Dziewczyny sprzedajecie gdzieś swoje kolczyki?-wątki zebrane - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Pokaż wyniki sondy: Co dzieje się z Twoimi dziełami po ich wykonaniu
zostawiam je u siebie i trzymam na pamiątkę 50 26,46%
sprzedaję(robię je na zamówienie)lub wystawiam w galerii 123 65,08%
daje znajomym i rodzinie w prezencie na różne okazje 63 33,33%
inna wersja 32 16,93%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-08, 12:47   #841
Rosemary
Zakorzenienie

GG do Rosemary
Dot.: działalność gospodarcza

Dowiadywałam się ostatnio, jak to wygląda na Litwie i się okazuje, że żeby sprzedawać swoje wyroby, nie trzeba zakładać DG - należy wykupić "pozwolenie" na takie coś i tyle. Od rodzaju produkcji cena jest różna, od ok 50 do 200 euro za rok. Minus jest taki, że działa ono na określone terytorium. A ja jestem, pracuję i sprzedaję tu, a nie tam, i niestety (chyba) nie mogę skorzystać z tego udogodnienia.
Stary 2007-06-09, 00:28   #842
lucyAS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez naila Pokaż wiadomość
To znaczy jak? Płaci się 19% podatku od sprzedaży i dodatkowo 22% vat'u??
tak
tzn.19 % od dochodu a VAT to w koncowym rozrachunku placi klient no ale trzeba sie z niego rozliczyc i pozniej go zwracaja taka przynajmniej mam nadzieje
lucyAS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-09, 09:48   #843
stylologia
Raczkowanie

GG do stylologia Send a message via Skype™ to stylologia

No niby vat de facto płaci klient, bo pamiętając o vacie, ja niestety podnoszę ceny. Dlatego zawsze będę mniej atrakcyjna dla klienta od tych co działalności nie mają, bo oni na vat nie patrzą. A tak naprawdę to w ręku zostaje bardzo niewiele. No policzcie sobie, np. jeżeli ja nakładam marżę 40%, a ktoś wstawi coś do mnie za 10 zł, to cena ostateczna dla klienta jest 14 zł. Odejmijcie od tego 22% podatku i 10 zł dla projektanta, (który zwykle działalności nie ma i vatu nie płaci) - ile zostaje? I jeszcze podatek 19%.
Marnie jest też z rzeczami, które robię sama. Bo ja się namęczę z tą drobnicą i chcąc ustawić ceny pod klienta, to musiałabym sprzedawać po kosztach. Więc żeby godziwie coś zarobić dodaję te 22%, a klient z kolei kręci głową, że drogie.
A vat zwracają, o ile wydałaś więcej niż sprzedałaś. Jak z faktur za zakupione materiały masz większy vat, to albo go nie płacisz albo ci zwracają. Jak więcej sprzedałaś i masz większy vat ze sprzedaży, to ci nikt niczego nie zwraca. Nie po to państwo nałożyło podatek, żeby go zwracać.
Tia... Zarobić godziwe pieniądze zgodnie z literą prawa na biżuterii jest w naszym kraju chyba niemożliwe, chyba że ja o czymś nie wiem albo przekręcam, co w końcu wykluczone nie jest. Kurka, znowu dół.
Stary 2007-06-09, 15:46   #844
lawenda99
Zakorzenienie

ja szukałam specjalisty a tu ojciec mi wszystko wytłumaczył. I też dół ;> tyle tego płacenia... no ale zamierzam nadal od lipca działać gospodarczo. Może mi jeszcze do lipca się odmieni :/
I've nothing but you on my mind

http://www.youtube.com/watch?v=ui2mKtzsY0o

lawenda99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-09, 15:53   #845
Candi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stylologia Pokaż wiadomość
No niby vat de facto płaci klient, bo pamiętając o vacie, ja niestety podnoszę ceny. Dlatego zawsze będę mniej atrakcyjna dla klienta od tych co działalności nie mają, bo oni na vat nie patrzą. A tak naprawdę to w ręku zostaje bardzo niewiele. No policzcie sobie, np. jeżeli ja nakładam marżę 40%, a ktoś wstawi coś do mnie za 10 zł, to cena ostateczna dla klienta jest 14 zł. Odejmijcie od tego 22% podatku i 10 zł dla projektanta, (który zwykle działalności nie ma i vatu nie płaci) - ile zostaje? I jeszcze podatek 19%.
Marnie jest też z rzeczami, które robię sama. Bo ja się namęczę z tą drobnicą i chcąc ustawić ceny pod klienta, to musiałabym sprzedawać po kosztach. Więc żeby godziwie coś zarobić dodaję te 22%, a klient z kolei kręci głową, że drogie.
A ja nadal twierdze, ze przy Twojej działalnosci powinnaś płacić podatek i vat od swojej marży, a nie od całej sumy.
Candi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-09, 16:09   #846
lawenda99
Zakorzenienie

Vat na pewno od całej sumy...

Stary 2007-06-09, 17:02   #847
naila
Zakorzenienie

Jeśli vat od całej sumy, to płaci się dwa razy podatek: raz płaci sprzedawca za sprzedane kolczyki z marżą, a drugi raz płaci projektant państwu za same kolczyki?

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-09, 17:10   #848
lawenda99
Zakorzenienie

jest to możliwe ;>

Stary 2007-06-09, 18:37   #849
naila
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lawenda99 Pokaż wiadomość
jest to możliwe ;>
Zdzierstwo ...

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-09, 19:02   #850
Candi
Rozeznanie

Allegro działa na tej samej zasadzie - i jakoś nie płaci vatu od sumy za którą pójdzie przedmiot... Zarobek to tylko marża i od tej usługi jest vat, a jeśli ktoś nadal ma wątpliwości, radze pogooglac lub spytać księgowej [dobrej]. Gdyby galeri amiała płacić vat od caości to generalnie na samym podatku jest w plecy - nie miałoby to sensu

Gdyby galeri akupowała od Was produkt, to jak najbardziej płaciłaby vat od całości, ale z racji, że bierze "w komis", płaci vat [podatek od towarów i USŁUG] od usługi komisowej - pośrednictwa w sprzedaży. Różnica jest taka, że galeria w żadnym momencie tego procesu nie jest właścicielem towaru.
Stary 2007-06-09, 19:28   #851
lawenda99
Zakorzenienie

no właśnie, galeria tylko pośredniczy. Allegro też oferuje miejsce do sprzedaży... Ale jeśli ktoś kupuje od na skolczyki i chce wstawić do swojego sklepu?

Stary 2007-06-09, 23:00   #852
stylologia
Raczkowanie

No właśnie tak jest u mnie. Ja podpisuję w projektantami umowę kupna sprzedaży i vat płacę od całości.
Chcę jednak przejść na komis, ale... Gadałam chyba z 10 różnymi księgowymi. W końcu trafiłam na księgową, która pi razy drzwi wie o co mi chodzi. Candi, może ty wiesz, gdzie znaleźć dobrą księgową? W każdym razie usłyszałam, że nawet w przypadku komisu będę płacić vat od całości, bo faktura vat marża dotyczy tylko: dzieł sztuki, przedmiotów kolekcjonerskich, antyków lub towarów używanych.
Stary 2007-06-09, 23:03   #853
stylologia
Raczkowanie

-> Candi - Jeszcze mała prywata, napisałam do ciebie na maila umieszczonego galerii i nie dostałam odpowiedzi. Nie doszło?
Stary 2007-06-10, 11:44   #854
Candi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stylologia Pokaż wiadomość
No właśnie tak jest u mnie. Ja podpisuję w projektantami umowę kupna sprzedaży i vat płacę od całości.
Chcę jednak przejść na komis, ale... Gadałam chyba z 10 różnymi księgowymi. W końcu trafiłam na księgową, która pi razy drzwi wie o co mi chodzi. Candi, może ty wiesz, gdzie znaleźć dobrą księgową? W każdym razie usłyszałam, że nawet w przypadku komisu będę płacić vat od całości, bo faktura vat marża dotyczy tylko: dzieł sztuki, przedmiotów kolekcjonerskich, antyków lub towarów używanych.
Postaram się dowiedzieć w sprawie księgowej A co do komisu - naprawdę na 100% jest to bardziej opłacalne, bo jeśli kupujesz od artysty - to faktycznie musisz dorzucić vat i dochodowy od całości, a to się raczej zupełnie nie opłaca w takiej formie.
Odezwałam się na gg
Stary 2007-06-11, 23:51   #855
canidia
Raczkowanie

