XXL-ki chudną do M-ki :) - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-18, 13:04   #3931
Eldo_rado
amor vincit omnia

Dot.: XXL-ki chudną do M-ki :)

ja robię klasyczny lukier , nie kombinuję ze składnikami, żeby się nie okazało, ze wyszedł nie taki jak trzeba... jak się doda trochę więcej cytryny to nie zasycha tak szybko
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 13:09   #3932
whisky79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
ja robię klasyczny lukier , nie kombinuję ze składnikami, żeby się nie okazało, ze wyszedł nie taki jak trzeba... jak się doda trochę więcej cytryny to nie zasycha tak szybko
Klasyczny czyli-woda+cukier puder czy dodajesz np bialko jeszcze?Ja nigdy nic nie lukrowalam bo nie lubie jakos lukru ale jak inaczej przyczepie te rozne posypeczkiZnala zlam glazure morelowa ale nie wiem czy to sie nada?
Stary 2011-12-18, 13:13   #3933
Eldo_rado
amor vincit omnia

glazura- hmmmm, przykleić się przyklei, ale czy będzie się trwale trzymać? pierniczki trzyma się w pudełeczku albo w misce, one się ocierają i chyba jednak lepiej przyklejać posypkę i ozdoby na lukier można tez kupić klej cukierniczy, ale to trzeba się naszukać go trochę.
Stary 2011-12-18, 13:18   #3934
whisky79
Raczkowanie

Cytat:
glazura- hmmmm, przykleić się przyklei, ale czy będzie się trwale trzymać? pierniczki trzyma się w pudełeczku albo w misce, one się ocierają i chyba jednak lepiej przyklejać posypkę i ozdoby na lukier można tez kupić klej cukierniczy, ale to trzeba się naszukać go trochę.
Bardzo Cie prosze wyslij mi swoj przepis na priv
Stary 2011-12-18, 13:21   #3935
Eldo_rado
amor vincit omnia

robię tak jak napisałaś wyżej woda+ cuk. pud. + sok z cytryny
Stary 2011-12-18, 13:24   #3936
happenstance
Raczkowanie

Cytat:
robię tak jak napisałaś wyżej woda+ cuk. pud. + sok z cytryny
ja robie identycznie wszystko ,,na oko'' i ewentualnie dodaje czegoś więcej żeby konsystencja była ko

a dzisiaj albo jutro robimy pierniczki.... przy grzanym winku i świątecznych piosenkach
happenstance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 13:40   #3937
Eldo_rado
amor vincit omnia

idę dziś na łyżwy wieczorem... przetestuję chyba swoje ocieplane rajty
Stary 2011-12-18, 15:20   #3938
LadyTo0fat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez f_ola Pokaż wiadomość
czuje się koszmarnie. Mało spałam,boli mnie ta głupia macica i chyba znowu się położe, bo mam dość.
UWAGA: Za radę pod tytułem - weź tabletkę można oberwać
Trzeba było spać w nocy, a nie kawkę chlać i buszować po necie

Dziewojeee, a pierniczki normalne będziecie robić czy z jakichś dietetycznych przepisów?
LadyTo0fat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 15:23   #3939
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez LadyTo0fat Pokaż wiadomość
Dziewojeee, a pierniczki normalne będziecie robić czy z jakichś dietetycznych przepisów?
ja robię klasyczne, z przepisu babci święta są raz w roku, nie chce okrawać ich z magii. leżą już od 3 tyg w puszce i się 'przegryzają' jak na prawdziwe pierniki przystało na święta będą już mięciutkie
Stary 2011-12-18, 15:28   #3940
whisky79
Raczkowanie

Cytat:
Ja tez robie normalne ale takie co nie musza sie lezakowac
Stary 2011-12-18, 15:33   #3941
Eldo_rado
amor vincit omnia

dla mnie te 'leżakowane' ( ) mają magię, bo są takie... wyczekane poza tym są tradycyjne a to już samo w sobie jest wyjątkowe
Stary 2011-12-18, 15:39   #3942
f_ola
Zakorzenienie

Lokalizacja: Wiecie tam dają takie fajne kaftaniki...Nie wiem tylko czemu są wiązane od tyłu...

Cytat:
Trzeba było spać w nocy, a nie kawkę chlać i buszować po necie

Ale ja tak lubie poszlajać się w nocy po sieci, poozdabiać skrypt i chlać kawkę
a wieesz jaki piękny jest skrypt mój z rzymu? cały kolorowyyyyyy i z kwiatuszkami i gwiazkami

ja dodaje zawsze mniej cukru i mąkę razową do każdego ciacha

Edytowane przez f_ola
Czas edycji: 2011-12-18 o 15:41
f_ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 15:44   #3943
whisky79
Raczkowanie

Ja wczesniej nie mialam foremek(dopiero 3 dni temu sie pojawily swiateczne w sklepach i na ebay'u)wiec temu tak wyszlo.Pamietam jak raz z mama robilysmy pierniczki-caluski ale za cienko ciasto rozwalkowalysmy(to bylo w erze bezinternetowej wiec bez porad przy przepisach)i zmiekly dopiero na Wielkanoc
Stary 2011-12-18, 15:47   #3944
Eldo_rado
amor vincit omnia

jak to mówią- lepiej późno niż wcale
Stary 2011-12-18, 15:48   #3945
wybOrOowa
Rozeznanie

GG do wybOrOowa

A ja zdycham z ogromnym katarem i bólem gardła
nic dziś nie robię nie mam siły ...
może i ja kiedyś zrobię takie ciasteczka pierniczki ... może za rok Bartuś mi pomoże (będzie zabawa z pożytecznym)
Stary 2011-12-18, 15:49   #3946
f_ola
Zakorzenienie

Lokalizacja: Wiecie tam dają takie fajne kaftaniki...Nie wiem tylko czemu są wiązane od tyłu...

U mnie nigdy się pierników nie robiło. W 1 liceum robiłam na mikołajki i były twarde. Sfochana wsadziłam do puszki i rodzice mnie uświadomili że muszą zmięknać i nie chcieli twardych jeść

Whisky były już ciacha na wielkanoc Dobry czas wybrały by zmięknąć

Edytowane przez f_ola
Czas edycji: 2011-12-18 o 15:58
Stary 2011-12-18, 16:11   #3947
LadyTo0fat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez f_ola Pokaż wiadomość
Ale ja tak lubie poszlajać się w nocy po sieci, poozdabiać skrypt i chlać kawkę
a wieesz jaki piękny jest skrypt mój z rzymu? cały kolorowyyyyyy i z kwiatuszkami i gwiazkami
W jakim sensie skrypt z Rzymu?

Co do pierników, ja kiedyś upiekłam - ale smak był zupełnie inny niż te takie ze sklepu, z marmoladą czy coś. Wam wychodzą podobne w smaku? Jak dla mnie oni w tych produkcjach chyba czegoś innego muszą jeszcze używać, nie tylko przyprawy korzennej do piernika.

Tak czy siak u mnie atmosfery jak nie było, tak nie ma, nie czuję więc potrzeby robienia tradycyjnych pierniczków. Dzisiaj na próbę robiłam "moje" pierniczki i w sumie wyszły dość smaczne ciacha z nich, chyba zrobię na święta.
Stary 2011-12-18, 16:13   #3948
malinka123108
Wtajemniczenie

heja propo piernikow zjadlam 2 duze ciacha piernikowe no nie moglam sie oprzec ....myslicie ze od niedzieli moge sobie pozwolic???poza tym wczoraj slicznie dzis do tej pory tez....teraz mi troche lepiej sie zrobilo jak tak sobie przekasilam lezaly na stole gosci mielismy a mi slina po kolana ciekla a se mysle przeciez nie bede cale zycie sie tak mecyc raz na jakis czas chyba moooznaaa??
Stary 2011-12-18, 16:24   #3949
LadyTo0fat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malinka123108 Pokaż wiadomość
heja propo piernikow zjadlam 2 duze ciacha piernikowe no nie moglam sie oprzec ....myslicie ze od niedzieli moge sobie pozwolic???poza tym wczoraj slicznie dzis do tej pory tez....teraz mi troche lepiej sie zrobilo jak tak sobie przekasilam lezaly na stole gosci mielismy a mi slina po kolana ciekla a se mysle przeciez nie bede cale zycie sie tak mecyc raz na jakis czas chyba moooznaaa??
Można, można raz na jakiś czas, byle nie za często i nie za dużo.

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

U mnie dziś:
10:30) 3 łyżki płatków owsianych, 100ml mleka, 2 mandarynki
13:30) 50g ryżu brązowego, 185g tuńczyka w sosie słodko-kwaśnym z puszki (58kcal/100g)
16:00) kawa z mlekiem, pierniczki (4 łyżki otrębów orkiszowych, 1 jajko, 70g serka homo, 1/2 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego, odrobina startej marchewki, 1/2 łyżeczki kakao, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat waniliowy i ciut pomarańczowego, słodzik 12 tabsów)
Przede mną jeszcze 500kcal i zapewne długa noc nauki. Rozłożywszy wstępnie będą ze trzy posiłeczki, godzinowo 18:00, 20:30, 23:00; jedzeniowo pewnie micha sałatki warzywnej, 65g twarogu (chyba skoczę do sklepu, bo mało tego twaroguuu na przed-sen) i nie mam pojęcia, co jeszcze. Może jakieś jajko, omlecik, ze dwa orzechy włoskie.

Edytowane przez LadyTo0fat
Czas edycji: 2011-12-18 o 16:46
Stary 2011-12-18, 17:08   #3950
f_ola
Zakorzenienie

LadyTo0fat pjona! też się w nocy dzisiaj uczę, wczoraj tylko skrypt przygotowywałam i uzupełniałam. Skrypt to znaczy synteza syntezy zawartej w podręczniku - w skrócie streszczenie/notatki z danego podręcznika

O rany a ja czuje atmosfere. Zapach świerkowych gałązek, mandarynek, ciastek, zimne powietrze,odpowiednie piosenki...
Zapodaj Last Christmas albo It came upon a midnight night albo jakiś inny szlagierek Świetaaaaaaaaaaaaa! Pojadę do domu, dostane domowy obiad i poszaleje w kuchni i wybawię się ze zwierzetami i tak będę uciekać z domu z krzykiem,że mam dość-dziwna jestem- ale chce mi się jechać. Chyba trochę tęsknie za Mamą

malinka123108 możnaaaa

ja dzisiaj przesadziłam. Zeżarłam 4 mandarynki i 6 ciastek krakusków zbożowoowsianych pała mi się należy! Tak to jest jak siedze w dzień i się uczę- w nocy umiem sobie odmawiać eh.

Edytowane przez f_ola
Czas edycji: 2011-12-18 o 17:30
Stary 2011-12-18, 17:33   #3951
MaryAnne
Rozeznanie

kurcze dziewczyny, zaglądam co tu słychać, a Wy o pierniczkach
myśmy piekli z dzieciakami na początku grudnia i już nie mam w domu ani pół pierniczka, wszystko zeżarte spadam z wątku, bo dostaję ślinotoku normalnie

MaryAnne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 18:55   #3952
malinka123108
Wtajemniczenie

balam sie troche hehe a wyzerka szykuje sie na swieta...jak myslicie??szkoda mi nie sprobowac wszystkiego no szkoda ale z drugiej strony czy to wszystko nie pojdzie na marna??hmm
Stary 2011-12-18, 19:11   #3953
f_ola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinka123108 Pokaż wiadomość
balam sie troche hehe a wyzerka szykuje sie na swieta...jak myslicie??szkoda mi nie sprobowac wszystkiego no szkoda ale z drugiej strony czy to wszystko nie pojdzie na marna??hmm
Człowiek to nie świnia. Je tyle ile mu potrzeba. Jedz swoje ulubione potrawy. Kawałek czy dwa ciasta. Kilka pierogów. Łyżeczka sałatki. Kawałek śledzia. Zupa. Kawałek ryby. Czy co tam na stole jest. Święta to święta! Po prostu próba. Jedz ale z głową. Nie rzucaj się na jedzenie-bo po świętach dieta.

Zjadłam dzisiaj 1364 kcal A planowałam wieśniaka zjeść jeszcze eh ;/

Edytowane przez f_ola
Czas edycji: 2011-12-18 o 19:56
Stary 2011-12-18, 20:37   #3954
LadyTo0fat
Rozeznanie

Mi to nawet Last Christmas nie pomoże Już od jakiegoś czasu stopniowo coraz mniej czułam święta, bo wiadomo - dorastanie; ale w tym roku jest klapa totalna z tym. Właściwie nawet nie chce mi się robić moich smakołyków, bo nie czuję, że te dni będą się w ogóle różnić od tych teraz. Więc równie dobrze mogę nie jeść nic nadzwyczajnego. ^^
Pewnie to spowodowane jest konfliktem z ojcem i ogólnie nieciekawym nastrojem. Życie!

Ale że 4 mandarynki to czemu za dużo? No jedynie za te krakuski
I cooo, mówisz że noc z nauką, a już wieśniaka nie zjesz ani nic, bo za dużo zjadłaś?!;>

Malinka Lepiej nie próbować wszystkiego. Albo jednego dnia to i tamto, drugiego siamto itd. Nie wszystko na raz, nie rzucajmy się na jedzonko. Najlepiej pojeść ulubionych potraw i tyle.

Ah jak dooobrze, że ja na wigilii nigdy w sumie nie przepadałam za większością potraw; żarłam ile wlezie, bo żarłam - na tym polegają święta Ale tak naprawdę to nieliczne rzeczy mi tam bardzo smakują. Prędzej w ciastach mogłabym przebierać i przebierać. Może jednak nie będę sobie swoich smakołyków piec i tylko posmakuję kawałka z kupnej babki czy jakiegoś ewentualnie domowo zrobionego ciasta, jeśli takowe będzie. Pierogi ruskie chętnie też wszamię ze 2-3 (of course kupne, u mnie się nie praktykuje zbyt dużo robienia samemu..) i devolaya czy kotleta. Zobaczymy, ale ogółem jakoś szału jedzeniowego nie przeczuwam.

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

Właśnie podpytałam mamę, co za potrawy będą. Nic smacznego. Mam cały problem z głowy. Jedynie co będę tam lubić to: ryba po grecku i drugiego dnia kotlety. Ciasta też nie zapowiadają się szałowo, także już wiem, jak to u mnie będzie: w wigilię zjem sobie rybę po grecku, w święta kotleta. O ile w ogóle będę miała na to ochotę. Mówiłam, że to będą dni jak co dzień.
Stary 2011-12-18, 20:39   #3955
f_ola
Zakorzenienie

Krakuski i jogurt owocowy activia i mam za swoje :/
Durne krakuski lubię jeee jak holendeeeer -.-

No zjem zjem. Wypije kubek zupy, potem wieśniak i jakoś dotrwam Jakby co jest jeszcze twarożek. Ogólnie nie mam już prawie nic w lodówce- we wtorek już wyjeżdżam to nie chce kupować by nie zostało

U mnie będzie wyzwanie. Ale święta są długie- rozdziele rzeczy na poszczególne posiłki i będzie git

Edytowane przez f_ola
Czas edycji: 2011-12-18 o 20:44
Stary 2011-12-18, 20:40   #3956
LadyTo0fat
Rozeznanie

Kolejny edit, ale co tam ->
może sama sobie usmażę i tak swoje kotlety, bo jak patrzę na ponad 400 w takim jednym gówienku, to wolę powiedzieć pa-pa, tym bardziej, że mi nie zależy.
Stary 2011-12-18, 20:46   #3957
f_ola
Zakorzenienie

Cytat:
Kolejny edit, ale co tam ->
może sama sobie usmażę i tak swoje kotlety, bo jak patrzę na ponad 400 w takim jednym gówienku, to wolę powiedzieć pa-pa, tym bardziej, że mi nie zależy.
może usmażcie dietetyczne kotlety,co? zaoferuj i usmaż dla wszystkich
Stary 2011-12-18, 20:49   #3958
whisky79
Raczkowanie

A u mnie w Wigilie bedzie salatka sledziowa,karpik,barszczy k z uszkami,pierniczki,sernik bez ciasta,pierogi z kapusta i grzybami oraz sledzie pod pierzynkaA w Swieta na bank miesko ale nie wiem jeszcze jakie,musze postudiowac nazwy roznych czesci krowki po angielsku bo marze o poledwicy lub karkowceJa mysle,ze jak te3 dni zjem w granicy swojej normy na kcal czyli 1900kcal swiat sie nie zawali.Po prostu 3 dni nie bedzie odchudzania tylko utrzymanie wagiI jesli dodam do tego codziennie 2,5 h szybkiego spaceru to nie ma bata,zebym przytyla.

Edytowane przez whisky79
Czas edycji: 2011-12-18 o 21:02
whisky79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-18, 20:59   #3959
f_ola
Zakorzenienie

Mama zapowiedziała pierogi, krokiety,barszcz, śledzie,sernik, jakieś drugie ciasto(mam jej powiedzieć jakie chce!) mięcho jakieś i bigos.
Stary 2011-12-18, 21:01   #3960
MaryAnne
Rozeznanie

a ja uwielbiam żarcie wigilijne w tym roku chyba sobie pierogi odpuszczę, bo sama mam zrobić około 150, więc pewnie będę miała dość pierogów no i w tym roku jedziemy do rodziny tylko na 3 dni, więc mam nadzieję, że na "atmosferę świąt" wystarczy, a na "ale ja was wszystkich mam dosyć" czasu zabraknie
dziś się nie udało mi bez słodyczy, bo zjadłam trochę muffinek przed chwilą

MaryAnne jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości