|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 :)
Cytat:
Też jestem zatrudniona u mamy. Nie mam jeszcze umowy o prace:/ Wiem że żeby dostać urlop 'wychowawczy' trzeba mieć umowę przez co najmniej 6 miesięcy.. Z matką mam kiepskie relacje, boję się że nie będzie chciała mi pomóc a o ciąży jeszcze nie wie. |
|
|
|
|
#1052 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy wy tez macie takie wahania nastrojow? strasznie mnie to meczy...
|
#1053 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1054 |
|
Zakorzenienie
|
mi tez ciezko trzymac diete
|
#1055 |
|
Raczkowanie
|
Nagle potrafi mi się popsuć humor i zaczyna się płacz i łzy ;( TŻ nie jest przyzwyczajony i jeszcze się nie nauczył poprawnie reagować na takie sytuacje. Często myśli że go atakuje i zaczynamy się kłócić :|
|
|
|
|
#1056 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie to samo.. co chwile krotkie klotnie...
|
#1057 |
|
Zakorzenienie
|
heh znam to, ciagle kłócę się z Tżtem myślę, że jeszcze nie zdajemy sobie sprawy z burzy hormonów, to nasza pierwsza ciąża;p
Papuga ale żeś smaka na tą faolkę zrobiła i bitą śmietane, właśnie pochłonęłam bułkę z białym serem i wędzonym dorszem poprawiłam wieeelką gruszką, wcześniej zjadłam półczekolady, rano 2 kromki i poźniej normalny dwudaniowy obiad hahah
|
|
|
|
#1058 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny! Ja dzisiaj mocno zalatana, ale widzę, że nie próżnujecie
Witam nowe mamusie, fajnie, że coraz więcej nas ![]() Ja dzisiaj miałam dzień pod hasłem sprzątanie i gotowanie, bo jutro nie dość, że przychodzą panowie montować szafę wnękową, to jeszcze do tego mały najazd rodzinny i będę musiała ukrywać swój nowy stan bo postanowiłam powiedzieć dopiero po usg...Co do nastrojów, to ja nie zauważyłam, żebym miała bardziej zmienne, jedynie bardziej się wzruszam, np. oglądałam film z wesela koleżanki i normalnie miałąm łzy w oczach... Judi - byłaś u lekarza? |
|
|
|
#1059 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Ale to z Twojego punktu widzenia nie ma tak naprawdę większego znaczenia. Jak masz umowę o pracę to i tak będziesz miec płacone. Albo przez nich, albo przez ZUS. A nawet jakby Ci przedłużyli umowę to by potem było że ich oszukałaś i byś dostała wypowiedzenie pierwszego dnia w pracy po macierzyńskim. Tak się w tym kraju ludzi traktuje. ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
![]() Macierzyński jest płacony w 100% przez ZUS, zasiłek na urlopie wychowawczym, przy spełnieniu warunków dochodowych, płacony jest przez MOPS. ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
i tylko do TŻ mówię: "jaka ja głupia chodzę w tej ciąży....Edytowane przez niut80 Czas edycji: 2013-01-25 o 21:29 |
||||
|
|
|
#1060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mianowice widziałam pęcherzyk i w środku dzidziusia (plamkę ) Ulżyło mi, że ciąża dobrze ułożona (bałam się pozamacicznej itd). Wzruszajacy widok. Jestem spokojniejsza... Na serduszko było za wcześnie. 5 lutego idę na kolejne usg i wtedy serce będzie już widać-lekarz powiedział, że serce byłoby widać już wcześniej niż na wizycie 5 lutego, ale on chce mieć już pewność 100%.załączam fotę
|
|
#1061 |
|
Zadomowienie
|
O jakiej diecie mówicie! Nie opychamy się, ale nie oszczędzamy na jedzeniu. Jemy wszystko, ale w rozsądnych ilościach. Dziecko z nas wysysa wszystko co najlepsze, jak pasożyt, jemu nie zabraknie, to mama będzie mieć niedobory. Potem się słyszy, że "w ciaży to zęby lecą" - bo poszły niedobory wapnia, bo żółty ser za tłusty, bo boję się przytyć. A ja sie wtedy pytam: boisz sie nabrać parę kilo na doopę, ale anemii i osteoporozy to się nie boisz?
Często dziewczyny pojęcia nie mają co powinny jeść w czasie ciąży i karmienia. |
|
|
|
#1062 | |||
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() gratulacjeCytat:
![]() gorzej że dzisiaj mnie pod prysznicem zemdliło od mojego ulubionego zapachu żelu pod prysznic nie za wcześnie?![]() Cytat:
jak ja wytrzymam te 1,5 tygodnia do mojego usg ![]() ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Cytat:
|
|
#1063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że szybko się wyleczysz, polecam syrop z cebuli. trzymaj się cieplutko ![]() |
|
|
|
|
#1064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie syropek sobie zrobiłam
|
|
#1065 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1066 |
|
Raczkowanie
|
Judi, zdróweczka!
Tancerka212, ja za 2tyg mam usg i też się już doczekać nie mogę )A w ogóle rozbita jestem dzisiaj kompletnie. Szefowa do mnie zadzwoniła, zaczęła mi robić pretensje, że ja ją oszukałam, że wcześniej sobie zaplanowałam pójście na zwolnienie - zupełnie jakby mi to było na rękę... i generalnie zaczęła mi jakieś chore akcje odstawiać. Mam dość, chcę to już skończyć i skupić się na Maleństwie, a nie na każdym kroku rozwiązywać jakieś problemy... Jak tak dalej pójdzie to zacznę mieć huśtawki nastrojów, a do tej pory nie miałam. |
|
|
|
#1067 | |
|
Rozeznanie
|
Witam cieplutko nowe mamusie
Cytat:
od dziś to moje ciążowe motto ![]() Tak sobie was podczytuje i u mnie jeszcze dużo czasu do pierwszego jakiegokolwiek badania ( w połowie marca Współczuje wam tych problemów w pracy z przedłużeniem umowy. Mi na szczeście udało dostać się umowę na stałe. Z racji na warunki pracy, (czesto coś dzwigam i pracuje na stojąco) bardzo wcześnie poinformowałam szefostwo. Od razu zmienili mi prace na dużo lżejsza i traktują trochę jak jajko - a czasem bardziej panikują niż ja. Też mnie choróbsko rozłożyło i jakoś się go pozbyć nie mogę... Co się podleczę to zaraz TŻ coś znów złapie i zarazi... Huśtawki nastrojów w dalszym ciągu mnie męczą no i te koszmarne nudności, ale jakoś daję radę. Mamy w domku psa- rocznego suczydła i ten oto stwór wącha mi w brzuchu od dawna (nawet przed tym zanim sama się dowiedziałam, że będę mamą) tak nachalnie jakby naprawdę czuł Kruszynka w środku ehh dziwny ten nasz suczydeł
|
|
#1068 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Fasolka prosta sprawa a wyżerka na dwa dni ;D Biały ser chodzi za mną od popołudnia, taka kanapeczka z ciemnego pieczywa, z białym serkiem i pomidorem mmmm
|
|
|
|
|
#1069 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak wrócę do domu to w końcu też z moją psiną trochę poprzebywam, bo na stancję nie mogłam jej wziąć niestety. Ja się pilnuję, żeby choróbska żadnego nie złapać, ale przy pracy na -10stopniowym mrozie będzie ciężko. Trzymajcie się, dziewczyny, zdrówka Wam wszystkich chorującym życzę, a nie chorującym żeby uniknęły rozłożenia ![]() Co do latania to we wczesnym terminie chyba nie powinno być problemu, ale to czysto hipotetyczne założenie, więc może ktoś się wypowie doświadczony w tej dziedzinie. Jeśli chodzi o dietę natomiast to ja żadnej nie stosuję poza jedzeniem ile trzeba, a że Maleństwo potrzeby ma i to konkretne to trzeba je zaspokajać. Staram się nie jeść jak głupia i nie jeść tego, co nie pomaga (odstawiłam kawę i colę, którą czasem lubiłam popić), ale lubię porządne potrawy jak np zupa chińska - nie mylcie z tymi torebkowymi , gulasz jakiś, czy np sałatka z majonezem z róznymi warzywami, np brokułami. ![]() W końcu jakąś przyjemność trzeba dla siebie zachować
|
|
|
|
|
#1070 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1071 |
|
Konto usunięte
|
---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- A skąd masz takie informacje? Pierwsze słyszę. ![]() Macierzyński jest płacony w 100% przez ZUS, zasiłek na urlopie wychowawczym, przy spełnieniu warunków dochodowych, płacony jest przez MOPS. ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- szukałam informacji w Internecie i taką znalazłam, ale skoro jak piszesz zasiłek macierzyński zawsze płaci ZUS to co im szkodzi przedłużyć umowę do porodu? przecież ktoś musi tę pracę wykonać, a jak kobieta w ciąży jest na dłuższym L4 to też pensja idzie ZUSu, tak więc to nieprzedłużenie umowy to czyste chamstwo |
|
|
|
#1072 |
|
Raczkowanie
|
Nie no nie może być aż tak źle...na pewno Ci pomoże jak się dowie o fasolce. Będę trzymać kciuki. Moja mama też jeszcze nie wie, choć tydzień temu zapytała czy jestem w ciąży...bo jakaś taka blada jestem...
|
|
|
|
#1073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1074 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na szczęście nie płacze jeszcze
|
|
|
|
|
#1075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1076 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ją też sprzątanie wczoraj rozpoczęła takie gruntowne i zanotowała jak dla armii wojska a szatu wnękowe, to ją robię i dziś też wyslalam chłopaków na montaż będę musiała pojechać zrobić jej odbiór... Więc nici z moich wielkich porządków ciąg dalszy.---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ---------- Cytat:
ją już się nie mogę doczekać w środę pewnie będzie pierwsze usg.
|
||
|
|
|
#1077 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1078 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1079 |
|
Zakorzenienie
|
A tak wracajac do tematu zasilku to juz od tego roku kobieta bedzie miala wybor czy idzie na normalny czyli 6 mcy czy tam ile towychodzi platny 100 % czy na roczny platny 80 %. Niewiem kto bedzie za to placil ale myslalam ze po staremu czyli zus. Cos mi Tz tlumaczyl ze trzeba sie zdeklarowac od poczatku i tegopoczatku i 6 miesiecznego nieda sie zmienic na rocczny ale roczny da sie skrocic jakby ktos chcial wrocic do pracy. Podobno w internecie mozna juz znalesc informacje na ten temat ale pisze z telefonu i niemoge nic za cytowac. Przepraszam tez za literowki.
Jde cos kasnac na sniadanko bo zaraz mi dziure w brzuchu wywierci
|
|
#1080 |
|
Zakorzenienie
|
Fajne linki do strony o odżywianiu, nie jest to może bardzo odkrywcze, ale zawsze coś:
http://parenting.pl/portal/dieta-pierwszy-trymestr http://www.familie.pl/artykul/Zasady...zy,3797,1.html |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:35.

,ziemniaki z karczkiem i kapuchą a potem galaretki z bitą śmietaną , no dieta super

i tylko do TŻ mówię: "jaka ja głupia chodzę w tej ciąży....
) Ulżyło mi, że ciąża dobrze ułożona (bałam się pozamacicznej itd). Wzruszajacy widok. Jestem spokojniejsza... Na serduszko było za wcześnie. 5 lutego idę na kolejne usg i wtedy serce będzie już widać-lekarz powiedział, że serce byłoby widać już wcześniej niż na wizycie 5 lutego, ale on chce mieć już pewność 100%.

właśnie syropek sobie zrobiłam
od dziś to moje ciążowe motto
KCIUKI DLA ANI