Ja dopisałam wyrób biżuterii do działności - agencja bankowa.
I z tego co ja wiem i w ustawie także jest wypisane to od września trzeba mieć kasę fiskalną na wszytskie wyroby posiadające srebro - wszystko jedno w jakim procencie. To jest gdzieś przy tych wszystkich rozpiskach kto musi mieć kasę a kto nie i na dole są wyjątki i są właśnie wyroby ze srebra. Więc zmuszona byłam kupić kasę fiskalną - bagatela 1206 zł - kasa przenośna trochę większa od kalkulatora, do tego dochodzi 122 zł fiskalizacja i 100 zł - roczny przegląd kasy.
To jest najtańsza kasa jaką znalazłam, ale ... można w skarbowym ubiegać się o zwrot 50% wartości kasy (tam jest chyba ograniczenie że max 2500 zł). Skarbowy to oddaje albo w ten sposób że podatnik płaci mniejszy podatek VAt albo w iluś tam ratach - jeżeli nie ma się wystarczającej sprzedaży żeby sobie odliczyć. Warunek tylko taki że nie można tej kasy sprzedać przez 3 lata - wtedy trzeba by było oddać te 50%.
Z Zusem mam inaczej bo się nie załapałam na ten niski Zus tylko normalny więc płacę ok 700 zł.
Pierwszy miesiąc mam kasę fiskalną więc zobaczę ile "oficjalnie" zarobię.
Z tym, że ja mam bardziej produkcję masową i dużo zamówień (oferta na serwerach wewnętrznych w 2 dużych firmach i koleżanki koleżanek - nawet klientek nie znam i w życiu nie widziałam) i stąd zdecydowałam się na oficjalne wejście z moją biżu, bo wpływy na konto już miałam za duże i trochę się bałam że pewnego dnia US zapuka do drzwi i mi każą np zapłacić parę tysięcy mandatu.
Jest trochę zachodu z tą działalnością. Fakturki, ksiegowość, deklaracje itd.
Stary 2007-06-12, 00:06   #856
lawenda99
Zakorzenienie

Canidia hehe ja też się dlatego zdecydowałam od lipca zaczynam... jak będę miała jakieś wątpliwości których nie będę w stanie sama wyjaśnić to mogę pytać?

Stary 2007-06-12, 09:12   #857
canidia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lawenda99 Pokaż wiadomość
Canidia hehe ja też się dlatego zdecydowałam od lipca zaczynam... jak będę miała jakieś wątpliwości których nie będę w stanie sama wyjaśnić to mogę pytać?
Do lipca będę już pewnie najmądrzejsza

W ogóle jaja są z tą kasą bo każdy produkt powinienm być wpisany osobno i Pan na szkoleniu (takie specjalne do obsługi kasy jest) mówi żebym podała jakąś nazwę to mi pokaże jak się dodaje do pamięci, a ja mam nazwy hmm specyficzne i mówię mu "ależ panie bakłażanie" - wzrok na mnie padł zdziwiony... poczułam się jak dułeń

A i znalazłam o tej kasie:

"Od pierwszego września kasy fiskalne u nowych grup podatników
1.09.2006 r. wchodzą w życie bardzo istotne dla wielu podatników fragmenty Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28 marca 2006 r. w sprawie kas rejestrujących - § 4 pkt 4-7, które zaczną obowiązywać 1 września 2006 r.
Oznacza to, że podatnicy osiągający przychody z tytułu:
1) dostawy: silników spalinowych tłokowych (...)
2) dostawy:
a) sprzętu radiowego, telewizyjnego i telekomunikacyjnego (...)
b) sprzętu fotograficznego, (...)
3) dostawy wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali, których sprzedaż nie może korzystać ze zwolnienia od podatku, o którym mowa w art. 113 ust. 1 i 9 ustawy o podatku od towarów i usług (ich wykaz znajduje się w Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 25 maja 2005 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług),4) dostawy nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (...)

będą zobowiązani do zakupu i instalacji kasy fiskalnej - jeżeli ww. przychody osiągają ze sprzedaży na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych.Nie ma znaczenia wielkość przychodów. Nawet w przypadku, gdy dostawy na rzecz osób fizycznych występują sporadycznie i nie mają zbyt dużego udziału w przychodach - kasę trzeba będzie zainstalować."
Stary 2007-06-12, 09:33   #858
canidia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zuwiolka Pokaż wiadomość
Witam Odkopuję wątek, choć w 1/2 to on nie jest w temacie działalnosci gospodarczej

A ja włąśnie bardzo konkretnie.
Chcę rozszerzyć zakres już prowadzonej działalności.
Jest "coś", chcę do tego dodać robienie i sprzedaż detaliczną biżuterii (żizaz, jak to brzmi).
Wiem, ze rozszerzenie to po prostu konieczność udania się z wnioseczkiem do Urzędu Gminy (do Statystycznego chyba też).
Ale ... ale kurza stopa nie jestem pewna pod które cyferki z PKD podpiąć się.
Wiem, ze kilka Wizażanek ma działalność w temacie biżuterii, więc aby nie wyłamywac otwartych drzwi, proszę o pomoc.
Z tego co znalazłam, to najbardziej pasuje chyba to, ale może jeszcze coś albo moze za dużo wybarałam:

36.22.Z Produkcja artykułów jubilerskich i podobnych, gdzie indziej nie sklasyfikowana
36.61.Z Produkcja imitacji biżuterii (co za jakiś bezdusznik taką nazwę wymyślił - imitacja - phi
52.48.C Sprzedaż detaliczna zegarów, zegarków oraz biżuterii
52.63.Z Pozostała sprzedaż detaliczna poza siecią sklepową
92.31.G Artystyczna i literacka działalność twórcza, gdzie indziej nie sklasyfikowana

Szczerze mówiac, to przeczytałam cały wątek i mam przez to jeszcze wiecej pytań niż miałam, ale najpierw może to któraś z Was pomoze mi z tym zakresem działalności.

Od razu wielkie dzieki, dobre duszyczki
Wiolka
Ja mam dopisane: 36.22.Z i 36.61.Z. A wcześniej w działalności miałam (i myślę że to też warto dołączyć):
52.62.B - sprzedaż detaliczna pozostałych towarów prowadzona na straganach i targowiskach
52.63.B sprzedaż detaliczna pozostała prowadzona poza siecią sklepową, gdzie indziej nie sklasyfikowana

Składa się to do Urzędu Miasta czy tam Gminy i chyba ok 7 dni się czeka. A w statystycznym i urzędzie skarbowym dajesz znać ale tylko wtedy jak nowa działalność, czyli wyrób biżuterii będzie głównym zajęciem firmy - sprzedaż większa niż z pozostałej działalności. Tak to z tego co ja wiem to niee, bo nie zmienia się zakres głównej działalności.
Stary 2007-06-23, 19:40   #859
lawenda99
Zakorzenienie

matko kopię po przepisach i poradnikach i już fiksum dyrdum dostaję...

Stary 2007-06-23, 20:22   #860
Tsu
Wtajemniczenie

Ja poczekam aż studia skończę, albo na odpowiednim roku będę i się za to zabiorę...
Tsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-24, 18:19   #861
Viris
Zakorzenienie

Ja się powoli zastanawiam, bo może jakbym miała płacić te wszystkie podatki itp i z rękodzieła zrobiłabym swoją pracę to by mi ten straszny leń przeszedł.
Czy jak się to wszystko zalegalizuje nie mając innych dochodów można wykarmić rodzinę ?

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-24, 18:24   #862
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A to chyba zależy, gdzie, co, za ile i ile sprzedajesz Twoje wyroby są bardzo ładne, ciekawe, więc raczej nie miałabys kłopotów z ich sprzedażą

Ja również sie zastanawiam nad DG, ponieważ nigdy jej nie zakładałam, więc koszta nie byłyby wysokie. No i w dodatku pracuję zawodowo, więc tez sie obniżają. Ewentualnie na mamę bym zaożyła - ona jest na emeryturze, koszta wówczas to niewiele ponad 160zł
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-24, 18:28   #863
lawenda99
Zakorzenienie

Ja wiem czy nie byłyby wysokie... zus niższy tylko przez dwa lata (ciągle się nie mogę doczytć, to jest coś koło 250 zł/miesiąc), vat od każdej sprzedanej pary, podatek dochodowy... zależy ile się miesięcznie sprzedaje, bo jeśli kilka-kilkanaście przedmiotów to to się nie opłaca, ale mówimy chyba o większej skali... hmm kilkadziesiąt, kilkaset czy kilka tysięcy?

no i papiery, księgowość, znajomość tych wszystkich praw... aaa

im bliżej lipca tym bardziej się boję

Stary 2007-06-24, 18:30   #864
Konto usunięte

Ale jak masz stałą pracę, to ZUS płaci ci tylko ten pracodawca, prawda?
Ale teraz czytałam jak to jest z emerytami, i jeśli emeryt ma minimum 60 lta, płaci tylko składkę chorobową, niezależnie od wysokosci dochodu. Nie ma ograniczeń, ile emeryt moze zarobić, a i tak emerytury nie straci
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-24, 20:03   #865
Viris
Zakorzenienie

No ja niestety jestem całkowicie zielona w tym wszystkim, ale myślę że ze sprzedawaniem gdyby to wszystko było na legalu byłoby mi łatwiej, mogłabym znaleźć więcej miejsc zbytu, doszedłby internet - np własna strona z wyrobami. Nie tylko mogłabym robić biżuterię ale i rzeczy z papieru, może wróciłabym do haftowania. No ale to dopiero po wakacjach bym się orientowała. Może bym poszukała normalnej pracy

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-24, 20:31   #866
Konto usunięte

A ja własnie z mamą rozmawiałam, mogłabym na nią - emerytkę - DG zakładać
Stary 2007-06-24, 21:53   #867
lawenda99
Zakorzenienie

jak masz pracę stałą, to do DG chyba musisz hmm, zdrowotne dopłacać?

ogólnie to jak się ma czas pomysł motywację i widoki na to że się uda... to warto

Stary 2007-06-24, 22:04   #868
Konto usunięte

Tak, zdrowotne, wiec jest to znacznie mniej, niz normalna stawka przy DG, prawda?
Stary 2007-06-24, 22:31   #869
lawenda99
Zakorzenienie

niż normalna tak

Stary 2007-07-09, 18:46   #870
zuwiolka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez canidia Pokaż wiadomość
Ja mam dopisane: 36.22.Z i 36.61.Z. A wcześniej w działalności miałam (i myślę że to też warto dołączyć):
52.62.B - sprzedaż detaliczna pozostałych towarów prowadzona na straganach i targowiskach
52.63.B sprzedaż detaliczna pozostała prowadzona poza siecią sklepową, gdzie indziej nie sklasyfikowana

Składa się to do Urzędu Miasta czy tam Gminy i chyba ok 7 dni się czeka. A w statystycznym i urzędzie skarbowym dajesz znać ale tylko wtedy jak nowa działalność, czyli wyrób biżuterii będzie głównym zajęciem firmy - sprzedaż większa niż z pozostałej działalności. Tak to z tego co ja wiem to niee, bo nie zmienia się zakres głównej działalności.
Canidia ... dziękuję pięknie za tę fachową odpowiedz. Dzięki ogromne, dopisałam tak jak piszesz.

Poza tym, tak się jeszcze zastanawiam czy nie podarowac sobie sprzedaży detalicznej, a tylko dla prowadzących dział. gosp. wystawiać faktury (wtedy ominie mnie przyjemność posiadania kasy fiskalnej).

Boli mnie jeszcze głowa o to co z zakupami "koralików" i wrzucaniem tego w koszty. Bo gdzieś mi się po głowie kołata, że wtedy trzeba też prowadzić magazyn i ... no właśnie ... każdy koralik wpisywać ???? ooo nie.
Chyba zadzownie do US i dam Wam znać czego się dowiedziałam.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości