|
|
#1591 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Cytat:
ale to fajnie ze taki drucik jest.ja takowego nie mam...
|
|
|
#1592 |
|
Raczkowanie
|
łaaa a wcale bo nieee;(
od wczoraj jestem aparatka. ech, pół dnia zacieszałam, że będzie fajnie i w ogóle. a po wyjściu od orto-załamka! na wszystkich fotkach, które wcześniej przeglądałam, aparat kosmetyczny wygląda jako tako. to wielkie coś co mam na zębach nijak ma się do tego czego się spodziewałam mam wrażenie, że górna warga jest za krótka, żeby to przykryć! nie mogę się delikatnie uśmiechnąć, bo tylko zamki wyłażą na wierzch i wygląda to beznadziejnie-mogę albo śmiać się pełną gębą albo wcale. super. a na dodatek mam skwaszony wyraz twarzy, bo przez pierścienie na ostatnich zębach nie mogę domknąć szczęki... To błąd orto czy norma i mam sobie mamlać jedzenie językiem tylko, bo pogryźć to nie mam jak.. Powiedzcie, że to minie. Powiedzcie, że do poniedziałku przywyknę. Bo albo pójdę na bezterminowy urlop albo się załamię ![]() Zęby bolą, nie na tyle żeby łyknąć jakiegoś draga, ale bolą. Przeżyję. Nic mnie jeszcze nie obtarło, ale wosk dostałam jakby co. Co do orto-mieszane uczucia. Zamiast gadać do mnie, pokazywała co i jak uczennicy.. No nic, luz, grunt żeby efekty były. Robiłam mały wywiad środowiskowy, była polecana, zobaczymy.. Lecę zaraz na zakupy, po te wszystkie magiczne szczotki, pasty i inne. Jak myślę ile mnie czeka szorowania codziennie, to mam ochotę przestawić się na karmienie dożylne ![]() generalnie to trochę słabo jest. nie wiem, czego się spodziewałam, ale chyba nie tego:/ |
|
|
|
|
#1593 |
|
Zadomowienie
|
sincarne spokojnie.. Większość z nas musiała się nauczyć mówić, jeść i uśmiechać od nowa..
Na pocieszenie powiem, że mnie zęby tak napieprzały, że z każdą kolejną godziną przeklinałam coraz bardziej dzień kiedy zdecydowałam się na złomka.. Głowa do góry.. pomyśl, że z każdą dobą będziesz nosiła go jeden dzień krócej ![]() Orto już tak mają. Moja udziela mi niezbędnych informacji, ale do specjalnie gadających nie należy, a szkoda
|
|
|
|
|
#1594 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Koszt aparatu stałego to około 1300-2500zł. za jeden łuk (góra lub dół), oczywiście zależy to od rodzaju aparatu i miasta, w którym go zakładasz. Aparat stały można zakładać w każdym wieku. Ważne jest, żebyś miała skończone 12, 13 lat, bo wtedy zęby są już stałe i mocne. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to pytaj śmiało ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
#1595 |
|
Raczkowanie
|
do Ania86ka
Jak tylko zrobie zdjęcia to je wkleję i zobaczycie jak wygląda aparat i moje zęby ![]() do qarinczu Ja ukrywałem chęc założenia aparatu przed znajomymi i najlepsza była reakcja jak o tym powiedziałem, wie o tym kilka osób tylko. A co do opłat za wizyty to myślę że zależy to od orto. Lekarz zamawia aparat który przychodzi razem ze wszystkimi dodatkowymi elementami które prędzej czy później będą zakładane. Projektuje się go w ten sposób, że na podstawie obecnego zgryzu dobiera się elementy które sprawią że zęby przesuną się na z góry ustalone miejsca (ustalają to w laboratorium w którym produkują aparat) natomiast lekarz zakłada te elementy,wymienia druty, czyści aparat i sprawdza czy wszystko w porządku, do Yourenglish Zdecydowałem się na aparat lingwalny na górze, bo jak się uśmiecham to widac mi prawie tylko górne zęby, dlatego sam jeszcze nie jestem pewny czy zakładac na dól kosmetyczny czy trochę zaoszczędzic i założyc metalA co do drutu termoaktywnego to też go testowałem jedząc lody i pijąc gorącą kawę na przemian, fajne uczucie |
|
|
|
|
#1596 |
|
Zakorzenienie
|
No problem
A możesz wkleić zdjęcia swoich płytek? Ciekawe czy mamy to samo, skoro Tobie coś tam się rusza. Ja nie mam niestety aparatu, więc zdjęcia nie zrobię
|
|
#1597 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Kurcze, teraz już rozumiem, dlaczego asystentka powiedziała mi, że jak mnie będzie bardzo bolało to żebym lody jadła! Eh, blondynka A ja się zastanawiałam czy jej się coś nie pomyliło, przecież wyrywane miałam dawno i już się wszystko pogoiło!
|
||
|
|
|
|
#1598 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Incognito jest chyba lepiej dopasowany od zwykłego lingwalnego, to chyba nie obciera tak bardzo? Czy się mylę? edit: sorry, przeoczyłam Twój jeden post, już czytam, może tam są odpowiedzi...
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-06-13 o 14:35 |
|
|
|
|
|
#1600 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
głównie przez odruch wygrzebywania językiem pokarmu z przestrzeni między drutem a zębem, a po wymowie to nikt nie poznał że mam aparat, dopiero jak powiedziałem o tym to mówili: rzeczywiście trochę słychac, ale tak miałem przez tydzień albo dwa, wosk też zakładałem jakieś dwa tygodnie i nie wiem czemu teraz nie muszę, chyba bardziej pilnuję języka
|
|
|
#1601 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za wyczerpujący wywód ![]() Jak na tak krótki czas noszenia, to wydaje mi się, że jesteś całkiem nieźle obeznany w temacie. Chyba masz fajnego orto, który wszystko tłumaczy... ![]() No ale fakt jest faktem, że nigdy nie zdecydowałabym się na tak drogi aparat, tylko po to, by nie było go widać. Faceci wcale nie wyglądają w nich źle ![]() No ale każdemu według uznania. Teraz grunt, byś był zadowolony. ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
Podejrzewam, że zwykły lingwalny powoduje gorsze dolegliwości niż incognito, skoro ma większe zamki. No ale cena incognito powala. Coś o retencji orto wspominał? Ciekawa jestem czy stosuje się taką samą retencję po leczeniu takim aparatem.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1602 |
|
Zakorzenienie
|
mam coś tego typu http://maxilla.webpark.pl/moje_plytki_01_small.jpg
jutro wrzucę foto |
|
|
|
|
#1603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przypomnisz jeszcze jak dawno zdjęłaś aparat stały?
|
|
|
#1604 |
|
Raczkowanie
|
ja też mam ten drut termoaktywny
orto mi mówiła, że z tym drutem najlepiej jak się wypije coś bardzo zimnego albo bardzo gorącego, to później najlepiej unormować temperaturę wypijając coś letniego |
|
|
|
|
#1605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"jedna gorąca herbata, dwa razy zimny sok" ![]() Zanim zajarzyłam o co biega, to chwilę trwało
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1606 |
|
Raczkowanie
|
tak, retencja jest taka sama
|
|
#1607 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1608 |
|
Zakorzenienie
|
czyli ze jak?! jak zamek odpadnie to sa 2drogi wyjscia i pozniej bez wzgledu na to ktora wyjdzie to Ci ten sam zamek przykleja?! slodko... x_X
w ogole dlaczego unika sie kawy?przebarwia gumki zeby(normalnie to wiem) czy co? bo ja pije z 4dziennie i moj aparat normalnie sie trzyma..juz miesiac (dzisiaj mala rocznica )
|
|
#1609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1610 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
.czemu tak bardzo chcesz zakrywac aparat? dla mnie jest on powodem do dumy - nie kazdego na to stac, nie kazdy ma rowne zabki. szczerze - smiesza mnie zachowania kolezanek, ktore usilnie mowia, gdy ktos robi im zdjecie: "nie moge sie usmiechac, mam aparat" itp. no i co z tego? ja uwielbiam sie szczerzyc - taka moja uroda, ze i tak mi wszystkie zeby gorne widac ;p. a Ty myslalas, ze Ciebie cierpienia obejda? musisz pocierpiec, jesli chcesz byc piekna .
|
||
|
|
|
|
#1611 |
|
Raczkowanie
|
kawy powinno się unikac przy aparatach kosmetycznych bo je przebarwiają i stają sie bardziej widoczne oraz dlatego że po zdjęciu zamków pozostaje ślad, tam gdzie był zamek jest czysto ale dookoła osad... na szczęście to można wypiaskowac
|
|
#1612 |
|
Zakorzenienie
|
wybacz! przeoczylam Twoja wypowiedz
. jak je nosisz? na boczki? od gory do dolu? i jak dlugo? i w ogole, widac efekty?ale pytan !kar0link4 - nie wiem czy mi odpisalas (nie moge sie doszukac), ale powiedz mi jaka wade mialas? i jak dlugo nosisz juz aparat? |
|
|
|
|
#1613 |
|
Raczkowanie
|
W następnym tygodniu będę mieć zakładany aparat, na obydwa łuki. Jestem świeżo po rozmowie z moją ortodontką i dowiedziałam się, że najprawdopodobniej, już w trakcie leczenia zajdzie konieczność usunięcia dolnego siekacza
Czy któraś z was miała taką samą sytuację i mogłaby podzielić się "wrażeniami" ?
Edytowane przez Gladys del Carmen Czas edycji: 2009-07-23 o 10:34 |
|
|
|
|
#1614 |
|
Raczkowanie
|
A ja od dzisiaj nosze separacje
Narazie nic mnie nie boli, mam tylko wrazenie, ze cos mi w zebach siedzi
|
|
|
|
|
#1615 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W prawdzie to nie był siekacz a dolna dwójeczka usunięta, ale jeszcze przed założeniem aparatu ( na dole jeszcze go nie mam) bo był zepsuty i nie nadawał się już do odbudowania co do wrażeń to nie chce cię straszyć, bo jego usuwanie nie poszło szybko i pomyślnie, ale ja mam okropne stłoczenie na dole więc do był powód męczarni mojej orto i na koniec szwy ale to wiesz mój przypadek ![]() a u ciebie jakie jest powód jego usuwania?? wyjaśniła ci orto.?? ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
czyli aparat zbliża się coraz większymi kroczkami, ja przy separatorach miałam uczucie że mi zęby rozrywa na boki
|
||
|
|
|
|
#1616 |
|
Raczkowanie
|
Tak jak u Ciebie - stłoczenie... Powiedziała, że doradzałaby właśnie usunięcie jednego zęba niż niszczenie czterech przez stripping. Martwię się czy w przyszłości będzie się to rzucać w oczy, bo jednak inni mają po 4
|
|
|
|
|
#1617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1618 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
sama zdziwiłam się na wizycie u orto. jak pokazała mi wyciszk i różnice. Teraz już prawie wszystkie ząbki w szeregu, wyciąg zamyka mi lukę po zębie i ściąga mój nieszczęsny kieł no a co u ciebie??
|
|
|
|
|
|
#1619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym wybrała stripping zamiast wyrywania siekacza. Zresztą miałam robiony stripping i orto mówiła, że szlifowanie zrobiła "w obrębie szkliwa" i nie będzie z tego powodu problemów. Zresztą póki co-nie odczułam, ani nie zauważyłam, żeby zęby były "zniszczone", w jakikolwiek sposób naruszone, osłabione... Jak dla mnie siekacze i kły są NIETYKALNE, ale jak wolisz
|
|
|
#1620 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie nie mam pojęcia "co wolę", bo najzwyczajniej w świecie się na tym nie znam
I zasięgam opinii właśnie tutaj, u osób z doświadczeniem, które być może z czymś podobnym się spotkały:p
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.

mam wrażenie, że górna warga jest za krótka, żeby to przykryć! nie mogę się delikatnie uśmiechnąć, bo tylko zamki wyłażą na wierzch i wygląda to beznadziejnie-mogę albo śmiać się pełną gębą albo wcale. super. 

.