
Dla Mam i Przyszłych Mam i Planujących Mam
warto posłuchać tej piosenki - szczególnie w domu, w samotności, z uśmiechem, na miły początek dnia
http://www.youtube.com/watch?v=2XDmimpyhRA

wykonanie Natalia Niemen
Stary 2009-02-23, 20:39   #4166
SiostraKelvinaEma
Raczkowanie

A na zknczenie podlego dnia tez moze byc? ::/

SiostraKelvinaEma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-23, 20:43   #4167
Judi21_84
Zakorzenienie

Ava cosik doczytałam że masz jakieś nowe foteczki dzieciaczków, może masz zdjątko Patrika Katengwe nr 454....? Nie mam ani jednej foteczki jeszcze i tak się łudzę że a nóż...

Judi21_84 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-23, 20:56   #4168
ava80
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Judi21_84 Pokaż wiadomość
Ava cosik doczytałam że masz jakieś nowe foteczki dzieciaczków, może masz zdjątko Patrika Katengwe nr 454....? Nie mam ani jednej foteczki jeszcze i tak się łudzę że a nóż...
Niestety mnie osobiście nie udało się znaleźć Twojego podopiecznego
Ale jest na najpilniejszej liście i wiem, że cos tam drgnęło w zdjęciach

Jeszcze pewnie 2-3 tygodnie max. Cierpliwości
Stary 2009-02-23, 21:47   #4169
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Hop hop a ja mam małe ogłoszonko:

z dobrze poinformowanych źródeł wiem,że naszej kochanej siostrze na pilnie potrzebne tusze do drukarki,moze ktoś siedzi i nie wie co wysłać.

Tusz do napełniania kartridży hp 21 czarny i 22 kolorowy.

St. Lukes Mission Hospital
Mpanshya
P.O. Box 32 789 Lusaka
ZAMBIA Centr. Afryka

Ava na miły koniec dnia też fajna

Kto chce pogadać na czacie?

www.adopcjaserca.pl

Edytowane przez Dla ciebie J.
Czas edycji: 2009-02-23 o 21:49
Stary 2009-02-23, 22:22   #4170
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

[QUOTE=Kropla Beskidu;11113024]Po pierwsze podałem tylko przykład umierających Palestyńczyków mógłbym napisać inne państwo w którym ludzie giną przez konflikt a ty opisujesz dlaczego jest konflikt w strefie gazy. Ten przykład jaki podałeś z lwem to rozumiem że, tak samo pisał byś gdyby Hiszpanie zaatakowali kraj Basków? Bo przecież prowokują od lat tyle się słyszy o bombach w Madrycie giną ludzie i co jak ten lew rozszarpie rodziny z Kraju Basków to też będziesz twierdził że, wina jest tych którzy są mordowani bo organizacja terrorystyczna od nich przez lata prowokowała tego lwa ich wina?

A wracając do tematu podam ciekawy cytat z wywiadu który pojawił się w tygodniku Forum wywiad z Jamesem Shikwatim, kenijskim ekonomistą

[FONT=Times New Roman]
Jeśli Zachód naprawdę chce pomóc Afrykanom, niech skończy
z tą cholerną pomocą. Krajom, które uzyskały największą pomoc rozwojową, powodzi się teraz najgorzej. (…) Finansuje się rozbudowane aparaty biurokratyczne, sprzyja korupcji i złudnemu zadowoleniu z siebie. Afrykanie wychowywani są do żebractwa i niesamodzielności. Do tego pomoc finansowa osłabia niezbędnego ducha przedsiębiorczości na lokalnych rynkach.
Jakkolwiek absurdalnie to może zabrzmieć, właśnie ta pomoc jest jedną z przyczyn problemów, z którymi boryka się Afryka. Gdyby jej zabrakło,
przeciętny Afrykanin nawet by tego nie zauważył. Tylko dla urzędników byłby
to szok. (…) Miejscowy rolnik może od razu zawiesić swoją motykę na kołku, i tak nie wygra z Programem Żywnościowym ONZ. (…) Mimo niskich afrykańskich
płac nikt nie może tu produkować aż tak tanio, by móc konkurować z towarami otrzymywanymi w darze. W 1997 r. w branży tekstylnej w Nigerii pracowało jeszcze 137 tys. osób, w roku 2003 było ich już tylko 57 tysięcy.”
[/FON

Tak dla twojej wiadomości nie jestem rasistą ale może tak się zastanowić i pomóc tak żeby sami sobie też pomogli…
Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ----------
Cytat:
Napisane przez MartaiMaciej Pokaż wiadomość
Kropla Beskidu, to "faszystowska prowokacja" quote]

Co ma faszyzm do głodujących dzieci?
Kroplo Beskidu Tak- to prawda, co pisze ten Kenijski ekonomista, ale i prawda co pisze trochę dalej Awa. Właśnie organizacje humanitarne zjadają sporo funduszy, a większość zostaje w miastach w urzędach, ale misje wogóle kładą nacisk właśnie na edukację i pomoc w postaci "wędki".
2) Jeżeli i Baskowie i Palestyńczycy czy inne "organizacje wyzwoleńcze" rzucają się na lwa, które jest czy to Izraelem czy to Hiszpanią czy innym państwem a potem giną ich rodziny to oczywiście logika wskazuje na przyczynę i skutek. Zaatakowałem - dostałem w kość, czyli wina wynika z braku miłości a także z głupoty. Nikt kto miłuje nie morduje, a mądry kalkuluje czy wygra z silniejszym i siada z nim do rokowań a nie rzuca się z kijem na bestię a potem lamentuje.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości