Zaginęła Iwona Wieczorek z Trójmiasta - wejdź i pomóż nam jej szukać !!! część VI - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-30, 15:26   #421
westlondon
Raczkowanie

Dot.: Zaginęła Iwona Wieczorek z Trójmiasta - wejdź i pomóż nam jej szukać !!! część

Cytat:
Napisane przez Turanga Leela Pokaż wiadomość
Oczywiście, że taki facet wyjdzie bez reakcji, choćby dziewczyna go błagała i pomoc, a jemu byłoby jej żal. Oleje sprawę z tej prostej przyczyny, że musiałby pójść na policję, zawiadomić, być później świadkiem i przyznać się, że chodzi do burdelu. I całe jego życie osobiste i zawodowe się sypie. Nikt nie zaryzykuje swojej pozycji dla ratowania prostytutki. Nawet jeśli to przymusowa prostytutka. Okrutne to i przykre, ale taka prawda.
To wcale nie jest takie oczywiste. Facet nie musi sie zglaszac na policje. Wystarczy zadzwonic z pierwszej lepszej budki telefonicznej.
westlondon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 15:27   #422
Hvid
Zakorzenienie

Dot.: Zaginęła Iwona Wieczorek z Trójmiasta - wejdź i pomóż nam jej szukać !!! część

A propos Joanny Surowieckiej i jej telefonu - w maju ubieglego roku jej przyjaciolka wstawila na youtube informacje, ze telefon zostal odnaleziony, blisko rzeki, 20 km od domu Joasi. Nie wiem, czy ta informacja jest potwierdzona, chyba tylko nick60 moglby potwierdzic lub zaprzeczyc, ale jego od bardzo dawna na wizazu nie widzialam.

http://www.youtube.com/watch?v=JARrAz0QeAU
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 15:32   #423
Corrina
Raczkowanie

Właączyłam się w dyskusję na temat tych burdeli bo sporo o tym czytałam i widziałam programów. Notomiast, nie wydaje mi się żeby to dotyczyło Iwony (chyba że prowadziła podwójne życie).Sądzę, że wydarzyło się coś innego, i że to nie był przypadek.
Corrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 15:36   #424
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

No ja nie twierdzę, że wszyscy są do burdeli wyworzeni, napewno jest tysiąc okoliczności w jakich to się dzieje nie raz te sprawy wychodzą i znajdują ciała w krzakach , w jeziorach w rzekach, nie raz tych ciał nie ma i pozostaje nie wiadoma.
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 15:47   #425
RamiStars
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
A propos Joanny Surowieckiej i jej telefonu - w maju ubieglego roku jej przyjaciolka wstawila na youtube informacje, ze telefon zostal odnaleziony, blisko rzeki, 20 km od domu Joasi. Nie wiem, czy ta informacja jest potwierdzona, chyba tylko nick60 moglby potwierdzic lub zaprzeczyc, ale jego od bardzo dawna na wizazu nie widzialam.

http://www.youtube.com/watch?v=JARrAz0QeAU
Chyba jednak nie znalezli poniewaz rodzice Asi do dzisiaj wysyłaja na ten numer smsy.
RamiStars jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 15:50   #426
lalalabamba
Wtajemniczenie

Swoją drogą ten numer pewnie już został przyznany jakiejś innej osobie. Zbyt dużo czasu minęło.
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 15:55   #427
beasz26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
Swoją drogą ten numer pewnie już został przyznany jakiejś innej osobie. Zbyt dużo czasu minęło.
zgadzam sie ja tez do kogos dawno niewidzianego zadzwonilam i odezwal sie zapelnie ktos inny takze jak najbarziej to jest mozliwe
beasz26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 15:57   #428
lalalabamba
Wtajemniczenie

Ja dzwoniłam do siebie, na mój stary nr gdzieś niecały rok od ostatniego zasilenia konta i odezwał się jakiś facet
Stary 2010-09-30, 16:04   #429
RamiStars
Raczkowanie

Tylko w tym wypadku ten numer jest opłacany przez rodziców Asi.Może w koncu odezwie sie telefon Iwony.
RamiStars jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 16:04   #430
Turanga Leela
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez westlondon Pokaż wiadomość
To wcale nie jest takie oczywiste. Facet nie musi sie zglaszac na policje. Wystarczy zadzwonic z pierwszej lepszej budki telefonicznej.
To nie takie proste. Kiedyś w podanym w wiadomościach portrecie pamięciowym gwałciciela małego chłopca, rozpoznałam kogoś, kogo przez przypadek znałam. Możliwe, że tylko wyglądali identycznie, ale po dniu walki z sobą, postanowiłam zadzwonić na anonimową informację. Operatorka, mimo zapewnień o anonimowości, wypytywała mnie, czy studiuję z potencjalnym podejrzanym, czy jestem koleżanką z roku, skąd znam nazwisko, czy znam adres, gdzie mieszkam i jak się nazywam. Anonimowe zgłoszenia!...
Turanga Leela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 16:13   #431
lalalabamba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez RamiStars Pokaż wiadomość
Tylko w tym wypadku ten numer jest opłacany przez rodziców Asi.Może w koncu odezwie sie telefon Iwony.
Dziwne to... Może ta karta gdzieś sobie lezy i tyle, a smsy idą w eter...
Prościej byłoby zadzwonić. Jakby był sygnał, wiadomo by było, że ktoś tę kartę używa, ma w telefonie.
Stary 2010-09-30, 16:18   #432
beasz26
Raczkowanie

Cytat:
To nie takie proste. Kiedyś w podanym w wiadomościach portrecie pamięciowym gwałciciela małego chłopca, rozpoznałam kogoś, kogo przez przypadek znałam. Możliwe, że tylko wyglądali identycznie, ale po dniu walki z sobą, postanowiłam zadzwonić na anonimową informację. Operatorka, mimo zapewnień o anonimowości, wypytywała mnie, czy studiuję z potencjalnym podejrzanym, czy jestem koleżanką z roku, skąd znam nazwisko, czy znam adres, gdzie mieszkam i jak się nazywam. Anonimowe zgłoszenia!...
No tak ale Twoja sytuacja byla troche inna moglas wskazac sprawce. A tu wystarczy dac cynk, ze prawdopodobnie w tej agencji jest dziewczyna przetrzymywana wbrew sobie policja raczej nie bedzie tego lekcewazyc i prosisz o anonimowosc
Stary 2010-09-30, 16:31   #433
westlondon
Raczkowanie

Cytat:
Wypyytywala bo pewnie ma taki obowiazek. Ale jesli powiesz np. bylem w burdelu na ilicy x i tam kobieta prosila mnie o pomoc. A jak ktos Cie wypytuje, to powtarzasz i sie rozlaczasz.

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Cytat:
Dziwne to... Może ta karta gdzieś sobie lezy i tyle, a smsy idą w eter...
Prościej byłoby zadzwonić. Jakby był sygnał, wiadomo by było, że ktoś tę kartę używa, ma w telefonie.
Sms "czeka "kilka dni. Jesli masz ustawione potwierdzenie doreczenia to nawet jesli ten sms dotrze po kilku dniach dostaniesz raport a probujac dzwonic mozesz nie "trafic" na wlaczony telefon a sms go sam "znajdzie"
Stary 2010-09-30, 16:39   #434
Turanga Leela
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beasz26 Pokaż wiadomość
No tak ale Twoja sytuacja byla troche inna moglas wskazac sprawce. A tu wystarczy dac cynk, ze prawdopodobnie w tej agencji jest dziewczyna przetrzymywana wbrew sobie policja raczej nie bedzie tego lekcewazyc i prosisz o anonimowosc
Z moją sytuacją się zgadzam. Chociaż przecież w razie procesu świadkiem być nie mogłam. Ja tylko rozpoznałam faceta z portretu.
Co do dziewczyn przetrzymywanych: z jakiegoś artykułu o La Stradzie (fundacja zajmująca się odnajdywaniem przetrzymywanych dziewczyn) i o tych burdelach, gdzie przetrzymują dziewczyny, wiem, że policja często jest przekupiona i nie są to łatwe rzeczy. Przyjmą zgłoszenie i nic nie zrobią. Była taka historia dziewczyny, której wreszcie udało się uciec, ale jak za pierwszym razem uciekła i pobiegła wprost na posterunek to carabinieri (bo to było we Włoszech) odstawili ją wprost do "opiekunów", którzy najpierw ją pobili a potem i tak zmuszali do pracy. Świat nie koniecznie jest przyjaznym miejscem.
Stary 2010-09-30, 16:43   #435
lalalabamba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez westlondon Pokaż wiadomość
Wypyytywala bo pewnie ma taki obowiazek. Ale jesli powiesz np. bylem w burdelu na ilicy x i tam kobieta prosila mnie o pomoc. A jak ktos Cie wypytuje, to powtarzasz i sie rozlaczasz.

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Sms "czeka "kilka dni. Jesli masz ustawione potwierdzenie doreczenia to nawet jesli ten sms dotrze po kilku dniach dostaniesz raport a probujac dzwonic mozesz nie "trafic" na wlaczony telefon a sms go sam "znajdzie"
Ale nie każdy ma właczone potwierdzenia. Zresztą skoro konto jest doładowywane, to smsy sobie mogą dochodzić, ale pytanie brzmi - kto je czyta? czy ktokolwiek je czyta?
Poza tym regularne dzwonienie na taki nr mogłby coś niecoś rozjaśnić, w końcu gdyby ktoś faktycznie używał tej karty, w przeciągu tych 4 lat, wreszcie odezwałby się sygnał. Nie wierzę, że nie.
Stary 2010-09-30, 16:44   #436
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Cytat:
Z moją sytuacją się zgadzam. Chociaż przecież w razie procesu świadkiem być nie mogłam. Ja tylko rozpoznałam faceta z portretu.
Co do dziewczyn przetrzymywanych: z jakiegoś artykułu o La Stradzie (fundacja zajmująca się odnajdywaniem przetrzymywanych dziewczyn) i o tych burdelach, gdzie przetrzymują dziewczyny, wiem, że policja często jest przekupiona i nie są to łatwe rzeczy. Przyjmą zgłoszenie i nic nie zrobią. Była taka historia dziewczyny, której wreszcie udało się uciec, ale jak za pierwszym razem uciekła i pobiegła wprost na posterunek to carabinieri (bo to było we Włoszech) odstawili ją wprost do "opiekunów", którzy najpierw ją pobili a potem i tak zmuszali do pracy. Świat nie koniecznie jest przyjaznym miejscem.
Ktoś strone wcześniej pisał , że teraz już nie ma zmuszania do prostytucji więc skoro by nie było takich akcji na świecie po co ta fundacja.... Do wypowiedzi powyżej zgadzam się właśnie to jest goła prawda.
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 16:47   #437
lalalabamba
Wtajemniczenie

[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;2240495 1]Ktoś strone wcześniej pisał , że teraz już nie ma zmuszania do prostytucji więc skoro by nie było takich akcji na świecie po co ta fundacja.... Do wypowiedzi powyżej zgadzam się właśnie to jest goła prawda.[/QUOTE]

Ja pisałam ale powołałam się na słowa Rutkowskiego. Nawet jest taki filmik na YT, gdzie w wywiadzie opowiada o Iwonie i wyklucza porwanie w celu prostytucji. Nie wiem czemu tak mówi, skoro rzeczywistość jest inna
Stary 2010-09-30, 16:55   #438
muciula25
Rozeznanie

A mnie się dziś Iwona śniła,że się odnalazła i Pani Iwona sie tak strasznie cieszyła....
Ale nie wiem czy to dobry znak bo mnie zawsze mówiono,że sny się sprawdzaja na odwrót
Stary 2010-09-30, 16:57   #439
beasz26
Raczkowanie

[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;2240495 1]Ktoś strone wcześniej pisał , że teraz już nie ma zmuszania do prostytucji więc skoro by nie było takich akcji na świecie po co ta fundacja.... Do wypowiedzi powyżej zgadzam się właśnie to jest goła prawda.[/QUOTE]

poprosze nazwe fundacji albo link dzieki
Stary 2010-09-30, 17:04   #440
titina
Zakorzenienie

Cytat:
poprosze nazwe fundacji albo link dzieki

http://www.strada.org.pl/

Chodzi o to że teraz pzrewaznie dziewczyny są werbowane pod pretekstem jakiejś pracy za granicą. Dopiero na miejscu okazuje się co to tak naprawdę za praca. Nie są porywane z ulicy i wywożone za granicę.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2010-09-30 o 17:07
titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 17:06   #441
beasz26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
dzięki wielkie
Stary 2010-09-30, 17:11   #442
Turanga Leela
Raczkowanie

Ja nie wiem, po co Rutkowski mówił, że już nie ma handlu dziewczynami. Może też to było takie zagranie taktyczne i liczył na to, że ktoś się z czymś wysypie?...
Anyway, osobiście uważam, że kwestia handlu ludźmi nie dotyczy Iwony. Dziewczyny wywożone i przetrzymywane pochodzą na ogół z ubogich domów, z niewielkich miasteczek. Takie łatwiej szantażować.
Stary 2010-09-30, 17:18   #443
beasz26
Raczkowanie

Fundacja ma juz 15 lat. Zalozona pewnie kiedy ten proceder byl nasilony bardzo. I bardziej takie suche fakty, regulki. Mogli by podac jakies zywe przyklady i komu pomogi a nie nr konta.
Stary 2010-09-30, 17:22   #444
burgund1234
BAN stały

Cytat:
Mnie trochę dziwi, że wybrała taka trasę. Zamiast iść przez miasto (trasa ok. 6,5 km) poszła trasą ok. 10-cio kilometrową nieopodal brzegu morza i parku.
Tym bardziej, że po imprezie, po wieczorze spędzonym na wysokich obcasach i samotnie, każdy chyba zmierzałby do swojego domu jak najkrótszą drogą.

Odnośnie tych burdeli. Ok, kobiety, które giną bez śladu trafiają do domów publicznych. A co dzieje się w takim razie z tymi tysiącami zaginionych mężczyzn? Wszyscy są werbowani do niewolniczej pracy? Przecież ginie od groma ludzi niesprawnych fizycznie, starszych. Oni też giną bez śladu...
Tak tylko przez miasto raczej nie szłaby boso, a ta droga przez miasto to tak samo niebezpieczna albo jeszcze gorsza zwłaszcza od kolejki na Zaspie ( stamtąd ma do domu 5 przystanków autobusem)
burgund1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 17:25   #445
Turanga Leela
Raczkowanie

Cytat:
Fundacja ma juz 15 lat. Zalozona pewnie kiedy ten proceder byl nasilony bardzo. I bardziej takie suche fakty, regulki. Mogli by podac jakies zywe przyklady i komu pomogi a nie nr konta.
nie podają informacji, komu pomogli ze względu na dobro tych dziewczyn. Ale faktycznie wielu pomogli. Po prostu są to zbyt delikatne i zbyt przykre sprawy, żeby podawać imiona i nazwiska. Pamiętaj, że jedni się nad dziewczyną uratowaną przez La Stradę ulitują i pomogą, a inni będą w niej widzieć tylko prostytutkę i nie będą wnikać, czy poddawała się procederowi dobrowolnie czy ją zmuszali.
Jedna z metod zastraszania dziewczyn polega na "bądź posłuszna, bo inaczej twoja rodzina i miejscowość dowie się, co robisz".
Stary 2010-09-30, 17:26   #446
westlondon
Raczkowanie

Cytat:
Ale nie każdy ma właczone potwierdzenia. Zresztą skoro konto jest doładowywane, to smsy sobie mogą dochodzić, ale pytanie brzmi - kto je czyta? czy ktokolwiek je czyta?
Poza tym regularne dzwonienie na taki nr mogłby coś niecoś rozjaśnić, w końcu gdyby ktoś faktycznie używał tej karty, w przeciągu tych 4 lat, wreszcie odezwałby się sygnał. Nie wierzę, że nie.
Jesli telefon jest wylaczony, to smsy nie dochodza. Otrzymujesz komunika, ze wiadomosc nie moze byc doreczona. Po wlaczeniu telefonu do sieci i po dojsci do niego smsa otrzymujessz informacje, ze wiadomosc zostala doreczona. Potwierdzenie doreczenia ustawiasz najczesciej w w ustawieniach telefonu i wiadomosci.
Natomiast przy probowaniu dzwonienia, mozesz nawet przez 10 lat nie trqafic na moment, w ktorym telefon bedzie wlaczony. Przeciez ktos go moze wlaczac na minute co dwa dni.
Stary 2010-09-30, 17:37   #447
beasz26
Raczkowanie

Cytat:
nie podają informacji, komu pomogli ze względu na dobro tych dziewczyn. Ale faktycznie wielu pomogli. Po prostu są to zbyt delikatne i zbyt przykre sprawy, żeby podawać imiona i nazwiska. Pamiętaj, że jedni się nad dziewczyną uratowaną przez La Stradę ulitują i pomogą, a inni będą w niej widzieć tylko prostytutkę i nie będą wnikać, czy poddawała się procederowi dobrowolnie czy ją zmuszali.
Jedna z metod zastraszania dziewczyn polega na "bądź posłuszna, bo inaczej twoja rodzina i miejscowość dowie się, co robisz".
konkrety skąd wiesz o tym skoro mówisz, ze nie podaja takich info
Stary 2010-09-30, 17:40   #448
titina
Zakorzenienie

Cytat:

Info:

http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/kraj...wiadomosc.html

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-30, 17:44   #449
Turanga Leela
Raczkowanie

Cytat:
z wielu reportaży TV i prasowych na temat handlu żywym towarem, przymusowej prostytucji. La Strada co roku przed wakacjami prowadzi wzmożoną kampanię, bo to czas, kiedy najwięcej jest wyjazdów za pracą, która zamiast być pracą w barze, jest pracą w agencji. Fundacja pomaga też wracać do domów przymusowo u nas przetrzymywanym Albankom, Rumunkom, Ukrainkom, etc.

Nie, nie wiem tego z własnego doświadczenia.

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
dzięki Titina za link. Właśnie miałam zabrać się za przekopywanie internetu.

Ale powtarzam: moim zdaniem problem handlu żywym towarem nie dotyczy Iwony. Chociaż oczywiście tej opcji nie można wykluczyć.

Edytowane przez Turanga Leela
Czas edycji: 2010-09-30 o 17:42
Stary 2010-09-30, 17:45   #450
burgund1234
BAN stały

Cytat:
jeśli rodzice Asi opłacają ten jej telefon to nie mogą brać bilingów co miesiąc?
przecież wyszłoby czy ktoś z tego numeru pisał lub smsował.
Bo jeśli przez 4 lata nie byłoby żadnego ruchu z tej karty to raczej nikt jej nie ma.
burgund1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości