|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zimowe bobasy są pierwszej klasy (styczeń-luty 2010)
|
|
|
|
#4772 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tylko wpadłam się przywitać i napisać,że dostałam dzisiaj list ze szpitala
.Dobre i to....Oskar normalnie wykoańcza mnie nerwowo ,ciągle tylko krzzyki,płacze i ogólnie strzelić w łeb sobie można ![]() Pysia....a ty na protalu jesteś ![]() Zebra....Picia uroczo wygląda w tym śliniaczku
|
#4773 |
|
Zakorzenienie
|
Filka znamy
Zaraz wysle Ci na PW namiary na Darlowko ![]() Malinka no mowilam,ze wyniki meza beda na medal ![]() Lila za szcepienia,piekna wage i ksiazkowy rozwoj Bartusia.U nas oszukanie woda,by sie nie udalo.Lu po prostu jak nie chce pic,to wypluwa wode i wypycha butelke z buziAddicted biedne malenstwa Duzo zdrowka Pantee ![]() Kancia za zabawe grzechotkaKamyku dla Paulinki,na prawde juz bardzo duzo potrafiPysiu gratuluje Celka wow gratki za piakny sen ![]() Bardotko Ingrid a ten trojprzeplywowy to ustawiasz na 1,2 czy 3 kreski ? Karola oj biedny maluszek oby jak najszybciej wyzdrowial Sensuel nooo wreszcie... I kolejne cudne zdjecia widzialam.Ach jak nam rosna te nasze maluszki... Wreszcie wyjrzalo u mnie slonko Lu wczoraj opanowala u miejetnosc wsadzania i wyjmowania smoka z buzi ![]() Mielismy dzisiaj wizyte (niby przesiewowa) u okulisty.U Lu wszystko ok z oczkami,ale przy okazji dowiedzialam sie,ze na takie wizyty to tylko wczesniaki powinny przychodzic.Dziecko urodzone w terminie dopiero jak skonczy 2 latka.No ale nie ma tego zlego,ze jej w oczka zajrzala
|
|
|
|
#4774 |
|
BAN stały
|
Aldii - zazwyczaj 'jadę na 1 biegu', ale ostatnio dobrze jej szło i piła nawet z 2
|
|
|
|
#4775 |
|
Zadomowienie
|
aldii to czekam na jakieś info.
sensuel co??!!!!na sierpien?tak pózno?a nie możecie prywatnie?ja bym chyba nie wytrzymała tak długo w niewiedzy,chyba bym do pl na badania przyjechała. karola biedny adaś ![]() azzis,malinka fajna ta zabawka zebra nowe ksiązeczki?hmmm wczoraj były te stare,pewnie dlatego przecenione.no trudno Ada bedzie miala ze starej kolekcji ![]() moja niunia dziś jest jakaś inna(była bo już chrapie),rozdrażniona może dlatego ze kupki w ogóle dziś nie było.rzuca sie na wszystko jak na polowaniu i co jąwziełam na ręce to rzucała sie na mnie np ugryzła w policzek lub brode,nos!!! mysl ałam ze głodna ale ona tak cały dzien prawie.
|
#4776 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Azzis ja mam ten stoliczek co pokazalas linka. On jest prawie taki sam jak malinki tylko jej jest o morskich zwierzatkach a to hmmm nie wiem takie tam sobie muzyczki i grzechotki. Ale jeszcze tego nie uzywalam tzn tylko jak kupilismy to zlozylam i sama sie chwilke pobawilam ![]() to takie przyjemne te muzyczki sa.Wiecie co chyba mojemu Krzysiowi zabki beda szly, bo od wczoraj takie mi cyrki odstawia przy jedzeniu ze szok. Nie chce jesc tzn zaczyna i po 3 lykach sie rzuca i pluje i ryczy. Nic mi nie jest, jest odbity i przede wszystkim glodny. Dzisiaj wlaczylam z nim godzine, wreszcie udalo mi sie dac mu choc herbatki i padl ze zmeczenia. nie jadl od 9 do 16 - tylko herbatke o 13. O tej 16 wstal i byl taki glodny ze zjadl bez zajakniecia. No ale kolejne karmienie o 20 znowu bylo takie samo - dopiero o 21 troche zjadl i tez padl.........Caly czas gryzie lapki i jest marudny. A jak mu wlozylam do buzi palca z pielucha to tak gryzl i ssal i sie uspokajal..... jutro idziemy na szczepienie kolejne to sie wypytam pani dr. A przy okazji najswiezsze fotki Krzysia ![]() 1. Krzys na macie 2. Ulubiona zabawka Krzysia - wlasne łapki ![]() 3. Grzechotka w raczce a w buzi....druga raczka ![]() 4. Kapiel synka w Wieleniu - wanienki nie bylo wiec trzeba bylo sobie radzic ale nie narzekal ![]() 5. Krzys w Wieleniu w oczekiwaniu az dziadek napali w kominku i zrobi sie cieplej
|
|
|
|
|
#4777 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.No nic....widocznie uznali,że scaning nie wyszedł tragicznie skoro każą tyle czekać .Jak coś mu się stanie do tego czasu to ich pozabijam normalnie.Cytat:
|
|
#4778 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy okazji tych poszukiwań znalazłam kupon na jakieś próbki i publikacje od Nestle i sobie jutro wyślę... Cytat:
![]() Cytat:
Wygląda jakby był o wiele starszy...
|
|
#4779 | ||
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze raz dziękuje kochane
No co ty...chyba niepowinnam... W końcu Julcię cały czas karmie tylko piersią i wydaje mi się że I faza bez warzyw i owoców to nie jest dobre rozwiązanie dla mamy karmiącej ![]() Ale zasady diety znam ...swojego czasu molestowałam naszą Kancię ![]() Teraz po porodzie znowu zaczełam szperać w necie....sciagnełam ksiązkę z neta...i dietę znam...i przepis na pasztet to experyment Ale jak skończe karmić to zamierzam być na Protalu ![]() Za szczepienie i wizytę ![]() Cytat:
Ps my też Kubusia kąpaliśmy na wyjazdach w misce ![]() Cytat:
wtedy owe 20% mają sens
|
|
#4780 |
|
Zakorzenienie
|
gosbaj ale te muzyczki takie jakieś znośne? i światełka też? Bo ja się raczej bym skusiła na ten ogródek, bo może być potem jako stoliczek. A jaki on jest rozmiarami? Bo też mam trochę mało miejsca w mieszkaniu na takie wielkie zabawki
Krzyś słodki Oddałam na Ciebie głos Ja chyba się wypisuję z tego konkursu bo nie mam szans wygrać.
Edytowane przez azzis Czas edycji: 2010-05-06 o 08:40 |
|
|
|
#4781 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie, deszczowo niestety...
Widze, że na tapecie temat jedzonek - a my dalej tylko na cycu - dopiero po 5 miesiacu mam zrobić próbę glutenową kaszką pszenną. Jakich uzywałyście kaszek - i która z Was robiła taką próbę i jak? |
|
|
|
#4782 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tez oddalam na ciebie glos. ![]() ja tez nie mam szans wygrac, mam AŻ 5 glosow..... my nocke mielismy udana, krzys dostal jesc o 24 i wstal o 6:30 - zjadl pobawilismy sie do 8 i teraz spi ![]() pogoda u nas dzis paskudna, leje, wieje i zimno. A my na 11 idziemy na szczepienie tylko ze potem chcialam isc na spacer a tu lipa....... Kamyk mam juz parasolke do wozka. Zamowilam u siebie w miescie w sklepie gdzie wozek kupowalam. W kilka dni mi sprowadzili i kosztowala 45zl. A no i musze sie pochwalic ze wczoraj sie wazylam i mam 8kg miej niz przed ciaza |
|
|
|
|
#4783 |
|
Zakorzenienie
|
Gosbaj ja daje juz od jakiegos miesiaca ale zaczynalam od kleiku
i brdzo malo Ja jestem na dukanie dzisiaj 5 dzien i 2,5 kilograma mniej
|
|
|
|
#4784 |
|
Zakorzenienie
|
gosbaj ja też mam AŻ 5 głosów
![]() ![]() lila12 a może Ty wiesz gdzie dostanę we Wro torebki David Jones? Asiulka89 od mies. podajesz? ja chyba powinnam tez dawac Adasiowi, bo woła jesc co 3 godz.
|
#4785 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry!
youyou ![]() dla Filipa za 3 miesiace!!!!gosbaj za wage!!!!super zdjecia Krzysia ale przystojniakAsiuulka89 rowniez za wage oby szybko ubywalo kg i nie wracaly...aldii trzymam kciuki za badanie oczka,zazdroszcze Ci tych spacerow nad morzem.Jestes z 3miasta dokladnie?buziaki dla Lu karola oby Adas szybko wyzdrowial! |
|
|
|
#4786 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A mogłabyś mi podpowiedzieć co jeszcze jesz? Kurczę, wiem, że będzie ciężko, ale to moja jedyna szansa. Proszę trzymać za mnie kciukasy
|
|
|
#4787 |
|
Zadomowienie
|
Oj za dużo nadrabiania
więc się nie odniosę do wszystkiegoKamyk dla Paulinki za szczepienie i rozmiaryazzis wybrałabym ogródek z Twojego linka i chyba nawet sprezentujemy synkowi na Dzień Dziecka wydaje mi się bardziej praktyczna ze względu na to siedzonko. Ta z linka od malinki też bardzo fajna, zwłaszcza krabA głosów powinnaś mieć już więcej, bo też głosowałam ![]() pysia Królewna Myszka ![]() zebra za zakupyblonde oby samoloty zaczęły znowu latać tajgabajga Paryża tylko pozazdrościć ![]() bardotka my mamy takie łóżeczko turystyczne http://www.allegro.pl/item1013545615...er_okazja.html Dokupiliśmy do niego materac gryka-kokos, bo u nas służy jako normalne łóżeczko. I chociaż szukałam modelu z płozami do bujania, to prawie wcale z tego nie korzystam. karola ![]() za dietęSensuel terminy to chyba jak na NFZ w Polsce aldii za nową umiejętność LUfilka są tak zwane smoczki trójprzepływowe do karmienia i ustawia się je w zależności od tego co podajesz dziecku do jedzenia np. samo mleko na jedynce, a gęstszą kaszkę na 3. Bodajże avent ma takie i chyba canpol i pewnie jeszcze parę innych firm gosbaj Krzysio śliczniusi No i za wagę, a moja to już chyba rośnie od tych słodyczy którymi się zajadam więc na razie nie sprawdzamKancia póki pamiętam - z okazji 4 rocznicy ślubu. Kolejnych udanych rocznicgosbaj, azzis oczywiście klikałam na Was https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...urs+m%F3j+styl ......................... A moje maleństwo mimo choroby zaskakuje mnie nowymi umiejętnościami - wczoraj położyłam go sobie na kolanach i pokazywałam książeczkę z rossmana, a on zaczął podnosić główkę, żeby jej się lepiej przyjrzeć
|
|
|
|
#4788 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4789 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak sie boje że lekarz postanowi wprowadzić mleko mod. czy soczki bo mało przybiera ![]() Zobaczymy ? Cytat:
za szczepienie my mamy na 12 ![]() Ze spaceru też bedzie lipaaaaaa ![]() Cytat:
![]() Fajna jest bo materiał jest podwojny z Filtrem UV. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja też już chceeeeee ![]() Jeden mój ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() To chyba sama tu zostanę jedynym wielorybem ![]() Ale wy karmicie piersia i jesteście na Dukanie Jak to jest ?Bo przestudiowałam tę diętę podpytałam Kancie też co i jak.... Ale ja się boję że ta piersza najfajniejsza faza to na razie nie dlamnie jak Julcia na samym cycu ![]() Ehhhhhhhh musze na razie chyba tylko zostać na ograniczeniu pieczywa i slodyczy ...
|
|
#4790 |
|
Zadomowienie
|
Kancia czy Wy macie dziś 4 rocznicę ślubu? Bo ja mam dziś 4 rocznicę ślubu!!!!!!
|
|
|
|
#4791 | ||
|
Zakorzenienie
|
Też nas to rozbawiło
![]() Cytat:
![]() Takie rzeczy cieszą ogromnie ... Cytat:
Brawooooooo kolejnych Wspólnych lat w miłości i zrozumieniu życzę Pielęgnujcie to co najwazniejsze w Waszym związku My 2 maja obchodzilismy ROCZNICĘ 12 LAT bycia razem ...bylismy z dzieciakami w restauracji ...było bardzo miło Kubuś się tylko nudził przy stoliku w oczekiwaniu na zamówienie ![]() A 2 sierpnia będziemy obchodzić 7 rocznicę slubu ...ach jak ten czas leciiiiiiii
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2010-05-06 o 10:22 |
||
|
|
|
#4792 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki Pysia
![]() też planujemy restaurant dziś tylko pogoda masakryczna
|
|
|
|
#4793 |
|
Zakorzenienie
|
addicted to wizaz, pysiamn i wszystkie które klikały
Dziękuję, ale wycofuję się ![]() pysiamn my też 2 maja obchodzimy rocznice (3w1 - bycia razem, zaręczyn i ślubu )
|
#4794 |
|
Wtajemniczenie
|
Lilla Kancia Azzis najlepszego z okazji rocznic
![]() Pysiamn youyou o ile dobrze pamietam karmi piersią i jest na Dukanie ale na troszkę innych zasadach musiałabyś ją podpytać addicted dziękuję za linka, ja byłam przekonana, że w tych łóżeczkach są już materacyki czyli trzeba kupić łóżeczko i materacykkarola_sz trzymam kciuki, mi nie wyszło na tej diecie, mój organizm nie radzi sobie z przerwami od warzyw i owoców, robiło mi się często słabo co przy małym dziecku niebezpieczne więc musze szukać czegoś innego a szkoda bo efekty szybko widziałam ![]() Asiuulka89 za kilogramy w dół![]() Sensuel myślałąm, ze szybciej termin dostaniecie U mnie tez dziś pogoda do 4 liter i mam takiego lenia właśnie pije kawkę jeszcze nie ubrana w domu nic nie posprzątane Patrysia mnie dziś znowu zaskoczyła poszła spać o 21 wstała o 7 zjadła zmieniłam pieluchę i dalej poszła spać do 10, mamusia oczywiście też pospała ![]() ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- malinka dziękuję za info o łóżeczku, faktycznie większe to już jako kojec też może być? ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------
|
#4795 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam już dość tej pogody-chyba oszaleje
weekend ma być podobny:/ szlag mnie trafia, bo pogoda pewnie będzie jak wrócę do pracy...mały ma tyle podkoszulków i spodenek fajnych i chyba zdąży z nich wyrosnąć niż je ubierze...podoba mi się ta zabawka z little tikes co pokazywałyście, to co póżniej zmienia się w stoliczek chyba kupię synkowi.. chociaż to morskie bardziej mi się podoba bo fajne kształty są...
|
#4796 |
|
Zakorzenienie
|
patinka_ no właśnie ja też mam dylemat którą kupić. Najchętniej kupiłabym obie
![]() Pogoda dzisiaj tylko na spanie.
|
#4797 |
|
Wtajemniczenie
|
ja chyba ślepa jestem bo nie widziałam żadnej, możecie podać linka
|
#4798 |
|
Zadomowienie
|
lila, azzis, pysia Wam też wszystkiego naj...
u nas w sierpniu będzie 12 rocznica... ślubu ![]() bardotka w tym łóżeczku jest materacyk, ale postanowiliśmy kupić lepszy azzis ja nawet nie próbowałam brać udziału w tym konkursie, bo chyba cały dzień trzeba by było spędzić na klikaniu A ja wolę tu popisać (a też nieraz czasu brakuje)patinka, azzis no właśnie trudny wybór ale chyba jednak ten z siedzonkiem w moim przypadku wygra, bo wydaje mi się bardziej praktyczny, chociaż ten drugi ma fajniejsze zabaweczki![]() Mamuśki, czy któraś ma i używała nebulizatora Z tego co pamiętam to youyou, ale czy któraś jeszcze i czy warto??? Jak byłam z Maćkiem u pediatry to pytała czy mam inhalator i jak powiedziałam, że nie to przepisała antybiotyk ![]() bardotka chodzi o takie muzyczne ogródki http://www.allegro.pl/item1012651853...w_5_kubus.html http://www.allegro.pl/item1026954346...60f_promo.html malinka ma ten 2 i najpierw bawił się nim Oskar, a teraz podoba się Mi oczywiście linki wkleiłam pierwsze lepsze, na pewno da się kupić taniej, ja się raczej zdecyduję na ten 1 na Dzień Dziecka ............. i zgadzam się, pogoda beznadziejna, ale ja i tak siedzę z chorowitkami w domu Edytowane przez addicted to wizaz Czas edycji: 2010-05-06 o 12:28 |
|
|
|
#4799 |
|
Rozeznanie
|
U nas tez pogoda do d...
lila, azzis, pysia ![]() |
|
|
|
#4800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aha...fajny artykuł znalazłam http://www.terapia-ndt.waw.pl/rozwoj.html i w szczególności ten fragment " Palce w buzi Palce w buzi to poznawanie świata za pomocą jednego z najwrażliwszych organów ciała Strefa czuciowo-ruchowa ust w mózgu to obok dłoni i stóp największy obszar reprezentujący nasze ciało Nic więc dziwnego, że za jego pomocą odbieramy świat. Stopniowo w miarę rozwoju kontroli nad głową i tułowiem, kiedy dłonie powoli otwierają się i coraz więcej można włożyć do buzi, dziecko uczy się swojego ciała .Uczy się buzi w środku ,stopniowo dłoń jest oblizywana z zewnątrz, ale potem do buzi wchodzi 1-2-3 paluszki i cała rączka. Wnętrze buzi stopniowo odczula się. Początkowo 1 palec w buzi wywołuje odruch wymiotny, ale stopniowo strefa odruchu wymiotnego cofa się aż do gardła-jak u dorosłych. Jeśli dziecko nie może penetrować wnętrza buzi w przyszłości, nie zmiksowane jedzenie, łyżeczka, szczoteczka, lub wizyty u dentysty będą wywoływały odruch wymiotny lub zgoła torsje. Oblizując dłonie, palce i zabawki dziecko "szczepi się" , ma kontakt z bakteriami. Będzie lepiej przygotowany do zjadania paprochów z podłogi, oblizywania taty butów czy jedzenia z psiej miski. Kolejna funkcja do której przygotowuje branie rąk do buzi to nauka ust następnych funkcji po ssaniu. Kiedy dziecko wkłada do buzi raz prawą, raz lewą rękę - "coś" pojawia się z prawej i lewej strony między dziąsłami. To coś się nagryza, do "tego czegoś" idzie język w prawo lub lewo-brzmi znajomo?, Czasem z powodu asymetrii praca ręki i języka jest tylko w jedną stronę, co zwiastuje problemy ze zgryzem. Buzia też ssie palce, a to daje dziecku poczucie ukojenia i bezpieczeństwa. Penetrując buzię w środku wydziela się coraz więcej śliny, a przecież z czasem dziecko dostaje jabłko, zupki itd. A aby to trawić potrzeba więcej śliny, bogatszej, aby przygotować pokarm dobrze wymieszany ze śliną, aby żołądek nie miał kłopotów ze strawieniem go i aby dziecko nie miało kłopotów z brzuszkiem. A więc pozwalajmy dzieciom penetrować buzię w środku."
Edytowane przez patinka_ Czas edycji: 2010-05-06 o 12:48 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.

.Dobre i to....
,ciągle tylko krzzyki,płacze i ogólnie strzelić w łeb sobie można 
Zaraz wysle Ci na PW namiary na Darlowko 
Duzo zdrowka 
mysl ałam ze głodna ale ona tak cały dzien prawie.
normalnie.

dla Filipa za 3 miesiace!!!!
z okazji 4 rocznicy ślubu. Kolejnych udanych rocznic
Jak to jest ?