|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
|
|
#2792 |
|
Kici kici miau miau
|
laktoza zawsze bedzie obecna w mleku kobiecym nawet jak nie bedziecie jej dostarczac w pozywieniu.
a moja Mala tez ma nietolerancje ale bez zadnej wysypki.. tylko miala kolki i zaparcia |
|
|
|
#2793 |
|
Zakorzenienie
|
Pare dni temu troche poczytalam o spacerach zima bo sama chcialam wiedziec jak to jest....
I wszedzie pisze ze jesli noworodek byl juz kilka razy werandowany (zalecane w temp do -3 dla noworodka w 1 m-cu zycia jako werandowanie przy oknie) to potem juz z niemowleciem mozna wychodzic na dwor do - 10 stopni po warunkiem ze nie wieje bo tylko wtedy nalezy nie wychodzic wogole, zaczac od 1 godz, potem 2 i nawet do 3 godzin mozna byc na dworze, dziecko nalezy hartowac i jak najwiecej w takie mrozy wychodzic.... takie przemrozenie wyjdzie mu na zdrowie, nie nalezy przegrzewac na spacerach bo takie przegrzanie jest bardziej szkodliwe niz lekkie przemrozenie dziecka Jesli jestesmy na dworze np godzine a jest nam bardzo zimno juz to wtedy mozna isc do domu, ogrzac siebie i dziecko i pozniej wyjsc znowu, zalecane sa niby min 2 godziny spaceru codziennie.... Dla starszego dziecka temperatura juz nie ma znaczenia, moze by nawet wiecej niz - 10 Dla zainteresowanych przykladowy ARTYKULIK o spacerach zima z niemowleciem Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-12-29 o 22:34 |
|
|
|
#2794 |
|
Kici kici miau miau
|
viki ja bym raczej powiedziala ze to alergia kontaktowa na masc ale moze to zbieg okolicznosci.
|
|
|
|
#2795 |
|
Kici kici miau miau
|
pokaze Wam mojego potworka w bujaczku-lezaczku i ide spac
Edytowane przez ranka Czas edycji: 2010-12-29 o 22:41 |
|
|
|
#2796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy karmieniu mlekiem mm nie podaje sie wit K Natomiast podaje sie obowiazkowo wit D i zestaw witamin, my mamy Devikap i Cebionmulti Wit D jest na recepte wiec musi ja przepisac lekarz Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-12-29 o 22:51 |
|
|
|
|
#2797 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hej, Mój maluszek też nie przybierał na wadzę. Urodził się z wagą 3700g, przy wypisie miał 3380g. Jakie moje zdziwienie było jak przy wizycie u lekarza ( mały miał 19dni) okazało się, że waży 3300g, czyli jeszcze mniej niż przy wypisie. Popłakałam się z tego wszystkiego. Zdawało mi się, że moje dziecko się najada. Lekarka kazała dokarmiać mm. Mały potrafił wisieć godzinę na cycu, a później zjadał 90ml mm. Teraz przystawiam go do piersi, odciągam laktatorem mleczko i daję mm. Z tego wszystkiego kupiłam wagę elektroniczną dla dzieci. W niedzielę już ważył 4200g
|
|
|
|
|
#2798 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki
pisze jeszcze ze szpitala. Bartek urodził się 28 o 18.55, waży 4530-mówiłam że będę mieć największe dziecko :P i mierzy 59cm Wszystko super tylko nie umiemy złapać kontaktu przy karmieniu-staram się nie denerwować ale jak to zrobić kiedy on tak płacze...? Piszecie o częstym przystawianiu-a jak się on strasznie denerwuje to i tak co chwilę próbować? Już nie mam siły słuchać jak płacze-wieczorem płakalismy razem. Już 2-3 razy jadł z butli po 20, 30ml. Boję się karmienia ale staram się myśleć pozytywnie Wychodzimy w piątek rano, rana po cc dopiero zaczyna boleć, i resztę opisze jak wrócę bo z komórki ciężko pisać. Buziaki!
|
#2799 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny, sliczne macie dzieciaczki ranka, a jaki on zadowolony w tym bujaczku siedzi ![]() Cytat:
) Niedlugo bedzie lepiej |
||
|
|
|
#2800 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ładnie śpi po karmieniu, sama wypluwa cyca i nie marudzi to się na pewno najada Ja przy Kindze miałam problemy z przybieraniem na wadze (ale troszkę większa już była bo miała 3 miesiące) i winne okazały się bakterie w moczu. Cytat:
![]() Cytat:
Wiem, że łatwo się mówi, ale przede wszystkim ty postaraj się jakoś uspokoić, wyciszyć przed karmieniem bo jak ty się denerwujesz to maluszek też. Pomalutku i się wszystkiego razem nauczycie |
|||
|
|
|
#2801 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w 4 tyg 3400 w 6 tyle samo daje nutre i cyca w ogole spadł mi pokarm ide na kontrole 4 stycznia i umieram ze strachu.
Edytowane przez rptrbj1978 Czas edycji: 2010-12-30 o 09:05 |
|
|
|
|
#2802 |
|
Wtajemniczenie
|
A za nami ciężka noc
Hania nadal chora
|
#2803 |
|
Zakorzenienie
|
Mallinka, taki maluszek jeszcze nie łapie kontaktu
Spokojnie. My z Tymkiem dopiero zaczynamy się "porozumiewać", a mały skończy jutro 5 tygodni! A małe dzieci płaczą, z różnych powodów, i najwazniejsze jest wtedy, by mama zachowała spokój Co do wagi... Nasz był ważony tylko w szpitalu (!), bo wagi w domu nie mamy, a położna z wagą nie chodzi Ale ja czuję, że przybywa i to mocno ![]() Ja za to ważę 53kg w ciuchach, czyli jeszcze 4 kg do wagi wyjściowej teoretycznie. Ale ponieważ miałam lekką niedowagę, to myślę, że spokojnie wystarczy jak zrzucę jeszcze 2kg i na tym poprzestanę O USG bioderek nikt nic nam nie mówił
|
#2804 |
|
Wtajemniczenie
|
jeju moja mała tak płacze bardzo od wieczora
co usypia to zaraz się pręży i budzi
|
|
|
|
#2805 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję za odpowiedzi odnośnie wagi. W sumie gdyby nie to ważenie to bym nie pomyślała, że dziecku coś nie tak. No ale z drugiej strony, czy jeśli po karmieniu piersią dziecko wypije jeszcze mm, to oznacza to, że ono rzeczywiście było jeszcze głodne, czy że wypiło, bo wypiło, ale nie potrzebowało?
w nocy nie dawałam mm, raz mnie pięknie osikała, drugim razem piękną kupkę zrobiła, aż śpioszki musiałam przebierać ale rano godzinę na piersiach była a potem jeszcze trochę pomarudziła i dałam jej mm. I zasnęła.Mallinka, dasz radę, zobaczysz, że się unormuje wszystko choć sama wiem, jakie to stresujące
|
#2806 |
|
Rozeznanie
|
A jak zrobiłyscie z świadczenie woli o zgłoszeniu dziecka jako członka rodziny do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego. ja mam w pzu i nie wiem jak sie dotego zabrac?
juz wiem tylko psesel do zakładu pracy
Edytowane przez rptrbj1978 Czas edycji: 2010-12-30 o 10:39 |
|
|
|
#2807 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
Nie muszę się wysilać na spacerach, koła radzą sobie super na śniegu.
|
|
#2808 |
|
Zadomowienie
|
Witamy mamusie
![]() U nas marudzenia ciag dalszy...chociaz najwiecej przy butli. Maly od paru dni gryzie smoka z butli i kreci glowa tak ze musze butle mocno trzymac zeby nie wypadla mi z reki ale to przez to ze gryzie tak namietnie tego smoka,do tego jakis niejadek sie z niego zrobil...wczesniej wypijał 130-150 a raz dziennie nawet 180ml a teraz roznie ale widze ze niespokojny przez te dziasełka bo jak mu posmarujemy zelem to od razu spokoj na chwile Do tego jeszcze ma luzniejsze stolce troszke takze wszystko wskazuje ze ida nam zabki ciekawe kiedy pierwszy zebol mu wyjdzie...![]() Co do wit D to mamy podawac malemu dziennie po 2 krople bo maly ma juz ponad 6kg ![]() A mi dziewczyny zaczely wyłazic włosy garsciami od paru dni tak mam...![]()
|
#2809 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja nie mam czasu przy mojej larwie, śpi po 15 minut a bawić się chce po 2 godz... a ma niecałe 2 miesiące ;/ nie wiem skąd mu się to wzięło, bo do tej pory żył w systemie 3 godzinnym i spał mniej więcej choć godzinę. Nic nie mogę zrobić a o wizażu nie wspomnę, bo \Janek absorbuje całą uwagę ;/ Sorki dziewczyny, że tak tylko wpadam na chwilę. Co robicie w Sylwestra?? My oczywiście w domu, ale sami, chcieliśmy spędzić na spokojnie tylko we własnym gronie. Żal mi, że nigdzie nie idziemy ;/// zanim zaszłam w ciążę, planowaliśmy Sylwestra na deskach na stoku a deski się kurzą i będa chyba obrastać tym kurzem przez najbliższe lata (
|
|
|
|
|
#2810 |
|
Zakorzenienie
|
Była położna.
Krostki na razie obserwować, ewentualnie smarować cieniutko bepanthenem. Co do usg, to ortopeda jest dziś w naszej poradni, ale mały dopiero jutro skończy 5 tygodni, więc nie wiem czy to nie za wcześnie Następnym razem ortopeda ma być koło połowy stycznia, to może lepiej wtedy? ![]() Niestety wyłazi nam przepuklina pępkowa Na razie kłaść jak najwięcej na brzuszku, ale być może potrzebny będzie plaster. Póki co mamy przez kilka dni poobserwować i gdyby się powiększała, to lekarz plasterek założy A mały na brzuszku nie lubi leżeć, niecierpliwi się bardzo szybko...My Sylwestra spędzimy tak jak lubię - bardzo kameralnie Przyjdzie tylko mój Brat, będziemy robić dobre jedzonko, potem je konsumować i oglądać filmy Mam nadzieję, że mały nam pozwoli i nie będę musiała się odrywać co 15 minut
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-12-30 o 11:06 |
|
|
|
#2811 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja wazylam przed i po jedzeniu, zeby sprawdzic, czy je z piersi wystarczajaco (ok 2tyg bylo to 60-80g). Rob tak przy kazdym karmieniu przez kilka dni i zobaczysz, ze pomimo wahan waga rosnie |
|
|
|
|
#2812 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja karmie moim mlekiem i mm i na pierwszej wizycie mala przybrala praktycznie polowe tego co powinna pani doktor powiedziala ze to normalne i nie mamy sie martwic wiec widzisz moze to wcale nei wina twojego mleka Cytat:
zdjęcie z TŻ debeściarskie ![]() a teraz moje dzieło |
||
|
|
|
#2813 | |||
|
Dragonfly
|
Cytat:
ale co trzy tygodnie przybiera 0,5 kg to sie nie martwie i nie daje sobie wciskac kitow o to dokarmianie nie dajmy sie zwariowacCytat:
Cytat:
ja wczoraj wyszlam z mala,zablokowalam przednie skretne kola i sie nawet nie zakopalam ale w koncu poczulam sie wolna,a nie ze ciagle w domu i nawet nad zakupami nie mam kontroli(tz wyslany do sklepu przynosi pol siatki slodyczy i zjada prawie wszystko w jeden wieczorwcale nie taki potworek,a jak sobie spokojnie siedzi M25,a jaki masz wozek? Paulinka,modnisia fajna Nauczyli mi w swieta mala nosic na rekach i wystarczylo(brali nawet jak ledwie jakis dzwiek z siebie wydala)..Teraz mam problem,bo wczoraj caly dzien mi marudzila i spac nie chciala,a nakarmiona,sucho tez,przytulanie tez bylo,brzuszek ok..Skubana uspokajala sie tylko jak bralam ja na rece i przeszlam kilka krokow Dzis juz chyba lepiej,ma dosc nisko karuzelke zawieszona,dla zartow pokazalam jej ze moze misia kopnac-sie oddalilam,patrze a ona tak zaczela fikac,ze niejeden mis oberwal ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Apoolonia,a za kim ona ma takie piekne blond wloski???jak laleczka
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Artystka, niezła ta Twoja biedne misie za to wyobrażam sobie to noszenie dziecka. Ja mam od niedawna dziecko a już trochę zaczęłam odczuwać kręgosłup, co bedzie potem![]() Paulinka, a kładziesz często na brzuszku? na gazy mojej na razie kładzenie na brzuszku pomaga. I klepię ją po pupie a ona wtedy przestaje płakać nie wiem, czy to działa na silniejsze gazy.
|
|
#2815 |
|
Zadomowienie
|
My na sylwestra idziemy do sąsiadów tzn sąsiadów moich rodziców ktorzy mieszkają domek dalej
heh a z małym bedzie moja mama mam nadzieje że nie da jej zabardzo popalić nasza kluska ![]() ![]() Ponizej wstawiam pare fotek zrobionych w Święta
|
#2816 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jak ubrałyscie wasze dzieciątka na pierwszy spacer?? Bo ja dzisiaj chce wyjsc i nie za bardzo wiem co mu załozyc??
|
|
|
|
#2817 |
|
Zadomowienie
|
Ja ubieram małego w kombinezon(pod normalne ubranie co ma w domu czyli body, spioszki i kapcioszki na nogach),grubsza czapka,i zawijam w kocyk ale to przy takich mrozach jakie mamy teraz
|
#2818 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ja jak wychodzilam na dwor a bylo ok -3 stopni to zalozylam pod spod sweterek, spodenki, czapeczka z polaru, na to kombinezon no i mam do wozka jeszcze spiworek taki cieply.
|
|
#2819 |
|
Rozeznanie
|
Artystka włosy po mnie a kolor po TZcie
tzn ja tez mam jasne ale jak się urodziłam to byly długie czarne jak u Twojej małej co do ubioru to zostawiam to co nosi w domu i na to kombinezon polecam skóre owcza swietnie grzeje! jak wyjmuje mala to skora i ona sa tak cieple jak grzejniczek haha |
|
|
|
#2820 |
|
Wtajemniczenie
|
mallinka ale duży Bartuś
gratulację ;* i nie poddawaj się z karmieniem, początki są naprawdę trudne ale warto. a potem wszystko się normuję...m25 a jaki masz wózek ? ![]() Karolina, my też sylwek w domku przed tv ale jakoś się tym nie dołuję... Może wpadną znajomi z 8 miesieczną córą, ale nic nie wiadomo ![]() apoloonia ale blondynka słodka artystka zamówiłam na allegro termofor i jeszcze go nie mam , wczoraj ją kładłam na brzusio, masowałam, przykładałam ciepłą pieluszkę, ale uspokajała się dopiero jak ją brałam na ręce w pionie przez sen płakała... w nocy usypiała mi na klacie i tak sobie spałyśmy, wtedy ją chyba mniej bolało. Przez te bóle zjadła o 1 w nocy a potem dopiero o 9 ! :/ wcześniej w ogóle nawet cyca nie chciała wysłałam tżta po bobotic, mam nadzieję że pomoże, bo sab simplex mam mi znajoma przywieść ale dopiero po nowym roku a ja nie moge patrzeć jak ona cierpi. artystka a Ty jak dawkujesz? wiem że pisałaś ale zanim ja to znajdę skubana ta Twoja Emilka terrorystka od małego moja jeszcze nie jest taka kumata ![]() aliszcze, a mi pani doktor powiedziała że dziecko do miesiąca może utrzymywać swoją wagę urodzeniową ![]() no ale nie wiem czy to prawda staram się kłaść na brzusiu jak najczęściej, ale Amelka szybko się denerwuję no chyba że uśnie snem kamiennym to wtedy ja bach szybko na brzuchal
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:25.

Polozna mi mowila ze mleko dwufazowe zaczyna sie produkowac po 14 dniach. wiec jeszcze mamy mleko ktore jest tresciwe dla dziecka wg mnie, ale nie jest to supertluste mleczko. Wg mnie nie nalezy wazyc codziennie, bo moze zrobic siku lub kupke przed wazeniem i masz od razu mniej na wadze. raz w tygodniu wystarczy

no więc chyba zacznę dokarmiać ją mm. A byłam taka szczęśliwa, że mała ssie mi cyca, że powoli coraz lepiej daję radę z tym nawałem. Poza tym moja mała jest zadowolona, je jakieś 15-20 minut a potem sama odrywa się od piersi, śpi sobie i budzi się na kolejne karmienie, nie marudzi w ogóle, a jak marudzi to przystawiam do piersi. Myślałam, że wszystko ok a tu nie przybiera na wadze
jutro przychodzi położna to z nią pogadam o tym. Czy miała któraś z Was problemy z wagą? moja ma obecnie 10 dni.
ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm 

Hania nadal chora
Ale ja czuję, że przybywa i to mocno 
i moj wozek w zaspach nie daje rady

, wczoraj ją kładłam na brzusio, masowałam, przykładałam ciepłą pieluszkę, ale uspokajała się dopiero jak ją brałam na ręce w pionie