|
|
#2101 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V
Trzymam kciuki za wizyty!!!
![]() Ja dziś idę do położnej na 14 Cytat:
A zakupy piękne! wszystko takie delikatne!!
|
|
|
|
#2102 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kolorek super.. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
była ze mną całą godzinę na sali porodowej ( bo po porodzie trzeba tam jeszcze godzinę leżeć.. ) i tylko buźką ruszała bo cyca chciała.. ![]() ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- za wszystkie dzisiejsze wizyty.. ![]() i właśnie miałam pytać, bo któraś z was chyba wczoraj dawała linka do sprzedawcy na allegro, co sprzedaje rzeczy z ikei.. ![]() mogłabym prosić o wstawienie jeszcze raz bo znaleźć nie umiem..
|
|
|
#2103 | ||
|
Rozeznanie
|
u mnie 1,5h przy młodej
Cytat:
poza tym dla mnie jest to zawsze argument aby brać kogoś na poród, jeśli mąż nie chce to najlepiej kogoś rezolutnego kto zrobi awanture w takiej sytuacji, a nie bo ja sama urodze i już. oczywiście o ile jest mozliwy poród z kimś relaks przy "porodówce" 1-2 miesiące przed porodem?? Cytat:
i gratuluje zakupów wogóle wam zazdroszcze tych zakupów, ja tylko troche ciuchów kupiłam, otulaczek i komode do pokoju. brakuje mi tylko reczników dla małego, przewijaka i z jakąś koszulą bym zaszalała. podobały mi się te co dawałyscie linki. bo mam tylko jedną nowa, jedna obowiazkową z zyrafą , i z bocianem.laski z styczniowo-lutowych to chyba zbyt intesywnie sprzatały i bawiły sie na Sylwestrze, mało która doczekała do terminu, a po to juz chyba tylko z 3, cwaniary...
Postępuj tak, abyś długo żył i dobrze ci się powodziło.J.M. Bocheński Edytowane przez trolla2405 Czas edycji: 2013-01-17 o 09:24 |
||
|
|
|
|
#2104 |
|
Rozeznanie
|
hej dziewczyny...
u nas śniegu w pas! po prostu piękna polska śnieżna i biała zima ... humor nadal kiepski... nie wiem sama czemu... wszystko mnie drażni ... Mała kopie mało, nawet bym powiedziała że bardzo mało ... mam nadzieję, że się jej to zmieni... w pracy pomimo ferii zimowych roboty tyle że masakra.. teraz właśnie przeliczam nowe angaże dla wszystkich nauczycieli i szlag mnie powoli trafia bo nauczyciele mają WSZYSTKIE składniki wypłat liczone inaczej niż 'normalny człowiek' ... tzn. lepiej... ![]() muszę tez zakupić nowy telefon... właściwie oboje musimy, bo te nasze graty samsung i5800 w których bateria trzyma (dosłownie) 5-6h dziennie do rozstroju nerwowego Brat ma datę ślubu: 01.06.2013' - ślub biorą w stanach ... nas nie będzie bo nie ma jak raz przez kasę, dwa boimy się zostawiać domu bez opieki na min 3tygodnie... więc polecą tylko rodzice, mam nadzieję że oboje dostaną wizje!!! ... ... oni nas tez strasznie namawiają żeby przylecieć... ale teraz z Małą nie pojedziemy w ciemno bo się boimy... chyba że mąż pierwszy... ale to i tak tylko i wyłącznie z możliwością uzyskania wizy... inaczej nie chcę... i musimy WRESZCIE rozglądnąć się za wózkiem ![]() dla mnie temat rzeka... chcę kupić jednen z standardowych: Mutsy 4ride, maxi cosi mura 4, quinny lub gracco evo - ale tak na prawdę ceny też są masakryczne!!! ![]() mam już jakieś wytyczne więc może Wy mi coś doradzicie?! - koła pompowane - 3 częściowy: gondola, fotelik z wkładką dla niemowlaka, spacerówka (oczywiście całość mega wygodne )- fotelik i spacerówka z możliwością montażu w obie strony (tj. twarzą do mnie i twarzą na świat )- dosyć lekki - rozkładana spacerówka i fotelik do pozycji leżącej - łatwość w montażu i demontażu - zajmujący mało miejsca w bagażniku - z ocieplaczem przynajmniej na spacerówkę, bo w ziemie Mała będzie miała JUŻ 10msc więc spacery będa obowiązkowe - do całości najlepiej gdyby kosztował nie więcej niż 500zł a resztę 'klamotów' dla nas obu mam w planach zakupić w sobotę- hurtowo online - moja ulubiona forma zakupów
Edytowane przez myaja Czas edycji: 2013-01-17 o 09:26 |
|
|
|
|
#2105 |
|
Zadomowienie
|
Mam mega głupie pytanie, ale muszę je zadać
![]() Na ostatniej wizycie lekarz powiedział bym zapisała się do SR i zaczęła skakać na piłce. No to się zapisałam, a piłkę pożyczyłam od brata. Stoi biedna w dużym pokoju, a ja....gapię się na nią. Czytałam, że używanie takiej piłki ułatwia dziecku odpowiednie zejście do kanału rodnego czy w ogóle ułożenie się w prawidłowej pozycji. Super. Tylko, że ja....boję się, że urodzę szybciej jak będę na tej piłce ćwiczyć, a nie chciałabym Z wiadomych powodów, hehCzy któraś z Was korzysta z piłki?
|
|
|
#2106 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Taaa, ja mam pilke, dostalam ja kiedys na jakis prezent gwiazdkowy.Wyciagnelam do cwiczen, ale generalnie tez sie na nia gapie raczej i tez mam takie same obawy. Tak wlasnie zastanawialam sie co ona wlasciwie daje - to co napisalas zachecajaco brzmi. Do tychczas kojarzylo mi sie tez z samym porodem wlasnie ![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Cytat:
A z tym relaksem - nie ogladam mzoe kazdego odcinka porodowki, ale wydaje mis ie, ze wtym bylo ekstremalnie duzo kup i wymiotow. Normalnie moim zdaniem te odcinki sa raczej lightowe - mniee tam relaksuja te warunki, mile polozne i w ogole - i to, ze zawsze dostaja znieczulenie, jak chca Jest to dla mnie optymistyczna wersja zdarzen
|
||
|
|
|
|
#2107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() moja leży nie nadmuchana dostałam od koleżanki z pompką i zaleceniem relaksacji ![]() też się boję i na pewno tak sobie poleży do 40tc
|
|
|
|
#2108 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Niestety martwi mnie ten stelaz,ze po zlozeniu jest wiekszy niz Lareta,no i laret ma o wiele wiecej "bajerów" plus lepsza amortyzacje wg mnie. Natomiast z wyglady bardziej podoba mi sie Mutsy jednak i jest deczko lżejszy (max 2kg)
|
|
|
#2109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chociaż mój mąż tak siedział wczoraj i słuchał jak ta jedna wczoraj "muuuuuuczała", że miał jej dosyć pod koniec. Wspólne oglądanie takiego programu pozwala nam też pogadać o porodzie w taki bardziej luźny, ale konkretny sposób. Uświadamiamy sobie razem, że pewne rzeczy nas nie ominą, albo sama go pytam jak by zareagował gdyby coś się wydarzyło. Tylko szkoda, że program ten leci rzadko i jeszcze tak późno.
|
|
|
|
#2110 |
|
Zakorzenienie
|
Hej...
Ja po cięzkiej nocy.... Tylko mi się chyba takie głupie dolegliwości trafiają...o 2.00tak mnie w klatce piersiowej zaczeło piec, ze masakra od przełyyku do samego mostku...Nie wiedziałam czy to zawał serca;p czy płuca, cy mega zgaga...PIłam, chodziłam, oddychałam, już mieliśmy na pogotowie jechać, ale przeszło po 40 minutach... Podejrzewam, ze to była chyba taka mega super mocna zgaga, bo wieczorem pozarłam cebularza... Mam nadzieję, ze się to nie powtórzy... Wczoraj na SR było o połogu i była tez połóżna rodzinna, do której mozna się zapisac na NFZ. Czy WY wiecie, ze taka połózna ma obowiązek odwiedzic nas 6 razy po porodzie?Ale, ze w przychodniach połózne są: rejestratorkami, pomocnicami lekarza, ksiegowymi i pobieraja krew, to nie mają czasu na takie wizyty, ale dostają pieniązki za to, że sa nasza połóżną za 6 wizyt....A ta PAni, która przyszła to zajmuje sie tylko odwiedzaniem położnic (nawet przed porodem już), pomoca przy pielęgnacji itp...I to w ramach funduszu NFZ- nic nie płacimy. JAk któras LUbelanka chce namiary piszcie na priv. Poza tym z patentów położnej na szybsze dojscie do siebie po porodzie: 1. w butelce wody 0,5l (takiej ze smoczkiem) rozpuscic sobie tantum rosa i po korzystaniu z toalety, po podmyciu polewac krocze ty roztworem- przyspieszy gojenie 2. nagrzewać krocz - tzw. lampami "kwoczkami"3. podmywac sie kilka razy dziennie i wietrzyć krocze;p, często zmieniac podkłady 4. cwiczyc mięśnie, lezec na boku, nie na plecach, zeby mięsnie się zaciskały. Poza tym mówilismy, co można jeśc, a czego unikac podczs karmienia i jestem załamana....Bo teraz wciagam jak odkurzacz, a potem trzeba bedzie sie pilnować. Poza tym moje piersi znów przypominają kamienie i sa bolesne...o siarze nie wspomne...Czy to nie może sie przydażyć wtedy, kiedy mam szkołe rodzenia i połóżną do oględzin;p ehhhh A w DDTVN zaraz będzie o wielorazowych pieluchach
|
|
|
|
|
#2111 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
więc lepiej rozważyć opcje TutkaCytat:
a zakupy piękne u mnie wszystko stoi po piwnicach bo najpierw trzeba pokoik wymalować.. i tak sie guzdramy... Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- a i dziś zaczynamy 31tc także moge odliczac i ja bmma trzymam kciuki!! |
||||||
|
|
|
|
#2112 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2113 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale przecież po porodzie zabierają dziecko na ważenie i te sprawy, więc jak to załatwią to przywożą i karmimy.. ![]() za tygodnie..
Edytowane przez joanna200 Czas edycji: 2013-01-17 o 10:15 |
|
|
|
|
|
#2114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pokazuje jak się kąpię malucha i w ogóle różnych rad udziela. taka przyspieszona szkoła rodzenia szkoda, że tak mało osób o tym wie a mamy do tego prawo, bo nfz i tak za to płacipo wszystkim wiem, że dziewczynom ściągała szwy po nacięciu, oglądała piersi, sprawdzała pępuszek dziecku, pokazuje jak obcinać pazurki itd ogólnie babka fajna, sama dzwoni i wypytuje czy wszystko ok i przychodzi parę razy
|
|
|
#2115 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Co do tych wydzielin itd. Ja nie wiem, co mi się przydarzyło w czasie porodu i wolę nie wiedzieć właściwie. Może i coś było więcej. Ale niewiedza w tym przypadku mi służy. Na skurczu poza bólem jakoś nie ogarniałam mocniej rzeczywistości i poza oddychaniem - położne kazały oddychać, bo tętno dziecka spadało, to oddychałam, ile wlezie.
|
|
|
#2116 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dopiero po jakieś godzinie biorą go na mycie więc pewnie i wtedy ważą oraz mierzą. Nie chce by mi małego gdzieś zabierali, hehe. Ja musze się do niego w końcu dorwać ![]() Wczoraj na gdzierodzic.info czytałam nową fajną opinię o szpitalu u nas, a i mój prowadzący był wspomniany jako bardzo miły i empatyczny lekarz ) Mam nadzieję, że będzie przy porodzie chociaż przez chwilkę.
|
|
|
|
#2117 | |
|
Rozeznanie
|
fajne były, takie kolorowe, śliczne ale trochę się boję takich używać zeby sobie roboty dodać, bo ja leniwa kobieta jestem
![]() Cytat:
![]() kiedyś "porodówka" leciała codziennie na TLC o 15. dzięki temu miałam wszystko poprasowane, codziennie pół godzinki - prawie rytuał, może się naogladałam, a może wkurzam się że większość lasek ma lepiej i szybciej. wkurzają mnie te rodzinki tam całe, czy chciałybyście teścia przy porodzie, litości .....
|
|
|
#2118 |
|
Zakorzenienie
|
witam się 4 godziny przed wizyta
:brawo: dla wszystkich co nowe tyg zaczynają kciuki za wizyty Mokka ja jakoś wątpie że u nas nie będzie 4kg klocka a jest jakaś granica kilowa po której sie nie rodzi naturalnie? zaraz po wozek
|
|
#2119 |
|
Wtajemniczenie
|
mnie się o uszy obiło 4 kg
ale nie dam sobie nic uciąć czy w ogóle coś takiego jest... nie wiem czy nie badają mamą geometrii "wyjścia", żeby oszacować czy się maluszek zmieści
|
|
|
#2120 |
|
Zakorzenienie
|
wstalam !!ale wam mowie - chyba powinnam zamieszkac w toalecie srednio co 1,15 dzis sie budzilam .. a ma byc gorzej ![]() teraz jemy snaidanko - zrobilam sobie tosty ![]() herbatka troche ( ja i troche ) posiedze na kompie i ok 15 trza sie za obiad zabierac. oczywiscie kurczaka kupilam . ale juz bulki tartej nie - wiec trza bedzie siostrza smsa napisac ona mnie kiedys zabije,ale powiem jej ze mlody tez na Mozg mi uciska - stad zaniki pamieci a tak mi sie nie chce wychdzic - pacze na termomert a tutaj -10 ahaha |
|
|
|
|
#2121 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
Normlanie dostaje spazmow, jak ktos oprocz TZ probuje mnie glaskac lub cos No ewentualnie moja przyjaciolka, ale ona jest w DE, zanim by dojechala, juz pewnie bylabym po Naprawde enie rozumiem tego zbiegowiska przy rodzacej, jakas atrakcja czy co :/---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
Myslalabym raczej o tym czy np na noc nie bylaby fajna taka - zeby sobie pupcia pooddychala, ale znowu nie wiem czy ma to sens, bo nie mam jeszcze dziecka, ale cos mi sie kojarzy, ze w nocy to akurat chyba malo dziecko sie zalatwia? |
|||
|
|
|
|
#2122 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() znalazłam coś takiego: http://parenting.pl/portal/wskazania...rskiego-ciecia a tak swoją drogą... myślę sobie o trudności urodzenia dziecka i nie wiem czy dobrze kombinuję, ale wydaje mi się, że problemem jest tylko główka. Barki już chyba łatwiej wychodzą... i czy aż taka różnica jest w wielkościach główek przy dzieciach o wadze 3,5kg i 4,0kg? Czy to nie bardziej tłuszczyk i pulchność dzieciątka rzutuje na jego wagę... w sumie główka przecież też się zniekształca i dopasowuje...A jak dziecko jest dłuuugie a szczupłe... a waga wychodzi dość spora?
|
|
|
|
#2123 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
, ja dzisiaj byłam na morfologii ,siuśki oddane ..... a ja jutro wizyta - nie mogę się doczekać .... poproszę o magiczne kciuki ... dzisiaj śniło mi się ,że kochałam się z jakąś dziewczyną tak mnie to wykończyło ,że czuję się w ogóle nie wyspana..... idę nadrabiać ......
|
|
#2124 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#2125 | |
|
Raczkowanie
|
Ja mam piłkę i też tylko się na nią narazie patrzę, choć codziennie obiecuję sobie że będę na niej skakać....
Cytat:
za wizytęMiałam w planach dziś iść na cyto i na posiew, ale coś się znowu nie najlepiej czuję, także przełożę to na jutro. Dziś tylko SR popołudniu, a tak to odpoczywam w domciu
|
|
|
#2126 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
saa co do snu, fiuuu fiuuu Cytat:
ale DAMY RADE Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#2127 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A mi sie snilo dzis, ze tescie przyjechali w odwiedziny, byli tez moi rodzice i probowalam zrobic obiad - ale tesciowej cos co chwile nie pasowalo, ze za dlugo, ze to i tamto i jak juz w koncu dalam rade postawic na stole wszystko, to uslyszalam jak ojciec w kuchni dojada sam zupe, zamiast poczekac z nami zjesc w salonie i tak sie zdenerwowalam, ze rzucilam w niego nozem, krzyczalam na niego i sie rozbeczalam, ze ja sie w tej ciazy wykoncze ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2128 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
morderczyni!mnie się śniło, że byliśmy z TŻ na jakimś obozie i ja poszłam w góry (były przerażające i nadciągała burza), a TŻ został w obozie... i jak wróciłam to się okazało, że ma zabandażowaną głowę i oczy bo mieli jakaś atak, bijatyki... i on taki biedny... a potem się okazało, że jest śmiertelnie chory. A potem mnie jakieś muszko-robaki atakowały ![]() Jak się obudziłam od razu telefonowałam do męża czy dojechał do pracy i czy wszystko OK
|
|
|
|
#2129 | |||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
ja oboje dzieci urodziłam z wagą 3800(różnica paru gramów była tylko).... Cytat:
![]() Cytat:
moje dzieci ważyły tyle samo - ale ninkę było mi trudniej urodzić z powodu większej właśnie główki .
|
|
|
#2130 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do lekarza przy porodzie, to chyba rzadkość.. ![]() były położne co jakiś czas sprawdzać rozwarcie i tętno dzidziusia, na ostatnim etapie oczywiście cały czas, a lekarz przyszedł jak już było po wszystkim.. oni tam chyba raczej zbędni są.. ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
a teraz syn już ma 27cm..
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:57.

)
Wszystko super tam, bo od razu zmienili posciel jej i wrzucili do wanny - a co by bylo w polskim szpitalu ??? ile trzebaby spedzic w takim stanie, zanim ktos by to sprzatnal, o ile w ogole zmieniliby posciel???
, i z bocianem.
raz przez kasę, dwa boimy się zostawiać domu bez opieki na min 3tygodnie... więc polecą tylko rodzice, mam nadzieję że oboje dostaną wizje!!! ...