|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 cz
tak biorę azalię i pierwszy okres był bardzo obfity i długi potem już tylko plamienia coraz to skąpsze i nie towarzyszy temu ból brzucha.
|
#4712 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 cz
nam tez i to nie raz. jakos nam to tak strasznie nie przeszkadzalo nigdy.
|
|
|
|
#4713 |
|
Zakorzenienie
|
aniaa nam tez tymbardziej ze jakichs specjalnych powodziowych @ nie mialam i nei raz nam sie zdarzylo poza tym wykorzystujemy czas jak maz w domu wiec szkoda by bylo marnowac 4 dni
![]() i kupiliscie w koncu ten ekspres? papateria polecam ![]() wiolek jaki slodki super wyglada na tym zdjeciu w tym sweterku zapinanym na guziczki ![]() agravka slodka niunia ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- a moj mlody co go klade na brzuch to sie przekreca na bok i frajde ma przy tym
|
#4714 |
|
Zakorzenienie
|
agamarcio - ja chyba muszę partnera zmienić bo mi kroku nie dorównuje no i ja się wkurzam jak minimum raz dziennie nie ma przytulanek
![]() anoxa - nastka leży na golaska i się wierci na brzuszku, przekręca się raz się jej uda raz , powraca do pozycji wyjściowej: ) P.S. a jakie baki puszcza i piszczy
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png Edytowane przez karolcia228 Czas edycji: 2010-10-26 o 19:38 |
|
|
|
#4715 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja kupowałam normalne zaproszenia w sklepie papierniczym ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Siala - Przysługuje Ci becikowe normalne oraz: jeżeli w rodzinie ( czyli Ty i Tż) zarobki nie przekraczają 502 zł netto ( to co na rękę) na osobę to dostaniecie drugie becikowe i zasiłek rodzinny. Juz Ci tłumaczę ( moja mama jest inspektorem Gadżetem i przydziela ludziom dodatki w urzędzie i mi właśnie dyktuje) : bierzesz PIT Twoj i męza i patrzysz na przychód ( odejmujesz od niego składki emerytalne i zdrowotne, zaliczkę na podatek co jest na samym końcu tzw "podatek dochodowy" odliczasz, kosztów uzyskania NIE odejmujesz). Ten wynik ( całoroczny to jest) dzielisz na 12 miesięcy i wychodzi Ci wasz dochód na osobę Jeżeli nie jest on wiekszy niż te 502 zł to przysługuje Ci drugie becikowe i zasiłek rodzinny.Musisz w urzędzie miasta w zasiłkach rodzinnych ( MOPS) złożyć z Urzędu Skarbowego zaświadczenie o dochodach za rok 2009 Twoje i TŻ i wypełnione wnioski ![]() Wtedy dostaniesz 2000 zł jednorazowe i co miesiąc zasiłek - czyli 67 zł na dziecko
|
||
|
|
|
#4716 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A więc po pierwsze iść do urzędu skarbowego po zarobki z 2009 r Twoje i tż. Następnie obliczyć średni miesięczny dochód pomniejszony o wszystkie podatki (na wyciągu z urzędu jest wszystko napisane po kolei jaki podatek i ile)- sumujesz dochody swoje i tż, dzielisz przez ilość miesięcy w roku, a potem przez ilość członków gospodarstwa domowego. Wtedy będziesz wiedziała czy Ci się należy. Aby dostać drugiego tysiaczka i rodzinne, dochód netto nie może przekraczać 504 zł/ osobę. Musisz jeszcze mieć akt urodzenia dziecka i zaświadczenie od gina, że chodziłaś całą ciążę od 10tc (nie wiem czy wszędzie, ale u mnie w gminie chcieli. Co prawda znieśli to przy podstawowym becikowym, ale dodali do tego drugiego). jeśli nie będziesz wiedziała to babki w gminie czy tam urzędzie miasta (ja muszę w gminie, bom wieśniara ) na pewno Ci pomogą. Po prostu wypełnij to, co będziesz wiedziała (no chyba dane swoje, tż i Sebka znasz ), a dalej one się tym zajmą. I nie masz się czego wstydzić, bo na pewno nie tylko Ty masz z tym problem ![]() Cytat:
![]() Muszę w takim razie zapoznać się z regulaminem i obiecuję nie zadawać więcej głupich pytań ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- morgana byłaś szybsza ![]() ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
![]() U mnie jest jednorazowego tysiąc. ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- dzidzia a ile u Ciebie w szkole można dostać zapomogi? |
||||
|
|
|
#4717 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dzięki za info, dokumenty mam.. zara zajrzę co tam jeszcze mam za świstki. Cytat:
![]() Zara będę liczyć i popatrzę w tych kartkach mopsowych jakie jeszcze inne bonusy tam są.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
||
|
|
|
#4718 | |||
|
Zadomowienie
|
Algiuen, aniaa, karolcia, dzidzia, papi, AGAMARCIO, anoxa mam nadzieję, że nie przeoczyłam którejś dziękuję
agravka nie no nie wyleczył się raczej bo go wysypało ale chodzi mi, że nie bardziej niż zwykle a go ciągle wysypuje czy byłam na diecie czy nie - fakt na diecie mniej ale jednak też ![]() Cytat:
ale dobrze niech nadrabia bo waga jest dobra ale mogłaby być lepsza we wtorek tydzień temu czyli 5 dni przed skończeniem 3 miesięcy ważył 5900 a urodził się 3200Cytat:
![]() Cytat:
jest to tylko 200 zł ale zawsze coś- akurat będzie na fotelik do karmienia ![]() olakola mam nadzieję, że wyniki wyjdą ok ![]() anuszka ![]() lazurka niezawsze no akurat miał wtedy śliczną buźke ehhh czego ja nie mogę mieć takiej gładziutkej Siala ja też nie umiałam wypełnić dlatego zrobiła to po części teściowa a resztę robilam z kobietą z MOPSu. była bardzo miła aż się zdziwilam, że takia pomocna, zresztą inne też a swoja drogą to te baby powinny ci pomóc od tego przecież są nie każdy musi wiedzieć jak takie papiery wypelniać dziewczyny ci już napisały bliżej a ja jeszcze dodam że dowiedz się jak to u was bo jeżeli ci za 2009 rok ci przekroczy to może za 2008 ci bardziej wyjdzie ? ja składałam za 2008 własnie karolcia to nie dziwne, że chłopak wymiękka jak minimum raz dziennie
Edytowane przez wiolek1 Czas edycji: 2010-10-26 o 21:46 |
|||
|
|
|
#4719 |
|
Zakorzenienie
|
mam kartkę o ten dodatkowy 1000, do niej 3 oświadczenia i świstek od lekarza, że byłam pod opielą od 8 tyg
![]() Dalej mam znowu 3 te same oświadczenia co na poprzedniej kartce... i oświadczenie, że dostarczę świstek ,że dziecko uczęszcza do szkoły więc go nie wypełniłam bo i po co ![]() dalej.. o zasiłek rodzinny i wszelkie dodatki do niego czyli: opieki nad dzieckiem w czasie urlopu wychowawczego (nie wiem czy to wypełniać teraz bo jeszcze nie jestem na wychowawczym..ale będę), samotnego wych. dziecka, wychowania dziecka w rodzinie wielodzietnej, kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego, rozpoczęcia roku szkolnego podjęcia nauki przez dziecko w szkole poza miejscem zamieszkania, potem są dane członków rodziny - wypisałam je po raz nie wiem który potem są alimenty (nie dotyczy) dochody utracone - i nie wiem czy ja mam to wpisywać sama dochody uzyskane - i nie wiem czy ja mam to wpisywać sama Potem jest oświadczenie dot. ustalenia czy mi przysługuje dodatek do rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w czasie korzystania z urlopu wychowawczego... i nie wiem czy mam już wypełniać czy dopiero jak mi się skończy macierzyński a zacznie wychowawczy, czy jak mi się skończy macierzyński a pociągnę przed wychowawczym moje zaległe zwykłe urlopy... potem jest o samotnej matce dalej znowu oświadczenie dot ustalenia prawa do zasiłku rodzinnego ale są tu do wpisania lata w jakich dziecko ma chodzić do szkoły.. czyli sądzę, że to mnie nie dotyczy póki mały jest mały ![]() dalej ośw dot ustalenia prawa do dodatku z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego - to pomijam dalej znowu coś o szkole znowu ośw dot ustalenia prawa do zasiłku rodzinnego na dziecko.. no i znowu tam przepisuję nasze dane jak w milionach linijek na poprzednich stronach.. dalej dla osób uczących się pomijam.. pouczenia.. dalej jest tabela o dochodach... kolejny świstek to oświadczenie o rozliczaniu się.. o jakichś ryczałtach, kartach podatkowych.. o czym nie mam zielonego pojęcia.. a mam tam postawiony ptaszek, że mam wypełnić i dupa bo nie wiem o co kaman.. ile dochód, ile składki na ubezp. społeczne, ile składki na ubezp. zdrowotne.. ile zryczałtowany podatek (???) Kolejna kartka to ośw o wysokości dochodu niepodlegającego opodatkowaniu - za rok 2008, pouczenia... i tyle..
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
#4720 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też trafiłam na bardzo miłe Panie z MOPSU
Aaaa to lipna ta zapomoga Tez liczyłam na jakis tysiak, może 2
|
|
|
|
#4721 |
|
Raczkowanie
|
Nie jestem zorientowna teraz jak Wasze maluzki się zachowują, ale powiem Wam o Anastazji, bo może któraś przechodzi przez to samo.
moje dziecko ze spokojnego stało się marudne... niby je ale marudzi. Przy jedzeniu wpada w płacz, albo się rozgląda albo usypia. Kiedys spała po pare godzin w ciągu dnia, teraz to są maksymalnie półgodzinne drzemki... nie wiem czy ona sie nienajada, czy co... Mama mi wmawia ze mam mało wartościowe mleko albo mam go mało... :/ Juz sama nie wiem co myslec :/ ALe piersi mam pełne i jak je dociskam to wiadomo eh te dzieci, i nie wiesz o co im chodzi :/
|
|
|
|
#4722 | |
|
Zadomowienie
|
Siala o wychowawczy ja nie wypełniałam narazie tylko pomijałam. a to co piszesz, że nie wiesz to ja z kobieta wypełnialam bo też nie wiedziałam
Cytat:
u mnie lipny bardzo a co miesiąc im płacę 335 zł a najdroższe kierunki 490 a tu taką zapomoge dają no ale lepsze to niż nic Morgana le Fay a może ma skok ? a mamie
Edytowane przez wiolek1 Czas edycji: 2010-10-26 o 21:14 |
|
|
|
|
#4723 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
recznik pod tylek i szafa gra ![]() Cytat:
![]() my po kardiologu, serducho zdrowe jak ta lala, lekarz powiedzial "prosze juz nie przyjezdzac", mala nawet byla grzeczniutka, jak miala usg to trzymala lekarza za palec hehe no a jutro smigamy na rehabilitacje. obiecalam filmik z cwiczen w domu, poki co laduje sie na stronke ale strasznieee dlugo to idzie, wiec link pewnie wstawie jutro. a co do krzeselek do karmienia, to moja mamuska postanowila kupic malej pod choinke takie |
|||
|
|
|
#4724 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Mi też to nie przeszkadza, choć na początku miałam opory.Cytat:
[QUOTE=anuszka1401;2289537 3] Cytat:
|
|
#4725 |
|
Zadomowienie
|
witajcie...ja jeszce zyje ale szymek juz nei spi w poludnie, Łukasz tez juz corac mniej a wogole to pracuje juz domiesiaca i nie mam kiedy sie zameldowac. A wiec wsio ok.Łukasz na bilansie na 3 msc urosnal z 3,600 na 6,460 a z 53 cm na 62.Jest małą kulką, ślicznie sie śmieje na głos i objada moje cyce
Moja waga stoi w miejscu mimo karmienia tylko i wylacznie moim mlekiem i nie jedzeniu slodkiego, dostałam plamienia na poczatku pazdziernika a w zeslzym tyg znow, Szymek uwielbia braciszka a ja nie mam na nic czasu ale jestem przeszczesliwa!!!!!!!!!!
|
|
|
|
#4726 |
|
Zakorzenienie
|
bajka - ja już wogóle zrezygnowała, rzadko rozmawiam z TZ z reguły każde robi coś innego i wgóle ze sobą nie rozmawiamy, nawet się już nie przytulamy, straciłam, chęć na wszystko naprawdę.... jestem okropną matką i żona....ale mam jakiegoś strasznego doła i nie mogę się z niego podnieść
morgana - moja ma fazę, że przed snem musi się do mnie przytulić, a jak po jedzeniu biorę do odbicia to kwęka i popłakuje. muminek - fajna kuleczka z ŁUKASZKA
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
|
#4727 |
|
Zadomowienie
|
bajka super, że już macie już więcej nie przyjeżdzać
filmik chętnie oglądne ja jutro idę na 16 na rechabilitacje muszę małego porządnie wyspać bo jak byłam w piątek na 8 rano to musieliśmy skończyć po pół godziny bo był tak śpiący, że wpadł w histerie i zasną w ciągu 2 minut dosłowniefajne krzesełko ja jeszcze się nie zdecydowałam które kupić ![]() muminek myślałam właśnie niedawno co u ciebie... jak to pracujesz ? tak szybko ? a z kim maluchy zostają ? może jakieś zdjęcia
|
|
|
|
#4728 |
|
Zadomowienie
|
Kinia, ja poznaję, że Natalia głodna, jak bardzo nerwowo ssie rączkę i rusza głową na boczki. Przy smoczku ssie go tak mocno, że aż słychać cmokanie i robi "ieł, ieł, ieł"
. Zresztą ona na tyle punktualna, że co 2,5 - 3 godziny je Papeteria, Natalia w nocy śpi spokojni i zaczyna się prężyć od ok.5tej do momentu aż zrobi kupę, czyli ok 8mej :/ Dotyka się mocno albo i drapie się wtedy po buzi, macha nóżkami i rusza głową na boki. |
|
|
|
#4729 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Krzeselko podoba mi sie dodam zakladke. Cytat:
pokaze wam filmik z moim telemaniakiem kombinatorkiem tylko mojego glosu sie nie przerazcie jakos dziwny wyszedl ja tak nie mowie, chociaz rrr zle mowie. http://picasaweb.google.pl/104125536...H06Pm1i9aS0QE# ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Nie no Mai sie wszystko juz poprzestawialo, po kapieli sie z 10min zdrzemnela a teraz juz z pol h siedzi w lozeczku i sie bawi
|
|||
|
|
|
#4730 |
|
Raczkowanie
|
wiolek - hmm sprawdzę te skoki, a może...
dzidzia - może masz rację.. a jeśli równo miesiąc później znowu pojawiło się tygodniowe krwawienie ( a tabletek już nie biorę) to to też nie okres? ![]() Dzięki za słowa na temat karmienia! no dobra ona wczoraj weszła w 13 tydzień, a marudna jest gdzieś tak już 2 tygodnie. Skok jest w 12 tygodniu... no może może... karolcia - oo podobnie mam
|
|
|
|
#4731 |
|
Zakorzenienie
|
Albo krwawienie z odstawienia albo rzeczywiście miesiączka.
|
#4732 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chłopaka nie znalazła innego,chociaż ostatnio zbajerowała chłopaka mojej koleżanki.Złapała go za palec i gadała do niego,uśmiechała się tak,że chłopak wymiękł totalnie No ale 24 lata różnicy,więc raczej nic z tego nie będzie A na życzenie dodaję Lenkę ćwiczącą "zimny łokieć" To Twoje słonko nadal strasznie podobne do mojego słonka Może na zdjęciach tak tego nie widać,ale naprawdę strasznie podobna do Lenki,zwłaszcza z daleka.Nawet TŻ potwierdza ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4733 |
|
Zakorzenienie
|
farminka - śliczna niunia...
Ja nie mogę spać, napiłabym się czegoś %%% Obejżałam na VOD Usta Usta...
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
|
#4734 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie babki z buszu co jedzą bambusa i glisty też jakoś dzieci wykarmiają i nic im nie brakuje ![]() Cytat:
![]() Mój też powinien jeść więcej wg opakowania mleka ![]() Niby 6 razy po 150ml wody+5 miarek mleka a zjada 4, 5 razy po 120ml wody+4 miarki mleka jak podaję owoc to w zależności ile zje to resztę zapycham mlekiem np. jabłka zje 50ml to mleka już mu dam tylko 70ml ![]() A krzesełko to jest takie jak ja mam, tylko wzorek na pokryciu jest inny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A z tym telewizorem to u nas jest to samo! Zeby nie widział to musiałabym go kłaść w wannie w łazience Głowa niemal o 180 stopni obrócona i do góry xD
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-10-26 o 22:55 |
||||
|
|
|
#4735 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po ukończeniu 3 miesiąca twoje dziecko powinno umieć: - w pozycji na brzuchu podnieść głowę pod kątem 45 stopni do podstawy Po ukończeniu 3 miesiąca twoje dziecko prawdopodobnie będzie umiało: - śmiać się głośno - w pozycji na brzuchu unieść glowę pod kątem 90 stopni do podstawy - wydawać okrzyki zadowolenia - składać ręce - uśmiechać się spontanicznie - śledzić w sposób ciągły przedmiot poruszający się po łuku 180stopni w odległości około 15cm od twarzy Po ukończeniu 3 miesiąca twoje dziecko może umieć: - trzymać sztywno główkę w pozycji pionowej - w pozycji na brzuszku unieść klatkę piersiową, opierając się na przedramionach - dokonać przewrotu z pleców na bok - chwycić grzechotkę włożoną do ręki - reagować wzrokiem na bardzo drobne przedmioty, takie jak np. rodzynek Po ukończeniu 3 miesiąca twoje dziecko może nawet umieć: - częściowo utrzymywać ciężar swojego ciała, opierając się na stopach - wyciągać ręce w kierunku przedmiotu - podciągane do pozycji siedzącej, utrzymywać sztywno główkę - odwracać głowę w kierunku źródła dźwięku, szczególnie gdy słyszy głos mamy - gruchać, wydawać dźwięki artykułowane
|
|
#4736 |
|
Zakorzenienie
|
bajka-dziecko wie kiedy jest głodne, widocznie jej starcza tyle ile zje.
Moja je 4-5 razy mleko na dobę i nie mam zamiaru dawać więcej i tak wygląda jak pupletka....ale wracając do ciebie widocznie ona nie potrzebuje więcej, jeśli rośnie swoje minimum wiec czym się przejmujesz, ważne żeby nabiera masy nie musi 1kg w miesiąc, to minimum jej styknie
|
|
|
#4737 |
|
Zakorzenienie
|
No to z całej tej listy Seba się nie przewraca z pleców na boki ale za to umie z brzucha na bok i plecy
no i nie śmieje się jeszcze na głos.. raczej krzyknie coś radośnie ale żeby rechotać to jeszcze nie ![]() Aha.. i co do jedzenia-niejedzenia... żadne dziecko się samo nie zagłodzi
|
|
|
#4738 |
|
Zadomowienie
|
mogę wkleić też na 4 miesiąc jak chcecie?
a wogóle to cześć! wczoraj leczyłam doła po naszej rocznicy, której nie było... ale już mi lepiej ![]() tyle napisałyście, że teraz już nie wiem co komu miałam napisać... mam nadzieję, że wybaczycie
|
#4739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czwarty miesiąc poprosimy ![]() a tżta ukatrupimy ![]() nie pamiętał? nie było go czy pamiętał ale nie wykazał się inwencją?
|
|
|
|
#4740 |
|
Wtajemniczenie
|
jaszczka bo się znowu zdołuję,że Lenka wielu rzeczy nie robi
A ona juz za 2 tygodnie 5 miesięcy skończy.Ale ten czas leci.Jutro wizyta u lekarza i szczepienie i już mam pietra...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:21.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

sama nie mam choc juz bylam blisko i zaluje ale poki co nie predko sie wybiore 

filmik chętnie oglądne ja jutro idę na 16 na rechabilitacje muszę małego porządnie wyspać bo jak byłam w piątek na 8 rano to musieliśmy skończyć po pół godziny bo był tak śpiący, że wpadł w histerie i zasną w ciągu 2 minut dosłownie
mam nadzieje ze sobie innego chlopaka nie znalazla