|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - cz. V
Cytat:
Dam znać kolejnym razem co wyszło
|
|
#722 |
|
Raczkowanie
|
Używał ktoś oleju avocado i makadamia z ZSK lub jakiekolwiek innego? Chcę zrobić pierwsze zamówienie i zastanawiam się nad olejami
![]() Oprócz tego chyba zamówię z orzecha włoskiego i śliwki. Chcę je również używać do OCM, myślicie ze to dobry wybór? PS. Czy tylko mi wyszukiwarka nie działa?
|
#723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja używałam wloskiego i polecam gorąco i śliwki są polecane bardzo. też się przymierzam do OCM............ ps. mi wyszukiwarka non stop nie działa |
|
|
|
|
#725 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj pierwszy raz nałozyłam olej na włosy i był to olej rycynowy bo nie miałam żadnego innego w domu. Siedzę w ręczniku i planuje zmyć około 22, umyć włosy i wysuszyć. W poniedziałek planuje kupić Alterre i olejować włoski. Aha i powiedźcie mi, czy zakup Vatiki jest możliwy tylko online? Nie będzie go w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich itp.? A i mam jeszcze jedno pytanie jaki olejek działa najlepiej na rozdwojone końcówki? Jestem ciemna w olejowaniu, więc mam nadzieję, że pomożecie mi odpowiedzieć na wszystkie moje pytania
|
|
|
|
#726 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jutro testuję olej sezamowy
Mam zamiar przez najbliższy okres tylko go stosować, aby zobaczyć jak mi służy.Oprócz innych olei do przetestowania zostały mi tylko takie, które stosuję już kilka miesięcy i wiem jak na mnie działają, także nie chcę teraz stosować różnych na przemian, aby się nie pogubić ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
A co do końcówek, to chodzi Ci o ochronę ich przed rozdwajaniem?
|
|
#727 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny zrobilam mixa:
-oliwa z oliwek -alterra granat - ks kneipp ylang ylang -rycyna - rybka A+ E i obecnie włoski sie suszą same , zobaczymy jak bedą wyglądały pózniej
|
#728 |
|
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Vatika jest to typowy olejek do włosów, więc wątpię żeby był dostępny w tych sklepach co wymieniłaś A co do końcówek, to chodzi Ci o ochronę ich przed rozdwajaniem?[/QUOTE] tak Gdzie kupujecie swoje oleje, olejki ?
|
|
|
|
#729 |
|
Zadomowienie
|
Ugh... kilka dni mnie nie było, a tu kilkanaście stron do nadrobienia
![]() Chciałam powrócić do tematu alergii na sekundę. Przecież alergie żywnościowe nie muszą atakować całej skóry, więc analogicznie jest z tymi kosmetycznymi. Dodatkowo u mnie uczulenie po szamponie nie wyszło na skórze głowy tylko na twarzy, szyi, dekolcie i plecach - taką diagnozę postawiła lekarka w szpitalu i co ważne nie po pierwszym użyciu tylko dzień po 2 użyciu i następnego dnia mimo tego, że nie myłam włosów się nasiliło. Zawsze weźcie pod uwagę, że alergia to nie taka oczywista sprawa i przewidywalna sprawa ![]() Siedzę właśnie na głowie z oliwą z oliwek i czuję się jak sałatka grecka
|
|
|
|
#730 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, jak bede w polowie oliwy, to sobie zakupie sezamowy obaczymy jak podziała
|
|
#731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupiła w Lidlu jak była promocja 9,99 zł/250 ml nierafinowanego ![]() Jeszcze w kolejce czeka orzech laskowy i śliwkowy do przetestowania ![]() Co prawda małe buteleczki z mazideł, ale najpierw muszę zobaczyć jak się spisują i czy jest sens kupować większe Ze śliwkowym na razie zrobiłam tylko krem i bardzo fajnie się spisuje
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#732 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hmm kremik robłas ? napisz coś wiecej , prosze aaa i dzis sobie kupiłam kapsułki firmy Ducray '' anacaps'' , kiedys je miałam , i naprawe włosie przestło wypadac ![]() fakt kosztuje :/ , ale...warto
|
|
#733 |
|
Raczkowanie
|
A ja postanowiłam, że przetestuję swoja Vatikę kokosową solo, bo mam ją już ponad 2 msc a jeszcze ani razu tego nie zrobiłam, zawsze z czymś mieszałam.
Siedzę z naolejowaną głową i oglądam tego bloga. Jak patrzę na niektóre dziewczyny i ich włosy to aż mnie skręca z zazdrości.. Kiedy moje będą takie długie
|
#734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kapsułek, to jeżeli Ci pomagają, to chyba warto wydać więcej, a nie ciągle czegoś próbować i czasami tylko marnować pieniądze ![]() Jak chodzi o krem, to robiłam taki, ale trochę zmodyfikowany http://mazidla.com/receptariusz/131.html?task=view Zamiast polysorbate dałam lecytynę, zamiast olejowego ekstraktu z rozmarynu dodałam wit.E, dodatkowo dołożyłam Hydromanil i NMF, no i zamieniłam hydrolaty i oleje na inne. To był ogólnie taki mój wzór, aby mniej więcej znać proporcje. Wyszedł bardzo fajny, konsystencja idealna, dobrze nawilża i szybko się wchłania, mimo dodania troche wiekszej ilości olejów ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- Aha mam pytanie do dziewczyn, które używały oleju sezamowego, chciałam się dowiedzieć jak ze zmywaniem, bo nie wiem na co się przygotować Możecie do czegoś porównać
|
|
#735 |
|
Zadomowienie
|
Izuś u mnie sezam zmywa się bardzo dobrze, ale ja używam szamponów z SLES na 2 miejscu w składzie. Zawsze najpierw opłukuję włosy ciepłą wodą przed minutę bądź dwie i potem myję metodą omo. Szampon nakładam tylko raz, nie mam problemu z BD dla dzieci, Amlą Dabur, właśnie sezamem z lidla, a jutro zobaczę jak sprawa wygląda z OzO
![]() Póki co odstawiłam sezama, bo w sezonie grzewczym potrzebuję coś lepszego, a po nim jakiś czas po myciu włosy były suche i splątane. |
|
|
|
#736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też głównie używam SLeSów Przez długi czas używałam delikatnych, jednak wolę swoje włoski po tych bardziej oczyszczających szamponach ![]() Czyli nie będę miała problemów ze zmyciem ![]() Co do OzO, to moim zdaniem jest trochę cięższym olejem, ale ja i tak zmywałam go za każdym razem ![]() Sezama ma zamiar użyć kilka olejowań pod rząd, aby ocenić tylko jego efekty
|
|
#737 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
![]() no i poza tym mam pytanie odnosnie rafinowanych i nierafinowanych...general nie wiem co to proces rafinacji , ale jak to sie ma do olejów w wypadku włosów? jakich substancji nie ma w rafinowanych (badz sa dodawane? ) mogłby mi ktoś to jakoś prosto wytłumaczyc ?boo tenże włoski jest własnie rafinowany...i moze dlatego mi nie podchodzi
|
|
|
|
#738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#739 |
|
Raczkowanie
|
Używała może któraś z Was oleju musztardowego?
|
|
|
|
#740 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny przestrzegam na "nabranie się" na hasło "kuracja z olejkami" firmy Marion (takie saszetki wprowadzili, że niby z olejami, np. migdałowym i kokosowym)
Oto skład :
|
|
|
|
#741 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nawet moge polecic z czystym sumieniem ![]() dziekuje za linka do kremu poczytam sobie, i moze coś sama sklece ![]() ---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- Cytat:
![]() :yyy y:![]()
|
|
#742 | |
|
Rozeznanie
|
wstyd, juz 25 strona a ja dopiero zauważylam nowa część
![]() ale tak to jest po powrocie do rzeczywistości... Dzisiaj była stara dobra oliwa, tak z sentymentu, do tego woda brzozowa after ![]() chodzę koło olejków alterry i nie mogę się zdecydować który chcę niestety nie u mnie na półce stoją, tylko w rossie poki co ![]() ---------- Dopisano o 03:07 ---------- Poprzedni post napisano o 02:50 ---------- Cytat:
więc na pewno rafinowany dłuzej postoi i będzie miał neutralniejszy zapach... ale uważam, że raczej nie ma to tak znacznego wpływu na włosy. raczej zastanowiłabym się nad wyborem oleju z innej roslinki ![]() to tak z żywieniowego punktu widzenia... w kwestiach pielęgnacyjnych proszę pytać włosowe ekspertki, ja się niestety nie wypowiem
|
|
#743 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chciałam użyć wyszukiwarki, ale mi nie działa dlatego zapytałam. Może jakaś inna dziewczyna go używała i jest w stanie powiedzieć coś więcej. Ale tak czy siak, przepraszam ![]()
|
|
#744 |
|
Zadomowienie
|
witam
ostatnio z braku czasu zaprzestalam olejowania a robilam to juz w miare regularnie od prawie roku.. ehh zawsze nakaldalm z suche, ale chce sprobowac z psikaczem przed tylko sie zastanawiam jaka odzywka czy maska bedzie do niego najlepsza z tych ktore mam: garnier z carite, joanna z rozmarynem, kallos latte, sleek line, wax, ziaja odzywka codziena pielegnacja ? jak myslicie ??
|
|
|
|
#745 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na skalp nałożyłam maseczkę z żółtka, rycyny, kropelek nafty i o.rozmarynowego, i mimo tego, że włosy są dzisiaj super miękkie i błyszczące to raczej się na nią ponownie nie zdecyduje - włosy miałam okropnie splątane, i nawet odżywka nie pomogła, przez takie próby ich rozczesania raczej bardzej je zniszczę, niż odżywię maseczką... |
||
|
|
|
#746 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) 3 razy i odstawiam go do czasu aż będzie cieplej, bo teraz potrzebuję efektów od razu by przez tą okropną pogodę włosy nie zniszczyły się jeszcze bardziej, a po sezamie następnego dnia są suche (ale ja jestem jakiś ewenement, bo mi się włosy nie przetłuszczają - pewnie wina AZS).Cytat:
Swoją drogą od czasu kiedy zaczęłam patrzeć na składy taki rozczarowań przeżyłam setki
|
||
|
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny właśnie pierwszy raz nałożyłam olej sezamowy (ten z Lidla) i ten zapach mnie przeraził, naprawdę nie jestem wrażliwa na różne zapachy, ale ten jakoś źle na mnie wpływa, normalnie niedobrze mi jest od tego
![]() Jak nie będzie oszałamiającego efektu, rezygnuję od razu, nie będę się męczyć Miałam już dużo olei, każdy zapach zniosłam, ale tego jakoś nie mogę wytrzymać
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2012-02-12 o 12:01 |
|
|
|
#748 |
|
Raczkowanie
|
te oleje to są oleje kosmetyczne ? np. taki olej z oliwy z oliwek to taki który się czasem daje do sałatek ?
|
|
|
|
#749 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jednak po chwili przestaję go czuć i dałam z nim radę spać. Nawet mój TŻ nie narzekał rano, a jemu mało który zapach się podoba
|
|
|
|
|
#750 | |
|
Wtajemniczenie
|
W skrócie zasada jest taka, że rzeczy rozpuszczalne w wodzie nie wymieszają się z rzeczami rozpuszczalnymi w olejach. Tak jak woda nie miesza się z tłuszczem.
Cytat:
A ogólnie zioła na głowie nie robią mi krzywdy, skalp poza nadwrażliwością na sles toleruje praktycznie wszystko, co mu dam.Czyste oleje (i mieszanki czystych olejów) też mogę nakładać, po czystym winogronie włosy od razu zmniejszyły wypadanie, dlatego dziwi mnie że winogrono z ziołami działa odwrotnie. Tym bardziej, że zioła wybierałam takie wzmacniające (skrzyp, pokrzywa, chmiel, łopian). Może powinnam przetestować jeszcze jakiś kupny olej ziołowy, może łopianowy?
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.

, zobaczymy jak bedą wyglądały pózniej 

) mogłby mi ktoś to jakoś prosto wytłumaczyc
:
:yyy y: