|
|||||||
| Notka |
|
| Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
| Pokaż wyniki sondy: Co dzieje się z Twoimi dziełami po ich wykonaniu | |||
| zostawiam je u siebie i trzymam na pamiątkę |
|
50 | 26,46% |
| sprzedaję(robię je na zamówienie)lub wystawiam w galerii |
|
123 | 65,08% |
| daje znajomym i rodzinie w prezencie na różne okazje |
|
63 | 33,33% |
inna wersja
|
|
32 | 16,93% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: działalność gospodarcza
Dowiadywałam się ostatnio, jak to wygląda na Litwie i się okazuje, że żeby sprzedawać swoje wyroby, nie trzeba zakładać DG - należy wykupić "pozwolenie" na takie coś i tyle. Od rodzaju produkcji cena jest różna, od ok 50 do 200 euro za rok. Minus jest taki, że działa ono na określone terytorium. A ja jestem, pracuję i sprzedaję tu, a nie tam, i niestety (chyba) nie mogę skorzystać z tego udogodnienia.
|
|
#842 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#843 |
|
Raczkowanie
|
No niby vat de facto płaci klient, bo pamiętając o vacie, ja niestety podnoszę ceny. Dlatego zawsze będę mniej atrakcyjna dla klienta od tych co działalności nie mają, bo oni na vat nie patrzą. A tak naprawdę to w ręku zostaje bardzo niewiele. No policzcie sobie, np. jeżeli ja nakładam marżę 40%, a ktoś wstawi coś do mnie za 10 zł, to cena ostateczna dla klienta jest 14 zł. Odejmijcie od tego 22% podatku i 10 zł dla projektanta, (który zwykle działalności nie ma i vatu nie płaci) - ile zostaje? I jeszcze podatek 19%.
Marnie jest też z rzeczami, które robię sama. Bo ja się namęczę z tą drobnicą i chcąc ustawić ceny pod klienta, to musiałabym sprzedawać po kosztach. Więc żeby godziwie coś zarobić dodaję te 22%, a klient z kolei kręci głową, że drogie. A vat zwracają, o ile wydałaś więcej niż sprzedałaś. Jak z faktur za zakupione materiały masz większy vat, to albo go nie płacisz albo ci zwracają. Jak więcej sprzedałaś i masz większy vat ze sprzedaży, to ci nikt niczego nie zwraca. Nie po to państwo nałożyło podatek, żeby go zwracać. Tia... Zarobić godziwe pieniądze zgodnie z literą prawa na biżuterii jest w naszym kraju chyba niemożliwe, chyba że ja o czymś nie wiem albo przekręcam, co w końcu wykluczone nie jest. Kurka, znowu dół.
|
|
|
#844 |
|
Zakorzenienie
|
ja szukałam specjalisty a tu ojciec mi wszystko wytłumaczył. I też dół ;> tyle tego płacenia... no ale zamierzam nadal od lipca działać gospodarczo. Może mi jeszcze do lipca się odmieni :/
|
|
#845 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#846 |
|
Zakorzenienie
|
Vat na pewno od całej sumy...
|
|
#847 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli vat od całej sumy, to płaci się dwa razy podatek: raz płaci sprzedawca za sprzedane kolczyki z marżą, a drugi raz płaci projektant państwu za same kolczyki?
|
|
|
|
|
#848 |
|
Zakorzenienie
|
jest to możliwe ;>
|
|
#849 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#850 |
|
Rozeznanie
|
Allegro działa na tej samej zasadzie - i jakoś nie płaci vatu od sumy za którą pójdzie przedmiot... Zarobek to tylko marża i od tej usługi jest vat, a jeśli ktoś nadal ma wątpliwości, radze pogooglac lub spytać księgowej [dobrej]. Gdyby galeri amiała płacić vat od caości to generalnie na samym podatku jest w plecy - nie miałoby to sensu
Gdyby galeri akupowała od Was produkt, to jak najbardziej płaciłaby vat od całości, ale z racji, że bierze "w komis", płaci vat [podatek od towarów i USŁUG] od usługi komisowej - pośrednictwa w sprzedaży. Różnica jest taka, że galeria w żadnym momencie tego procesu nie jest właścicielem towaru.
|
|
#851 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie, galeria tylko pośredniczy. Allegro też oferuje miejsce do sprzedaży... Ale jeśli ktoś kupuje od na skolczyki i chce wstawić do swojego sklepu?
|
|
#852 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie tak jest u mnie. Ja podpisuję w projektantami umowę kupna sprzedaży i vat płacę od całości.
Chcę jednak przejść na komis, ale... Gadałam chyba z 10 różnymi księgowymi. W końcu trafiłam na księgową, która pi razy drzwi wie o co mi chodzi. Candi, może ty wiesz, gdzie znaleźć dobrą księgową? W każdym razie usłyszałam, że nawet w przypadku komisu będę płacić vat od całości, bo faktura vat marża dotyczy tylko: dzieł sztuki, przedmiotów kolekcjonerskich, antyków lub towarów używanych.
|
|
|
#853 |
|
Raczkowanie
|
-> Candi - Jeszcze mała prywata, napisałam do ciebie na maila umieszczonego galerii i nie dostałam odpowiedzi. Nie doszło?
|
|
|
#854 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do komisu - naprawdę na 100% jest to bardziej opłacalne, bo jeśli kupujesz od artysty - to faktycznie musisz dorzucić vat i dochodowy od całości, a to się raczej zupełnie nie opłaca w takiej formie.Odezwałam się na gg
|
|
|
#855 |
|
Raczkowanie
|
Ja dopisałam wyrób biżuterii do działności - agencja bankowa.
I z tego co ja wiem i w ustawie także jest wypisane to od września trzeba mieć kasę fiskalną na wszytskie wyroby posiadające srebro - wszystko jedno w jakim procencie. To jest gdzieś przy tych wszystkich rozpiskach kto musi mieć kasę a kto nie i na dole są wyjątki i są właśnie wyroby ze srebra. Więc zmuszona byłam kupić kasę fiskalną - bagatela 1206 zł - kasa przenośna trochę większa od kalkulatora, do tego dochodzi 122 zł fiskalizacja i 100 zł - roczny przegląd kasy. To jest najtańsza kasa jaką znalazłam, ale ... można w skarbowym ubiegać się o zwrot 50% wartości kasy (tam jest chyba ograniczenie że max 2500 zł). Skarbowy to oddaje albo w ten sposób że podatnik płaci mniejszy podatek VAt albo w iluś tam ratach - jeżeli nie ma się wystarczającej sprzedaży żeby sobie odliczyć. Warunek tylko taki że nie można tej kasy sprzedać przez 3 lata - wtedy trzeba by było oddać te 50%. Z Zusem mam inaczej bo się nie załapałam na ten niski Zus tylko normalny więc płacę ok 700 zł. Pierwszy miesiąc mam kasę fiskalną więc zobaczę ile "oficjalnie" zarobię. Z tym, że ja mam bardziej produkcję masową i dużo zamówień (oferta na serwerach wewnętrznych w 2 dużych firmach i koleżanki koleżanek - nawet klientek nie znam i w życiu nie widziałam) i stąd zdecydowałam się na oficjalne wejście z moją biżu, bo wpływy na konto już miałam za duże i trochę się bałam że pewnego dnia US zapuka do drzwi i mi każą np zapłacić parę tysięcy mandatu. Jest trochę zachodu z tą działalnością. Fakturki, ksiegowość, deklaracje itd.
|
|
#856 |
|
Zakorzenienie
|
Canidia hehe ja też się dlatego zdecydowałam
od lipca zaczynam... jak będę miała jakieś wątpliwości których nie będę w stanie sama wyjaśnić to mogę pytać?
|
|
#857 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W ogóle jaja są z tą kasą bo każdy produkt powinienm być wpisany osobno i Pan na szkoleniu (takie specjalne do obsługi kasy jest) mówi żebym podała jakąś nazwę to mi pokaże jak się dodaje do pamięci, a ja mam nazwy hmm specyficzne i mówię mu "ależ panie bakłażanie" - wzrok na mnie padł zdziwiony... poczułam się jak dułeń ![]() A i znalazłam o tej kasie: "Od pierwszego września kasy fiskalne u nowych grup podatników 1.09.2006 r. wchodzą w życie bardzo istotne dla wielu podatników fragmenty Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28 marca 2006 r. w sprawie kas rejestrujących - § 4 pkt 4-7, które zaczną obowiązywać 1 września 2006 r. Oznacza to, że podatnicy osiągający przychody z tytułu: 1) dostawy: silników spalinowych tłokowych (...) 2) dostawy: a) sprzętu radiowego, telewizyjnego i telekomunikacyjnego (...) b) sprzętu fotograficznego, (...) 3) dostawy wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali, których sprzedaż nie może korzystać ze zwolnienia od podatku, o którym mowa w art. 113 ust. 1 i 9 ustawy o podatku od towarów i usług (ich wykaz znajduje się w Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 25 maja 2005 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług),4) dostawy nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (...) będą zobowiązani do zakupu i instalacji kasy fiskalnej - jeżeli ww. przychody osiągają ze sprzedaży na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych.Nie ma znaczenia wielkość przychodów. Nawet w przypadku, gdy dostawy na rzecz osób fizycznych występują sporadycznie i nie mają zbyt dużego udziału w przychodach - kasę trzeba będzie zainstalować."
|
|
|
#858 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
52.62.B - sprzedaż detaliczna pozostałych towarów prowadzona na straganach i targowiskach 52.63.B sprzedaż detaliczna pozostała prowadzona poza siecią sklepową, gdzie indziej nie sklasyfikowana Składa się to do Urzędu Miasta czy tam Gminy i chyba ok 7 dni się czeka. A w statystycznym i urzędzie skarbowym dajesz znać ale tylko wtedy jak nowa działalność, czyli wyrób biżuterii będzie głównym zajęciem firmy - sprzedaż większa niż z pozostałej działalności. Tak to z tego co ja wiem to niee, bo nie zmienia się zakres głównej działalności.
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
matko kopię po przepisach i poradnikach i już fiksum dyrdum dostaję...
|
|
#860 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja poczekam aż studia skończę, albo na odpowiednim roku będę i się za to zabiorę...
|
|
|
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się powoli zastanawiam, bo może jakbym miała płacić te wszystkie podatki itp i z rękodzieła zrobiłabym swoją pracę to by mi ten straszny leń przeszedł.
Czy jak się to wszystko zalegalizuje nie mając innych dochodów można wykarmić rodzinę ?
|
|
|
|
|
#862 |
|
Konto usunięte
|
A to chyba zależy, gdzie, co, za ile i ile sprzedajesz
Twoje wyroby są bardzo ładne, ciekawe, więc raczej nie miałabys kłopotów z ich sprzedażą Ja również sie zastanawiam nad DG, ponieważ nigdy jej nie zakładałam, więc koszta nie byłyby wysokie. No i w dodatku pracuję zawodowo, więc tez sie obniżają. Ewentualnie na mamę bym zaożyła - ona jest na emeryturze, koszta wówczas to niewiele ponad 160zł
|
|
|
|
|
#863 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiem czy nie byłyby wysokie... zus niższy tylko przez dwa lata (ciągle się nie mogę doczytć, to jest coś koło 250 zł/miesiąc), vat od każdej sprzedanej pary, podatek dochodowy...
zależy ile się miesięcznie sprzedaje, bo jeśli kilka-kilkanaście przedmiotów to to się nie opłaca, ale mówimy chyba o większej skali... hmm kilkadziesiąt, kilkaset czy kilka tysięcy? ![]() no i papiery, księgowość, znajomość tych wszystkich praw... aaa im bliżej lipca tym bardziej się boję
|
|
#864 |
|
Konto usunięte
|
Ale jak masz stałą pracę, to ZUS płaci ci tylko ten pracodawca, prawda?
Ale teraz czytałam jak to jest z emerytami, i jeśli emeryt ma minimum 60 lta, płaci tylko składkę chorobową, niezależnie od wysokosci dochodu. Nie ma ograniczeń, ile emeryt moze zarobić, a i tak emerytury nie straci
|
|
|
|
|
#865 |
|
Zakorzenienie
|
No ja niestety jestem całkowicie zielona w tym wszystkim, ale myślę że ze sprzedawaniem gdyby to wszystko było na legalu byłoby mi łatwiej, mogłabym znaleźć więcej miejsc zbytu, doszedłby internet - np własna strona z wyrobami. Nie tylko mogłabym robić biżuterię ale i rzeczy z papieru, może wróciłabym do haftowania. No ale to dopiero po wakacjach bym się orientowała. Może bym poszukała normalnej pracy
|
|
|
|
|
#866 |
|
Konto usunięte
|
A ja własnie z mamą rozmawiałam, mogłabym na nią - emerytkę - DG zakładać
|
|
|
|
|
#867 |
|
Zakorzenienie
|
jak masz pracę stałą, to do DG chyba musisz hmm, zdrowotne dopłacać?
ogólnie to jak się ma czas pomysł motywację i widoki na to że się uda... to warto
|
|
#868 |
|
Konto usunięte
|
Tak, zdrowotne, wiec jest to znacznie mniej, niz normalna stawka przy DG, prawda?
|
|
|
|
|
#869 |
|
Zakorzenienie
|
niż normalna tak
|
|
#870 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym, tak się jeszcze zastanawiam czy nie podarowac sobie sprzedaży detalicznej, a tylko dla prowadzących dział. gosp. wystawiać faktury (wtedy ominie mnie przyjemność posiadania kasy fiskalnej). Boli mnie jeszcze głowa o to co z zakupami "koralików" i wrzucaniem tego w koszty. Bo gdzieś mi się po głowie kołata, że wtedy trzeba też prowadzić magazyn i ... no właśnie ... każdy koralik wpisywać ???? ooo nie. Chyba zadzownie do US i dam Wam znać czego się dowiedziałam.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.

jestem również

?