QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-04, 20:32   #331
madziara2
Przyczajenie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
a ja ostatnio zauwazylam, ze strasznie wypadaja mi wlosy- nie wiem tylko czy to wina tabletek czy pory roku (ale raz juzp rzez tabletki mialam problem z wlosami:/)

Witam w klubie ja z tym problem mam od roku, na szczęście mam dość ich sporo jeszcze na głowie. Nie wiem czy to od brania tabletek, czy od kiepskiego odżywiania się, jem raz dziennie (bo nie mam czasu) poza tym sporo kawy i niestety fajek. Więc połączenie tych rzeczy dobrych skutków nie przynosi. Ale ostatnio u swojej fryzjerki zakupiłam pewne plastry na wypadanie (nazwy nie podam bo nie pamietam) i pomału zaczyna mi to wypadanie przechodzić. Zobaczymy jak dalej.
A jeśli chodzi o moje plamienia (jak pisałam powyżej) to mam nadzieję, ze szybko miną - bo zaczynam się już wkurzać
madziara2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-06, 09:49   #332
Gonia
Zakorzenienie

a ja zapomniałam i zrobiłam przerwę i zostaję jeszce miesiąc przy Yasmin ......
Jakoś nie spieszno mi do Q

Gonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-06, 15:52   #333
kulinka
Przyczajenie

Cześć dziewczyny.
Czy ma któraś z was na sprzedaż jedno opakowanie tabletek qlaira?
Najchętniej z Warszawy do odbioru osobistego.
kulinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-06, 18:20   #334
queenie777
Raczkowanie

Bardzo ważne pytanie !!!

Spóźniłam się aż 6 godzin z wzięciem tabletki.
Czy jej działanie przez to będzie jakoś osłabione?
queenie777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-06, 19:59   #335
l_mo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez queenie777 Pokaż wiadomość
Bardzo ważne pytanie !!!

Spóźniłam się aż 6 godzin z wzięciem tabletki.
Czy jej działanie przez to będzie jakoś osłabione?
nie, do 12h antykoncepcja jest zachowana-czytaj, nawet w opakowaniu to jest
ja jestem w połowie drugiego i nie mam na co narzekać oprócz czerwonych plamek na cerze... ogólnie jestem zadowolona, tylko mogłyby być tańsze... ;] a co do okresu-przy drugiej czerwonej przez 4 dni słabe krwawienia i praktycznie bezbolesne ;] to lubię!
l_mo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 15:41   #336
queenie777
Raczkowanie

czytałam to co w ulotce jest tylko nie byłam pewna czy te 12 godzin to się liczy od ostatniej tabletki czy od spóźnienia ;-)
Dzięki
queenie777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 16:32   #337
srbja
Przyczajenie

hej, mam do sprzedania kilka opakowań Qlairy - najlepiej odbiór osobisty we Wrocławiu

brałam ją dwa miesiące ale jakoś mi nie podpasowała
srbja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-08, 15:51   #338
natalka881
Przyczajenie

Hej!
Dziewczyny mam problem dzis mi lekarz przepisał Qlaire, wczesniej bralam yasminelle ale pojawil sie bol piersi nie do wytrzymania, powiedzial że mam przyjac pierwsza tabletke po 7 dniowej przerwie jednak w ulotce jest napisane inaczej ;/ najchetniej wzielabym tak jak jest w ulotce ale niestety jestem w trakcie tej przerwy ;/ wiec teraz takie pytanie czy ktos sie orientuje czy powinnam sie zabezpieczac dodatkowo przez cały miesiac najlepiej czy przez te 9 dni? bo juz zgupialam
Stary 2009-12-09, 09:11   #339
agus87
Zakorzenienie

czesc
mi tez wczoraj lekarz przepisal qlairę
dzisiaj wezme pierwszą tabletke
wczesniej 4 lata bralam logest
a wyczytalam, ze walerian estradiolu jest odpowiedzialny miedzy innymi za regulacje cykl płciowy i ma wpływ na zachowanie seksualne
- zwiększenie libido, wpływ na ośrodek termoregulacji - podwyższenie jego punktu nastawczego (obniżenie temperatury ciała).
a w qlairze walerian estradiolu jest podstawa
takze zobaczymy
Stary 2009-12-10, 18:55   #340
morrigan1986
Wtajemniczenie

To może i ja się podzielę swoimi wrażeniami po Q. To są moje pierwsze tabletki, więc w sumie nie mam porówniania, ale zaczęłam wczoraj już 4 czy 5 opakowanie i nie narzekam. Przy pierwszym opakowaniu miałam bóle brzucha jak przed okresem i jakieś dwa tygodnie jadłam jak głupia, ale przy następnym opakowaniu mi minęło. Nie przytyłam, ale wręcz odwrotnie - zaczęłam chudnąć, ale to równie dobrze może być efektem tego, że endokrynolog trafił mi w dawkę leku na tarczycę. Cera bez zmian, może nawet minimalnie lepiej, bo już tak mocno mnie nie opryszcza przed okresem. Okres mam normalnie, zawsze następnego dnia po ostatniej czerwonej pigułce. Ani razu nie miałam żadnych plamień, może ze 3 razy na początku zdarzyła się migrena, ale teraz już nie. Libido suuuper
morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-11, 16:09   #341
jovitka21
Raczkowanie

Dot.: co z depresja...pomoze ..plizzzz

...boziu a niech mi ktos powie jak z natsrojem... ja brałam juz tyle tych tabletek anty i ciagle mam masakre... depresja na 100% a odstawie miesiac minie i wszytsko wraca do normy:| teraz mam własnie te tabletki i jak one beda niedobre to ide prosto skoczyc z mostu
jovitka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-12, 12:45   #342
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jovitka21 Pokaż wiadomość
...boziu a niech mi ktos powie jak z natsrojem... ja brałam juz tyle tych tabletek anty i ciagle mam masakre... depresja na 100% a odstawie miesiac minie i wszytsko wraca do normy:| teraz mam własnie te tabletki i jak one beda niedobre to ide prosto skoczyc z mostu
u mnie nastroj ok- tez mialam taki problem (np. porzy Syndi).. czasami tylko jestem wstretna, ale to chyba wynika z charakteru

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-17, 09:24   #343
anuteczka
Raczkowanie

Przy osttaniej wizycie lekarz postanowił zmienic mi tabletki właśnie na Qlaire. w Olsztynie zapłaciłam 39,90 w jednej z aptek Arnika.
Lekarz stwierdził, że te tabletki są dużo lepsze, mniej obciążają organizm, wątrobę Stwierdził, że jestem młoda (23 lata) i bardzo szczupła (50 kg przy wzroście 169 cm :P) więc powinnam mieć coś lżejszego (przez ostatnie miesiące brałam Cilest i nie czułam żadnych skutków ubocznych). Bardzo ciekawa jestem jak będę tolerowała tą, bądź co bądź, nowość .
Ale mam jedną wątpliwość, ulotkę czytałam milion razy i chyba nie potrafię czytać ze zrozumieniem :|
"Kolejne opakowanie należy rozpocząć bez robienia przerwy; innymi słowy - w następnym dniu po zakończeniu aktualnego opakowania, nawet jeżeli krwawienie jeszcze się nie zakończyło. Oznacza to, że kolejne opakowanie rozpoczyna się w tym samym dniu tygodnia co właśnie zakończone opakowanie..."
To kiedy mam przyjąć tabletkę z następnego opakowania... razem z ostatnią białą czy następnego dnia po przyjęciu ostatniej białej? Nie mogę tego zrozumieć, dla mnie oba zdania się wykluczają. Jak to jest?
Do tej pory brałam Yasminelle i cilest, oba tolerowałam bardzo dobrze, ciekawe jak będzie z Q. Njbardziej to bym chciała żeby mi po tych piersi urosły bo ani Yasminelle ani Cilest nie wpłynęły na ich wielkość
Zaczne brać dopiero w styczniu (bo na razie jestem w trakcie Cilestu) i myślę, że podziele się także swoimi spostrzeżeniami

Edytowane przez anuteczka
Czas edycji: 2009-12-17 o 09:26
anuteczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-17, 09:43   #344
Ślicznotka;)
Rozeznanie

GG do Ślicznotka;)

"...Oznacza to, że kolejne opakowanie rozpoczyna się w tym samym dniu tygodnia co właśnie zakończone opakowanie..." - chodzi o to, że jeżeli pierwsze opakowanie Qlairy rozpoczynałaś np. we wtorek, to drugie również masz rozpoczynać we wtorek Tabletkę z następnego opakowania masz przyjąć następnego dnia, po dniu, w którym wzięłaś ostatnią białą.

Mi po Qlairze urosły piersi I tylko one!!
Ślicznotka;) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-17, 09:47   #345
anuteczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ślicznotka;) Pokaż wiadomość
"...Oznacza to, że kolejne opakowanie rozpoczyna się w tym samym dniu tygodnia co właśnie zakończone opakowanie..." - chodzi o to, że jeżeli pierwsze opakowanie Qlairy rozpoczynałaś np. we wtorek, to drugie również masz rozpoczynać we wtorek Tabletkę z następnego opakowania masz przyjąć następnego dnia, po dniu, w którym wzięłaś ostatnią białą.

Mi po Qlairze urosły piersi I tylko one!!

Dziękuje cudowna jesteś od kilku dni nie mogłam uzyskać odpowiedzi i bez przerwy dumałam jak to ma byc .
O jak ja bym chciała mieć większe piersi w końcu po tabletkach, zawsze moim koleżanką rosną po tabletkach a ja takie biedna sierotka mam ciągle ten sam rozmiar .
Mam duże nadzieje, po tych tabletkach, z tego co się naczytałam o nich. Zobaczymy, byle bym się tylko nie zawiodła

Edytowane przez anuteczka
Czas edycji: 2009-12-17 o 09:49
anuteczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 07:33   #346
madziara2
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, dawno mnie nie było, ale no coż nawał pracy przed świętami. A więc, pomału kończę drugie opakowanie i od hmm w połowie opakowakania na 3 dni dostałam plamienia, a teraz od tygodnia je mam (zostało mi jeszcze 5 tabletek). Wczoraj byłam u ginekologa po receptę więc mi przy okazji powiedział: po pierwsze to normalne (plamienia) nawet do 3 miesięcy i to bez wyjątku czy brało się wcześniej inne tabletki, czy nie (organizm się do Qlairy przyzwyczaja, tym bardziej, że to są tabletki bardzo zbliżone do normalnego cyklu kobitek), po drugie: są dwie metody ich brania, przy zmianie z innych: bierzesz od razu po skończeniu wcześniejszych tabletek, bez robienia przerwy (ale to tylko przy zmianie na tabsy Q.) lub czeka się do pojawienia się miesiączki i wtedy (tak ja zrobiłam). To normalne, że miesiączki mogą w ogóle nie występować, lub są bardzo skąpe.
U mnie mogę zauważyć, że: mam ładniejszą cerę, apetyt tak wzrósł na sex, że masakra, nie przytyłam, jeśli chodzi o depresję: to po tabletkach nigdy jej nie miałam, czasami tylko mam dni - że lepiej nie podchodź bo (ale każda tak chyba ma), piersi trochę mi się zwiększyły, ale nie za bardzo - szkoda. Poza tym jest ok i nie mam na co na razie narzekać. Pozdrawki
madziara2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-18, 16:03   #347
Gonia
Zakorzenienie

po raz chyba piąty sie upewniam..... kończę opakowanie Yasmin w piątek i w sobotę biorę Q ..... tak????????????????????
Bo już wariuję od tego..... generalnie nie umiem czytać ulotek ani instrukcji obsługi

Stary 2009-12-18, 22:17   #348
szpilcia86
Przyczajenie

Hej dziewczyny... Ja też nie wiem już jak zacząć brać Q... Kończe opakowanie Yasminelle i lekarz kazal mi wziac 1 tabl. Q wraz z pojawieniem sie krwawienia podczas 7 dniowej przerwy po Yasminelle... Czy ktoras z Was tak zrobila? Wiem, ze na ulotce pisze inaczej i dlatego mozna zglupiec... Prosze pomozcie jaka jest roznica miedzy poczekaniem wlasnie do dostania krwawienia i braniem od razu opakowania Q po wczesniejszych tabletkach...
szpilcia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-20, 13:22   #349
Gonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gonia Pokaż wiadomość
po raz chyba piąty sie upewniam..... kończę opakowanie Yasmin w piątek i w sobotę biorę Q ..... tak????????????????????
Bo już wariuję od tego..... generalnie nie umiem czytać ulotek ani instrukcji obsługi
No więc sama sobie mogę już odpowiedzić i dziewczynom , które zmieniają tabletki...
Tabletkę Q trzeba wziąć następnego dnia po skończeniu tabletek, które obecnie przyjmujemy....
Byłam dzisiaj w aptece i bardzo miła farmaceutka mi to wytłumaczyła

Tabletkę Q w pierwszym dniu krawawienia przyjmują tylko dziewczyny, które zaczynają brać tablety anty......

