|
|
#781 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ile kosztuje aborcja?
Cytat:
Bo z tego co pamiętam ok 40 dnia ciąży zaczyna działać mózg i układ nerwowy. A pod koniec 8 tygodnia, czyli właśnie pod koniec 2 miesiąca "zarodek" zaczyna byc "płodem". I tym "płodem" pozostaje już do dnia porodu. Tak więc chciałabym wiedzieć, do kiedy własciwie "nie każdy" usunąłby ciążę? Właściwe jest usunięcie zarodka? Płodu? Czy w tej obronie prawa do aborcji nie zapędzacie się za bardzo? Ostatnie wpisy czyta się... no, niesmaczne są. Pewnie jestem przewrażliwiona, bo mój mąż miał znacznie uszkodzony mózg (co prawda na szczęście nie stwierdzono śmierci mózgowej, ale podobno była to kwestia godzin, nie sprawdziło się) i naprawdę nie chciałabym wiedzieć jaki ból odczuwał tu czy tam, chociaż nie mógł wtedy nikomu tego opowiedzieć. Niektóre wypowiedzi przypominają mi rozmowę z jednym z lekarzy, który bezapelacyjnie stwierdził, że mój mąż umrze a jeśli nie, to będzie warzywem. Nie miał żadnych wątpliwości, był przekonany o tym, że jego wiedza jest tak rozległa, że wie praktycznie wszytsko i nikt mu nie podskoczy. Był arogancki i bezlitosny, bo "wiedział". Ja też chyba jestem człowiekiem bezlitosnym, bo gdy mój mąż usiadł samodzielnie na wózku i zaczął mówić to wysłałam do tego lekarza maila z naszymi rodzinnymi zdjęciami i jednym zdaniem "jakże sie pan mylił". I wy też opanujcie się, nie pozjadałyście wszystkich rozumów. Nie wiecie co czuje czy nie czuje taki lub inny osobnik, więc się nie mądrujcie nadmiernie, bo wam kiedyś te podniesione do góry nosy ktoś przytnie. edycja. Zanim ktoś się czepi, to od razu stwierdzam, że mało mnie interesuje co kto robi, bo nie mam na to wpyłwu. Temat aborcji jest tematem "ciężkim" i delikatnym i nie należy ani z jednej ani z drugiej strony włazić w niego buciorami brudnymi od gnoju. Ja osobiście, jesli chodzi tylko i wyłącznie o moją osobę jestem aborcji przeciwna.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-01-05 o 12:10 |
|
|
|
|
|
#782 | |||
|
Zakorzenienie
|
Zarodek --> Płód --> Dziecko.
Cytat:
Cytat:
Czyli do 10-12? tygodnia. Do tego czasu kobieta jest się w stanie zorientować, że w ciąży jest i powinna ją do tego momentu usunąć, moim zdaniem. Cytat:
Niech przycina. Mam nadzieję, że w sytuacji niechcianej ciąży nigdy nie będę. Ale nie jestem za fanatyczną obroną życia nienarodzonego, które ma być ważniejsze od kobiety. |
|||
|
|
|
|
#783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zarodek i płód to tylko nomenklatura naukowa,a człowiek chyba ,jako istota rozumna i czująca, jest w stanie dostrzec to ,co faktycznie jest ważne.Nie wiem jak będzie w Twoim przypadku,ale moje dziecko było dzieckiem od początku, nie mówiłam o nim ani zarodek ani płód,bo to jest nowe życie,człowiek,chociaż malutki. Edytowane przez golgie Czas edycji: 2013-01-05 o 12:23 |
|
|
|
|
|
#784 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I nikt tak naprawdę nie wie kiedy "osobnik" zaczyna czuć, ty też pewna nie jesteś. To nie jest takie łatwe do określenia i to są dla kobiety w ciąży najczęściej najtrudniejsze decyzje i podejrzewam,że myśl o tym że może to dziecko boleć nie jest jakaś "ostatnia". To bardzo łatwo tak się "mądrzyć" (piszę ogólnie o wszystkich a nie tylko o przeciwnikach)na sucho na forum, ale ja uważam, że dla większości kobiet to są bardzo trudne decyzje i jak już jest się w niechcianej ciąży to tylko człowiek, no nie wiem, do gruntu egoistyczny i zły nie ma najmniejszych wątpliwości. Wydaje mi się (czy może: mam nadzieję), że większość kobiet w tej sytuacji wątpliwości i jakieś przemyślenia jednak ma a nie biegnie radośnie usunąć "zlepek komórek". Gdyby się jednak okazało inaczej to byłabym rozczarowana jednak. Stopniem bezmyślności i znieczulicą. Bo nawet jeśli kobieta i tak usunie ciążę to wolałbym po prostu by przed tym miała wątpliwości, przemyślenia, by się wahała. Wątpliwości i myślenie czyni z nas ludzi. Najczęściej "przycina" samo życie. Niestety.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-01-05 o 12:42 |
||
|
|
|
|
#785 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiste jest dla mnie, że kobieta, która od początku ciąży się z niej cieszy i wyczekuje porodu, nazywa ten zarodek/płód swoim ukochanym dzieckiem - nic w tym dziwnego. Cytat:
Jeśli zajdę w wyczekiwaną i zaplanowaną ciążę, na pewno będzie tak jak w Twoim przypadku. Wypowiadam się jako osoba, która dzieci nie ma. Jednak mam swoje sprecyzowane zdanie na temat aborcji - jeśli kobieta chce usunąć ciążę, i tak to zrobi. Byle tylko zrobiła to jak najwcześniej. Nigdy nie namawiałabym kobiety do aborcji, tak samo jak nie namawiałabym do urodzenia, bo nie ja będę ponosić tego konsekwencje, to nie moje sumienie. ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
Uważam, że ciążę najlepiej usunąć tak wcześnie jak się tylko da, a nie czekać do 12 tygodnia, bo może jeszcze płód nic nie czuje, nie jestem sadystką. |
|||
|
|
|
|
#786 | |||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przeraża mnie, że można lekką rączką mówić, kto powinien urodzić.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|||
|
|
|
|
#787 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda tylko, że potem mało kto interesuje się tym życiem narodzonym.
"Można oddać do adopcji" - a co jeśli zamiast do adopcji kobieta swoje niechciane dziecko spali w piecu lub wyrzuci na śmietnik? Mało nam jeszcze uduszonych Madzi W. i innych niemowlaków? Nie wolno nikogo namawiać do urodzenia, tak uważam. Jeśli kobieta nie chce dziecka - niech usunie. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#788 | ||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
I bardzo, bardzo chciałabym, żeby tamci lekarze też wtedy się mylili i 13-letni chłopak i 16-letnia dziewczyna mogli dalej żyć. Cytat:
Tak naprawdę to nie wiemy, kto z nas za wysoko nos trzyma, ale za naszego życia się raczej nie dowiemy .
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
||
|
|
|
|
#789 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#790 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaz ja chyba i tak nie zdecydowałabym się na sugerowanie komukolwiek urodzenia/aborcji. Można porozmawiać, przedstawić różne opcje (np. instytucje, które ewentualnie mogłyby jej pomóc), ale nie wiem czy dałabym radę faktycznie pomóc tej kobiecie, więc nie brałabym na siebie sugerowania czegokolwiek. |
|
|
|
|
|
#792 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#793 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez mózgu nie można żyć ale kiedy tak naprawdę ten mózg "tracimy"? Wiesz, gdybym słuchała medycyny, czyli lekarzy, to byłabym wdową, bo parę razy usłyszałam w trakcie choroby męża pytanie: czy mamy go ratować, czy on chciałby w tym stanie żyć? W domyśle: po co, będzie tylko rośliną, nie będzie czuł, nie będzie żył świadomie? Przypomina mi się post z innego wątku: Cytat:
Do czego zmierzam. Do tego, że tak naprawdę nie wiemy kiedy dziecko zaczyna czuć, bo są też badania które dowodzą, ze nie czuje aż do 6 miesiąca życia płodowego, co moim zdaniem jest już całkowitą bzdurą, ale w końcu medycyna tak twierdzi. No nie wiem, tak na zdrowy rozum mam w nosie taką medycynę. Każdy w swoim sumieniu musi sobie postanowić co zrobić. I tak jak pisałam wczesniej niezależnie od decyzji dobrze byłoby mieć wątpliwości i przemysleć sprawę. Ja reaguję w takich tematach zbyt impulsywnie, zdaję sobie z tego sprawę. I wiem, że nie chciałaś zrobić mi przykrości.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-01-05 o 13:19 |
||
|
|
|
|
#794 |
|
jestę wieszczę
|
Niestety wiem o czym piszesz. Sąsiad miał 13 lat, jak miał wypadek. Spadając z roweru uderzył tyłem głowy o krawężnik. Nie miał prawie żadnych zadrapań, ale ten krawężnik sprawę przesądził.
To samo koleżanka. Wypadek motor-samochód. Po uderzeniu wypadła z motocykla, uderzyła głową o ulicę. Chciałabym by ktoś w końcu jasno stwierdził, jak to z tym płodem jest. Bo czytałam, że po 2 miesiącach on dopiero coś odczuwa.
|
|
|
|
|
#795 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to nie jest kwestia ,,wolnoć Tomku w swoim domku",myślę,że życie jest wartością nadrzędną dla każdego normalnego człowieka, z mocnym kręgosłupem moralnym.Do czego by doszło gdyby każdy mógł sobie od tak się wyskrobać, no bo co to takiego, przecież to taka alternatywna antykoncepcja.Nie wiem jak można być tak skrzywionym,żeby uznać -to nic takiego,to tylko zlepek komórek.
Gdyby ktoś z mojego otoczenia do tego tak podchodził,to już by mnie na oczy nie oglądał-nie babrzę się w g.... Niestety ,życie bywa ciężkie i czasem trzeba przyjąć gorzką pigułkę w postaci ciąży,a jeśli nie można się samemu zająć dzieckiem to jest takie dziwne coś jak adopcja, nie zabijamy wtedy nikogo ,a ktoś będzie mógł dać miłość dziecku.Jest to wyjście ,a że komuś się nie chce ciąży przechodzić...no cóż, pupy się dawać jakoś chciało,ale konsekwencje ponieść, to fuj i nie. |
|
|
|
|
#796 | ||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#797 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Chyba pójdę z Tobą na kawę
|
|
|
|
|
|
#798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli tak, to nie dojrzał do seksu,do dorosłego życia w ogóle.Więc jeśli ktoś zachodzi w ciążę,to jest to jego sprawa i wybór-oddać/zatrzymać,zabicie dziecka nie jest normalną opcją dla dojrzałej i odpowiedzialnej osoby. ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Dawaj do Wrocławia i se pogadamy
|
|
|
|
|
|
#799 |
|
jestę wieszczę
|
[QUOTE=golgie;38456296]To nie ja podjęłam decyzję o seksie ,tylko ta osoba,a zachodząc w ciążę, której nie można wykluczyć, uprawiając seks,ma świadomość, że urodzi dziecko i będzie je wychowywać,albo odda innym.Chyba nikt z normalną hierarchią wartości nie zakłada z góry skrobanki
Jeśli tak, to nie dojrzał do seksu,do dorosłego życia w ogóle.Więc jeśli ktoś zachodzi w ciążę,to jest to jego sprawa i wybór-oddać/zatrzymać,zabicie dziecka nie jest normalną opcją dla dojrzałej i odpowiedzialnej osoby. [/QUOTE] Ja zakładam stosowanie podwójnego zabezpieczenia, bo mi się skrobanka nie uśmiecha, ciąża też nie. Ale gdyby się zdarzył jakiś niewyobrażalny cud, że nagle nie zadziała plasterek i pęknie gumka na dodatek, to tak, aborcja wchodzi w grę. Ale w takie cuda nie wierzę
|
|
|
|
|
#800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedzmy-nie mam pieniędzy,pracy,zero perspektyw, zachodzę w ciąże i wiem,że tego dziecka nie mogę zatrzymać,bo nie zapewnię mu niczego,za to inni mogą dać m wiele więcej,podejmuję więc (często ciężką) decyzję-oddaję, żeby dziecku było lepiej.Gdzie tu egoizm-nie wiem. |
|
|
|
|
|
#801 | ||
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Listy nienarodzonego dziecka do matki? to już wszyscy znają. Dla mnie coś na poziomie 'chce być świnką, a nie szynką' ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
Nie wszystkie dzieci ktoś chce, nie wszystkie też trafiają do dobrych rodzin.
|
|
|
#802 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aborcja była legalna dla każdego. I co? I nic. Cytat:
![]() Miło. Dzięki bogu mamy możliwość wyboru towarzystwa, bo ja z kolei nie dogadałabym się w tej sprawie z "obrońcami życia". Cytat:
Ty bys tak zrobiła, ktoś inny nie. Cytat:
![]() Koleżanka od 3 miesięcy leży w łóżku (jest w 8. miesiącu chyba), bo ma jakieś tam problemy z utrzymaniem ciąży. Ale ona tej ciąży chce i chce donosić. Uważasz, że kobieta, która nie chce rodzić, powinna się tak poświęcać? Ryzykować zdrowiem, karierą zawodową, itd? Moim zdaniem wcale nie musi - to jej wybór i nie mnie to oceniać. Cytat:
Cytat:
JAK nakażesz kobiecie, aby o niechcianą ciążę dbała, łykała witaminy, nie piła i nie paliła? By zdrowo się odżywiała i robiła wszystko, aby dziecko urodziło się zdrowe? Nie masz nad tym kontroli, ale jakbyś się czuła jeśli miałabyś moc zakazania komuś usunięcia ciąży, a potem przez zaniedbania matki dziecko urodziłoby się niepełnosprawne? Cytat:
![]() Nie każdy jest i niech to do Ciebie dotrze. |
|||||||
|
|
|
|
#803 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W dużej mierze zależy to od szpitala, w którym odbywa się zabieg (oczywiście piszę tu o poronieniu), ale w Polsce dozwolone jest pochowanie dziecka zmarłego na każdym etapie ciąży. Źródło A jeśli już wdajemy się w szczegóły, to fakt - nie dostaniesz aktu zgonu, a akt urodzenia martwego dziecka. I chwała temu, kto nie wymyślił, że ma to być "akt urodzenia, płód martwo urodzony", bo chyba bym dostała zawału, gdybym taki papierek otrzymała. I na pochówek takiego dziecka otrzymuje się zasiłek z ZUSu, kupuje się trumienkę, załatwia się sprawy w kościele, na cmentarzu i w USC. Ceremonia pochowania dziecka martwo urodzonego zwana jest pokropkiem. Jeśli tylko szpital wyda akt urodzenia (ten taki szpitalny papierek, bo normalny akt urodzenia z godłem RP i tym wszystkim wydaje USC) - wtedy wszystkie formalności dopełnia się jak przy śmierci osoby dorosłej. A potem przynosi się kwiatki 1. listopada i w rocznicę śmierci i takie tam. Generalnie nie polecam. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2013-01-05 o 17:20 |
|
|
|
|
|
#804 |
|
Konto usunięte
|
Ej ej ej, ja mam pytanie!
No bo głosy są podzielone tak: aborcja nielegalna - jeśli kobieta z własnej woli nie chce dziecka, to zabija płód, jest morderczynią, suką i prostytutką i tak dalej. ALE! jeśli ta sama kobieta zajdzie w ciążę poprzez gwałt, czy też płód jest nieuleczalnie chore i MA PRAWO do aborcji - to już morderczynią nie jest. Więc czym się różni płód z pierwszej sytuacji od drugiej? Żeby nie było - ja jestem za aborcją. Jeśli bym chciała, to po prostu bym to zrobiła, bez względu na to, czy ktokolwiek by mi coś na ten temat powiedział. Ja słyszałam, że w granicach 4 tysięcy |
|
|
|
|
#805 |
|
Zakorzenienie
|
Tym, że zdumiewająca ilość ludzi dostosowuje swoje normy do aktualnie panujących praw i przyzwoleń. W PRL-u można było skrobać na prawo i na lewo, toteż żadnych krucjat o nienarodzonych nie prowadzono i niejedna świętoszka w opałach leciała do ginekologa aż miło.
|
|
|
|
|
#806 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#807 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2013-01-06 o 13:23 Powód: ort :/ |
||
|
|
|
|
#808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Starałam się kilka razy rozmawiać z kilkoma zagorzałymi pro-life'owcami i moje wnioski z tej rozmowy są takie: a) jak kobieta się bzykała i zaszła w niechcianą ciążę, ma urodzić <-- taka kara dla niej, że "rozłożyła nogi" <-- cytat b) życie nienarodzone jest najważniejsze, bo małe i bezbronne, każdy ma prawo do życia <-- tu zaczynają się problemy co robić ze zgwałconymi i tymi, których życiu ciąża zagraża. Jedni uważają, że ma rodzić tak czy siak, bo życie nienarodzone blabla <-- moim zdaniem to zwyczajnie okrutne w stosunku do kobiety, która wtedy jest niczym innym jak tylko inkubatorem. Inni z kolei, jak golgie, nazywają zarodek dzieckiem, człowiekiem, ale można go już "zabić" kiedy powstało z gwałtu <-- to akurat mało konsekwentne, bo jak to? To życie jest mniej ważne od tamtego? Nic przecież nie zawiniło.. ![]() c) "Przecież można urodzić i oddać" <-- ten argument doprowadza mnie do szału. Oczywiście, ze można. O ile kobieta jest na siłach, aby niechcianą ciążę donosić wraz z jej wszystkimi niedogodnościami. Niektórym się chyba wydaje, że ciąża to same przyjemności, o porodzie nie wspominając. Dla osoby, która chce dziecka, te niedogodności, czy czasem pogorszenie zdrowia, wyglądu, możliwość utraty pracy, nie są czymś strasznym. Ale czy ci ludzie zastanawiają się czy dla kobiety, która nie chce ciąży, nie lubi rosnącego brzucha, a może nawet się nim brzydzi (są i takie przypadki), będzie się w stanie tak poświęcić? Wg pro'life'owców powinna i kropka. d) W rozmowach z obrońcami życia zawsze ktoś pokazuje mi makabryczne filmiki wyrywania płodom nóg i żałosne listy płodu do matki ![]() A ja odpowiadam - ja też nie jestem za aborcją chirurgiczną! Ale istnieje też aborcja farmakologiczna, w której nie ma żadnego wyrywania czegokolwiek. Łyka się tabletkę i następuje poronienie. e) "Trzeba krzyczeć o zakaz aborcji" <-- tu też cytat. I uważam, że to przeciwnicy aborcji robią najlepiej. Krzyczą. Bo kto z nich zajmie się kobietą, dla której niechciana ciąża jest koszmarem? Kto pomoże jej w opiece nad dzieckiem? "Są instytucje" - super. Ale mnie chodzi o konkretną osobę, która wyciągnie wtedy rękę. Ciężko znaleźć. I jeszcze jedno - NIE DA SIĘ zmusić kobiety do dbania o ciążę. Wiecie jak w krajach trzeciego świata robione są nadal aborcje? Nawet i metalowym wieszakiem. TO jest dopiero tragedia. |
|
|
|
|
|
#809 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I nie idę ślepo za aktami prawnymi, napisałam w skrócie, że zgadzam się z obecną ustawą? Dlaczego? Bo gwałt jest strasznym przeżyciem dla kobiety, ja tego na szczęście nie przeszłam i wiele osób też nie, więc to nie nam jest oceniać jak się czuje kobieta w takiej sytuacji. Wiadome jest, że z pewnością szczęścia to dziecko jej nie da, choćby nie wiem jak się starała. Jeśli dziecko ma urodzić się chore to też decyzja powinna leżeć po stronie rodziców, ponieważ leczenie w naszym kraju bardzo dużo kosztuje i szczególnie w rzadkich lub poważnych chorobach, przeciętnego Polaka zwykle nie stać na leczenie. Po za tym kiedy rodzic też jest schorowany, może zwyczajnie nie mieć sił na to by wychowywać przez całe życie (bo tak to zwykle wygląda) dziecko. Wymaga ono ogromnej cierpliwości, trzeba cały swój czas poświęcić mu. Kiedy życie matki jest zagrożone to też jest bardzo osobista decyzja, nie jeden facet wolałby mieć przy sobie żonę i np. później adoptować dziecko niż zostać samemu z dzieckiem, które z każdym gestem będzie przypominać mu ukochaną. Oczywiście są też inne powody, kiedy można "usprawiedliwić" wybór w tych 3 przypadkach, podałam przykładowe, by dać obraz odmienności tych bardzo ciężkich sytuacji od widzimisię. Twierdzisz, że zarodek nie jest określany mianem osoby. Ja specjalnie napisałam wyżej co się dzieje w trakcie pierwszego trymestru ciąży, by pokazać, że są podstawy, zgodnie z którymi można wysunąć wniosek, że jest to już człowiek. kobietasukcesu: Twierdzisz, że "Dla mnie to większe zło. Nie wszystkie dzieci ktoś chce, nie wszystkie też trafiają do dobrych rodzin." Gdyby patrzeć z tak pesymistycznej perspektywy na świat to żadna kobieta nie rodziła by dzieci, bo miałaby wątpliwości czy będzie dobrą matką i czy uda się jej stworzyć dobrą rodzinę, czy jej mąż nie odejdzie, czy nie straci pracy, czy nie będzie chora itd. Czasem zastanawiam się, czy gdyby dziecko rozwijało się poza brzuchem matki i ludzie widzieliby, że nie jest "czymś", a przypomina wyglądem człowieka, to czy potrafiliby je zabić, tak samo jak "zarodek" znajdujący się w brzuchu matki? |
|
|
|
|
|
#810 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że ciążę należy usunąć w jak najwcześniejszym jej stadium - metodą farmakologiczną. Wtedy, gdy w pierwszych tygodniach połykasz tabletkę i ciąża obumiera. Cytat:
Cytat:
Argument PiSowców - NIE, bo przecież może być kiedyś paraolimpijczykiem. ![]() Cytat:
Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2013-01-06 o 13:08 |
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.

Zarodek i płód to tylko nomenklatura naukowa,a człowiek chyba ,jako istota rozumna i czująca, jest w stanie dostrzec to ,co faktycznie jest ważne.

.

... teraz w papierach widnieje : "rozległe uszkodzenie pnia mózgu z obrazem wegetatywnym". Co będzie za kolejne 4 tyg