Stary 2009-12-20, 14:48   #350
One_display
Przyczajenie

Cześć, Dziewczyny jak u Was z włosami po Q ? Mnie wypadały po Yasminelle i Yaz a teraz boję się, że znowu będzie to samo.
Pozdrowienia

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Proszę o odpowiedz na temat włosów.
One_display jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-20, 14:51   #351
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez One_display Pokaż wiadomość
Cześć, Dziewczyny jak u Was z włosami po Q ? Mnie wypadały po Yasminelle i Yaz a teraz boję się, że znowu będzie to samo.
Pozdrowienia

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Proszę o odpowiedz na temat włosów.
u mnie wypadaja, ale nie wiem czy od tabletek czy od zimy...

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-23, 16:25   #352
aga503
Przyczajenie

dzisiaj skonczyłam trzecie opakowanie Q. po pierwszym nie dostalam w ogole okresu, po drugim i trzecim przy pierwszej bialej tab w koncu przyszedl. ponoc schudlam (ja jakos tego nie widze), biust nawet nie drgnal samopoczucie ok, cera raczej tez. chyba mozna przyjac ze sa dobre pomijajac cene

pozdrawiam cieplo
aga503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-23, 19:41   #353
Gonia
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam wziąć w sobotę tabletki Q i ciągle mam obawy...
Otóż dzisiaj rano rozmawiałąm z koleżanką z pracy, która od 2 miesięcy bierze Q i wygląda kiepsko na buzi..... ona tez jest załamana, bo..... dostała strasznego wysypu.... ma trądzik na żuchwie, brodzie i dekoldzie.... wygląda naprawdę źle.....
Boję się takiej reakcji, bo nie po to męczyłam się i brałąm Izotek przez 2 lata, zeby znów miec trądzik...

Czy któraś z Was ma problemy z cerą przy Q ????????????

Stary 2009-12-23, 19:54   #354
morrigan1986
Wtajemniczenie

Ja nie mam problemów z cerą, może nawet jest nieco lepiej, bo przedtem opryszczało mnie na jajeczkowanie i okres, teraz mam z tym spokój.
morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-23, 21:47   #355
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gonia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam wziąć w sobotę tabletki Q i ciągle mam obawy...
Otóż dzisiaj rano rozmawiałąm z koleżanką z pracy, która od 2 miesięcy bierze Q i wygląda kiepsko na buzi..... ona tez jest załamana, bo..... dostała strasznego wysypu.... ma trądzik na żuchwie, brodzie i dekoldzie.... wygląda naprawdę źle.....
Boję się takiej reakcji, bo nie po to męczyłam się i brałąm Izotek przez 2 lata, zeby znów miec trądzik...

Czy któraś z Was ma problemy z cerą przy Q ????????????
co prawda jutro kończę dopiero 2 opakowanie ale mogę powiedzieć ze w porównaniu do yazu, który brałam przez 3 miesiące i spowodował straszne spustoszenie na mojej twarzy (nigdy nie mialam ładnej cery ale to co sie dzialo przez te 3 miesiące to była tragedia) Qlaira póki co sprawuje się dobrze. Jedyne co zauważyłam przez te 2 miesiące to to, że za każdym razem po wzięciu 10 tabletki (co prawda były takie zaledwie dwie i może sie to zmienic póżniej) mam dwu dniowy lekki wysyp- tzn pojawiają się pojedyncze pryszcze które na całe szczęscie po 2-3 dniach znikają a tak przez reszte miesiąca jest spokój (w moim przypadku spokój oznacza brak bolacych gul, jedynie wystepowanie drobnych zaskórników).
ja za to nie bardzo rozumiem dlaczego zmieniasz tabletki skoro z poprzednich byłas zadowolona?
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-24, 12:20   #356
Gonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
co prawda jutro kończę dopiero 2 opakowanie ale mogę powiedzieć ze w porównaniu do yazu, który brałam przez 3 miesiące i spowodował straszne spustoszenie na mojej twarzy (nigdy nie mialam ładnej cery ale to co sie dzialo przez te 3 miesiące to była tragedia) Qlaira póki co sprawuje się dobrze. Jedyne co zauważyłam przez te 2 miesiące to to, że za każdym razem po wzięciu 10 tabletki (co prawda były takie zaledwie dwie i może sie to zmienic póżniej) mam dwu dniowy lekki wysyp- tzn pojawiają się pojedyncze pryszcze które na całe szczęscie po 2-3 dniach znikają a tak przez reszte miesiąca jest spokój (w moim przypadku spokój oznacza brak bolacych gul, jedynie wystepowanie drobnych zaskórników).
ja za to nie bardzo rozumiem dlaczego zmieniasz tabletki skoro z poprzednich byłas zadowolona?
Zmieniam tabletki tzw. Yasmin na Q , bo Yasmin biorę od 3 lat i lekarka powiedziała, że powinnam zmienić tabletki na lżejsze..... i to w sumie jedyny powód

Stary 2009-12-24, 20:38   #357
szpilcia86
Przyczajenie

Ja juz tez nie wiem co robic... Niczego sie nie boje tak jak tego, ze skoncze opakowanie Yasminelle, na drugi dzien wezme 1 tabl.Q a co z krwawieniem? Kiedy mam je niby dostac? Po kolejnym miesiacu, czyli lacznie za 2? Czuje, ze wszystko mi sie poprzestawia.. Jakos jak kiedys zmienialam z Harmonetu na Yasminelle nie bylo takich problemow... Tez Gonia nie wiem, co robic. Zastanawiam sie czy w poniedzialek nie isc do lekarza i recepte z Q zamienic znowu na Yasminelle...
szpilcia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-25, 22:05   #358
Gonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szpilcia86 Pokaż wiadomość
Ja juz tez nie wiem co robic... Niczego sie nie boje tak jak tego, ze skoncze opakowanie Yasminelle, na drugi dzien wezme 1 tabl.Q a co z krwawieniem? Kiedy mam je niby dostac? Po kolejnym miesiacu, czyli lacznie za 2? Czuje, ze wszystko mi sie poprzestawia.. Jakos jak kiedys zmienialam z Harmonetu na Yasminelle nie bylo takich problemow... Tez Gonia nie wiem, co robic. Zastanawiam sie czy w poniedzialek nie isc do lekarza i recepte z Q zamienic znowu na Yasminelle...
też o tym myslałam.... tym bardziej, że mam jeszce receptę na 1 opakowanie Yasmin....
ale raz się żyje.... zawsze można wrócić do swoich poprzednich tabletek....

Stary 2009-12-27, 18:23   #359
tygrysek_1985
Przyczajenie

Witam,
Jestem tutaj ''nowa'' , ale czytam Wasze wypowiedzi od jakiegos czasu. Mam pewien problem i mam nadzieje, ze uzyskam od Was jakas podpowiedz. Powinnam dzis zaczac brac 3 blister Qlairy, a jeszcze nie dostalam okresu..... Tydzien temu mialam plamienia srodcykliczne , ktore trwalo kilka dni i nie wiem czy to nie byl okres wg mojego organizmu ( plamienia sie pojawily 19 dnia brania tabletek drugiego opakowania). Przy pierwszym opakowaniu okres pojawil mi sie normalnia tzn 26 dnia, ale tez mialam wczesniej plamienia.Wiec nie wiem czemu sie teraz nie pojawia? Wspomne ze mam niewielka torbiel na jajniku, moze to to tez tego wina? no i najgorsze.... wspolrzylam z moim chlopakiem po tym plamieniu i to bez zabiezpieczenia , ale nie skonczyl we mnie , mysle ze raczej nie jestem w ciazy.... co Wy o tym myslicie, czekam na odp...pozdrawiam
tygrysek_1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 17:52   #360
pajacek36
Przyczajenie

Witam, czy ktoś wie jak brać Qlairę, aby nie wystąpił okres? Zależy mi na przesunięciu terminu okresu, bo wypada mi na wczasy. Qlaira to moje pierwsze tabletki, ale tak, jak przy każdych innych jest jasne jak przesunąć okres, tak przy Qlairze nie ma ani słowa. Będę wdzięczna za radę. Pozdrawiam
pajacek36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości